Javaslom az alábbi fórum nem felületes követését. http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9170033
Ja, es megegy: a kozelmultban egy szaud arabiai magnesvasut-tendert (ilyen se sok lehet a vilagon, ha jol tudom csak Kinaban van egy vonal) egy kinai ceg nyert el, a Siemens (aki a kinai vonalat epitette - pontosabban a technologiat es a vonatokat adta, a vonalat a kinaiak epitettek) csak alvallalkozo lesz.
Lassan tényleg egy világ(gazdaság)ban kell boldoguljunk, még az egész meg nem borul teljesen. (Majd csak megunja Kína az USA államkötvényért dolgozás ... hisz nem a munka kell nekünk hanem a pénz, vagy az se csak amire átválthatjuk. :-) )
Nagyon egyszerű a válasz.... Kb olyan ez mint a számítástechnikában a CPU gyártás.....van egy gyár és ontja a CPU -kat...ami sikerül és megüti a legjobb tűréshatárokat, az minőségi termékként, minőségi papírokkal kerül forgalomba.....ami meg selejt, de még épp használható, az meg olcsón piacot talál, igaz messze nem abban a minőségben, mint azt a marketing sugallja...
Köszönöm az elismerő dicséreted! Így ebben a rohanó világban, ahol afelé haladunk, hogy a többség ingyen és azonnal akarja a projektet, kimondottan jólesett az elismerő szavaid. Igazad van, a különbséget csak az tudja igazán, aki megélte egy telepítés mindkét oldalát.
Azért drágább, mert a kínaiak nem támasztanak olyan magas követelményeket, amikor megvásárolják a Matsushitától a kompresszort, mint a japánok, így olcsóbbat kapnak. Ja, és akkor még nem beszéltünk a gyenge hamisítványokról. Nem egyszer találkoztunk már gagyi gépben Sanyo kompresszorral, amin csak a vacak matrica volt Sanyo.
Annyira nem kéne elájulni az LG multiktól sem, már egy hete kínlódunk egy FM37-es géppel, először az osztódoboz elektronikája krepált be, aztán az egyik vezérlőpanel. Folyamatos baj van vele két éve, hangos és nem stabil a működése. Én most nagyon sok Samsung multit látok működés közben, évekig meg csak Daikinnal foglalkoztam, hát meg kell mondjam, ha valaki nem problémát akar vásárolni, akkor japán márkát kell venni, én elkerülném mindkét koreait.
Szerintem meg a kérdés értelmetlen. A japán gép termelési ,anyag stb költségei Kínában Malayziában stb kb ugyanazok. A többin meg lehet vitatkozni, de a felhasználót az érdekli sokáig tartson, jó legyen a minősége és ne legyen drága(nem olcsóra gondoltam, hanem arra, hogy meg tudja fizetni). Gar elérhető és valós legyen.
De vissza is lehet fordítani a kérdést: miért drágább ugyanazon alkatrész(pl Matshushita kompresszor ugyanazon típusa) ha koreai, kínai vagy japán géphez érkezik alkatrészként? Ugyanarról a dologról van szó, mégis eltérő az ára:) Mert nyilván a márkaimidzset és sok egyebet is meg kell az árban fizetni. Ezt korrekt tájékoztatást követően viszont a vevőnek érdemes megfontolni mi az ami lényeges neki és eszerint választani.
Ha megtakarít. Ugye az adott teljesítménytartományokhoz külső belső paraméterekhez viszonyított EER COP ESEER stb értékeket nem tudjuk. Csak a katalógusok standard adatait.
Mivel én a "plebejusok"(FIDESZ) közé tartozom ezért engem a fogyasztás kimagaslóan érdekel.
Akkor amikor az energia igen magas nyomatékosan érdekel, hogy a befektetett összeg mikorra térül meg.Egyenlőre nem érdekel a design szolgáltatás. A téli üzemmód alatt mennyi pénzt húz ki a zsebemből a felszerelt klíma. Biztosan vannak akiket lázbahoz a sok szolgáltatás, de a központifűtéstől sem vár mást az ember mint, hogy a leg gazdaságosabban használja fel a belefektetett energiát.
A klímánál látom, hogy misztériázzák a készülékeket.
Nagyon jó dolog a szuper klíma horror áron.
Amikor meg kint dolgozik az ember a szabadban akkor nincs se pollen se ózon, se semmi más.
Nyáron TAKARÉKOSAN hűtsön amikor már nem tud létezni az ember a lakásán belül, télen csendben takarékosan fűtsön a gázhoz képest.
Régen szevó sem volt, sőt a Trabiban előfordult, hogy fűtés sem mégis éltek emberek, most meg, ha nem digitklíma (és még sorolhatnám az extrákat) van a szgk-ban akkor szinte eladhatatlan. Ide jutottunk.
Az EER és COP értéket nem mindegy milyen standard esetén adják meg inverteres esetén ettől rosszabb és jobb is lehet az üzemi körülményektől függően. Részterhelés esetén pl az elvileg rosszabb EER COP értékú gép is lehet jobb mint a papíron jobb gép. Ezt minden esetben érdemes megnézni a katalógusban általában az oldal alján ott vannak a megadott katalógusértékekhez tartozó mérési körülmények.
Jó kérdés..... 1 kompresszoros inverteres kültéri esetén kiveszi a kompresszort üzemből a gép, de hogy valójában a katalógusadatig szabályoz vissza vagy ez alá nem lehet megmondani. nekem LG esetén az a tapasztalat egészen szinte nagyon alapig visszaszabályoz kb 2A áramfelvpételig a gép pl az FM25AH esetén és így megy. Nyilván közben a vezérlés az adagolószeleppel is variál a megírt szoftver szerint. Mindenesetre 1 beltéri egységgel is ha csak annyi van üzemben elindul a gép ha kéri az az 1 a hűtést.
lelkes érdeklődőként mitsubishi heavy industries ltd multi-inverteres gépeit "megnéztem" :)
Érdemes megtekinteni az EER/COP értékeket, ha a valóságban is tudják mindezt, azzal a zajterheléssel amit írnak, le a kalappal a mérnökök előtt! Persze nem Samsung árban :)
Természetesen nem tudnak leszabályozni ennyire alacsony értékre, általában a hármas multikat úgy tervezik, hogy feltételezik 1 beltéri teljesítményét összesen mindig felhasználod 3 beltérin. Ha szóbajöhet jó szívvel ajánljuk a SANYO berendezéseket.
Nem az olcsóságával hódító berendezésről beszélünk, viszont a minősége, tudása alapján magasan a piac egyik legjobb berendezése.
Van adat arra, hogy a Daikin és LG kompija mennyit forog a legalacsonyabb vagy a legnagyobb fordulaton? A beltérivel nincs gondom csak a kültérivel mikor alapjáraton forog.Azt értem, hogy egy dugattyús(?) és ezért van, de lehet az alacsonyra vett fordulat miatt csinálhatja a remegést.
Ha lehet hinni a paírnak:
Olvastam, hogy a Daikin legkisebb leadott teljesítménye 1.3Kw az LG 900. Nem lehet, hogy a "takarékosság" miatt annyira levették a fordulatot, hogy ezálltal kiegyensúlyozottsági "zaj"(remegés) tapasztalható? Azt is néztem, hogy PAPÍR szerint a Daikin max leadott teljesítménye "csak" 3.5 Kw míg az LG-nél 5.5.
A Daikin 930Watt az
LG pedig 1260W-ot vesz fel fűtési üzemmódban(engem csak a fűtés érdekel).
Az én olvasatomban mivel(csodák nincsenek)a Daikin kompija magasabb fordulaton járhat az Lg-hez képest "alapjáraton" ezért lehet csendesebb a kültérije.Úgy gondolom, hogy az LG-t szélesebb teljesítmény tartományban szabályozzák mint a Daikint.
De ez csak az én szerény meglátásom a számok alapján.
Kár, hogy nincs egy próbapad valaki mesternek otthon, hogy valóságosan össze tudná hasonlítani a készülékeket. Mint az autóknál a fékpad. Mennyit és mit ír a gyár és ebből mit teljesít a kocsi a kihajtott kerekeken keresztül.
Én még ilyen tesztet sehol sem láttam a neten.
Vajon miért nincs?
Mindent teszteltek már(telefont,procit, hűtőventillátort, tv-t, erősítőt és még sorolhatnám), de klímát még nem. Vagy csak én nem találtam meg.
Ha lenne ilyen akkor végleg pontot lehetne tenni a találgatásokra, hogy mi miért kerül ennyibe vagy annyiba.
Kérdes (lehet, hogy hülye:o): Ilyen kombók esetén, a nagy 6-7 Kw hűtő teljesítményű kültérik inverteres mükődési teljesítmény felvétele intervallum hűtésnél 1,5-1-9 és 6,8-8,9 kW között van. Az alsó érdekes, mert ha csak egy 2kW-os hálószobai megy, akkor hogy lesz olyan alacsony az érték, mint egy mono esetén 0,7-0,9 környéke?
LG inkább. Szerintem az FM19 és az FM25 AH és utódmodellei jó gépek. És az árfekvésük sem borzasztó.
Esetleg a Toshiba hasonló kiépítésben 3 beltérivel nettó listaárakon: RAS 3M26 GAV-E 7,5 (1,4-8,9) 9,0 (0,8-10,8) R 410A kültéri egység 398 000 Ft Oldalfali RAS M10 SKV-E 2,5 (1,1-3,2) 3,2 (0,7-5,2) R 410A beltéri egység 67 620 Ft RAS M16 SKV-E 4,5 (1,4-4,9) 5,5 (0,8-6,9) R 410A beltéri egység 81 150 Ft RAS-B10 SKVP-E (Super Daisekai) 2,5 (1,1-3,2) 3,2 (0,7-5,2) R 410A beltéri egység 92 740 Ft RAS-B13 SKVP-E (Super Daisekai) 3,5 (1,1-4,4) 4,2 (0,7-6,5) R 410A beltéri egység 104 330 Ft RAS-B16 SKVP-E (Super Daisekai) 4,5 (1,4-4,9) 5,5 (0,8-6,9) R 410A beltéri egység 123 650 Ft
Fujitsu esetén nett ó listaárakon: AOYA 18 LAT3 trio 5,4 (1,5-6,8) 6,8 (1,5-8,0) R410A 359 000 Ft
ebben az esetben a variációk lehetnek egyidejú összteljesítmény csökkenéssel max: 4,2+2x2,2 kw
AOYA 24LAT3 trio 6,8 (1,5-8,5) 8,0 (1,5-9,2) R410A 399 000 Ft ebben az esetben a variáció max: 5,2+2,6+2,2kw beltéri szintén egyidejű üzem esetén összteljesítmény plafon
beltérik: ASYA 7 LACM 2,30 2,80 R410A 55 000 Ft ASYA 7 LBCM ( AOYA14-18LAC2-hez) 2,10 2,70 R410A 55 000 Ft ASYA 9 LACM 2,70 3,20 R410A 64 000 Ft ASYA 9 LBCM ( AOYA14-18LAC2-hez) 2,50 3,30 R410A 64 000 Ft ASYA 12 LACM 3,30 3,80 R410A 75 000 Ft ASYA 12 LBCM ( AOYA14-18LAC2-hez) 3,50 4,00 R410A 75 000 Ft ASYA 14 LACM 4,20 4,80 R410A 106 000 Ft ASY 18 LBAJ 5,20 6,00 R410A 160 000 Ft ASYA 18 LACM 5,00 6,00 R410A 160 000 Ft
Mindent nettó listaárban adtam meg és oldalfali beltérikkel.
