Keresés

Részletes keresés

SzaLa Creative Commons License 2001.11.21 0 0 257
Villa! Még mindig érdekel, hogy a kerületben együtt gyűjtik-e az eső- és az egyéb szennyvizeket, vagy külön. Vagy csak lehet, hogy elsiklott a figyelmem a válasz felett?

Írtál még a rózsakerti kísértet lakótelep árverezéséről. Megtudhatunk valamit a részletekről?

Ha meg már te hívtad fel rá a figyelmem, akkor ide szúrnám be a Népszabadság cikkét: Budafok
És még egy kis olvasnivaló: Hulladékgyűjtő szigeteket telepítenek Budapestre. Remélem néhány "sziget" kerül a mi környezetünkbe is.

SzaLa Creative Commons License 2001.11.21 0 0 256
Üdvözlet!
Akiknek a kukánál több, de a konténernél kevesebb hulladéka van, azoknak írom, hogy ha jól emléxem Érd mellett (nekem Pusztazámor rémlik) van egy legális hulladék lerakó telep. A "tiszta" sitt köbméterét tavaly 600 Ft-ért, a földdel ill. fával kevert sittet 1200 Ft/m3 áron lehetett otthagyni. (Egyéb jellegű hulladékok feldolgozása, elhelyezése nem olyan problémás, mint a szilikátoké.) Az adatokat a FŐKEFÉ-nél telefonon pontosíthatjátok, én is így tudtam meg ezt az egészet. (Lehet, hogy nem térfogatra, hanem tömegre vetítették az árakat?)
mikmaq Creative Commons License 2001.11.21 0 0 255
pár megjegyzést fűznék válaszodhoz:
nagyon idealista vagy, ha komolyan gondolod, hogy ez a fórum (”ha mindenki hajlandó lenne bekukkantani és írni”) pár nap alatt rendezné azt, amit „hivatalosan évek alatt sem” lehetne elintézni
én ennél sokkal pesszimistábban látom a jövőt, nem tapasztalom ugyanis, hogy a környéken lakóknak túlzottan számítana a környezetük tisztasága, hetekig senkit nem zavar, hogy a végállomáson áll a szemét, a házam kerítése elől heti rendszerességgel vödörnyi szemetet (jellemzően antiszociális hulladékot: cigarettás dobozokat, csokoládés papírokat, dianás üvegeket, zsebkendőket és hasonló gyönyöröket) szedek össze,
ráadásul a végállomást előszeretettel törzshelynek használó környékbeli fiatalok egyik kedvelt passziója a - talán otthoni miliőre hajazó - környezet kialakítása, amely a környék kukáinak a buszmegálló tetejére történő kiürítésében, vagy a megálló konténerének szana-szét rugdosásában csúcsosodik ki (mindannyiuk nagy megelégedésére és mindannyiunk nagy örömére)
szóval úgy érzem a fejekben és a szemléletben van nagyon nagy gond, de erről csevegni már egy másik topik lenne…
és akkor a megoldás tervezetedről:
a megállók konténereiben összegyűlt kommunális hulladék rendszeres elszállításáról az FKFV-nek kellene gondoskodnia, de mint erről már írtam, bár kötelességük lenne, finoman szólva hanyagul teljesítik, ráadásul, a velük folytatott beszélgetésből megtudtam, hogy gépparkjuk nagyon szegényes (egészen pontosan az az egy darab a hulladék begyűjtésre alkalmas teherautójuk rendszerint működésképtelen, vagy egyéb elfoglaltsággal leterhelt)
a kukások nem viszik el a megállók szemetét (amikor erre kértem őket finoman anyagi ellenszolgáltatásra buzdítottak)
az önkormányzat annyit tud tenni, hogy legjobb esetben konténert és zsákot biztosít, de embere erre a célra nincs, közmunkásokat ilyen ”alantas” munkára nem lehet rávenni
a helyi lakók ”gebinben” történő bevonását nehezen kivitelezhetőnek gondolom és nem csak a közöny miatt
üdv
mikmaq
Előzmény: Törölt nick (228)
villa Creative Commons License 2001.11.21 0 0 254
Üdv. Ismét, köszönet Zsombi Tv műsoráért, bár nem sokan férünk hozzá. Amúgy pár éve Szilveszter este is ott ültünk Hajassal és Zsombival, de talán meglesztek nélkülünk is.

A nyelvtörvény ügyben úgy tudom vannak előkészületek - lesz is hadd el hadd szabadságjogok és kirekesztés ügyben, ha betiltjuk az underwear-t -. Amúgy a liberális (?) franciáknál már ez régen gyakorlat.

