Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2020.10.12 0 3 97077

Akkor sorban:

- Az EON nem telepít napelemet, csak egy jól megfogalmazott reklámba futottál bele, hogy ők az eon ilyen-olyan alvállalkozói.

- A szaldót nem ígérte meg neked írásban senki, csak azt mondták hogy biztos marad, mert miért is törölnék el, szóval ha holnaptól 44 forintért veszed az áramot, tőled meg 14 forintért veszik át, akkor nem szólhatsz egy szót sem. Ekkor már fizetheted a hitel mellé a villanyszámlát is, ami a törlesztővel együtt lehet több lesz mint a napelem nélkül lenne. ekkor a megtérülésed mennyi lesz? 30 év? 100 év? Megjósolhatatlan, mert a képletben bármely számot bármikor bármire átírhatja a kormány.

- A hatásfok romlását nem veszed észre, mert a termelésed folyton változik a napsütés és a hőmérséklet függvényében, így nincs mit mivel összehasonlítanod, mint ahogy két egymást követő tél gázfogyasztását sincs értelme összehasonlítani. Amúgy mi az elképzelés? Hogy bemondásra jönnek leszerelik, bemérik, és majd fizetnek? Hát ebbe azért ne éld nagyon bele magad.

- Ilyen nincs hogy betellik a körzet betáp lehetősége, a jelenleg hatályos törvények szerint a szolgáltatónak kötelessége biztosítani a betáp lehetőségét. 

- És mint írtam az inverter az alatt a 25 év alatt háromszor, de lehet hogy ötször tönkremegy. 

Szóval beleugrottál egy hitellel megtámogatott elég rizikós konstrukcióba, anélkül hogy rendesen utánanéztél volna csak elhitted amit a telepítésben érdekelt cég mondott. Természetesen lehet hogy bejön, lehet hogy 5 év alatt megtérül, lehet hogy 25 év alatt sem romlik el, csakhogy ebben senki sem lehet biztos, ez puszta szerencsejáték.

Előzmény: Vezo228 (97076)
Vezo228 Creative Commons License 2020.10.12 0 0 97076

A hatásfok csökken, persze, de van ám garancia is a világon.

Ennek a cuccnak úgy emlékszem, hogy 80%-os teljesítményt garantál 15, vagy 20 évig a forgalmazó, illetve így az EON. Szóval, ha ez nem teljesül, akkor van új irány.

Meg aztán ha a csökkenő teljesítmény mellett is megtermelem a null szaldót, akkor sincs még semmi veszteség. Én úgy lőttem be, hoyg a 10 panel most némiképp túlteljesíti az igényt, tehát, ha csökken is a teljesítmény, még mindig nullán leszek.

A  rizikót mondjuk nagy mértékben csökkenti nálam az a tény, hogy innentől fogva az áram ára gyakorlatilag mellékes, viszont, ha nem ~44 Ft/kWh-val számolok, hanem figyelembe veszem, hogy ez biztosan emelkedni fog, akkor a "megtérülés" sem 10 év, hanem rövidebb is lehet.

A lényeg, hogy mindenki maga kell mérlegelje, hoyg mire költi a pénzét, de az is tuti, hoyg előbb-utóbb a szolgáltatóknál megtelik az adott körzet betáp lehetősége és onnantól hiába akar valaki csatlakozni, már nem fogják engdeni.

Előzmény: AmazingGecko (97074)
sylvanus67 Creative Commons License 2020.10.12 0 0 97075

"A hatásfok nemcsak, hogy csökkenhet"

évente mennyit???

Előzmény: AmazingGecko (97074)
AmazingGecko Creative Commons License 2020.10.11 0 1 97074

Szia!

A hatásfok nemcsak, hogy csökkenhet, hanem egészen biztos csökkenni fog 10-12 év után, nem is kis mértékben. Ezt is csak most tudtam meg, hogy utánaolvastam.

