Keresés

Részletes keresés

Zoltika Creative Commons License 2008.02.27 0 0 301
A használója stimmel, a helye nem. A kilátópont beazonosítását (és innen a nevezett ojjektum meghatározását) segítő kép kulcsai szerintem a távoli horizonton látható kémények. (Mert hogy nem csak egy van! A többi kicsit elbújik, viszont nagyon jellegzetesek!)
Előzmény: Joeyline (300)
Joeyline Creative Commons License 2008.02.27 0 0 300
Talán az egyik katonai ojjektum Mogyoród térségében a Gödöllői-dombságban.
Előzmény: Zoltika (297)
Joeyline Creative Commons License 2008.02.27 0 0 299
Én is ott leszek :)
A 14. teljesítésemre készülök.
Előzmény: mgruber (295)
mgruber Creative Commons License 2008.02.27 0 0 298
Kicsit párás volt az idő de azért szép volt a kilátás a Csarnótai Kopasz-hegyről. Tavaly ősz óta épült egy új kilátó is a tetején, így már a Villányi-hegységben is van kettő. A kilátó a Tenkes Csárdától van nem messze, nyugat felé a kék jelzés mentén. Aki arrfelé jár, mindenképpen érdemes útbaejteni mert nagyon szép hely.
Zoltika Creative Commons License 2008.02.25 0 0 297

Az M0 nagyhíd nyugati pillére is kész van szinte teljesen!

Rejtvény:

1. Ez mi ez (az az izé ott középen, a hegytetőn)?

2. Honnan?

A második kérdéshez segítségként: ugyanakkor, ugyanonnan!

écsapa Creative Commons License 2008.02.24 0 0 296

"Megtörjük a csendet..." :)

Nem "kilátni" indultam, de a Csúcs-hegyről lefelé autózva ezt láttam ma:

mgruber Creative Commons License 2008.02.04 0 0 295
Tényleg nagyon sok jó kilátás van a Keszthelyi-hegységben. Én még csak egyszer jártam arrafelé, a Lepke 40 teljesítménytúrán, tavaly márciusban de biztosan megyek idén is.
Előzmény: heviz-info (290)
heviz-info Creative Commons License 2008.01.31 0 0 294

Mindegyik kilátót az elmúlt pár évben újították fel. Van még több is a hegységben, de ezek a jelentősebbek. Sokminden megtalálható a térséggel kapcsolatban (pl. még GPS koordináták, térkép is) a honlapon.

Kellemes böngészést!

Keszthelyi-hegység
Zoltika Creative Commons License 2008.01.31 0 0 293
Nagyon jó; nyáron be fogjuk járni!
Előzmény: heviz-info (290)
heviz-info Creative Commons License 2008.01.30 0 0 292
Bél Mátyás kilátóBerzsenyi kilátóFestetics kilátóKitaibel Pál kilátó
heviz-info Creative Commons License 2008.01.30 0 0 291
Batsányi kilátó
heviz-info Creative Commons License 2008.01.30 0 0 290

Aki szereti a kilátókat (gyönyörű panorámával) az jöjjön a Keszthelyi-hegységbe!

További képek: http://www.heviz-info.hu/kilatok.html 

écsapa Creative Commons License 2008.01.09 0 0 289

Napot erre felé már rég láttunk, ezért kérdeztem!

OFF:

jó is az, ha az ember nem nyakkendőt kap Karácsonyra... :D 

ON

Előzmény: Zoltika (288)
Zoltika Creative Commons License 2008.01.09 0 0 288

A szép időből látszik, hogy nem a napokban készült... november 3.

Karácsonyra kaptam egy könyvet: Eötvös Károly - Utazás a Balaton körül. Ott ír egy ősi szilfáról Akarattyánál, a magas part tetején:

"Az akarattyai szilfa messze lát. Észak felé a Bakony csúcsai, az Iszka, a Bögre, a Papodtető, a Halyag, a Hárságy, a Kőröshegy zárják ellátó körútját. Napkelet felé Fehérvár aranyos tornyait és Szekszárd hegyeit látja. Dél felé a Mecsekig néz, s napnyugaton keresztül Badacsony büszke tetejére száll tekintete. A tihanyi réven át pedig végignéz a Balaton színén, s nem látja partját sehol, mint a tengernek."

Előzmény: écsapa (287)
écsapa Creative Commons License 2008.01.09 0 0 287
Ezek mikori képek?
Előzmény: Zoltika (286)
Zoltika Creative Commons License 2008.01.08 0 0 286

A Hármashatár-hegy  észak-nyugati oldalából. Nyugat felé ilyen volt a kilátás:

A vár a pirossal bekarikázott részen van, csak az index számára lebutított képek ott már csak néhány szürke kocka látszik. A távolság légvonalban kb. 7 km. Középen a Csúcs-hegy.

