Keresés

Részletes keresés

dobka Creative Commons License 2001.11.23 0 0 287
Kedves Uraim és Hölgyeim ! ( ... bár olvasván a kerületi illetőségű topicokat eddig hölgy írásával nem találkoztam, de korrigálást kérek, ha tévedtem )
8 éve élek a kerületben és értelemszerűen érdekelnek lakóhelyem hírei, így érdeklődéssel olvasom ezt a topicot is.
Két kerületi újságunkon kívül talán még ez az egyik élő média.
Máig élnek bennem az első érzések és meglátások a kerületről: kellemes dimbes-dombos vidék,kisvárosias hangulattal, előző lakóhelyemhez képest és a környező településekhez képest is sokszor rossz összbenyomást keltő küllemmel( ápolatlan épületek,rendezetlen közterület,szemét szemét hátán stb. )Természetesen megismertem az összes kerületi környezetszennyezési problémát is. Mindezek ellenére nagyon sok kellemes és értékes épületet, hagyományt is megismertem, és összességében elmondhatom, hogy szeretek itt élni.
Az furcsa azonban, hogy amikor erről a kerületről az országos sajtóban hír jelenik meg, akkor az döntően negatív, a kerület imázsát rontó hír. Ezen el kellene gondolkodni. Pozitív, előremutató kommunikációra van szükség. Olyan sok érték és jó példa van a kerületben. Ezeket kellene megmutatni. Nem szabadna hagyni, hogy a kerületről félrevezető és főleg negatív összkép alakuljon ki. Mindannyian tudjuk, hogy például sok budapesti térkép véget ér valahol a XI. kerületnél, Dél-Buda a fővárosi szóhaszálatban valahol a Sas-hegynél végetér, a kerületünket sokan a világ végének érzik stb.
A nyilatkozók gondoljanak erre is ! Nem mondom persze ezzel azt, hogy a gondokat söpörjük a szőnyeg alá. Az egyensúly az aminek pozitív irányba kell billennie.
Első hozzászólásra talán ennyi, ha lesz időm írok, egyébként pedig olvasgatom azokat a kerületi részeket, amik hasznosak és előrevivőek.
Üdvözlettel:
Dobka

kerub Creative Commons License 2001.11.23 0 0 286
Ördőgszem!

A Hűség az Erzsébetkirályné és a Kápolna utak határolta terület elzabrálása egy régi történet.

Ez a terület az Erzsébetkirályné uton az autoszerviz alatti térségben levő árva kapuig tart, egészen a Libál kertig.

Több mint 40 évvel ezelött a Budatétényi Béke TSZ.-t bekebelezte a SASAD MGTSZ. ennek a területnek egy része a SASAD tulajdonában volt.

1967 ben a SASAD még az Ágh nevezetű elnök uralkodása időszakában, más egyéb telkekkel együtt vissza adta a tulajdonosoknak a kertjeiket mivel ezek a területek nem estek egy tagba az MGTSZ. müvelt területeivel.
A Pauks és a Mamusics család a korábbi tulajdonosok erről értesítést vagy kapott vagy nem , viszont a XXII kerületi Tanácsnál volt egy élelmes ember.

Ez a Völgyesi nevezetű borospincei hordómosóból előlépett VB titkár talált egy rendeletet az elhanyagolt telkekről és ezt nem csak ebben a térségben hanem más kertek esetében is alkalmazta a kerületben.
Az "elhanyagolt telkeket" kiadta 30 évre gondozásra a fajtájabélieknek. ( Csupa rászoruló magasbeosztású elvtársainak)

Kiváncsian vártam mi is lessz ha lejárnak ezek a szerződések 1999 ben.

Hát nem változott itt semmi nem a tulajdonosok kapták most sem vissza hanem megint mások a mi telkeink esetében legalább is ez történt.
Most nem a Tanács hanem a Polgármesteri hivatal rendelkezett a más vagyonával.
Az alábányászott területek a fullerföld bányák rajzai szerint vékony vályatokkal lettek csak kitermelve , itt csak egyszintes házakat szabad építeni megfelelő alapozással.

Az alábányászásért kártalanítást Budatétényben senki egy fillért sem kapott.

Egyébként a Határúti lakópark házai is a hajdani Eördögh féle birtokon épülnek ami úgyszintén alábányászott terület, sőt ott volt a közvetlen küzelben a bánya lejárata is.

Az 50-es autóbusz felső végállomása előtti megállónál az Alvó utca is egy ilyen elzabrált és bérbe adott terület.
A mai napig rendezetlenek ennek a területnek a tuldonviszonyai is.

Megnézem mi épül ezen a területen.

Üdv: Kerub

Előzmény: ördögszem (272)
Zugi Creative Commons License 2001.11.23 0 0 285
Üdv!

Villa amíg a Zöld Jövő mint szervezetről tapasztaljuk a "saját bőrünkön is", hogy tettekben is látványosan tesz a környezetvédelemért, addig ez a Levegő Munkacsoportról kevésbé mondható el annak ellenére, hogy mint írtad, egyik alapítói a Zöld Jövő is. Rokfort jól megfogalmazta, hogy miért nem szimpatikusak az emberek többségének a Levegő Munkacsoport kezdeményezései.
Tehát a napi hírekben az emberek, így jómagam is, csupa olyan Levegő Munkacsoportos hírrel találkoznak, amik inkább hátráltatják a fejlődést, semmint védik a környezetet. Én bevallom, hogy olyankor csak legyintek, és azt mondom magamban, hogy na megint egy "levegő munkacsoportos" szólt bele. Tőlük is inkább arra lennék kíváncsi, egy olyan ellenzéket várnék el tőlük, ami nem csak ellent mond, hanem javasol is megoldást. Például autópályák kapcsán, meg az említett káposztásmegyeri lehajtó. Csak azt ne mondják, hogy nem kell autópálya, járjunk lóháton, és ez a megoldás:)

Ugye a Campona is megérne sok vitát, és én még csak szakembere sem vagyok a témának, de az, hogy egy ilyen bevásárlóközpont környezetszennyező lenne, az is relatív. Mert adott ponton mindenképpen növeli a forgalmat. Ilyen értelemben a villamos is nagyon környezetszennyező egy jármű, csak nem lokálisan, hanem globális módon, mert annak az energiájához az erőmű füstöli el a károsanyagot. Így ha a Camponában lévő sok üzlet elszórva lenne egy bizonyos területen, mondjuk a kerületben, akkor az embereknek kocsiba kellene ülniük, és akkor ide oda mászkálnának üzletről üzletre, ami szintén forgalmat gerjesztene. Nem beszélve, ha ugye ez mind a Belváros irányába menne. Tehát szerintem jó dolog egy ilyen nagy bevásárlóközpont, persze én csakis a kereskedelmi jellegét, a bevásárlás megkönnyítését támogatom, az már nekem sem tetszik, amit 3dent is emlitett, hogy egyfajta életstílus alakul ki falain belül.
Tehát úgy gondolom, hogy a Levegő Munkacsoport részéről a Campona bővítése elleni harc, az nem a legjobb hozzáállás. Elvégre egy már meglévő komplexum bővűlne, és egyáltalán nem erdős terület felhasználásával.
De megint amatt fura ez, mert most miért épp a Campona ellen léptek, hiszen az Auchan zöldterületfoglalása ellen is tiltakozhattak volna. Nem beszélve miért avatkoznak bele pl. a művház dolgába? Emiatt tűnt kicsit politikai felhangúnak. Abban mi a környezetszennyező, ha egy elavult művház helyett kap a kerület egy vadiúj művházat? Szerintem nem ilyen területekre kellene összpontosítani a figyelmüket, hanem a valós környezetszennyezésre. Vizek tisztasága, hulladék elhelyezése, erdőterületek megvédése, stb. Mert amíg ilyen emberi közérzetjavító és szinte elenyészően környezetkárosító dolgok ellen kampányolnak, csak a népszerűtlenség lesz az osztályrészük.
Üdv:
Zugi

Előzmény: villa (270)
Inner Circle Creative Commons License 2001.11.23 0 0 284
Ebben sok igazság van, de ez nem környezetvédelmi, hanem kulturális-szociológiai kérdés.
Előzmény: 3dent (279)
villa Creative Commons License 2001.11.23 0 0 283
Közben megnéztem a drbit-ék által szerkesztett kerületi honlap gyűjteményt, abban sem sok helytörténet van, úgyhogy tényleg ránk férne egy kis helytörténet itt is és egy honlapon, amit Garbócziék látnának el - meg persze más is akinek van anyaga -.