Neo Forte helyett inkább crystal beltéri akkor. Nem nagy árkülönbség.Ha Samsung. Abban van MPI szűrő is.
MH060FXEA3B 6,0(1,5 - 6,8) 6,5(2,2 - 7,3)R 410AINVERTER 272 000 Ft nettó listaár "NEO FORTE" beltéri egység MH020FNEA 2 2,2 R 410A 54 900 Ft nettó listaár MH052FNEA 5,2 5,6 R 410A 84 900 Ft nettó listaár
Ennek kb az LG FM19AH vagy az új modell felel meg: MU3M19 5,5(1,35-6,33) 5,5(1,41-7,27) R 410A max. 3 beltéri 289 990 Ft nettó listaár Oldalfali beltéri egység "BIO" MS05AH 1,5 1,5 R 410A plazma 47 990 Ft nettó listaár MS07AH 2,1 2,1 R 410A plazma 54 990 Ft nettólistaár MS18AH 5,3 5,3 R 410A plazma 84 990 Ft nettólistaár
Az MS05AH illetve az MS07 AH és az MS18AH beltérik mind plazmaszűrősek alapáron!
Azért ehhez nagyobb kültéri kellene. PL: Samsungban MH070FXEA4B 7,0(1,9 - 8,9) 7,6(2,3 - 10,3) R 410A INVERTER 360 000 Ft nettó listaár
LG-ben: FM25AH 7,3(1,85-8.5) 7,3(2,22-9,38) R 410A max. 4 beltéri 359 990 Ft nettó listaár
A kültéri egység 6 kw névleges teljesítményű, tehát ebben a kiépítésben ahogy írtad az 5,2 kw névleges és a 2x2 kw névleges teljesítmény egfyüttesen 9,2kw ami kb 50%-al több, mint a kültéri névleges teljesítménye azaz ez a kültéri ugyan elmegy ezekkel a beltérikkel, de arányosan kevesebbet fogy hűtőteljesítményben leadni egy egy beltéri egyidejű üzemeltetés esetén.
És az általad megjelölt árnál pl a Samsungot is lényegesen kedvezőbb kondíciókkal tudjuk biztosítani.
Nem tudom honnan olvastad ezt, hogy az LG esetén nem lehet szintkülönbség. Beltéri-beltéri közt 7,5 m összesen a legmagasabban lévő kbeltéri és a kültéri között 15 m illetve a z egy beltéri és kültéri közt max 25 m csőhossz lehet az emelési magassággal együttesen a szervízkönyv szerint pl az FM19AH típus esetén. Minden multi inverteres esetén lehet szintkülönbség.
Alternatívák között kellene választani, szerintem rakass össze Fujitsuból is egy változatot (plazmaszűrős, van kiszárítás funkciója ami szerintem fontos, japán középminőség, szerintem jó ár/érték arány), és érdekességképpen egy Toshiba Super Daiseikait (szerintem kompromisszummentes, ha az árat nem nézzük) :-)
Bocsi, de hol olvastad ezt a bugyutaságot, hogy 0 a szintkülönbség az LG kültéri-beltéri között. Emlékeim szerint 15 méter. ( lehet, hogy nem pont ennyi, de most erre emlékszem. )
Elnézést kérek ezzel a honlapra való hivatkozással, nem akartam macskát dobni a galambok közé. Csak nézelődtem, keresgéltem, gondolom, mint más sem, én sem vagyok a pénztárcám ellensége.
Más. Mivel a kültérik elhelyezése, szerintem, nehézkes lesz, esetleg egy trial kombó is szóba jöhet, hiszen a nappali és a hálók nem nagyon fognak együtt menni.
Az LG-nél láttam egy variációt, de megdöbbenve olvastam, hogy a szint eltérés a kültéri és a beltérik között 0 méter. :oO
Előző lakásunkat felújítottuk, egy LG on-off klímát szereltettünk fel (kb. 8 éve). Anyám kolléganőjének a férje szerelte, ismerős, olcsón.
Amikor hozta a készüléket enyhén piaszagúan érkezett, majd később telepítéskor a frissen festett falat/mennyezetet a koszos kezével összefogdosta, a mocskos cipőjével az ablak alatti párkányt összetaposta, ahol a falon kivezette a csöveket, ott nem használt kábelcsatornát, egyszerűen ott voltak a csövek meghajlítva olyan ívben, hogy arra csatornát már nem lehetett tenni.
Nem voltam ott a telepítésnél, asszonyka felügyelte.
Nyeltem egy nagyot anyámra való tekintettel, és ekkor döntöttem el, hogy ilyet soha többet.
Új lakásba költöztünk, utánanéztem a készülékeknek, a pénztárcámnak és a klímaszerelőknek. Végül Fujitsu ASYB 12 LDC lett és Dr. Klíma. Mivel doki szegedi, nyilván csak főidényen kívül volt esélyem elhívni Pécsre egy telepítésért, amit korrekt módon üzemanyagköltségen elvállalt. (Kerestem Pécsen is szakit, de megbízható ember által javasolt olyan megbízható szakit nem találtam, aki készülékben is tudott volna számomra megfelelőt ajánlani.)
A készülékben nem csalódtam, annak ellenére, hogy tudom, vannak ennél jobbak is, de ennyi pénzért (nekem ez sem volt kevés) úgy gondolom, jobbat nem kaptam volna.
Dokiék pontosan érkeztek, ketten voltak, nem voltak piaszagúak, az autójukban rend volt, szerszámokkal szemmel láthatóan jól fel voltak szerelve. A cipőjüket a lakásban levették, megbeszéltük a klíma pontos helyét, nem oda került a kültéri, ahová eredetileg elképzeltem, 1 órát telefonálgattam is, hogy a társasházban a szomszéd is elfogadja-e az új helyet, ezt türelmesen kivárták. Segítettek kipakolni a bútorból a porcelánt, hogy mozgatásnál ne törjön össze, elmozgattuk a bútort, majd normálisan telepítettek, a lehulló törmeléket azonnal porszívózták, hogy ne tapossuk a padlóba. Közben volt ezernyi kérdésem, amire akartak és tudtak is válaszolni. A csövek kimeneti oldalánál inkább szembefúrtak, hogy a vakolat kint ne szakadjon le. Kint a kábelcsatorna rögzítésénél is porszívózták a furatokat, hogy a vakolat réseiben ne üljön meg a por. Vákuumozásnál együtt néztük a műszert, hogy az illesztések jók-e, elmondták, hogy a vákuumgép levétele után milyen értéket várnak és mikor kell hibát keresni.
A készüléket kipróbálták, elmondtak mindent, annak ellenére, hogy előre elolvastam a kezelésit. Segítettek a bútort visszapakolni. Azóta is nyugodtan hívhatom őket.
Nyilván az eszközöket meg kell venni, ha kopnak, cserélni kell őket. Ha időt szánnak a minőségi munkára, akkor annak is ára van, hiszen nem 2 db-ot dobtak fel, hanem csak egyet. A személyes intelligencia és hozzáállás nyilván nem pénzfüggő.
Én inkább ezen az úton járnék továbbra is, sajnos ehhez kellett az első tanulópénz.
Az egyik klímás ismerősöm akivel nem szereltettem fel a klímámat dicsekedett, hogy amikor jól ment neki akkor 100-150 ezer Ft-ot kerestek naponta. Panaszkodott, hogy ez sajnos lecsökkent napi 50ezerre.
Ha kiszámoljuk, hogy a mennyibe kerül egy telepítés és a telepítésre fordított idő akkor mindenki megkapja az aktuális órabérét.Nem tűnik rossz órabérnek
Nem az a bajom, hogy valaki sokat keres egységnyi idő alatt, hanem az, hogy sértve érzi magát azért, ha ebből le kell adnia mert más képes olcsóbban is megcsinálni. Szerintem ennek a későbbi garanciális feltételekhez nem szabadna köze lenni.
Példa az autóknál, hogy a márkaszervíz óradija sokkal magasabb mint más nem márkaszervíz. Bár tapasztalható, hogy itt is erős változás van kialakulóban.
Piacgazdaságot élünk!
Már nem csak a márkaszervízben lehet olajat cseréltetni a garanciális időszakban.
Mondhatnám a kőművesünket aki szemérmetlenül lehúzott. Azt gondoltam felesleges tovább keresnem a szakik között hiszen van egy kialakult egységár. Hát a "jó"ember köbméterben számolta ki nekem a fal felhúzás munkadiját.
Mint pl. 10 év garancia a klímára!!!! Burkolt áremelés. Nekem. Aztán másnak más az értelme.
Amikor kb 10 éve Érdre jártunk szolgálatba ott tucat számra épültek vagy újultak meg a lakóházak. A Román SZAKMUNKÁSOK olyan minőségű munkát végeztek, hogy öröm volt ránézni.
Próbáltam is szerezni magamnak egy brigádot, de nem sikerült. Azt hitték be akarom húzni őket a csőbe és kitoloncoltatni őket illegális munkavállalás miatt. Akkor még üldözni kellett a külföldi munkásokat akik elvették a munkát a magyar szakiktól.
Ez is változott. Már nem kellett üldözni a falon dolgozókat. Előtte meg szaladhattunk utánnuk amikor a falakról uráltak le és rohantak arra amerre láttak.
Az akkori román szakikhoz képest a környékemen beli "mesterek" ilyen MINŐSÉGI munkát képtelenek voltak elvégezni ráadásul nagyságrendekkel több pénzért és plussz ebéd meg valami pia nehogy kiszáradjanak munka közben.
Esetleg ha dualban gondolkodsz LG FM15AH vagy MU2M15.UL0+2 db MS05 vagy MS07AH. Vagy art Cool beltérik. Már ha inverteresben képzeled el a megoldást ugyanis ugyanezekghez az LG beltérikhez van MPS multi kültéri is akcióban.M14AH. Ekkor a beltéri art coolok is akciósak részben.