Előzmény: Ati88 (285)
Ati88 Creative Commons License 2008.01.08 0 0 285
Szerintem az egri vár (másolata) Pilisborosjenő mellett. De hogy honnan "lőtted"?
Előzmény: Zoltika (284)
Zoltika Creative Commons License 2008.01.08 0 0 284

Persze!

Előzmény: Ati88 (282)
Geret Creative Commons License 2008.01.08 0 0 283

Sajnos én csak idáig jutottam:)

Előzmény: Ati88 (282)
Ati88 Creative Commons License 2008.01.07 0 0 282
A "Mit látunk"-ra van ötletem, a "Honnan"-ra nincs. Így is ér nevezni? ;-)
Előzmény: Zoltika (281)
Zoltika Creative Commons License 2008.01.06 0 0 281

Rejtvény.

Mit látunk és honnan?

écsapa Creative Commons License 2008.01.01 0 0 280

Ha a Halászbástya kilátópont...!? :D

Boldog Újévet !!!

(2008.01.01 01:00:28)

mgruber Creative Commons License 2007.12.07 0 0 279
Hamár a Mecsek szóbakerült: Egyik kedvenc panorámám a Mecsekből viszonylag sok pontról élvezhető. Nem is kell hozzá nagyon tiszta idő, hogy szépen látszódjon a Papuk hegység Szlavóniában. Jelenleg próbálom beazonosítani, hogy melyik csúcsok látszanak. Szerintem elvileg még a Brezovo Poljén levő adótorony is látszódhat, de nem biztos, nekem még nem sikerült megpillantani.
Előzmény: Varus (278)
Varus Creative Commons License 2007.11.29 0 0 278
Köszi az igen részletes leírásokat!
Én tavaly meglepődve tapasztaltam, hogy a Badacsony északi oldaláról is könnyen látható a Somló.

Ha valaki az 51. úton Baja felé autózik, akkor nem sokkal a város előtt, Sükösd és Érsekcsanád között érdemes megállni, nyugat - délnyugat felé nagyon szépen látszik a Zengő, amelynek látványa a hidegfront utáni időben a legélvezetesebb. A távolság légvonalban nem nagy, talán még 50 km sincs. A hegy kelet felé még távolabbról, Mélykút határából is szépen látszik.

Csávoly és Baja között, a városhoz közel, azon a részen ahol az 55. út enyhén lejteni kezd nyugat felé haladván, szintén érdemes megállni, mert itt már a Mecsek és a Szekszárdi-dombság mellett délnyugat felé a Szársomlyó is szépen megfigyelhető.
Előzmény: BazsAlm (276)
Zoltika Creative Commons License 2007.11.28 0 0 277
Nagyon jó leírások, sok ilyen kellene! Sajnos közülük egyik helyen sem voltam még.
Előzmény: BazsAlm (276)
BazsAlm Creative Commons License 2007.11.26 0 0 276

Kedves mindenki !

Látom létezik az amiről nem is hittem volna hogy létezik.

Kishitű voltam.

De mostmár örülök hogy tudom hogy van 1 fórum ahol kis hazánk szebbnél-szebb kilátópontjairól és azok panorámáiról egyeztetthetünk.

Szerintem, a legfontosabb evvel a dologgal kapcsolatban, hogy honnan, hogyan, mit és mikor láthatunk !

Példának okáért néhány példa :

- Sátoraljaújhely közelében van Mikóháza.

Mikóháza felett emelkedik a Fekete hegy (577m).

A csúcson lévő kilátóból távcsővel sikerült beazonosítananom a közel 100km-re lévő Magas Tátra tarajos csúcsait!

- Veszprémfajsz mellett van a Kálvária-hegy (373m).

a Kálvária hármas keresztje mellől, az ország egyik legszebb panorámája tárul elénk, annak ellenére hogy nyugati irányban a szomszédos domb eléggé lezárja a panorámát. Viszont a többi irányban! :-)

Észak felé a teljes északi-Bakony előttünk van, a Kőris-hegy fehér radarkupolája koronázza a kilátást. Keleti irányban A Vértes és a Csóka-hegy meredek fala, Székesfehérvár a Velencei-hegységgel. Távcsővel pásztázva az irányt, felfedeztem a budai Széchenyi-hegy (!) jellegzetes fehér adótornyát, a százhalombattai (!)hőerőmű 3 óriási kéményét. Déli irányban a Balaton víztükre látszódik részletekben, a déli parttal együtt. Távcsővel távoli hegyvonulatok kontúrjait fedeztem fel a dél-délkeleti horizonton. Pontosan nem tudtam őket beazonosítani de valszeg a tolnai -hegyhát alig 300m körüli "magaslatait" láthattam.