A piláh persze nem Pilhál, de talán arra gondolt Szala, ha nem akkor tévedtem, én ebben a műfajban még a piláf-ot ismerem - talán - legutóbb Isztanbulban a kedvenc gyorsétkezdémben adtak valami ilyesmit, ami babos, szaftos, enyhén húsos étel volt.

A fennsíkon közben befejeztük az őszi munkákat, még pár illegális utat lesáncoltunk a MM felé és a Kamaraerdei úttól felfelé eső részen és néhány száz cserjét is beültettünk a sáncokba, egyelőre a belső oldalon, hátha még a galagonyát is ellopják - nincs bebetonozva -. Az út menti hölgyekkel nem tudtunk mit kezdeni.

villa Creative Commons License 2001.11.23 0 0 282
Ezt senki nem gondolja szerintem, a Pilhál-i jelző viszont egy jó szó-alkotmány - a plebejus újságírás termelte ki - ehhez hasonlók azért a Népszavában is akadnak a másik oldalról.
üdv.
Előzmény: SzaLa (281)
SzaLa Creative Commons License 2001.11.23 0 0 281
Zsombi példáján okulva (még mielőtt kapnék valakitől egy piláhi jelzőt) megjegyezném, hogy nekem sem az a törzshelyem, és semmi indíttatásom nincs védeni egy huszad osztályú ivót. (Nekem sem tetszik!)
Előzmény: villa (280)
villa Creative Commons License 2001.11.23 0 0 280
Üdv.
Kocsma-ügyben nyilván az a helyzet amit Szala említ, de nem szívderítő ami a Kossuth L. utcában van - ez valahol öszefügg a hipermarket vitával is, hiszen ha ott gyorsabban sikerült volna rendbe tenni a 9-es tömböt, akkor már a "szilvamag" északi oldalán tartanánk és sor kerülne a kricsmire is, nem is szólva a rehabilitáció továbbgyűrűző hatásairól.

A mega centerek amúgy a "tőkés társaságok világuralmának" - Korten - közvetlen megjelenései itt a mindennapjainkban, de elég ha bekapcsolunk egy kereskedelmi vagy akár közszolgálati csatornát és már hülyülünk és ez sajna nem off ügy.

Köszönjük és várjuk az arcképcsarnokot és csatolt részeit.

3dent Creative Commons License 2001.11.23 0 0 279
Sziasztok!

Úgy látom, a véleményemmel nem leszek a többség mellet, de Villához hasonlóan én sem nagyon támogatom a super- (mega-, giga-, tera-?) marketek és -centerek rohamos terjesztését, nem csak környezetvédelmi szempontból, hanem inkább egyfajta "szellemi környezetvédelemből".
Amikor néhanapján belépek a Campiba, bizony sokszor megfordul a fejemben, hogy nehogy rólam azt gondlja valaki, hogy "plázázni" járok a Camponába. Így villámgyorsan húzok el az andalgó tömeg között, és célirányosan berobogok az aktuális üzletbe, majd pedig sebesen söprök ki az épületből.
A szomorú szerintem az, hogy sokan vannak (fiatal lányok/fiúk, sőt családok is!), akik lemennek "camponázni", és ez nekik komplett napi program! Miért nem beszélgetnek inkább otthon, vagy mennek pl. színházba, esetleg sportolni a grundra?
"A Campona jó dolog, ha nem arra használják, amire készült." - mondta egy barátom, és igaza van. Nem a háziasszonnyal van a baj, aki fél óra alatt mindent meg akar vásárolni, hanem a gigacentrumokhoz kapcsolt sznob "plaza feeling"-gel, azzal, hogy az esztelen (és igénytelen) pénzköltés kezd életstílussá válni!
És azzal sem értek egyet, hogy "az embereknek is egyre jobb életfeltételeket kell biztosítani" (idézet rokfort-tól), mert szerintem már baromi jól él az átlagpó'gár Magyarországon (ami nem jelenti azt, hogy mindenki, de pl. nemrég hallottam egy családot sírni arról, hogy ők szegénységben élnek, közben tudom róluk, hogy több autójuk is van, szép házuk.... stb. de hát egy gazdagabbat mindig lehet találni, és akkor mi vagyunk a szegények...), inkább az emberi kapcsolatok terén kellene javítani az életünkön, és akkor talán még boldogabbak is lennénk!

Úgyhogy én azt mondom, minél kevesebb bevásárlóközpont legyen a kerület közelében!

Bocsánat, azt hiszem kicsit off voltam, de ez most kijött belőlem...

Üdv mindenkinek,
3dent

Előzmény: rokfort (274)
ppapa Creative Commons License 2001.11.22 0 0 278
Szervusztok!

Szeretnék beszámolni arról, hogy tegnap este Garbóci Lászlóval hosszasan eszmét cseréltünk a kerület dolgairól, ezen belül a helyi történetekről, régi képekről, majd az internet kínálta lehetőségekről.
Megbeszéltük, hogy a korábban már emlegetett Budafoki arcképcsarnok kibővített változatát a topik közönsége elé fogjuk tárni, természetesen a tétényi érdekeltségű személyiségekkel kiegészítve. Az első lépésben az eddig kikutatott listát mutatjuk be (feltéve, hogy képes leszek megfelelően tabulálni az adatokat) és kérünk mindenkit, gondolkodjon el azon, hogy tud-e még ajánlani neveket, akiket érdemesnek tart a nagy kerületi arcképcsarnokban szerepeltetni.
Menet közben majd az életrajzi vonatkozások főbb adatait szeretnénk felsorolni, a bemutatott személyiség képével együtt.
Az arcképcsarnok Budafok-Promontor és Tétény településekkel a régmúltban, múltban, közelmúltban valamilyen kapcsolatban volt személyek előtti tisztelgés kíván lenni, független attól, hogy az illető ténylegesen itt lakott-e, a fő szempont az, hogy a két településsel kapcsolatba hozható az életük, a munkásságuk, az emlékük.

