Keresés

Részletes keresés

barni_boci Creative Commons License 2004.05.14 0 0 546
Mi van kecskések? Nagy lett a csend.

Mi van Gabinet a gidákkal? Hogy fejlődnek? Foto?

Mooni, minden rendben a tőggyel?

Soma alakul, nézzétek meg itt a legújabb képeket:
május 11.

mighty44 Creative Commons License 2004.05.02 0 0 545
szuka-kecske, kecske-lány, tojó... de a kecsketehén se rossz :)
Előzmény: frbully (505)
barni_boci Creative Commons License 2004.04.30 0 0 544
Új képeket tettem fel Somáról, láthassátok hogy változik.

Levettem bőrkaparékot, elvittem az állatorvosi egyetem mikrobiológiai laborjába. Első körben 1 gomba (malassezia)és 2 baktérium (staphillococus, bacillus) derült ki. 2 naponta fürdetem Nizoral samponnal.

Gabinet, hogy fejlődnek a kis gidák?

barni_boci Creative Commons License 2004.04.22 0 0 543
Kösz a bíztatást Somával kapcsolatban. Elkél. A gyerekekkel óvatos vagyok, mert még mindig nem tudom, mi baja, így azt sem tudom, mennyire veszélyes rájuk (ránk) nézve. Amennyire lehet, még távoltartom őket, nem engedem, hogy simogassák, fogdossák. De persze, a kényeztetés megvan...

Szerintem is inkább a kecskéd száján át menjenek a tejhez szükséges anyagok...

Előzmény: Mooni (539)
barni_boci Creative Commons License 2004.04.22 0 0 542
Ok, így értettem elsőre is a dózist. Más.

Nem szakértetted meg a képeket... Mit gondolsz?

Amúgy ma másodszor fürdettük Somát Neostomosan-ban. Egy 7 telt el az első fürdetéstől. Igazán nem múltak el a tünetek, továbbra is korpás a teljes bőrfelület. Új jelenség, vagy csak most voltam a közelében sokat, hogy vakaródzik. Amit elér foggal, azt rágcsálja, hátán csinált egy új kis kopasz foltot. A lábait is piszkálja, combokon, lábszárakon koptatja a szőrt. Amit elér a hátsó lábakkal, kaparássza, pl. fültő, nyak.

Vérző seb már nincs, de a fülek peremén még ott a varrasodás.

Előzmény: andreja (540)
andreja Creative Commons License 2004.04.22 0 0 541
Inkabb adj lucernat a kecskenek, az azert termeszetesebb, ha onnan megy a kalcium a tejbe.

Előzmény: Mooni (539)
andreja Creative Commons License 2004.04.22 0 0 540
A hasznalati utasitasban van egy javasolt dozis kerodzoknek, annak a 1,5-2szereset add.
Dupla adagot magyarabbul.
Előzmény: barni_boci (538)
Mooni Creative Commons License 2004.04.21 0 0 539
Sziasztok!
Soma szemmel láthatóan gömbölyödik, szerintem a sebek is nagyon szépen javulnak. Gondolom a gyerekek agyon kényeztetik.
Vettem Anivetes oltót - igaz arany áron az M.óvárihoz képest -, azóta nincs gond az alvadással. Köszi! De valahogy a pepsinhez képest nem olyan "májas", nem olyan kemény az alvadék. Ez mitől lehet? Több helyen olvastam a CaCl2-ről többféle megközelítésben: kalcium chlorátum, kálcium klorid..., mint a sajt alvadás segítője. Ti használtok ilyet? Próbáltam utánajárni, de nem sok eredménnyel. A vegyszerboltban 1kg-ot lehet rendelni kb. 8000,-Ft-ért, és először majdnem klórmeszet sóztak rám, de aztán emlékeztem, hogy az inkább fertőzött vízhez jó.:) A gyógyszertárakban pedig elvileg lehet, mert régen volt folyadék alakban 50%-os oldat, de most nincs, mert az elosztó nem rendel. Most ott tartok, hogy lehetne rendelni 1kg-nyi port, de abból oldatot kell csinálni, mert a levegőn elfolyósodik. Így 2kg-nyi lesz, kb.3500,-Ft-ért. Érdekel vkit, v. tudtok más megoldást? Elvileg grammok kellenek 10 l tejhez.
barni_boci Creative Commons License 2004.04.20 0 0 538
Utólag azt gondolom, hogy az a bizonyos kaparék nem jutott el semmilyen laborba, azóta beszéltem még azzal az orvossal, s önmagának mondott ellent... Ezt hagyjuk.

Az "ismerős" szakember javasolta ezt a kúrát. Szerinte 2 fürdetésig semmi más ne történjen. Most ezt tartom. Egyébként talán használt a dolog. A sebek begyógyultak, csak a térdeken van még, de azok sem repednek már fel. A kopasz foltok "megtisztultak". (Nem tudok rá jobb szót.)

