mind az öt fám szépen kihajtott, nagyon kevés levél hullott le a télen, pedig nem épp világos helyen teleltek, legfőképp pedig, bár zárt térben voltak, sokszor volt fagypont alatt odabent is. de most köszönik, jól vannak, a legnagyobb fa ismét virágzásra készül, és úgy néz ki, a másik nagyobbacska fám is rövidesen bimbózik! szóval remélem, idén is lesz olívaszüret :)))
no de most leginkább egy képet szeretnék mutatni egy olyan fáról, ami egy nagyon kedves barátomé, télen szinte az összes levelét ledobta, most pedig úgy hajt, hogy hajaj. a kép nem csúcsminőségű, de a lényeg látszik rajta.
Nagyon gyönyörű,sajnos az enyém kifagyott ugy látom .Télen be volt takarva,de ez az utolsó fagy elintézte,hiába nézem minden nap,semmi jelét nem látom az életnak.
Ez lélegzetelállító, mennyi virágot tud nevelni...
Tudod, mitől függ, mennyit virágzik? Az enyémek eléggé megsínylették a telet, kevés levél maradt rajtuk, álmomban nem gondoltam, hogy így virágozni kezdenek. Az egyiket tavaly virágokkal teli állapotban vettem, de kiderült, hogy értelmetlen mennyiségű táp volt a gyökerénél. A másikat másfél éve úgy kaptam, hogy gyakorlatilag kidobták, beteg volt, alig volt levele, tavaly nyárra szépen rendbejött, de virág csak egy arasznyi fürt volt rajta. Bogyót egyik sem nevelt.
Nem tudom, mitől indultak így be, és lesz-e bogyó a virágokból.
még ősszel tettem fel ide néhány fotót a bogyókról, gondoltam megmutatom, mi lett belőlük. hát bizony a jó részét (kb két kisebb marék összesen) eltettem sós-borecetes vízbe pár hétre, és bár nagyon szeretem a bolti bogyókat is, az enyém valami nagyon ízletes, aromás lett. amúgy épp karácsonykor tartottam az olívaszüretet (atyaég, ez a szó is mennyire szép :))) )
persze próbálkoztam magvetéssel is, jópárat eltettem jó földbe, de az sajnos nem sikerült, nem eredtek meg, pedig az amúgy nem sok elérhető irodalmat mind átnéztem hozzá. de talán majd jövőre :)
amúgy már kitettem mindet, egész szépen átteleltek, nagyon örülök nekik.
Mi most, a Húsvéti ünnepek után indulunk Horvátországba. Tudom, hogy az olajfák ilyenkor már hajtásnak indultak. Szeretnék viszont néhány vesszőt dugványnak. Van valakinek tapasztalata, hogy az ilyenkor szedett vessző megered-e.
"Talajkeveréke laza, morzsalékos legyen. A mésztartalom (ami a hazai talajokra általában jellemző) jó hatású fejlődésére. A fejlettebb növények nitrogén- és káliumigényesek, ezért a nyár folyamán 3—4 alkalommal érett trágyával, trágyalével vagy mesterséges tápoldatokkal pótoljuk a hiányzó tápanyagokat. A fák a vegetáció alatt meleget kívánnak. A tél folyamán a kedvező hőmérséklet 7—8 °C. Ezt a hőmérsékletet gyenge fűtéssel biztosíthatjuk. A fiatal, nem termő növényeket hidegebb helyen is teleltethetjük (0 °C körül). A termésekkel megrakott fák a 7—10 °C-os hőmérsékleten beérlelik terméseiket és jól telelnek. A télen meleg helyen tartott növények rosszul fejlődnek és alig virágoznak. Az olajfa a hazai csapadék mellett jól fejlődik. A szabadban földbe süllyesztett, edényes növényeket csak keveset öntözzük. A jól fejlett példányok a —5, —10 °C-os fagyokat is átvészelhetik károsodás nélkül, de terméseik már —3 °C-nál károsodnak."
Kinn a fa!Ma kicipeltük a teleltetőből, és él. Van rajta kb 10-15 levél és sok-sok kis rügy+ gyökérhajtás 2 db. Még nem nyúlok hozzá.A föld tetejét kb 2 cm rétegben leszedtem és tettem rá mediteránföld+marhatrágya keveréket.Remélem fog neki tetszeni.
Sziasztok! Állitólag jön a tavasz. Ti kraktátok már az olajfáitokat?Van egy kb 180 cm fám, ami a teleltetőhelyen ledobta a leveleit, de van uj hajtása.Ugy gondoltam 15-20-a között talán már ki lehet tenni.Ez az első telem vele és nem tudom mi lenne jó neki.
Igen, ezt láttam a honlapodon. Ha az a sok levél lehullott, akkor lehet, hogy ezt is jól meggyorsították tápokkal? Ez nagyon csinos, amiket én láttam, azok elég nyomorultul néztek ki. Csak egy öregebb, hüvelykujjnyi vastag törzsű fácska, amit 10-15 centis törzsnél elvágtak, és kihajtott. Sok levél volt azokon is, de formátlanok voltak.
Az ovális fényes levél érdekes, az enyémeknek matt kékesszürkés a levelük.