ppapa

ördögszem Creative Commons License 2001.11.22 0 0 277
OK, de az elvadult zöldet még mindig jobb volt nézni, mint a letarolt pusztaságot. Azzal együtt, hogy viszonylagos rendszerességgel felgyulladt, meg szerették a kóbor kutyák. persze, lehet, hogy korán hőzöngök és valami tök jó lesz a helyén, de azt hiszem előbb-utóbb nem ússzuk meg a lakóparkot.
A Campona-bővítésről más a véleményem, mint a többségnek. Mindig azt gondoljuk, hogy baromira tudjuk kezelni a természetet, majd megoldjuk, tök jó lesz. Hát... Mindenki elfogadja az érvelést, hogy így legalább jön a dohány, meg mindannyian gazdagodunk, meg hogy nem lehet az ár ellen haladni, a világnak fejlődni kell+kényelem. Aztán a természet végül meg jelzi, hogy nem így gondolta, őt nem kérdezték meg. És ebben nincs politika.
Előzmény: villa (273)
SzaLa Creative Commons License 2001.11.22 0 0 276
Tudtommal csak az újonnan nyitott kocsmák nem lehetnek oktatási intézménytől 200 m-en belül, de visszamenőleges hatály nincs. Ha az erre vonatkozó jogszabály hatályba lépésekor már üzemelt az egység, akkor az szabályos. (Ezt az Árpád utcai iskolával szemben található kocsma tulajától hallottam.) Ha tévednék, javitsatok ki!
Előzmény: rokfort (274)
villa Creative Commons License 2001.11.22 0 0 275
Én tiszteletben tartom ezt a véleményt - az LMCS-ről kicsit mitikus képetek van - de én és mi nem szeretjük ezeket a mega centereket. Persze ezeknek nem kis krejlzerek az alternativái, hanem emberi léptékű üzletházak és üzletek városias formában. Amúgy mi nem lépünk fel aktívan a Campona ellen, de ha megkérdeznek megmondom a véleményünket, vertük, verjük a tamtam-ot eleget más ügyekben.
A kocsmát majd megkérdem jegyző úrtól - aljegyző asszony mit szól hozzá ?
Előzmény: rokfort (274)
rokfort Creative Commons License 2001.11.22 0 0 274
Sétálgatva a Kossuth L. utcában azt láttam, hogy pont az általános iskolával szemben egy kocsma van! Csodálom, hogy ez az illetékeseknek még nem szúrt szemet, mert biztos vagyok benne hogy ez szabálytalan.

A levegő munkacsoporttal az a bajom, hogy folyton elvekért harcolnak és nem veszik figyelembe hogy itt emberek élnek! Ha rajtuk múlt volna valószínüleg még a fáról sem jöttünk volna le.
Ne értsetek félre én nagyon fontosnak tartom a környezet védelmét, de azért az embereknek is egyre jobb életfeltételeket kell biztosítani. Nagyon megkönnyítik az életet a szupermarketek, a szétszórt kis boltokba rohangálásra csak az olyan nőknek van ideje akik nem dolgoznak vagy nem kötött a munkaidejük. Ez 10-20 éve még ment, de mostanában szükség van az este 8-ig, 10-ig nyitvatartó nagyáruházakra, ahol minden egy helyen megtalálható, van posta, gyógyszertár stb...Nekem nagyon megkönnyitené az életemet, ha végre felépülne az Auchan. ( Villa! Nehogy azt is megfurjátok!)

Előzmény: villa (273)
villa Creative Commons License 2001.11.22 0 0 273
Üdvözlünk körünkben. Ezzel sokan vagyunk így és sok olyan területünk van, mint amiket említesz, amiknek van tartásuk, de a kül- és egyes belterületek katasztrofálisak.
A kérdéses területet valóban felparcellázta a Sasad de rájöttek, hogy rendezetlen pincerendszerek vannak alatta és leálltak az építkezéssel, cserje, erdő irtásban meg mindig is elég jók voltunk.
Előzmény: ördögszem (272)
ördögszem Creative Commons License 2001.11.22 0 0 272
Üdv. Néhány hete figyelem a budafoki fórumokat, a képek, a témák és a hangnem hozott ide, sok infot is összeszedtem. Szóval a közepébe: A szemét és a környezetvédelem mindig, mindenhol központi téma. Az szinte kivétel nélkül mindenkit irritál, ha a közvetlen környezete koszos, de tényleges erőfeszítéseket nem igazán látni. Nyilván, persze, mindenkinek igaza van abban, hogy "az emberek gondolkodását kell megváltoztatni" de lényeges szemléletváltozást azt hiszem, senki nem tapasztalt és erre vonatkozó hatékony módszereket sem ismerek. Ezért, úgy gondolom akiket ez a probléma tényleg érdekel, azoknak maguknak tenni kell ennek érdekében, még akkor is ha ez akár semmilyen eredményre nem vezet. Nem akarok okoskodni, nyilván én is csak pofázok most általános igazságokról. Azért is költöztem (nem olyan régen)a kerületbe, mert úgy gondolom, hogy ez Budapestnek egy olyan egyedülálló része, amely szinte különálló egységként, mint egy kisváros működik - természetesen ez hangulati megközelítés. Budatétényben úgy élnek egymás mellett az emberek mint egy faluban, szóval ez a része tök jó. Lehet nagyokat futni, biciklizni,ez nekem egy csoda, mivel Pest belső kerületeiben nőttem fel. Emellett felháborít, amikor a tétényi fennsíkon, Kamaraerdőben futva szeméthegyek mellett visz az út. Szóval amellett, hogy nem viszem a sittett a szomszdos üres telekre, veletek talán picit többet is lehetne tenni.
Más: Nem tudja valaki, hogy a Hűség-Kápolna-Kapu-E. királyné u. által határolt elvadult Sasad-telket miért tarolják le traktorokkal? Úgy tudom, hogy ez olyan mértékben alábányászott, hogy nem adnak ki rá építési engedélyt.
villa Creative Commons License 2001.11.22 0 0 271
Köszönjük, akkor drbit-el egyeztetjük a részleteket, de reméljük nem tűnsz el teljesen és leszel internet közelben.
Előzmény: Törölt nick (269)
villa Creative Commons License 2001.11.22 0 0 270
Üdv. Mindenkinek és elnézést, hogy eltűntem, de jó pár off (és on) programom volt tegnap délután és este. Köszönet a felajánlásért, drbit-nek, tegnap már letettük a Városháza portájára a Duna parti képeket tartalmazó cd-t slr-nek, de akkor át-címezzük drbit-nek, kérem vedd fel és nézd át, majd tegyél fel egyet kettőt ide ill. ha lesz jelszó a képtár-ra. A képeket majd azonosítjuk, bár azt hiszem sorban vannak feltéve a cd re, a Hosszúréti patak befolyástól a hizlalda menti sávig.

Nagyon sok érdekes és húsbavágó téma jött elő. Amit tegnap említettem, az m1 riport ma reggel ment le kétszer a körzeti műsorban, a hipermarket ügyben. Én nem tehettem mást mint elmondtam a véleményemet, amit a honlapra már korábban feltettünk, kifejeztem város-szerkezeti és ökológiai aggályaimat ezzel és az ilyen típusú mega-centrumokkal kapcsolatban. Utána gondolom polgármester úr meg a pozitív érveit mondta el. A dologban nem látok - meglepő módon - politikai hátteret. A Levegő Munkacsoportot ismerem, alapító tagjai vagyunk, sok tucat civil szervezet a tagja, nem politikai indítékúak, hanem elvi jellegűek a harcaik, a káposztásmegyeri lehajtótól az Auchan(ok)-ig, mégha szélmalom-harcnak is tűnik. Az ügyosztály is okkal aggályoskodhat, persze miért pont itt kezdi? Én azt hiszem ez is jó példája a globálisan és hosszútávon gondolkodók, így a "zöldek" és a napi gondokkal küzdők - önkormányzatok, rendezett környezetre, normális vásárlási körülményekre, lehetőségekre vágyó polgárok - közötti látszólagos ellentmondásnak. Az is tény, hogy nem könnyű befektetőt találni egy alközpont fejlesztésére, még a 9-es tömbre sem, hát még egy nagytétényi vagy budatétényi központra. Az ilyen giga-központ viszont 10-15 km-ről vonzza a vásárlókat, de a külső hatásokat, költségeket szétteríti a társadalomra.

