Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2001.11.16 0 0 197
"Az önkormányzati képviselők és főleg a munkatársak csatlakozásában nem nagyon bízom"...

Kár. Ki érintettebb és tájékozottabb a kerület ügyeiben, mint az önkormányzat emberei. Ha ezzel a fórummal is fenntartásaik vannak, akkor vagy mi nem mentünk elég messzire, vagy eleve kár a gőzért, párbeszéd helyett örökre megmaradnak a párhuzamos monológok. Hirtelen elképzelem a klasszikus jazz hőskorát, amikor igazi hangversenyek voltak: a terem két oldalán két banda fújta (mindkettő mást), megpróbálva lemosni egymást a színpadról. Kuriózumnak jó, de tartósan hallgatni nem lehetett valami kellemes. :-)

Én még mindig bízom abban, hogy minden oldalról jönnek emberek, és valami érdemi kapcsolat létrejön a helyi dolgok érintettjei között. Ha mégsem, ha győznek az uszító szándékok, akkor én is elveszítem majd az érdeklődésemet, mint már annyian. Biztosan van, akinek ez a célja, azt hiszem sok éven keresztül tudatosan tették az embereket érdektelenné a közügyek iránt, itt is ilyesfajta törekvéseket látok.

Sajtó. Pampalini beírása az én értelmezésem szerint arról szól, hogy a helyi fórumokat (olyan találkozókat, ahol adott témában személyesen találkoznak az emberek egy teremben, és élőben vitatnak meg dolgokat) miképpen lehet jobban közhírré tenni a sajtóban, nem pedig arról, hogy melyik pártlap melyik topicot nyomja. :-)

Linkek: (Villa topicindító beköszöntője) (Budafok - képek topic) (BP22 képtár)

Előzmény: villa (196)
villa Creative Commons License 2001.11.16 0 0 196
Üdv. Valóban jó lenne ha olvasóink is néha hozzászólnának, de így sem baj. Az önkormányzati képviselők és főleg a munkatársak csatlakozásában nem nagyon bízom, de valaki cáfoljon meg - Zsombin kívül -.

Ami a fórumok sajtóját illeti, egyetértek Joe-val, hiszen megjelentek tudósítások az MN-ben a Népszabiban éppúgy mint a VH-ban és a közlekedésit még a 22 is hozta. Ha viszont az internetes fórumok sajtójára gondoltok, akkor ezekről a friss ügyekről a VH ban is próbálok hírt adni - kép tár és egyebek - hiszen ott valóban nagyon szép és hasznos dolgok láthatók, ami legalábbis közérdekű.
A diákhitelről itt is lehet írni ill. a honlapra feltenni és a VH-ban is lesz majd róla szó - a másik közéleti lap is gondolom szól róla, miért ne? -.

Én nem búcsúzom, még délután a jövő heti testületi ülésből pár témát behozok.

Törölt nick Creative Commons License 2001.11.16 0 0 195
"Ha neked jó, a jövő hétre mindenképp kellene egyeztetni arról, hogy milyen legyen a kerületi fórumok sajtója. Vannak ötletek. :)))))))))))))"

Ezt én is nagyon várom. Csak úgy csináljátok, ahogyan eddig:))