A türelmi zónát nem hiszem, hogy megszavazná a nép - nem mintha mindig a maga hosszútávú érdekei mentén menne, de ezt már Walesa is megmondta -.

A Mai Népszabadságban - Budapest melléklet - Budafok cikk, vasárnapi- vegyes - hangulat a belvárosban és a Péter Pál utcában. Majd valaki emelje be a sajtófigyelőbe.

Ugyanott: Hulladékgyűjtő szigeteket terveznek Budapesten - ha ironikus volnék mondhatnám, hogy nálunk már van jó néhány a kerületben spontán módon. -

Friss info, jön a Budapesti Körzeti TV a Campona bővítésről forgatni - én leszek a "zöld" riport alany -.

Inner Circle Creative Commons License 2001.11.21 0 0 253
Trendi. Nem tartom kizártnak, hogy ha 14 éves lennék, nekem is tetszene.
Előzmény: ppapa (251)
Inner Circle Creative Commons License 2001.11.21 0 0 252
"...a lakosság túlnyomó és döntő többsége elutasítja, és szerencse nemcsak a lakosság, hanem az önkormányzat is (úgy tudom ebben összpárti konszenzus is van) ellenez minden ilyen irányú elképzelést"

A lakosság túlnyomó és döntő többsége (akiknek félkövér betűtípussal beszélsz a nevében) az adófizetést is elutasítja, az önkormányzatnál pedig összpárti konszenzus van abban az ügyben hogy mindenki kapjon egy szolgálati Rolls-Royce-ot. :) Pusztán az összhang nem minden, nemszeretem kérdésekben általában meg szokott lenni.

Előzmény: Zugi (242)
ppapa Creative Commons License 2001.11.20 0 0 251
Szervusztok!

Engedjétek, hogy elmeséljem egy ma esti tapasztalásomat a Camponaban.
Előzmény: jó véleményem van a Multiplex Szklerózis melletti lemezbolt klasszikus zenei választékáról, ezen belül is a régebbi évtizedek operafelvételei állandóan változó kínálatáról. Reklámként még annyit, hogy a vezetőt a belvárosi Dunapart Amadeus CD Szalonjából ismerem, nagyon felkészült fiatalember, a barokk zene a kedvenc területe. Ma is náluk nézelődtem, mert állandó a frissítés, ugyanis a tételekből csak egy-egy darab van a boltban.
Főtéma: amint megyek az emeleten, szemembe ötlött az egyik üzletben, hogy a portéka fölött csak angol nyelvű felíratok (Shoes, Underwear, …) vannak. Nagyon nem szeretem az ilyesmit, erre bementem és megkérdeztem, hogy miért vannak külföldiül írva a szövegek. A fiatal eladó: mert spanyol a cég. De hát ezek ánglius szavak - így én. Persze, mert az angol a világnyelv. Tovább próbálkoztam: de itt Magyarországon az emberek magyarok és magyarul beszélnek. A lehengerlő válasz: de mindenki tud angolul. Még akadékoskodtam egy kicsit: sajnos nem tud az emberek nagy része külföldiül. Rendreutasítóan: nem is kell, bárki láthatja, hogy milyen cikkről van szó. A kákán is csomót keresve - én: hát akkor minek egyáltalán a felírat. Elnéző mosoly az ifjú részéről, én bánatosan el.
Ezek után az összes utamba kerülő üzletbe bekukkantottam, vajon mi a helyzet. Általában nincsenek portéka-magyarázó szövegek, de itt-ott azért látni Women, Men, Shoes stb. feliratokat, kérdem, miért. Az sajnos már általános, hogy a cégnevek nagyrészt az angolból vannak kölcsönözve, de helytelennek tartom, hogy az egyszerű eligazító táblák se magyarul szólnak. Divat? Butaság? Trendi (már az is trendi, hogy ezt írom, ugye)?

ppapa

ZsombiGy Creative Commons License 2001.11.20 0 0 250
Szevasztok!

A sajttáj nem sikerült rosszul, de nem vagyok optimista.
Bővebbet 26-án a BKTV műsorában láthattok.

a BKTV MŰSORAJÁNLATA:

November 26-án most már Istenbizony Szabolcs Attila polgármester lesz a vendégem, várom kérdéseiteket. Továbbá egy hosszabb lélegzetű összefoglaló lesz a Metalló sajttájról.

December 03-án
A MüvHáz és a Campona decemberi ajánlata,
Egy fotóművész bemutatása

December 10-én
dr. univ. Komáromi István (1990-1992-ig a kerület rendőrkapitánya, majd est-megyei főkapitány, majd jelenleg a BM PR főosztályvezetője) mutatja be legújebb CD-jét.
A nagytétényi iskolák mikulásünnepségeiről összefoglaló
Erox, a Talján-országból hazánkba szakadt énekes bemutatása és an-plagd koncertje a stúdióból.

