Hitomi6789: A. József 1873. márc. 15-én született, A. Lajosék Gizella lánya pedig 1873. nov. 10-én. Ez is ajm elméletét erősíti, miszerint Lajoséknak József a nevelt fiuk lehetett. 8 hónapra született gyereknek esélye sem lett volna még egy hetet élni abban a korban (szerintem). Örökbefogadásokkal az árvaszékek foglalkoztak: https://mnl.gov.hu/faq/orokbefogadasra_vonatkozo_iratokat_keresek
Valamiféle kötödése biztosan volt a családnak a vasúthoz, mert Lajos Vilmos és Rudolf fiai születésekor is vasúti írnok volt. A családi legendáknak mindig van valamennyi igazságtartalma. Igen, István miskolci születésű az anyakönyvi bejegyzés szerint.
Mivel Antónia eszéki születésű volt, én valószínűbbnek tartom, hogy András is délről vándorolt Beremendre. (Az ADT-n sok újságcikk foglalkozik Gusztávval és a családjával, ha ingyenes nap lesz érdemes ránézni. pl.: vadászbaleset, robbanás, ellentét a mostohaanyjával stb.)
Nem tudom hogy ilyent kérhetek-e hogy közületek bárki felkutatná a hiányzó láncszemeket A Garay Molnár István nemes családig Ez egy Mosztári magyar leszármazottjának kellene segítteni én már nem tudok neki többet felkutatni .
Ő ezt nem kívánná ingyen fizetne érte . Magyarul már csak Ő beszél a családból előzmények :
115.sor Véber Anna (Wéber Anna Maria Theresia) Gölniczbánya 1864.11.25.
Egy másik vasúti csomópontnál olvastam, hogy a vasút építése után megmaradtak a felvonulási épületek, barátok, amit lefoglalhattak a letelepülők, dolgozók.
Az anyakönyvekben szereplők között van lámpakezelő, kocsimester.
There are various types of bets on the soccer toto site. There are win/loss, unover, corner kick, drawing, yellow/red, with or without pk, scorer, double chance, both teams to score, number of warnings, and last 5 minutes betting. The types of bets available for each affiliated Toto site may differ.
Uramatyám, ennyi új információ!!! Nagyon köszönöm Neked is hogy ránéztél. ☺️
Annyi mendemonda volt mindig a családban (mint szinte minden családban) arról, hogy milyen jó módból származunk, bár azt is suttogták, hogy az egész történet alapja az, hogy egy vagyonos/nemes családfőnek elcsavarta a fejét egy cseléd vagy szolgálólány, aki gyermekkel "ajándékozta" meg. És hogy ez a nemes a nevére is vette végül. (Hogy a cselédet is, vagy csak a gyereket, az nem egyértelmű). 😅
Jól látom hogy az Antalfi István Miskolcon született? Az elvérzést valami baleset vagy szintén a vérbaj okozhatta? 🫤
Azt a mindenit, lesz még itt mit nyomogatni, kutatni... 😁
De jó, hogy más szemszögből ti is megnéztétek egy kicsit!
Bár annyira nem szívderítőek... (Az ük-ük ükanyám egy vérbajos bakter volt? Vagy hajléktalan az állomáson? Tele törvénytelen kölkökkel... És hányat hagyhatott még Nagyváradon....)
A kérdés az, vajon Török Lajos a gyerekek születése előtt halt meg, vagy valamikor az utolsó gyerek és Mária halála között tartott a házasságuk.
A legérdekesebb bejegyzés, amit ajm is belinkelt, Rozália keresztelése. A keresztszülők, Kádár Antal és Török Rozália nagyváradiak, lehet, hogy a feleség Lajosnak rokona volt. A fenti linkek alapján viszonylag biztosra gondolhatnánk, hogy István volt az apja, József és Lajos pedig a testvére. Csakhogy a bejegyzés szerint „Antalfy Mária József leánya ref.” Talán félreírás, nem tudom, sajnos a püspökladányi református anyakönyvek közül sok év hiányzik.
Befizetem a tagdíjat és hozzáférek az anyakönyvekhez és szabadon tudok keresgélni vagy megadom hogy ki érdekel és az ismert adatait, aztán elküldik, ha megvan...
Viszonylag új, kB. fél éves hobby nálam a családfa kutatás, mióta felfedeztem a Familysearch.org - ot. Voltak is kisebb-nagyobb sikerélményeim, de most teljesen elakadtam.
Keresném (szépapám? - vagy nem is tudom hanyadik felmenőm) Antalfi József szüleit, nagyszüleit. Az fix, hogy Nagyváradon született 1873.03.15.-én, innen már semmi sem egyértelmű, pláne hogy a nagyváradi anyakönyvek még elérhetetlennek itt: https://descopera.arhivelenationale.ro/
1. A házassági anyakönyv szerint házastársa Barna Erzsébet, anyja Antalfi Mária, apa nincs feltüntetve:
2. A halotti anyakönyv szerint a születési éve kB megegyező, a házastársa szintén Barna Erzsébet, a szülei meg Antalfi Lajos és Mogyorósi Juliánna. (Ők Püspökladány inak, felmenőink tényleg éltek ott.)
Tudtommal újonnan digitalizált kárpátaljai polgári anyakönyveket még nem töltöttek fel, egyháziakból van az 1940-es évekből is. Én csak a régen digitalizált beregszászi egyházi anyakönyveket látok a Familysearch-ön. Tehát XX. századiak még nincsenek fent.
Imádom a sportot és a szerencsejátékot, ezért találtam meg az https://fezbet-hu.com/ oldalt. A sportfogadás részleg rendkívül átlátható, és rengeteg sporteseményre lehet fogadni. Emellett a kaszinó részlegben is sokféle játék vár, a klasszikus nyerőgépektől a blackjackig. A kifizetések gyorsak, a támogatás pedig mindig segítőkész. Nekem ez az oldal vált be a legjobban az utóbbi időben.
Belefutottam például Somogyban ilyenbe. Szerintem ezek nem kézzel feldolgozott anyakönyvek, hanem a FS-nek van AI-alapú íráselemzője (azért sem kerülnek bele a kereshető indexbe).
Én valahol Délmagyarországon konkrét esetemben találkoztam olyannal, hogy a két özvegy házasságánál (visszanézve, pont Puskás Mihály (LH53-BM9) és Jambrik Erzsébet (LH5S-28X)) a bejegyzésnél megemlített meghalt előző párjukat a fél apjának/anyjának indexálták.
Ószentannán (ma Santana, Arad) külön szkennelték egy-egy anyakönyv bal és jobb oldalát.
Sok jobb után hátrább tekerve reménykedtem, hogy onnan a bal következik, de nem, az is az előbbi jobb oldalakat tartalmazza még egyszer, majd a végére belekeverve némi baloldalt is.
familysearch.org/search/film/008242359?cat=14292
1-344: születés 1773-1835 jobb, 345-564 ugyanaz, 566-tól van benne bal oldali lap is, 797- jobb, 713-847 bal.
Újszentannai fejléccel indul és végződik, de Ószentannai (?) adatok szük+esk+hal-esk-hal-hal.
A lieblingi evangélikus anyakönyveknél külön fényképezték a páros és páratlan oldalait az anyakönyveknek, ezért van olyan bejegyzés, ami két külön filmre került:
Az újpesti polgári halotti anyakönyvek egy részénél az anyákból kettő lett, az egyik a vezeték-, a másik pedig az utónevet kapta meg.
kardio1: A lescnicei keresztelési anyakönyvek indexelve is vannak, ahogy nézem jó minőségben. Csak arra kel figyelni, hogy az anyák családneve hiányzik.
Találkozott már valaki a következő problémával? Szlovákiai anyakönyveknél nagyon sok helyen előfordul, hogy a gépelt feldolgozásnál az apa vezeték neve hiányzik.
Először azt gondoltam, hogy az eredeti anyakönyv olvashatatlan, de rájöttem, mivel az eredetin úgy van írva, hogy "Petrus et Maria xxx", a feldolgozó a feleséghez írta
a vezetéknevet. Ezeket a lapokat tételesen újra kell nézni, ami rosszabb a nagy adatbázisban se ott jelenik meg, ahol kellene.
Szerintem nem véletlenül vannak Sándor születési bejegyzésében a nevek áthúzva. Mivel nem találtál azokkal a nevekkel házasságot, én a helyedben kigyűjteném az összes szóbajöhető névvel a születést, házasságot és halált, nemcsak Gencsapátiban, hanem a környéken is. A névváltozás mögött állhatnak házasságok, örökbefogadás, stb.
Gyarmati Trézsi eredetileg Czákli Trézsi, az ő születését még nem találtam meg, de a házassági bejegyzés szerint a neve Szájtli Terézia, a szülei Péter, és Horváth Anna (egyezik a halotti bejegyzéssel) és Szilvágyon (ma Vassilvágy) született.
Sajnos jártam én is így. Az életkor (és így a születési év) nagyon képlékeny az idő múlásával, ezért is sokszor a biztos pont a házassági. De mondom, nekem is van sajnos ilyen, végignéztem a környéket, megvannak a nevek, hogy kb hol tipikus, megvan hol telepedtek le, és egyszerűen nincs meg. Volt olyan, ahol a házasságiban a szülők neve mellett nem a szülő volt, hanem pl a keresztszülő, mert pár éves korában meghalt az anyja. Ez is tipikus volt annakidején, hogy ilyenkor a keresztszülő vagy a testvér nevelte fel a gyereket (és még nem is biztos, hogy az anyakönyvben megjelenik az, hogy "árva", jellemzően azt nőknél szokták). Mindenesetre remélem megtalálod a környező falvakban, ha biztos vagy benne, hogy onnan származnak.
Bocs, most látom, hogy más is kérdezte már. A gond az, hogy 80 éves emberek esetében a család már nem biztos, hogy pontosan emlékezett a szülők nevére, illetve a pontos születési helyre és időre.
Szépapám, halottija. Eddig jutottam. Feltételezésem szerint édesapja, (szintén Mihály) olyan 1790- körül születhetett, a dokumentum szerint Perenyében. Abban az időben a Perenyéhez tartozó Nagypöse nevû településen két Kámán Mihály is született. Egyikük 1795-ben, másik 1796-ban. Azt is megnéztem, hogy esetleg elhunytak -e gyermekkorukban, de nem volt ilyen nevű halàlozás 1796 utáni években, tehát lehetséges, hogy mindketten megélték a felnőttkort. Edesapám Sóskadomb néven könyvet írt Bucsu kôzség történetéről, amiben csalàdfànk is szerepel, de sajnos ott is csak Mihályig vannak adatok. Nagyon szeretnék 1-2 generációval tovább jutni...
A környék az biztosan Vas vármegye nyugati szegelete. A házassági sajnos több órás lapozgatás után sincs meg. Rengeteget dolgoztam a családfán és több mellékágon is sikerült az 1600-as évekig visszajutnom, sajnos pont ez a Kámán ág, ami legjobban érdekelne akadt el. Nagyon köszônôm a választ!
Érdemes lenne megkeresni a házasságit, ha megvan, mert lehet, hogy migráltak, és akkor ha mázlid van, benne van az anyakönyviben, hogy honnan.
Amit még én ilyenkor szoktam, hogy megnézem, hogy az adott név melyik környéken jelenik meg, kb hol jellemző (mind a Kámán, mind a Prisznyák egyedi név).
Ha nincs meg a házassági, akkor onnantól nehéz, mert csak teoretikusan tudod összerakni, amennyiben tudod, hogy helybeliek és nem máshonnan települtek be.
Kámán családot kutatom és kicsit eakadtam.Szépapám, Kámán Mihály 1819-ben született Perenyében (Vas). Halottijában szerepel szülei neve (Kámán Mihály és Presznyák (Prisznyák, Peresznyák?) Anna), róluk viszont semmit sem találok semmit.Próbáltam minden települést (Gencsapáti, Lukácsháza, Szombathely, Dozmat…) Perenye (mai Gencsapáti) környékén, de semmi… Kerestem halottikat, házasságit, születésit, de semmi…Feltételezésem szerint Kámán Mihály talán az 1790-es években születhetett. Nagypösei anyakönyvekben talaláltam kéttő embert is ezzel a névvel, viszont bizonyítani nem tudom, hogy valamelyikük felmenőm lenne.Tudna valaki ötletet adni, hogy miként folytassam a kutatást?
De hogyan kerülhettek ők Nyitra környékéről Baranya megyébe? Talán a földesúr áttelepítette őket? Ez nagyon érdekes. Itt Baranyában már (opilio) juhász volt.
A Bruntál járásbeli Lichnov német neve Lichten, a nový jičíni pedig Lichnau. Hasonlít nevében Lesnice (németül: Lesnitz). Egy próbát megér az anyakönyvei átnézése.
Köszi. Annak olvastam én is, a dd-re meg nem emlékeztem, ebben az anyakönyvben máshol nincs, csak egyéb településeken láttam (rkat-ban jelenthet asszem azt is, hogy másik településről való stb). Amire felkaptam a fejem, hogy itt van bejegyzés az anyakönyv kikérésére (ekkor voltak a földtulajdonnal kapcsolatos törvények) és ezt máshol még nem láttam erre vonatkozó megjegyzést. Arra tippeltem, hátha örökbefogadott és a 'törv' azért van másképp írva (pl: árva, elég nehéz kivenni), de azokat meg ilyen módon nem nagyon anyakönyvezték (maximum megjegyzésben).
Az utolsó előtti bejegyzésnél sajnos nem tudom kiolvasni, hogy a törvényessége oszlopban milyen rövidítés szerepel. A keresztelő neve mezőben is csak „dd” (?) van, ez mit jelenthet? Továbbá furcsának találom, hogy a megjegyzés rovatban az szerepel, hogy „1942-ben elküldve”, de az ezt megelőző két szót (valószínűleg rövidítések) nem tudom elolvasni. Találkoztatok már hasonlóval? Tudnátok segíteni, mit jelenthetnek ezek a rövidítések? Előre is nagyon köszönöm a segítségeteket! https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:939K-Y9FC-C?view=index&personArk=%2Fark%3A%2F61903%2F1%3A1%3AVR71-VK5&action=view
Sajnos nincs meg minden adat, azokat keresem. Szeretem teljessé tenni az egyes ősök adatait: szuletés, házasság és elhalálozás. Nincs meg pl Kovács Mária első férjének halála, a másodikkal való házassága. Nincs meg pl Jambrik Erzsébet szuletése, sem a házassága. Stb.
Köszönöm szépen! Megnéztem az FS-en, két Lichnov van, egyik Bruntal mellett, másik Novy Jicinnél. Úgy hiszem, ez utóbbi van Morvaországban. Az anyakönyvek sajnos nekem túl későiek, 1840-es évekbeli születéseket keresek.
Schwenzner József és Szakcsi Erzsébet házasságiját keresem. Két gyermekük Szentlőrincen (Baranya megye) született 1884 és 1889-ben. Lehet volt több is, de nem találtam meg őket.
Igazából a születésijük is jó lenne. Csak a házasságiban ekkoriban már a szülők neve is benne lehet és nekem a szülők neve kéne csak. A Schwenzner nevet 1000féleképpen írták sajnos.
Lechnitz (Lichnov) egy Morvaországban található falu. Morvaország egy történelmi régió Csehországban, amelynek központja Brno. Lechnitz a morva régió északi részén, a Jeseníky-hegység lábánál fekszik, mintegy 60 kilométerre északra Olmütz (Olomouc) városától.Lechnitz, más néven Lichnov, egy kis település, amely a Jeseníky-hegység lábánál található, északra Olmütz városától. Történelmileg Morvaország része, amely egyike a történelmi cseh tartományoknak. A falu a turizmus szempontjából is jelentős, a környék természeti szépségei és a Jeseníky-hegység közelsége vonzza a látogatókat.
Ebben az esetben - csak érdeklődésből kérdezném -, ha ismertek az adatok akkor mit kerestél még, vagy azt amit találtam?
Vagy megvolt fizikálisan az adat, csak az FS-en nem lelted a személyt?
Egyébként kicsi a világ, mert amikor Puskásokat kerestem Kunágota és Dombiratos környékén, akkor belebotlottam egy kisiratosi 1856-os születésű Jambrik Erzsébetbe (LH5S-28X). :-)
Lehet, hogy ő a te keresett Erzsébeteddel egykorú fiú(testvér?) lánya (36 évvel később) lehetett. Rádásul neki is két férje volt.
Ebben az esetben az adatok megbízhatók, régi családi emlékiratokbol kiindulva az Ancestryn találtam meg az adatokat. Az anyakönyvi bejegyzéseket lementettem, majd felteszem a familysearch profilhoz :)
Kieg: források persze nincsenek csatolva, saját keresésemnél jártam így a mai Romániában található határmenti településen született ős esetében, valaki csak feldolgozott valami adatot a forráscsatolás nélkül.
Ezt tudva ellenkező bizonyításáig feltételesen kezelem rokonomnak, de "beillik a sorba". (nem a nemrég kérdezett anyai-anyai Puskás, hanem az anyai-apai Gáspár=Kasper ág).
Köszönöm az ötleteket ! Sajnos nem jutottam velük messzire.
Jambrik Erzsébet szuletését kerestem, aki az 1885-os aradi halottijàban nagylakinak van jelölve, és 65 évesnek. A lánya, Kovács Mária (apa: Kovács István) születését is hiaba keresem. Ő is Aradon élt, illetve annak Gáj nevű részén. 1874-ben halt meg ott. 1843-45 körül született, régi csaladi irat szerint Aradon 1845-ben, a házassági szerint (Franciscus Tóth) kurticsi, a halottija szerint kisiratosi. Férje valamikor 1865-66 táján meghalt, a vonat alá esett. A Tiszai Vasútpálya társaságnál dolgozott. Az meg egész nagy területet látott el, fel egészen Miskolcig (innen a Tiszai pályaudvar név is. Szóval az ő halottiját se lesz egyszerű megtalálni. Aradon nem volt a halála anyakönyvezve egészen 1873-ig bezárólag, akkor ment férjhez az ozvegye masodszor. Aradi anyakönyveket az Ancestryn találtam.