Ami a közhangulatot illeti - szemét és közterület állapotok ügyben - azt már sokszor leírtuk, az is a negyvenéves lesilányítás, gyökértelenítés eredménye. Nagyon nehéz innen visszamászni és sokaknak érdeke, hogy ott is maradjunk a mocsokban, és itt nem is feltétlenül politikai motívumokra gondolok, üzleti szempontból is jobban manipulálható egy viszonylagosan tudatlan, értékmentes dáridó-fogyasztó, mint egy tudatos polgár.

Hogy csapongjak a témákban, esővíz ügyben beszéltem Hayde tanár úrral, aki ott volt a fórumon a múltkor. Egyes helyeken, főútvonalakon van külön esővíz rendszer, máshol a víznyelők a szegély mentén a közcsatornába viszik az esővizet, ott látjuk néha a szökőkutakat a nagy zivatarok idején, és az egész megy a Dunába. Ha lesz szennyvíz tisztító, akkor foglalkozni kell a külön-választással, mert az rontja a működést, növeli a szennyvíz mennyiséget, legalábbis lökésszerűen, de majd beszélek még kifejezetten csatorna szakértőkkel is.

Szalának köszönet a sajtó-figyelésért, már a mai is megjelent zuginál. Jó ötlet cato-tól a régi (családi és más) képek behozatala, remélem Garbóczi-tól is kapunk muníciót.

Köszönet slr vészhelyzet összefoglalásáért, pánikot anno már keltettünk párszor, meg is kaptuk érte a magunkét - nagytétényi szennyezés, kerületi rákhalálozás, budatétényi állapotok a salakfeltöltések körül stb. - de megvannak a magunk kis és a széles közösség nagy vészhelyzetei is.

Törölt nick Creative Commons License 2001.11.22 0 0 269
Villának átadtam a kulcsot (valójában elküldtem neki mail-ben anélkül, hogy ezt előre megbeszéltük volna, ezért ezúton is elnézést kérek tőle), hogy ha megegyezés születne mielőtt visszajövök, ő tovább tudja azt adni. Remélem, ezzel mindannyian egyet tudtok érteni. Feltettem még két panorámát a képtárba, szerintem elég érdekesek. Ismét igen nagy méretű file-okról van szó, egyiken a 'magasház'-aktól az ikerkollégiumon, a a felüljárón, a csepeli víztornyon, a Shellen, az új művház helyén, a régi művházon, a Camponán, a 6-os úton, a Rózsakerten, Nagytétényi úton, a Növény utcán, a Horgásztelepen, a Háros-szigeti fák csúcsán és az M0 Duna-hídon át a kerület fölé kívülről magasodó lakihegyi műemlék-adótoronyig minden rajta van. Viszlát egy hét múlva.
Előzmény: Törölt nick (268)
Törölt nick Creative Commons License 2001.11.22 0 0 268
Köszönöm a felajánlást a többiek nevében is. Mail-ben más is jelezte már segítőkészségét. Most egy hétig nem leszek. Bízom benne, hogy addig kialakul a megegyezés, és akkor átadom a jelszót.

Mielőtt bárki kérdezné: láthatjátok, hogy örömmel és elég sok munkával próbáltam letenni a képtár alapjait, de a folyamatos, megbízható üzemeltetésre nem tudok berendezkedni. Ahhoz másféle ember kell, és főleg olyan, aki amúgy is rendszeresen a magyar weben van, és nem jelent neki túl nagy plusz megterhelést / költséget a képek kezelése.

Minden jót: slr

Előzmény: Törölt nick (266)
Zugi Creative Commons License 2001.11.22 0 0 267
Magyar Nemzet cikke:

Megszűnik a „halálgyár” Nagytétényben
Elkészültek a Metallochemia-telep kármentesítési tervei · Nyolcmilliárd forintba kerülnek a munkálatok

A napokban elkészült a nagytétényi Metallochemia-telepnek és környékének kármentesítési és rehabilitá-ciós terve, amelyet az egykori vegyi üzem jogutódja, a Metalloglobus Rt. vezetői a napokban adtak át a környezetvédelmi hatóság igazgatójának. A négy évig tartó munkálatok több mint nyolcmilliárd forintba kerülnek. Egy holland szakvélemény szerint a gyártelep szennyezése több mint kétezer év múlva tisztulna ki a talajból természetes úton. A telep ezerméteres körzetében súlyosan szennyezett a föld felső rétege.


Egyszerűen csak „halálgyárnak” nevezik a nagytétényiek a volt Metallochemia-telepet, amelynek húszhektáros területén 700 ezer tonnányi ólom- és cinktartalmú kohósalak halmozódott fel a jogelődök által 1910 óta végzett ón-, réz-, cink- és ólomkohászat eredményeként. A problémáról a ’60-as évektől kezdve tudnak, de a tanácsrendszerben az akkori illetékesek eltussolták az ügyet. A környezetszennyezést évtizedekig titkolták a lakosság előtt, csak a rendszerváltozás után kerülhetett a nyilvánosság elé. Mészáros Péter, a kerület első országgyűlési képviselője és a Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesület felhívását és több parlamenti felszólalást követően tárcaközi bizottság alakult az ügy kivizsgálására. A Metallochemia-telepet tizenegy évvel ezelőtt leállították a környezetszenynyezés felszámolásának érdekében. Az ÁPV Rt. közlése szerint az állam olyan garanciákkal adta el az anyacég Metalloglobus Rt. -t, hogy a vevőként jelentkező magyar és osztrák tulajdonú céget bírósági határozat és környezetvédelmi hatósági döntés kötelezi a talaj- és talajvízszennyezés üzemen belüli és kívüli felszámolására. Ezt követően elindultak a tárgyalások és a vizsgálatok, különböző tanulmányok készültek, de ebből a lakosság nem sokat érzékelt, mert helyben maradt hétszázezer tonna kohászati végsalak, és szennyezett maradt a környékbeli kertek talaja. A területen tiltják a zöldségek jelentős részének termesztését, csökkent az ingatlanok értéke, a térségben élő 1200 család egészsége is veszélybe került. Két éve elkészült a tulajdonos helyszíni feldolgozást célzó kárelhárítási terve, de ezzel szemben fenntartásai voltak a lakosságnak és az önkormányzatnak. A kerület vezetése párbeszédet kezdeményezett az érintettek között, így a meddőhányó helyben hagyása, és a környék szennyezett talajának cseréje mellett döntöttek. Ez a megoldás elfogadható a lakosság, az önkormányzat és a tulajdonos számára is. A kiviteli tervezés alatt rendszeresen egyeztetett a helyhatóság a tervezővel, a lebonyolítóval, a tulajdonossal, és a lakókat képviselő Nagytétényi Ember- és Érdekvédő Környezetvédelmi Egyesülettel. Állapotfelmérés indult meg a tétényiek körében, a vizsgálatokat végző szakmai csoportokba civil tagokat vettek fel. Létrehozták a Nagytétényi Rehabilitációs Tájékoztató Irodát, ahol rendszeresen értesítették az érintetteket. – A legfontosabb, hogy több évtized után megoldhatják az itt élők gondjait, de még kérdés: ki teremti elő ehhez a forrásokat – jelentette ki Németh Zsolt, a kerület országgyűlési képviselője. A finanszírozásra a 6-os út átvezetése a területen megoldást jelenthet, ugyanis az autóút építésére elkülönített pénzből juthat a rehabilitációra is. A képviselő arra kérte a felügyelőséget: mielőbb döntsön a tervezetről, hogy időben elkezdődhessenek a munkálatok. Szabolcs Attila XXII. kerületi polgármester kiemelte, hogy a kiviteli terv példa nélküli összefogás eredménye. Felhívta a hatóságok figyelmét arra, hogy a tétényiek nem tudnak és nem akarnak tovább értelmetlenül várakozni a munkák elindítására, ezért a hatóság gyors döntésére van szükség. Az előzetes feltárások alatt három-négyezer fúrást végeztek a szakemberek, és megállapították, hogy a szennyezés három- méteres mélységben is megtalálható a területen – mondta el Kalocsai Csaba, a Metalloglobus Rt. igazgatója. Szerinte átfogó tervet dolgoztak ki a telephelyen belüli, és azon kívüli rehabilitációra, valamint az egyes munkák összehangolására. A mérgező meddőhányót olyan szarkofágba helyezik majd, amelyet másfél kilométer hosszú résfal zár le, megakadályozva a talajvíz szennyezését. A szarkofágot több rétegű szigeteléssel fedik le, majd földdel takarják be és végül beültetik növényzettel. A növények védelmével és visszatelepítésével teljes talajcserét végeznek a környék kertjeiben, ahol egészségügyi határértéket meghaladó szennyezést találnak. Öt-hatszázezer köbméter földet kell megmozgatni a kivitelezőknek. Kalocsai kijelentette: a Metalloglobus Rt. több mint kétmilliárd forintot különített el a kivitelezés finanszírozására. – Kiemelten kezeljük a nagytétényi ólomszennyezés ügyét, és remélhetőleg a jövő év első negyedére lezárul az engedélyezési folyamat – fűzte hozzá Kónya Károly, a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi Felügyelőség vezetője.

