Keresés

Részletes keresés

Tesla.voltam Creative Commons License 2022.04.05 0 0 38809

Amikor síró-picsogónak nevezed, akkor el is ismered, hogy téged se ingatna meg jézus sem.

Nem tényszerű az 5 perc vs 2.100.000 perc? Nem tényszerű a sok 10 milliárdos folyamatos propaganda? Nem tényszerű a vezetőik által szállított cigányok? Nem tényszerű a határontúliak szavazásának igazságtalansága?

 

Mondanám, hogy csak egyszer tapasztalnátok meg a túloldaltól mindezt, de nem mondom, mert senkitől sem tudom ezt elfogadni.

Előzmény: OZ Juice (38785)
Törölt nick Creative Commons License 2022.04.05 0 0 38808

 ezek a statisztikák nem azt mutatják, hogy kényelmesen él az átlagos vidéki nyugdíjas.

 

persze, hogy nem.

Az átlagnyugdíj most 160 ezer Ft körül van.

A ferde eloszlás miatt a medián alacsonyabb.

és a falusi lakosság részátlaga (mediánja) még alacsonyabb.

 

tehát az a bizonyos házaspár egyáltalán nem (volt) tipikus, nyugodjanak békében.

Előzmény: Nyugdijas_szektor (38807)
Nyugdijas_szektor Creative Commons License 2022.04.05 0 0 38807

Tényleg nem kötözködni szeretnék, de ezzel a nyugdíjjal messze nem átlagosak, sőt kiemelkedően jó nyugdíjat kapnak, itt van egy friss cikk a témában:

https://www.penzcentrum.hu/nyugdij/20220216/elkeserito-helyzetben-a-videki-idosek-csak-budapest-es-3-megye-huzza-fel-a-nyugdijatlagot-1122020

A nyugdíjasok HARMADA, valószínűleg a vidéki nyugdíjasok fele 100.000 forint alatti nyugdíjat kap. Nyilván 2010 óta javult valamit a helyzet, de azért ezek a statisztikák nem azt mutatják, hogy kényelmesen él az átlagos vidéki nyugdíjas.

Előzmény: OZ Juice (38803)
bigacsiga2003 Creative Commons License 2022.04.05 0 1 38806

szerintem az egészben az a legszomorubb, hogy ez a teljesen tudatlan es tanulatlan réteg pont jó mindenkinek. Mert halál egyszeruen lehet manipulalni, ezrt nem lesz itt soha normalis oktatas, normalis modern magyarorszag, egy Svájc, hanem csak ez a kibaszott debil rszag, ahol a középzeket szétlopók nyilvan maganiskolakba adjak a gyerekeket.

 

a másik nagy tanulság szerintem az, hogy teljesen mindegy kit indít az ellenzék. ha 2026 -ban földre száll mindenki szeme láttára Jézus Krisztus, és ő lesz a jelölt, ez az irdatlan propaganda média másnapra telebassza az országot 10.000 plakáttal, hogy Jézus valójában a Sátán gyereke, emellett még BUZI is meg migráns is és ha ő nyer akkor a zsidók mind megölnek mindenkit. Jó eséllyel ugyanezt mondanák majd a templomokban is. Ez gészen biztos, és így tényleg nem lehet, mert lehet itt kisujjat eltartva kávézgatni és azon elmelkedni, hogy jaj ja meg kéne érteni a vidéki parasztot, a városi suttyót is DE MI A FASZNAK?? ha mostantüól ez lesz a rendszer - és mi a faszért valtoztatnanak - h 5 perc négyévente, 100ezer plakát és sokszor full, nyílt hazugságok (háború, ovódákban megfagynak a gyerekek, stb -  a felcsuti CIGÁNY a választás napján konkrétan lekommunistázta az egész ellenzéket - szóval így mégis mit akar és ki??

 

Itt Orbánt akkor lehet elküldeni a retkes büdös gecibe, ahová való lenne ez az aljas szar cigány tolvaj, ha jönne valaki, aki azt mondaná, gyerekek itt van 500milliárd forint, járjátok a falvakat 2 évig, legyetek mindig ott, éljetek ott és propagaljatok, mondjátok el az igazságot orbanrol, hazudjatok is rola még nagyobbakat nyugodtan, istenitsetek az uj Jezus Krisztust, és itt van egy két havonta egy két tizuzres, kanna benzin, telefon a gyereknek, hello hello. Plusz nyilvan minden media feluleten még 1-2 száz millairdert nyomni az ellenzeki propagandat. 

 

Szóval szerintem 500-700 millairdbol siman lehetne kormanyvaltas, kevesebbol nem. ez van.

Előzmény: bigacsiga2003 (38804)
Tamas(Ottawa) Creative Commons License 2022.04.05 0 0 38805

Ha nincs ez a link, meg sem szólalok... nagyvárosiként én is találkoztam valami hasonló szemtágítóval anno. Ezért bátran állíthatom, hogy a cikkben leírt "ráébredésen" o1g-nek nem kellett keresztülmennie. Pontosan tisztában volt vele, hiszen olyan környezetből indult.