Nálam is hasonló probléma volt, én a falum történetében olvastam, hogy egy időpontig balra, onann pedig jobbra a szomszéd falu filiája volt a falu addig, amíg a templom meg nem épült.
Ott meg is találtam sok keresett személyt, de máig van aki "elveszett" a két szék között.
Érdemes lehet mindhármat átnézni, ha nem nagy időszakot kell kutatnod. Sajnos Makónál és Csanádpalotánál nincs település írva az általad említett időszakban, Apátfalvánál pedig kevés idegen van bejegyezve.
1820-as nagylaki születést hol érdemes keresni ? Nagylaki katolikus anyakonyvek ebből az időből nincsenek az FS-en. Talán Csanádpalotán anyakönyvezték az ottani születéseket ?
Az Illéssy-könyv csak a népességet bontja le megyénként, de az eredeti településenkénti bontásra van szükségem, ezért kíváncsi voltam, hogy valaki tudja-e, hol találom az eredeti, 1754–1755-ös nemesi összeírást (online vagy offline).
Kedves Kutatók !Keresem Zolyom megyei eredetűi családot Őse Garay Molnár István aki fiaival kapott Garay jánosal és Ístvánnal kapott 1667 április 24.-én II.Lipottó cimeses nemesi levelet melyet Zólyomban hirdettek ki A nemes szerzők Nagyszalatnnán laktak telküket Csáki Pál adományozta.
A család egyik ága Rózsnyóra került
A Barátnőm emnnek a családnak a leszármazottja Ő Mostárban lakik Ő már idős hölgy pár sikerült megnézni a a BP-levéltárban lévő nemesi lebvelüket 2013 megbitztunkegy családfa kutatóthogy segitsen megtalálni a családot 300 euróért nem sokat tudott felmutatni. acsaládnak negyon sok adata volt meg.
Ő ezt találta :
Én most szeretnék neki segítteni Garay Alajos mint nemes és üvegmetsző házasságot kötött 1848 szeptember 14.-én Rosznyon Kirchmajer Borbálával
A született gyereke megvannak .
házasság kötésnél nincs feltüntetve koruk születési évűk és származási helyük Polomka illete Rozsnyo
Garay Alajos Szülei :Garay János és Martinkovics Anna de én ezt már nem találom
A matrikula blog kommentjeiből kiderül, hogy Romániában folytatódik az anyakönyvek digitalizálása. Pl.: a kolozsvári állami anyakönyvek már 1924-ig elérhetőek.
Remélhetőleg a BAZ vármegyei anyakönyvek digitalizálásával nyár végére, vagy ősz elejére végeznek, különben még jó néhány évbe fog telni, amíg a többi vármegye anyakönyveit is befejezik.
Thomas: Kárpátalja nagyjából 2-2 ½ magyarországi vármegyényi terület, szerintem három-négy év alatt végezhetnek az anyakönyvek digitalizálásával. Arról nem lehet tudni, hogy a Familysearchre is felkerülnek a digitalizált anyakönyvek, mert a videóban csak azt mondják, hogy a saját oldalukról lesz elérhető. A probléma az, hogy a beregszászi levéltár anyakönyvei között nem találom az aknaszlatinaiakat, és nem hiszem, hogy Ungváron őriznék őket. https://library.hungaricana.hu/hu/view/BFLV_Fa_05/?pg=256&layout=s
kaptam emailt, mivel régebben előfiz voltam, így év végéig adnak majd tagságot:
Örömmel értesítjük, hogy több hónapos megfeszített munka után ismét hozzáférhetővé váltak online a korábban az „Őskereső” rendszerben közzétett magyarországi evangélikus egyházi anyakönyvek. Mivel a korábbi rendszert működtető szakembereknek hónapok alatt sem sikerült helyreállítaniuk és hozzáférhetővé tenniük a dokumentumokat, ezért egy teljesen más technikai alapon nyugvó alkalmazáshoz csatlakoztunk. Anyakönyveinket a továbbiakban a matricula.hu oldalon keresztül érheti el.
Jelenleg szerintem az 1828-as összeírás létezik a XIX. századból. Kárpátalján már folyik az anyakönyvek digitalizálása a Familysearch.org-gal együttműködve, de nem sok mindent lehet tudni róla.
Érdeklődöm, hogy van-e 1860 előttről kárpátaljai adatbázis? 2-3 éve próbálkoztam Aknaszlatinával, de nem volt sikerem. A Nagybányára átkerült dokumentumok sem tudtak segíteni.
Sziasztok! Tudjátok esetleg, hogy a Nagykállói anyakönyveket hol lehet megtalálni? Familysearch-ön Kiskálló bejegyzéseket mutat, hiába Nagykálló van hozzá írva :/ egy 1924-es házassági anyakönyv érdekelne (Máté József-Kiss Julianna).
Illetve az létezik, hogy Demjén (Heves megye) anno 'Deménd' volt? :)
Szerintem: Sponsus ex S. püspöki = Sajópüspöki. Kicsit messze van, de ugyanazon a lapon az egyik házasulandó Lapujtőről (Karancslapujtőről) származik, az sincs közel.
Békésszentandrás házassági anyakönyvei bejegyzésénél nem tudom kiolvasni, a vőlegény honnan származhatott, ki tudjátok olvasni? Tóth Albert és Aszódi Barbaránál (1812. nov. 26.) Sponsus ex Sz......?
Utánanézve, nem találtam az elevéltárban nyomát. Persze lehet, hogy rosszul kerestem, viszont én úgy sejtem, hogy már nincsen meg, mert 1945 után nem találtam online elérhető tanulmányt, vagy könyvet, ami ne Illéssy könyvére hivatkozott volna. És míg más nemesi összeírásokról található az interneten egy-egy kép, az 1754/55-ösről egy sem. (Az MNL feltételezem meg tudja majd mondani mi történt velük, mert arra sem találtam bizonyítékot, hogy elpusztultak volna.) A birtokosoknál nem mindenhol jelölték, hogy hol laktak.Illéssy ezt írja: "Harmadik, élénken érezhető és sajnálható fogyatékossága az országos összeírásnak az, hogy a végleg elismert nemesek lakhelyeit nagyritkán, csak kivételesen tüntetik fel. Ezen dicséretreméltó kivételek közzé tartoznak Liptó, Máramaros, Trencsén, Túrócz, Ugocsa, Vas, Zala vármegyék. Bács és Szepes csak a városokban lakó nemeseket jelölték meg külön, lakóhelyük szerint."
A felsorolt vármegyék közül Vas vármegye összeírása elérhető online Schneider Miklóstól, településekre bontva. Ugyanez a szerző Fejér vármegye 1754-es nemesi összeírását is kiadta főnemesekre, birtokos nemesekre, armális nemesekre és székesfehérvári armális nemesekre csoportosítva az összeírtakat.
Ó, csak így végigolvasva és nem átnyálazva és felfogva is nagy segítség volt, köszönöm szépen.
Érdekes, hogy Vas megye is szóba jön az ország másik végletében, erre nem is gondoltam.
Későbbi rokonok elődjeinél véletlenül rátaláltam, hogy Csongrád előtt Tápiószecső, de magamtól véletlenül se kerestem volna itt.
A 4 Puskás Antalból - bármennyire is hétköznapi a neve - így talán össze tudok kapcsolni legalább kettőt, viszont a halálából visszaszámolt 1767-es születésének helye még nem ismert. Több helyen is tapasztaltam rosszul rögzített kort (erre emlékeztek az utódok, pl), így nem fix, csak tájékoztató jellegű. Viszont Csany és környékén nem találtam több alkalmas családot, viszont Szegeden igen, azért is kerestem ott, mert a csanyi dohánykertészek sokasága Szegedről érkezett.
De ez - az anyai-anyai - ágamon a következő megoldandó feladatom.
Az anyai-apai Gáspár ág épp ilyen kacifántos, pillanatnyilag Martin Kasper takács (GVLT-ZCM) van a sor elején és ő az elakadós. Bezzeg a feleségénél "ömlenek" az adatok (mint általában).
Szerintem, a kérdésedre a választ az előző generációnál találod meg, ahol felváltva írják apaként Hulánszki és Jegenyei Mártont Hanczli (Hantzly, Hantzky, Hanszli) Katalin férjeként.
Lehet, hogy a Jegenyei a származási helyére utal: Jegenye község (ma Románia), ez teljesen összhangban van a magyar családnévadási hagyománnyal, t.i., hogy honnan jött az illető.
Hanczli Katalin is érdekes, szülei valószínűleg Hantzli János (Joannes Hantzl) és Kovács Erzsébet, akik eredetileg (1736 körül) még a Vas megyei Meszlen községben éltek, de 1756-ban már Csongrádon született Rozália nevű lányuk. Az apa német származása miatt Hanczli Katalin, mint Németh Katalin is megjelenik a csongrádi anyakönyvben (1777. április 27-én, Hulánszki István születésénél).
Ez alapján – szerintem – Hulánszki = Jegenyei. Hogyan jön ide az Imre Katalin név, nem tudom, (1769.október 8-án a csaányi lakos Hulánszki Márton feleségül vette Imre Katalint és első gyermekük születésekor is Imre Katalin az anya neve), de remélem, a fentiek segítenek neked a továbblépésben.
van valakinek elképzelése, hogy hol lehet elérni (online, offline) a 1754-55 nemesi összeírás eredetijét, mert az Illéssy könyv csak megyei bontást csinál, de nekem kellene az eredeti települési bontás?
"Tehát érdemi írásos dokumentum nélkül nem tudom megállapítani, hogy egy keresett ősöm átesett-e névváltoztatáson, vagy nem?"
Szerintem nem. Részemről például olyat találtam az 1600-as évek végéről a nógrádi levéltári iratok között, ahol perbe fogják egy felmenőm testvérét, hogy felcsinálta az adott "hölgyet".
Már az áldozat bemutatásánál két aliast is felsorolnak a nő neveként, majd a későbbi iratban egy harmadikat is.
Aki annak a nőnek a leszármazottja - hát az most szívhatja a fogát, nem nagyon fogja tudni a családfát tovább vezetni.
Egy tanulmányban azt olvastam, hogy a XVIII. században a névváltoztatás nem volt egy formalizált folyamat, mint a későbbi időszakokban. A családi nevek használata nem volt kötelező, és a névváltoztatás egyéni döntés volt. Az igazi változás a 19. században következett be, amikor bevezették a családnevek kötelező használatát és a névváltoztatás szabályozását.
Tehát érdemi írásos dokumentum nélkül nem tudom megállapítani, hogy egy keresett ősöm átesett-e névváltoztatáson, vagy nem?
Ha azonos családnevű személynél az FS-en valaki megjegyezte, hogy xy néven is ismert volt, akkor az az én esetemre is igaz lehet ugyan azon a településen és korszakban?
Továbbra is Puskás Antal (GP3G-QB7) és Hulánszky Ilonát (LWXJ-ZT8) keresem, csak erősen felmerült, hogy Jegenyi Ilona néven is ismert lehetett, mint ahogy azt más Hul-Jeg néevű személynél jelzi egy kutató, Hulánszky Márton (LCHJ-YR7) Jegenyi néven is ismert volt.
További "szépség", hogy nálam és utóbbi esetben is az egyik gyereknél H, a másiknál J, innen jön a következő kérdés, hogy ha az egyszeri névváltoztatás miért ne lett volna lehetséges, de ide-oda?
Mivel kijegyzeteltem az érintettek adatain túl a keresztszülőket, vagy házassági tanúkat és ahol volt, ott lakcímeket is, valamint a lehetséges oldalág családfáját is összeállítottam addig, ameddig adatokra leltem, - és ezt összevetve az 1857. évi vagyonösszeírással - ez alapján erős a gyanúm, hogy a keresett Hulánszkym is Jegenyi néven élt pár évig. Gyanús, hogy később az ág Dombiratoson 1883-ban pl. igazolt rokon lakóhelyén volt bejelentve, vagy gyereke születénénél a cím megadva, illetve teljesen más nevű rokon volt háassági t anú 1921-ben. Gondolom szimpla csadádinév-azonosságra nem volt akkoriban sem szokás befogadni komplett családot, vagy tanúnak elmenni, csak mert ős is Puskás.
Csany településen egy időben 5 Puskás Antalt számoltam meg a szimpla anyakönyvi bejegyzések alapján, plusz egyéb bejegyzések ismeretében az alábbi házasságok kombinálódtak (a vastagot keresem). A / tag azt jelenti, hogy mindkát névvel találtam bejegyzést. A Hansky először fura volt, mint név (gondoltam arra, hogy lehetett elértett Hulánszky), de később láttam még belőle. Amíg a házasulandók többsége írástudatlan volt, addig ugye csak bemondás alapján lehetett beírni a neveket és visszaellenőrizni sem tudták.
Ha a Hul és Jeg Ilonát "összemosom", szép életút adódik ki, mind a négy hölgy férje Puskás Antal névre hallgatott.
Keresztszülők és egyebek vizsgálatakor is egybecsengene a Hul és a Jeg vezetéknév.
Ha így vetem össze a családokat, akkor is van kapcsolat közöttük.
Mivel Puskás Antalhoz (GP3G-QB7) sem találok előéletet, így kitekintek arrafelé, hogy a szegedi Nagytáj leírása alapján szegedi átvándorlők lehettek ők is. (Puskás Ferenc GDRF-V84 Szeged, de házas Csongrádon --> Puskás Ferenc Antal 1767 GXX4-86S)
Törődjek bele, hogy írásos forrás nélkül mindez csak egy erős feltételezés, vagy előre tudok-e lépni valahogy?
Kérlek Benneteket, adjatok valami iránymutatást, vagy tanácsot.
Ismét köszönöm a segítségeteket. Ha jól látom az angol nyelvű szöveg a Várdy házaspártól származik. Ők több helyen is írták, hogy Pólya bányában dolgozott először, más szerint viszont házalással foglalkozott.
Köszönöm az 1922. januári cikket, eddig nem találkoztam vele. Egyre valószínűbb, hogy 1899-ben vándorolt be. 1904-ben már egy küldöttség vezetőjeként fogadta Apponyi Albertet. Egy év alatt kizártnak tartom, hogy bányászból vagy házalóból ilyen gyorsan vezető szerepbe jusson. Először Könnyű László írta, hogy 1903-ban ment Amerikába, de az ő Pólya életrajzában több tévedés is van. Később Várdy Béla is ezt az évszámot adja meg, de valószínű, hogy Könnyűtől veszi át, mert korábban még Várdyék is 1899-re tették.
Én sem hallottam korábban Pólyáról, egy ismerősöm kérte, hogy kicsit nézzek utána.
László Pólya ( 1870-1950 ) , the subject of this study.3 Hungarian ... 1899 at the age of 29. Although the specific reasons for his em- igration ... Pólya worked in the mines of Ohio . Later , however , he moved into the field of
Köszönöm szépen a segítséget! Pólya Lászlóról több rövid életrajz is született, de ellentmondások vannak bennük a születése, bevándorlása, balesete és a halála idejében, valamint abban, hogy bevándorlása után mivel foglalkozott (bányászat - rózsafüzér és kalendárium árusítás). Csak utalásokat tettek arra, hogy az élete tele volt tragédiával. Azt tudom, hogy az apja László két hónapos korában meghalt és elvileg a menyasszonya halála után határozta el, hogy az Egyesült Államokba távozik. Ezek tisztázására szerettem volna utánanézni az újságcikkeknek. A cikkek címei az egyik életrajz (Várdy Huszár Eszter: Az amerikai magyar irodalom kezdetei: Pólya László költői arcképe) forrásjegyzékében vannak. Akit érdekel a cikk 230-237. oldal: https://real-eod.mtak.hu/1831/3/HungarologiaiKongresszus_01_Amagyarvers.pdf
Maguk az újságok sajnos nincsenek benne a Kongresszusi Könyvtár és más egyesült államokbeli adatbázisban sem, amit azóta találtam.
Igen, a halála körülményeiről egész sok minden ismert, több újság is megemlékezett a költőről, és meg van a halotti anyakönyvi kivonat a Familysearch-ön.
Néhány kiegészítés és helyesbítés rferi, JPmiaou és az én korábbi hozzászólásomhoz: Megfeledkeztem arról, hogy Újpestet csak 1950-ben csatolták Budapesthez, ezért nem találtad a házassági bejegyzést a IV. kerületi 1938-as házassági anyakönyvben. Most megnéztem az elevéltár oldalán és ha jól látom, akkor a '30-as évek második felében minden évnek saját kötete van az újpesti ház. anyakönyveknél. Tehát ha van rá lehetőséged, akkor az elevéltár felületén be tudsz iratkozni a Pest vármegyei levéltárba és ki tudod kérni kutatásra az 1938-as anyakönyvet, mert annál a kutathatósági korlát 2024-ben járt le. Ezután már nem lesz más tennivalód, mint bemenni a levéltárba és átnézni az anyakönyvet. Az 1979/80-as anyakönyvvel ugyanez a helyzet. Valamilyen oknál fogva (talán digitalizáláskor még nem telt le a 30 év) 1980-as halotti anyakönyveket nem igazán tettek fel a Familysearch-re, sőt nekem most nem is rémlik, hogy láttam volna az oldalon. És néha érthetetlen módon kimaradtak kötetek (pl.: Szolnok '40-es évek vége '50-es évek eleje) Ha nem tudsz elmenni a levéltárba, de tudod a rokon születési idejét, helyét, akkor a magyarorszag.hu-n van egy olyan lehetőség, hogy "Tájékoztatás kérése elhalálozott személyről". (Ügyfélkapu+-szal vagy DÁP-on keresztül használható.) Itt leírják, hogyan: http://levlista.theka.hu/pipermail/csaladtortenet/2023-January/041940.html
Én is segítséget kérnék. Próbálok utánanézni Dr. Pólya László (1870-1950) amerikai magyar újságíró, költő néhány életrajzi adatának, de elakadtam. Annyit tudni, hogy 1870 dec. 28-án született Kisújszálláson és 1950 márc. 18-án hunyt el Clevelandben. Ő azt írja, 1899 végén ment Amerikába, máshol azt olvasni, hogy 1903-ban. Lehet, hogy mind kettő igazén és a két dátum között valamikor visszatért Magyarországra, de egyik bevándorlását sem találom A Familysearch-ön, a honosításáról semmi, a népszámlálások esetében is csak az 1940-esnél van találat, az is bizonytalan. + Tudtok olyan újságos adatbázist, ahol elérhetőek az Amerikai Magyar Népszava/Szabadság és az Akroni Magyar Hírlap? Az Arcanum Újságokon ugyan fent vannak a Népszava számai, de pont azok nem, amelyek kellenének (1950 március és 1970 október).
