Keresés

Részletes keresés

tgwh8 Creative Commons License 2018.03.02 0 0 16807

Üdv.

Szerintem gondold át, ha nincs erdőd, vagy nem kapod féláron a fát, akkor rohadtul nem érdemes ráépíteni egy kb. milliós rendszert. Gázkazán, hőszivattyú, felületfűtés akármihez, bármi jobb lehet.

Vegyeshez ugye kell puffer is, minimum fél millió plusz kiadás. Kandalló már jobb, de mint inkább látványelem, az tény hogy kevés fával is beéri, meleget is ad, de egyenlőtlenül oszlik el, főleg ha rosszul van tervezve a ház. Szó szerint a kandalló köré kéne építeni az egészet. Azért jó a hatméteres kémény, mert valakinek az udvarára biztos le fogja csapni a füstöt :D de a négyes jobb lenne, ott jobban lehet majd érezni a megújuló energiát :D

Gondold át még egyszer, meg a kéményeket is. Nincs gond az épített kéményekkel sem, csak ha megreped a béléscső, mert akkor kuka az egész. Vagy savállóval bélelteted, mint a tégla kéményeket. Kérj ajánlatot szerelt kéményre is, igaz hogy legtöbb esetben el kel takarni gipszkartonnal pl., de szerintem olcsóbb és jobb, mint az épített kémények. A vegyeshez én nagyobb kéményt tennék, ha mindenképpen az lesz.

Hehe, akkor nem tudsz semmit, az jó :D naszóval, 200-as átmérő javasolt, mivel cserélhetsz kazánt, beépíthetsz puffert (kétlem hogy a kivitelező puffert ajánlana, az neki csak plusz munka), kvatervezőkivitelezőanyázás lehet egy-két év múlva, mert nem fognak szólni neked előre, hogy bizony egy puffer nélküli vegyeskazán, jól szigetelt házhoz bizony cumi, akárhogy nézzük.

Van egy diagramm, ami megmutatja, milyen magas kémény, mekkora kazánhoz, milyen átmérőjű kell hogy legyen minimum. Na, azt keresd meg. Elvileg ez az, de keress rá, hátha elírták vagy valami:

http://kepkezelo.com/images/bzny9qcb134fz08i9tqa.jpg

Alapi42

Röviden összefoglalva. Amekkora szakértelemmel megáldott jómunkásemberek imitálnak munkát ebben az országban, jobb hogy valaki ellenőrzi őket. Minden kéményelemnek kell hogy legyen tanusítványa, ami igazolja, hogy ebből lehet kéményt építeni. Azután méretezni kell, a szükséges tisztítóelemeknek is benne kell lenniük, meg a működéshez is biztosítani kell a feltételeket. Ezeket ugye nem minden esetben biztosítja a tanusítvány, ami egy db. kémény elemre vagy rendszerre vonatkozik, laborkörülmények között bevizsgálva.

Tehát a kéményseprők kellenek. Most már ingyenes, tehát most már morogni sem kell. Régen csak a pénzt kérte el, de nem pucolta a kéményt, meg sem nézte? Hát akkor kérem a tulaj volt a hülye, hogy szó nélkül pengette az ezreseket...

Előzmény: adingos (16803)
adingos Creative Commons License 2018.03.02 0 0 16806

Nem vitatom, hisz nem vagyok szakértője a témának. Nekem csak az építés és a fizetés jut részül.

Ellemben 2db kéményről van szó.

1, cserépkályha fűtés fával = 7m 

2, kazán kémény = 6,2m ( fűtése kizárólag fával)

Ennyit tudok.

Előzmény: eekeili (16805)
eekeili Creative Commons License 2018.03.02 0 0 16805

Üdvözletem.

Itt valami nagyon üti egymást !!

"Tervezett 7,2kw 7m, 180mm kürtő átmérővel.

2, vegyestüzelésű központifűtéses kazánhoz. Tervezett 20KW kazán, 6,20m kéménymagasság, 160mm kürtő átmérővel."