Nagyon jó dolog kimenni a kínai piacra "occó cuccot" venni, román "vendégmunkással" építtetni a házat...
Az a probléma, kedves barátom, hogy én példának okáért az interneten ismertem meg azt a pacákot, akitől a klímát vettem, a hasonló műszaki paraméterekkel rendelkező kínálat kb. egyharmadáért. Azután a telepítést megint más végezte. Ezzel a fölényes, kioktató dumával pedig nálam rossz helyen kopogsz.
A nappali esetén esetlegesen a Fujitsu ASYA14LGC vagy a Nocria 4,2 kw-osat javasolnám a hálóba az ASYA07LGC is elég. Nagyon csendes. szerintem jó gépek. És 10 év a garancia. Dual kivitelben is lehetséges megoldás. Ha pontosat szeretnél tudni írj egy mailt, sokat segít ebben.
Az a probléma kedves barátom, hogy ez bedönti a gazdaságot. Ez egy folyamat. Nagyon jó dolog kimenni a kínai piacra "occó cuccot" venni, román "vendégmunkással" építtetni a házat, de ezek elveszik a hazai munkaerő munkahelyét, akiknek ezáltal nem lesz fizetésük (vásárlóerejük), lelassul a fogyasztás (amire az egész gazdaság épül), emiatt további munkaerőelbocsájtások, fizetéscsökkenések lesznek. A szürkegazdaság nem adózik, ezért az egyre szűkülő legális munkáltatói és munkavállalói réteg viszi a terheket. gondold csak végig, hová lett a magyar könnyűipar, gépipar, mezőgazdaság? Egy munkahely több mint árútermelő hely, egy munkahely a társadalom egyik szociális biztoságot nyújtó alappillére.
Hogy a fentieket lefordítsam: Majd ha a saját bőrödön fogod érezni azt, hogy valaki elveszi a kenyeredet, akkor majd rájössz, hogy mi a probléma és mi mit tesz tönkre.
Én személy szerint a Panasonic-tól nem vagyok elájulva.....az említett berendezések közül a Fujitsut tartom a legelfogadhatóbbnak... Keress mailban, vagy hívj (csak számkijelzéssel), ha többet akarsz megtudni az álláspontomról.
Egy bizonyos mennyiség felett nagyon veszélyes az ózon!!! Van egy jellegzetes szaga is... "...Az emberek rendkívül érzékenyen reagálnak az ózonra. A fertőtlenítésre használt ózon töménysége 0,5-2,5 ppm (milliomodrész) között van. Az emberek 0,01 ppm ózonkoncentrációt szagról már érzékelnek. 0,01 ppm alatti ózonkoncentráció az Egészségügyi Minisztérium szerint semmilyen káros hatással nincs az emberi szervezetre maximum 10 órán át tartó érintkezés esetén"...
Nézd meg a kütyüd adatlapját, s eldöntheted, hogy akarod-e hosszú távon használni.....ha a virágok is kipusztulnak a közvetlen közelében, akkor érdemes elgondolkodni a használatról.
Elég csak benézni néhány ide írogató által jegyzett honlapra, és láthatod, hogy szinte késztetést éreznek arra, hogy lehetőleg mindenkinek alá menjenek árban. Eszükbe nem jut, hogy mindig van valaki, aki még olcsóbban adja ugyanazt a terméket. Van itt olyan hozzászóló, aki már betegesen az akciók, a "kellemes ár", "jó ár" megszállottja, ami tulajdonképpen nem mást, mint ócsót jelent. Persze az olcsóságnak aztán mindig megvan az ára, és ez sokkal nagyobb probléma, annál, hogy a Daikint, a Panasonicot, vagy éppen a Sanyo-t hol gyártják. A nagyker áron való árusítás, és a húszezres telepítések teljesen tönkre teszik az üzletágat.
Szerencsére ennél sokkal árnyaltabb a helyzet. Természetesen, ha szemérmetlenül nagy összeggel mész oda a Daikinhoz, akkor valószínű, hogy kiszolgálnak, de pár millióval kár próbálkozni, oda fognak küldeni valamelyik nagyobb viszonteladójukhoz, vedd meg azoktól. Ja, és ez így van jól, mert igen szarul venné ki magát, ha ugyanazon az áron kapnád tőlük a két három milliócskával, mint akik százmilliókért értékesítenek.
Beszállítói szerződések megkötésekor meg tájékoztatnak, hogy a hivatalosan kiadott ajánlott kiskereskedelmi árból max. hány százalék engedménnyel javasolt hirdetni.... No és akkor szét kell nézni a neten, hogy sokan foggal-körömmel kapaszkodnak az eladásért és gusztustalanul nagymértékben eltérnek az ajánlott kiskereskedelmi ártól.
Ez mire jó??? nem tudom.... Azok akik a hivatalos listaártól 5-7 százaléknál nagyobb kedvezményt adnak, főleg szezonban, azok az én szememben a szakma árulói. Vannak iparágak, termékek ahol jóval nagyobb árréssel dolgoznak a kereskedők...ott sem szokás ennél nagyobb kedvezmények tömeges adása.....
A különböző gyártók hivatalos importőrei is szemlesütve elnézik ezt a gusztustalan árengedményeket.....Az ő szemszögükből látszólag mindegy, mert fogy a termékük....egyszer úgyis kiborul a bili és sokaknak fájni fog... A napokban telepítettünk egy nem általunk eladott készüléket. A készülék internetes rendelésből s csomagküldővel ment el..... A berendezés természetesen sérült volt. Egyeztetés után a felszerelés megtörténtekor kiderült, hogy a kültéri egység egyszerűen üzemképtelen..... leszereltem, elkértem a fel- és leszerelési díjat, majd közöltem, ha itt az új kültéri, akkor szóljon, ha elfogadja a telepítési árainkat.... Szegény ügyfél....azt hitte viccelek, de figyelmeztettem, hogy az egyezkedésünk első mondata az volt, hogy a munkámra, általam vitt anyagokra 5 év garanciát vállalok, míg az ő által beszerzett klímára egy percet sem...ha hibás, akkor a javítási díjat elkérem....
olcsó húsnak még mindig híg a leve.....haszon nélkül nem lehet tisztességesen piacon maradni..... Az ügyfelek akkor kapják az első pofont, amikor probléma van a készülékükkel.....(azok akik nem azzal szereltetik akitől veszik)
Szerintem nem vitázunk, ill. én nem is akarok vitázni, nem akarom lejáratni Daikint, egyrészt hülyeség lenne, másrészt nagyon jó készülékeket gyárt. Inkább azt próbáltam érzékeltetni , hogy a világunk nem jó irányba halad mostanság. Minden uniformizálódik, egyszerűsödik, még a legjobbak is a belépő modellekkel, ennyi.
Beszerezni meg annyi, hogy besétálsz bármelyik importőrhöz , veszel egyszerre egy nagyobb, több milliós csomagot és kész. Ők sem ellensége a pénznek, biztos, hogy először előre fizetsz , na bumm. Ha meg nincs pénzed, akkor elmész valamelyik nagyobb Daikonoshoz- Coolklima, Budatech és kapsz gépet jó feltételekkel. Az itt förumozó kollegák is ezt teszik.
Ma mindenki el akar adni és senki pénze nem büdösebb a másikénál. Ha pedig probléma lesz belőle, akkor hallunk egy kis maszlagot, hogy igen, de .....mindenki tegye oda amit hallott.
Szerintem baromira nem az a fontos, hogy melyik készüléket hol és kinek a gyártósorán készítik. A lényeg, hogy jó minőségű legyen. Pedig a Daikin jó, ezt többen is tanúsítjuk itt. Aki meg szapulja, az le akarja járatni, mert nem tudja megfelelő feltételekkel beszerezni, ezért nem éri meg neki Daikint ajánlani. Így nem marad más, mint a lejáratás.
A Panasonic valóban Made in China. De attól még szerintem jó. Bár az én meglátásom szerint is elmarad picivel a Daikintól, de a mostani akciós árán az egyik legjobb választás. Messze jobb, mint egy LG, Samsung, Fisher, Midea, stb.
Most ezért biztos megkövez pár Daikinellenes fórumozó. :)
Én nem tapasztalom ezt a minőségromlást a Daikinnál, amit te említesz, bár igen jelentős mennyiségben telepítjük. Két apró hibától eltekintve semmilyen minőségi kifogásunk nem volt még ezzel a márkával. Nagyságrendekkel kevesebb Sanyo megy át a kezemen, de amivel találkoztam, azok is mind kifogástalanok voltak. Eddig nálunk ez a két márka, amivel gyakorlatilag nem volt gond.
LG, Samsung, Hitachi, Fujitsu a nagyobb nevek közül, amikkel már meggyűlt a bajunk, és sajnos az importőr hozzáállása sem volt mindig kifogástalan.
Abba belemenni, hogy két kültéri egység mennyire hasonlít egymásra, nem nagyon szeretnék, mert azt a vak is látja, hogy nem ugyanazon a gyártósoron készült a két kasztni, és a belsejét még nem is láttuk. Ráadásul arról nem tudok, hogy a csehországi Daikin gyár készít-e Sanyo kültériket.
Nekem egy kicsit csalódás a Panasonic. Több inverteresnél is tapasztaltuk, hogy fütyül az inverter, és fogásra, ránézésre sem túl minőségiek a beltérik műanyagai. a fixesei csendesek, és eddig nem volt velük baj, remélem ez így is marad. Szerintem a régi Panák jobbak voltak, dehát azok nagy részét a Daikinnál gyártották :)
Sajnálom, hogy Te sem érted , hogy nem a hol készültön van a hangsúly, hanem azon, hogy azok a gyártók akik a minőség szinonimái voltak, elkurvultak. Tisztázzuk én 1 db Gree gyártású Sanyo vagy Daikint sem fogok felszerelni. Lehet, hogy kőkorszaki vagyok , de én nem kívánom ezt a világot.
A Panasonic szerintem Made in Malaysia, és nem favorizálom, csak megjegyeztem, hogy jó.
Off
Amúgy ha alaposan megnézed a két képet, és a lemezelés domborulataitól elvonatkoztatsz, ami ugye csak egy szerszám , akkor a két gépen még a csavarok helyén is látszik az egyezőség. A Sanyot a Gree gyártja...
Azért mert valamin pl. Sanyo vagy más felirat van, biztos hogy jó?
Szerintem a Fishert felejtsd el, minőségben a Pana alatt van jóval. Öt kilowattban viszont mindenképpen nézd meg a Daikint, mert sokkal jobb készülék, mint a Panasonic RE18-as.