Feltettem képeket, amin - ha szántok rá időt - észrevehető az elmúlt 3 hét változása. Itt találjátok a 03.29-én és 04.20-án készült képeket.

Ezt hogy értsem: "1,5-2 szeres kerodzonek javasolt hatoanyaggal"? A dózist növeljem meg ilyen arányban? Vagy?

Előzmény: andreja (537)
andreja Creative Commons License 2004.04.20 0 0 537
Neostomosan. Bolha es tetu (es hasonlo kulso eloskodok) irtasara hasznalatos.

Azt nem ertem, ha diagnozis nelkul ekkora vehemenciaval probalod a kulso eloskodoket tamadni, gomba ellen miert nem probalsz egy furdetest? Artani az se fog, de a valoszinusege (a negativ kaparek ellenere is) nagyobb, hisz eloskodot nem talalt benne az orvos, marpedig a kulso eloskodok diagnosztizalasa nem akkora ordongosseg nekik.

Viszont egy Vermitan kurat (1,5-2 szeres kerodzonek javasolt hatoanyaggal) csinalj rajta, mert az elsot epp azelott kapta, mikor elvitted.

Előzmény: barni_boci (535)
Gabinet Creative Commons License 2004.04.17 0 0 536
Sziasztok.......Amikor voltak kiütések, olyasmi volt, mint a teenagerek arcán a rengeteg pattanás. Csak Klárival volt gond, tögykencével 2 hét alatt elfogytak, és nem is jelent meg újabb. Köszönöm a kérdést, a kicsik töretlenűl fejlődnek. Nemsokára lesznek megint képek a lapomon. Ha atkára gyanakszol probáld ki az Insekticid nevű szert. Kennelre, kutyára, macskára már ki lett próbálva és működik.
Előzmény: barni_boci (535)
barni_boci Creative Commons License 2004.04.17 0 0 535
Ok, rendben. Még kivárok, mert tegnapelőtt sikerült egy budakalászi állatorvos ismerőstől szakvéleményt kérni, s egyből adott is egy szert (~Neosztonozán?), amivel tegnap megfürdettük. A mi korábbi állatovosunk által adott atkaölő (~Tactic?) nyilván nem használt.
Alapos fürdetést kapott szegény Soma, egy lavorba beleállítottuk és megcsutakoltuk mindenütt. Az orvos szerint ennek az első használat után látható eredményének kell lenni, de jövő pénteken újból meg kell füröszteni. Nem volt túl meleg, úgyhogy minden hosszabbítót összedugva le tudtam vezetni az istállóig az áramot és befűtöttem, meg szárítgattam, hogy ne fázzon meg.

Reméljük a legjobbakat!

Gabinet! Milyenek a kiütések a tőgyön? Nekem nincs nagy tapasztalatom, de Mukinak az első ellés után rendesen fekete foltos lett a tőgye, s az úgy is maradt. Valami pigment változás lehet, más kecskéknél is láttam ezt. Biztos a felnőtté válás jele ez is.(?) Nálatok más? Hogy vannak a kicsik?

Előzmény: andreja (532)
andreja Creative Commons License 2004.04.16 0 0 534
A betadin jo arra, hogy fertotlenitse es ne fertozodjon felul valami bakteriummal. Annal durvabb szert nem nagyon lehet hasznalni ha fejsz, de nem is erdemes.
Előzmény: Mooni (533)
Mooni Creative Commons License 2004.04.15 0 0 533
Sajna nem láttunk még ilyet. Ha Budapest közelében laktok, tudok egy állatorvost, akinek egy kecskés jóbarátja van. Nagyon rendes.
Nektek nem szokott a kecskék tőgyén kiütés kijönni? Ez a doki mondta, hogy papilloma vírus okozza. Betadinnal kenegetjük, attól ha lassan is de elmúlik. Ha van jobb ötletetek szívesen várom. Somának jobbulást!
Előzmény: barni_boci (531)
andreja Creative Commons License 2004.04.14 0 0 532
nincs email-em. telefon van.
Előzmény: barni_boci (531)
barni_boci Creative Commons License 2004.04.14 0 0 531
Nálunk puha füvön, vagy az ólban puha mélyalmon fekszik, ez nem mechanikai serülés a mellkason. Napról napra terjed, a szélén véres, ahol leszakad a szőr.

Most beszéltem épp egy távoli ismerős állatorvossal - Nyíregyháza - ajánlott valakit a közelben, de az sem "kecskés".

Mindkét dolog érdekelne, a fürösztés és az kecske-diplomás doki is, gondolom e-mailben küldöd a címet. Abban beszéljük meg az imaverolt is. Én nem tudtam szerezni az állatpatikában.