 

Ez, így a választások óta elhangzottak alapján, hiányozni látszik az ellenzéki oldalon és támogatóik tapasztalataiból, sőt lehet, fel sem merül annak megértésének igénye. Példa erre az általam tegnap először látott ellenzéki pulpitusi szlogen: Hatalom a népé. Olybá tűnik, olvasván az azóta írott vagy online kinyilatkoztatásokat, hogy a hatalom csak addig a népé, amíg az bölcsen az összeboronált"felvilágosultakra" szavaz. Ugyanez a nép, orránál fogva vezetett birkanyáj, tanulatlan, agymosott alakok gyülekezete, ha a Fideszt támogatja...

 

Előzmény: OZ Juice (38799)
bigacsiga2003 Creative Commons License 2022.04.05 0 1 38804

ez is zsenialis egyebkent:

(Vagyis inkabb vegtelenul tragikus, hogy ez ma Magyarorszag https://www.reddit.com/r/hungary/comments/tw5h1i/%C3%A9n_is_20ks_szavazatsz%C3%A1ml%C3%A1l%C3%B3_voltam/

 

Én is 20k-s szavazatszámláló voltamPOLITICS

7000 fős kisváros, előzetesen valamiért billegőnek titulált körzetben. Feleségem volt a delegált társam, 4kor indultunk (kb. 50 km-re volt a kijelölt szavazókör, kifehéredett ujjakkal vezettem a szakadó hóesésben), másnap éjjel 1 után értünk haza. Egy általános iskolában volt a szavazókör, három másikkal együtt. A bizottságunk állt a három választott tagból, két fideszes delegáltból és kettőnkből, valamint a jegyzőkönyvvezető is amikor tudott, besegített napközben.

A bizottság

A közös munka gördülékeny volt, a feladatok rotálódtak, konfliktus egyáltalán nem volt, ha valami felmerült, azt meg tudtuk beszélni. Rajtunk kívül mindenki többé-kevésbé gyakorlott számláló volt, ennek ellenére azért néhány furcsasággal találkoztunk, pl. a választott srác nem hallott még a 20k-ról, és nem értette először, hogy miért volt az fontos, hogy legyenek ellenzéki szavazatszámlálók a szavazókörökben. Mi ugye nyilván átjelentkezéssel tudtunk szavazni, amikor ez a téma feljött, akkor kiderült, hogy a bizottsági elnök sem tudta, hogy működik ez (nem értette, hogy mégis hogy azonosítják majd be, hogy mi Pest 02-ben szavaztunk) – igaz, nem a miénk volt az átjelentkezésre kijelölt körzet.

A választás tisztasága

Többen megfogalmazták már korábban, és ezt a tegnapi tapasztalatok alapján én is elmondhatom, hogy a „csalás” nem a szavazóhelyiségben történik. Egy ehhez fogható esettel találkoztunk csak tegnap: egy szavazót bekísért egy ember, aki a kifüggesztett minta szavazólapokon megmutatta neki, hogy mit kell bejelölni. Annyit tudtunk ezzel kezdeni, hogy amikor másodszorra megjelent, kizavartuk a teremből. Illetve az egyik fideszes delegált napközben kapott SMS-t, hogy a népszavazási lapokat kötelezően oda kell adni mindenkinek. Mondta az elnöknek, hogy „megírták, hogy ez a szabály, mi legyen” – de nem volt túl határozott a dologban, ő sem vehette teljesen komolyan. Én mondtam, hogy ezt nem a fidesz fogja eldönteni, szavazáson nem kötelező részt venni. A jegyzőkönyvvezető lezárta végül, hogy ez hülyeség, meg kell kérdezni mindenkitől, hogy mit akar felvenni.

A számlálás során sem volt semmi szabálytalan, minden döntés egyhangúan történt.

A lényeg itt tehát, hogy a szavazás tisztaságát (a saját szavazókörömben) nincs okom megkérdőjelezni.

Közállapotok, esetek, jelenségek

Disclaimer: Nyilvánvalóan, amiket leírok, az adott szavazókörre értelmezhetők, nem feltétlenül reprezentatívak az országra. Az előforduló negatív leírások, élmények általában nem az adott szavazó(k) személyét, döntéseit kritizálják, sokkal inkább tartom őket áldozatnak (nem szeretnék leereszkedőnek tűnni, de nem tudom máshogy megfogalmazni).

A település papíron hiába város, ennek jelei nem mutathatók ki. Fekvéséből, (munka)lehetőségeiből összeségében talán átlagosnak mondható, ennél sokkal-sokkal rosszabb régiók is vannak az országban. A mi választókörzetünk névjegyzékében 620-630 fő volt, ebből 28 első szavazó (ezekből aztán megjelent 5-6).