December 17-én Németh Zsolt orsz. képv. külügyi államtitkár válaszol a kérdésinker. (Várom a kérdéseiteket)

December 24 -én Karácsonykor 17 órától a Bartók Béla Ált. Iskola Karácsonyi Koncertje
A Polgármester Úr karácsonyi és újévi köszöntője.

31-én adásszünet, mert a szilveszter nekünk is jár.!-)) (Meg a szánk is)

Üdv

Zsombi

villa Creative Commons License 2001.11.20 0 0 249
Jó estét mindenkinek, a késő esti internetezés előtt. Közben úgy hallom megvolt a kastélyban a dokumentáció átadás - talán így stílusos - és megfenyegették a felügyelőségi igazgató urat egy tétényi lakossági fórummal, néhány kemény már volt e témában.

Beszéltem a //budafok-teteny.lap.hu szerkesztőjével, tényleg egy közel teljes kerületi honlap gyűjtemény van rajta, érdemes megnézni, a zöld jövőset és a krízist kicsit felfrissítjük.

villa Creative Commons License 2001.11.20 0 0 248
Üdv. ismét, most jövök rá, hogy ma még nem jelentkeztem be. Délelőtt környezetvédelmi bizottság ülés volt, most meg órám, így csak most jutok ide. A sajtótájékoztatóról tudok, ott vannak harcoló csapataink, amúgy egy szobára való dokumentáció már készült a nagytétényi rehabilitációról, de most már talán tényleg látszik a fény az alagút végén - korábban is azt hittük -.

Hulladékudvar ügyben annyi a nehézség, hogy egyik terület sem igazán önkormányzati ami szóba jött, de még dolgoznak rajta, mert a főváros csak olyan területre hajlandó települni, ami helyi önkormányzati. A többi témát már múltkor említettem.

Türelmi zóna ügyben én elég türelmetlen vagyok, sajna anno az önkormányzati nyilatkozatok is ide vonzották az érintetteket, arra volt utalás, hogy a Dózsa Gy. út felső szakaszán a MM felé lehetne valamit csinálni. Most meg a legértékesebb védett terület peremét mocskolják. Az utóbbi időben már hulladékgyűjtő akcióink számottevő részét a türelmi hulladékok tették ki.

A testületi ülések látogatása speciális mazochizmusra vall, én ezzel nem nagyon rendelkezem.

A képek nagyon jók, ez a való, budafoki világ. Csak azt sajnálom, hogy nagyon kevesek látják a kerületben.

Törölt nick Creative Commons License 2001.11.20 0 0 247
7199 x 889
Törölt nick Creative Commons License 2001.11.20 0 0 246
Ez a kép talán megérdemli, hogy eredeti felbontásban is feltegyem. Csak erős idegzetűeknek és gyors internettel rendelkezőknek, mert 7199 x 88 a felbontása, nagy file. Szinte minden rajta van. Az Auchan hűlt helye (deres már a határ), a Leányka utca, a Rózsavölgy és a felette lévő domb, a híres híd (rajta ugyanaz a busz hat példányban :-), és még a XI. kerületi Mezőkövesd utca is. Nem egy jó kép, de az építkezések után archív értéke lesz.
Törölt nick Creative Commons License 2001.11.20 0 0 245
pampalíni Creative Commons License 2001.11.20 0 0 244
Más:
remélem, látlak benneteket a testületi ülésen is.
(Vagy ha nem, akkor majd írok róla, ha valakit érdekel. Csak szóljatok róla!)
Szombaton pedig Erzsébet-Katalin napi bál leend. Remélhetek tőletek is szereplőket?
Kérdésem: kinek volt valamilyen ismerőse, szerelme egyik vagy másik?
(Nekem volt egy BÖBÉM két hétig, de fura tapasztalataim vannak.)
Előzmény: pampalíni (243)
pampalíni Creative Commons License 2001.11.20 0 0 243
ffffffffffiiiiiiiiiggggggyyyyeeeeeeelllleemmm
A nagytétényi kastélyban sajtótájékoztató leend a Metallo ügyben ma du. 2-től.
akit érdekel, és akit nem (van olyan?) annak mind jól jöhet, remélem tájékoztatnak az eseményekről.

más
leples, alias joe-nak
a másik szennyezés, az ősi mesterség ügyében csak annyit, hogy a Barackos udvar is titkoltan ilyen ipart is űzött, de itt kedveseim itten nincs olyan forgalom, ami bármilyen épületet eltartana. úgyhogy minden szabályozás hiába szerintem.

