Én viszont inkább fizetek valamivel többet, mint hogy házilag kotyvasztott löttyel, aminek ki tudja, milyen nem ismert mellékhatása lehet esetleg tönkretegyem a motor valamelyik komponensét. Kár lenne a szép Aero-ért...
Köszi a hasznos infókat! Ebben a témában nem mint szakértő, hanem mint laikus próbálok hasznos adatokat gyűjteni. Szóval amit tudunk (legalábbis eddig ez gondoljuk tudni :-))) - kerozin inkább gázolaj, mint benzin - kerozin az hordozóanyag az oktánszámnövelőkben - oktánszámnövelő lehet a repülőgép hajtóanyag (pl. a JET-A1, amit tegnap linkeltem ide)
Iván, a két üzemanyagár közötti különbség számomra igen jelentős, nem szívesen járnék állandóan 100-as oktánszámú benzinnel (főleg a dugóban elfüstölni alapjáraton igen drága).
A tank térfogatába nincs beleszámolva sem a tágulási tartály, se a beöntő cső térfogata. Anno, amikor még Romániában tankoltam a 123-as kombiba, minden egyes alkalommal 3-5literrel több ment bele, mint a névleges.
Minden tanknak van egy tágulásitartálya, ebbe sikerült egy kicsit "belenyomnod".
Gondold meg, hogy nyáron tankolsz, feljön a hideg benzin a föld alól, majd mész 1 km-t és leparkolsz a 35 fokban. Ha nem lenne hova mennie a táguló folyadéknak, nagy baj lenne.
Anno pár éve egyszer csontra kiürült a tankom, 3 km-re a benzinkúttól az M3-on. SID megviccelt, azt mondta még mehetek 14 km-t. Tévedett. (Korábban volt ugyan egy Shell kút , ott viszont - ha csak nincs vészhelyzet - 12 éve egyáltalán nem tankolok.)
Akkor beszéltünk erről Sziki mesterrel. Ő emiatt nem aggódott különösebben, viszont arra felhívta a figyelmem, hogy üres tanknál 20-30 sec önindítózgatás szinte biztos, hogy kinyírja az AC-t. Na ezt megjegyeztem.
De a mai esetnél maradva inkább ez a 77 tankolt + 2 feltételezett = kb. 79 literes ürtartalom ejtett gondolkódóba.
Nem veszélyes ennyire kicentizni? Én úgy hallottam, 5 liter alá nem célszerű engedni, mert a tartály alján mindig van valami leülepedett szennyeződés, és ha már csak ilyen 1-2 liter van benne, az könnyebben bekerülhet a rendszerbe...
Ma sikerült az autómba 77 liter üzemanyagot tankolnom (sima 95, mivel az adott kútnál - Váci úti ÖMV - nem tartanak carrera95-t) és mindezt úgy, hogy a SID szerint még kb. 18km-t mehettem volna. Esetemben ez legalább kb. 2 litert feltételez még a tankban, így az össz. mennyiség már kb. 79 liter! A tank a gyári adatok szerint kb. 75 literes.
Tény, hogy a mutató már szinte nem is mozdult meg, de volt már így és akkor is max. 74,2 -t tudtam beletuszkolni.
A 3-4 oktánszám-növekedés ÁLLÍTÓLAGOS (a címkén van rajta,ha jól emlékszem). Egyébként szerintem a kerozin csak töltelékanyag, valami más okozhatja az oktánszám-növekedést. Valahol van még itthon egy doboz, megnézem hátha rajta van még a magyar nyelvű címke. Azt hiszem, a karbitisztító adaléknak is keró a hordozóanyaga.
Az a 3-4 oktánszám növelés elég jól hangzik! A 95-nek mondott benzinbe, ami jó ha van 93-94, beletöltve igencsak megközelíti a 98 oktánszámot, ami lehet hogy közelebb is áll a 98-hoz mint a 98-nak eladott benya. Ezzel szemben ha tényleg igaz a kerozin és használni is tudjuk, akkor azzal simán megoldható a 98-100-as oktán is és nem flakononként 1200 vagy ennél is több forintért. :-) Szerintem erre a célra a legmegfelelőbbek a kis teljesítményű 8 szelepes motorral szerelt kocsik, persze kopogásérzékelő nélküliek. Emlékszem nekem volt kisPug 106-on 1L-es és a 95-től még 3-asban is tudott kopogni :-( Abban azonnal megérzed a különbséget!! Egy bika nagy motorban szerintem nem érezni annyira.
Anno, amikor még dragbike-oztam, próbálkoztam ilyesmivel (meg persze a konkurrencia is...). Nekem egyetlen egy dolog jött be: ólom-tetraetil. Ez ugye több ok miatt nem használható... Az STP okt.sz.növelője állítólag 3-4 okt.sz.-ot növel 70l benzinhez adva. (Egy flakon). Igazából nem vettem észre különbséget, de ettől függetlenül majd kipróbálom autóban is. Az öreg V6-os Ford megfelelő erre a célra... Ami viszont mintha egy kicsit élénkebbé tette volna a járgányt, az a Spuri. Bár úgy tudom, hogy oktánszámot nem növel.