Törölt nick Creative Commons License 2001.11.21 0 0 266
Sziasztok!

slr -nek válaszolom, hogy ha a többiek is egyetértenek vele, szivesen átveszem a fotógaléria gondozását. A budafok-teteny.lap.hu szerkesztése mellett ez is "témába vág".
Mint észrevehettétek, nem vagyok egy grafomán alkat, de -tisztes távolból- érdeklődéssel figyelem a történéseket. A személyeskedő, indulatos, nem ide való megjegyzésekkel azért nincs bajom, mert egész egyszerűen nem veszem figyelembe azokat. Úgyhogy ami kerületi, ami szimplán vélemény, ami dokumentum és ami illusztrál vagy alátámaszt, az jöhet. A képek között meg nem kell válogatni, hiszen majd válogat az, aki nézi.
Azt tudom vállalni, hogy naponta, de legalább hetente ötször frissítem az anyagot (persze, ha van mivel).
Üdv.:
drbit

Előzmény: Törölt nick (260)
Törölt nick Creative Commons License 2001.11.21 0 0 265
Az előző volt a törölt, de visszamásolni igért 'Budafok - vészhelyzet' topic tartalma, ez pedig a 'Budafok - építkezések, városfejlesztés' csírája volt. Azt hiszem, minden adósságomat törlesztettem.

ppapa 2001-11-03 20:10:33 (3)
Híradás a Tóth József utcából:

Néhány napon belül kész az "új Németh" utcai frontja. A homlokzat ornamentikája egész mutatós, a falazat festése is kész, jelenleg az ablakok mázolása folyik. A belső vakoláson már egy-két hete túl vannak, most már (gondolom) gőzerővel folynak a belső szakipari munkák. Úgy látszik, nem töltötték tétlenül az idejüket az építők.

ppapa

originalqszi 2001-10-30 10:20:17 (2)
Bocsi, de ez a qrva Bróz Ernő nem mutatta:((
[előzmény : (0) e_laca, 2001.10.30 10:17]

originalqszi 2001-10-30 10:18:15 (1)
12 perce él és még egy 0-t se írrt ide senki???? Budafokiak!!!!!!!!

e_laca 2001-10-30 10:17:05 (0)
először is egy nulla "belüről...

slr 2001-10-30 10:06:35 (0)
Dombjaival, folyópartjával, régies kisvárosi szerkezetével, tagoltságával Budafok és Tétény egyedi hangulatot, városképet mutat, amelyen súlyos nyomokat hagytak az elmúlt évtizedek (beleértve a legutóbbi évtizedet is) lélektelen átalakításai, de jó példák is szép számmal láthatók. A most tervezőasztalon lévő, vagy már éppen épülő jövőbeli városképről talán érdemes pár szót váltani.

Ha van, aki úgy gondolja, hogy ezt a témát egy ilyen, kisebb terjedelmű célirányos topicban is érdemes megvitatni, azt szívesen látnám itt. Örömmel látnék példákat régi értékek szakszerű megmentésére, régi súlyos hibák enyhítésére és javaslatokat egy szebb városkép és kellemesebb élettér kialakítására. Jó lenne, ha ez nem panaszfórum lenne, de legalábbis minden panasz mellé egy-egy megoldási javaslat is érkezne.

Ismét hangsúlyoznám: nem célom budafoki topicokkal elárasztani a Törzsasztalt. Nem célom bárkit is elcsábítani máshonnan, nem célom a
hozzászólásszám erőltetett növelése sem. Ha valakit zavar a témák széttagoltsága, annak felhívnám figyelmét a 'Kedvencek' és a 'Keresés' funkciók hasznosságára és használhatóságára. Kérem, csak az szóljon hozzá, akinek érdemi mondanivalója van, vagy jól érzi itt magát. Ha valaki máshol szokta megvitatni Budafok életét, azt is örömmel látom itt egy-egy beírással, hogy ez a témakör áttekinthető és akár máshol is felhasználható legyen. Ha süllyed, hadd süllyedjen, ha olvadnia kell, olvadjon be.

Törölt nick Creative Commons License 2001.11.21 0 0 264
Adósság, amit ilyen spártai módon törlesztek:

slr 2001-11-07 08:31:41 (7)

A legfőbb vészhelyzet persze a torzsalkodás, pártoskodás, acsarkodás és a kirekesztősdi. Bevált recept arra, hogy az emberek nagy részét elfordítsa a közügyek felől, kisebb részét pedig hangos és biztosan szavazó pártharcossá tegye. Abban bízhattunk, hogy az internet mint közeg segít majd közelebb hozni az embereket egymáshoz, de sajnos nem ez történt. Ez az igazi vészhelyzet.

slr 2001-11-06 14:47:04 (6)
Ahogy a környékünk ma kinéz, az azt igazolja, hogy a szemét kezelésével kapcsolatban MINDENKINEK sok tanulnivalója van még.

A szemetesek elkezdtek hatóságként, idomítóként, szivatóként viselkedni, értelmezze ki-ki magának. A mai napon a környék tele van háztartási
szemetes zacskókkal. Fújja a szél, turkálják a kutyák.