Előzmény: Zugi (242)
Zugi Creative Commons License 2001.11.20 0 0 242
"Mellesleg mi a véleményetek egy olyan javaslatról, hogy..."

- Már volt szó róla korábban, hogy egyesek el tudnának képzelni egy szabályozott keretek között tartott vígalmi negyedet a kerületben, de ezt kár továbbra is feszegetni, mert a lakosság túlnyomó és döntő többsége elutasítja, és szerencse nemcsak a lakosság, hanem az önkormányzat is (úgy tudom ebben összpárti konszenzus is van) ellenez minden ilyen irányú elképzelést. Úgyhogy halva született ötlet ez a felvetés. Bár nem tagadom, hogy valami megoldás szükséges, de ez nem lehet kerületi feladat.

Amúgy a_leples_bitang, te olyan szó nélkül jelentél itt meg köztünk, hogy semmit sem tudunk rólad, ki is vagy, merre felé is laksz, mióta olvasol minket. Mondanál magadról pár szót? Kit tisztelhetünk benned?:)
Üdv:
Zugi

Előzmény: a_leples_bitang (239)
Inner Circle Creative Commons License 2001.11.20 0 0 241
Hajaj, mit fogsz te kapni ezért!... Engem egészen picire pofoztak össze a T. Topiktársak ( :)) ), mikor egészen halkan megjegyeztem, hogy legalizálni kéne a tábortüzeket és a nem-éppen-félig-részeg nem-éppen-naiv nem-éppen-kamasz lányokat. (Egy időben naponta a sorompónál fordultam meg futás közben, állítom, hogy a végén már vártak délutánonként, és csalódottak voltak ha nem kocogtam arra. Egyszer mikor rohadt hideg volt, elismerően meg is jegyezte az egyik hölgy hogy "Ez igen!". Hazáig gondolkoztam, hogy erről mit gondoljak.)
Előzmény: a_leples_bitang (239)
a_leples_bitang Creative Commons License 2001.11.19 0 0 240
bocsánat a csúnya helyesírási hibáért: hazudtol
a_leples_bitang Creative Commons License 2001.11.19 0 0 239
Kedves sIr és többiek, köszönöm a tanácsot a képekkel kapcsolatban, bár első olvasatra bonyolultnak tűnt, talán meg tudom hazuttolni női mivoltomat. Mellesleg mi a véleményetek egy olyan javaslatról, hogy: (elsőként a magyarázkodás, a terv csak késleltetve)mivel az ősi mesterség igencsak ősi, itt meg állnak már mióta az eszemet tudom. Meg végülis nem baj, ha férfiak úgy gondolják inkább velük, mint egy félrészeg naív kamasz lánnyal, akinek elég néhány szép szó, mert hát ez is szempont. Egyébként pedig mindenki azt csinál, ami jól esik. De hát a körülmények mégis csak embertelenek, a koszról már nem is beszélve. Tehát az ötlet. Még mozdulniuk sem nagyon kell. Huzzanak oda két lakókocsit, vagy nem pont oda, hanem ahol valami alkalmi vízbevezetést lehet eszközölni, és kész a törvényes kupi. Az égő gumit felváltkatná néhány hangulatos fáklya, Tisztább lenne minden értelemben, és talán több jutna oktatásra meg miegymásra, ha valami pénzt tejelnének a kerületnek, mondjuk területfoglalás ürügyén (persze nem magukért, hanem a lakókocsik után). Persze a zsaruknak ebben lenne szerepe, hiszen némi szigor nem ártana, hogy inkább megérje az önkivel boltot kötni. Persze, amíg reggel tizenegy tájékán a sliccüket igazgatva távoznak, addig nincs nagy hitelük. Remélem senkit nem botránkoztattam meg elképzelésemmel, főleg hogy a sápítozás a nők joga. Van jogászunk, aki megtudja mondani, hogy elképzelésem törvényesen megvalósítható-e? (Kérdezzem, hogy hol vannak a kiskapuk?)
Törölt nick Creative Commons License 2001.11.19 0 0 238
Ami a lányokat illeti:

- Tényleg egyedi látvány, ahogy este tábortűznél strázsálnak. Autógumit locsolnak le olajjal, meg más éghető dolgokkal tüzelnek. Melegszenek is, meg a reklámhoz is hozzá tartozik.

- Ami a védettséget illeti, tudomásom szerint őket védik, talán jobban is, mint a henye boroszlánt. Persze a termelő eszközre (bocsánat) vigyázni kell.