7 kW-hoz  180 mm átmérő  és a 20 kw -hoz,  ami ugye majd 3 x akkora teljesítmény,   csak  160 mm ??

elsőre : a teljesítmény

a keresztmetszetet határozza meg,

a magasság pedig a huzatot... sok más kevésbé lényeges paraméteren kívül.

Sok sok nagyzoló számítást mellőzve a teljesítmény arányos a keletkező  füstgáz mennyiséggel, a huzat pedig a rendszer ellenállásának a legyőzésére kell.

Természetesen lehet akár 6 oldalon keresztül is számolni... vagy számolást immitálni, de felesleges.

A megfelelő paramétereket kell megválasztani.

Előzmény: adingos (16803)
ZP Creative Commons License 2018.03.02 0 0 16804

Szervusztok,

Diametrus-ról van valakinek tapasztalata?

Kondenzációs kazán bérházba című túlélőtúrába vágnék, keresem a leghatékonyabb és legesztétikusabb füstgázelvezetési megoldást. Azok alapján, amit írnak magukról, ők erre a legmegfelelőbbek.

Gáztervezővel már beszéltem.

Köszi a segítséget!

Üdv,

ZP

adingos Creative Commons License 2018.03.02 0 0 16803

Kéményes Üdvözletem az itt tartózkodó Lakóknak!

Éptkezésben vagyunk, és persze, hogy engem is érint a kémény. Az eddig hallott fő gyártók a Leier, Schindler, és valami Magyar termék.

Kérdésem lenne az Urakhoz. Tudna nekem valaki körvonalazni egy tetőteres kis házikióra valami füst elvezetőt?

1, Nagyméretű beépített csempekályhához.  Tervezett 7,2kw 7m, 180mm kürtő átmérővel.

2, vegyestüzelésű központifűtéses kazánhoz. Tervezett 20KW kazán, 6,20m kéménymagasság, 160mm kürtő átmérővel.

Minden értékes hozzászólást szívesen veszek.

Köszönöm előre is a segítő szándékot.

Alapi42 Creative Commons License 2018.03.02 0 0 16802

Röviden összefoglalva .

A kéményseprők pofátlanul túlterjeszkednek, kihasználva azt ,hogy a kémények valóban veszélyes üzemek. Kihasználják a kb. 20 szerencsétlen halálát, akik    CO mérgezésben halnak meg. Ezt a végtelenségig eltúlozzák, erre egy iparágat építettek ki.

Pedig hányan halnak meg másutt értelmetlenül.

pl.  több mint 3000 ezren sikeresen öngyilkosok lesznek ( legalább 8000 megpróbálják, de megusszák  ),

aztán az építőipari balesetek halállal végződő száma is   300 felett van, közlekedési balesetek száma is  jóval 300 felett,  metilalkohol és egyéb mérgezésekben is legaláb  harmincan halnak meg,  a háztartási balesetek halálos  száma is duplája  a CO mérgezéseknek, meghalhatnak a játszótéren, sőt akár a z influenza védő oltás allergiás mellékhatásaiban is.

Aztán a CO2 mérgezés, bizony a borpincékben is jóval  20 felett van a széndioxid mérgezések száma. Jellemző, hogy  jó pár éve  a derék  kéményes lobbi ezt összemosta a CO mérgezéssel. Tudták ők, hogy hazudnak, de hát a biznisz mindennél előbbre való.

Most ,hogy  pár éve bizonyos tevékenységüket szűkítették ( csak nem tették kötelezővé ), volt nagy vinnyogás, világvége jóslat stb.

Tény hogy  pár   vállalkozót ez  nagyon kellemetlenül érintett, de hát túlélték.  És mért volt jó  és részben még most is jó a kéményseprő szakma ?

Hát a kötelező ellenőrzési rendszer egy lehatárolt, biztos területet nyújt nekik, itt névsort lajstromozás végezhettek /törvénytelenül /, a konkurencia is elvileg nulla,  a díjat adók módjára beszedik, senki sem ellenőrizte őket stb.

Ha valaki tud arról, hogy halálos  kémény balestnél a kéményseprőket akár csak tanúként is a bíróságon meghallgatták  írja meg !!