pampalíni Creative Commons License 2001.11.16 0 0 194
A Zugi által ígért szakmai beszámolóra most képtelen vagyok, mivel nem jó az internet elérhetőségem, de ígérem héfőre mindent pótolok, addig is üdv, és minden topicolónak jó hétvégét.
Előzmény: Zugi (186)
pampalíni Creative Commons License 2001.11.16 0 0 193
mint meghívó örömmel láttam a sajtó aktív részvételét a Diákhitel fórumon.
Sajnálom viszont, hogy sem tanáraink, sem diákjaink nem voltak ilyen aktívak. Ma már hallottam egy interjút a Diákhitel központ vezetőjével az Info Rádióban.
Azt hiszem, hogy ha ilyen kezdeményezésekkel élünk, nemcsak lokálpatrióta sikerekre, de hírnévre is szert tehetünk.
Mégegyszer köszönet mindenkinek.
Nem köszönöm viszont azok munkáját akik a saját pénzemből fénymásolt és kitett plakátaimat letépték.
Különösen méltatlan ez az MSZP oldaláról, kinek képviselői nem jöttek el, de letépték azt a plakátot is, amit székházuk elé tettem az esetleges autósiskolára járók tájékoztatása végett.
Na mindegy, valóban nincsen ellenzékünk, hisz még a kritikát is én képviseltem, a Népszabadsággal együtt, ami pedig nem kifejezetten helyi lap...
Ja és még valami.
Villa!
Ha neked jó, a jövő hétre mindenképp kellene egyeztetni arról, hogy milyen legyen a kerületi fórumok sajtója.
Vannak ötletek.
:)))))))))))))
Előzmény: ppapa (184)
Törölt nick Creative Commons License 2001.11.16 0 0 192
Ne égess :-). Egyébként mindenkitől várunk fotókat és minden mást is. Én most csak azért nyomulok ezekkel a korántsem művészi igényű fotókkal, hogy az alapcsomag, amihez már más is könnyebben hozzátesz majd, valamilyen szinten előálljon.

Azt hiszem, itt az alkalom, hogy meghívjunk minden olvasót, beleértve azokat az önkormányzati képviselőket és munkatársakat is, akiknek nyilvánvalóan sok kerületi ismeretük és közzétehető anyaguk van, csak még nem szánták el magukat a hozzászólásra. Kérem, szánják! :-)

Ha valakinek a regisztrációval, az első lépések megtételével van gondja, dobjon egy mailt az slr@index.hu címre, szívesen válaszolok és segítek.

Előzmény: villa (191)
villa Creative Commons License 2001.11.16 0 0 191
Üdv. ami a fórumokat illeti, valóban nem könnyű olyan témákat felvetni, amire eljönnek az emberek és közérdekűek. 99-2000-ben havonta rendeztünk fórumokat egy sorozat keretében, ami egy idő után kifáradt és 10-12-en beszélgettünk meg egy-egy témát - pedig volt ott természetvédelemtől a hulladékgazdálkodáson át környezetegészségügyig sok minden a napirenden. A gázgyári iszapmassza témát ezért is halasztottuk egy kicsit, amikorra még aktuálisabb lesz.

Anno az egyik induló témánk a Duna vízminősége volt '89-ben és akkor volt aki annak tulajdonította a rossz kerületi közegészségi helyzetet, ami talán túlzás volt, de nem mindegy milyen szennyvíz folyam megy el előttünk. A kis-Duna amúgy elviselhető, tavaly is beborultunk néhányan kenuzás alkalmával.

Zugi-tól kissé hiányoljuk a golyóstoll-fotókat, nemcsak slr művészi igényű fotói, hanem a gyors életképek is jók lennének és nemcsak a fotós fórumon, hanem néha itt is.

Törölt nick Creative Commons License 2001.11.16 0 0 190
Kis frissítés volt a Budafok - képek topicban és a kep.tar.hu/bp22 képtárban.
Zugi Creative Commons License 2001.11.16 0 0 189
Erre én is emlékszem!:)
De a Szent Lipót templom déli oldalfalán is van valami ilyesmi jelzés, azt is meg kellene néznem alaposabban.
Előzmény: Inner Circle (188)
Inner Circle Creative Commons License 2001.11.16 0 0 188
Egyik topik-bolyongás alkalmával mintha valahol a Dunatelepen is láttunk volna egy ilyen vízjelző-táblát.
Előzmény: ppapa (180)
Zugi Creative Commons License 2001.11.16 0 0 187
Ezt a vízjelzést korábban én is észrevettem és érdeklődve néztem, valóban igazán jól karban van tartva, szépen aranyozottan.
Ha lesz majd nálam gép,le is fogom fotózni (hacsak meg nem előz addig valaki benne:)
Előzmény: ppapa (180)
Zugi Creative Commons License 2001.11.16 0 0 186
Üdv!