Azt hiszem, valamit félreértettél, mert a halottikon gyakorlatilag nincs védőidő: a polgári anyakönyvi másodpéldányok (amiket az FS filmezett/fényképezett) csak 1980-ig készültek, ami több, mint 30 év, tehát már nem védett. Ettől függetlenül nincsenek mind fent: különböző okokból az FS képanyaga néha hiányos. (A levéltáros elfelejtette az egyik ládát, vagy néhány anyakönyv beesett a polc mögé, vagy valaki sose fejezte be a másolást, vagy valaki félreolvasta a cimkét és rossz stócba rakta a könyvet, vagy felborult a stóc és senkinek se volt ideje vagy kedve rendesen szortírozni, vagy ....)
Át is néztem, az a kérdésem még hogy korábban említette valaki hogy a halotti anyakönyveket visszamenőleg legkorábban 30évre lehet nézni, engem az Újpesti halotti 1979-80 érdekelne , (az 45-46 éve).de még sincs itt ebben a felsorolásban.
Többen is leírtuk már: az 1939-es házassági még nem kutatható, azt nem teszik még ki.
És sajnos ez sokszor magával vonz olyat is, hogy, ha egy filmen van az 1939-es valamelyik előző évvel/évekkel, akkor azt az előző évet, vagy éveket sem kutathatod, mert nem vágják ketté a filmet 1939 elejénél.
Van olyan kistelepülés, ahol a házassági könyv eleje 1919, a vége 1940, és az egész zárolva van, pedig 1938-ig nézhető lenne. Húsz évnyi kutatható könyv van zárolva emiatt a hülyeség miatt.
De a lényeg: 1939-es házasságit még ne keress.
Amúgy a filmek között keresni úgy tudsz, hogy fent a menüsorban rámégy a "Keresés" pontra, a legördülő menüben pedig rákattintasz a "Katalógus"-ra.
Az ott előjövő keresőmezőbe beírod a település nevét, mondjuk Budapest.
Akkor megjeleníti a budapesti katalógusok fajtáinak listáját. Abból kiválasztod mondjuk a Church Records-ot, ami ugye az egyházi anyakönyvek listája, és lenyitja az egyes fejezeteit. Itt már meg fognak jelenni a fejezeteknél linkek, pl,
Az állami anyakönyvek a IV. kerületből innen kezdődnek, és 10 oldalon keresztül van csak a felsorolásuk (a lap alján jobb szélen ott van a számláló, hogy melyik lapnál tartasz éppen):
Köszönöm szépen, sajnos nem találtam benne, esetleg ugyanide Újpesti házassági 1939-40 ről tudnál adni egy linket, vagy pontosan az oldalt ahol keresni tudom? nem igazán igazodom el az egészen, azt se tudom hol keressem a f.searchen belül a házassági iratokat évenként..
Valami ilyesmi: Inokai Bojtar Janos eljegyzett Mátkájaval Fekets Sárá[na]k mag nelkül tortenhető halálaval nem ajanlott semmit a Leany sem bizonysag Kele István Földvari Ferentz.
ilyenek vannak, de az eredeti dokumentum bár digitalizált, nem nyilvános az interneten, a helyi olvasóban olvasható (gondolom emailen is meg lehet kérni)
SS Enlisted Men Personnel Files. Microfilm Publication A3343, Series SM. 1,738 rolls.
1738 tekercs (általában egy tekercs több száz oldal, de inkább ezer oldal szokott lenni, ezért elég valószínű, hogy mindenkit tartalmaz.
jelenlegi állás a digitalizálással (és online hozzáférhetőséggel) kapcsolatban:
A3343, Series SSO SS Officer Personnel Files (909 reels) - slated to be digitised during 2024, no ETA
A3343, Series SM SS Enlisted Men Personnel Files (1,738 reels) - slated to be digitised during 2024, no ETA
A3356 German Army Officer Personnel ("201") Files, 1939-1945 (1849 reels) - slated to be digitised during 2024, no ETA
ha lesz ebben változás (ami lehet, hogy ez az év), akkor jelzem
remélem ez nem esett a DODGE/Musk költségcsökkentése alá (ez ugye a NARA -az amerikai archívum), a BAMA is elméletileg dolgozik digitalizáláson, nagyjából ugyanazokat az adatokat (BAMA a német archívum)
ebben megtalálod azokat a hadosztály szintű, vagy az alatti alakulatokat, ahova magyarok kerültek, persze egyes emberek kerülhettek érdekes helyekre.
a veszteség adatbázis elég jól létezik a magyar illetve szovjet oldalon (románt, bolgárt nem láttam még), a német láthatóan működik, mert eddig nagyjából mindenhol azt olvastam, hogy tudták azonosítani a bárhol megtalált német katonák maradványait (pl a mostani magyar találat esetében is).
Az tudom, hogy vagy 10-15 éve találtak egy elég nagy SS irattárat Csehországban, tehát nem látok nagy különbséget a Waffen-SS és a Wehrmacht között.
Az alakulat történetek a későbbi megsemmisülés miatt 44-45ben már elég hézagosan állnak rendelkezésre, de a veszteség nyilvántartásokra ez valószínűleg nem igaz. Tehát érdemes keresni.
Ha van eredmény, akkor az alakulat történetéről többet tudok mondani.
Ha nem volt veszteség, akkor úgy olvastam, mindenkit aki a Waffen-SSben volt, és visszajött Mo-ra, azt bíróság elé vittek, tehát a MOL-ban esetleg érdemes keresni.
A NARA-nak nemrég jöttek ki a mikrofilmjei digitalizálva (zsákmányol német anyagok), ahol nagyon sok personnel file van, tisztek szinte mind megtalálható, ránézek, hogy van-e sima waffen-ss listák, itt a legnehezebb, hogy annyi anyag van, hogy az indexek átnézése is nehéz
Van valamilyen nyilvántartás azokról a SS alakulatokról, ahova kényszersorozták a magyarországi németeket 1944-ben, hogy kik haltak meg a katonák közül vagy a háborús körülmények miatt ezt már nem vezették 1944 végétől ?
egyébként relatíve olyan szinten vannak digitalizálva orosz, német, és néhány magyar anyagok, hogy az események egy-egy falunál nem nehéz összerakni (persze van néhány, ami talán nem egyszerű), én inkább a narratívával és a térképkészítéssel töltöm a kutatási időt, mint tények keresésével
ha van valakinek kérdése 2vh kapcsolatban (egy adott falunál mi történt, bizonyos magyar alakulatok hol harcoltak, és esetleg egyes veszteség adat értelmezésében, csak dobja fel ide, egy gyors választ mindig tudok adni, mélyebb kutatás talán nem jön össze...
Nagyon szépen köszönöm a kimerítő választ! Sajnos kezdő vagyok ezért kérdeztem volna hogy hol tudom kutatni, ha esetleg tudna valaki egy linket adni ahol az Újpesti 1960-utáni halottit, és az 1938 évi házasságit megtudnám nézni nagyon megköszönném.
alul beálítottam a HERE térképet (mindegy melyik) átlátszóságot annyira, hogy lásd a mai utcaneveket, de a 1800-as évekbeli kataszteri térképet is. Az egész ország benne, itt csak Tolnára kerestem, azért van megjelölve, de lehet keresni ki-be zoomolni.
A cím alapján ezután pl rá lehet keresni a Földhivatali rendszerben (az utca valódi nevét szinte lehetetlen eltalálni, a GYIK viszont segít, hogy elég az utca név első négy karaktere majd egy % jel).
évente 20 ingyenes tulajdoni lapot lehet lekérdezni, után fizetni kell, de 5000 forint.
Általában nincs nagyon régre visszamenő adat, elméletileg a Magy Orsz Levéltárban megtalálhatóak a régi tulajdoni lap betétek:
bouv: A levéltárakban őrzött állami anyakönyvi másodpéldányokat 1980. végéig vezették. Jelenleg a 110-86-30 éves kutathatósági határ (születési-házassági-halotti) vonatkozik rájuk, ennél fiatalabbak egyelőre még nem nézhetőek át. Amikor a Familysearch feltette az oldalára az anyakönyvek képeit, még a 90-60-30-as határ volt megszabva, nagyjából. Részben törvényértelmezési okok miatt is megyénként változhatott, hogy mi került fel az oldalra. Valamint, ha egy anyakönyvnek akárcsak egy oldala is a határon belülre esett, kimaradt a filmezésből, hogy ne járjanak úgy, mint a szlovákiai anyakönyvek, ahol sok anyakönyv hiába került fel, nem kutatható. Tehát az 1938 házassági elvileg kutatható lenne már a levéltárban, ha az anyakönyv 1938 utáni bejegyzést nem tartalmaz. Az 1960-as halotti szabadon kutatható.
vörösvári: Igen, amikor az 1944-es szolnoki halotti anyakönyvet néztem át jó néhány évvel ezelőtt, engem is megdöbbentett, ahogy a június 2-i bombázás halottait sorolták föl hosszú oldalakon keresztül, vagy amikor láttam, hogy június 18-20-án tucatnyi zsidó követett el öngyilkosságot.
rferi: Ha már szóba hoztad Abonyt, több mint két hónapja jelentettem nekik, hogy az 1901-es halotti anyakönyvnél néhány oldal rossz helyre lett feltöltve, de sajnos még nem javították ki. (Ajánlom átnézésre még a tószegi és ceglédi anyakönyveket. Az előbbit mert Paládics anyakönyvezési helye megváltozott egyszer-kétszer, az utóbbit, mert főleg 1945 után, sok abonyi halt meg a ceglédi kórházban.)
Némedi László__: Gondolom nagyon sok munka van vele. A tiedből is online adatbázis lesz, vagy könyv készül belőle? Ha a szovjet katonákat is belevennéd, van két nagyon jó adatbázis, talán még nem ismered. Az egyik az obd-memorial, a világháborúban elesett szovjet katonákra rá lehet keresni a halál helye szerint is, vannak benne halotti anyakönyvi bejegyzések, térképek arról hova temették el a halottakat, az emlékműveken lévő halottak listái stb. A másik a Podvig naroda, a kitüntetettek adatbázisa, előfordul benne életrajz is, vagy a dokumentum, ahol megindokolják, miért érdemelte ki.
Ez egy jó kezdeményezés, olvastam a 1945-ös egyházi halálozási anyakönyvet, tele van emberi tragédiákkal, sebesült német és magyar katonák halála, hadifoglyok kivégzése, máshol elesettek exhumálása és újratemetése.
"a vármegyei levéltárak átnézték az 1944 tavasza és 1950 közötti időszak halotti anyakönyveit az összes magyar településre vonatkozóan. 1950-ig még ugyanis feltüntették a halotti anyakönyvekben, ha valaki háborús sérülés következtében halt meg (a halottá nyilvánítást a bíróságok rendelték el az eltűnést követő 5 évvel). A mindenhonnan összegyűjtött adatok segítségével egy látványos interaktív adatbázis és adatvizualizáció készül, ahol térképen lehet majd látni, hogy egy településen milyen hadi események zajlottak, milyen alakulatok harcoltak egymással, továbbá látható lesz a katonai és a civil áldozatvállalás is. Még korántsem dolgoztak fel minden adatot, de már most 58 ezer feletti, túlnyomórészt civil áldozatot azonosítottak a szakemberek. A program ünnepélyes bemutatója ősszel várható."
Nem egészen találomra: öt csatolt keresztelésnél Albert Borbála, ötnél Kiss Borbála az anya. Előfordul, hogy aki februárban egyesítette a két Borbálát, már átlapozta a házassági és halotti anyakönyveket, és nem talált újraházasodást. (Sajnos csak megnyomta a gombot az első konzerv-érvelésen, és nem írt hozzá semmit, tehát nem tudhatjuk a gondolatmenetét.)
Jobban belenézve, az utolsó (1861-es) keresztelés hibásan van csatolva: más az apa, a lakhely, és a keresztszülő. A többinél mindig Német Istvánné a keresztanya, de ez az Albert Borbálák mellett mindig Pozderka Ilona, míg a Kiss Borbálák mellett mindig Krikus Katalin.
1833 Joannes, Joannes Nagy, Barbara Alber, inquilini, Helena Pozerka uxor Steph. Nemeth, TSzMikl 1835 Franciscus, Joannes Nagy, Barbara Albert, inq., Helena Pozderka uxor Steph. Német, TSzMikl 1838 Jósef, Nagy János, Albert Borbála, szolga, Pozderka Ilona Német Istvánné, TSzMikl 1839 István, Nagy János, Albert Borbála, szolga, Pozderka Ilona Német Istvánné, TSzMikl 1843 Krisztina, Nagy János, Albert Borbála, gyalog, Pozderka Ilona if. Német Istvánné, TörökSzMiklós
1846 Gellért, Nagy János, Kis Borbála, gyalog, Krikus Katalin Német Istvánné, Török Szent Miklós 1849 Péter, Nagy János, Kis Borbála, zsellér, Krikus Katalin Német Istvánné, Török Szent Miklós 1853 Agnes, Joannes Nagy, Barbara Kiss, inquilinus, Catharina Krikus uxor Stephani Németh, Törökszmiklós 1856 Elisabeth, Nagy Joannes, Kiss Barbara, pleb., Catharina Krikus uxor Stephani Németh colon., Törökszmiklós
1861 Barbara, Nagy Paulus, Kis Barbara, mercem, Kovács Ágnes uxor Csikós Gabrielis merce., Ürgehát (megjegyzés szerint az apa talán helyesen Tót).
Én helyedben lecsatolnám az 1861-es keresztelést, és esetleg írnák a felhasználónak, aki februárban egyesítette a két Borbálát: mi volt az érvelése, hogy ugyanazok? (A keresztelésekből elég tisztán úgy látszik, hogy két különböző asszonyról van szó.)
1829-ben Nagy János és Albert Borbála házasodtak Törökszentmiklóson a megadott napon (nov. 16), az RK templomban; a menyasszony apja Albert József. (Anyja nincs bejegyezve a házasságnál.) A profilhoz csatolt 1811-es keresztelés ezzel egyezik.
A csatolt keresztelések 1843-ig úgy látom, mind Albert Borbálát írnak, mig 1846-tól Kis Borbálát. Érdemes volna tehát átlapozni ezeket az éveket a halotti és házassági anyakönyvekben, mert valószinűbbnek tartom, hogy újraházasodás történt, mint hirtelen és megmagyarázatlan névcsere. Ezenkívül érdemes volna az összes keresztelést részletesen táblázatba írni: foglalkozás, házszám (ha van), keresztszülők -- előfordul, hogy két különböző Nagy Jánosról van szó.
Szisztok! Ezt hogyan lehetne értelmezni szerintetek? Most akkor Kiss vagy Albert? Egyáltalán ugyanaz a személy? Én eddig az anyakönyvekben Kissként láttam, viszont valaki átírta Albertre.
Erdélyben, Tenkén keresem az őseimet. 1895 október 1-től találtam állami anyakönyveket, az aki engem érdekel 1895-ben született, de október előtt. Az erdélyi geneologiai társaságnál Tenkén csak 1869-ig vannak egyházi anyakönyvek. Tudja -e valaki hol találom a kieső periódust?
Ebben 1896 augusztus 16-án kellett születnie Nagyatádon. De ezen dátummal nem találtam egyező születést. Viszont találtam egy két nappal későbbi születést az ő szüleivel:
Azt hiszem, sokkal gyorsabb átlapozni az anyakönyveket, mint kivárni, hogy valahol valaki indexelje őket. (Sőt, gyorsabb jelentkezni a MACSE-nél, hogy te legyél az a valaki.)
Köszönöm a segítséget, tényleg hasznosak ezek a források. Azonban a keresett települések sajnos itt sincsenek indexelve. Szóval marad a kivárás, hátha az AI meggyorsítja a folyamatot.
Vannak indexelve az FS-en magyar polgári halottak, de persze soha nem azok, amiket az ember éppen keres. :-/
A MACSE-n hasonló a helyzet: vannak Heves megyei halotti anyakönyvek indexelve, de a feldolgozottság közel sem teljes. Például Gyöngyösön úgy látom, 1898 és 1899 talán teljes, de 1897 és 1900 csak részleges, 1895-96 hiányzik, és 1901-1908 között évente egy-két halotti bejegyzés van, tehát azok az anyakönyvek nincsenek indexelve (csak utólagos anyakönyvezések vagy félreindexelések vannak az adatbázisban).
Érdemes még az OSZK gyászjelentéseiben keresni. Sok az átfedés az FS gyűjteményével, de az utóbbi nem kereshető, csak böngészhető. (De ABC-sorrendben lett filmezve, tehát részletektől függően néha ott könnyebb, mint az OSZK optikai karakter-felismerésen alapuló adatbázisában, például, amikor van egy hasonnevű temetkezési vállalat.)
Sziasztok! Egy olyan kérdésem lenne hogy a halotti anyakönyvek megtalálhatóak valahol indexelve (akár fizetősen)? Familysearchen már évek óta várom hogy fent legyen, de úgy látom hogy még most se valósult meg. Nagy segítség lenne pár elakadásomban ha lehetne rendesen keresni a neveket.
Msot, hogy írod, nekem is volt ilyen tapasztalatom (is), hogy 1 éve keresővel megtalált személyt most nem talál meg.