A hosszú hétvégére valószínűleg mindenki alaposan bevásárolt, több szemét jött össze, mint a szokásos hétvégéken. A 'házmesterek' vagy takarítók reggel kihúzgálták a kukákat az utcára, de a kukák mellett még zacskókban is volt háztartási szemét. Ezeket a zacskókat mindenhol következetesen otthagyták. Ezután a takarítók az üres kukákat visszahúzgálták, a szemét pedig maradt az utcán.

Feltételezem, hogy az eset szó nélkül marad. Mindenki mélyen hallgat majd róla. A kukások elégedettek, hogy nem hagyták magukat megszivatni, talán büszkék is, mert megmutatták a lakóknak, hogy velük nem lehet packázni. A lakók egy része csak azt konstatálja (észre sem veszi csak csendben beivódik az agyába), hogy itt az utcán hever / száll a szemét, a sajátját a zsebéből, táskájából, autójából könnyebben kiömleszti.

Semmi nem oldódott meg, és a környezetünk megint rondább és egészségtelenebb lett egy fokkal. Szerintetek minek kellett volna történnie?
[előzmény : (5) villa, 2001.10.31 15:45]

villa 2001-10-31 15:45:01 (5)
Üdv. slr és a néma tanúk. Ez is jó ötlet, mi több, persze ez is jobb lenne ha együtt futna a kerületi közéleti és más témákkal. Amúgy a jövő szerdai Duna part fórumra csinálunk egy fotó sorozatot, diákkal, amit az elején levetítünk, a Kőérberki pataktól a hizlaldáig, érdekes lesz. Polgári szolgálatosunk, Gábor csinálja, egy nagyon értelmes, jól képzett fiú, aztán majd beszkennelhetük a képeket és ide ill. máshova is használhatjuk.
A témid, felvetéseid nagyon jók itt is, épp tegnap mászkáltunk körbe, voltunk az Angeli úti komposzt telepen, nagyon érdekes, sokan beviszik már a zöld és más komposztálható hulladékaikat, de a zöme az gombatrágya és papírgyári rostanyag. Utána voltunk a Csúcs utcában, ott inkább kelet-európai állapotok vannak, csak gomba komposzttal, plusz sóder és más anyagok pusztítják a gyepet. Szemben meg benéztünk a sitt daráló telepre a 7 es út mentén, a lőtér alatt, nagyban folyik a sitt feldolgozása, az is üzlet már és a ledarált durva és finom szemcsés anyag jól használható alapba, adalékként és sok más anyag, fém, fa is kikerül.
Amúgy előreléptünk a hulladékudvarral is, remény van, hogy a tulljdonviszonyok tisztázása után vagy a Háros u. - Nagytétényi út sarkán, vagy az M0 híd alatt a szintén a Nagytétényi útnál hamarosan létrejön az első a kerületben.

slr 2001-10-30 09:42:53 (4)
Hát igen, a hulladék talán a legnagyobb vészhelyzet - akár a folyékony akár a szilárd hulladék.

Egy világvárosban az lenne a minimum, hogy minden lakóépület csatornázott legyen és minden szennyvizet tisztítsanak, mielőtt az a természet
körforgásába visszakerül. Nem is értem, miért vagyunk ilyen nyugodtak, miközben ez nálunk nem így történik.

A szilárd hulladékkal sem jobb a helyzet. Papolunk környezetvédelemről, újrahasznosításról, ártalmatlanításról, de közben még a legelemibb dolgokat sem tudjuk megcsinálni. Egyre szűkül azoknak a hulladékfajtáknak a köre, amit a szemetes elvisz. Legyen csak egy kicsivel több szemét fóliazsákban a kuka mellé téve, azt már otthagyja, persze az nem jut eszükbe, hogy visszatérítést adjanak, amikor nincs tele a kuka.

Egyre többen újítják fel a múlt rendszerben készült, katasztrofális minőségben épült lakásukat, de szerintem senki nem tudja (én biztos nem), hogy egy csomagtartónyi vagy kombiautónyi építési törmeléket hová lehetne vinni LEGÁLISAN. Erről soha nem ír az újság, nem beszélnek az emberek, talán nincs is ilyen hely. Így aztán nem meglepő, hogy mindenhová kiborítják a szemetet az éjszaka leple alatt. Nem szent a természetvédelmi terület sem, nem érdekes, ki fogja összetrutymózni magát, amikor az erdőszélről, árokpartról összeszedi a rothadó, mérgező szemetet más után, ha egyáltalán
valaha összeszedi valaki.

Pedig talán csak azzal kellene kezdeni, hogy minden ingyenes hirdetési és politikai újságba - amelyeket minden lakásba eljuttatnak ha kell ha nem - bele kellene tenni az útmutatást, hogy MIT KELL CSINÁLNI A SZEMÉTTEL, TÖRMELÉKKEL. Ezt az emberek ma nem tudják. A szeméttároló
helyiségekbe már ki van téva, hogy mit nem szabad a kukába gyömöszölni, de azt senki nem mondja meg, hogy hová lehet vinni, vagy kit kell kihívni érte. Erre ugyanúgy meg kell tanítani bennünket, mint annakidején arra, hogy pisilés után kezet mosunk, a gyümölcsöt megmossuk evés előtt, és az iskolában nem köpködünk a padlóra.
[előzmény : (3) rokfort, 2001.10.29 13:12]

rokfort 2001-10-29 13:12:54 (3)
A pincékkel kapcsolatos, hogy a nagyfokú csatornázatlanság miatt jó esély van rá, hogy a hegyről a derítőkből elszivárgó szennyvíz a mélyebben fekvő pincékben "törjön" föl! Talán nem kéne ezt megvárni...Nem rég hallottam, hogy boldogan mesélte egy háztulajdonos, hogy milyen jó, hogy alig kell szippantani az emésztőt, mert a sziklarepedéseken át elszivárog a hegy belsejébe a szennylé!
[előzmény : (2) slr, 2001.10.26 10:01]

slr 2001-10-26 10:01:02 (2)
A legújabban napvilágra került téma az azbeszt.

Egyebek között panelházak alagsorainak szigetelésére használták a kék azbesztet. Valamilyen szórási technikával juttatták a plafonra, így egy csinos, vastag azbesztpaplan keletkezett ott. Sok helyen ez a paplan fedetlen, szabadon foszlik, hullik.

A szakember elmondta a tévében, hogy az azbeszt az egyik elsőszámú közellenség, allergiát és tüdőrákot okoz. Amilyen alattomos, évtizedek alatt fejti ki a hatását. A magas házakban kialakuló kéményhatás az azbesztport sodorja, és minden lakásba beviszi. A pincében tárolt holmit ellepi az azbesztpor.

Most az lesz a kerületi összefogás egyik mércéje, hogy ezt a frissen napvilágra került, súlyos veszélyforrást milyen sebességgel állunk neki eltakarítani.
Szívesen adnék hírt gyors fejleményekről.

slr 2001-10-26 09:49:39 (1)
A kerület történelmi jellegzetességei a mészkő domboldalba vájt üregek. Az innen kibányászott követ használták a főváros nagy építkezéseihez. Az ilyen mesterséges katlanok oldalába később barlanglakásokat vájtak, amelyek az épülő szocializmus országimázsában szalonképtelenné váltak, kilakoltatásuk sikertelen volt mindaddig, amíg a radikális megoldást meg nem találták: mérgező gázgyári iszappal töltötték fel a hatalmas
mészkőüregeket.