Ppapához hasonlóan ma én is részt vettem a diákhitel fórumon, noha már nem érint engem, mivel végeztem, és egyelőre a posztgraduális képzésre nem vehető fel a hitel, de meglepően kedvező és egyszerű, vagyis átlátható ez a diákhitel program. Bővebb szakmaibb beszámolót azonban majd Pampalínitől olvashatunk, ahogy ígérte.
A fórumra tartva véletlenül összefutottam O+A-val, aki kocsival lesből követett:), talán nyomozván vajon hova megyek:))), azonban valóban jót dumáltunk, ami ismét csak megerősíti slr múltkori véleményét is, miszerint egy jó kis társaság gyűlt össze a kerületből az interneten, akik sok hasznosat adnak hozzá ahhoz, hogy tehessünk valamit a kerületért a magunk eszközeivel mi is. Csak egyetlen szépséghiba mindebben, hogy egyetlen ember szándékosan megosztja ezt a közösséget. Azonban szerencsére van ez a topic, ahol mindenki véleménye előtt egyformán nyitva áll, és nem kirekesztő.

De visszatérve erre az újabb mai fórumra, amelyből az látható, hogy vannak tehát emberek és különféle szervezetek a kerületben, -nem is kevesen-, akik valóban letesznek valamit az asztalra és valósi megoldásokat keresnek a problémákra a sok üres beszéd helyett. Jól példázza ezt, hogy rövid időn belül már a harmadik ilyen fórum volt a kerületben, amire a lakosság is éreklődéssel figyelt. A közlekedési és a Duna-part fórum után, amelyek lakóhelyünk problémáival foglalkoztak szakmaian, meghívva rájuk a megfelelő illetékes személyeket, most ez a mai a kerület egyetemista és főiskolás fiatalságához szólt, akiknek nagy lehetőséget ad a továbbtanulásuk segítésére, hiszen bennük a jövő.

Üdv:
Zugi

Előzmény: ppapa (184)
djkalo Creative Commons License 2001.11.15 0 0 185
Az arcképcsarnokot már megcsodáltam, és mostmár végre tudom ki az a Tóth József
ppapa Creative Commons License 2001.11.15 0 0 184
Érintettségünk okán ma este részt vettem a beharangozott Diákhitel-fórumon.
Az országos- és a kerületi vezetés láthatóan szívén viseli az oktatás helyzetét, magas szintű képviselettel is jelezvén elkötelezettségét a tanulás minél jobb finanszírozhatósága mellett. Az országgyűlési képviselőnk mellett ugyanis jelen volt polgármesterünk, egyik alpolgármesterünk, valamint egy bizottsági elnök is.
A Postabank elnöke és a Diákhitel központ vezetője ismertette az előzményeket, a diákhitel-rendszer felépítését, az alanyi jogosultság és a törlesztés paramétereit. Kiemelték a hitel lényegét, hogy az nem valamiféle adomány, hanem a diák majdani jövedelmének előrehozott része.
Tájékoztattak arról, hogy már közel 60.000 diák élt igénylési jogával, az eddig kifizetett összeg meghaladja a 3 milliárd forintot. Érzékletesen mutatták be diagrammokon 3 éves és 5 éves hitelfelvételi időtartam alatt létrejövő hitelösszeg várható visszafizetésének menetrendjét háromféle feltételezett jövedelem esetén. A majdani bruttó jövedelem 6%-át kitevő törlesztés ideje az adott példákban 7 éves és 25 éves határok között mozgott.
A kérdésekre adott válaszokból kitűnt, hogy a Diákhitel Központ a tapasztalatok alapján további módosításokat, finomításokat tervez, hogy a diákság minél nagyobb hányada tudjon élni az új lehetőségekkel.

