Keresés

Részletes keresés

Mr. Pepe00 Creative Commons License 2021.12.10 0 0 863

A PMR sávokat tudod használni legálisan, 16csatorna van. Vészeseti frekvencia ebben a sávban nincs.

A légiforgalmit ezzel nem tudod kezelni. Van hajózási VHF sávban, azt eléred, de nem használhatod.

Van amatőr vészeseti, de az meg rövidhullámon, azt sem tudja a készülék.

A hatótávról: UHF sávban erősen terepfüggő, amit elvben látsz, oda el tudsz beszélni. (házak között rossz a terjedés)

Én 1w tal sík terepen két tetőantennával 45km átbeszéltem.

Hegytető+ sík terep gumiantennával 40-50km.

A tölthetőséget meg kell oldani.

Előzmény: Skyrock (858)
bzsolt77 Creative Commons License 2021.12.10 0 0 862

A liszttel kapcsolatban igazad lehet.

Eddig mindent az eredeti csomagolásában tettem el, de pl. piacon vásárolt, ömlesztett szárazbab, stb. esetén a PET palack jó ötlet. Ez a habpatronos dolog hogy működik? A belinkelt cikkben írnak róla?

A cserére én is gondoltam, mindennek, amit csak eddig eltettem, felírtam a szavatosságát, dobozonként.

Kezdetnek rövidtávra gondolkodom (olvastam valamit arról, hogy tőlünk nyugatabbra több hetes téli elektromos leállásra készítik fel a lakosságot, de még nem jártam utána), de folyamatos fejlesztéssel...

Jobb félni, mint megijedni.

Előzmény: Lex Icon (861)
Lex Icon Creative Commons License 2021.12.10 0 0 861

Szerintem a lisztet felejtsd el! A rizst és egyéb ilyen "méretű" kaját érdemesebb 1,5l-es ásványvizes palackba rakni, az légmentesen zár és a levegőt/oxigént kiszoríthatod N2O-val (habpatron), hogy ne avasodjon meg. Lehet száraz hüvelyeseket (lencse, bab,...) is elrakni így.

Az állaguk azért mindezeknek romlik, így ha lehet, érdemes elhasználni a régit és újakkal pótolni (FIFO).

A gyümölcsaszalvánnyal szerintem az a baj, hogy hosszabb távra magas a nedvességtartalmuk, így megpenészedik. Ha kiszárítod, akkor meg olyan kemény lesz, mint a cipőtalp. Ez egyénfüggő is, mert én édesszájú vagyok, így nem rakok el édességet, mert "rájárok". :D

Pár karton ásványvíz is mehet a "raktárba", de ezt is érdemes cserélni, mert sok év alatt kiválik belőle az ásványi anyag.

Érdemes a neten körülnézni, rengeteg túlélős oldal van. Tartósításra pl.: http://www.antalffy-tibor.hu/529-tibor-ba-online-tartositas

Előzmény: bzsolt77 (860)
bzsolt77 Creative Commons License 2021.12.10 -1 0 860

Sziasztok!

Egyelőre kicsiben, de elkezdtem a felkészülést. Kis, 14 literes tescos műanyag dobozokba tartalékolok vegyesen kész élelmiszert (konzerveket) és alapanyagokat (rizs, liszt, stb.) ill. tartós élelmiszert (aszalványok) és vitaminokat, gyógyszereket.

Az lenne a kérdésem, hogy milyen nedvességet megkötő anyagokat tehetnék a ládákba? A lisztet gondolom védeni kell, ha a nem papír csomagolású holmikat nem is.

Köszönöm, ha időt szántok rám!

Lex Icon Creative Commons License 2021.12.10 0 0 859

Én két hegycsúcs közötti 100 km feletti távról is hallottam, ráadásul talán Baofeng 5R-essel, tehát kisebb teljesítménnyel.

Terepakadály nélkül megy ez, de 30km "sík terep" nem nagyon van errefelé. Fák, töltés, domb, ..., nem tenném rá a túlélésem.

Előzmény: Skyrock (858)
Skyrock Creative Commons License 2021.12.10 0 0 858

Igaz lehet e az,h a koléga egy víztorony tetejéről ilyen rádióval áthidalt 50km távolságot?8w kimenő teljesítménnyel és 50 Ohm-os antennával. - vagy csak vakított?    Ez a rádió alkalmas lehet sík terepen 30km áthidalására?

Előzmény: Lex Icon (856)
Skyrock Creative Commons License 2021.12.10 0 0 857

Köszönöm szépen a válaszod. :)

Előzmény: Lex Icon (856)
Lex Icon Creative Commons License 2021.12.10 0 0 856

Ezekkel a rádiókkal a kis hatótáv a baj. Viszont jól hordozható, ha meg tudod oldani a töltést.

Ezzel inkább olyat tudsz csinálni, hogy csoportot szervezel prepperekből (a környékeden, nem a neten :) és megbeszéltek egy vészfrekvenciát SHTF esetére, mert csoportban könnyebb a túlélés.