Ennek az anyagnak az ártalmatlanítása a kerület másik állandó témája. Azt mondják híradások, hogy hamarosan itt a cselekvés órája.

slr 2001-10-26 09:44:53 (0)
A kerület egyik stigmája a Metallochemia nehézfémmel szennyezett környezete. Túl vagyunk a baj felismerésén, komoly felmérések készültek és
konkrét cselekvési tervről tudok, amelynek alapján a mentesítést megkezdik. Ha ehhez a témához van hozzáfűznivalód, használd a "válasz erre" linket, így a témához kapcsolódó hozzászólások könnyen megtalálhatók lesznek.

slr 2001-10-26 09:40:37 (0)
Ezer veszély leselkedik életünkre. Némely veszélyforrásnak jó a sajtója, az emberek rettegnek tőle akkor is, ha a baj bekövetkeztének nagyon kicsi az esélye. Más veszélyforrások köztünk vannak, lassan, de biztosan hatnak - mégsincsenek a köztudatban, keveset teszünk ellenük.

Számomra hiteles személytől hallottam, hogy a XXII. kerület az emberi faj számára nem veszélyesebb élőhely, mint a főváros többi része, sőt bizonyos dolgokban még kedvezőbb is.

Ez nem a pánikkeltés topicja. Szeretném, ha itt írnánk össze azokat a veszélyforrásokat, amelyek közöttünk vannak, tudunk róluk, és tennünk kell
ellenük. Tárgyilagosan, a valós helyzetet bemutatva, az okokat és a kiutat is megmutatva.

Akkor írj ide, ha konkrét ismereted van, rémhírek nem kellenek. Jó lenne, ha hónapok, évek során be tudnánk mutatni, hogy ki mit tett a körülöttünk lévő veszélyforrások hatástalanításáért, ha be tudnánk mutatni a helyzet fokozatos javulását, és elejét tudnánk venni az alaptalan híreszteléseknek.

a_leples_bitang Creative Commons License 2001.11.21 0 0 263
Sziasztok, bocsi hogy csak most, de kissé összecsaptak a hullámok.Először is kedves Zugi, szerintem megjelenés egy fórumban mindig váratlan, hiszen hogyan szólhatnék róla előre. Nem olvasom rég óta a törzsasztalt, de az egészet végignéztem, mielőtt csatlakoztam. Egyébként budatétényi vagyok, az 50-es vonalán lakom több, mint húsz éve. Mellesleg ti mind ismeritek egymást személyesen, mert nekem gőzöm nincs, ki kicsoda. De ez a net szépsége. Képzeljétek, megtudtam hogy az önkormányzat felsőbb vezetésében azért akadnak, akik rendszeresen megnézik, miről is folyik a itt vita. A Camponával kapcsolatban annyit, hogy ez a rész mióta Budafok központja, milyen városképet is rontana a puszta közepén a mcdonalds és a shell kút szomszédságában. Mellesleg szerintem az egyik legjobb húzása az önkormányzatnak, hogy megépítteti a Camponával az új művházat. Ezt megfúrni nagy szemétség. A Levegő Munkacsoport a Roosevelt téren is a Grasham, meg a mélygarázs miatt feleslegesen lármázott. A park szebb mint valaha. Ha ezt meg akarják akadályozni, akkor aláírásgyűjtésbe kell kezdeni, mert ezt nem hagyhatjuk. Abban igazuk van, hogy a kiskereskedőket megölik, de ez is csak részben állja meg a helyét. Például húsárút akkor sem vennék a Smatchban ha fegyvert tartanának a fejemhez, annyira csúnya náluk. Zöldséget is inkább zöldségesnél veszek, pékárút meg a pékségben. Szerintem az épeszű emberek ezt választják, ha van a közelben. Ha meg nincs, akkor nincs kit tönkretenni. Személy szerint én sajnálom, hogy a bevásárlóközpontoknak még nem jutott eszükbe, hogy hipermarket helyett kiskereskedőknek adják ki a területet. Lenne néhány zöldséges, hentes, miegymás. Érdekesen keveredne az ultramodern környezet egy piac hangulatával. Vigyázzatok magatokra. Üdvözlet.
Zugi Creative Commons License 2001.11.21 0 0 262
Üdv!

Ehhez a Camponás storyhoz szólva az a véleményem, hogy addig addig fúrja az ellenzék ennek az új művháznak a felépűltét, hogy már ilyen Levegő Munkacsoportos köpenyben jelenik meg a téma. Tehát totál politikai a nyilatkozatuk. Egyébként szememben, most ettől az esettől függetlenül a Levegő Munkacsoport egy nagy nulla kampányszervezet. Eddig mindig olyan lehetetlen dolgok ellen kampányoltak, aminek csak nagyobb a füstje mint a lángja. Ahol kellett volna, ott nem értek el semmit. Én is környezetvédőnek érzem magam, szívemen viselem a környezet sorsát és a természetet nagyon is, de az szöges ellentétben van azzal, amit ez az ún. Levegő Munkacsoport tesz. Ha az ő véleményük lenne mindig mérvadó, akkor el kellene tüntetni a civilizációt a földről. Mert tudjuk tőlük, hogy minden új beruházás ellen kell felszólalni, pl. autópályát sem szabadna épteni, mert szerintük az bizonyos pár béka vonulási útjában lenne. Hát ahol egy néhány béka fontosabb, mint egy országrész lakossága, az régen beteges elmére vall. Semmiben sem szeretem ha túlzásba viszik.
Mert vizsgáljuk meg, hogy miféle zöld területről is beszélnek. Hol van ott zöld terület, ami beépítésre kerülne most az új művház által? Csak egy nagy gazos pusztaság van. A meglévő Campona helyén valóban volt kis fiatal fákkal teli erdős, cserjés terület. De ami még megmaradt azon a telken az minden csak nem zöld terület. Másik pedig ekkora baromságot sem hallottam még senkitől eddig, hogy bizonyos környezetszennyező csomagolást használó boltoknak kellene lenniük ahhoz, hogy felépűlhessen a Campona új részlege. Na ez már az józan paraszti ész netovábbja, nekem ez túl magas. De hát ha a cél mindenáron a kötekedés, az elgáncsolás, akkor valóban minden ilyen idiótaságba bele lehet kötni, pláne ha van hozzá politikai támogatás is bizonyos oldalról. Nagyon remélem hogy ennek a Levegő Munkacsoportnak a hozzá nem értő okoskodóit annak fogják venni, ami a nevéből is adódik: levegőnek :)
Üdv:
Zugi

Előzmény: ZsombiGy (261)
ZsombiGy Creative Commons License 2001.11.21 0 0 261
Sziasztok!