ppapa

djkalo Creative Commons License 2001.11.15 0 0 183
Lemaradásomat igyekszem pótolni, 100-nál tartok éppen. Látom folyik a nosztalgiázás szánkóügyben. Én is rengeteget szánkóztam Rózsakerten, egyrészt a "domb" -on, mi csak igy neveztük a kisértet lakópark és a disznövénykertészet /Kutató/ fölötti területet, ahol egy jó csuszással, ha az ember a meredek részen csúszott, lejuthatott egészen a Rózsakert aljáig, a Gyula vezér lépcsőn, csak vigyázni kellett, hogy azon a részen csússz, ahol a mozgássérült lejtő van és ne a lépcsőkön, mert még ha havasak is, elég gáz rajtuk ugratni :)

Számos poénos emlék is kapcsolódik mindehez. Mivelhogy lakótelepről van szó, hát nem mindenkinek volt szánkója. Mit tesz ilyenkor egy gyerek, hozta a nylonszatyrot :))) A másik pedig úgy 7-8 éve, mikor megjelentke ezek az új formatervezett leemelhető fedelű kukák :))) már ti is kitalálhatjátok. Szóval a ltp.-n volt ezekből 5-6 ,majdnem mindnek levették a tetejét és abba csúsztak. Egyszer még én is beleültem hogy kipróbáljam mi a jó benne. Hát nem mondod, dúrva...teljesen irányithatatlan, de épp ez volt benne a jó. Na és sosem felejtem el a szánkó fógót, amiből persze óriási esések és ütközések is lettek.

Ami a fürdést illeti, én még 5-6 évesen szüleimmel fürödtem a Kisdunán, és akkor még jópáran jártak le oda fürdeni, mint ahogy a lakótelep előtti dombot nyáron megtöltik a napimádók. Szóval nem a Dunában való fürdésen kéne gondolkozni, az tényleg csak álom, azon gondolkodjanak a pestiek és a csepeliek akik a soroksári dunában lubickolhatnak, ami elég tiszta, tavaly fürödtem benne, hanem sokkal inkább a öbölön a Hárosi-Dunán, ami lévén hogy öböl sokkal tisztább vizzel rendelkezik.

Inner Circle Creative Commons License 2001.11.15 0 0 182
""hussongeto" (-de jó ez, ki írta?)"

Így biztosan nem jó, és nem is írta senki.

Előzmény: pampalíni (172)
ppapa Creative Commons License 2001.11.15 0 0 181
Híradás a Tóth József utcából:

Úgy látszik az építők is olvassák a topikot és rájöttek, hogy mit is kezdjenek a homlokzat két üres foltjával.:)))
Ma délutánra már majdnem kész az egyik manzárdtető-imitáció. Úgyhogy az "Új Németh" utcai kinézete lassan szinte olyan, mint a régi.
Jól halad a munka. És jól is néz ki.

ppapa

ppapa Creative Commons License 2001.11.15 0 0 180
Szervusztok!

Utánanéztem az árvízjelzésnek. A Kossuth Lajos utcában a Müller Pékség homlokzati falán található a márványtábla, amelyen egy kéz mutatóujja jelzi a valamikori vízmagasságot. A tábla felirata: "Wasserhöhe am 15t Marz 1838." A tábla karban tartva, a kéz és a betűk aranyozva. A víz a járda szintjénél úgy 80 cm-rel magasabban állt.
A dolog érdekessége, hogy a pékség épülete 1930-ban épült. A helyén ezek szerint akkor már 100 éve állt házat lebontották és a táblát az új épület megfelelő pontjára helyezték.

A háziakkal beszélgetés során szóba jött még az árvizekről az is, hogy a Dietzl-lépcső melletti nyitott vízgyűjtő-lefolyóban (amelyik a Kossuth Lajos utca és a Mária Terézia utca között szintén nyitott volt) a víz nagyobb árvizek idején visszaduzzadt a házak közé, ez tette szükségessé aztán a vasúti töltés túloldalán az orsós zsilipkapu felépítését.

ppapa

Törölt nick Creative Commons License 2001.11.15 0 0 179
úgy hallom ma van a rózsakerti kísértet lakótelep árverezése

Hogy ne csak beszéljünk róla, meg is mutatom. itt látható az egyik ház, teljes őszi pompában. Az előtérben a hajdan felvonulási épületnek vagy őrbódénak használt lakókocsi leégett, üszkös romjai. Nem ez volt az egyetlen tűz, már tetőszerkezet is égett. Ha ez a kép kicsit élesebb lenne, könnyebben felismerhetnénk, hogy itt egyszerre több romházon látunk keresztül.