Előzmény: andreja (530)
andreja Creative Commons License 2004.04.14 0 0 530
Szerintem az atkaolonek semmi ertelme, a sok napsutest kicsit gyanakodva fogadom :). A szor egy darabig meg hullik, noni kesobb kezd.

Az imaverol meg mindig nalam van, ha meg akarnad furoszteni, nehany nap mulva jon a meleg, akkor mar lehet.

Előzmény: barni_boci (528)
andreja Creative Commons License 2004.04.14 0 0 529
A szegycsonton fekszik. Nalunk minden kecskenek kopasz, pont ugy mint a "terden".

Tudok Pesten allatorvost, aki kecskebol diplomazott, es meg nehany eves gyakorlata is van.

Előzmény: barni_boci (528)
barni_boci Creative Commons License 2004.04.14 0 0 528
Sokáig nem szóltam , direkt kivártam, hogy tudjak miről írni. Nem javul a helyzet Somával kapcsolatban. A kedve és az étvágya remek, kap is sokféle kaját rendesen. Legelhet kedvére, sütött rá a nap sokat. Még vitamin kiegészítést is kap.

3 naponta fujom az atkaölővel, de a foltok száma nem csökken. A lábakon a sebek már varrasodnak, de mély repedések szegélyezik a gyakori kenegetés ellenére ezeket. Az orron nincs már varr, de alatta fehér kopasz foltok tömkelege, s már a szemek között is kihullott a szőr. A háti seb már csak egy kopasz folt, de nem serken benne a szőr. A gerinc vonalában egészen a farokig több kis hasonló foltocska keletkezett. Ma lefektettem, a szegycsonton durva folt virít, már kb 3x6 cm-es, hámló, kopasz folt, az elülsö szegélyénél mély hasadások, vérző sebek. (Pedig mechanikai hatás nem érheti.) És a combok oldalán, meg egyéb helyeken is korpásan pergő hámszövet, könnyen hulló szőrzet. A fülekről sem múltak el a sebek, csak szaporodtak. A peremeken nagy dudoros varrok állnak, alatta élénken vérző sebek, ha leszedem. A fül tövénél hasonló hámló sebek.

Szóval eddig optimista voltam, de ma kicsit elkenődtem. Az állatorvos (szerintem) tanácstalan, pár nap múlva, ha szükséges, újabb kaparást akar levenni, és laborba küldeni. (Újabb súlyos ezresekért...) Az az érzésem, hogy ugyanúgy találgat, mint én.

Mit tegyek? A Molnár féle könyvben legalább 5 különböző betegség lehet ilyesmi... Az állatpatikában minden szer, amiről itt beszélgettünk, vényköteles.

Most nem tudom, mi legyen. Már elkezdtem a régi haverok között végzett állatorvosokat keresgélni. Bizonyos betegségekre a Molnár könyv azt írja, inkább selejtezni kell az adott egyedet. Ezt viszont nem szeretném, lassan Soma is a családi kecske kezd lenni, és akkor kiderül, hogy gyógyíthatatlan, és le kell vágni? Nem szeretném ezt megint magunknak, meg a kis Somának sem.

?????????????????????????????????????????????????

Előzmény: andreja (527)
andreja Creative Commons License 2004.04.06 0 0 527
2 honapos kor utan barmire kepesek.
ha egyutt vannak, akkor amilyen hamar ivarzik, be is fedezi. Es akkor lehet hogy beellik a minusz husz fokba. en okt. vege elott nem vinnek fiut a kozelebe.
Előzmény: barni_boci (525)
barni_boci Creative Commons License 2004.04.06 0 0 526
Köszi Gabinet. Van itt a közelben is Mukinak egy fia, most egy éves, de már sok gyermeke van. Azok között körülnézek, aztán meglátjuk. Onnan gyalog fel lehet vele sétálni. Bár Barni fia színben jobban passzolna...

Majd meglátjuk, még van erre idő. A kisfiúk nőjenek, Soma meg erősödjön és nője ki a bajait.

Előzmény: Gabinet (524)
barni_boci Creative Commons License 2004.04.06 0 0 525
Ok, akkor várunk türelemmel.

Arra nem írtál semmit, hogy a bakos ötlet jó-e? A tavaszi kisbak mikor kezd fedezni? Ha együtt élnek, azonnal lefedezi, amint megérett rá?

(A kolbász elfogyott, többen a csodájára jártak!!! Köszi.)