Ami szembetűnő, az a választók katasztrofális állapota testi-szellemi szempontból. A 359 szavazó átlagéletkora minimum 55 lehetett. Nehezen mozgó, alig látó, az aláírást elvégezni alig képes, rohadó, ill. alapvető higiéniai hiányosságokkal küzdő szavazókból nem volt hiány. Bár a higiéniára reflektálva – az egyik SZSZB tag mondta, miután bejött egy rövidebb kintlét után, hogy a wc-be belépve egy éppen fogat mosó szavazó nézett a szemébe, majd amikor már kinn volt dohányozni, ugyanez az úr nyújtotta felé az igazolványait az épület előtt.

A szavazók jelentékeny részének egyszerűen fogalma nem volt, hogy mi történik, mit miért ír alá (pedig mindenkinek előtte elmondtuk), hogyan működik a választás, hogy most van népszavazás is, miért kap ennyi papírt. Szemelvények:

  • a választó aláírja a névjegyzéket, megköszöni, majd indulna kifelé

  • a választó megkapja a szavazólapokat, majd tanácstalanul kérdezi tőlünk, hogy kire kell szavazni

  • kérdezzük a választótól, hogy az országgyűlési választáson és a népszavazáson is szeretne-e részt venni, ő némi zavarodottság után mondja, hogy nem egészen érti, ő csak az orbánviktorra akar szavazni

  • a választó erőn felül teljesítve bevonszolja magát a szavazófülkébe. Eltelik 5-10 perc, csak a papírok lapozgatását hallani. Majd kinéz kétségbeesett arccal, könnyes szemekkel, hogy segítségre van szüksége, mert ő az orbánviktorra akarna szavazni, de nem érti ezeket a papírokat. Bemegyek a fülkébe az egyik fideszes taggal, felolvassuk neki a szavazólapokat. Nagyon hálás, majd behúzza az X-et listán a fideszre, egyéniben a gattyános jelöltre.

  • a választó úgy sem képes aláírni a névjegyzéket a saját nevénél, hogy minden mást kitakarunk a lapról

  • kérdezzük a választótól, hogy az országgyűlési választáson és a népszavazáson is szeretne-e részt venni, ő nem tudja, kérdezi a feleségét/férjét/anyját, hogy ő elvette-e

  • a választó aláírja a szavazólapot

  • a választó benn felejti a fülkében a szavazólapokat

  • a szavazó „i” betűt írt a karikába (Igen, erre szavazok?)

  • a választó megkérdezi, hogy kinek kell címezni a borítékot

  • kérdezzük a választótól, hogy az országgyűlési választáson és a népszavazáson is szeretne-e részt venni, ő felháborodva hőzőngeni kezd, hogy FELJELENT minket, hogy mi ez a befolyásolás, mindenkinek oda kell adni minden papírt

  • több választó említette, hogy „a hivatalban” mondták neki, hogy részt kell vennie a népszavazáson is, és hogy mit kell jelölnie

A felsoroltakban jobb esetben csak a közügyekkel, rosszabb esetben saját világukkal sem képben levők (a mozgóurnát kérők 100%-a, de erről még később) döntenek az ország jövőjéről. Ennek ellenére nincsenek olyan gondolataim, hogy a szavazójogot bárkitől is meg kellene vonni (a cselekvőképteleneket leszámítva), nem szeretném ezt implikálni. Idealista, de az egyetlen előremutató megoldás szerintem, ha arra törekednénk, hogy a tudatos leépítés helyett a szellemi és állampolgári készségek fejlesztésének irányába fordítanánk energiákat. Ennek módja külön téma, nem szeretnék most kitérni rá.

Ami az eredménynél is mélyebb nyomot hagyott bennem

A mozgóurnázás. 15:00 után valamivel az egyik fideszes delegálttal kimentünk felkeresni a 7 mozgóurnát igényelt személyt. Mindegyikük súlyos beteg, idős ember, nagy részük igen rossz körülmények között. Közülük 2 egy házaspár volt, ahol a „papa” nem látott (-20 dioptria), nem igazán hallott, egy évet töltött nemrég kórházban, ottlétünk alatt neki volt támasztva az ajtófélfának. A „mama” sem volt a helyzet magaslatán, őszinte elképedéssel fogadta az egész procedúrát (jegyzőkönyv aláírása), hosszasan próbálta értelmezni a kapott szavazólapokat. Miután nagy nehezen kitöltötte mindhármat, egyből írta volna alá a férje nevét is. Mondtuk, hogy ez így nagyon nem lesz jó, értjük a helyzetet, de attól még nem szavazhat más helyette. Próbáltuk a papával aláíratni a névjegyzéket – nem ment, így aláírtuk SZSZB tagként mindketten. Ezután a mama kérdés nélkül x-elni is kezdett volna a férje helyett, így átküldtük őket a másik szobába, hogy megvitassák a dolgot.