A képeken szerencsére nem érezhető a szag. Ezeket a romokat emberek lakják, és semmiféle közművesítés nincs.

A képek megtekinthetők a kep.tar.hu/bp22 képtár Árnyoldal galériájában, vagyis itt.

Előzmény: villa (178)
villa Creative Commons License 2001.11.15 0 0 178
Persze mindnyájan "pestiek" és "budafokiak" vagyunk, de ezt egy nagytétényinek nehéz megmagyarázni, néha még a budatétényieknek is.

Köszönjük a hejesírás-ellenőrzést, amúgy Garbóci Lacit már többször láttam Garbóczinak írva, de ez legyen a legnagyobb bajunk, majd meg fog bocsátani.

Még annyit, hogy úgy hallom ma van a rózsakerti kísértet lakótelep árverezése.

Köszönjük a tétényi képeket is, bár most nagyon lassú a rendszer, már ezekért megérte az egészet csinálni.

Törölt nick Creative Commons License 2001.11.15 0 0 177
Nem probléma, ezen ne izgasd magad. Vannak emberek (például én magam), akiktől több nyelvtani szabatosságot várnék el, de amíg van mondanivaló, addig elnézzük a helyesírási és stilisztikai hibákat :-)

Nekem például most az a mondanivalóm, hogy Nagytétény kiengesztelésére :-) a "Budafok mai arca" albumba most kizárólag nagytétényi képeket teszek fel.

Itt lehet megkukkantani.

Előzmény: Hason Ló (175)
ppapa Creative Commons License 2001.11.15 0 0 176
Kedves Hason Ló!

Hagyjad, nem baj, nem számít. Senki se tud kibújni a bőréből.

Egyébként légy üdvözölve körünkben.

ppapa

Előzmény: Hason Ló (175)
Hason Ló Creative Commons License 2001.11.15 0 0 175
Itt hivam fel a moderatorok figyelmet az elozmenyemben megmutatkozo, szemelyskedessel es offolassal fuszerezett provokaciora. A kesobbi vitak elkerulese vegett: itt kezdodott!!! Maskor, mashol, masoknak ezert letiltas jart!!!
Kernem a merce szabvanyositasat.

A tobbiektol elnezest kerek az offolasomert.

Előzmény: Törölt nick (174)
Törölt nick Creative Commons License 2001.11.15 0 0 174
Ne haragudjatok, hogy beleszólok, de ha már ennyire hagyományőrzők vagyunk, nem ártana tudni, hogy Garbóci László nem cz-vel írja a nevét.

Szintén nem ártana kesek kollégát végre megtanítani arra, hogy a pont után a magyar nyelvben nagybetű következik:))

Sziasztok!

pampalíni Creative Commons License 2001.11.15 0 0 173
egyébként ígérem beszámolok azoknak is, akik lusták eljönni a diákhiteles fórumra...
Előzmény: pampalíni (172)
pampalíni Creative Commons License 2001.11.15 0 0 172
ha lehetek off:
örömteli, hogy iss ilyen ütemben szaporodnak a szólók és a gondolatok.
a másikat, amikor olvastam, egy kissé MSZP online elnökségi ülésnek éreztem, ahova be lehet kiabálni, de a témák ott kerülnek boncolásra.
és ki is derült, hogy a "hussongeto" (-de jó ez, ki írta?) -ban is csak felhasználják őket.
mivel ez azonban nem pártoldal -nemúgy mint a másik,- ezúton hadd granulálok Vizi Sanyának, hogy ide hozta a válogatott meccset...
Előzmény: Törölt nick (171)
Törölt nick Creative Commons License 2001.11.15 0 0 171
Egyébként persze Krahácsot - Nagytétényt - megint kihagytuk.