Komolyan nem értelek. Miután többen is leírtuk, sőt pontosítottuk is, hogy a szóban forgó Daikin készülék helyileg hol készül, és hogy a Greetől vásárolt gyártói kapacitást mire használják, még mindig ezt a butaságot hajtogatod, hogy a Daikin gépek a Gree-nél készülnek. Az Európában forgalomba hozott -főleg a palettás - gépek nagy része Csehországban és Belgiumban készül a Daikin által épített Daikin gyárban.
Biztosan van olyan is, amelyik Kínában készül, de azt hajtogatni, hogy mindegyik ott, - hát ezt nem értem, hogy mi a célod vele, ha egyáltalán van.
A Sanyo-ról nem nagyon tudok nyilatkozni, és nincs is kedvem utána nézni, mert ha kínában is gyártanák némelyik sorozatot, az akkor is Sanyo lenne, és a minősége akkor is jó lenne. Egyébként az általad legújabban éltetett Panasonic RE sorozaton, ha megnézed bizony ott jeleskedik a Made in China felirat.
Szeretném megkérdezni a következőt: szuterénben lakunk, dohos, majd megoldja hamarosan a házközösség, de addig is vettem egy ózontermelő ionizátort. Ezzel kapcsolatban merült fel, hogy egy bizonyos mennyiség felett egészségre ártalmas az ózon. Honnna derül az ki, ha magas a szintje. Megnéztem, brutálisan mags az ára egy mérőnek, de mégis, van valami tapasztalati megoldás. Mondjuk bekapcsolom és túl sok az ózon, amit előállít és akkor mi történik, köhögünk, nem kap az ember levegőt, elalszik netántán. Kevés sajnos a tudásom erről, ha valaki volna kedves...
Szegedklíma árait nézegetem. Ott hasonlítgatok, ezek elég barátiak. Elvileg kellene egy tetőtéri, de nagyon jól szigetelt, lakás (belmagasság 295) nappali-étkező (cirka 45-50 m2) egy klíma ide gondoltam a RE18 a maga 5kW teljesítményével, illetve a két hálóba (kb 12-15 m2 ) menne egy-egy RE9, ezek lehetnének dual is de az árban vastagabb. A Fisherek árban jók tetszetősek, de...???, Ami jó - gondolom - a korábban sorolt márkák de árban vastagabbak. Köszi!
Ja, mennyivel nagyobb gond a tetőre/nem lapos, cserép,szöget nem tudok/ rakni a kűltérit?
Jó az RE sorozat is, de igazán plusszt az E vagy XE sorozat ad, persze más áron. Mi az E-ből felraktunk már vagy 50-t és nagyon jók , igazából sokkal jobb, mint az RE, ...csak az ára, bár ha összehasonlítod az almát az almábval, nem biztos , hogy olyan drága.
Azt már én inkább a különleges kategóriába tenném szivem szerint, hozzáteszem nagyon nagy ötlet és gondolom az ára is nagyon nagy.
A Gree kínai, de itt talán nem is ez a lényeg, hiszen embert is lőttek fel a világűrbe úgy, hogy vissza is hozták.
Számomra csak az a furcsa, hogy két ilyen egyedi gyártó mint a SANYO és a DAIKIN elkullog egy kínai üzembe gyártatni? Utána pedig mindenki furcsán néz, hogy jé a Gree a pont így néz ki, jé és a Genex is?
Van erre szüksége valamelyiknek?
Ezek csak kérdések, amikre én biztosan nem tudok válaszolni, hiszen itt jön be a képbe az olcsó tömegrtermelés blablája, meg csak így lehet mindenkinek klímája stb. stb.
Én most nem fi...ázom egyiket se, hiszen mindketten ugynott készültek ....a GREE-nél.
Szerintem egy kicsit én másképp nézem a világot. Szerintem szükség van egyedi, komoly termékekre minden területén az életnek, legyen az autó , hifi, klíma, legyen az csak egy pohár.
Eljutottunk oda, hogy a neves klímagyártók képtelenek a saját gyáraikban a tőlük megszokott szinvonalon klímát gyártani . Ez a baj.
Mi meg azon elmélkedünk, melyiket hol gyártják? Ugyanott, mindkettőt és mivel én láttam már több hasonlót, ezért kb.: 2-3 itthon kapható márka fényképét még ide lehetne tenni.
Én most eltekintek az alkatrészek esetleges eltérésétől, mert amikor egy élelmesebb szemű ügyfél összenézi, akkor bizony ugyanazt látja ő is.
A legalacsonyabb fordulaton járattuk és járatjuk mindig amikor szükség van a hűtésre vagy fűtésre.
Nem tudom, hogy van-e éjszakai beállítás(fordulat). Hűtés bekapcs és azt a legalacsonyabb fordulaton.
Már írtam, hogy az egyik ismerősömnél egy Fujitsut tettek fel és ott is hallottam nemkívánatos hangokat lakáson belül. Körbejártam a lakását. Lesett is rendesen, hogy mit járkálok nála. A délelőtti órákban tettem mindezt amikor a környezet háttérzaja 100x nagyobb mint éjszaka.
Nem tudom melyik gyártótól vagy esetleg árkategóriától lessz hangtalan egy cucc.
amitech
Én az egész házat ezzel az egyel hűtöm. A nappali-étkező-konyha a "referencia" a többi helyiségbe meg átfolyik a hideg. És még így alapjáraton járatva is lekapcsol a kültéri.
Jaja!
Off.
Amikor egy 60ezres kis egybekütyü"házimozi"szettet kell értékelni akkor a pozitívumait helyeztük előtérbe. Amikor meg rendszerkomponenseket teszteltük(nálunk eccerre öt fülmegszállott)akkor meg a drága cuccok hibáit kerestük. Egy napot töltöttünk azzal, hogy rájöjjünk, hogy a 220-as hosszabbítónak bizony 2.5-ös átmérőjűnek és minden porcikájának rézből kell lennie mert, ha nem "rendes"rézből van akkor kevesebb magas és közép freki marad és ez a térleképezés rovására megy. És még folytathatnám a HIFI rejtelmeit, de ez nem ide való.
"Közben a fórumon írt hozzászólásom hatására e-mailben megkeresett a Samsung (egyik) értékesítési vezetője, felejánlva a segítségét a probléma megoldásában."
Ez nagy királyság szerintem! Van pozitív is az interneten. Le a kalappal!
Hiába a plüss meg a filc nem véletlenül van ott a drágább Mideákon és a többi más márkájú gépeken. Zajcsökkentés és hőszigetelés.Érdekes, hogy ugyanazon típusú olcsó Mideákon(pl MSG-07HRN2 van olyan amelyiken van és olyan is ahol csak a csupasz müa zsalu illetve légkifúvó található. Talán nem ugyanazon üzemből származhatnak.
Simán előfordulhat, hogy olyan sok kondenzvíz "termelődik", hogy egyszerűen nem tudja elvezetni a gyári cső sem. A nappalimban lévő klíma hét éve, amióta megvan, soha nem csöpögött, nem is volt sok esélye, mert egyszerű "szendvics" telepítés, cső egyenesen ki a fal túloldalán meg simán csöpöghet, akadály nélkül. Két-három hete, mégis azt tapasztaltam, hogy csöpög a víz belőle, rá a monitoromra. Kimentem megnézni, hogy mi lehet a gáz, eldugult, vagy mi, de azt láttam, hogy teli csövön ömlik a víz belőle, és vsz. egyszerűen nem fért ki rajta több, így belül megtelt a csepptálca, és csöpögött bent is. Semmilyen keresztmetszet-csökkenés nem volt, csak a víz mennyisége volt nagyobb, mint amit a 15 mm körüli átmérőjű cső át tud engedni a minimális nyomás mellett. Kíváncsiság kedvéért alá tettem egy hat literes edényt, és bő két óra alatt megtelt.
A Mideáknál általános jelenség, hogy csöpörésznek, telepítheti azt akárki. A terelőlapáton, és alatta a műanyagon is kicsapódik a pára és csöpög. Valószínű, hogy kis szigetelés kispórolásra került. Semmilyen más készüléknél, még a noname-knél sem láttam ilyet.
Ha jól sejtem itt jönnek elő az apró különbségek a Japán és a Koreai gépek között, mondjuk ezek olyan apróságok, amik a komfortot nem zavarják, csak az olyan szőrszálhasogató fórumosok veszik észre, mint én vagyok. Ez olyan mint audiofilnek lenni, átlag ember nem hallja, hogy mi a különbség a 300.000 és a 2.000.000Ft-os rendszer között, csak azt látja, hogy a tulaj mindig talál valami kivetni valót az egyébként tökéletes hangzásban ;)
Igaz ez az inverteres dolog is érdekes, elvileg úgy szól a mondóka, hogy magas terhelésen lehűti a szobát, utána alacsony terhelésen szintentartja, a Samsung viszont nem sokat szórakozik az alacsony terheléssel, amint eléri a célhőmérsékletet elkezdi csökkenteni a fordulatot és pár másodperc múlva kikapcsol, majd ha 1°C-ot emelkedik a hőmérséklet ismét bekapcsol. Valamiért nem szeret az első-második fokozaton tartósan üzemelni, ha a harmadik is sok, akkor kikapcsol, az első kettőt csak indításnál használja, ha jól számoltam, akkor 5-6 fokozat lehet összesen, nálam középtartományban a leghangosabb, érdekes, de maximum fordulaton halkabb, mint középen. Kíváncsi lennék, hogy a Japánok hogy oldották meg, azt látom, hogy a Samsung a gyors hűtésre ment, nem a precíz szintentartásra, szerintem a sok indítás károsabb, mint a folyamatos üzem a kompresszornak és az elektronikának is.
Én viszont nem az alap felvetésre reagáltam, huszen arra már születtek válaszok, hanem a "mégsem csöpög orrán-száján" mondatra. Mindegy, csak jelezni akartam, hogy ez nem okvetlenül utal hibára ilyen pára mellett.
A gépről időnként szokás, főleg a légterelőről, de itt most az volt a felvetés, hogy a szakszerűen felszerelt cső nem képes elvezetni a kondenzvizet, mert olyan sok keletkezik, erre mondtam én, hogy van nálunk párásabb ország is, mégis el tudják vezetni a csövek, ha mégsem, akkor ott vagy nincs lejtés, vagy a keresztmetszet csökkent le valamiért.