A legsúlyosabb eset a harmadik címen volt. Az új core memory-m helyszínén becsöngettünk – semmi. Hát jól van, akkor menjünk be. Az egész következő jelenet olyan volt, mint valami Örkény-Krasznahorkai koprodukció. Bemegyünk a kapun, a lepusztult udvaron három kutya tör elő idegesen, de szerencsére nem támadtak ránk. A tornácon megjelenik a néni járókerettel, behív minket, de mondja, hogy sajnos pont most hányt ide az egyik kutya, de feltakarította. Csak az előtérbe lépve a következő szenzoros tapasztalásokban volt részünk:

  • 3 kutya a lakásban

  • 1 macska a mosógépen

  • az állatok rohadó maradványokkal teli táljai a konyhában

  • a meszelt fal derékmagasságig fekete

  • a mennyezet a leomlás szélén

  • több éves mocsok

  • valami olyan penetráns szag, melyhez foghatót nem tudom, hogy éreztem-e életemben, de valakinek az otthonában egész biztosan nem

Szóval láttam már lakájosabb disznóólat is. Mondjuk, kellenének az igazolványok, a néni elindul a szobába érte. Látom, hogy a társam eléggé nehezen lélegzik, az orra elé tarja a kezét. Kérdezem, hogy kilép egy kicsit? Igen, majd kimegy a tornácra és konkrétan öklendezik és köpköd. A néni lassan visszajön, hozzuk a névjegyzéket, mire panaszkodik, hogy alig lát, mindkét szemén szürkehályog van, de még 2 hónap van hátra a műtétig. Na nem baj, #csakafidesz, majd következik a népszavazási ív. Nem egészen érti, hogy miről van szó, kérdezi, hogy ez a gyerekes? Igen. Felolvassuk inkább? (igencsak mehetnékünk van már a kipárolgásoknak köszönhetően) Igen. Ez nagyjából a következőképp zajlott:

  • Fideszes delegált: „Támogatja-e Ön, hogy”…

  • Néni: TÁMOGATOM! (x-el egyből, az IGEN-hez)… hát ki akarna már ilyet, hogy ilyeneket akarjanak csinálni a gyerekekkel?

  • Én: …

  • Fideszes delegált: …

  • Én: Jó, akkor menjünk tovább.

  • Fideszes delegált: „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?”

Én itt elveszítem a kapcsolatot a valósággal. A néni leszavaz a másik háromra nemmel, gyorsan visszaülünk az autóba. Itt az arcomba temetkezve összefoglalom a tapasztaltakat: 2022 Magyarországán egy 85 éves, szerintem emberhez teljes mértékben méltatlan körülmények között, egyedül élő emberhez kijöttünk, és ama kérdés elé állítottuk, hogy „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?”, mintha ez számára egy kurrens és meghatározó probléma lenne. Némi csend után mondtam a társamnak, hogy most függetlenül attól, hogy én milyen minőségben vagyok itt jelen, ez, hogy akár egy ember is így él, az ország csődje. A válasz némi szünet után az volt, hogy ilyen volt régen is, és lesz a jövőben is, és ez a családja hibája. Hát ok (azt legalább elismerte, hogy szerinte sem ez az agybeteg népszavazás a néni legfőbb problémája).

Lehet, hogy valakinek ez túldramazitált/én vagyok túlérzékeny/ezavalóságnincsittsemmilátnivaló, de számomra valószínűleg ez marad a legmeghatározóbb emlék a tegnapról (és az egész időszakról). Ma nem tudtam a családnak sírás nélkül előadni a történetet.

Mint mondtam, mindez nem reprezentatív, de tisztában vagyok vele, hogy az országban ennél még sokkal nyomorúságosabb vidékek léteznek. Korábban is, de főleg az eredmények óta sokan beszélnek arról, hogy mikor jön el az „összeomlás”. Szerintem már megtörtént.

Konklúzió

Tegnap éjjel hazafelé mondtam a feleségemnek, hogy bennem tulajdonképpen nincs hiányérzet. Életemben most szavaztam először úgy (4. ogy-i választásom volt), hogy nem okozott fájdalmat. Egyáltalán nem mondható el, hogy én lennék a legnagyobb közéleti aktivista, annyit tudok felmutatni, hogy 2016-18 során ott voltam szinte az összes fővárosi tüntetésen, támogatom a független sajtót, minimálisan részt vettem az előválasztás szervezésében, jelentkeztem szavazatszámlálónak, elvégeztem a képzést, végigtoltam a napot. Az átlagnál sokkal jobban képben vagyok a közélettel és az állam működésével, akit tudok, próbálok meggyőzni az általam vallott értékekről. A covid-időszak pszichésen eléggé levert, fél éve belevágtunk egy azóta tartó házfelújításba. Azt gondolom, hogy ezek mellett, amit tudtam, megtettem. Volt előválasztás, összefogás (most mellékes, hogy a politikai hulla még ki sem hűlt, de a dögkeselyűk már nekiláttak), szóval adott volt, amit 2018-ban akartunk volna sokan. Úgy néz ki, ebben az országban ennyi van. Nem fogom felsorolni a szavazóhelyiségeken kívüli csalásokat, amik a kialakult helyzethez vezettek, mert ezen a platformon szerintem mindenki tisztában van velük.

Hogyan tovább? Nem tudom, de szerintem a „következő 4 év” szófordulatot nincs sok értelme használni, rendszeren belülről nem lehet a rendszert megbuktatni.

Szél Bernadettet nagyon sajnálom.