- A szemetükről nem akartam írni, de ha már így szóba került... Természetesen tisztálkodni nem nagyon tudnak a munkahelyükön, meg vízöblítéses illemhely sem nagyon van. Őszintén szólva még latrina sincs. Tehát egy-egy kis tisztást kineveznek, aztán oda járnak output processing céljából. Mivel az ilyesmi után (no meg az ügyfél után) mosdani nem lehet, és azért nekik is vannak igényeik, babapopsi-törlővel törölgetik meg azokat a részeket, amelyek feltétlenül rászorulnak. Ezek a - minden bizonnyal biológiai kutatások számára is érdekes tárgyat képezhető - törlőkendők a munkahelyek nagyobb körzetében találhatók meg, nem elhanyagolható sűrűségben.

Remélem elég visszafogott, könyökvédős nyelven fogalmaztam ahhoz, hogy az illemhelyig még eljussatok hányás előtt. Mikor ezt láttam, végtelen undor, és sajnálat töltött el mind a lányok, mind ügyfeleik iránt.

Mielőtt azonban mindenkit elriasztanék a fennsíktól elmondom, hogy a védelem hatása már érezhető. A lányok nem lepik el az egész fennsíkot, és vannak olyan területek, ahol a tevékenységük már nem zavarja a tényleg csodálatos növények és állatok látványát.

Törölt nick Creative Commons License 2001.11.19 0 0 237
Szervusz, én szívesen segítek a képek felpakolásában annak ellenére, hogy magam sem igazán jól csinálom.

Íme az én módszerem. Elmegyek a kep.tar.hu címre, regisztrálok magamnak egy user nevet. Ha a regisztráció megvan, be kell lépni az 'adminisztráció' ikonnal, itt usernevet és jelszót kér. Az Albumkezelő-ben létre lehet hozni albumokat, azoknak nevet és leírást lehet adni. Ha ez megvan, a képkezelővel közvetlenül a böngészőből fel lehet tölteni a képfile-okat az albumba. Ha feltöltötted, címet és leírást lehet hozzá tenni.

Amíg az adminisztrációban vagy a képkezelőben, a kis képekre jobb egérgombbal rákattintva megkapod mind a kis kép, mind a nagy kép URL címét. (copy image location, copy link location). Az így kapott címet belinkelheted egy topicba akár úgy, hogy szöveget teszel link-ké, akár úgy, hogy a kis vagy a nagy képet beilleszted a topic szövegébe. Jelenleg azzal a gyakorlattal próbálkozom, hogy a képeket kis képként egy külön képes topicba illesztem, a kis kép link-ként dolgozik, ha rákattintasz, bejön a nagy kép. Ebbe a topicba én eddig csak szöveges link gyanánt tettem képet azért, mert tapasztalataink szerint a beillesztett kép lassíthatja vagy leállíthatja a topic betöltését.

A szkennelt vagy digitálisan exponált képeket feltöltés előtt 640 x 480 vagy hasonló méretűre redukálom, hogy elviselhető legyen a betöltési idő és lehetőleg elférjen egy böngésző ablakban. Ha nagy méretű képfile-t teszek be, arra külön felhívom a figyelmet. Azzal még kisérletezek, hogy mi a jobb: ha a kép abban az ablakban nyílik ki, ahonnan meghívtam, vagy külön ablakot nyit. Ezt vegyesen csinálom.

Várom a képeidet!

Előzmény: a_leples_bitang (233)
ppapa Creative Commons License 2001.11.19 0 0 236
Zugi és más ifjak!

Pardony, megfeledkeztem a korkülönbségről.
Kispiac: a Bérkocsi és a Mező utca déli sarkán volt egy tér (szemben vele kocsma), ott volt a felsővárosi kis piac. Jelenleg többszintes társasházak vannak a helyén.
Kiserdő: a Komáromi út mentén, a róla elnevezett Kiserdő utca mellett van egy kedves kis fenyőliget, igazából nem is erdő. Ott van a Radiant székház is. Meg ott van (volt?) a gyerekeknek a KRESZ-park.
És akkor pontosítanám a "szélesre nyílt utca-tér" helyét is: ez tulajdonképpen a Dombóvári utca nagy szélességű (akkor félig-meddig szabályozatlan) gyepes, földes területe volt.

A Szent Lipót templom környékén nem volt szabad terület, a Plébánia utca eleji park annak idején be volt építve. A Szent István tér a mellette lévő üres (most az SZTK van ott) telekkel adott néhányszor helyet a búcsúnak.