Repülőknél van vészhelyzeti freki (121,5 MHz), de azt ezzel a kütyüvel nem tudod fogni vagy adni.

A freki sávok (békeidőben) be vannak osztva hatóságilag, így magáncélra nem tudod kisajátítani csak kemény pénzért, a publikus sávokon meg minden van, amit el tudsz képzelni. :)

Baj esetére meg lehet beszélni egy frekit, ami kevésbé zavart, ha a jelenlegi használója baj esetén tuti kiesik.

Előzmény: Skyrock (855)
Skyrock Creative Commons License 2021.12.09 0 0 855

Baofeng uv-9r+

Előzmény: Lex Icon (852)
Törölt nick Creative Commons License 2021.12.08 0 0 854

Köszi, megtaláltam álmaim vágyát

Előzmény: Skyrock (850)
Törölt nick Creative Commons License 2021.12.08 0 0 853

Az se rossz, rendeltem egy hadi svedet 7300 ,állítólag 12000 kapírgálást kibír. ?;D

Előzmény: Lex Icon (849)
Lex Icon Creative Commons License 2021.12.08 0 0 852

Milyen eszközön tekergetnéd az állomáskeresőt?

Előzmény: Skyrock (851)
Skyrock Creative Commons License 2021.12.08 0 0 851

Sziasztok! Szerintetek létezik itthon kimondottan prepper frekvencia?Vagy ne álmodozzak és ha baj lesz,tekergessem az állomáskeresőt h találjak hasonszőrűt?

Skyrock Creative Commons License 2021.12.08 0 0 850

Szerintem a nagy svéd,bár utóbb vettem kínából 14cm est és igen jól teljesít.Találsz a legiosmilitary.hu,vagy militarysurplus.hu oldalakon nem drágán jókat.

Előzmény: Törölt nick (848)
Lex Icon Creative Commons License 2021.12.08 -1 0 849

Amelyik nálad van, mikor szükség van rá. :D

Előzmény: Törölt nick (848)
Törölt nick Creative Commons License 2021.12.07 -1 0 848

Hellóka!

Megtudná valaki mondani márkailag melyik a LEGJOBB TŰZGYÚJTÓ-szikráztató amcsi, svéd,stb. ???

Skyrock Creative Commons License 2021.12.06 0 0 847

militarysurplus.hu

Olcsóbb az itthoni boltoktól és óriási kinálata van.

Előzmény: rámenős (821)
Lex Icon Creative Commons License 2021.11.12 0 0 846

A lenti linkeken látható (ill. nem), hogy nincs szünetmentes táplálás kialakítva. Sem helyileg, sem alkatrészileg. Az AH-nál másutt vannak a tartalékok.

Mivel a lakosság már nem rendelkezik tömeges tájékoztatásra használható mennyiségű telepüzemű KH vételi eszközzel, így nincs is értelme ezeknek az adóknak az áramkimaradás esetére üzemelniük. Ha tájékoztatni kell a lakosságot egy hosszabb kimaradás esetén, akkor a hadsereg és a rendfenntartóerők ezt meg tudják tenni. Nekik ez is a feladatuk és megvannak erre az eszközeik is.

Előzmény: Törölt nick (845)
Törölt nick Creative Commons License 2021.11.12 0 0 845

Az Antenna Hungária telephelyein (egy cég referenciájaként felsorolva) szumma ~10 MW szünetmentes kapacitás van beépítve. (a 2 MW-os aggregátor is még "polcról veszik" méret, pár ezer liter gázolaj meg elfér egy ekkora telephelyen)

https://pss.hu/cegbemutato/pss-energy-kft/referenciak/ 

Előzmény: Lex Icon (844)
Lex Icon Creative Commons License 2021.11.11 0 0 844

nem úgy néz ki egy ilyen objektum, mint amiről tárlatvezetést várhatsz el. ;)

Miért nem? Pakson is megnézhetsz mindent, pedig az magasabb biztonsági kategóriába tartozik. ;)

Egy rádióadóban semmi titkos vagy titkolni való nincs. Látszik minden a műholdképen vagy a külső fotókon is, tankönyvben is le van írva. Az elfoglalást szokás megakadályozni nem a megnézést.

https://youtu.be/ZojNqOqbuQ0

https://youtu.be/fTgcArvVm_A

A felújítási ismertető, amit linkeltél részletesen leírja, mit csináltak, de nincs benne aggregátoros táplálás, ami érthető, mert csak az adó 2MW-ot eszik a betáp 11kVx180A. A teljes adó a kiegészítő épületekkel együtt ennek 2-3x-át igényli. Ekkora aggregátorba elég sok nafta kellene. De nincs értelme, mert a közeli Paksról folyamatosan jön a delej. Ha már onnan se jön, akkor kisebb gondjuk is nagyobb annál, hogy a népnek szórják az igét.