ügyesen kivédik magukat.... az egészrendszer úgy van kitalálva, hogy sok mindenki lehet felelős, de ők nem.

Ennyi a savazásból !!

Alapi42 Creative Commons License 2018.03.02 0 0 16801

Érdeklődéssel olvastam  Német Dániel hirdetését és a leírásait. Mindenek előtt nagyon hasznos volt, akkor is ha mindennel nem értek egyet.

Megjegyezném, hogy pozitívum, hogy  odabiggyeszti azt,  hogy hirdetés, az már kevésbé, hogy egy telephelyet nem határoz meg.

Erre meg  :

"A kéménybélelést követően szakvélemény kötelező, a kéménybéléscsőről minőségi tanusítvány. "

Hát én  meg  úgy vélem,  ha egy iparossal megcsináltatom, akkor annak jónak kell lenni, minek az ő munkáját másnak is véleményezni  ? Kivéve engem, én mint megrendelő véleményezhetem az általam megbízott iparos munkáját !

Értem, én kell a pénz az mohó kéményseprőknek.

Read more: http://kemenybeleles.hupont.hu/2/kemenybeleles-arak#ixzz58aS47Rgn

Előzmény: turboskemeny (16800)
turboskemeny Creative Commons License 2018.03.02 0 0 16800
BJaca Creative Commons License 2018.02.19 0 0 16799

Attól függ. A kémény alsó része ha melegebb volt, kevésbé kátrányos. Visszabontva, új téglából újra építve, és utána rendesen tüzelve nem lesz vele gond.

Előzmény: tgwh8 (16798)
tgwh8 Creative Commons License 2018.02.19 0 0 16798

Meggyújtod, de az veszélyes.

Át fog ázni fél éven belül, sőt, még a házban is megjelenhet ha annyira átázott. Legegyszerűbb és legdrágább megoldás, hogy lebontod az egészet a fenébe, és teszel a helyére egy nagyobb szerelt kéményt.

Előzmény: ivadek__ (16797)
ivadek__ Creative Commons License 2018.02.19 0 0 16797

A két kürtő találkozásánál egy picit megvésem a régi tégla kémény belsejét pl. egy tölcsér alakra, hogy kb. ugyan olyan alakja legyen mint a kémény blokknak az esetleg segíthet az áramláson?

Elkezdtem használni ilyen kémény tisztító porokat, meg vettem fa hasábot a kátrány bontásához, esetleg valakinek valami tapasztalata ezekkel a szerekkel?

Másik kérdésem, hogy ami kátrány átjött most a kéményen az egy idő múlva kiszáradhat kívül is, vagy ez már így marad?

A padlás téren le van vakolva a kémény, ha azt a vakolatot eltüntetem és amennyire tudom a fugát is kiszedem és újra vakolom egy idő után azon is újra kijöhet? 

Esetleg még milyen megoldások létezhetnek a kátrány eltüntetésére?

Igaz ez padlás de ha felmegyek nagyon büdös kátrány szag van.

Előzmény: eekeili (16796)
eekeili Creative Commons License 2018.02.19 0 0 16796

Mehet !

Amin problémázol az a két csatorna találkozása.  Ez az un átmenet. Itt éles sarkok nem lehetnek, de tény, hogy egy áramlási ellenállás növelő tényező.

Reméljük a  kémény magasságában  ami a huzat egy fő tényezője van annyi tartalék, hogy legyőzi az ellenállás növekedést. Ami a valóságban lehet hogy minimális mivel a beton elemek belső felülete elég sima.

Amúgy ha még van  tartalék tehát az elkátrányosodás nem érte el a födémet, akkor   felesleges a munka. Csak arra kell ügyelni, hogy tovább ne terjedjen lefelé.

Helyesen , szakszerűen kell tüzelni !

Előzmény: ivadek__ (16794)
BJaca Creative Commons License 2018.02.19 0 0 16795

Ha egy téglányi lyuk van benne (25X12), akkor az 5 téglás kémény. Állítólag a lehető leg rosszabb kémény. Nekem is olyan van, és amíg fojtva fűtöttem, nekem is kátrányos volt. Mióta rendesen tudom fűteni, azóta jelentős tisztulásnak indult.