A hideggel sajnos nem lehetett mit kezdeni, de légy nyugodt, a körhinták még mínuszokban is tele voltak, késő délután-kora este csak úgy hömpölygött a nép, persze főként gyerekek, fiatalok.

ppapa

Előzmény: Zugi (221)
villa Creative Commons License 2001.11.19 0 0 235
Nagyon nehéz a hölgyekkel - és uraikkal - még nehezebb a kvaterkázó rendőröket rábírni, hogy fellépjenek ellenük + persze joghézag is akad bőven az egyebek mellett -. Rettenetes szemetet csinálnak - slr ennek is megdöbbent tanúja volt -, de szerencsére most már nem tudnak bemenni a terület belsejébe, csak a szélén szemetelnek, ami szintén elég romboló hatású. Majd erőt veszek magamon és újra írok Tóth Gábornak. Felgyújtani nem ők szokták a fennsíkot, hanem az ellenérdekű fél, legalábbis a védettség előtti években minden kora tavaszon, de nagy kárt nem csináltak, csak a cserjék szorultak vissza és még szebb lett az árvalányhaj mező a gázfogadó mögött.
Előzmény: a_leples_bitang (233)
villa Creative Commons License 2001.11.19 0 0 234
Üdv. ha valami nem off akkor az zugi térképe és a kapcsolódó kilátások és azok témái.

Természetesen értem én slr morgolódását a helyi internet és az e-önkormányzás hiányait illetően, de lassú víz partot mos, szerintem hamarosan rájönnek, hogy ennek az élére kell állni, vagy legalábbis bekapcsolódni.

Más: nem üzleti, inkább közszolgálati információ: Karácsonyi vásár november 23.-tól Radóczy Mária galériájában - Dézsmaház u. 27 - Kisképzősök, nagyképzősök kiállítása - és vásár - naponta 9-12 és 14-18 között, hétfő, csütörtök kivételével. Tel: 2279322, és 4247333 - kerámiák, hímzett terítők, gobelin képek, üveg és ólomüveg tárgyak, festmények, szobrok, tűzzománcok, bábok, bizsuk, bőrműves tárgyak -. Már csak a pince-galéria miatt is érdemes megnézni, aki még nem volt.

Amúgy úgy hírlik, idén is lesz művészeti aukció a Mészáros László képzőművész kör alkotásaiból Karácsony előtt.

a_leples_bitang Creative Commons License 2001.11.19 0 0 233
Köszönöm a kedves fogadtatást. Azért ide csatlakoztam, mert a másik nem tetszett, bár ahogy a hozzászólókat látom, vannak átfedések. Mégis itt a hangnem barátibb, a hozzászólások lényegretörőbbek. Kiváncsi lennék, hogy a Tétényi-fennsíkon a rossznénik mikor válnak védett fajjá. Jártatok már arra sötétedés után? Micsoda fíling, ahogy a tüzek égnek, kis sámlikon nénik ülnek és olvasnak!!! Remélem nem az lesz a vége, hogy a természetvédelmi terület lángra kap. Segítségeteket kérem abban, miként lehet képeket felrakni a fórumra, mellesleg én fotós vagyok. Most kezdem a kerületi téli túrát, a készült képeket veletek is szívesen megosztanám.
rokfort Creative Commons License 2001.11.19 0 0 232
Tudom, hogy off, de szeretném megköszönni Zuginak a 127-es hozzászólásában feltett térképet, melyen bejelölte a kerület szép panorámájú pontjait. Tavasszal végig fogom látogatni az összeset, már régóta készülök valami ilyesmire, csak nem tudtam hová érdemes menni.

A nem kommunális hulladék ügye régóta foglalkoztat. Amíg nem kertes házban éltem, el sem tudtam képzelni mennyi olyan szemét tud "keletkezni", amit nem lehet a kukába gyömöszölni, de a kertben sem maradhat. Konténert rendelni nagyon sokba kerül, és sokszor nincs is annyi szemét hogy megérné. Szerintem megérné az önkormányzatnak konténereket kitenni, ahová bárki ingyen elhelyezhetné az ilyen hulladékot. Biztos olcsóbb lenne, mint az erdőkből, egyéb közterületről utólag összeszedni...

Előzmény: Zugi (230)
villa Creative Commons License 2001.11.19 0 0 231
Az említett, "értéktelen" törökbálinti területen található főbb növény fajok - mivelhogy magunk közöt vagyunk -:

A "Mechanikai Művek"-től északra fekvő terület növényzete és védett fajai
Csak belső használatra!