A listás eredmény a szavazókörben amúgy Fidesz 68%, ellenzék 29%, MH 7% lett (MKKP 4, gődény 4, gattyán 2 szavazatot tudott besöpörni), ha ez érdekel bárkit is.

Előzmény: OZ Juice (38799)
OZ Juice Creative Commons License 2022.04.05 -1 0 38803

A példában említett házaspárnak cca 160 000 volt a nyugdíja (4-5 éve), ez szerintem mára már 200 ezer fölött lenne (sajnos már nem élnek). Mondom tökéletesen átlagos munkájuk volt (vasutas és bolti eladó). Persze ők ledolgozták a maguk idejét, akiknek nem volt meg a kellő ledolgozott éve (akár azért mert sokáig volt munkanélküli, akár azért mert feketén dolgozott, akár önhibáján kívül) azoknak sokkal szarabb a nyugdíja, de egy átlagos vidéki nyugdíjas - az én tapasztalatom szerint - nem nyomorog, ahogy ezt az ellenzék hazudja kommunikálja 12 éve... 

 

 

Előzmény: Törölt nick (38802)
Törölt nick Creative Commons License 2022.04.05 0 0 38802

átlag és 1 főre vetítve legalább 200-250 ezer Ft-ot.

 

(a vidéki nyugdíjasok elég nagy hányada él sokkal kevesebből...)

 

Előzmény: Pac (38796)
Törölt nick Creative Commons License 2022.04.05 0 0 38801

glázer attila most kb. azt írja, amit raskó györgy is nem egyszer megírt, mondott.

tíz éve, öt éve, tavaly is.

 

glázer most meglepődött, hogy milyen a vidék, a falu...

nos, kábé ugyanolyan, amilyennek már Borbély szilárd is megírta a Nincstelenek-ben, sőt Móricz is az "Életem regényé"-ben, évszázadokra visszatekintve, a múlt tartós, sötét örökségét is láttatva. Ajánlom azokat is olvasnivalónak, őszinte jóindulattal.

 

de mi közöm nekem glázerhez és a trafós barátaihoz? Náluk ezek szerint jobban tudom, milyen a magyar falu, sőt még arróll is vannak tapasztalataim, mi a tipikus különbség az alföldi ill. a kisalföldi falusi "néplélek" között. Ezek szerint az "ellenzék" nagy részénél is jobban...

 

summa summárum: amit glázer írt vagy amit te írsz, az az én hsz-omat nem cáfolja, sőt inkább erősíti.

Előzmény: OZ Juice (38799)
Tonio 2.0 Creative Commons License 2022.04.05 0 0 38800

Na, egy őszintének tűnő írás, amiben nem számonkérés van, meg a másik lenézése, ócsárolása, megbélyegzése, hanem a megértés szándéka.

 

Más kérdés, hogy ez is csak részleges magyarázó erővel bír, mert a megyei jogú városokban is 48% környékén volt a Fidesz...

Előzmény: OZ Juice (38799)
OZ Juice Creative Commons License 2022.04.05 0 0 38799

"könyörgöm, erről (is) beszélek -- vszeg fogalmuk sincs arról, mint jelent normális életszínvonalon élni. Elvannak hugyon-szaron."

 

Pont annyit értesz az egészből, mint az ellenzék, vagy csak úgy csinálsz... Ezért alakult ki az a helyzet, hogy Orbánnak meg sem kell erőltetnie magát a 2/3-os győzelmek sorozatához... 

 

Olvasd el ezt, zseniális írás: „Tegnap megtudtam, hogy létezik egy másik világ” – Egy szavazatszámláló feljegyzései - WMN

Előzmény: Törölt nick (38790)
OZ Juice Creative Commons License 2022.04.05 0 0 38798

"Akkor most megérte a balodali, liberális, zöld pártoknak összenáculni, a Jobbiknak meg összegyurcsányozódni?"

 

Szerintem nem ez az elsődleges probléma. Ezt meg lehet oldani, a pártok változnak, ezt elfogadja a választó (a Fidesz esetében sincs sok gondjuk a választóknak azzal, hogy ellenzékben máshogy politizál, mint aztán kormányon). 

 

A fő probléma a szereplők hiteltelensége. 

 

Előzmény: Tonio 2.0 (38792)
OZ Juice Creative Commons License 2022.04.05 0 0 38797

Én már ott elvesztettem a fonalat, hogy az előválasztás 1. fordulójában a 2. helyen végző Karácsony, aki szinte tuti befutónak tűnt a 2. fordulóban, miért kezdett el a 3. helyezett MZP-vel tárgyalgatni, majd felajánlani ezt meg azt, végül pedig visszalépni a javára

 

Mert megérezték a szelet, azt a dinamikát, hogy mekkora kibaszott igény van a teljes társadalomban, de leginkább az ellenzékiben a z új, külső szereplőkre, azokra, akik még nem politikai hullák. Karácsony ezzel foglalkozott egész életében, tudja pontosan, hogy választást csak akkor lehet nyerni, ha előbb az ellenzéket cserélik le. Az más kérdés - és szerintem erre nagyon hamar rájöttek - hogy MZP tökéletesen alkalmatlan. Így jobb híján a politikai túlélés választották. (nagy bölcsen...). 