Nomármost, a MOL honlapján említik is az alábbi üzemanyagot (ezt használják ferihegyen is ;-) )
A1 Szerintem ez magánszemélykén is vásárolható pont mint bármilyen tüzelőanyag, vagy fűtőolaj. Nomármost ha a SAAB klubjaink szerveznének gyűjtött tagsági beszerzéseket és az egész igaz lenne és egész évben 100-as oktámmal járhatnánk... Nnnna, az milyen fasza lenne!?!?!!! :-D
Gondoltam bedobok egy új kérdést. Lassan a 98-as benyától elköszönhetünk és nagyon fog hiányozni, azt hiszem rajtam kívül is sokmindenkinek. Hogyan lehet oktánszámot növelni? :-) Kutas forrásból tudom, hogy a 95-ből adalékkal csinálnak 99-est. Egy tartálykocsi jön 95-ösz benyával, lefejtik, majd rálöttyintik azt az adalékot, amelyiktől nagyobb lesz az oktánszáma. Ezt a benzinszállító adja (nem emlékszem már, hogy ez milyen kúttól származó info, de azt hiszem Aral vagy Esso volt - kb 2-3 éve) és a kutasok töltik bele a tárolóba. (hadd jegyezzem meg, hogy amit beletöltenek, az messze az előírt mennyiség alatt van, mivel a kutas is úgy gondolkozik, hogy meg kéne élni valamiből. A haverom fél évig járt ilyen adalékot töltve a kocsijába. Arról, hogy mennyi kell egy tankba, vagy mi ennek a neve nem tudok infót, már régen volt.
Az STP-nek is van ilyen oktánszámnövelő adaléka, meg más adalékos márkáknak is, amit mi fogyasztók vehetünk. Egyszer megnéztem az STP flakon hátulját és mit ír rajta?? Kerosene!!!!! Magyarul kerozin! :-))) Kérdés: - valóban növeli az oktánszámot a kerozin? (ezt feltételezem) - honnan lehet venni kerozint? (hivatalosan a MOL Százhalombattai finomítójából asszem lehet - dunasol10-et vettem kb 1 éve) - milyen mennyiségre lenne szükség egy tank benzinhez? - folyamatos használata károsítja-e a motort (szerintem több hőt termel mint a sima 95-ös benzin, de nem hinném, hogy akár indirekt is károsítaná a motort)
remélem nem voltam megint kapkodós-összevisszaírós-érthetetlen novellázós -már megint :-)
Sosenem láttam még ilyet. Jól néz ki! Nagyon egyedivé teszi a gépet. Az én ilyen egyedi álmom az, hogy lesz egyszer egy fehér 900/9-3-asom Toppola lakóautós felépítménnyel. Azután bizos megfordulnának a népek ;-)
Előre! Megyó
Holnap megyek a polárba és veszek tarcsiba egy kuplungbowdent. Remélem a csomagtartóban fogja megenni az enyészet :-)
Nem értek hozzá, ezt előre bocsájtom. A gyári gépkönyv nincs itt nálam, de abban az szerepel, hogy a váltóba egyező minőségű olaj kerül, mint a motorba. Nekem korábban már volt ilyen váltóolaj-csere (talán amikor a kuplungot cserélték) és akkor is 10w40 került bele. Aztán rá cca 50ekm-re gondoltam 'mert megérdemli' csak úgy ismét csináltattam egy ilyen műveletet, de akkor elfelejtettem olajat vinni és 5w40 került bele. Ezután nem sokkal kezdett el ötösbe téve recsegni a váltó. Nosza újra váltóolaj-csere, ezúttal a korábbi 10w-40-re és azóta - ahogy korábban is - síri csend, nem recseg, hibátlan.
Wanted, a váltó reccsenéstől nem kell még rémeket látni. Na jó: anno én is láttam :-)
Szóval csináltass Fazékéknál egy váltóolaj-cserét 10w40-re (te vidd, nekik csak 5w40 van, az nem jött be nekem sem a váltóba). Párducnak bevált. Kopp-kopp.
Kiváncsi vagyok milyen lett a géped, valamikor talizhatnánk. ( A Saab talira nem tudok menni, mert a hosszú hétvégén a horvát elvtársakra mérünk baráti, nem meglepetésszerű csapást Kamenjak térségében)
A kék füst valóban a turbóból a kipufogócsőbe befolyt olajra utal, de ez hosszab állás után még megengedhető. Némi szivárgás mindig van. ha azonban minden reggeli indításkor jelentkezik akkor már játszik egy turbófelújítás vagy csere.
Na az örök emlék marad nekik, meg gondolom neked is! Eskü lassan félek kimenni, annyi kretén van...
Gyönyörű lett az ótó! A lökösök is egész jók lettek, a felnik csodásak, nagyon egyben van most a gép, kivül...
Belül meg... Egy éve van meg. Minden apró rezgést, remegést ismerek! Erre ma, amikor beindították, kékesfehér pamacs jött ki a kipufogóból! Elképesztő! SOHA előtte nem csinált ilyet,tényleg soha! Halvány fehér füst, de az sem összefüggő, hnem csakúgy látszott kicsit. Ha ez most motor vagy turbó, akkor biztosan felkötöm mind az autót, mind magamat! Ezt még ha kell, ráköltöm, de aztán szervíz közelébe nem akarok menni! (jah, és ujabban a 3as reccsen kicsit, uh a váltó is elöbbutóbb kuka...) Egy év alatt kb havi 1,5 alkalommal voltam vele, ilyen olyan fiszfasz dolgokkal... :( Bárcsak utána egy évig használhatám csak mindössze egy-két olajcserével... Emberek és álmaik :D:D:D