Szerintem ez egy sokismeretes egyenlet és bár elképzelhetőnek tartom, hogy megéri, de nekem nagyon rizikósnak tűnik a dolog.

Szerintem ez nem annak a legnagyobb üzlet, akinek felszerelik, hanem annak, aki felszereli.

Előzmény: Vezo228 (97073)
Vezo228 Creative Commons License 2020.10.11 0 0 97073

Szia!

Én belevágtam, az MFB hitel elbírálásra várok.

Nekem úgy állt össze, hogy 1,7 milla cakk-pakk minden és a havi 12.000 Ft-os villanyszámlámat váltom ki.

A 10 évre fizetendő törlesztés havi 13.000 Ft, önerő ~170.000 Ft. (Energetika, Eon, közjegyző)

Nekem 10 panelt raknak fel, plusz egy invertert. Ez az előzetes számítások szerint kicsivel többet tud, mint az elmúlt évek átlag fogyasztása, de kb nullára jön ki.

Az EON szereli, villanyórát cserél, stb.

Én úgy gondolkodom, hogy mivel ugyan annyi villanyszámlát fizetek, mint amennyibe kerül a SOLAR rendszer, így nem megtérülésről kell beszélni, hanem arról van szó, hogy ezt a havi összeget így is, úgyis kifizetném az Eon-nak, így viszont veszek rajta valamit, ami engem szolgál és a 10. évtől már csak a saját rendszerem fenntartása a költségem. Onnantól "villanyszámlám" már nem lesz, vagy csak akkor, ha nem férek bele a fogyasztással a megtermelt áramba.

Nyilván, ezt meg is lehet szüntetni a szolgáltató részéről (de azért talán ez nem ilyen egyszerű), meg hatásfok is csökkenhet, de szerintem megéri.

Előzmény: AmazingGecko (97066)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.10.11 0 0 97072

Áramátalakító.

Előzmény: AmazingGecko (97070)
Törölt nick Creative Commons License 2020.10.11 0 0 97071

Egy hűtötáska méretű doboz a falon, félmillió forintért. A napelemekből nem a hálózati 230V váltakozó feszültség jön le, hanem napsütéstől függően változó párszáz volt egyenfeszültség, így kell kell még egy elektronika ami átalakítja, és a frekvenciáját a hálózatéhoz igazítja.

Előzmény: AmazingGecko (97070)
AmazingGecko Creative Commons License 2020.10.11 0 0 97070

Mi az az inverter?

Előzmény: Törölt nick (97069)
Törölt nick Creative Commons License 2020.10.11 0 0 97069

Nagyobb baj, hogy az inverter nemigen fog kibírni annyit mint a panelek, és annak a cseréje vagy javítása is drága mulatság. Továbbá nem szokták megemlíteni hogy a jelenlegi szaldós elszámolás nincs kőbe vésve, csak egy tollvonás eltörölni bármikor. Persze lehet hogy nem megy tönkre az inverter, lehet hogy örökké marad a szaldó, de ha mégsem, akkor a megtérülés konvergál a végtelenhez.

Előzmény: AmazingGecko (97068)
AmazingGecko Creative Commons License 2020.10.11 0 0 97068

https://www.rapidsolar.hu/termek/6-kw-napelem-rendszer-ar/

Itt azt írják, hogy felszerelés után 10-12 évvel elkezd csökkenni a panelek hatásfoka. Tehát pont mikor nullára kijön az ember és lehetne valami haszna, akkor kezd el csökkenni a hatásfok. Persze bármikor lehet plusz paneleket felszerelni, de az nyilván plusz költség.

A másik problémám pedig az, hogy a most felszerelt napelemek 10-15, pláne 20 év múlva már jócskán elavultak lesznek. Nem beszélve a ki tudja hány %-os teljesítménycsökkenésről. 

Előzmény: Töck Jenő (97067)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.10.11 0 0 97067

11 év a megtérülési idő (ha a szereléssel együtt értendő a 2 millió). Ha ennél tovább bírja és megvan a havi 15 000Ft. megtakarítás AKKOR megéri.