Nem is jellemző mifelénk 90% környéki relativ páratartalom. Azt nem mondtam, hogy minden gépről folyik a víz, de bizony előfordulhat. Hidd el, egy kicsit lehűl a műanyag és az a pár fok hőmérsékletkülönbség ami kialakul a felületen, már elég is a kondenzációhoz és máris cseppen a víz a gépről. (nem a gépből)
Az inverter vagy on/off dolognak mindenképp köze van, mert az inverter gyorsan lehűti nagy teljesítménnyel a szobát, utána részterhelésen megy, az on/off viszont vagy teljes terheléssel hűt, vagy nem hűt. Amikor az inverteres már csak kis teljesítménnyel hűt (a harmatpont felett), akkor az on/off kikapcsol, utána megint teljes terheléssel üzemel. Az on/off gyakorlatilag mindig a harmatpont alatt üzemel, amikor hűt.
Igen az van! Napi 4-5 órát ment/megy meleg napokon 4-5 liternyi víz gyűlik össze. Lehet nálunk párásabb a levegő, nem hiszem hogy ez a klíma típusától függ. Bár nem tudom....
Tökéletesen igazad van, de szerintem a magyar éghajlat korántsem szélsőséges annyira (bár nekem évről évre szélsőségesebbnek tűnik), másrészről megközelítve, akkor lenne csak elfogadható a magyarázat, ha minden klímából folyna ilyenkor a víz, de valamiért mégsem folyik mindegyikből.
Jártam már tengerparti apartmanban vihar után on/off klímával, mégsem csöpögött belőle, csak ott ahol kell. Ha tapasztalatod nincs is, azért az sejtheted, hogy nincs beleírva az útmutatójába, hogy "törődj bele hogy a falon folyik, mert párás helyen laksz" ;)
Kérdezném a hozzáértőket, hogy 5 éves, 5,2KW-os, on/off duál LG kültérivel mit lehet tenni, ha nagyon rázza a falat? Elég zajos a kompresszor is, lehet hogy már elöregedett alatta a gumibak is.
Nekem nincs tapasztalatom melegebb párás éghajlatról csak kis hazánkról 1993-óta. (Előtte hűtőgépszerelő voltam) Nagyon sok kondenzvíz lefolyt azóta a csöveket és a falakon ... a hét csúcs közeli 5db. gép javítása .... eddig.
K.K.
ps: Ha legnagyobb disztribútor szervizes embere nem törli ki ezt a sort a kezelésiből akkor Neki talán hihetünk ha Nekem nem is.
Pedig bizony a fizikát nem lehet megb.szni, mert ilyen magas páratartalom mellett a hidegebb felületen le fog csapódni a pára. Ez nem jelent okvetlenül szerelési hibát. A napokban rengeteg olyan készülékkel találkoztam, aminél a készülék burkolatán csapódott le a pára, a gép viszont tökéletes volt.
Tapasztalataim szerint, ahol van a nedvességnek utánpótlása, (nyitott ajtó, ablak, sok növény, izzadó emberek, ott bizony ilyen szélsőséges környezeti páratartalom mellett előfordul a fenti dolog.
Tegnap (baromi párás nap volt) láttam olyan, tökéletesen szigetelt hidegvíz vezetéket, ami bizony megizzadt.
Az elég tisztességes mennyiség, ha jól tudom nálad on/off Midea van, nálam inverteres Samsunggal 250-300 üzemóra után 8 (azaz nyolc) liter víz jött össze. Tegnap már gyanakodtam, hogy valami nem stimmel, ezért turbo üzemmódban kinyitott ablakkal vihar után járattam fél órát, 10 percig semmi sem történt, utána viszont csurgott rendesen a kondenzvíz, de csak ott ahol kell ;)
Eleinte féltem, hogy a klíma nagyon kiszárítja majd a levegőt, de szerencsére az inverteres nem hűti annyira a hőcserélőt, mint az on/off, ezért kondenzvíz sincs sok.
Köszönöm a nekem címzett kérdést. Mivel napközben dolgozom, így mások már hamarabb tudtak neked válaszolni.....bármelyik eddigi tanács valós lehet. Én egy másik szempontból is megvizsgálnám a készüléket.....
Sajnos elég sok csöpögős klímával találkoztam az idei nyáron. Az esetek döntő többségében a trehány szerelés az oka. Az egyik ilyen pl az, hogy a klímaszerelő a beltéri egység alatt a csövek kötésénél a párazáró szigetelést nem légmentesen zárja le.....S.arik rá, és nyitottan hagyja, vagy csak egy kötegelőt húz rá.....
Ha keveset megy a készülék, vagy alacsony a páratartalom, akkor soha nem derül fény a hanyagságára, hisz mire a szigetelés megtelik vízzel, addigra leáll a készülék és lesz ideje kiszáradni...... A probléma akkor kezdődik amikor a készüléket huzamosabb ideig járatják, vagy picit magasabb a páratartalom, ebben az esetben az átázott szigetelés egy idő után elkezd csöpögni és a beltéri egység alsó burkolatából is csöppen a víz (vagy a falon folyik).....
A többi lehetséges problémákat már felvázolták a többiek (ha jól olvastam visszafele)
üdv doki
készíts képet, oszd meg velünk, s hátha okosabbak leszünk.....esetleg privátban egyeztethetünk, hogy milyen áron tudom vállalni a tényfeltárást, javítást.....ingyen nem megy, de gondolom ez részedről is érthető :(
Azért ezzel vitába szállnék, nehogy már a magyar éghajlat ennyire megerőltesse, melegebb/párásabb országokba is szerelnek ugyanilyen gépeket és mégsem csöpög orrán-száján (kivéve ahol rosszul van szerelve).
Az Én tudomásom szerint itt is úgy van mint az autóknál ... 90LE/6500rpm-nél ... 10,5 éves kocsim sosem volt elpörgetve addig.
Ergo a klíma is _legnagyobb fordulaton_ adja le a _névleges_ teljesítményét.
Egy jól megtervezett On-Off ki-be kapcsolgat "fagyhibával" (nem hiba csak nem tudok jobb szót) ... mondjuk most hirtelen ilyent nem tudnék mondani ...
K.K.
ps: Párás időben majd minden klíma csöpög orrán-száján ... ha hazamegy az ügyfél és belövi 85%RH mellett. Ha menne egész nap mondjuk +28°C-re állítva akkor nem melegedne túl a lakás, és ***aszt se fogyasztana/csöpögne.
Részlet a Midea kezelési útmutatójából 10 oldal: Figyelem! 1. Ha a készüléket ettől eltérő viszonyok között üzemeltetik, a biztonsági védelem működésbe léphet és a készülék abnormális üzemét okozhatja 2. A szoba relatív páratartalma 80% alatti legyen. Ellenkező esetben a készülék felületén páralecsapódás keletkezhet. Ilyenkor a kifúvó zsalukat állítsa a padló felé és kapcsoljon max. ventilátor fokozatba. 3. Optimálisan csak a megadott hőmérséklet tartományban üzemel a berendezés
Anno nekem is írt a Samsungos értékesítési igazgató, amikor itt kérdeztem, hogy Samsung vagy Midea, azt írta, hogy jó gép, vegyem nyugodtan, neki is ilyen van ;)
Már több szó esett előzőekben az Ozone készülékek hibáiról. Az importőr korrekt hozzáállásának voltam ma tanúja. Kettő darab fenti márkájú készülékhez várjuk a vezérlőpanelt már hetek óta, sajnos hiába. Múlt hét végén az egyik ügyfelünk megelégelte a dolgot, és kérte, hogy cseréljük le a készüléket, mivel már a harmadik vezérlőpanel cserén vagyunk túl, és mégsem jó a klíma. Ezt a kérést tolmácsoltuk az importőr felé, akik azonnal szó nélkül felajánlottak egy azonos teljesítményű, általuk forgalmazott inverteres berendezést cserébe, plusz még a telepítéshez is jelentősen hozzájárultak, csökkentvén cégünk veszteségét. Dícséretes hozzáállás.
Azért tudtad olyan olcsón megvásárolni tőlük a klímát, mert nem adják mellé a szolgáltatást, garanciát. Így lényegesen kisebb árréssel is megéri nekik értékesíteni. A szerelők azért nem szívesen telepítik a máshol vásárolt Samsung készüléket, mert ha a készülékkel bármi probléma van a garanciaidőn belül, akkor őket fogod hívni, hogy javítsák meg, nem pedig az üzletet, ahol vásároltad.
Természetesen a Daikin Magyarország forgalmazza a Te klímádat, és onnan is származik, sajnos mindig vannak, akik vagy rosszindulatból, vagy merő tájékozatlanságból híresztelnek valótlan dolgokat a konkurens márkáról, vagy azzal kapcsolatban. Tudod, nem csak az a kókler, aki nem tud normális peremet csinálni a rézcső végére...
"Esetleg valóban jegesedhet a hőcserélő, mert állandó 24 fokra van állítva és a legmagasabb fordulaton megy a venti,de így is csak 27-28 fok között van a hőmérséklet a lakásban."
A venti elvileg úgy van méretezve, hogy a legkisebb fordulatszámon is elvigye a legnagyobb teljesítményt, hogy ne jegesedjen, pl. ezért (is lehetnek) hangosabbak az on-off klímák az inverteresnél a legalacsonyabb ventifokozaton, mert ott az adott teljesítményt el kell vinnie, különben lefagy, míg inverteresnél a csökkentett teljesítményt már alacsonyabb ventifordulat (és zaj) is elviszi. Vagyis ha max. fokozaton járatod, nagyon el kell hogy legyen méretezve ahhoz, hogy jegesedjen, pláne, hogy a lakás nem hűl eléggé (mondjuk ez - a hőcserélő nagyon hideg, magas a légszállítás mégsem hűl a lakás - erősen alulméretezett klímánál is előfordulhat).
"De akkor miért csak néha cseperészik amikor gondolja,vagy valóban a magas páratartalom miatt keletkező sok kondenz vizet nem bírja a kivezető elvezetni."
Ez a valószínűbb, és hogy a "sok" vizet miért nem bírja elvezetni, arra tettünk lejjebb válaszadási kísérletet.
Lehet. Jó kis gépek. A multi is de drága ott már a Toshiba LG jobb árfekvés. Tényleg kellemesen jól az LG multik, de ki mit lát megfelelőnek. A rajz viszont igen jó lenne meg egy helyszíni szemle.
Igen, abban megegyezhetünk hogy hallani kell a kültérit (abban az esetben ha multi-inv. kerülne fel) és nem a katalógus számokat mormolni :)
De lehet, hogy ha meglátod a tervrajzot, szépen felkerülnek az ASYA 07 gépek és túltárgyaltuk az egészet feleslegesen :) munka után emailen folytatjuk, egyszerűbb lesz! Szép Napot!