 

A 2/3-ad nekik hosszútávon nem árt, hiszen erősíti a diktátoros narratívájukat. Beleszólni úgysem tudtak volna semmibe akkor sem, ha a Fidesznek csak egyszerű többsége van....

 

"Vajon kormányzás esetén mi történt volna"

Szerintem MZP sosem lett volna miniszterelnök, meg sem választották volna. Az lett volna a duma, hogy a válság miatt szakértő kormányzás kell és megalakul a második Bajnai kormány. (persze ez csak az én feltételezésem). 

 

 

Előzmény: Tonio 2.0 (38787)
Pac Creative Commons License 2022.04.05 0 0 38796

vszeg fogalmuk sincs arról, mint jelent normális életszínvonalon élni. Elvannak hugyon-szaron.

 

Mit értesz "normális életszínvonal" alatt? Mármint egy magyar nyugdíjas házaspár esetén.

Előzmény: Törölt nick (38790)
Sisak88 Creative Commons License 2022.04.05 0 0 38795

Törölt nick Creative Commons License 2022.04.05 0 0 38794


Akkor most megérte a balodali, liberális, zöld pártoknak összenáculni, a Jobbiknak meg összegyurcsányozódni?

 

Nem érte meg .

 

de ezt tegnapelőttig nem lehetett biztosan tudni.

 

illetve... talán lehetett volna vmit sejteni, ha alaposabban megvizsgálják az előválasztási eredményeket... pl.azt, hogy ahol a jobbikos nem indulhatott el, mert a dk -- uramisten, éppen a dk! -- és a jobbik közti pártvezéri alku megszületett, ott milyen volt a részvételi hajlandóság, s vajon miért...

 

dehát eső után köpönyeg.

Előzmény: Tonio 2.0 (38792)
pfffffffff Creative Commons License 2022.04.05 -1 0 38793

Én rájuk szavaztam listán. Helyben a kétfarkú jelöltre.

Előzmény: Törölt nick (38791)
Tonio 2.0 Creative Commons License 2022.04.05 0 0 38792

4 éve 15 ellenzéki egyéni választókerületi győzelem született, most teljes összefogással egyelőre 18, ha a két budapesti vk átbillen, akkor 20. Közben listán meg kb mínusz 800 ezer szavazat.

 

Akkor most megérte a balodali, liberális, zöld pártoknak összenáculni, a Jobbiknak meg összegyurcsányozódni?

 

Sok hűhó semmiért, ahogy már Shakespeare William megírta.

Törölt nick Creative Commons License 2022.04.05 0 1 38791

...Valaki fél megmondani, hogy a Fideszre szavaz?...

 

vagy a mihazánkra.

 

olyanból lehetett bőven, aki nem félt, de némileg szégyellte... (ott legbelül)

Előzmény: Tonio 2.0 (38788)
Törölt nick Creative Commons License 2022.04.05 0 1 38790

 az egyikük nyugdíjához hozzá sem kell nyúlniuk, azt félre tudják tenni.

 

könyörgöm, erről (is) beszélek -- vszeg fogalmuk sincs arról, mint jelent normális életszínvonalon élni. Elvannak hugyon-szaron.

 

...A cigányok nem grasszálnak és fosztogatnak már a faluban, mint a a 2000-es években, mert közmunkások, vagy lett munkájuk...

 

ezt örömmel hallom.

 

...Az öreg polgárőr volt, Pintéről kaptak leselejtezett rendőrségi kocsit és költségtérítést. Lett egy kis rendőrörs is a faluban. 

 

Mi a csudának, ha az elégedett cigányok már nem grasszálnak és nem fosztogatnak a faluban?? Valaki más fosztogat arrafelé újabban? tán csak nem a lippsik??

Előzmény: OZ Juice (38783)
Nyugdijas_szektor Creative Commons License 2022.04.05 0 1 38789

Ez csak annyit mutat, hogy a bizonytalanok vagy az utolsó pillanatban szavazók nagy része a Fideszt húzta be igen nagy százalékban a fülkében. Van kb. 20-30 százalék minden felmérésben, aki nem nyilatkozik.

Előzmény: Tonio 2.0 (38788)
Tonio 2.0 Creative Commons License 2022.04.05 0 0 38788

3) A közvéleménykutatások pontosságát erősen befolyásolja, hogy a kiépült erősen autoriter rendszerünk miatt a telefonos megkeresésre egyre kevésbé őszintén válaszolnak az emberek.

 

De nem az ellenzéket mérték alul, hanem a Fideszt.

Valaki fél megmondani, hogy a Fideszre szavaz?

Megbicsaklik a logikája annak, amit írsz.