Tökre kiakadtam!!
Olvassátok:
Nem támogatja a Főpolgármesteri Hivatal környezetvédelmi ügyosztálya és a Levegő Munkacsoport, hogy a Dunapark Campona intézményközpont megépítése érdekében különlegesen nagy bevásárlóközpont létesítésére alkalmas övezetbe sorolják át a XXII. kerületi Növény utca, Nagytétényi út, Vilmos utca és a pusztaszabolcsi vasútvonal által határolt területet. Ezt a térséget már 1993-ban városközponti övezetnek jelölte ki a budafoki önkormányzat, de a két éve életbe lépő fővárosi szabályozási keretterv intézményi, illetve jelentős zöldfelületű intézményi övezetekbe sorolta a területet.
Környezetvédők szerint a Campona bevásárlóközpont nagysága jelenleg is több mint a duplája a megengedettnek. Az újabb, 2500 négyzetméter szintterületű bevásárlóközpont a jelenlegi művelődési ház helyén, Budafok központjában épülne fel. A helyiek azonban nem feltétlenül így képzelték el az új városközpontot – áll a Levegő Munkacsoport tanulmányában.
A nagy üzletközpontok olyan jelentős területi vonzással bírnak, hogy megközelítésük szinte csak gépjárművekkel lehetséges, így egészségtelenül fokozzák a forgalmat, s a helyi igényeket ellátó kiskereskedőktől – nagyobb választékukkal – elvonják a vásárlóerőt. A Főpolgármesteri Hivatal környezetvédelmi ügyosztálya kifogásolta, hogy a fővárosnak nincs koncepciója az intézményi zöldövezetek fejlesztésére vonatkozóan, így azok olyan funkciókkal épülnek be, amelyek övezetileg megengedettek ugyan (például irodaházak, lakóépületek), de nem igazán odavalók, nem igénylik a nagy zöld területet s messzemenőkig kihasználják a beépíthetőségi lehetőségeket. A Campona övezetátsorolási hatástanulmányából is az tűnik ki, hogy a bevásárlóközpont felépítése után csekély, utakkal szabdalt, keskeny zöld terület maradna. A Levegő Munkacsoport már a szabályozás előtt is rendkívül kevésnek tartotta a zöld területeket, s számuk növelését javasolta a térségben, emellett kifogásolják a 2500 négyzetméteres üzletközpont ormótlan megjelenését is, amely véleményük szerint rontja Budafok városképi látványát. Ráadásul a szervezet értelmetlen, környezetszennyező pazarlásnak tartja a jelenlegi művelődési ház lebontását. Szerintük célszerűbb lenne, ha rendbe hoznák az épületet. Bizarrnak tartja a Levegő Munkacsoport, hogy a lebontott kultúrház utódját közvetlenül a bevásárlóközpont rakodóudvara mellé építené föl a beruházó.
Schnier Mária, a civil szervezet elnökhelyettese lapunknak elmondta, hogy a XXII. kerületben a településfejlesztési döntéseket még nem foglalták rendszerbe, a kerület jóváhagyott fejlesztési koncepcióval nem rendelkezik. Az érintett területre vonatkozó szabályozási terv csupán az 1993-as részletes rendezési tervben, majd a kifejezetten a Campona céljai szerint meghozott övezetátsorolást kezdeményező határozatban jelenik meg. Sajnálatosnak tartja, hogy míg egyes budapesti kerületek az új szabályozási terve-ikkel nagy kiterjedésű, fasorokkal szegélyezett utcákat, tereket hoznak létre a régi iparterületeiken, a XXII. kerület a meglévő zöld területeit akarja „a kínai nagy falhoz hasonló létesítményekkel” átjárhatatlanná tenni. Schnier Mária elmondta, hogy a Campona tanulmányában nem találják nyomát annak, hogy a hipermarketben milyen fajtájú – hazai gyártású, külföldi, környezetvédő csomagolású vagy környezetszennyező – termékeket forgalmaznának. Mindez elegendő a megvalósíthatatlanság megállapításához.
– Az önkormányzat egy soha vissza nem térő lehetőség előtt áll, hogy a nem túl régi, de igen rossz állapotú művelődési házat korszerű intézményre cserélje le a Campona segítségével – jelentette ki Szabolcs Attila XXII. kerületi polgármester. Szerinte a városrésznek egészségügyi szempontból is érdeke, hogy a fiatalok megfelelő körülmények között tudjanak sportolni, művelődni és szórakozni. Lehet, hogy a megengedettnél néhány négyzetméterrel kisebb zöld terület alakul ki a területen, de ezt bőven ellensúlyozza majd a mostaninál jobb környezet – tette hozzá. Kiemelte: a tervezéskor figyelembe vették a fővárosi főépítész véleményét is, és a döntést a kerületi képviselő-testület is egyhangúlag támogatta. Sajnálatosnak tartja, hogy a környezetvédők csak egy szemszögből vizsgálják meg az övezetátsorolás ügyét.
Balla Erna, a budafoki Campona ügyvezető igazgatója egyelőre nem kívánt nyilatkozni lapunknak.

Magyar Nemzet 2001. 11.21.

Szóval veszélyben az új MüvHáz. Agyrém!
Kíváncsi lennék, hogy abban a bizonyos levegőmunkacsoportban hány Budafok-Tétényi van?
Azt hiszem előbb felrobbanok, aztán levelezni kezdek Demszkyvel.

Villa!
Tényleg lehetséges ez?

És érdekes! Amikor a gázvezetéket kellett hozni az Ady E. alá, vagy az M0-ás hozták neki a lakótelepnek, akkor hol volt a levegő munkacsoport?
Vagy amikor a Metallóról volt szó, akkor holvolt a levegő munkacsoport?

Üdv
Zsombi

Törölt nick Creative Commons License 2001.11.21 0 0 260
Szervusztok, szeretném átruházni a kep.tar.hu/bp22 képtárat valakire, aki vállalni tudja, hogy gondosan kezeli azt, és ha már nincs rá módja, akkor majd átadja ugyancsak gondos kezekbe. Az lenne a feladat, hogy a felajánlott képeket az illető feltöltse a galériába, címmel és szöveggel lássa el, és ugyanakkor egy off-line archívumot is vezessen arra az esetre, ha a kep-tar ingyenes, de nem garantált szolgáltatásával valami probléma lenne. Nagyon örülnék, ha lenne jelentkező, akire a topic olvasói is áldásukat adnák.
M. P. Cato Creative Commons License 2001.11.21 0 0 259
Sziasztok!

A topik címében felsorolt időbeliségre utaló kifejezések közül egyelőre a múlt hozott ide, amúgy a régebbi "Budafokiak ide!" címet viselő topikban régebben akadt egy-két megszólalásom. Elég sok régi képpel rendelkezem a kerületről, bár elsősorban családi képekkel. Ezek között azonban szép számmal akad olyan, amelyet nem a fényképezett személy(ek), hanem az őt körülvevő környezet dominál, és így a képtárban érdekes lehet. Azt nem állítom, hogy ezeket gyorsan prezentálni tudom, mert (i) meg kell őket keresenem; (ii) szkennelnem kell, amire csak esetenként lesz, s meglehetősen korlátozott kapacitásom; (iii) itt is csak rendszertelenül tudok majd megjelenni. Egyelőre a régebbi (tudom, még ma is létező) topikba régebben már "belinkelt" képemet tudom felajánlani: íme! Hamarosan lesz több is! Addig is igyekszem figyelemmel követni a topikot!

Ceterum censeo

rokfort Creative Commons License 2001.11.21 0 0 258
A türelmi zónával az a baj, hogy mindenki tudja, hogy szükség lenne rá, de mindenki a saját területétől minél távolabb akarja! Így a problémát csak görgetjük magunk előtt.
Szerintem akik a türelmi zóna ellen tiltakoznak azok attól félnek, hogy ha itt engedélyeznénk akkor egész Budapestről ide gyűlnének a "lányok" a stricijeikkel és ez teljesen tönkretenné a kerületet. Ez biztos így lenne, de ez ellen úgy lehetne védekezni, hogy minden kerületnek kötelezően egyszerre kéne kijelölni egy területet, így eloszlana a "terhelés" és nem egy kerületre zúdulna az egész. Attól, hogy most nincs kijelölt terület, ugyan úgy itt vannak a "lányok", és velük az összes probléma! Ha legalizálnánk az minden szempontból jobb lenne mint a jelenlegi helyzet.
Előzmény: SzaLa (257)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!