Előzmény: AmazingGecko (97066)
AmazingGecko Creative Commons License 2020.10.11 0 0 97066

Sziasztok!

Van ez a napelem Európai Uniós támogatással. Ha jól emlékszem 2 milliót kell befizetni és havonta 15 ezer ft-nyi villanyszámlát lehet megspórolni így. A környékünkön egyre többen ugranak bele ebbe, 8 db napelemet tesznek fel a tetőre.

Mit gondoltok erről, megéri hosszú távon?

nyaxi00 Creative Commons License 2020.10.11 0 0 97065

Köszönöm az ötletet, a tok a ferde, az ajtó jobb, de mivel az ajtó is kb deszkákból van, így vannak rajta minimális hiányosságok, de azokat elviszi a szigetelő csík majd. A tokot kellene egyenesre hoznom, ha vékony lécet felszegelek, és a léc és a tok közt kitöltöm szigetelő anyaggal, a léc és az ajtó közé pedig felragasztok szigetelő csíkot, úgy talán jó lesz.

Előzmény: halaloszto (97054)
nyaxi00 Creative Commons License 2020.10.11 0 0 97064

Többek közt a spjázban tárolt élelmiszerek, illetve télre itt vannak bent az elektronikai gépeim, amik nem férnek be, továbbá itt van a kazán is, és már ugye ott rontja a hatásfokát a lehűlés miatt, stb.

Előzmény: Töck Jenő (97048)
gazaa Creative Commons License 2020.10.10 0 0 97063

Szabad feltenni egy szakmai kérdést valamilyen privát formában? Nem biztos, hogy terhelni akarom a többieket ezzel. Köszönöm! 

Előzmény: -carcass- (97062)
-carcass- Creative Commons License 2020.10.10 0 0 97062

Olyasmi. :-)

Előzmény: Töck Jenő (97061)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.10.10 0 0 97061

Építész vagy?

Előzmény: -carcass- (97060)
-carcass- Creative Commons License 2020.10.10 0 0 97060

Rossz helyen keresitek. :-)

Előzmény: Töck Jenő (97059)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.10.10 0 0 97059

"A fele  nem megértett művész !!"

Hasonló tapasztalatom van....

Előzmény: -carcass- (97058)
-carcass- Creative Commons License 2020.10.10 0 1 97058

A fele  nem megértett művész !!

Ez nettó hülyeség.

---

Azért egy tetőtér beépítés nem a szakma csúcsa. :-)

Ki kell menni, fel kell mérni, meg kell nézni, hogy egyáltalán normálisan (gazdaságosan stb) megoldható e, aztán településképi véleményeztetés és mehet a buli.

Azért egy rutinos építésznek nem sok kell, hogy megmondja, megéri vagy nem. Már építtetői oldalról.

Sajnos ingoványos a jogszabályi háttér, másrészt az ilyen munkákra is kell idő, amit az emberek nem szeretnek megfizetni.

Csak azért meg senki nem fog dolgozni, hogy dolgozhasson.

---

A doksi egyébként felmérési tervből és egy átalakításiból áll - helyszínrajz, felm alaprajz(ok), felm metszet(ek), felm homlokzatok, fotódoksi, műleírás átalakításban ugyanezek, plusz az irományos rész, stbstb. Nem kevés idő.

Előzmény: eekeili (97057)
eekeili Creative Commons License 2020.10.10 -1 0 97057

Statikussal még nem volt szerencsém találkozni.

Építésztervezővel annál inkább.

A fele  nem megértett művész !!

Tehát már az elején illene  tisztázni az érdeklődőnek... az itteninek, hogy milyen minőségben kívánja megbízni.

A tetőteresre gondolok. kitalálni az álmait, amit ő nem tud megfogalmazni, vagy egy olyan alkotást készíteni, amit elfogad a hatóság - nem mond ellent a szabályozásnak, műszakilag érhető és  nem túl drága.