Előzmény: Törölt nick (843)
Törölt nick Creative Commons License 2021.11.11 0 0 843

Nem láttam még netes forrást. Valahogy nem úgy néz ki egy ilyen objektum, mint amiről tárlatvezetést várhatsz el. ;)

https://www.google.com/maps/@46.831357,19.0253645,618m/data=!3m1!1e3

https://www.hte.hu/documents/10180/4174996/Solt_tapasztalatok_2.pptx

(Az autonómiára/őrzésvédelemre azért még egy ilyen publikus előadásban is van elég utalás. A villany betáp adatok alapján ehet hogy nem az ennyire nagy, csak a "másodvonalas" adókat tervezik teljes áramszünet esetén használni. Azoknál reális egy ~500-1000 kVA-s dieselgenerátort használni a létesítmény és az adóteljesítmény alapján.)

https://www.fmdx.hu/transmitters-hng-marcali-somogyszentpal.htm

Előzmény: Lex Icon (842)
Lex Icon Creative Commons License 2021.11.10 0 0 842

Mekkora teljesítményű egy ilyen generátor? Linked van, ezekről?

Előzmény: Törölt nick (841)
Törölt nick Creative Commons License 2021.11.10 0 0 841

Dízelgenerátorokkal, gázolaj készletezésével, ezt üzemeltető személyzettel, őrzésvédelemmel.

Előzmény: Lex Icon (840)
Lex Icon Creative Commons License 2021.11.10 0 0 840

A nagyadók autonóm működése biztosított.

Hogyan?

Előzmény: Törölt nick (839)
Törölt nick Creative Commons License 2021.11.09 0 0 839

Szerintem azért autórádió, mert azon kívül már nem nagyon van (átlagos háztartásban) olyan hordozható, telepes üzemű rádió, ami képes középhullámra.

A nagyadók autonóm működése biztosított.

Előzmény: Lex Icon (837)
Lakal Creative Commons License 2021.11.09 0 1 838
Lex Icon Creative Commons License 2021.11.08 0 1 837

Jók ezek a túlélési listák. Pl. az autórádió. Ez mire jó? Miért nem egy kis fogyasztású rádió, akár kurblis is lehet. Az autórádióhoz aksi is kell, amit meg tölteni kell(ene). A másik gond a rádióval, hogy az a nyüves adó is árammal megy és annak kell rendesen a kakaó.

Előzmény: Mr. Pepe00 (832)
Lex Icon Creative Commons License 2021.11.08 0 0 836

"Ha hirtelen lép fel asszimetria, összeborulnak a hálózati összetevők és áramhiány lép föl."

Ez még országon belül se fordulhat elő, ahol működnek a védelmek. A problémás területet lekapcsolják, hogy ne húzza le a többit. De ehhez erőműveknek kell leállniuk. Az alaperőműveket (jó esetben AE) folyamatosan üzemeltetik. A kieg. és csúcserőművek meg ha nem mennek, akkor korlátozásokat lehet bevezetni. Már ha a kényelemhez szokott tespedt lakosságot rá tudják venni a saját érdekükben. Választhatnak: vagy kerülik a fényárt, túlfogyasztást, stb. vagy teljes áramtalanítás az adott területen. De lehet területeket időosztással le-felkapcsolgatni.

"Tehát nem az energia hiánya miatt lesz áramszünet, hanem mert elromlanak a berendezések."

Még szerencse, hogy ez nem így működik. ;)

Előzmény: Mr. Pepe00 (834)
Lex Icon Creative Commons License 2021.11.08 0 1 835

A németek a szenet preferálták. De mivel az kevés és környezetszennyező, ezért a franciáktól vették az áramot, mert azok okosan jó sok AE-vet építettek és az nem fekszik meg holmi gáz/szén/hülyeség válságtól. Nézd meg, mennyi áramot termelnek AE-ben a németek vs. franciák.

Az AE-vel akkor kezdődik a probléma, ha megkérdezik a "jónépet", hogy mi legyen. A sok "okos" tiltakozik az AE ellen, mert az sugárzik, meg rádióaktív hulladék, meg Csernobil, meg Fukusima, bla-bla-bla. Persze ha mellétennék, hogy hányan halnak meg a többi erőmű károsanyag kibocsátása miatt, akkor az AE szuper-zöld lenne.

"Hol a híres német logika és precizitás?"

Sose volt. A németek nem olyan menők, mint innen sokan hiszik. A köznép agyilag lemaradt 20-30 évet.

Előzmény: Camo_BDU (833)
Mr. Pepe00 Creative Commons License 2021.11.08 0 1 834

Pont ez a probléma!

A megújuló energia csak adott időszakban hatékony. Mivel leépítették a "koszos" erőműveket, ezért bizonyos időszakokban energiahiány léphet fel. Ezt a nemzetközi hálózat kiegyenlíti. Ha hirtelen lép fel asszimetria, összeborulnak a hálózati összetevők és áramhiány lép föl.

Tehát nem az energia hiánya miatt lesz áramszünet, hanem mert elromlanak a berendezések.

Előzmény: Camo_BDU (833)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!