Adott egy Elpumps CT 3274 W típusú szennyvíz szivattyú. Az volna a kérdésem, hogy ehhez a típus milyen előszűrést igényel? Rá gondolom nem lehet szűrőt helyezni, a lefolyóra viszont lehet rakni valami szűrőt, mit érdemes?
Biztosan nem álltam volna neki az oldallapok öntögetésének, ha felénk kapható lenne ilyesmi, ilyen áron.
Viszont nálam azért nagyobb az aknaméret. (1,2x0,9x1,1) Ehhez kellett fél köbméter sóder, két zsák cement, meg négy tábla EPS a zsalunak. Zöldterületen lesz elhelyezve ahol nem éri még gyalogos forgalom sem. A bordáslemez fedlap és az XPS, az már húzós lesz. Egy igazi Tesco gazdaságos akna... :-)
Ez elég masszív, csak a föld nyomásától nem szakad be. Persze a teherautót nem bírja. Ha az előírt mélységbe teszed, úgy elegendő hő jön a földből, hogy a kút szerelvényei ne faggyanak meg. Nálunk az elmúlt 15 évben egyszer sem fagyott el a kút. Tavaly lefóliáztuk télre, leginkább azért, hogy az esővíz ne csurogjon be az aknába a fedlap mellett.
Azért akarok az oldalára tenni mert ez egy "mobil" akna. :-)
Szóval külön - egy vízszintes helyen - öntöttem ki az oldalfalait, amelyek csak 6 cm vastagok. 4,2-es hegesztett háló a vasalása. Ezek a - négyzetméternyi lapok - lesznek betéve a kiásott gödörbe. A kézi mozgatást bírják, de abban nem vagyok biztos, hogy a téli fagyott talaj nyomását elbírják anélkül, hogy megroppannának. Ezért akarnék a külső oldalukra tenni valami szigetelést ami esetleg felveszi a talajmozgást is.
A 110-es szellőzőcsőnek a lyuk megvan az egyik oldalfal alján. Majd még a bordáslemez fedlapba kell valahogy kialakítanom a lyukat és beleaplikálni a pipát, ill. a szigetelést valahogyan hozzárögzíteni.
Az akna kialakítása azért lett ilyen, hogy bármikor megszüntethető vagy áthelyezhető legyen.
Köszi a tippet ,az ára sem vészes, és a szivó oldal se lesz 1"nál kisebb:)
A másik kérdőjel viszont, hogy a tartályom ha több hetes szárazság van, a közeli kerti csap alatti fagycsapról kapná a vizet, arra gondoltam h félcollos sütős műanyag csővel oldanám meg,felülről bevezetve, de nincs ötletem hogy lehetne automatikusra megoldani, h egy bizonyos szint mindig legyen a tartályba. Ehhez kéne vmi szelep ami érzékeli ha fogy a vizem és kell utántölteni a drágábbik vízből. Ezt a profik hogy oldanák meg?
Ja bocsi a lényeget tenyleg nem irtam, nagyabol 3 meterrol szivná fel egy 10 köbös falazott ciszternabol aminek teteje alja vasbeton, belül kikenném majd vmi folyékony foliával h a vakolat se koszolja a vizet, és esővizzel öntöznék ami kb 6oo m2 tetőről gyülik össze aĺlandoan van benne pedig szoktunk öntözni
Sziasztok ! kb 250m2 kertünkre szeretnék öntözőrendszert(aminek csak a fele pázsit,többi ágyás-csepicsővel megoldva), azthittem jólessz a sima obis elpumps jpv 1300, de ahogy itt utánaolvasgattam többen ellenezték a használatát, mert bekrepál vagy kis nyomást produkálna a fejeknél. Kérdés h mi kéne helyette? van e konkrét jó ár érték arányú szivattyú amit tudtok ajánlani? esetleg ami olyan erős is h kevesebb körbe legyen megoldható? pentax 100/00 jó áron 31éert van de az csak 750wattos és annak meg a teljesítménye kicsi. vagy muszáj ehhez kis kerthez hüdedrága szivattyú ?
Most mégis inkább afelé hajlok, hogy kevesebb de nagy teljesítményű szórófej (spray 12van ). A szivattyúm viszont gyenge hozzá egy magában, de meg van még a régi is aminek a lapátjai lehetnek elkopva mert nyomást nem tud csinálni viszont felhúz szabadkifolyánson 50 litert. Ha mögé akasztom az újat akkor 3 baron meg van az 50 liter. Ez így járható?
350-400 négyzetméter, a TISZA- II re én készítettem egy terelőt ami 4m sugarú körben nagyjából egyenletesen terít. De ha nincs olyan szórófej amit tud 6 litert 4 méteren akkor vagy lesz két zónám a kicsivel ami dupla ideig tartó öntözés lesz (ezt nem szeretném) vagy a 10 literes fejjel sok kis zónám.
Most egy Tisza2-vel locsolok amit hordozgatok ide-oda. Ez 45 litert nyom ki percenként, a terület belocsolása 5-6 óra. Az MP1000-el duplára nőne a locsolási idő ezért kevés.