Megjegyzem a Fujitsu pl ennyit ad meg a katalógusban: dB(A)H/M/L/Q Noise
és nem 3 hanem egy hangnyomás adatot kapunk ami hiányos: AOYA14LAC2 47db(A)
AOYA18LAT3 46db(A) AOYA24LAT348db(A)
Hogy ez melyik terhelésre vonatkozik semmilyen info nincs.
Az LG katalógus az FM19AAH-ra pl: Noise Level (H/L) Sound Pressure at 1m dB(A)ą3 51/45db(A) adatot ad meg ami annyit jelent adott esetben halkabb is lehet mint a példában említett Fujitsu. igaz az FM25AH-ra már csak az 52 db(A) adat van.
Az LG szervízkönyv ezt tartalmazza az FM25AH esetén pl: Noise Level(H) Sound Pressure at 1m dB(A)ą3 52 Egy másik szervízkönyv a gyári névvel az FM25AH esetén: A4UW246FA0 Noise Level(H/L) Sound Press,1m dB(A)ą1 52/46db(A)
azaz a legnagyobb és lagkisebb zajkibocsájtást jelöli meg ebben az értékben. Tehát (a Fujitsu is nagyon halk, meg a többi japán is) de az ilyen adatoka fenntartással kell kezelni, jobb a személyes tapasztalat.
AOYA18LAT3 pl. 46dB - mindjárt jobban hangzik.... de még a nagytesó is max. 48dB a zajterhelés egy családi házas környezetben nem elhagyagolható kérdés! :)
Beszéltem velük csak az a gond, hogy én Komáromi vagyok és ide már nem jönnek el, azt hiszem azt mondták, hogy Bp + 25km-es körzet :( Felhívtam a Samsungot és ők ajánlottak klíma szerelőt! Remélem már a héten túl leszek rajta...
Kb. egy hónapja írtam, hogy vettünk egy Samsung multi split inverteres klímát, aminek a kültéri egységéről a felszerelés után kiderült, hogy rémes "huhogó" hangja van. Említettem, hogy mivel a neten rendelve vásároltuk, szóba jón nálunk a 8 napos indokolás nélküli elállási jog. (A hozzászólás: 07.05 06:41:54 Š 27121)
A tisztesség úgy kívánja, hogy beszámoljak a fejleményekről, ami úgy tűnik, pozitív.
Szóval, mi közöltük, hogy elállunk, de a kereskedő kérte, hogy előbb kiküldhessen egy samsungos szerelőt. Közben a fórumon írt hozzászólásom hatására e-mailben megkeresett a Samsung (egyik) értékesítési vezetője, felejánlva a segítségét a probléma megoldásában.
Kijöttek a Samsungtól, megnézték és azt állapították meg, hogy tényleg elviselhetetlen a hangja, de nyugodjunk meg, ez ennek a konkrét darabnak a hibája, egyébként ennek a készüléknek viszonylag halk a hangja. Cserét javasoltak.
Így belementünk, hogy cseréljék ki. A szerelők elég elfoglaltak voltak, így csak aug. 14-én tudtak sort keríteni a cserére, de minden jó, ha a vége jó, mert úgy tűnik, most jól működik a kültéri, a hangja még maximális teljesítmény mellett is egészen normális. (családi házas, csendes környéken lakunk)
Ennyi a történet, a Samsungnál tényleg készségesek.
Az Iceklima szereltet, megbízhatóak, pár hozzászólással lejjebb láthatod, hogy hogy szerelték fel az enyémet, ugyanolyan mint a tiéd, csak inverteres. 45.000+áfa a szerelés 4m csőhosszig, van Samsung regisztrációs kártyájuk is a 3+2év garihoz, ha tőlük vetted, akkor mindenképp velük szereltess, így egy esetleges javításnál nem lesz egymásra mutogatás!
Köszönöm, igyekszünk:) Multi inverteres rendszer drágább, de azért nem annyival. Ha egyszer lehetőség lenne megnézni személyesen az ingatlant, biztos, hogy sokkal testhezállóbb megoldást lehetne találni. Multi inverteres esetén a csőhosszak amik plusz költségek, meg a készülékár is, de a készülékár azért okosan megoldható, hogy a mono invertereshez azért legalább közelítsen. PL 4 beltérivel egy LG FM25AH+ 4 db MS---AH plazmaszűrős beltéri egészen közeli áron elérhető, mint a mono inverterek.
Adott egy családi ház, melyet nem szeretnénk kívülről agyondíszíteni kültéri egységekkel, ha lehet.... Multi-inverter rendszert érdemes -e beüzemelni? Picit rákérestem a japán gépekre és hatalmas felárral találkoztam a mono-split rendszerekhez képest. dejodio-tól kaptam ütős árakat Fuji mono inverteres gépekre - csak azzal vetettem össze. Szerelés és a későbbi karbantartás mennyire macerás és költéges? 3 max. 4 betéri lenne alkalmazva relativ kis terekben
Nem kértem eddig direkt senkitől sem ajánlatot, mivel 2011 ápr, májusában lenne a szerelés, addig ráérek!
Én is erre hajlok,hogy a magas páratartalom miatt lehet,bár eddig nem figyeltem meg hogy amikor csepeg akkor ilyen lehet a páratartalom.Beruházok egy páratartalom mérőre és figyelni fogom.
köszi a válaszokat. Nos a dolog érdekes mert van úgy hogy napokig-hetekig nem jelentkezik a csepegés. A nyár kezdete óta szinte állandóan üzemel.A beszerelést klímás szakemberek végezték, ezért gondolom hogy mind a tálca lejtése és a cső keresztmetszete is megfelelő. A országos ismertségű régi cég,náluk vásároltam a készüléket is már 4 éve. A jelenség tavaly fordult elő először. Elképzelhető a levegő igen magas páratartalma? Mert tegnap este nálunk igen nagy eső esett. Bár érdekes mert éjszaka nem ment a klíma ,csak reggel 6 körül kapcsoltam be és egy jó fél óra múlva jelentkezett a csepegés. Esetleg valóban jegesedhet a hőcserélő, mert állandó 24 fokra van állítva és a legmagasabb fordulaton megy a venti,de így is csak 27-28 fok között van a hőmérséklet a lakásban. De akkor miért csak néha cseperészik amikor gondolja,vagy valóban a magas páratartalom miatt keletkező sok kondenz vizet nem bírja a kivezető elvezetni.
A mideáknak - legalábbis az itthon forgalmazottaknak - általánosan gyenge pontjuk a cseppvízelvezetés, mondhatnám azt is , hogy konstrukciós hiba, de csak akkor jelentkezik, amikor magas a páratartalom - mondjuk éppen akkor kellenne a legjobban:).
Szerintem igazából nem tudsz vele semmit tenni . Nem degradálóan, de sajnos az olcsó berendezéseknél mindig van egy kis ez mega az. Itt a cseppvíz.
Ő ugyanezt a klímát 15 ezerrel drágábban tudta volna adni, ezért mondta, hogy jó az ár és, hogy vegyem meg! Kinéztem a klímákat, bediktáltam neki telefonba a típusát és mondott rá árakat, de ő mindegyiket drágábban tudta volna beszerezni! Ezért nem nála vásároltam!
esetleg bizonyos üzemidő után a szobahőmérséklet csökken és elkezd jegesedni az elpárologtató , amikor olvad le a nagyobb mennyiségű vizet nem vezeti el a beltéri csepptálca(illetva az azon lévő kb 10-12mm-es lyuk). Kérdés az folyik, vagy köpködi a vizet.
Egy erőltetett válaszkísérlet: bekapcsolás után fokozott a kondenzvízképződés + nem elég a kondenzvízcső és/vagy tálca lejtése esetleg átmérője + a ventilátor pörög és "ellenszív", így a víz nem tud kifolyni a csövön, megtelik a tálca, csöpög.
Ha kikapcsolod, a víz kifolyik, ezután azért nem csöpög, mert:
- ha a csőkeresztmetszet volt kicsi a képződő víznek, akkor mivel a víz nagy része már ki van szedve a levegőből, most már kisebb a kicsapódás és ez már kifolyik,
- ha auto-n áll a ventilátor, akkor lehet, hogy visszavesz a klíma és kisebb a szívóhatás, így kifolyik,
- esetleg továbbra is fennáll a gond, de már olyan kicsi a kondenzvíz képződés, hogy elfér a tálcában, nem folyik ki (csak kis idejű üzemeltetésnél),
Komárom-Esztergom megyében nem tud valaki egy jó klíma szerelőt? Ne tudjátok meg, hogy jártam, beszéltem egy szerelővel, megegyeztünk mindenben, azt mondta, hogy vegyem meg a klímát (lehetőleg samsungot) és felszereli! 1 hétig ki volt kapcsolva a telefonja, tegnap nagy nehezen elértem és kijelentette, hogy nem ér rá, mert belenyúlt valami nagy munkába... Tegnap még beszéltem pár klímás céggel, de nem igazán érnek rá (meg az sem nagyon tetszett nekik, hogy nem tőlük vásároltam a klímát ) .
Lenne egy kérdésem hozzád.Van a lakásomban egy 2.3-s Fűtő- hűtő Midea klíma.Néha előfordul,hogy a készülékből erősen csepeg a kondenz víz.A kifolyó nincs eldugulva ,azt már többször ellenőriztem.Ilyenkor ha kikapcsolom és egy fél óra múlva bekapcsolom ,működik rendesen nem csepeg.Van valami tipped mi lehet e hiba oka? Válaszodat előre is köszönöm.
Én már csak arra lennék kíváncsi hova lett a gyári gáz? Minden klímát lemérlegelnek és ha egy csavar nincs benne kidobja a sorról a robot ... nem hogy 1-2 gramm gáz, tehát gyárilag tuti benne volt.
Ha nem keresett és talált lyukat és nem hárította el az okot, akkor fogsz Te még valamelyikükkel találkozni.
Én hule meg vizsgázok ... http://www.hlhmonitoring.hu/ellenor_blue.php?action=process&card_number=3575 ... szivárgás keresésből 100+ ezerért.
A gyártó emlékeim szerint 30 cm-t ír elő a beltérinek...... Én se minden gépet rakok ennyire "alacsonyra", mert nem minden lakás belmagassága engedi meg....
A kültéri kb 2000m3 levegőt szippant be óránként.... ha fojtod, akkor ez kevesebb lesz és az áramló levegő hangosabb lesz....
A szösz és por rárakódása nem függ össze a készülék felett hagyott hely nagyságától..... Azok a gépek amelyikre rá tud esni az eső, jellemzően tovább bírják karbantartás nélkül, hisz az eső is besegít a hőcserélő felület tisztán tartásában Azzal nem sokra mész, ha a kifújt levegő hőmérsékletét méregeted....