Előzmény: ivadek__ (16794)
ivadek__ Creative Commons License 2018.02.19 0 0 16794

Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék, hátha járt már valaki hasonló helyzetben.

Adott egy falazott kémény ami a pincéből indul és egy főfalon megy keresztül kb. 7m a teljes kémény.

A padlás téren felülről lefelé haladva (kb. 2m) teljesen át van ,,ázva,, kátrányosodva. Gondolom az előző tulaj nagyon le fojthatta a kazánt amikor tüzelt benne.

Arra gondoltam, hogy a kátrányos részt lebontom és újra rakom.

Na most ajánlották nekem, hogy ne téglával csináljam, hanem kéményblokkal,

pontosabbn ezzel:

http://betonshop.hu/beton-termekek/oszlopzsalu/

A kérdésem az lenne, hogy ha én ebből építem meg a félig lebontott kéményt (főfal miatt nem tudom lejeb bontani) akkor nem lesz valamiféle visszaáramlás?

A falazott kémény 6 téglás 25x12-es,,téglalap,, alakú a belső lyuk, ez meg ugye 160mm-es ,,hengeres.

Tehát a két fajta kémény találkozásánál van-e valamilyen ütközés, vagy felejtsem el ezt az egészet és rakjam fel új kisméretű téglából az egészet.

Gondolom a kátrányosodás az tovább fog haladni lefelé, függetlenül attól, hogy fával vagy szénnel fűtök.

Bocsi, hogy ilyen hosszú lett, de teljesen tanácstalan vagyok.

a tömeg az tömeg Creative Commons License 2018.02.12 0 1 16793

Vannak  előre gyártott bádogos elemek , horganyzott acéllemezből és alumíniumból. Külön  oldal és alsó- felső elem, 2 m-es darabokból.

Némi bádogos ismeret azért a feltevéshez is szükséges.

Az elemeket üzemben gyártják hajlító géppel.

Előzmény: Norbbika (16791)
BJaca Creative Commons License 2018.02.12 0 1 16792

Nálam bádog (alumínium) került rá. Persze azt is jól kell feltenni.

Előzmény: Norbbika (16791)
Norbbika Creative Commons License 2018.02.12 0 0 16791

Sziasztok!

Nyáron tetőt cserélek. Van két kéményem, amit felújítanék. Nincsenek rossz állapotban, de az egyik mellett ha úgy veri az esőt, akkor néha beszivárog a víz. Meg persze tetőcserével (cserép lesz) akkor már megoldom egyszerre. A kérdésem az lenne, hogy bádogoztassam , vagy dryvit menjen rá? Vagy esetleg más megoldás? Melyik a korszerűbb, jobb?

AteszX16SZR Creative Commons License 2018.02.10 0 0 16790

Miért volt ez rongálás? :-O Egyébként a kályhára úgy ragasztott a szaki, hogy az ne látszódjon. Hátulra a "lábazatra".

És miért hatáskör túllépés?

Egyébként ahogy látom, ahány terület, annyi variáció.

Előzmény: Téli nap (16789)
Téli nap Creative Commons License 2018.02.10 -1 0 16789

Az egy súlyos hatáskör túllépés volt, sőt a rongálás fogalmát is kimeríti.

Mármint a ragasztgatás.

Előzmény: AteszX16SZR (16788)
AteszX16SZR Creative Commons License 2018.02.10 0 0 16788

Érdekes, amit írsz, mert felénk a szaki jött, felnézett a tetőre, megszámolta a kéményeket és mindet ellenőrizte, akár gázos, akár vegyes tüzeléshez volt. Még azokat is amelyekbe nem volt bekötve semmi, mert azt mondta, hogy bármikor visszalehet kötni tüzelőeszközt :-)

Igazoló címkét még a cserépkályhára is ragasztott. Igaz, ez tavaly volt.

Előzmény: Zöldár (16786)
BJaca Creative Commons License 2018.02.10 0 0 16787

Évek óta már csak a tözelőberendezésekkel ellátott kéménnyel foglalkoznak. Amíg fizettünk, már akkor nem kémény, hanem tüzelőberendezés szerint számláztak. 