Előzmény: Nyugdijas_szektor (38786)
Tonio 2.0 Creative Commons License 2022.04.05 0 0 38787

Én már ott elvesztettem a fonalat, hogy az előválasztás 1. fordulójában a 2. helyen végző Karácsony, aki szinte tuti befutónak tűnt a 2. fordulóban, miért kezdett el a 3. helyezett MZP-vel tárgyalgatni, majd felajánlani ezt meg azt, végül pedig visszalépni a javára. Eleve nem akarta ezt az egészet? Úgy gondolta, hogy nem lehet nyerni? Nekem már az magas volt, hogy ő miért lépett vissza ettől az egésztől.

Nem mondom, hogy nyert volna, de ha kevesebb rossz megszólalása van + Budapesten talán többeket meg tud szólítani, akkor a 2/3 megakadályozható lett volna.

Ehelyett beengedtek egy külső szereplőt, aki mögül már a választások estéjén kihátráltak. :-D

Vajon kormányzás esetén mi történt volna - az első nehezebb időszak - ami elég korán eljött volna - esetén... Azonnal megbuktatják. :-D Márkit sem értem, hogy gondolta ezt pártháttér, komolyabb SAJÁT csapat és szervezeti háttér nélkül. Most meg odadobták koncnak. Gyurcsány, Jakab, a jó öreg MSZP pedig csinálják tovább, amit eddig, és ami eddig is olyan hatékony és eredményes volt...

Előzmény: OZ Juice (38785)
Nyugdijas_szektor Creative Commons License 2022.04.05 0 3 38786

1) Annyi változott, hogy a szoci nyugger szavazókból mára fideszes nyuggerszavazók lettek.

2) Nyilván lesznek részletesebb, szavazókörökre lebontott elemzések a választások után.

3) A közvéleménykutatások pontosságát erősen befolyásolja, hogy a kiépült erősen autoriter rendszerünk miatt a telefonos megkeresésre egyre kevésbé őszintén válaszolnak az emberek. Ráadásul az igazán korrekt elemzéshez minden választókörzetben 1000-es mintát kéne használni, erre meg pénze csak a Fidesznek van. Ezek az elemzések meg nem nyilvánosak.

4) Nekem azzal semmi bajom nincs, ha valaki a saját érdekei vagy zsebe szerint szavaz. Szerintem túlgondoljuk az egészet, ezt a választást teljes egészében, 100%-ig a ZSEBEK döntötték el. A hatósági áras csirkefarhát és benzin, a gyorsan megadott 13. havi nyugdíj és pont a választások előttire időzített adóvisszatérítések. A többséget meg lehet venni kilóra és a Fidesznek ott volt hozzá az egész államkassza és nem féltek könyékig belenyúlni.

5) Az első elemzések szerint az eltűntek nagy része Jobbik szavazó, egy másik része meg látva az Orbán rendszer kiépülését lelépett külföldre.

6) Országos hálózathoz pénz is kell a lelkesedés mellé. Van egy növekedési korlát amit lelkesedésből ingyen el lehet érni.

 

Előzmény: Tonio 2.0 (38780)
OZ Juice Creative Commons License 2022.04.05 0 1 38785

A közvélemény-kutatásokkal bánjunk csínján, elég sokszor mértek félre mostanában. 

 

A nyilvánosságra hozott közvélemény kutatásoknak arra valók, hogy befolyásolják a közvéleményt, soha nem a valós mért adatokat publikálják. Pontosan tudta az összes közvélemény kutató, hogy mi lesz, csak nem mondta meg. 

Amit nyilvánosságra hoznak az sohasem igaz. Aki vezet, az kisebb előnyt hoz nyilvánosságra, hogy ne aludjon el, aki hátrányban van, az kisebb hátrány, hogy ne menjen el a kedve a szavazóknak.  

 

A Medián volt az egyetlen, amelyik legalább egy kicsit is meg akarta őrizni a hitelességét azáltal, hogy a valósághoz közel álló számot publikált, amikor már látták, hogy teljesen mindegy.

 

5. Ez az egész nem magyarázza meg, hogy hová tűnt kb 800 ezer ellenzéki szavazó, aki még 2018-ban megvolt.

 


3 ok. 

1: Szerintem Jobbik szavazóknak a fele biztos eltűnt, nem meglepő módon. De az ellenzék bp-en is masszív szavazatszámokat veszített, amit nem lehet a Jobbikra kenni. 

2: Ez a síró-picsogó, másokra mutogató, a valóságot elhazudó depressziós kampányra kurvára nem kíváncsiak a széles néptömegek. Ez csak és kizárólag a hardcore O1G tábort tudja egyben tartani. Ők jelentik a politikai túlélést Ferinek, a Momemtumnak, az LMP-nek, a Jobbiknak, a Párbeszédnek... Úgyhogy várhatóan semmi nem fog változni.

3: Az MZP faktor.

van_Persil Creative Commons License 2022.04.05 -17 0 38784

https://nepszava.hu/3152550_gazar-oroszorszag-putyin-orban-kormany

ennyit az olcsó orosz gáz mítoszáról...