Az utolsó kép lemaradt, itt látszik a legjobban, hogy van hely a szellőzésnek:
Még egy hátrány, amit írtál is, hogy valóban zajosabbnak tűnik, mint ha ablak alatt lenne, az üres terasz remekül felerősíti és benntartja a zajt, de szerencsére alapból nagyon halk a gép, így egyáltalán nem zavaró.
Szia! Örülök, hogy Neked is tetszik a megoldás, a képek sajnos nem adják vissza pontosan a méreteket, a beltéri legmagasabb (ugye előre enyhén lejt a teteje) része 10cm-re van a plafontól, a kis belmagasság miatt csak így lehetett esztétikusan megoldani, én úgy látom, hogy nincs gond a légáramlással. A kültéri viszont tényleg magasra került, én lejjebb szerettem volna a szervizelés és a későbbi teraszfestés miatt, de a szerelő ragaszkodott hozzá, hogy így lesz a legjobb a helykihasználás. Ennek az elhelyezésnek vannak előnyei és hátrányai is. Előnye, hogy nem esik rá az eső és a hó, nem megy tele szösszel és mindenfélével amit felülről ráráznak, hátránya a gyengébb szellőzés és nehezebb szervizelhetőség, bár szerintem a szellőzéssel sincs gond, sajnos csak esti fénynél, de csináltam képet az oldaláról, itt azért látszik, hogy bőven tud friss levegőt szívni kintről. Múltkor egyik hozzászólásomban leírtam a hőmérséklet adatokat, ott látszott, hogy a klímából kifújt levegő lényegesen hűvösebb volt, mint a terasz hőmérséklete, ennek az az oka, hogy levegő nagyrészét kintről szívja:
Párátlanításra párátlanító készülék! Hűtésre-fűtésre mehet a klíma. A pincéknél sokszor nagy gondot okoz a penészgomba. Szenvedtem már eleget ilyen telepítésekkel, így ajánlom, hogy alaposan járd körbe a témát, hisz nem olyan egyszerű mint azt most gondolod......
Szia Örülök neki, hogy az igényes telepítés fele hajlottál, pénzt nem sajnálva rá. Szép megoldás! A beltéri egység egy picit magasan van szerintem, bár az esztétikai megjelenés teljesen ezt a magasságot kívánja. A Samsung leírásában ennél jóval nagyobb távolságot ír elő. A kültéri egység meg nagyon magasan van. Zajosabb lett, fojtottabb lett és így mind élettartamban, mind üzemeltetési költségben magasabb lesz... Javításkor, karbantartáskor ez a telepítési magasság sok-sok hátrányt jelent.
A te klímáddal nem lehet úgy párátlanítani, hogy közben nem hűtöd ki a szobádat.....erre a célra mobil párátlanító készüléket vegyél, vagy olyan klímát ami egyszerre tud hűteni és fűteni is....
Sajnálom, hogy így át lettél verve..... a leírtak alapján egyik szerelőnek nevezett embernek sincs fogalma a hűtéstechnikáról, de szerintem még a fizikáról sem....
A Te eseted tipikus példa arra, hogy nem az telepíti a készüléket aki eladja neked....
Üdv! Így már érthetőbb a dolog, de a klíma nem fogja megoldani a párakérdést csak ha hűtesz is vele! ( 29.914 -es beírásomat olvasd vissza ) Viszont hűteni-fűteni nagyszerűen tud.
Ha már a légterelőkről volt szó, akkor nem tudja valaki, hogy hogyan lehet rávenni a Samsung Crystal beltérit, hogy megjegyezze a rendszeresen használt légterelő állást? Úgy olvastam, hogy mindig az utolsó beállítás szerint állítja be, viszont nálam mindig félúton kezd és utána szórakozni kell a swinggel, elég unalmas kivárni még odaér ahova szeretném, egyébként üzemmódonként változó, hogy hova állítja.
Rokonomék is két darabot használnak, mert egy kevés. Split klímánál viszont elkerülhetetlen, hogy párátlanításnál hűtsön is, másképp nem működik a dolog, hacsak nem áll neki időnként fűteni is, ezt nem tudom pontosan.
Szerintem érdemesebb párátlanítóban gondolkodni, nem hűti feleslegesen a pincét és szükség szerint áthelyezhető, ezen kívül olcsóbb is. Ha végleges használatra szeretnéd, akkor van lefolyóba vezethető is, hogy ne kelljen állandóan üríteni a tartályt. Ha időnként hűtenél/fűtenél vele akkor persze más a helyzet.
Ez egy pincére épült ház, aminek gyakorlatilag a nappalija folytatódik a pincében, egy légtérben van minden alul. Tehát nem borászatra vagy gomba termesztésre szánt pince :)
Hát ezt én sem értem! Én borászkodom is kicsiben, így nekem is megfordult a fejemben, hogy berakjak klímát és azzal tartsam egyenletes 14 C fokot. Csak-hogy ezt a komfort klímákkal nem lehet. Oda az alacsony hőfokú hűtő kell, akár a zöldségesnél. Tehát, mi az igazi célod?
Milyen pince? Milyen a padlója? Van szellőzés/ablak? Nagyon nyirkos? Szerintem hamar tele lesz gombával és penésszel, átlagos pincébe én biztosan nem tennék split klímát.
Pincébe tervezek légkondit szereltetni. Cél: leginkább a párátlanítás, de hűtés és fűtés is szükséges. Hogy lehetne a legjobb ár/értékben ezt megoldani, ha a kivezetést a pince kürtő szellőzőjén lehet megoldani, ami egy kb. 7 méterrel magasabb részen lép ki a földfelszínre, ahol el lehetne helyezni a kültéri egységet.
Hi-hi! :-) És vak, vagy most jött egy Calcuttai bádogtelepről, ahol tényleg ésszerű a magyarázat! Tehát, ha nem vak és van némi igényszintje, akkor az nem lehet mentség, hogy mindegy milyen csak hűtsön!
A gond az, hogy sokszor a tulaj ragaszkodik a kinti kábelezéshez, mert fél hogy a kábelcsatorna elcsúfítja a szép panellakását. Persze fizetni esze ágában sincs a +1m csövezésért, amivel esetleg el lehetne rejteni egy részét, vagy igényesebben meg lehetne oldani, a lényeg, hogy minél olcsóbban meglegyen. Én már az elején eldöntöttem, hogy kívül-belül esztétikusnak kell lennie, ha legegyszerűbben szerettem volna megoldani akkor megvan 3m csövezéssel és szokás szerint csak 1m van bent a lakásban, a többi a homlokzaton "díszeleg". Ehelyett lett 6m csövezés jelentős felárral, de legalább a kültéri is biztonságos helyen van és a nappaliban nincs egyáltalán kábelcsatorna, helyette lett a konyhában, ami egyáltalán nem zavaró, mert mindig háttal van és elég szépen megcsinálták. Igaz, volt időm gondolkodni, két évig terveztem, hogy legyen. A pénz már meg volt rá, csak belefogni nem volt lelki erőm, inkább szenvedtem a mobilklímával, ráadásul akkoriban kevés időt töltöttem a mostani lakásomban. Nálam most így lett megoldva, a képek sorrendben vannak, a kábel útja szerint:
Üdv! Tehát a távirányítón párátlanító funkció van aktiválva és mutatja a hőfokot, melyet állítani is tudsz? Furi, ez általában úgy szokott lenni, hogy ilyenkor a szenzorok veszik át a hatalmat. Egy párátlanító készülékben másként oldják meg. mivel az elpár ott van a kondenzátor mellett, könnyen vissza tudják vezetni a forró gázt, mellyel az elpár alsó harmadát túlfűtik. A felső 2/3-a hűt, mint atom, majd a vége visszafűti a levegőt, így nem veszel észre belőle semmit, de a víz is ömlik. A klíma fél megoldás. Csak akkor tudna így működni, ha lenne egy harmadik cső is a kültéritől, melyben a forró gáz jönne. De mivel ilyen nincs a hétköznapi készülékekben, így csak úgy lehet ezt megtenni, hogy alapon jár a hűtés. Nem 5-7 C fokos lesz az elpár, hanem a szenzorok által meghatározott érték, úgy 12-15 C fok között. Hiszen hűtés nélkül nem csapódik ki a pára. Nyilván így jóval kevesebb lesz a pára kiválás, de türelem.
Bocsi, de ezzel vitába szállnék! Ezek szerint ha valaki nem ért a távközléshez, akkor annak pl. a lakásában lehetne össze-vissza húzgálni a vezetékeket, csak azért, mert úgy olcsóbb? Szerintem az ilyen szerelés nem, hogy esztétikai kérdés, hanem jogi is, ha ért hozzá a kuncsaft, ha nem.
Párátlanítani szeretném a szobát a DRY funkcióval. Kint 19 fok, bent 26 fok van, abszolút pára mindenhol, mert vihar után vagyunk.
Hűteni nem szeretném a szobát, mert jó az a 26 fok, és az árammal is spórolnék. Mennyire állítsam a hőfokszabályzót?
Ha mondjuk 27-re teszem, akkor okos ő, és tényleg nem hűt, nem is forgatja a kinti vetit sem, a beltériből pedig enyhén fújja a levegőt. Gondoltam most párátlanít... De nem jön semmi víz! (?)
Ha leviszem 25 fokra a távirányítót, akkor elkezd hűteni, és jön is a víz.
Szóval az lenne a kérdésem, hogy a párátlanítás hűtés nélkül nem lehetséges?
( Úgy látszik már enged képet is feltöltenem. ) Azért ezek igazi minőségi klímák, minőségi szereléssel igényes embereknek! Ezeket legszívesebben leveretném!
De azért igényesen megoldotta a cseppvíz elvezetést is!
Szia! Döbbenten olvasom írásod! Az a baj, hogy sok klímaszerelőnek csúfolt kényszer vállalkozónak halovány fogalma sincs az alapvető fizikai összefüggésekről. De nem kell, hogy tudja az adatokat, de azt igen, hogy hol lehet ennek utánanézni. Minden szerelőnek lennie kell egy segédeszközének, mely megmutatja, hogy adott hűtőközeghez milyen nyomáson hőmérséklet tartozik. Úgy látszik a szerelőidnek nem volt ilyenje! Üdv:SP.