Előzmény: Zöldár (16786)
Zöldár Creative Commons License 2018.02.10 0 0 16786

Ami nincs azt nem kell bejelenteni !

Viszont nekem   6 db. kéményem van és csak egy van bejelentve, ami egy gázkémény.  Gázkazánhoz van. A többiek  csak úgy elvannak.

Az az egy is már vagy  15 éve egy halott nevén van. Éppen tegnap volt ellenőrzés. érdekes , hogy már az un. tartalékkéményről nem is érdeklődött a seprő. Mióta ingyenes,  nem érdekli őket.

Előzmény: RAZERX (16784)
AteszX16SZR Creative Commons License 2018.02.08 0 0 16785

Ez engem is érdekelne! Kondenzációs kazánnál elég csak úgy átvezetni a füstcsövet, mint a turbós kazánoknál, és ha igen, az meg van határozva, hogy az átvezetett csőnek pl. milyen magasan kell lennie? Gondolok itt arra, ha a kazán a pincében van elhelyezve, akkor az átvezetett cső a földfelszín közelében helyezkedik el.

Előzmény: RAZERX (16784)
RAZERX Creative Commons License 2018.02.08 0 0 16784

jó akkor füstcsatorna de ha már ilyen jól tudod akkor már meg is válaszolhattad volna az eredeti kérdésemet ? :) 

Előzmény: zöldeskékek (16783)
zöldeskékek Creative Commons License 2018.02.08 0 0 16783

Vízszintesen nincs kémény.

Az csak füstcsatorna !

Előzmény: RAZERX (16782)
RAZERX Creative Commons License 2018.02.07 0 0 16782

Most akkor be kell jelenteni a vízszintes kéményt vagy sem?

AteszX16SZR Creative Commons License 2018.02.05 0 0 16781

"csak ne akarják ellehetetleníteni a külső fali kivezetést." - tavaly az egyik ismerősömnél a pincében raktak fel egy új kondenzációs kazánt. A pince falának földfelszíni részét átütötték, kivezették a füstcsövet, majd a ház fala mellett függőlegesen felvitték a megfelelő magasságba. A kémény átvétele tartott vagy jó két hónapot, de azonkívül semmi gond nem volt.

BJaca Creative Commons License 2018.02.05 0 0 16780

Na, megtaláltam, amit kerestem:
https://www.vgfszaklap.hu/images/lapszam/16-01-02/02-4.jpg

Itt kétféle van, egyik felfelé a tetőn, a másik a homlokzatra. Hogy mi a helyzet azzal, hogy oldalt kijössz a falon, és onnan még felfelé folytatod, azt nem tudom, de a szerelt kémények is sokszor úgy vannak megcsinálva.
http://www.megujulofutes.hu/wp-content/uploads/2011/03/Ac%C3%A9lk%C3%A9m%C3%A9ny-199x300.jpg

Előzmény: tgwh8 (16779)
tgwh8 Creative Commons License 2018.02.05 -1 0 16779

Mint írták, azok nem passzívak :D

AteszX16SZR

Igen, ezért is fogom megkérdezni, tudjam mennyit kell rá nyerni a lottón :D

einohyl

És ha mondjuk nincs kémény, csak a régi gázkazán helye, akkor mi van? :D mert nekünk innen indul a szitu.

BJaca

Nincs más lehetőség, nem tudom áttörni a födémet, tetőlécet meg gerendát nem vághatok ugye ki, de a fóliát sem szeretném, de még a cserepet sem kéne megbontani :D majd szögezek oda még pár gerendát, csak ne akarják ellehetetleníteni a külső fali kivezetést.

Előzmény: gm-kiev (16769)
AteszX16SZR Creative Commons License 2018.02.05 0 0 16778

Hát ez valóban nagyon "egyedi" megoldás :-)))

Nem lehet, hogy ez inkább egy turbós cirkó csöve? nekem úgy tűnik.

Előzmény: BJaca (16777)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!