Nem. A topic- és galérianevekből igen, de ha megnézed, mit írtam a galéria album kisérőszövegébe, ott megmagyaráztam: a "Budafok" szóba beleértem Nagytétényt, Budatétényt, a Fennsíkot, a Háros-szigetet, a szépet és a csúnyát is.

A nagytétényiek, budatétényiek tudhatják, hogy az ő területei is szerves és fontos részét képezik a kerületnek, de hadd ne írjuk már minden alkalommal, hogy Budafok-Promontor-Budatétény-Nagytétény-Dunatelep-Horgásztelep-Óhegy-Ésmindenegyébzugaakerületnek.

Albertfalvai gyerek voltam, és vidéken járva mindig nagyon zavart, hogy pestinek neveznek. Pesti a nyavaja, én világéletemben a budai oldalhoz kötődtem. Most öreg fejjel már el tudom fogadni, hogy a 'pesti' az csak egy terminológia és istenbizony benne van Buda is. Fogadjuk hát el, ha néha röviden csak annyit írunk: Budafok.

Előzmény: villa (170)
villa Creative Commons License 2001.11.15 0 0 170
Nagyon szépen alakul a fotó-album, ilyenkor látjuk csak milyen értékek vesznek körül bennünket - a szó széles értelmében, beleértve slr-t is -. A Duna parti képeket beszkenneljük és eljuttatjuk slr nek vagy zuginak, abban a gyűjteményben is sok érdekesség lesz, ha nem is helytörténeti.

Majd igyekszem ennek némi publicitást is adni a kerületben, mert nagyobb nézettséget érdemel. Egyébként persze Krahácsot - Nagytétényt - megint kihagytuk.

A 9-es tömb, és a főleg a Campona ügyben én nem vagyok pesszimista, legfeljebb realista - amúgy jól tudjuk, hogy minél tapasztaltabbak és tájékozottabbak vagyunk, egyben annál pesszimistábbak is -. A kibontakozásban azonban bízom és 2003-ra lesz belőlük valami - a Műv. Ház iskola uszoda csomagból előbb is -. Most már csak - népszerűtlent mondok megint - az autósokkal kell valamit kezdeni, mert éveken belül beáll a teljes káosz és közlekedési halál a budafoki belvárosban, amin a 6-os szélesítés csak részben segít.

Bizony árvízvédelmi szempontból igaza volt a vizes barátunknak, ha a vasúttól és a 6-ostól a Duna felé eső objektumokat magas körtöltéssel vesszük körül, akkor jócskán beszűkül a lefolyási keresztmetszet, persze ebben emberek laknak és milliárdos értékek vannak, ez a dilemma.

A helytörténeti témákban javaslom gyűjtsük össze a kérdéseket, javasolt témaköröket és Garbóczi Lacival a jövő héten ezeket megválaszoltatjuk, ill. tőle származó anyagokat dolgozunk fel.

Törölt nick Creative Commons License 2001.11.15 0 0 169
Frissült a Budafok - képek topic és a kep.tar.hu/bp22 képtár, ahová a tar.hu/bp22 kezdetleges lapról is el lehet jutni.

A galériában létrehoztam néhány új albumot, és az archív képek közé feltöltöttem egy Kerub-tól kapott remek képet. Néhány további képet is feltettem. Ezeket már láttátok korábban is. Jól esik, hogy kezdek kapni képeket másoktól is, igyekszem majd közzétenni öket ilyen módon.

Elnézést a az elrontott linkekért

Törölt nick Creative Commons License 2001.11.15 0 0 168
Frissült a Budafok - képek topic és a kep.tar.hu/bp22 képtár, ahová a tar.hu/bp22 kezdetleges lapról is el lehet jutni.

A galériában létrehoztam néhány új albumot, és az archív képek közé feltöltöttem egy Kerub-tól kapott remek képet. Néhány további képet is feltettem. Ezeket már láttátok korábban is. Jól esik, hogy kezdek kapni képeket másoktól is, igyekszem majd közzétenni őket ilyen módon.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!