A sokszor keresett településeim anyakönyvi linkjeit táblázatba szedtem, hogy ha kell, akkor minél gyorsabban megtaláljam (pl. EL szü 1875-1895 324-456.old. ...). Szép hosszú, 500 soros táblázatocska, de így időt spórolok, ha keresek valamit, másrészt rögzíteni tudom, ha egy kötet egy részét, vagy egészét átnyálaztam oldalanként (délkelet-MO, Csongrád, Csanád, Békés, Arad vm.).
Nemrég tapasztaltam, hogy egyik-másik link nem jó, illetve újabbra irányít. Ezekből kiszedték a kezdőlapot, a fejezetcímet, ha folytatásos a film, akkor az összekötő képkockákat (tehát mindent, ami nem anyakönyvi lap).
Az indexálással megnő az adatfájl mérete és máshogy tördelik, hogy ne legyen túl nagy a fájl?
De ahonnan eddig sem találtam adatot, ott (még) most sincs.
Amikor 2017-ben elkezdtem keresgélni, egy csomó találatom volt,amire ma egy sem jön össze. Az azóta frissített indexelésekkel kábé tönkretették a találati listát. Akkor is hülyeségek voltak az indexelésekben, mégis megtaláltam akit kerestem.
Én is találkozatm már ilyenekkel, általában akkor, ha valami miatt többször fotózták le az adott oldalt. Ilyenkor csak az egyikhez csatolták az indexálást, mert azonos a kettő.
Eddigi olvasataim alapján rosszul fókuszált, vagy más miatt homályos oldalak voltak kettőzve. Esetleg Pirike a kávészület után elfelejtette, hogy hol tart és visszalapozott egyet, de láttam félig áthajtott oldalt is, plusz megannyi ismeretlen ok.
Ha pl. egy százoldalas könyvből hiányzik egymás után húsz, annak gondolom más az oka. Itt hagyta abba az önkéntes indexáló, vagy olvashatatlan, esetleg bármi más.
Ilyenkor csak a kép átolvasása marad, nekem is volt már ehhez "szerencsém".
Hátránya az, hogy a kereső sem keres benne, mert indexálás (kigépelés) nélkül nincs miben (csak egy fotó a lap).
daiDoo: Nem nyilvános az email címe, ezért csak úgy, ha olvassa és válaszol. (Azt látszik, hogy a Wikipédián aktív, de nem tudom, hogy ott meg van-e adva valamilyen elérhetőségük.
-------------------
Nektek működik a romániai anyakönyvi adatbázis? Egy napja próbálom megnyitni a pdf fájlokat, sikertelenül. És kérnék egy kiolvasási segítséget is. A sírra az van írva, hogy: hősi halált haltak felett .... örökké. A kipontozott részre érdekelne, talán egy, de az is lehet, hogy két szó. Előre is köszönöm a segítséget.
Ilyen az élet, egyszer gyorsan megtalálok valamit, egyszer meg hónapok alatt sem. Pedig többször is átlapoztam az idevágó anyakönyvi oldalakat, még sem találtam a házasságot, pedig kb. 1,5 évre szűkítettem a keresési intervallumot.
De most, hogy mást kerestem, automatán rábukkantam. Így van ez, ha felületesen, vagy fáradtan keres az ember. Tehát meglett Gáspár József (GGYJ-DDT) és Baumann Kornélia házassága Eleken, valamint arra a kérdésemre is választ kaptam, hogy a korábban feltételezett Josef Kasper egyezik vele, mert a házassági bejegyzés alapján Világoson született és 1828-ban. Viszont ezek szerint a halálánál rosszul lett megadva a szentannai születés.
Mörfi is "besegít'", az oldalágakról megint (és mindig) több az infó, mint az apa Martin Kasper takácsról (GVLT-ZC)(ezért volt később több Márton és takács), ráadásul most az ő születését (és apai ági rokonait) nem találom 1791-ben Világoson.
Most az a dilemma, hogy egyszeri elírás, vagy kiejtett betűhasonulás a Kaspar-Kasper-Casper-Gáspár, vagy így keressem továbbra is. És ha földnélküli, ide-oda kóválygó mesterember, akkor vajon honnan jöhetett, vajon az apa Világosa is rossz bemondás?
Pár gyereke még most is smeretlen születésű számomra: Gáspár Anna GGYV-MMQ, Ószentanna 1854, Gáspár József GGYJ-P69 Almáskamarás 1858? De Gáspár Karolina (GGYJ-WSP) első házassági bejegyzésére írt 1857.02.19-i szentannai születését sem találom.
Szóval érdekes kirakó ez, sok türelem és logika kell hozzá. Sokat segítenek az elsőre jelentéktelen adatok, mint keresztszülők, fogalkozások, viszont az indexelés nagyon félre tud húzni.
Köszönöm! Sajnos ahogy látom, itt csak 1869-1880 közötti halotti anyakönyvek vannak, és máshol se találtam a kb 1850-1865 közöttieket, valószínűleg nincsenek meg :(
Az egyháziak Hosszúvíz alatt vannak (https://www.familysearch.org/hu/search/catalog/382860). Az alaposan lebutított kereső helységre keresve Mesztegnyőként egyáltalán nem találja, de kulcsszóra keresve hajlandó volt felköpni.
Azt tudjátok esetleg, hogy Familysearch-ön (vagy bárhol máshol akár) hol találhatóak a római katolikus Mesztegnyő halotti anyakönyvek 1850-1865 közötti időszakban?
(más észrevette esetleg, hogy mostanában church catalog-okat alig akar kidobni keresésre a Familyearch? Vagy lehet csak nálam van valami hiba, de mostanában valahogy 1895 előtti katalógusokat nem dob ki a kereső..)
Régóta olvasom a fórumot, csendes megfigyelőként. Felbuzdulva az itt olvasottakon elkezdtem én is kutatni a felmenőket. Először néztem cégeket, akik készítenek fákat, de elég
horribilis árakat mondtak be, úgyhogy gondoltam megcsinálom én magam, viszont egy ponton az istenért sem tudtam tovább jutni... Annyit idegeskedtem rajta, hogy asszonypajtás kutatott picit a neten
és talált egy Instagram fiókot (hosok_kozott), beszélt velük és kiderült, hogy nem csak komplett fákat csinálnak, hanem célzottan 1 személy megkeresését is vállalják. Két rokont kutattattam fel velük,
tök gyorsan dolgoznak és normális áron. Azóta megint sínen vagyok, szóval az egyik legjobb befektetésem volt. Bocsi, hogy itt reklámozom őket, viszont nekem tényleg hatalmas segítséget nyújtottak és hátha más is egy utolsó mentsvárként hozzájuk tud fordulni.
Azért Ti is hatalmas köszönetet érdemeltek, nem egyszer terelt itt jó irányba egy-egy komment. Így tovább srácok, mindenkinek rokonokban gazdag kutatást kívánok :)
A nyirbátori családról nem tudok semmit, de tapasztalatom szerint az ilyen öröklődővé vált ragadványnév leggyakrabban valamelyik feleségnek a családneve.
Nekem a déd-nagyanyám volt Vonza Erzsébet Nyírbátorban. Az Ő felmenői közt találtam rá egy bizonyos Vonza Sándorra aki volt Vonza Ferentzi Sándor néven is, és Ferentzi Sándor néven is említve. Mi volt az Ő eredeti neve? Vagy tévúton járok?
Nekem déd-nagyanyám volt Vonza Nyírbátorban. Az Ő felmenőinél nem tudtam rájönni, hogy lett a Vonzából Ferentzi Vonza, vagy a Ferentzi név volt hamarabb és abból lett Vonza? Mi lehet ez a névkapcsolódás? Konkrétan Vonza Ferentzi Sándornál jött elő ez. Nagyon megköszönném ha megírnád!
Itt látszik, hogy Veszelka bányász volt, érdemes ezen a vonalon keresni, valószínű, hogy a lányuk is bányászhoz ment feleségül először.
Az anya nevéhez beírod Veszelka Mária nevét, és a megjelenő apa neveivel keresni gyerekeket 1890-1913 között, a feltételezett első házasságkötés idejétől, különösen a bányásztelepüléseken. Ha minden feltétel adott, akkor azon a településen keresni a házasságot. Így találtam meg a másik Schmidt Charitas házasságát is. Érdemes a magyar bányásztelepüléseket is megnézni, lehet, hogy áttelepültek, mivel lányuk már Magyarországon ment férjhez másodszor.
Megtaláltam Veszelka Mária születésijét Pjergben. A megjegyzésben az szerepel, hogy kivonatot adtak róla 1890.07.19-én. Feltételezem, akkor ment először férjhez, de ezek szerint nem Pjergben. Nem találtam nyomát az esküvőnek. Abból kiderülne talán, hogy Charitas élt-e még akkor. János fiúk halottijában az anya neve Ágnes, de biztos, hogy ó az.
A másik Charitas férje, Elias Veisz 1898-ban halt mdg Felső-Stubnyán, nem özvegyként volt említve, gondolom Charitas utána halt meg. 1901-ig nem szerepel a halottak között. 1905-ig van halotti anyakönyv, végignézem.
Nagyszerű találat ! Nem is tudom, hogy bukkantál rá. Találtam egy Janos nevű fiút ettől a házaspártól 1855-bol, aki par naposan meghalt. Érdekes módon ő volt az elso gyerekük, 10 évvel az esküvő után.
Ilyenkor meg szoktam nézni, mindkettőjük férjhez ment-e, és mi van a másik házasságánál bejegyezve, valamint azt, meghalt-e valamelyikük gyerekkorában, ha igen, kinek volt a lánya, mivel az apák keresztneve eltérő.
Georgius Sztraka LDNT-S9J Felső-Stubnyai lakos felesége Charitas Schmidt volt akit 1840.november 8-án vett el. A házasságnal szülők neve nem szerepel, se házszám, csak a házasfelek életkora.
Két Charitas Schmidt johet szóba, az egyikük 1821. október 22-én született (LDVB-VMR), a másik, akit a családfához csatoltam, 1822. január 2-án (LDNT-S9K).
Jól tettem ? El lehet ezt dönteni valahogy, melyikük lehet ?
Szeretnék segítséget kérni azoktól akiknek van hozzáférése az online felülethez. Érdekelne, hogy a mezőhegyesi Verbovszi/y családról milyen információk vannak fenn. Előre is köszönöm a segítséget.
Igen, végülis az a lényeg, hogy a már fekvutt adatok ne vesszenek el. Uj információt itt nem nagyon találtam, uj talalatkent is leginkább azt dobja fel, amit én magam vittem fel a familysearchre. Ha nem vész el minden, akkor jó.
tudtommal, továbbra is elérhető, és ha túllépted az ingyenes családfa méretet, akkor már nem bővítheted.
Ne várdd meg a végét, kezdjed lemondani, automatikusan fog árengedményt adni, ha mégis továbbmész, és lemondod, akkor se mondd le azonnal, várhatóan kapsz angol hívást, ahol kiharcolhatsz még több kedvezményt.
Persze csk akkor ha fenn akarod tartani az előfizetést...
A MyHeritage-dzsel kapcsolatban lenne egy kérdésem. Teljes előfizetésem van, március 2-án járt le, még 3 napom van aktualizálni a kártya adatokat.. Ha nem ujitom meg, törlődik a fiókom ? Vagy csak korlátozottan férek hozzá ?
Szabolcs vármegye, ahonnan részben származom, vallásilag meglehetőség heterogén vidék. Igen, rendszeresen előfordult az általad vizsgált időszakban, hogy az esküvői tanúk nem a férj vagy a feleség felekezetéhez tartoztak.
Egy elméleti kérdésem lenne: lehetnek-e egy teljesen római katolikus párnak református esküvői tanúik? 1891-es római katolikus esküvő Somogy megyében. A menyasszony és a vőlegény felmenői is (ismereteim szerint) 100% katolikusak és nem is csak magyar eredetűek. Tehát nem volt közöttük átkeresztelkedés.
nem tudom, hogy van-e elég pénzük, ránézve a pénzügyekre, a 23andme nagyobbnak tűnik, tehát kérdés, hogy lenne-e elég pénzük megvenni.
Egyébként nem biztos, hogy megéri nekik, mert elég passzív közösség, nincs havi díj, nincs igazán családfa szolgáltatás, lényegében egyszeri tranzakció a DNS vizsg, majd esetleg egy másik a health csomag, és ennyi. Myheritage többet nyújt, és nem csak saját pénzből, hanem user inputból (családfák), amiért érdemes előfizetni is...
a pánik abból jön, hogy csődvédelem alá kellett, hogy meneküljön, és emiatt nem lehetek biztos benne, hogy aki megveszi annak elő tudnak-e írni feltételeket, amivel jól érezném magam. Egyébként nekem nem volt Ancestry DNS mintám, akkor ez nem érdekelt, de ahogy látom ez normális vétel volt, nem pánik felvásárlás, tehát talán várható, hogy a a DNS-ek "biztonságban" vannak...
Az Ancestry-t 2020-ban felvásárolta a Blackstone Group, érdekes, hogy akkor nem volt ekkora pánik. Igaz, sok embernek ez csak tavaly esett le, mikor a 4 éves hírt elkezdték újrapörgetni.
Amúgy teljességgel lehetséges, hogy valamely másik cég megveszi őket, mint pl az említett Ancestry, a MyHeritage vagy a FamilyTreeDNA. Ez utóbbi két cég ugyanazt az Illumina chip-et használja mint a 23andMe, így a teszt folyamatok/eredmények akár még kompatibilisek is lehetnének.
Az 1901-es abonyi halotti anyakönyvből kimaradt 20 oldal (köztük az egyik ősapám bejegyzése), írtam nekik, de attól tartok, ha már BAZ vármegyében tartanak, nem is fog felkerülni.
A kérdés az, milyen hatással lesz ez a projekt a Familysearchre feltöltött anyakönyvekre. Néhány hónappal ezelőtt volt egy cikk az MNL oldalán, ahol a mormon digitalizálással szemben erős kritikákat fogalmaztak meg pl.:
„Emellett van egy sor tisztázandó kérdés is a korábban az USA-ba kivitt anyakönyvi anyagok kapcsán, többek között az, hogy a FamilySearch milyen módon publikálja ki azokat az internetre. A Magyar Nemzeti Levéltár vezetése aggályosnak tartja, hogy a magyarországi állami anyakönyvek az Európában érvényes, a személyes adatokra vonatkozó jogok figyelmen kívül hagyásával, ellenőrzés nélkül kerülnek fel a FamilySearch honlapjára.”
„A magyar levéltáros delegáció ígéretet kapott arra, hogy erről a jövőben egyeztetni, tárgyalni fognak, az amerikai fél kifejezésre juttatta, hogy a jogszabályok betartásában érdekeltek.”
Tehát meg van arra az esély, hogy azok az anyakönyvek, amelyek 110-86-30 éven belülre kerülnek, a Familysearchön le lesznek lakatolva. És mivel a mormon oldal eddig csak filmekben volt képes gondolkodni, nem kizárt, hogy védettség alá nem eső anyakönyvek is erre a sorsra jutnak, de ne legyen igazam.
Sajnálatos, hogy az AdabázisokOnline még mindig csak magyar nyelven érhető el, pedig az anyakönyvek miatt meg fog emelkedni a magyarul nem beszélők száma, és ha már index is lesz, gondot okozhat nekik.
"A mostani, Pest vármegye állami anyakönyvi másodpéldányait -~- áprilistól decemberig digitalizálták"
"Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye anyakönyveit már elkezdték digitalizálni, és hamarosan a korábban mikrofilmezett anyagok digitális változatait is feltöltik."
"(itt le lehet tölteni, ami jó, de vannak oldalak, ahol ez nem egyszerű)"
Eeegen, ezt ismerem... De mindig próbálkozom. :D
Az eddigi megoldásom a két HD monitorra kiterjesztett ablak volt,amiről képernyőmentéssel elég nagy képet lehetett leszedni. De pont efféle megoldásra vágytam,csak fogalmam se volt, hogy ilyen van és hol van.
Egy új ablakban megnyitja a képfájlt, és azt ott a jobb gombra kattintva, majd a pop-up menüből a mentést választva le is tudod menteni (kép mentése más néven menüpont).
egy megoldás: Firefoxban a More Tools - Responsive Designban beállítottam a 3000x3000 méretet, a scroll baron beállítottam mely részét akarom a képnek nézni, majd a jobb nyillal lehet lapozni, tökéletes :))
de a legjobb, ha veszel egy nagyobb monitort, és akkor nem kell zoomolnod :)
Kérdés: a lapozásnál van valami trükk, amivel rávehetem az MNL képnézőjét, hogy hagyja már békén a nagyítást? Bármit csinálok, visszamegy az "eredeti méret"-re, ami ugyanaz, mint a "képernyőhöz igazít", és teljesen olvashatatlanul kicsi.
(Ettől függetlenül én is nagyon szépen köszönöm prellegnek a linket! Egy dédnagynénimlálát Gödöllőn és keresztanyám nagyszüleinek házasságát Monoron már meg is találtam.)
kardio1: Ez még csak Pest vármegye. (Csak tipp, de szerintem a Fejér vármegyei anyakönyvek közül azokat, amiket már a mormonokkal együtt digitalizáltak, nem fogják újra szkennelni, hanem a már meglévőket használják fel, és majd ezekhez is rendelik az elkészült indexeket.)
Sajnos nem teljesen tudom kiolvasni hogy az alábbi házassági anyakönyvben mi szerepel Gregus Mátyás neve alatt. Szűts Zsuzsannánál ha jól látom azt írják hogy Kőrösi lány.
Továbbá az is érdekes, hogy nem írták be Gregus Mátyás életkorát.
Szóval a másik elakadt ágam a Gáspár vezetéknevű család Elek és környékéről.
Ahhoz képest, hogy Gáspár József takács (GGYJ-DDT) feleségének (Baumann Kornélia GGYJ-33H) ágát szépen sikerült felgöngyölnöm, a házasságukat nem találom a környéken (Elek, Almáskamarás, Szentanna).