A "Mechanikai Művek"-től északra fekvő területet helyenként cserjésedő foltokkal tarkított zárt mészkő-dolomit sziklagyep, sziklafüves lejtősztyepp komplex borítja. Mindkét társulás és az átmenetei is védendők! A társulásokban számos védett növényfaj fordul elő. A területen van a Budai-hegység előterének legnagyobb henye boroszlán maradvány populációja!

fajnév Gyakoriság Becsült populáció méret Védettségi Eszmei érték
Henye boroszlán (Daphne cneorum) 5 4 védett 10000 Ft
Szürkés ördögszem (Knautia canescens) 4 3 védett 5000 Ft
Tarka kosbor (Orchis tridentata) 2 2 védett 10000 Ft
Sömörös kosbor (Orchis ustulata) 1 1 védett 5000 Ft
Hangyabogáncs (Jurinea mollis) 3 3 védett 2000 Ft
Apró nőszirom (Iris humilis) 1 2 védett 5000 Ft
Hólyagos csüdfű (Astragalus vesicarius subsp. albidus) 4 3 védett 5000 Ft
Sárga len (Linum flavum) 2 2 védett 5000 Ft
Pusztai meténg (Vinca herbacea) 3 3 védett 2000 Ft
Árlevelű len (Linum tenuifolium) 4 3 védett 5000 Ft
Tavaszi hérics (Adonis vernalis) 3 3 védett 2000 Ft
Napvirág (Fumana procumbens)* 3 3
Pézsma hagyma (Allium moschatum) 3 3 védett 5000 Ft
Budai imola (Centaurea sadleriana) 3 3 védett 2000 Ft
Csinos árvalányhaj (Stipa pulcherrima) 5 4 védett 5000 Ft
Borbás kerep (Lotus borbasii)* 1 1

Gyakoriság: 5 = a területen gyakori, ........, 1 = a területen ritka
Becsült populáció méret: 1 = 1-10 tő, 2 = 10-100 tő, 3 = 100-1000 tő, 4 = több ezer tő
* a törvényben nem védett, de Simonnál igen, védendő, veszélyeztetett faj

Néhány védett állat: szongári cselőpók, zöld gyík, imádkozósáska

Zugi Creative Commons License 2001.11.19 0 0 230
Költözködések Budapesten belül:

Az elmúlt évben csaknem hatvanezren költöztek Budapest egyik kerületéből a másikba. A városon belüli vándorlók közül legtöbben Zuglót választották, legkevesebben Soroksárt. Viszont Soroksárról költöztek el a legkevesebben is, a XI. kerületből pedig a legtöbben. Eközben valamennyi kerület lakosainak száma csökkent.

A kerületek közötti ideiglenes és állandó jellegű költözés tavaly csaknem hatvanezer fővárosi lakost „mozgatott meg” - derül ki a Budapesti Statisztikai Évkönyvből. A KSH Budapesti és Pest Megyei Igazgatóságának összeállítása arról árulkodik, hogy a zuglóiak voltak a leginkább mobilak: a kerületbe 4126-an, onnan pedig 4386-an költöztek tavaly (ettől alig marad el a XI. kerület, a maga 4025 be- és 4429 elköltözőjével). A másik végletet Soroksár jelentette: a kerületbe a főváros más részéből mindössze 871-en költöztek, igaz, az innen más kerületbe távozók száma az ötszázat sem érte el. Ha csak a városon belüli vándorlást vesszük figyelembe, akkor 11 kerület lélekszáma csökkent, 12 kerületé pedig növekedett. A be- és elköltözők különbsége a XVII. kerületben volt a legnagyobb (1235), s ha csak húsz személlyel is, de Kispestre is többen költöztek, mint Kispestről. A városon belüli vándorlás miatt fogyatkozó népességű kerületek közül Zugló „teljesített” a legjobban (csak 260-as csökkenés), a XIII. kerületből elköltözők száma viszont 873-mal haladta meg az odaérkezőkét. A fővárosból tavaly 18 ezerrel többen költöztek el, mint ahányan ide érkeztek. A vándorlás mind a 23 kerületben lélekszámcsökkenést eredményezett. A legnagyobb mértékben az Óbudán élők száma csökkent (1705-tel többen költöztek el, mint oda), a legkisebb csökkenést Soroksár produkálta (mínusz 63 lakó). A legtöbben, négy és fél ezren a XI. kerületbe költöztek, ám az innen távozók száma megközelítette a hatezret. Ha a más városokba és a városon belüli vándorlás adatait összevetjük, kiderül: a költözések miatt összesen hat kerületben nőtt a lakosok száma (XVI., XVII., XVIII., XX., XXII., XXIII.), a többiben csökkent. Mintegy kétezerrel többen hagyták el a X. és a XIII. kerületet, mint ahányan odaköltöztek. A XVII. kerületbe költözők száma viszont csaknem hétszázzal, a Soroksárra költözőké mintegy háromszázzal haladta meg az elvándorlókét.