- Keszthely - Gyenesdiás mellett van a Pető-hegy (355m) rajta a Berzsenyi kilátó.

Innen még egy elég komoly panorámát élvezthet a hozzáértő ember! 

Délkeleti irányban a Zselic dombjai mögött feltünik a Mecsek vonulata.

A Zengőtől egésszen a Tubesig. A Misina-tetőn lévő pécsi tv-torony határozottan beazonosítható, pedig a távolság kb. 80 km légvonalban.

Délnyugat és nyugat felé a Zalai-dombság uralja a horizontot.

A nagykanizsai adótorony kevésbé jó időben is "könnyű látvány".

Nyugat felé egy domb mögül előtűnik a zalaegerszegi Bazitán lévő tv-torony.

Észak-nyugatfelé tekintve szépen látszódik a Kőszegi-hegység. Innentől kezdve közel 120fokban zárva a távoli panoráma hiszen előttünk a Keszthelyi hegység.

Pontosan keleti irányban két hegyoldal között látszódik a Badacsony egy keskeny de jellegzetes részlete.

- Zalaegerszeg - Bazita     Kérném szépen, szerintem erről a dombtetőn lévő tv-toronyból látható az ország legszebb körpanorámája !

Ezt a csúcsot csakis az "ínyenceknek" ajánlom !

A szép panorámához viszont vagy nagy mázli kell, vagy megfelelő meteorológiai ismeretek segítségével kivárt alkalom.   A lényeg a levegő páratartalmában van !

Zalában ritka a teljesen száraz, páramentes levegő ! Átlagosan  2 havonta azért akad alkalom hogy olyat lássunk amitől a szánk nyitva marad.

Kezdjük északkal : A Kőszegi hegység alap! :-) Az Írott-kőtől égésszen a Nagy- Szarvaskőig.  Az utóbbin szépen látszódik az ORF erősítő-átjátszó tv-tornya , mivel az már Ausztria. Nyugat felé szinte előttünk a teljes keleti-Elő-Alpok.

A Wechsel, a Fischbachi-Alpok, a Graz feletti -Schöckl- 1445m magas csúcsáról távcsővel kivehető egy másik adótorony.  S ha netán ezt látva, például éppen van nálunk 1 rádió és ráhangolunk a 89,2 MHz-es frekvenciára, már hallgathatjuk is az osztrákok kedvenc könnyűzenei rádióadóját, az Ö3-t. Ezt az adást erről a Schöckl -féle toronyból kapjuk. Az adást nagyteljesítményen sugározzák ezért még a Tatabánya - Székesfehérvár - Pécs vonalig szinte zavarmentesen fogható.

Visszatérve a panorámához, a Schöckl-től délre haladva egy magas hegyvonulat kontúrja ül a horizonton. A Koralpe. Legmagasabb csúcsa a Grosse Speikogel (2145m) egyben tartományhatár Stájerország és Karintia között. A távolsága a Bazitától hihetetlen, majdnem 130 km (!). Szabadszemes megpillantásához extra páramentes idő szűkséges! Távcsővel kevésbé tiszta időben is látszik, persze tudni kell hol keresni ! :-)

- Tapolca - Zalahaláp  Az itt emelkedő csúnyán megcsonkított Halápról (358m)  észak-nyugat felé nézve szépen látszódik a Somló és a Ság is. Távolabb a Kőszegi hegység is látszódik.  Még tisztább időben a Schneeberg (2076m) is idelátszik Ausztriából ! ! !         Pedig 150 km a távolság !  :-)

Zoltika Creative Commons License 2007.11.19 0 0 275
Bocs; annyira meghalt ez a topic, nagyon rég nem néztem ide. A képek Panasonic FZ30-assal készültek, maximális (12x) optikai zoom-mal; aztán ezekből a nagy (2560*1920) képekből lettek kiemelve a 243. hsz-ben szereplő képek; az esztregomi bazilikás 800*600. Ha jól számolom, ez 800*600-as képre vetítve 36*-nál nagyobb zoomot jelent.
Előzmény: Sothy (274)
Sothy Creative Commons License 2007.11.06 0 0 274
Szia!

Mekkora zoommal készültek ezek a felvételek? És milyen géppel? Bocs a szakmai kérdésért! :-))
Előzmény: Zoltika (243)
Zoltika Creative Commons License 2007.10.20 0 0 273
Szép!
Előzmény: Varus (272)
Varus Creative Commons License 2007.10.17 0 0 272
A mellékelt fénykép szerint a Badacsony teteje valóban látszik a Mecsekből (a fotón a horizont középpontjától kissé jobbra látható, balra viszont mintha a Keszthelyi-hegység vonulata derengene). A Velencei-hegység már pl. Szabadszállásnál is látható.
Előzmény: Zoltika (269)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!