Kornélia 1849.03.23-án testvére (Ilona G1FY-QX1) gyerekének születésekor hajadonnak van írva, az első saját gyereke pedig 1851.10.08-án született Eleken. Nincs közötte sok idő, de legalább nem is találom a házasságát a környéken sem.
A férje Gáspár József halálozási anyakönyvi lapján szentannai (Arad vm.) és kb. 1828-as születésű. Sajnos a szentannai és ószentannai anyakönyvek filmjeinek egy része kiégett, más része pedig duplikálva van.
A Gáspár gyerekeket több helyen is írták Kaspar, vagy Caspar vezetéknévvel is, így szemezek egy találattal, ami ugyan nem messze Szentannától, Világosból van, de Martin Kasper takács az apa (GVLT-ZCM) és gyereke József 1828.03.05-én született.
Vajon csak szép elírás a Kasper, Casper, Gáspár 80-90%-ig német (sváb) környezetben, vagy ez két különböző család lehetett? Gáspárt nem találtam hasonló paraméterekkel, de a Kasper család további tagjait sem.
Összefoglalva, Gáspár Józsefnél (GGYJ-DDT) hiányzik a születés és az esküvő dátuma, valamint Gáspár Anna (GGYV-MMQ, házasságánál Kasper), Gáspár Karolina (GGYJ-WSP) és Gáspár József takács (GGYJ-P69) születési dátuma is. Utóbbit Almáskamarásinak írták valahol, de ott sincs. A család folalkozása miatt nem volt földhöz között, így ahogy kikutattam, a gyerekek több helyen születtek.
Ezen kívül Gáspár József gyerekei József, Márton és Balázs is takács volt a bejegyzések szerint, így a gyerekek örökölték a szakmát és a szerszámokat is.
Vajon ekkor a fentebb említett Martin Kasper takács (GVLT-ZC) is lehet akár családtag némi "névfejlődés" árán?
Mit gpndoltok erről?
+1: Ráadásul Kornélia testvére Baumann Albert (G1BV-B3C) is takács volt, ő is Eleken házasodott élt és halt meg.
Eddig nem találtam még adatot arra, hogy a Jegenyi-ből hogyan lettt Hulánszky, valamint ez egy személyre volt érvényes, vagy esetleg nálam is.
Jegenyi Rozália volt Hulánszky néven is ismert egy megjegyzés szerint, illetve fordítve, mert az apja Jegenyi Márton (LWXJ-MYY) volt.
A keresztelési lapokon megnéztem, hogy hogy hívták az anyát és kik voltak a keresztszülők, hátha egyértelműen szét tudom szedni két különböző családra, de nem.
Így ez sem segített, hogy az általam keresett Puskás Antal (GP3G-QB7)+Hulánszky Ilona 20 éves gyerek nélküli űrjét betöltsem.
CS= Csany(telek), CSO= Csongrád. de akörnyéken más ekkor létező helyen sem találtam meg nyomukat.
Már oldalakat dolgozam más családok összepárosításánál (nem sajnálom), csak az enyémeiknél nem jutok előre.
A kép nem elérhető. Az indexelési hozzáférés más, mint a nyilvános.
Az 5223199-es film második részében (item) 1950-ig terjedő református házasságok találhatók Nemeskosztolányból, ami jóval a szlovák törvény által védett időszakba esik, ezért a film nem nyilvános, vagyis nem nézhető interneten. Állítólag dolgoznak a filmek (képcsoportok) részleges közzétételén, de eddig még nem találkoztam ennek eredményével.
18 idem baptizavi infantem Stephanum natam e’[x] parentibus Gregorio Tősér Helena Kurucz
Patrini Thomas Szepesi et Eisab[etha] Szijártó
A másik oldalon többször is ilyen furcsán hajlítva írta a K betűt a Kovács (Joanna et Dorothea Kovács, szeptember 19.) és Michael Kóczián (szeptember 30.) neveknél.
A másodikkal kapcsolatban: mivel natum, nem natam, így fiú.
A bejegyzésekben írt keresztszülőkkel kapcsolatban: az elsőnél igen, Szijártó Erzsébet, a másodiknál Mészáros István és Borbála Ágnes (nem keresztnév, mert azt latinra Barbaraként írták volna át).
keresztszülők: Szepesi Tamás és Szijártó? Ezsébet?
illetve ugyanezen a linken csak a másik oldalon szeptember 9-én: Andrea vagy Andreas? Vagyis fiú vagy leány? Volt ekkor már Andrea(lány név egyáltalán)?
Itt a keresztszülők neveiben is van kérdésem: xy István, és Ágnes Borbála?
Kedves Oblas ! Sajnos az anyakönyvi bejegyzés számomra olvashatatlan ( Faitl István -N.Katalin1744 ) és a halotti anyakönyveket sem tudom hol kell keresni.
"Himesháza a török időkben elnéptelenedett, majd 1721-től kezdődött a pécsi püspök birtokát képező falu újratelepítése. Az új lakosok Németországból, a fuldai apátság falvaiból kerültek ide, s a falut a mai helyén építették fel."
Van egy *Faitl István - N. Katalin szülőpár 1744-ből (egy ikerpár szülei), esetleg ők lehetnek a legkorábbi ősők, de végig kellen nyálaznod a halotti anyakönyveket is.
Némedi László nagyszerű találata után házassági anyaköynveket nézegetek, P.A.+H.I. született 1767 és 1771, első gyerekük Antal Pál 1790.01.21-i születésű, gondoltam nem lesz nehéz megtalálni a fiatal házasokat.
Meg is lett egy, mégpedig Puskás Antal (G1L9-WX3) + Jegenyi Ilona 1789.02.21-én Csanyteleken, a megadott kor is stimmelhet.
Ráadásul az egyik tanú Huszka, aki később fel is tűnik a családnál tartós keresztszülőként (ettől függetlenül tudom, hogy további bizonyítékig csak erős névegyezés a Huszka).
Más, például Puskás Antal (GP3G-QB7)+Hulánszky Ilona házasság nincs a lehetséges időtartományban.
Közel 1500 soros (valós+tipp+csatlakozó nevek) táblázatom összetákolása után most már nem szeretném nem megtalálni az összefüggéseket.
Ezer köszönet a két találatért, Csanynál eddig csak 1805-10 és 1855-1890 között lapoztam végig a halotti anyakönyvet, még pont azt nem, ahol TE megtaláltad.
Továbbra is fejtörést okoz a Hulánszky / Jegenyi nevek keveredése.
Például itt van Szemerédi Antal (G15L-TRV) és családja, ahol is a született gyerekeknél - sorban - előbb Jegenyi Ilona (1793, 94, 1803, 04), majd Jegenyi Julianna (1806, 08). Utána Jegenyi Ilona+Puskás Antal (1811), majd a következő, a keresett Hulánszky Ilona+Puskás Antal (1813), majd befejezőleg ismét Jegenyi Ilona+Puskás Antal (1816) a keresztszülő.
Vagy tényleg nevet váltott (de vissza is, mert ez fura?), vagy erős rokonságban, ismertségben lehettek.
Ha a két Puskás Antal valamilyen szinten testvér, akkor az azonos Antal név miatt legkorábban a nagyapjuk lehetett közös.
De akkor mág ott van, a másik 3-4 Puskás Antal a környékről, ami sima névegyezés is lehet.
Érdekességként Újkígyósi településtörténetben olvastam, hogy a betelepülők között volt Csanyról többek között Hulánszky nevű család is, ez engem nem érint, csak validálja a nevet.
Köszönöm a tippet! Megnéztem az Ároktői anyakönyveket, mivel le vannak indexelve, de egy gyors keresés során egyetlen Derzsényi nevű személyt sem találtam. Szerinted ennek ellenére érdemes lenne manuálisan is átnézni az anyakönyveket, vagy ez azt jelenti, hogy inkább egy másik településen kellene keresnem?
valószínűleg nincs Jegenyi a házasságiaknál. Tényleg valószínű, hogy a két név ugyanaz. Névváltozás lehetséges, bár elég érdekes felnőttként. Vagy tényleg két személy (félrelépés, majd visszatér a feleséghez?)
Elakadtam a Derzsényi felmenőim kutatásában. Derzsényi Mátyás 1802-ben született Tiszabábolnán, szülei Pélyi Erzsébet és Derzsényi Mihály voltak. Azonban a Tiszabábolnai anyakönyvek a FamilySearch-en csak 1788-ig érhetők el, így nem találom a szüleik adatait.
Van valakinek ötlete, hogyan tudnék továbbjutni a kutatásban? Hol találhatók esetleg további anyakönyvek, vagy milyen egyéb források segíthetnek?
egy családnév nem biztos, hogy azonosít egy családot.
A Némedi névvel sokat találkoztam, sőt még ugyanazon a településen is, más időszakban, de nem találtam kutatható időn belül rokonságot velük (esetleg nem is voltak soha rokonok).
A konkrét családodat ki tudod kutatni, és annak az eredetéről tudsz valamit majd mondani, de a Derzsényinek nem hiszem, hogy csak egy család lenne a (kutathatósági időn belül) az eredete...
Eddig szépen lassan nevelgettem a családfámat, kezdetben az ismert adatok, majd később a logika, eddig legvégül pedig az ágyúval verébre módszerrel. Utóbbin azt értem, hogy egy-egy érintett település anyakönyveit laponként végignéztem, az ígéretesnek tűnő rekordokat kijegyzetelgettem és így keresem a további ősöket. Sokat úgy találtam meg, hogy a keresztszülőket és házassági tanúkat is feljegyezve jutottam logika alapján előrébb.
Most jött el az elakadás ideje. Keresési területem Csanytelek és környéke, Puskás és Hulánszky család.
A legrégebbi találatom Puskás Antal (GP3G-QB7) és Hulánszky Ilona (LWXJ-ZT8), de őróluk már nem tudok a nevükön kívül semmit. Dohánykertész család, akik sok más családdal együtt 1841-1843 körül a ma Békés megyei Dombiratosra telepedtek át (meg később még egy turnus, plusz továbbiak a környező településekre, de legalább Heves megyéből is).
Egy "verébre ágyúzás" során leltem rá Jegenyi Rozáliára (G8QG-4JV), ahol is gondolkodásra késztetett azon tény, hogy Hulánszky néven is ismert volt. Vajon ez érvényes lehet az más érintettre is?
Érdekes, hogy Puskás Antal (G1L9-2Z4)+Jegenyi Erzsébet, Puskás Antal (LWXJ-MT1)+Jegenyi Ilona, Puskás Antal (G1L9-CTN)+Jegenyi Julianna mind-mind valós pár gyermekeik születési bejegyzései alapján.
Mások oldalán talált születések keresztszüleinek P+J és P+H is fel van tüntetve egy-egy gyereknél.
Bonyolítja a helyzetet, hogy az alábbi házaspárokból Jegenyi és Hulánszky vezetéknevű társakat is találtam:
Szepesi Imre + Jegenyi Rozália is és Hulánszky Rozália is találat (itt írták az egyezést)
Puskás Antal + Jegenyi / Hulánszky Ilona
Hansky Katalin + Jegenyi / Hulánszky Márton
Szénási Klára + Jegenyi / Hulánszky István
Ekkora véletlenbe futottam volna bele, vagy esetleg tényleg van valami alapja annak a képletnek, hogy Jegenyi = Hulánszky? És ez érvényes lehet az alábbi esetben is?
Puskás Antalnak (GP3G-QB7) és Hulánszky Ilonának 1790+1792 + 1812+1813-ban születtek gyermekei, gyanúsan üres az 1792-1812 közötti húsz év. Ide beillene ugyan a Puskás Antal (LWXJ-MT1)+Jegenyi Ilona 1796+1799+1801+1804+1805 születésű gyerekeivel, HA a Jegenyi = Hulánszky. Találomra, érzésre, vagy azért, mert jól néz ki, viszont nem csatolnék bárkit is a családfához, mert ez nem játék.
Másik "gyanús eset, hogy Puskás Ferencnek (GPMZ-GY3) csak egy fia volt, miközben térbe és időben is megszokott volt a 6-10 gyerek.
Köszönettel veszek minden észrevételt, vagy ötletet a kibogozáshoz.
A Derzsényi család eredetét kutatom, és kíváncsi lennék, hogy más is foglalkozik-e ezzel a családnévvel. Tudomásom szerint a család története régre nyúlik vissza, de szeretném pontosabban megérteni a származását.
Ha van bárkinek információja, régi iratai, családfája, vagy akár csak egy irány, amerre érdemes keresgélni, nagyon hálás lennék érte!
Ami érdekes benne, az, hogy 22 millió oldalról beszélnek, a Familysearch-re pedig 5,8 millió kép van feltöltve a magyar állami anyakönyvekhez. Amikor tartottak egy konferenciát, akkor Győr-Moson-Sopron és Veszprém vármegyék, valamint Budapest anyakönyvei még nem voltak a feldolgozandó anyakönyvek közt. Tehát, remélhetőleg nem csak a Pest vármegyei anyakönyveket digitalizálják, hanem a még hiányzó anyakönyveket is a többi vármegyéből. (Feltételezem nem kutatható anyakönyvek is digitalizálva lesznek csak nem tudunk majd hozzájuk férni).
A projekt várható befejezésének ideje („sok éves feladat”) miatt remélem, hogy nem egyszerre kerül fel minden, hanem több részletben.
A Familysearchre feltöltött anyakönyvek sorsáról még nem tudni sok mindent, talán nem sietik majd letörölni, vagy „lakatolni” a védelmi idő alá eső anyakönyveket.
Minőségben elvileg jobb lesz, mint a Familysearch indexének az a része, amit nem önkéntesek készítettek, mert a Familysearchnél vannak durva hibák, de majd kiderül. (Elvileg, ha lesz hiba a levéltár által készített indexben azt e-mailen lehet jelezni, és javítják, talán igaz is lesz, nem úgy mint eddig.) Az automatikus családfaépítéssel szemben nekem vannak fenntartásaim. Hiba lenne Ügyfélkapun keresztül elérhetővé tenni, egyrészt, mert nemcsak Magyarországról vennék igénybe ezt a szolgáltatást, másrészt, mert a családfakutatás még mindig inkább az idősek hobbija, és az Ügyfélkapu+-szal vagy a DÁP-pal nem biztos, hogy mindegyik boldogulna.
Örülnék, ha az egyházakkal is lenne valamilyen szintű együttműködés, mert elég valószínűtlen, hogy az 1980 utáni polgári halotti anyakönyvi első példányok a következő években digitalizálva lesznek, az egyházakat (kivéve a reformátust) könnyebb lenne meggyőzni, mint az anyakönyvi hivatalokat.
Az, hogy 2-300 évre visszamenőleg megismerd a családfádat, nagyon kevés:(((( Engem az a Pikaja, előgerinchúros hal érdekelne, aminek utódja lehetek:DDDDD Persze mehetnék még hátrébb, de lehet, hogy pánspermia révén lettünk azok, akik??????
A legöregebb gyermek születésétől visszafele kell haladni. Elsősorban - ha tudott - a menyasszony születési helyén, ha eredménytelen a vőlegény származási helyén, egyéb felmerülő helyeken.
Babarcot kb. 1909. augusztusig Lánycsókon (Lancsuk) anyakönyvezték, utána a saját kerületben 1921-ig.
Köszönöm a segítségeteket Megtaláltam a Himesházi Petrus Fay és Éva házasságából született 8 gyereket az első 1793-1806.-ig de megint nem tudom hogyan kell keresni a házassági adatokat.
Erre nem tudok rá jönni.
A Babarci anyakönyveket hol találom születés és házasság és halálozás érdekelne 1921.-ig is jó lenne
A fiúk Fáy Alajos 1920.áprilisban hunyt el. A kisnyárádiak polgári anyakönyvezése Lánycsókon történt, a fiúk bejegyzésénél még élőként szerepelnek. A bejelentő Fáy János, valószínűleg az apja.
Mint az egész megyében, itt is 1921-ig vannak bejegyzések, addig nem szerepelnek a halottak között.
A szülők nincsennek feltüntetve, csak a tanúk (Hai Ferenc és And. (sic!) Péter). A vőlegény 20 éves, ezek alapján szerintem azonos az 1806. július 9-én született Fáy Antallal, akinek szülei Fáy [János] Péter és [Hack] Éva.
Sziasztok! Veszprém megyei Ganna házassági anyakönyveit keresném 1886 után. (Egészen pontosan az első dátum 1888 körüli.) Sajnos 1886 az utolsó dátum amit a Gannánál találtam a Veszprém Megyei Levéltár oldalán és az FS-en is. Esetleg valaki meg tudná mondani, hogy mely településnél keressem az ezt követő dátumokat?
Az ELP oldala nem nyílik meg nekem, és vhol olvastam, hogy most vmiért csak belföldön nyitható meg (informatikai probléma). Jövő héten megyek Magyarországra, csak gobdoltam, előrébb lennék, ha már előtte elintézném a formaságokat és kikérném a dokumentumokért.
kardio1: Lehet, hogy félreértelek, de szerintem az EPL-n ugyanaz érhető el külföldről, mint Magyarországról. Egyrészt vannak benne adatbázisok, aminek egy jelentős része elérhető a Hungaricanan, néhány kivételtől eltekintve (Pálmay gyűjtemény megmaradt iratainak digitalizált változata ide került fel valamiért), másrészt különböző levéltárak (MNL tagintézményei, BFL, egyházi levéltárak stb.) fondjegyzékei. Ezen a rendszeren keresztül be tudsz iratkozni a levéltárakba és ki tudsz kérni iratokat a raktárból, kutatásra. Én még az EPL előtt jártam levéltárakba, szóval a rendszerrel nem vagyok teljesen tisztában. Gondolom V. kerületi anyakönyvi bejegyzés érdekel. Nem hiszem, hogy a BFL vállalná a kutatást, mert a honlapjukon direkt írják, nem kutatnak anyakönyvekben. https://bparchiv.hu/szolgaltatasok/fizetett-kutatas/ Szóval marad a rokon vagy ismerős, olyan, aki vállalja a kutatást.
golivia: Én sem találtam nyomukat, de ha jól látom Erzsébetről is csak annyit tudni, hogy 1906-ban született, a teljes születési idő és hely nem ismert. Ha még nem próbáltad, a Pécsi Egyházmegye digitalizálta az anyakönyveit, és ezek elérhetőek online (fizetős). Talán Fáy János és Bősz Anna (megh. 1911-1924. között) halotti bejegyzéséből több minden kiderül. Ha Anna és Erzsébet nem voltak hajadonok haláluk idején, a házassági bejegyzések is előrébb vihetnek.
