Kedves mindenki !
Látom létezik az amiről nem is hittem volna hogy létezik.
Kishitű voltam.
De mostmár örülök hogy tudom hogy van 1 fórum ahol kis hazánk szebbnél-szebb kilátópontjairól és azok panorámáiról egyeztetthetünk.
Szerintem, a legfontosabb evvel a dologgal kapcsolatban, hogy honnan, hogyan, mit és mikor láthatunk !
Példának okáért néhány példa :
- Sátoraljaújhely közelében van Mikóháza.
Mikóháza felett emelkedik a Fekete hegy (577m).
A csúcson lévő kilátóból távcsővel sikerült beazonosítananom a közel 100km-re lévő Magas Tátra tarajos csúcsait!
- Veszprémfajsz mellett van a Kálvária-hegy (373m).
a Kálvária hármas keresztje mellől, az ország egyik legszebb panorámája tárul elénk, annak ellenére hogy nyugati irányban a szomszédos domb eléggé lezárja a panorámát. Viszont a többi irányban! :-)
Észak felé a teljes északi-Bakony előttünk van, a Kőris-hegy fehér radarkupolája koronázza a kilátást. Keleti irányban A Vértes és a Csóka-hegy meredek fala, Székesfehérvár a Velencei-hegységgel. Távcsővel pásztázva az irányt, felfedeztem a budai Széchenyi-hegy (!) jellegzetes fehér adótornyát, a százhalombattai (!)hőerőmű 3 óriási kéményét. Déli irányban a Balaton víztükre látszódik részletekben, a déli parttal együtt. Távcsővel távoli hegyvonulatok kontúrjait fedeztem fel a dél-délkeleti horizonton. Pontosan nem tudtam őket beazonosítani de valszeg a tolnai -hegyhát alig 300m körüli "magaslatait" láthattam.
- Keszthely - Gyenesdiás mellett van a Pető-hegy (355m) rajta a Berzsenyi kilátó.
Innen még egy elég komoly panorámát élvezthet a hozzáértő ember!
Délkeleti irányban a Zselic dombjai mögött feltünik a Mecsek vonulata.
A Zengőtől egésszen a Tubesig. A Misina-tetőn lévő pécsi tv-torony határozottan beazonosítható, pedig a távolság kb. 80 km légvonalban.
Délnyugat és nyugat felé a Zalai-dombság uralja a horizontot.
A nagykanizsai adótorony kevésbé jó időben is "könnyű látvány".
Nyugat felé egy domb mögül előtűnik a zalaegerszegi Bazitán lévő tv-torony.
Észak-nyugatfelé tekintve szépen látszódik a Kőszegi-hegység. Innentől kezdve közel 120fokban zárva a távoli panoráma hiszen előttünk a Keszthelyi hegység.
Pontosan keleti irányban két hegyoldal között látszódik a Badacsony egy keskeny de jellegzetes részlete.
- Zalaegerszeg - Bazita Kérném szépen, szerintem erről a dombtetőn lévő tv-toronyból látható az ország legszebb körpanorámája !
Ezt a csúcsot csakis az "ínyenceknek" ajánlom !
A szép panorámához viszont vagy nagy mázli kell, vagy megfelelő meteorológiai ismeretek segítségével kivárt alkalom. A lényeg a levegő páratartalmában van !
Zalában ritka a teljesen száraz, páramentes levegő ! Átlagosan 2 havonta azért akad alkalom hogy olyat lássunk amitől a szánk nyitva marad.
Kezdjük északkal : A Kőszegi hegység alap! :-) Az Írott-kőtől égésszen a Nagy- Szarvaskőig. Az utóbbin szépen látszódik az ORF erősítő-átjátszó tv-tornya , mivel az már Ausztria. Nyugat felé szinte előttünk a teljes keleti-Elő-Alpok.
A Wechsel, a Fischbachi-Alpok, a Graz feletti -Schöckl- 1445m magas csúcsáról távcsővel kivehető egy másik adótorony. S ha netán ezt látva, például éppen van nálunk 1 rádió és ráhangolunk a 89,2 MHz-es frekvenciára, már hallgathatjuk is az osztrákok kedvenc könnyűzenei rádióadóját, az Ö3-t. Ezt az adást erről a Schöckl -féle toronyból kapjuk. Az adást nagyteljesítményen sugározzák ezért még a Tatabánya - Székesfehérvár - Pécs vonalig szinte zavarmentesen fogható.
Visszatérve a panorámához, a Schöckl-től délre haladva egy magas hegyvonulat kontúrja ül a horizonton. A Koralpe. Legmagasabb csúcsa a Grosse Speikogel (2145m) egyben tartományhatár Stájerország és Karintia között. A távolsága a Bazitától hihetetlen, majdnem 130 km (!). Szabadszemes megpillantásához extra páramentes idő szűkséges! Távcsővel kevésbé tiszta időben is látszik, persze tudni kell hol keresni ! :-)
- Tapolca - Zalahaláp Az itt emelkedő csúnyán megcsonkított Halápról (358m) észak-nyugat felé nézve szépen látszódik a Somló és a Ság is. Távolabb a Kőszegi hegység is látszódik. Még tisztább időben a Schneeberg (2076m) is idelátszik Ausztriából ! ! ! Pedig 150 km a távolság ! :-)