Előzmény: andreja (523)
Gabinet Creative Commons License 2004.04.05 0 0 524
Sziasztok minden kecskésnek.....Köszi a jókivánságokat Barni......Irigykedni soha nem szabad, az ember döntsön jól, vagy rosszúl, de ez úgyis később derül ki. A baksinevelésben, ha gondolod benne vagyok, a tél elején visszajöhet, és elláthatja az itthoni lányokat. Szarvas lesz és sötétbarna. Egyébként Klári rendben van, nevelgeti a gyerekecskéket. Nyitott a zöldségesünk, úgyhogy 'dőzsi' van. Képek lesznek, csak minden dolgommal erősen úszok.
Előzmény: barni_boci (521)
andreja Creative Commons License 2004.04.05 0 0 523
4-6 hét.

Előzmény: barni_boci (522)
barni_boci Creative Commons License 2004.04.05 0 0 522
Alakul a dolog, bar lassan. A kérdésem az, hogy szerintetek mennyi idő kell ahhoz, hogy a legyengult ellenallóképességű kecske a "jó tartás" (szeretet, legelés, napfény, abrak, szálas takarmány, csemege) miatt szemmel láthatóan "kupálódni" kezdjen.

Soma tünetei nem igazán enyhülnek, a kopasz foltok száma jelentősen nem nőtt, de hátrébb, a gerinc vonalában új kisebb foltok is megjelentek. A 4 lábon sem nagyon gyógyulnak a sebek, bár már nem gennyes egyik sem. És felfedeztem a legnagyobb foltot, a szegycsont csúcsán, az kb. 4x2 cm-es.

Egyébként eszeget, legel napközben, kap abrakot is meg szénát-lucernát. Viszont nem nagyon eszi meg a csemegéket. Alma, répa, banánhéj érintetlenül maradnak. A szárazkenyér sem nagy szám. Már nem emlékszem 4 éve hogy volt ez, de lassan csak megeszi majd ezeket, ugye?!

Más. Jó ötletnek tartjátok, ha elkérem Mukikecske egyik idén tavasszal született bak unokáját, nyáron együtt nőnek Somával, kb. ősszel befedezi. Tél elején meg visszaadom. Ez így lehetséges? Jól gondolom? Vagy már nyáron - túl korán - megejtheti? Somának azért erősödni kéne.

Előzmény: andreja (518)
barni_boci Creative Commons License 2004.04.02 0 0 521
Gabinet! Gratulálok a gidákhoz! Kicsit irigykedek, Muki is hamarosan ellene...

Lesz fotó? Amúgy a weblapodról eltűntek a kecskék?
(Barnit is szívesen megnézném.)

Előzmény: Gabinet (515)
Mooni Creative Commons License 2004.04.02 0 0 520
Köszi! Megnyugtattál, mert akkor mégsem én vagyok a béna? :) Megpróbálom mielőbb beszerezni a rendes oltót. A savas közeg biztos, mert azt észrevettem, hogy ha friss tejből csináltam, mintha többször fordult volna elő, hogy nem alszik meg.
Mára leesett az utolsó nagy var is,majd beszerzem a krémet, biztos nagyon jó. Azért még van gyógyulni való, de már sokkal jobb.
Gabinetnek gratulálok az újszülöttekhez (és a kecskemamának)!!
Előzmény: andreja (516)
Gabinet Creative Commons License 2004.04.01 0 0 519
Sziasztok......Köszi Andreja, reggelre tényleg túl lett a dolgon, meg is találtam az udvarban. Most délutánra még több helyen, ahol fekszik találok vért, de eszik, eteti a babákat és látszatra jól van. A babák csöndesek, élénkek és 'gyönyörűek'. Kezdenek stabilan állni, bár a térdük még eléggé gömbfejesen mozog. Köszi mégegyszer a választ, és mindenkinek jó kecskés napot.
Előzmény: andreja (517)
andreja Creative Commons License 2004.04.01 0 0 518
barmelyik kek jo.

hamlik, vedlik, minden ilyen dolog ilyentájt normális. a kondicio javulasa a legfontosabb gyogyir, a sajat ellenallokepesseg erosodese legyuri ezeket.
a nyajban konnyen szerez mindenfele feluleti seruleseket es a kornyezetben rengetegfele gennykelto bakterium van (ha megserted a kezed es nem mosod meg, te is tapasztalhatod), szerintem ne piszkald sokat, kekkel fujd le, es tartsd fokozatosan egyre jobban. kupalodni fog.

szerintem ne hasznalj egyszerre tobbfele (hasonlo hatasu) szert.

Előzmény: barni_boci (514)
andreja Creative Commons License 2004.04.01 0 0 517
Hat mar keso, de nem jo levagni. A sajat sulya segit benne, hogy kijojjon.
En biztos nem mernem batran kihuzni. Gidat igen, ahhoz erzek eleg talentumot, de placentat nem. Ez utobbi szerintem orvosi feladat. Remelem azota tul vagytok rajta, engem is szokott izgatni, de eddig mar tobbszaz eseten tul vagyunk, de komplikaciomentes ellesnel vegul mindig kijott.
Előzmény: Gabinet (515)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!