Keresem Déd szüleim Fay Antal és Wermithweis Anna Himesházai lakosok( házzaság kötésük 1902 02 04.-én volt .) Fay Anna nevű lányukat, Erzsébet nevű lányuk 1906 ban született
Viszont továbbra sem találom Fay Antal szüleinek ( Fay János Bosz (Bősz) Annával kötött házassági adatait 8 gyereküket megtaláltam az első gyerek 1872 02 11.-én született
Ennek hiányában nem tudok tovább menni a kutatásban Ők Babarcon laktak később Kisnyárádon .
Annyi újdonság van, hogy 2024. szeptembere óta a Déli Evangélikus egyházkerület digitalizált anyakönyvei már kutathatóak, de egyelőre csak az Evangélikus Országos Levéltár Üllői úti épületében, Budapesten.
Az Evangélikus Országos Gyűjtemény Őskereső alkalmazását – amely külső tárhelyen volt elhelyezve – egy zsaroló hacker-támadás érte, váltságdíjat természetesen nem fizetünk.
Emiatt a 2024/25-re tervezett Őskereső 2.0 alkalmazás előkészítését fel kellett gyorsítani. Belső tárhelyre kerül majd, az eddigitől eltérő informatikai rendszerben. Ennek előkészítésén az informatikai munkacsoport és külső szakértők fáradoznak, a biztonságos tesztüzem és az adatok feltöltése után a rendszer újra nyilvánosan hozzáférhető lesz.
Az adatvédelmi szabályok szerint kutatható anyagok az érintett gyülekezetekben, illetve a Magyar Nemzeti Levéltár vármegyei levéltárakban természetesen folyamatosan hozzáférhetőek.
A befizetések értelemszerűen meghosszabbodnak majd, erről az érvényesen regisztrált felhasználókat tájékoztattuk.
Szia, Dani leszármazott vagyok. :) Dani János- Ferencz Sára Mária ágán. Családfakutatásom eddigi eredménye Dani ősszülőkig jutottam. Anyakönyvi kivonatokat stb. gyűjtöttem. Amennyiben szeretnél információt, szívesen adok.
Unghy és a Vajzer erdőtarcsai nemes családok.Unghy engem is érint több ágon.Akiket írtál nincsenek a fámon.Az Unghyak népes, több ágra szakadt család volt.Kállói anyakönyvekben megtalálod őket.
Viszont a 1719-1739 időszak nincs fent a FS-ön.2013-ban találtuk meg a kállói plébánián amikor ott kutattam(amikor még nem volt FS:-).A váci egyházmegyei levéltár oldalán fent van(fizetős) Nagy segítség még a 1779 Status animarum(lélekösszeírás), szintén a váciak oldalán.
Sziasztok! A mai magyarország megyéihez tartozó Acta nobilium commitatum iratok jó része elérhető az FS-en (https://shorturl.at/sMVik), de a határon túliakat nem találom. Különösen a Pozsony megyei érdekelne. Tudja valaki, hogy lehet ezekhez hozzáférni?
Az egyetlen nyom, amit találtam, a nyitrai levétárba vezet. Tudja esetleg valaki, hogy lehet-e ott keresgélni, és hogyan?
Nemességvizsgálati iratok 1. Acta comitatuum Pozsony vármegye, Documenta 706. a B1105 mikroflmen; MV SR – ŠA Nitra, NŽ I, Nobilitaria, fasc. VII, No. 474.
Kaptam választ a Familysearch supporttól: Az V. kerületi 1904. II. félévi születési anyakönyvek nem kerültek digitalizálásra. Levéltárban javasolták megnézni. Ez a Fővárosi ́ Levéltárat jelenti ez esetben ?
Ott engem érdeklő válási közjegyzői irat is van 1936-bol a Hungaricana szerint. Ez utobbit én mar kikérhetem, ha nem közvetlen felmenőm az illető ?
Köszönöm ! Az mindenesetre érdekes, hogy az V. kerületi Anyakönyvi Hivatal nem találta meg. Szerintem ott kéne lennie. A Visegrádi utcaban lakó szülők gyereke meg születik dec. 22-én, 4 nappal később a Bazilikában mrgkeresztelik. Szerintem életszerűtlen, hogy más kerületben jegyezték volna be.
Tanácsot szeretnék kerni tőletek. Továbbra is Kovaltsik Margit (GJ1L-Z63) születési anyakönyvi bejegyzését keresem. 1904.12.22-én született Budapesten. A halálozásin VI. kerület szerepelt. Az ottani anyakönyvi hivatal nem találta.Időközben az egyházi házassági bejegyzésr megtalaltam A Kalocsai Egyházmegye oldalán, Dunavecse 1927.05.14), ott származási helyként Bp V. kerület Szt István Bazilika szerepel. A Bazilikában megtaláltak a keresztelését 1904.12.26-án. A szülők a Visegrádi utcában laktak, akkor V., most 13. kerület. Egyik kerület anyakönyvi hivatala sem találta meg, sőt a VII, VIII., IX. és X. keruleté sem. Hol keressem ?
A familysearch oldalán az V. kerületnél nem találom az 1904. II.félévi születési anyakönyvet.
Vagy ebben az 1816 végi bejegyzésben (már elkezdték cirkalmazni 1817-et, aztán szorították be fölé a latin megjegyzést):
"Ebben az évben, több, szavahihető ember tanúságtétele alapján október hónapban megszületett Mátyás, kinek apja Pethő Antal, anyja Pap Ilona, keresztanyja Murvay Katalin."
Sem ő, sem az előző nem szerepel tehát időrendben az anyakönyvben. Törvényesek stb., csak kimaradtak, és ebben a két esetben legalább utólag belekerültek. Sokan pedig, gondolom, nem kerültek bele később sem.
Lehetséges az, hogy egy születést és keresztelést egyszerűen nem írtak be anyakönyvbe, nem jegyezték fel? 1820-as évek római katolikus anyakönyve Somogy megyéből.
Köszi, hogy visszajeleztél. Érdekelt az eredmény! De, hogy hogyan látta bele az indexelő, -az igaz kicsit furcsán írt Kocsis anyanévbe a Hollis nevet, - azt nem tudom. Lényeg, hogy megtaláltad.
A többit pihentetem még egy ideig. Amúgy János nekem már az 5. fokú felmenőm és ennél messzebb nem is nagyon szerettnék már menni.
A Kocsics-Kocsis névváltozatokról egy profi családnévelemző azt írta, hogy magyar nyelvi környezetben a Kocsics-Kocsis irányú változás lehetséges csak, hiszen a magyar fülnek az utóbbi az értelmes.
Tanácsot szeretnék kerni tőletek. Tivabbra is Kovaltsik Margit (GJ1L-Z63) született anyakönyvi bejegyzését keresem. 1904.12.22-én született Budapesten. A halálozásiin VI. kerület szerepelt. Az ottani anyakönyvi hivatal nem találta.Időközben az egyházi házassági bejegyzésr megtalaltam A Kalocsai Egyházmegye oldalán, Dunavecse 1927.05.14), ott származási helyként Bp V. kerület Szt István Bazilika szerepel. A Bazilikában megtaláltak a keresztelését 1904.12.26-án. A szülők a Visegrádi utcaban laktak, akkor V., most 13. kerület. Egyik kerület anyakönyvi hivatala sem találta meg, sőt a VII, VIII., IX. és X. keruleté sem. Hol keressem ?
A familisearch oldalán az V. kerületnél nem találom az 1904. II.f élévi születési anyakönyviet.
Szerintem igen. Nincs ott az apánál, hogy ismeretlen adat, másnál ezt bejegyzik. A születését én elsősorban a nagyatádi járásban keresném, de ha az édesanya szolgált valahol, akkor nagyobb városban is lehet. De ha az életútja olyan, akkor bárhol.
A Kocsis-Kocsics valóban bezavar, bár szűrővel keresve nem akkora probléma. Valami más elírás akadályozhatja a megtalálást?
Valószínű lehet az általad feltételezett változás a név leírásánál, de fordítva sem zárható ki teljesen. Találkoztam már olyannal,
amikor egy faluban meglévő névalak "ragad rá" egy oda érkező hasonlóra. Ez azért jóval kevésbé esélyes.
Az anya volt férjnél, lehettek még gyermekei, ezt a vonalat is érdemes lenne keresni, hátha hoz új adatokat neked is.
Az ő személyének pontosítása szükséges, hogy lásd az előző generáció bejegyzéseit, hogy illeszkednek-e a képbe, amit te kialakítottál.
Igen vannak más Kocsicsok is Kutason és talán a környéken is. Ha béres-cseléd-kanász családok voltak, számolhatsz
esetleg a mozgásukkal is. Én ilyenkor össze szoktam állítani a "családfákat", hogy " ki kivel van", ez több munka, de szokott
tisztulni tőle a kép.
Az általam megadott anyai születés csak lehetséges egy változat, pontosítása szükséges.
Hátha valaki még besegít neked a fiú születésének kutatásába, vagy "pihentesd" kicsit a témát, és friss szemmel keress újra,
55 Plus developments Real Estate offers expert guidance on finding homes for sale in four seasons hemet ca a sought after 55+ community. Explore beautiful properties in a serene setting complete with top notch amenities, scenic views, and an active lifestyle. Whether you're retiring or seeking a vibrant new chapter 55 Plus developments Real Estate makes your search for the perfect home in Four Seasons Hemet simple and enjoyable. Start your journey today!
Itt szerintem nehezítik a dolgot a névváltozatok is: Kocsics-Kocsis. Arra gondolok, hogy Kocsics volt az eredeti név, ami horvát vezetéknév, csak ezt a magyar "átfordította" Kocsisra. Találtam más Kocsicsot is Kutason (Somogy megye).
A halottiból talán az látszik, hogy törvénytelen lehetett...?
Pribald meg ügyfélkapun keresztul a magyarorszag.hu halott lekérdezés menüpontjában. Végig kell zongorázni 1923 januárjának napjait egyesével. Jó eséllyel megtalálod. A nem ismert adatokhoz két pontot kell írni.
Keresem Hlaváthy Magdolnát 1923 januárjában született, pontos születési helyét nem ismerem. Szülei Hlaváthy József és Kalmár Mária. A szülők, elméletileg valahonnan Felvidékről származnak.
Kedves Csoporttagok!Már régóta kutatom és nem fűzök hozzá nagy reményt, de hátha valaki profi tud segíteni.Kocsics (Kocsis) János felmenőmről van szó. 1870-ben házasodott Jónás Katalinnal a Somogy megyei Nagykorpádon:
A gondom az, hogy Katalin többi testvérénél a családnév és Katalin gyermekeinél is az anya neve már Kocsisnak van írva. A fentebbi két esetben viszont egyértelműen Kocsics. Többnek érzem véletlen elírásnál. Kerestem Kocsics (Kocsis) János születését, de sehogyan sem találom, több lehetséges egyezés megbukott. Valaki szuper veterán esetleg tudna segíteni?
Én a Királyi Könyvekben (elérhető a Hungaricana-n), a címeres nemesi levelek adatbázisában (elérhető az Adatbázisok Online-ban), Kempelen könyveiben, esetleg Nagy Ivánnál vagy Szluha Márton valamelyik felvidéki nemességgel foglalkozó könyvében nézném meg.
Ami a nemesség arányát illeti, a magyarhoz képest a lengyel jóval magasabb volt. Bocskai tényleg sok hajdúnak adott nemességet, de nem mindegyik család tudta később igazolni, hogy tényleg nemes, például Arany János családja sem. Engem nem zavar a XVIII. századi anyakönyvek "macskakaparása", annak viszont nagyon örülök, hogy nincsen olyan ágam, amelyiknél cirill betűs görög katolikus anyakönyvben kellene kutakodnom. Az AI segítségével készült a Familysearchnél például a „Hungary Church Books” adatbázis, valamint a polgári anyakönyvek indexelésének egy része. De ugyanezzel a technikával végzi az MNL is az indexelést. A magyar egyházi halotti anyakönyveknél például abba a problémába ütköztek, hogy felváltva használják az anyakönyvek írói a Szabó Istvánné Kovács Julianna, Szabó István felesége Kovács Julianna és a Kovács Julianna, Szabó István felesége verziókat, és így sokszor összekeverte a rendszer ki is halt meg. De olyannal is találkoztam, amikor több mint két évtizeden keresztül a házassági bejegyzéseknél a lejegyző lehagyta a házasulók apjának nevét, és teljesen összezavarta a programot. Szóval ahogy te is írtad, van még hova fejlődnie a mesterséges intelligenciának.
Én olyat szeretnék kérdezni, hogy hogy lehet az, hogy valaki 1858-ban megszületett, nincs a nevénél semmi extra, majd az első pár gyermekénél kovács mesterként van feltűntetve, aztán pár évvel később már az egyik gyermekének az anyakönyvében már úgy szerepel, hogy nemes XY és a bátyja a keresztapa, aki szintén úgy szerepel, hogy nemes XY...azt hiszem 1886 az évszám.
Hol lehet megnézni, hogy 1860 után a Felvidéken milyen nemesi oklevekeket adtak ki és miért?
Azért érdemes kutatni, mert nálunk rekordmagas számú nemesek voltak,úgynevezett armális nemesek akik azért kaptak (armális) nemesi címet, mert hősiesen védték az országot, a határt, harcoltak tatárok, törökök, labancok ellen, volt, hogy egyszerre 9600 körüli harcos hős magyar ősünk kapott nemesi címet és birtokadományokat.
Amúgy pedig a mormonoknak köszönhetően rengeteg anyakönyv digitalizálva van és elérhető a Family Search oldalon,de nem is az a legnagyobb baj, hogy családfakutatás digitalizálása helyett nagyobb prioritású projektekre csoportosították át a pénzt, hanem, hogy a XIX. Századi gyöngybetűs írás hekyett az 1700-as években és korábban olyan macskakaparással írtak s nem táblázatba szedve hanem ömlesztve, hogy összeakad az ember szeme, mire átfésül 2 oldalt...na pl ehhez lesz majd nagy segítség ha okosodik még a mesterséges intelligencia...
Sajnos ez egy nagyon gyengére sikeredett cikk, számos pontatlansággal és téves állatással, konkrétumot sem nagyon tudunk meg belőle. De igaz, rengeteg levéltári anyag van, ami tudná segíteni a családfakutatást, ha digitalizálva lenne.
Igen, csak hát akinek nincsenek nemesi-városi polgár ősei, az maximum az anyakönyvezés kezdetéig tudja visszavezetni az őseit, így nem derülnek ki ezek a rokonságok.
Ha 17. fokú unokatestvérségről van szó, akkor ilyen időtávolban valakinek elméletileg akár 2¹⁷ ≈ 130.000 felmenője is lehetne. Ekkora számosság mellett nullánál jelentősen nagyobb lehet a valószínűsége annak, hogy két véletlenszerűen kiválasztott, zömmel európai felmenőkkel rendelkező egyén felmenőeinek is van közös halmaza.
Igen, az "özvegy" nyomon próbáltam meg elindulni a Bellán György vonalon... de akkor tényleg az ifjabb Bellán Györgyöt találtam meg csak Meglett a keresztelési bejegyzés is, Dub Terézia hajadon törvénytelen fiaként. Csak akkor a halottira hogy kerülhetett már "Bellán" családnévvel?
Szomorú hogy leállt a digitalizációs program, habár az anyakönyvekhez akkor sem lehetett volna a neten hozzáférni, de a többi anyag hasznos lett volna a családfakutatáshoz.
125. 1861 szeptember 3. Elhunyt: Bellán György, Bellán György béres és útiőr, és Dub Therésia házasságon kívüli fia Származási és lakhelye: (rövidítve: U.S., utána talán Sváb-hegy?) férfi, 2 éves görcsök Temetés: köztemető, szep. 4.
158. 1861 október 13, 16. Gyermek: Zsuzsanna, nő, törvénytelen Szülők: Bellan György városi útépítő, RKat, és Dupp Theresia, özvegy, RKat Lakhely, házszám: (azt hiszem, ugyanaz, mint a halottiban) Keresztszülők: Gruber József, gazda, RKat, és Boszik Zsuzsanna, RKat Megjegyzés: (azt hiszem:) nem mutattak fel keresztlevelet. Bába Gruber Zsuzsanna.
Hogyan érted el a beillesztett képek olvasható-méretű változatát? Ha rákattintok a képre, kinyílik a beillesztett méretben, és sehol egy nagyító. Ha jobboldali gombbal kattintok és kinyitom új fülön, akkor ctrl-+-al felnagyíthatom ugyan 500%-ra, de a képfelbontás marad ugyanaz, tehát teljesen olvashatatlan. Mit kéne másképp csináljak?
Az első bejegyzés a Bellán György - Dupp Teréz pár törvénytelen fiának, Györgynek a halála.
A második, keresztelési bejegyzésben is törvénytelen a megszülető gyermek. Zsuzsanna. Ebből nem tudjuk, hogy miért nem házasodtak össze - a megjegyzések rovatban sem írják, hogy a szülők utólagos házasodásával a gyerekek törvényesítve lettek volna, ahogy egyébként sokszor megtörtént.
Támpont lehet, hogy a második bekezdésben az anyát özvegyként (vidua) említik.
Az apa valamilyen városi útépítő munkás lehetett, ha jól dekódolom.