Zugi Creative Commons License 2001.11.19 0 0 229
Üdv!

Mai sajtószemle:

Védett lesz a Tétényi-fennsík
A már beépített területeket nem óvja jogszabály

Jövőre újabb 220-230 hektárnyi területet vonnak országos védettség alá a Tétényi-fennsík Budapesttel határos részén. Ezzel az értékes növényeknek és ritka állatoknak otthont adó térség egésze, a már beépített övezetek kivételével, oltalmat élvez majd - tájékoztatta lapunkat a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának igazgatóhelyettese, Füri András. Mint arról beszámoltunk, a Tétényi-fennsík törökbálinti részén, 16 hektáron hétvégi üdülőházakat szeretne építeni a Nemax Kft. ingatlanfejlesztő cég. A Levegő Munkacsoport állítja, hogy az építkezés, a védett növények elpusztítása több mint hétszázmillió forintos kárt okozna. A beruházó vizsgálatai szerint azonban alig találni védett növényt és állatot a területen. A fejlesztési elképzelés mindesetre nagy vihart kavart, ezután merült fel a fennsík agglomerációban lévő részének védetté nyilvánítása. (A fennsík 110 hektáros budapesti területe 1999-ben már fővárosi oltalom alá került.) Az ominózus 16 hektár oltalom alá helyezéséhez az ingatlan tulajdonosa - aki egyben a Nemax ügyvezető igazgatója - a napokban lefolytatott tárgyaláson azonban nem adta meg a hozzájárulását. Emiatt nem sok az esély a védettség megszerzésére. A többi kétszáz hektár és a fővárosi részek országos oltalom alá vonása szerencsére nem ütközik megoldhatatlan problémákba, ezért valószínűleg jövőre meghozhatja döntését erről a környezetvédelmi miniszter. Megtudtuk, hogy elindult a XI. kerületi Villányi úti, 1975 óta szintén helyileg védett arborétum országos védettség alá vonása is. A nemzeti park igazgatósága az ott lévő fajok számával és értékével indokolja az eljárás megindítását. Információink szerint az arborétum körül lévő Szent István Egyetem épületeit várhatóan eladják, és félő volt, hogy az értékesítésnek a kert is áldozatul esik.

Törölt nick Creative Commons License 2001.11.19 0 0 228
Szevasz Mikmaq, ezek szerint nem vagyok egyedül, légy üdvözölve!

Az Ispiláng utcai végállomáson fotóztam már, de még nem dolgoztam fel azokat a képeket. Megerősítem, amit írsz. A környéken készült fotókat annak illusztrálására terveztem felhasználni, hogy mit lehetne tenni a környezetünk szépítéséért. Sok olyan képem van, ami kifejezetten nem szép fotó, de a valóságot tükrözi. Jó lenne pár év múlva végigjárni ugyanazokat a helyeket és megmutatni a javulást.

Ez a példa is azt mutatja, mennyire fontos lenne, hogy az emberek (ez esetben az FKFV, a BKV, az önkormányzat és a helyi lakók) együttműködjenek. Ebben sokat segíthetne ez a fórum - már ha mindenki hajlandó lenne bekukkantani és írni. Pár nap alatt le lehetne rendezni olyan kédéseket, amiket 'hivatalosan' évek alatt sem.

Ami a környék szépítést illeti, legeslegelső dolog az lenne, hogy a nem kommunálisnak minősülő hulladék elszállíttatásának lehetőségei tisztázódjanak. Ezek után kifejezett megállapodás kellene az érintett vállalatok, az önkormányzat és a környék lakói között. Még azt is el tudnám képzelni, hogy a takarítást az ilyen helyeken kiadják gebinbe' helyben lakónak. Ha már a környékek tisztán tartása is egy bejáratott ügy, akkor lehet majd gondolkodni olyan építkezésekről ís, amelyek emberibbé teszik a tájképet. Hogy ne a Barossról hozzak példát, a Savoyai előtt az úttest közepén, valamint a vilamos és az úttest között ronda, lebetonozott szigetek vannnak. Ott hivatalból nem szabad gyalogolni, tehát semmi nem indokolja, hogy ne virágágyások legyenek ott. Na ilyen építkezésekre gondolok, aminek keretében feltörik a betont és növényzetet tesznek a helyére. Az Ispiláng végállomásra is ráférne ilyesmi.

Előzmény: mikmaq (227)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!