Dehogynem, a vegyészeti, geológiai meg sok egyéb "kakadukat" én nemigen veszem észre, pedig vannak, mert barátok/rokonok időnként a térdüket csapkodva mutogatják...
Az idei a negyedik alkalom Magyarországon, hogy a nyári időszámítás az Európai
Parlament és az Európai Unió elhatározásához igazodva október utolsó hétvégéjéig, azaz a
korábban szokásosnál egy hónappal tovább tart. Az órák mutatóit október 31-én, vasárnap
hajnali 3 órakor 2-re kell visszaállítani. +++
Azt nem értem (a pongyola megfogalmazás miatt) hogy mikor van pontosan az az időpont, amikor az órák mutatói (tehát az összes!) a hármason vannak és mennyi idő lesz pontosan, ha a mutatókat (az összest) a kettesre állítjuk vissza!?
Népszabadság, 57. évfolyam, 244. szám 1999. október 19., kedd
Csúcstartó csip
Magyar szakemberek találmánya a szuperalkatrész
Szuperszámítógépekre jellemző teljesítményt, másodpercenként több billió képi műveletet
mértek egyetlen analogikai vizuális mikroprocesszoron az Akadémia Számítástechnikai és
Automatizálási Kutatóintézetében. A nemzetközi együttműködésben zajló évtizedes
kutatómunka szenzációs eredményét tegnap értékelte sajtótájékoztatóján Roska Tamás
akadémikus.
Az új típusú mikroprocesszor teljesen forradalmi számítógépes elven alapul. A digitális
csipekkel ellentétben a folytonos jelekkel és logikai módszerrel operáló új processzor a
tér-időbeli folyamatok analogikus leírását és programozását oldja meg. A kaliforniai
szilíciumvölgy egyik élenjáró egyetemének, a világhírű Berkeleynek egyik
laboratóriumában dolgozó csapattal és a spanyolországi Sevillai Egyetem szakembereivel
karöltve a SZTAKI kutatói a 11 éves kutatás fontos állomásához érkeztek. Szeptember
végén a csip nemzetközi zsűri előtt vizsgázott, és a bizonyítvány minden várakozást
felülmúlt.
Az amerikai, brit, svéd és dán fejlesztők, az USA Tengerészeti Kutatási Hivatalának
szakértői és több menedzser jelenlétében a 4096 processzoros optikai bemenetű csip
másodpercenként több billió képi műveletet végzett el. A digitális versenytárs, az 1,8
négyzetméternyi összfelülettel rendelkező, 10 ezer darab 9200-as Pentium processzorból
létrehozott szuperszámítógép ugyanerre a teljesítményre negyed megawattos
teljesítménnyel képes, míg az új csip mindöszsze 1 négyzetcentiméternyi és mintegy 1
kilowattos teljesítménnyel tudta ugyanezt.
A Roska Tamás és Leon O. Chua amerikai professzorok találmányán alapuló processzor
másodpercenként akár 30 ezer képváltást is fel tud ismerni, így a kamera és a számítógép
funkcióit egyesítő eszköz jövőbeni alkalmazási lehetőségei a haditechnikától az orvosi
diagnosztikáig szinte határtalanok.
Az Országos Onkológiai Intézet szűrőállomásán már működik is egy olyan mammográf,
amelyet ezzel a képfelismerő és értékelő képességgel rendelkező csippel szereltek fel.
Mint Inzelt Péter, a SZTAKI igazgatója elmondta, most nagybefektetőkre várnak, akik a
csipet nagy sorozatban gyártanák, s ezzel a műszaki újdonságot valóban gazdaságossá
tehetnék a felhasználók számára.
Palugyai István
***********************************************************************************************************
Namost. Először is elárulhatná nekem valaki, milyen az a 9200-as Pentium chip.
Másrészt, ha a SZTAKI-ban elérték azt, hogy 1 négyzetcentiméternyi felületből kivezettek 1 kilowatt hőt, anélkül, hogy fehérizzásig hevült volna az anyag... Na, akkor azonal Nobel-díjat nekik, a számítási teljesítménytől teljesen függetlenül.
"E tények miatt az Európai Unió lassan kételkedik a magyar kormány szavában - közölte Kovács László Szolnokon" (MTI, mai). Ha tényleg ezt mondta Kovács, akkor szarok a beszédírói. Mi az, hogy "lassan kételkedik"? Majd, ha gyorsan kételkedik, akkor megijedünk.
Lehet a TV-bol is idezni? Ket gyongyszem. Bar ezt mar megosztottam mas topikokban az olvasokkal.
Spar Judit TV2. ... szaz tonnas bombat talaltak... Ezutan tiz perc vita kovetkezett anyukammal, hogy ez max kilo lehetett.
A Nepszabosagbol. Olvastam valami Otthon(?) rovatban egy 24MW-os csaladi kiskazanrol. Jo akinek ilyen lehet otthon, mert egy varosreszt el tud vele futeni.
nyman
Kérek némi türelmet a látogatóktól, Pásztörperc kollégám rövidesen megtartja székfoglalóját. Ha már lesz min ülnie, fantasztikus dolgokra képes, ajánlom tisztelt figyelmetekbe.
GLászló
Miután tömeges igény van rá - felbőszült nyelvőrök és olvasószerkesztők bombáznak hosszú ideje követeléseikkel - szeretnék egy olyan topicot nyitni, ahol a Népszabadság (& rest of the media :-) )baromságait gyüjtenénk össze.
Nyelvi képtelenségek, nyelvtani hibák, a tárgy ismeretéből származó ostobaság, korai öregség, szapora csecsemőhalál - minden más. A tudatos hazugságok pedig maradjanak meg a Néphazugság című soványka topicban.
Ezt írjuk jól tele.