A segítségeteket kérném a következő halotti anyakönyvből származó bejegyzéssel kapcsolatban: (Összevágtam a bejegyzést a fejléccel, hogy ne legyen zavaró tartalom)
A bejegyzés tárgya - Bellán György (Georgius) halála egyértelmű. De jól értem, 2 évesen hunyt el? (Házasan, legalább 2 leánygyermekkel, ez igen érdekes lenne...) Vagy ez a bejegyzés Bellán György azonos nevű fiára utalna? Ebben segítene a 3. oszlopban levő bejegyzés értelmezése, tudnátok segíteni benne?
Sziasztok!Érdeklődnék, hogy tud-e valaki valamit a kállói, erdőtarcsai Ungi/Unghy családról?A családfám egyik ágán szerepel egy bizonyos Ungi János felesége Vincze Erzsébet (házasság: 1774), valamint lányuk Ungi Magdol/na (1784. 10. 22. )Előre is köszönöm a válaszokat!
Guitarra456: Korábbi válaszomból kimaradt, hogy Eleonórának úgy látom nem született több gyermeke. Lehet, hogy nem sokkal Aladár születése után meghalt. Hosszadalmas és talán hiábavaló munka, de én a józsefvárosi halotti anyakönyvet kezdeném átnézni, Aladár születésétől.
golivia: A XVIII. században még nem jegyezték fel a hajóneveket és utaslistákat a betelepüléseknél. Annyit tudni, hogy az 1748-as házadó összeírásnál még nem volt az összeírtak közt Gungl, de az 1767-es úrbéli tabelláknál már kettő Kungel (Johannes és Johann Georg) és kettő Gungl (Phillip és Andreas) található. Tehát valószínűleg a két év között valamikor vándorolt a család Lovászheténybe.
Éreklődnék hogy az első betelepülő öseink / Gunkl / alternativ név Kunkl Andreas 1749-1821 Szalatnak nrdeas itt is halt meg. Felesége Margaretha Geng 1768 .02.10 esküvő dátum Lovászhetény
A fiuk 1793 01.14.-én született már lovászhetényben
egyszerű kis minisorozat ami megtörtént eseményt dolgoz fel. 16 évig nem találtak egy gyilkost, az ügyet aztán egy családfakutató dns adatok és családfakutatás alapján old meg.
az első alkalom hogy európában így találtak meg egy gyilkost.
a módszer lényege döbbenetes. egy csomó ember beküldi a dns mintáját nyilvános dns-adattárakba. ha van dns a gyilkostól és ha a gyilkosnak egy közeli vagy távoli rokona már beküldte a mintáját egy ilyen adatbázisba, akkor szinte biztos hogy megtalálják ezzel a módszerrel. ahogy egyre több ember lesz a dns adattárakban, annál jobban műxik a módszer...
A báthori Buday családot kutatom, elméletileg velük állunk rokonságban, de ezt még nem sikerült bizonyítani. (Az utolsó nyom ükapám, Buday Aladár, aki kettős előnevet visel: báthori-budafai).
A budafai családról nagyon korlátozottak az információk, azonban csatolom a báthori Buday családról készített családfát az eddigi kutatások alapján:
Segítséget szeretnék kérni, mert itt megakadtam. A kulcs egy olyan Eleonóra megtalálása lenne, aki kb. 1850 körül születhetett, így az 1874-es Aladár anyja lehetne. Valószínűleg Aladár anyai ágon rokona a báthori Budayaknak, hiszen több helyen is azt írják, a család kihalt.
rferi: Valószínűleg csak a címerleírás volt meg valahonnan és az alapján készült ez a címer, nem valamelyik könyvből származik.
Guitarra456: Siebmacher Wappenbuchjában, Nyulásziné Straub Éva könyvében (ami azonos lehet az AdatbázisokOnline címeres adatbázisával) és a Királyi könyvekben érdemes általában megnézni. Köszeghi Sándor Pest vármegyei nemesi családokról szóló könyve is tartalmaz címer leírásokat. Én ezek közül egyikben sem találtam a keresett családot.
A problémám azzal, van, hogy a budafai előnév először Buday Aladárnál tűnik fel a XX. században, korábbról (felületes kutatás után) nem. Ráadásul bonyolítja a helyzetet, hogy Aladár keresztelési és házassági bejegyzésében Buday Eleonórától született törvénytelen gyerek, a halottijában pedig a rejtélyes Buday Alajos az apja. Aki lehet, hogy kitalált apa, de az is, hogy örökbe fogadta Aladárt. A Radixfórumon írták jó néhány évvel korábban, hogy Aladár a bát(h)ori előnevet is viselte, de az egy bárói ághoz tartozik, és arról a családról azt tudni, hogy a pesti Budayak ága. De, hogy melyik a pesti (ez esetben helynévről van szó, nem nemesi előnév) nem jöttem rá. A címerük teljesen máshogy néz ki, mint a budafai Budayaké.
Én a Buday alias Török családra gondolnék, Pest vármegyeiek, 1628-ban kapták a nemességüket (a török fejes címer beleillik a korba). A Nemzeti Levéltár Pest Vármegyei Levéltára őriz a Nemességi iratok között a Buday/Török családról dokumentumokat és Kőszeghi szerint címerpecsétet is.
Különösen azokhoz fordulnék segítségül, akik járatosak a címertanban. Csatolom a képet a családunk nemesi címeréről (elvileg budafai előnevű Buday családé).
A címer leírása: a pajzsban kétfarkú oroszlán jobbra fordulva, kezében kard, a koronán piros mentés vitéz kivont karddal, kezében egy levágott török fej.
Ezt a címert azonban egyik címerekkel/nemesi családokkal foglalkozó könyvben sem találtam meg.
Ezeket már átnéztem:
Nagy Iván: Magyarország nemes családai czimerekkel és nemzedékrendi táblákkal (1858)
Rexa Dezső: A törvényhatósági levéltárak cimeres levelei (1909)
Kempelen Béla: Magyar nemesi almanach (1910)
Kempelen Béla: Magyar nemes családok (1911)
Gróf Andrássy Gyula: Magyarország címeres könyve (1913)
Kempelen Béla: Magyar nemes családok czimerei I. (1914)
Kempelen Béla: Magyar nemesi évkönyv (1923)
Kempelen Béla: Magyar főrangú családok (1931)
Valakinek esetleg van ötlete a címerrel kapcsolatban, vagy hogy milyen mű van, ami ilyennel foglalkozik?
Meg tudnátok mondani, hogy az 1904. második félévének Budapest V. kerületi születési anyakönyve hol érhető el a familysearch-on? Ezt az időszakot nem találom.
"vagy sehol sem létezik (lévén egy katolikus lány és egy református ember jöttek össze"
Ez az én keresési területemen anyai ágon (Csongrád, majd áttelepülés után Csanád, valamint Arad vármegye) nem jelentett akadályt, még izr. hitről r.kat. hitre átkeresztelkedett (nem érintetteket) is láttam az anyakönyvekben. (Az apai ágam keresése messzemenőkig bonyolultabb.)
A ref+kat, vagy fordítva szinte minden évből láttam párat. (Valamikor szőnyegbombázás-szerűen lapoztam végig 5-10 évet, hogy megtaláljam a keresetteket.)
Hiányzó oldal, vagy év viszont akadályozott már engem is, ez esetleg lehet magyarázat, ha pont abba az időszak az érintett.
Házasságon kívül született gyerek utólagos elismerésére (és így törvényesítésére) is van érintett bejegyzésem, nem is egy.
Egyébként láttam már név-, illetve számszaki elírásokat, esküvőknél, vagy halálozási bejelentéseknél se stimmel nálam sokszor a matek, így ezeken már nem csodálkozom, csak számolok.
Okozott már fejtörést felbukkanó 2. feleség (a 96 éves rokon nem azt a nevet mondta, akit elsőre megtaláltam, de neki_is igaza lett), valahol láttam harmadikat is.
Valahol a bejegyzett keresztszülők adtak tobábblépési lehetőséget, mert ha 7-8 gyereknél ugyan az és cserébe fordítva is az, akkor a nem ismert, de hasonló párosítás is családhoz tartozó lehet, és nálam lett is.
A szóhagyomán útján bejegyzett, lejegyzett, leírt, elhallott, vagy a kacifántos betűk miatt más névvel indexelt esetek tucatjai fordulnak elő az FS-en, de még így is nagy segítség némi képzelőerővel.
Legszívesebben azt mondanám, hogy keresni-keresni-keresni, de amikor már én se találom a sajátomat, akkor visszafogom magam. :-)
Írom ezt neked és mindenkinek, hogy nem reménytelen a találat, csak olykor nehéz.
Kedves benedekel89! A keresett személyek az én saját családfámon szerepelnek, a lentinél sokkal részletesebben kikutattam a vonalat. Kérlek vedd fel velem a kapcsolatot. Ha rákeresel GHS9-68P személyre (Bóka Mihály) FS-n látod az utolsó módosító személyt, azon keresztül fel tudjuk venni a kapcsolatot remélem. A keresett házassági bejegyzés vagy sehol sem létezik (lévén egy katolikus lány és egy református ember jöttek össze), vagy a kálózi anyakönyv azon pár oldalán voltak, ami 1830-as évek végénél hiányzik. Első gyermekük anyakönyv szerint is törvényen kívüli volt, csak az anya nevét rögzítik, a gyermek egy évvel későbbi halálakor azonban Mihályt, mint az apát már feltüntetik. Mihálynak szerintem megtaláltam az első feleségét is, és a jelzett gyerekeken túl további gyereket is találtam. Végül szerintem is az 1844-ben született Mihály helyett 1845-ben az ikertestvére, Teréz hunyt el, téves a bejegyzés. De a többit majd direktben.
Fülöp Róza LZ7D-YXL halálozását továbbra sem lelem. Magyarhomorogon végignéztem az 1901-1921 közti éveket, ott nincs. Eddig Komádiban sem találtam. Vésztőn lenne ?
Köszönöm szépen! A Meszes-Vidák házaspár gyermekei között megtaláltam már korábban Georgiust, de ő 1812-ben született. Az 1842-es házasságiban 22 évesként szerepel és nem hiszem, hogy a házasságiban ekkora elírás lehetett. Ahogy az sem jellemző, hogy akkoriban egy férfi csak 30 évesen nősül először. Így ez továbbra is rejtély.. Mind Meszes Katalin, mind Meszes György kisatádi volt (a házasságijuk szerint), csakúgy mint a Meszes-Vidák család az 1820-as évek eleje után. Alaposabban körbejártam a témát, de ez kifogott rajtam.
1870-ben hunyt el és ott csak a férje neve és az életkora (47 éves) szerepel. Ezen 2 dokumentum alapján 1823-1824 körül születhetett. Van egy látszatra stimmelő születési (1823 szeptember 21):
A gond az, hogy Balatonújlak eléggé messze van Nagyatádhoz, ahol élt. Sőt eleinte Rinyaújlakon éltek Cserkesz Györggyel és az 1850-es évek elején költöztek be Kisatádra. Az akkori viszonyok (1820-as, 30-as években) között nagyon valószínűtlennek tartom, hogy ő 60-70-km-re elkerült a szülőhelyétől. Úgy vettem észre, hogy akkoriban maximum 1-2 falut vándoroltak csak arrébb. Szóval túl nagy a távolság.
Találtam egy Meszes Györgyöt, aki 1842-ben házasodott ugyanott, mint Katalin. Erősek a megérzéseim, hogy ők testvérek lehettek. Mindketten Kisatádon éltek a házasságuk előtt.
Akár Katalin és György is beleillene ebbe a családba. Időben, térben mindenképpen. Lehet, hogy tényleg ide tartoztak, csak nem jegyezték be őket? Szerintem nem semmisültek meg az anyakönyvek. Vagy mi lehet az igazság, kik lehettek az ő szüleik?
Azért nézett úgy ki, hogy csak 1948-ig vannak a bajai házasságok, mert az új megjelenítés alapértelmezésben csak tíz sort mutat. Ha 100-ra állítod, akkor látszik, hogy 1952-ig vannak.
Az FS-en (titokban) indexelték már az 1949-1952-es filmeket (5581814 és 5581815), de nincs az adatbázisban se Borbás Kálmán, se Simon-vagy-Kovács Klára.
Kedves Kutatótársak! Keresek egy Borbás Kálmán – Simon Klára házasságot Baján, 1949-ben, vagy 1950-ben. Az FS-ön csak 1948-ig vannak fenn a bajai házassági bejegyzések. A menyasszony családi neve esetleg Kovács. Van ötletetek?
AmazingGecko: Sz. Hédi azt mondta az interjúban, hogy a születési anyakönyvi kivonatában Szentandrássynak írták az édesapja nevét. Tehát elvileg valamikor korábban kellett volna lennie a névváltoztatásnak. Nem olyan könnyű utánanézni, főleg ha az ember, akinek megváltozott a neve még él. 1930 előttről léteznek adatbázisok ezzel kapcsolatban. Én is egyetértek hor-váthyval, családi legendának tartom az Andrássy-Szentandrássy váltást, interneten rákeresve nem találtam nyomát. Szinte minden családban vannak családi legendák, nem nemzetiségfüggő. Az biztos, hogy Sátoraljaújhely életében szerepet játszottak a Szentandrássyak és az Andrássy grófok (Gyula és Manó) is, különböző időszakban. (Több Szentandrássy és Andrássy család is létezett, hogy Hédi és István melyikhez tartozott, nem tudom.)
Érdeklődnék, hogy Szentandrássy István és Hédi vezetékneve eredeti vagy felvett?
Hédi szerint az Andrássy grófoktól származnak. Szerintem ez oltári nagy kamu, de ez csak magánvélemény. A cigányok szeretnek nagyot mondani, idegen tollakkal ékeskedni.
>> Egyébként érdekes, hogy itt Rezsnyák néven említik, a sírkövön is az van felvésve, ugyanakkor az adonyi házassági anyakönyvben 1801-es bejegyzésben Resnyák van. <<
Zöngés mássalhangzó előtt az s hang maga is zöngés zs-vé hasonul ejtésben. Ennek megfelelően számos ilyen névpár adódik, pl. Osvát(h) ~ Ozsvát(h), Kézsmárki ~ Késmárki*. A helyesírás XIX. sz. végi kikristályosodásáig és az anyakönyvezett alakok állami megmerevítéséig az alkalmazott írásmód egyéni választás kérdése: nincs különbség az azonos ejtést tükröző különböző írásformák közt (mint pl. i ~ y, t ~ th stb.).
Adott esetben a zs-s alak az etimológiailag elsődleges, vö. morva-szlovák Režňák, amely a nyelvjárási cseh-morva-szlovák režný ’rozsos, rozsból való, rozs-’ melléknév származéka. Magyar anyanyelvű egyházfinál az s-es írásmód az egyszerűsítéssel magyarázható: a hallott idegen nevet így kevesebb betűvel lehet rögzíteni.
* Ezt az írásmódot támogatta az a hagyomány is, amit @JPmiaou: említett, t. i. a nagyon régi magyar helyesírásban az s betű a zs hangot is jelölte, vö. a Jósika (ejtve: józsika), Dessewffy (ejtve: dezsőfi) történelmi családneveket. A XIX. sz.-ban azonban az s és zs megkülönböztetése már stabil, kivéve az ilyen hasonulásos eseteket, ahol a név etimológiai alapját (vagy íráshagyományát) a lejegyző nem ismeri, így abból nem tud az elsődleges formára következtetni.
Augusztusi hír, de én csak most olvastam a geni.sk-n, és hátha másnak is újdonság: októberben megkezdődött a kárpátaljai anyakönyvek digitalizálása. Színes, nem az ömlesztett fekete-fehér, ami jelenleg is elérhető. https://forum.geni.sk/viewtopic.php?p=45521#p45521
A linkek nekem is ugyanazt mutatják, mint JPmiaou-nak, de én is köszönöm az új adatbázist, mert én is találtam benne családfakutatásban eddig keresett, de nem talált újdonságokat.
Sajnos nekem a győri könyvtár linkek mind "Hiba: érvénytelen állapot"-ot adnak, de szerencsére a bal felső sarokban található "Kezdőlap" link/gomb működik, tehát tudok magamnak keresni. Köszönöm a számomra-új forrást!
(Az 1912 feb. 25-i Győri Újság a házasságok között sorolja, hogy "Tekese Mihály rk. gyári munkás és Idei Rozália rk., tanuk Meindl Dezső és Kállay Győző" -- gondolom, az a feltételezés, hogy ez helyesen Fekete?)
Gyászjelentést nem találtam, de a győri újságok vasárnaponként megjelenő anyakönyvi hírei közt ott van felsorolva Fekete Antal és neje halála is, valamint Fekete Mihály és felesége házasságkötése. Ha nagyon ritkán is, de előfordultak gyászjelentések, vagy köszönet a temetésen való részvételért, többnyire fekete keretben.
Fekete Mihályék: Győri Újság, V. évfolyam, 45. szám. 5. oldal, 1912. 02. 25.
Serák János bejegyzésében azt hiszem, az ismétlőjel mindkét felette levő szóra vonatkozik, azaz el volt látva szentségekkel, és kolerában halt meg (ugyanúgy, mint majdnem mindenki az oldalon).
Rezsnyák Katalin bejegyzésében is az áll, hogy a szentségekkel "elláttatott".
Hogy hogyan/miért lett a Resnyákból Rezsnyák, legalább két dologra tudok gondolni. Az egyik, hogy a régebbi magyar írásmódokban az s betű egyaránt jelölhetett zöngétlen (s) vagy zöngés (zs) hangot; a _zs_ használata csak valamikor az 1600-as évek vége tájt kezdett elterjedni. A másik, hogy hangtanilag kevés a különbség a Resnyák és a Rezsnyák között, tehát könnyen előfordul, hogy mindkét kiejtés használatban volt, vagy legalábbis egyik sem volt kizárható, tehát az írnok hallásától vagy emlékezetétől függött, hogy mit írt le.
(Arra nem találtam megfelelő kereső-kifejezést, hogy a zs betű történetében hova fér a 's használata.)
Szabad itt örömködni egy kicsit - a száraz segítségkérés mellett?
Tegnap az unokahúgommal - akit sikerült megdumálni arra, hogy jöjjön velem, és megmutathassam neki az általam megtalált ősei sírjait mindenfelé az országban - teljesen véletlenül megtaláltuk a szépszüleim sírját Szelevényen.