OZ Juice Creative Commons License 2022.04.05 -1 1 38783

"A Fidesz szerencséje és tudatos stratégiája, hogy az első csoportban többen vannak és olcsóbb megvenni a szavazatukat. "

 

Csongrád megyei falu a román határ mellett. Nyugdíjas rokon házaspár. Férj mozdonyvezető, feleség bolti eladó volt. Pár éve mesélték, hogy az egyikük nyugdíjához hozzá sem kell nyúlniuk, azt félre tudják tenni. A cigányok nem grasszálnak és fosztogatnak már a faluban, mint a a 2000-es években, mert közmunkások, vagy lett munkájuk. Az öreg polgárőr volt, Pintéről kaptak leselejtezett rendőrségi kocsit és költségtérítést. Lett egy kis rendőrörs is a faluban. 

 

Ezeket a szavazatokat olcsó megvenni? Inkább úgy mondanám, roppant egyszerű, csak egy kicsit jobbá kell tenni az életüket. 

Előzmény: Nyugdijas_szektor (38778)
Dobcsány. Creative Commons License 2022.04.05 0 1 38782

Leprolizni a másikat még inkább 

 

Amúgy is unom az okoskodásaidat Tonio,

neked is ment az x 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: Tonio 2.0 (38770)
Törölt nick Creative Commons License 2022.04.05 0 0 38781

 Én halál komolyan mondom, hogy egy mátészalkai közmunkás lehet, hogy józanabb politikai döntést képes hozni, mint Vágó István vagy Fábry Sándor.

már hogyne lehetne.

(bár fábryról azt sem tudom, él-e még, vágó pedig az egyik legelfogultabb -- sőt: legelvakultabb -- gyurcsányista, aki él és mozog...)

viszont a tömegeket (első megközelítésben: átlagokat) összevetve Ny.szektor igazat állít.

s bizony létezik olyan fogalom, hogy politikai igényesség/igénytelenség, aminek direkt mérőszáma nincs, de összerakható olyan adatokból, mint pl. az iskolai végzettség, általános műveltség, tájékozottság, foglalkozási helyzet stb.

 

mert ugye nem állítod, hogy a baz megyei Fájon (ld a régebbi meg az új videót) az átlaglakos politikai igényessége megegyezik pl. a budaiakéval??

majd pedig v.ö., milyen arányban szavaztak a két térségben a fideszre...

 hová tűnt kb 800 ezer ellenzéki szavazó, aki még 2018-ban megvolt.

 

 

erről majd holnap, későre jár

 

Előzmény: Tonio 2.0 (38780)
Tonio 2.0 Creative Commons License 2022.04.05 -1 1 38780

1. Igenis a Fidesz szavazók lehülyézése visszatérő toposz. Régen egyébként a szoci szavazók prolizása, panelprolizása ment, valószínűleg valamivel meg kell magyarázni a vereséget, és a "mit rontottunk el?", "miben tévedtem?", valamint más vélemények elfogadása helyett a mások lehülyézése kényelmesebb megoldás.

2. Ezek a felmérések korábbiak, én a mostani választások alkalmával nem láttam ilyet.

3. A közvélemény-kutatásokkal bánjunk csínján, elég sokszor mértek félre mostanában. Most pl többen is kihozták, hogy döntetlen körüli a helyzet. Vagy az utolsó időszakban fordult, vagy módszertani problémák voltak, vagy kifelé hazudtak, de ennek ellentmond, hogy Márki-Zay azt mondta, hogy még az utolsó belső méréseik is biztatóak voltak (és ebben szerintem igazat mondott, utólag miért hazudna).

4. Sokszor az egyszerű emberek jobban fel tudják mérni a maguk igényeit, mások hajlamosak túlbonyolítani a dolgokat, és egy egyszerű embernek is lehet józan paraszti esze, míg egy értelmiséginek mondott valaki is lehet szemellenzős és elragadhatják az érzelmei. Én halál komolyan mondom, hogy egy mátészalkai közmunkás lehet, hogy józanabb politikai döntést képes hozni, mint Vágó István vagy Fábry Sándor. Nem azt mondom, hogy szuper érvkészlettel bír, de pl azt mondja, hogy legalább közmunka van, ez is több, mint ami előtte volt. Véleményem szerint ez ugyanolyan valid érv, mintha valaki összehasonlító elemzésnek teszi ki a programokat (a Fidesznél az egyszerűség kedvéért mondjuk politikai programnak az eddigi kormányzati tevékenységet). Egyébként a magukat értelmiséginek vallók is leginkább a személyes élethelyzetük változása, és/vagy családi alapon, és/vagy érzelmi alapon, benyomások alapján döntenek, ott sem jellemző, hogy valaki egyesével végigvizsgálja a szakpolitikákat.

5. Ez az egész nem magyarázza meg, hogy hová tűnt kb 800 ezer ellenzéki szavazó, aki még 2018-ban megvolt.

6. Bizony a szegényebb rétegeknek is kínálni kell valamit. És nem a krumplira gondolok. Oda kell menni a terepre. Ott voltak egyáltalán az ellenzéki pártok a kistelepüléseken? Van aktivistájuk elég? Hová tűnt a szocik és a Jobbik egykori vidéki hálózata?

Előzmény: Nyugdijas_szektor (38778)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!