Előzmény: Töck Jenő (97056)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.10.10 0 0 97056

"sok időt nem pazarol egy építész egy bizonytalan megkeresésre."

A statikus tervező sem.

Előzmény: eekeili (97055)
eekeili Creative Commons License 2020.10.10 0 0 97055

Sok fázisa lehet !

De azért tudni kell, hogy sok időt nem pazarol egy építész egy bizonytalan megkeresésre.

Tehát  egy  vagy másfél óra, ebben bent lehet egy szemle is, ez az ami ingyenesen  van. A többiért fizetni kell !

"a részletes költségbecslés és valami ami kell az engedélyeztetéshez"  

Speciel pont az nem kell, hogy mennyibe fog kerülni. Az engedélyezőnek az nem kell. 

Az a megrendelőnek fontos. 

Azért ,hogy  egy 15 -20 millilós építkezésre ne gondolja, hogy    10 ből kihozza.

Ja a jó építész  illetve minden más vállalkozó  egy félórás beszélgetés után kiszúrhatja, hogy érdemes e folytatni a diszkurzust.

"hogy a tervezésnek milyen fázisai szoktak lenni és ennek hogy szokott lenni a fizetési ütemezése? Gondolom,"

Általában kettő.

Az első  az engedélyezési terv elkészítése  és annak beadása. Ha van engedély akkor a kiviteli tervekért külön kell fizetni.

Előzmény: Törölt nick (97013)
halaloszto Creative Commons License 2020.10.09 0 0 97054

Az ajtó maga mennyire egyenes?

A tokot ki lehet lécekkel pótolni, és azokat addig gyalulni, amíg az ajtó passzol.

Előzmény: nyaxi00 (97046)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.10.09 0 0 97053

A hivatkozott hozzászólás száma 97023. Nem én írtam.

Előzmény: sylvanus67 (97050)
halaloszto Creative Commons License 2020.10.09 0 0 97052

Uram, Neked ez a szakmád. Ha valaki beír egy hibás adatot, akkor légyszi javítsd ki.

Ne álljunk neki szalmabábu érvelést tolni ahelyett hogy kijavítanánk a hibát és továbblépnénk.

Előzmény: Töck Jenő (97049)
Törölt nick Creative Commons License 2020.10.09 0 0 97051

Az hogy a sóder térfogata + a cement térfogata + a víz térfogata több mint a kész betoné, készséggel elismerem, elvégre a homok is felszívja a vizet a cement is, és ez a szósz eloszlik a kavicsok közt. De az kizárt, hogy kevesebb lesz a kész beton térfogata, mint a sóder maga. 1,7m3 sóderből kizárt hogy 1m3 beton legyen. A recepted is 1,7T kavicsot ír, ami csak 0.98m3. Ezt keverte össze a kolléga, azon akadtunk fenn.

Előzmény: Töck Jenő (97044)
sylvanus67 Creative Commons License 2020.10.09 0 0 97050

Mért tetted be ezt nekem?

egyébként idézek:

"Egy köbméter betonba kb. 1.6-1.7 köbméter sóder jár."

ROSSZ!

Előzmény: Töck Jenő (97044)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.10.09 0 0 97049

Arról van szó, hogy 1m3 készbetonhoz a hozzávalók több mint 1 m3 tesznek ki.

Egyébként ezt otthonról írom, nem tudom megnézni, de úgy rémlik, hogy az ÉKN-ben és az ÉMIR-ben található receptekben több mint 1 m3 sóder kellett 1 m3 betonhoz. Ellenőrizni fogom és a talált receptet be fogom másolni, bármi legyen is az.

Előzmény: C20NE (97047)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.10.09 0 0 97048

Egyenlőtlen szárú szögvas. De egyéb helyeken nem fog bejönni a kinti hőmérséklet? Mi van benn ami megfázhat?

Előzmény: nyaxi00 (97046)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!