A kutatásaim során már tavaly év elején megtaláltam a házassági bejegyzésüket Adonyban, de se a születésükről, se a halálukról semmi infóm nem volt. Megtaláltam hét gyerekük születésijét - köztük az ükanyámét is, akinek a sírját előtte való nyáron találtam meg ugyancsak Szelevényen.
Szó szerint ugráltam örömömben ott a temetőben!
A legtávolabbi ősünk sírja, amit megtaláltunk, és ami valószínűleg egyáltalán létezik. Apám vonalán pl már a dédszüleim sírja sincs meg.
Alig tudtuk kisilabizálni mi van ráírva, felét nem is sikerült ott. Csináltam egy csomó részletfényképet róla, azokról könnyebben el tudtam olvasni a halálozási dátumokat.
Annak alapján már gyorsan meglettek a halotti bejegyzések a csépai könyvben.
Meg tudnátok mondani, mi lehet abban az oszlopban, aminek a címe: "El vala é szentségekkel látva v sem"? A rubrikába ismétlőjelet írtak, felette pedig, ha jól olvasom az van írva, hogy eltávozott cholerában.
Akkor most ez azt jelenti, hogy ő is kolerában halt meg?
Ennél szintén nem tudom elolvasni azt az oszlopot, hogy "El vala é látva szentségekkel v sem"....
Segítenétek?
Egyébként érdekes, hogy itt Rezsnyák néven említik, a sírkövön is az van felvésve, ugyanakkor az adonyi házassági anyakönyvben 1801-es bejegyzésben Resnyák van.
Ugyanígy a gyerekeik születési bejegyzései is:
Első gyerek, János 1802
Második gyerek, az ükanyám, Katalin 1803
és az általam utolsónak talált Erzsébet 1818. Mindenhol Resnyák Erzsébet az anya.
Sziasztok, nem tudja valaki esetleg, hogy a 2022-es Nobilitast honnan lehetne megszerezni? Érdekelne egy rész belőle, de nem találok belőle sehol sem, se könyvesbolt, se antikvárium…
A segítségeteket kérném egy ősöm halálozási bejegyzésének megtalálásához :
Fülöp Róza (LZ7D-4XL) 1879.08.23-án született Bucsi Róza néven Magyarhomorogon, Biharban.Apja nevét a szülők házassága után kapta. 1901.03.13-án ment férjhez Duró Imréhez (szül. 1877-ben Zsákán és 1946-ban halt meg Komádiban). Férje halálozáskori felesége Takács Julianna volt, van egy közös, szintén Imre nevű fuuk is., aki 1926-ban született Komádiban. Fülöp Róza es Duró Imre gyerekeit se találom...
hátha segít, egyszer kigyűjtöttem irodalomjegyzéket a témához de még nem tudtam elmenni Tatabányára könyvtárazni, van ami csak ott van meg, és nem is kölcsönözhető:
- Hét falu telepesei, 1733-1737 (Fatuska János - Kaptay György, Tata, 1999)
- A tatai Esterházy uradalom első német telepesei (Fatuska János - Kaptay György, Limes folyóirat 1999 12/2 43-52. old.)
- Felsőgalla első telepesei (Fatuska János, Tatabánya, 2008)
Ezekben elvileg van lista a családokról és hogy honnan érkeztek.
Tudna valaki segiteni hol talalhato A német telepesek 1737. évi összeírása,ami 7 német faluról készült. Allitolag Felsogalla is rajta van. Nemet elodjeim pontos származási helyének meghatározásában segítségemre lehetne. Koszonom
Igen. Az egyházi levéltárak anyakönyveinek fő előnye hogy időben tovább lehet nézni mint az államiakat, a jobb levéltáraikban pedig sok más családfakutatáshoz hasznos anyag is van digitálisan, a kalocsai a legjobb ezen a téren.
Az FS tényleg nem hibátlan indexelés terén , de le lehet tölteni az oldalakat és csak itt indexelték az anyakönyveket.
Szóval ha én csináltam volna az állami anyakönyv programot, letölthetőek lettek volna az oldalak egyesével és hozzáraktam volna az anyakönyvekhez tartozó indexeket is.
Aki regisztrálva van a maticneknjige oldalára, az meg tudná nekem nézni, hogy a moholi izr. születési anyakönyvben Kálmán Gábor milyen néven lett bejegyezve? Szülei Kálmán Adolf és Bachrach Zseni (Eugénia), született 1887. febr. 3-án (máshol 1883. febr. 3-án). Egy vele szemben elfogult cikk szerint korábban Kohn Mórnak hívták, én ebben kételkedek.
babramama: Köszönöm szépen! (Talán egyszer a karcagi és egri temetők is sorra kerülnek.)
vörösvári: Én értem, hogy miért ezt a megoldást (az öt lehetőségre gondolok) választották, de sajnos ahogy írtad nem felhasználóbarát, főleg ha nem beszélsz magyarul, vagy kezdő családfakutató vagy. A Familysearch, bár itt nem szoktuk kritizálni korántsem hibátlan. Az egyházi anyakönyveknél meg van az az előny, hogy nem kell a szigorú állami anyakönyvekre vonatkozó szabályokat betartaniuk. De református anyakönyvek néhány Hajdú-Bihar vármegyein (AdatbázisokOnline-on) kívül nem lettek digitalizálva, görög katolikus és ortodox sem, az evangélikus Őskereső jelenleg nem használható (talán 2025-ben), unitárius elvileg mind digitalizálva lett, de például a Debreceni Unitárius Egyházközség összes anyakönyvét (Hungaricana) blokkolták, az izraelita anyakönyvek közül sokat (Hungaricana és AdatbázisokOnline) digitalizáltak (nem az összeset) de jó néhányat félrecímeztek (Hungaricana). Egyedül a római katolikus anyakönyvek állnak jól. (Talán egyszer az Egri Főegyházmegye anyakönyvei is elérhetőek lesznek.)
Amikor a kiválaszott névre rákattintasz, feljön a sírhely képe, alatta ott a lejárat ideje ( a kép és a név között). Ha csak fű vagy föld van a képen, akkor szerintem nincs síremlék.
Lassan a végére érek a kutatható felmenőimnek, de ebben most még segítséget kérek.
Szeretném tudni, hogy ők valószínűsíthetően testvérek lehettek? Térben, időben, az apa neve és az anya keresztneve alapján erre lehet következtetni. A gyermekek keresztelési helyei (Zecheny=Szöcsenypuszta szerintem, Terebezd, Tölös és Móricfa?) kirajzolhatnak egy vándorlási útvonalat. Emellett azt veszem észre, hogy a tapsonyi anyakönyvvezető előszeretettel írta félre a vezetékneveket, erre meg még rájöttek az indexelők elírásai is.
A dédapámra, akit a Debreceni Köztemetőben temettek el, rákerestem, és meg is találtam. Azonban a képen nem látszik a sírhelye. Ez azt jelentheti, hogy időközben lejárt?
Újabb családfakutatással foglalkozó részek lesznek az m5-ön október 12-től.
Az első két részben Hűvösvölgyi Ildikó Kossuth-díjas színművész; és Gryllusz Dániel kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész családját ismerhetik meg a nézők. A következő epizódokban mások mellett Kubik Anna Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész; Wolf Kati énekes, előadóművész; és Zoboki Gábor Kossuth- és Ybl-díjas építész családi története tárul fe
Már le is töltöttem az "Őszinte vallomások" köteteit.
Megpróbálom megkeresni a "kapcsot", egyenlőre az 1827 utáni FS-en kutatható németkeresztúri anyakönyvekbe próbálok nyomára bukkanni pl. Artner Ferenc testvéreinek házassági bejegyzésére vagy hozzájuk köthető születési/halálozási bejegyzésre (sajnos az FS index nem a barátom ebben sem).
Tudja valaki, hogyaz újpesti házassági anyakönyvek 1938-41 kozott hol találhatók az FS-en. A IV. kerületnél a vonatkozó évek (39-41 noncs is meg) szerintem a régi IV. kerületre értendők, nem Újpestre.
Erről az állami programról a gyenge kezdés után erős visszaesés mondás jut az eszembe, ennél a fizetős egyházi levéltárak jóval felhasználóbarátabbak lettek volna, az FS-ről nem is beszélve.
redsymour: Igen, burgenlandi római katolikus anyakönyveket 1828 előtt csak fizetősen lehet kutatni (két település kivételével: Kaisersteinbruch és Mönchhof). Egy apró helyesbítés: a házassági anyakönyvben a menyasszony apjának neve Lanszag. Babramamaval egyetértve még egy kovácshoz is befolyásos keresztszülei voltak Artner gyermekeinek, tehát könnyen előfordulhat, hogy Frankenburgékkal rokoni kapcsolatban álltak. F. Adolf önéletrajzában leírja, hogyan kerültek Horpácsra a szüleivel.
kardio01 (25821. hsz.): Régen a Familysearchön vezették, hogy a polgári anyakönyvek indexelésénél mely települések melyik időszaka lett feldolgozva, ma már nem. A legutóbbi frissítéskor úgy tapasztaltam, hogy a nemrég befejezett budapesti projekt adatai kerültek fel. Két helyen lehet megnézni a frissítéseket. Az egyik a Familysearch blog, a másik ez: https://www.familysearch.org/search/collection/list?count=100 Egyik sem túl megbízható.
vörösvári (25816. hsz.): Számomra az sem világos mi, vagy mi lett volna az a központ. Ahol folyt a digitalizálás és az indexelés a programmal? Esetleg valami más? Az MNL OL YouTube csatornáján fent van egy videó az anyakönyvek digitalizálásáról és indexeléséről, angolul, „természetesen” magyar felirat nélkül, és az alapján a Pest vármegyei anyakönyveket digitalizálták a többi vármegyében pedig a már meglévő Familysearchös anyakönyvi képeket dolgozták volna fel. A Familysearch-ös fényképezésből kimaradó, nem Pest vármegyei anyakönyvekről (Pl. Szolnok halotti anyakönyv 1947-1950 között) nem tettek említést. Az MNL indexeléséből kimarad két dunántúli vármegye és talán Budapest. A fent említett képeket nagyjából úgy indexelték volna, mint az 1828-as összeírásnál, vagy a szovjet táborok magyar foglyainál, öt lehetőséget megadva a nevekre, amelyek közt vagy ott van a helyes név, vagy nincs. A külföldi, vagy kevésbé tapasztalt családfakutató számára félrevezető lehet, szerintem. Egyelőre nem tudom, hogy meddig jutottak a Pest vármegyei anyakönyvek digitalizálásával. (Már évek óta folyik a digitalizálás, egy évben 1 betűvel végeztek, de azóta vettek szkennert, ha jól tudom.). Ha félbemarad az egész, akkor a már elkészült anyagok vajon elérhetőek lesznek? Itt látszik (alul), hogyan folyik a digitalizálás: https://digitalizalas.eu/cikk/robotokkal-digitalizaljak-a-magyar-anyakonyveket/
ajm (25807. hsz.): „Helveticae confessionis” és talán „Serv. Cond.”
StephanusHan (25817. hsz.): Több oka is lehet, nekem például az egyik ősöm (XIX. század eleje) azért használta a Deák Humer vezetéknevet, mert az apja (Deák) még gyerekkorában elhunyt és az anyja nem sokkal később újraházasodott egy Humer nevű férfival. Viszont az ő gyermekei már ismét csak Deákok voltak.
Péter555555 (25813. hsz.): Árvaszéki és gyámügyi iratokból, és általában az esketési és halotti anyakönyvekben megjegyezték, ha örökbe lett fogadva. Az állami anyakönyvekben legalábbis biztos, az egyházi anyakönyvekben pedig láttam példákat. De ha jól értelmezem korábbi hozzászólásaidból, te egy talált gyerekre gondolsz. Itt egy karcagi példa a római katolikus anyakönyvben. Az újszülött meg lett keresztelve 1842. aug. 30-án és csak annyit írtak be az anyakönyvbe, hogy az anyja neve, vallása és állapota ismeretlen. https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:939J-FC3Q-2
(Rémlik, hogy az abonyi róm. kat. keresztelési anyakönyvben is láttam egy talált gyereket, de most nincsen meg a bejegyzés, mintha ott a megtalálás helyét, és a megtaláló nevét jegyezték volna fel, örökbefogadókat biztosan nem.)
JPmiaou (25812. hsz.): Az összeírásban lévő házaspárok közül kijegyzeteltem azokat, akiknél a feleség Kádi/Kadi volt, majd összevetettem a polgári anyakönyvi indexxel. Ahol leszármazottakat találtam, ott mindig Katalin volt az anya neve.
JPmiaou (25820. hsz.): Tapasztalatom szerint német nyelvterületen sokszor a második keresztnév volt a „fő” utónév, pl. Johann Michael Kirchlehnernél egy idő után el is maradt az első keresztnév az anyakönyvekben. Fiánál, Franz Seraphnál felváltva használták mind a két keresztnevet, de zene-, és zenetudományi műveinél is Seraphként hivatkozott magára. (Többek között ez is zavart okozott az életrajzainál, a „Szeráf” nevet álnévként/művésznévként tartják számon.)
Köszönöm az információt, ezen a vonalon is megpróbálok tovább keresni.
A térkép alapján néztem, hogy a horpácsi erdő túloldalán már osztrák település van Nikitsch (Füles), itt is van jópár Artner, de ezek szerint lehet hogy tovább kell még menni pár kilométert.
Jól gondolom, hogy az ottani 1827 előtti felekezeti anyakönyveknek csak fizetős kutatási lehetősége van?
Artner Ferenc több gyerekének a keresztszülei Anton Frankenburg és Anna Gril, valószinű, hogy Kril (Gril) Erzsébet testvére.
Frankenburg Antal és Gril Anna fia Nagycenken házasodott, itt a származása Németkersztúr (Deutschkreutz), ami ma Ausztiában található, de 1827-tól Sopronkeresztúr néven megtalálható az FS-en. Érdemes átnézni, biztos találsz érdekes adatokat.
Én is úgy olvastam a szülők nevét mint te, Anna Patl ( ez Batl is lehet, a P és B felcserélhető a korabeli németben ) és Elisabeth Kril ( ez Gril is lehet, a G és K felcserélhető a korabeli németben ).
A házassági bejegyzésben a szülők neve is részben kérdéses: Volfgangus Artner, Anna (Patl???) illetve Joanes Lamszag (itt éppen így írják) és Elisabet Kril (?)
Gyermekeik születtek (Sopron)horpácson, illetve 1835-ben az utolsó leányuk (Viktória) Lövőn.
Mindketten Újkéren hunytak el (abban a faluban folytatódik tovább az általam kutatott Artner ág).
Nem találom a születési bejegyzéseiket, illetve utána az ő szüleiknek sem találom már nyomát (se haláleset, se gyerekszületés….) a horpácsi anyakönyvekben.
Mivel ez már az 1700as évek, így szerintetek is esélytelen a nyomukra bukkanni akár a keresett szépszülőknek, akár az ő szüleiknek?
Kérem ha valakinek van épkézláb ötlete a továbbhaladáshoz, akkor ossza meg velem. Előre is köszönöm!
Igen, őt keresem. A fia, Szász András már korábban megvolt, de az ő halálozása, meg a feleségéé, Tarpai Kláráé sincs meg. András 1772-73 körül született. Volt még egy Szász András 1772-ben, Szász Györgytől, de neki szintén született ugyanattól a feleségétől egy másik András 1789-ben, úgyhogy az első korábban meghalhatott.
itt azt írják román névből képződött a Márkuj, talán úgy érezte, magyarosabb névvel jobban boldogul a vasútnál, és pont egy évvel előtte lépett érvénybe teljesen a trianoni egyezmény...
The Peace Treaty was signed on 4 June 1920, ratified by Hungary on 16 November 1920 and came into force on 26 July 1921
elég heves nemzeti érzések voltak akkor, itt olvashatsz róla:
A korábbiak 1998-ban voltak (mikro-)filmezve, a későbbiek 2012-ben voltak egyenest digitálizálva.
Változik, hogy a mérföldköves gyűjteményből mi hiányzik. Például Tiszacsege is hasonlóan két részben volt filmezve/fényképezve, de mindkettő ott van a mérföldkövekben, az egyik "Csege" alatt, a másik "Tiszacsege" alatt.
Másik megfigyelhető séma, amikor új anyakönyvi kerületet indítottak. Például Görbeháza 1935-től van (Hajdú megye alatt); a korábbiakat Polgáron kell keresni (Szabolcs megye alatt).
A BP IX 1913-as születések az 4855713-as film első két részében ("item") találhatóak: https://www.familysearch.org/search/film/004855713?cc=1452460 . A filmszámra keresve a katalógusban, szépen feljön, hogy IX. kerület, de a jegyzeteknél valami okból hiányzik. A mérföldkövek között viszont szépen ott van, két részben. Igaz, hogy az első helytelenül "1912-1913"-ként van jelölve, de ettől még megtaláltam.
Ennek ellenére az ezt megelőző és azt követő évek születései is fenn vqnnak. Ha a katalógus index szerint keresem, akkor viszont egy kicdit össze-vissza vannak az évek, kerületek.
Más (mindenkihez szól): keresem Tarpai Klára (L8LM-7W5) és Szász András (L825-MXV) halálozási helyét es idejét. Tarpai Klára Kunmadarason született, Tiszaroffon házasodtak 1801-ben. Gergely fiuk Dévaványa költözött. 1824-es házasságkötésekor apja Gyomán lakott.
Van egy Szász András nevű koldus halott 1840 körül Ványán, aki korban stimmelhet...
Harmadik kérdés, mindenkihez: Bánhalma (Szolnok megye) ref anyakönyvezése hol torténhetett ?
Mire lenne pontosan szükséged ? Ha katolikusokat keresel, megnézhetem a váci egyházmegye anyakönyveinél. Hernádról csak halotti ak.van 1949-60 közöttről, de Újhartyánnál sok minden fenn van.