Sziasztok! Megoldódott a Vinchi klímám problémája. A szakszervíz nem vállalta a javítást, még a pénzt is visszaadta, amit a szerelőjük kért az átvizsgálásért, de ugye nem tudta megcsinálni. Még azt sem tudta, hogy a 410A gázhoz milyen nyomás kell, 4 barra állította be a klímát, nem csoda, hogy nem adott se hideget, se meleget. /Telefonon felhívott 2 hét elteltével, mikor a szakszervíz újra kiküldte, hogy javítsa meg a klímát és azt mondta, hogy ő azt hitte ez egy régebbi típus és ennyinek kell lenni benne a nyomásnak, de azóta utána nézett és 7 bar körül kell lenni a nyomásnak. / Közölte, ő már nem jön ki, hívjam ki, aki felszerelte a klímát. A garanciát pedig utólag nem fogják érvényesíteni.
Kihívtuk a szerelőt aki eredetileg feltette, leengedte a gázt, alig jött belőle valami. Majd újratöltötte, 9 bar nyomásra. Az első bekötésnél 7 bar nyomáson ment akkor irta ki az E4 hibakódot. Azóta megy a klíma, 10-11 C-os levegőt fúj.
A szerelő szerint néha van, hogy egyes készülékeknek nagyobb nyomás kell, hogy megfelelően üzemeljen.
Az alkatéssszel kapcsolatban pedig beszéltünk a bp-i garanciaképviselővel, azt mondták, hogy az utolsó csavarig minden alkatrészt tudnak biztosítani postafordultával, csak valaki derítse ki mi a baja a gépnek.
De szerencsére nem kellett hozzá alkatrész, csak gáz.
MSR3-09HRN2-QB4 2,6 kW, hőszivattyús, R407C 3 méter csővel, szerelési készlettel( azért ez gagyi készlet tudni kell ,nemigen használható fel jó szívvel ez a szerelési készlet)
Igaz, sőt az elődje az s12AN is Mitsubishi kompresszorral, 4 irányú motoros légtereléssel plazmaszűrővel (az S12AM elődmodellje t.képp). Az nagyon jó szerkezet volt. Nem is volt közöttük hibás szinte egy sem.
Irodai munkára még kellene 1-2 apróság..... pl . kék szem, bájos mosoly, jó kommunikáció....és látványos, gusztusos test.....sajnos akik ezzel rendelkeznek, általában sikeresebbek....
Nos, Windy nem fizet neked, nem hiszem, hogy rád szorulna. Én csak némi, elvek mellett élő szakembernek gondolom magam és - sajnálom , hogy nem tudod értelmezni amit írtam, vagy ha érted még rosszabb.
Szerintem nem kell más hozzáállás ahhoz, hogy valaki megadja-e az elérhetőségét vagy nem. Az biztos, hogy aki a személyét bevállalja, az bőven ki van téve annak a kockázatának, hogy zaklassák..... Ha okos és reális dolgokat mond, akkor szerintem mindegy.... Én sem ismerem koklert....sőt még azt is kimerem nyilatkozni, hogy nem szimpatikus...... :) de mégis elismerem, mert néha igen jó meglátásai vannak és korrekt hozzászólásai.
Volt egy időszak amikor 2-3 naponta éjszaka hívott valaki....néha meg tudott szólalni, néha nem..... sosem értettem az elmebetegek hozzáállását és motívációját.... Ha már felébresztett, szívesen elbeszélgettem volna vele.
Zeki már úgy kiokosodott, hogy lassan elmehetne irodai munkára :) ....ha fizetni kellene neki, talán már a megfizethetetlen kategória lenne a tevékenysége miatt:)
Az általánosan leírt telepítésért 900 euró nem is sok!!!
Én egy egyszerű Daikin Altherma telepítésért kb 600 eurót kérek el, itthon, ami megközelítőleg 170.000,- Ft + ÁFA Ez tartalmazza a kültéri és beltéri egység felszerelését, üzembe helyezését. Kb 5 fm anyagköltséget ami a kalorikus kör kialakításához kell. Tartalmazza az egyedi beállításokat és tartalmaz még 1 db ingyenes átvizsgálást, esetleges behangolást amit az üzembe helyezés után 1-3 hónapon belül lehet igénybe venni... És még tartalmazza azt az egyedi szolgáltatásunkat, hogy bármely hiba esetén 48 órán belül megkezdődik a javítás, legyen az nyáron 40 fok, vagy épp a karácsonyi ünnepek alatt!!! ....jézusom, hogy mennyi mindent adunk ezért a pénzért :)
Nos ezt lehet úgy is fogalmazni, hogy titok, meg úgy is, hogy én nem itt akarok üzletet szerezni..........nézőpont kérdése. Jelen állás szerint nincs szükségünk itt marketingesre , mellesleg az olvasóknak is el kellenne mondanod, hogy mennyiért is szereltek fel Windyék neked a klímát? Lehet, hogyha tisztában lenne mindenki az összeg nem mérhető voltával, a tanácsaid és ajánlásaid értéke is változna.
Persze Winyék attól még jó szakemberek, s remélem össze jön neki vagy 200 klíma telepítése Rhodoszon 400 EUR/ Db áron.
Első blikkre nem normális. Próbáld leáramtalanítani 3 percre, majd után visszakapcsolni az áramot, szintén várj 3 percet, ha ekkor is ezt csinálja akkor az olyan.
Azt hiszem, hogy az általam feltett képről lejön, hogy milyen egyszerű telepítésről volt szó. Tehát egy sima 3 méteren belüli csőhossz, a kültéri egység a teraszra lerakva, és kábelcsatornát sem használt a maistro, csak úgy ónezseni, lógnak a csövek a falon. A negyven-egynéhány darab pontosan ugyanilyen telepítésért zsebelt be 400 euro-t darabonként, amit nem is sokallanék, ha tisztességesen lett volna megcsinálva.
Az, hogy egy 20-30 méteres csövezésű melegvíztárolós rendszernek 900 euró a telepítési költsége, abban semmi különös nincs, csak tényleg nem összehasonlítható a fenit split-telepítéssel.
Érdekesség: Az említett Mideák függőleges terelőlapátjai motorosan mozgathatók, tehát mind a vízszintes, mind a függőleges állítás távirányítóról vezérelhető. Ezt tudomásom szerint már a Daikin legújabb Emura gépe sem tudja (400.000-ért).
Jaja, a lényeg, hogy nem lehet úgy, hogy 400 euro egy telepítés, meg 50K forint egy telepítés, aztán külföldre érdemes menni.... Azzal pedig nincsen semmi baj, hogy az ember egyiktől megveszi a cuccost, a másik pedig telepíti azt. A forgalmazó nem telepít, csak forgalmaz, a telepítő pedig nem forgalmaz, csak szerel. Nem olyan bonyolult ez...:DD
Azért írtam eurot, hogy össze lehessen hasonlítani a beszélgetés során említett 400 euros telepítési egységárral. (nem azért, mert más nem tudja elosztani)
<OFF> http://midea.hu/hirek/2010/07/07/ablakklima-gyar-epitesebe-kezdett-midea ... Az európai piacra ez a mennyiség havi 220.000 szett volt. ... http://midea.hu/bemutatkozas ... A Midea klímaberendezések értékesítése a folyamatos növekedés során 2008-ra elérte a 20.000 szettet, mellyel Magyarországon az első 3 legismertebb márka közé tartozik. ...
10%-a Magyarország ...
</OFF>
Csak telepíteni ne kelljen. :-) Iszonyú az R1 sorozat 10% felárral szezonban dupla idő mint a normális gépek beltérije.
Egy napos akcióban sikerült megvenni 99.990 Ft-ért házhozszállítással együtt.
Egy ismerősöm kifúrta a falakat, készített konzolt, és még csöveket is adott cimbiségből. Aztán egy zöldkártyás klímaszerelő 15 ezerért rákötötte a csöveket, beüzemelte.
Ja, az elektromos részt én csináltam, vettem hozzá kb. 1000 Ft-ért anyagot. A beltérit is én fúrtam fel, és a csövek eltüntetését kábelcsatornával, szintén én csináltam. Azt is használtan kaptam, lefestettem, stb.
Azt hiszem, hogy egy régi ismerősöm üzletét elrontani számokkal nem volna korrekt. Maradjunk annyiban, hogy a nagy keresgélésben nem kaptam volna meg olcsóbban, és barátok ismerősök, és régi kollégák szerelték fel nekem tisztességesen a készülékeket. Annyit elárulhatok, hogy nem az én árrésemen gazdagodtak meg. De gondolom, hogy nem karitatíve csinálták:-)
Két napja szereltek fel nálam egy Panasonic CS-E9LKEW, és egy CS-12LKEW klímát. Aki nem ragaszkodik a *****gazdaságos klímákhoz, jó szívvel tudom ajánlani.
Nem veszed figyelembe, hogy Rodosz ugyan Görögország része, de azért csak egy sziget, és mivel itt nincs hivatalos Daikin raktározás, a behajózás tetemes költségét ráteszik a végfelhasználói árra. De igazából a lényeg az, hogy lehet erről vitázni otthonról, én itt vagyok, és látom a helyi árakat. Az a néhány műszaki bolt, ahol lehet kapni a Whirlpool, EuroSky, stb készülékeket, ott is kb. 20 százalékkal magasabbak az árak, mint a hazai áruházakban. Ennek oka lehet a nagyobb kereslet, és a normális 25% körüli kiskereskedelmi árrés, amihez itt ragaszkodnak, szemben az otthoni 5% körülivel.
A Daikinnál egyébként itt szó nincs palettás termékekről, az FTYN és az FTX sorozatot normál áron forgalmazzák, sőt fölötte. Valószínű, hogy a szállodás, aki tőlünk rendelte a készülékeket, nem véletlenül döntött így.
Tényleg, a listaárak nem nagyon lehetnek magasabbak, hiszen eurós árlista van kiadva, és ez elméletileg vonatkozik minden Eu-s országra. A telepítés ára korrekt, az én spanyol és olasz tapasztalataim is hasonlóak.
Hát a Daikin és a Sanyo is helyi árú... vagy nem? ezért van a nemzetközi garancia. azzal meg vitatkoznék, hogy drágább ott a klíma, mert pont ebből az országból jön be M.o-ra az olcsó Midea folyadékhűtő, klíma fan-coil.
Szia! A nem várt körülményekre azért nem illik hivatkozni! Valóban nehezebb ott a munka. Sok unatkozó turistalány akit feltüzelt a napfény és alig várja, befeküdjön a klíma alá. Micsoda gondok! Udv: SP
Ennyi a telepítés, a gépárak valamivel magasabbak, mint otthon, légyen az noname kínai, vagy márkás. Mi sem megyünk az itteni árak alá, nem cél, hogy leverjük az árakat, és remélem, nem is nagyon jelennek meg itt Ócsóék. Elég baj, hogy a hazai piacot már teljesen szétverték. Persze itt azért más a helyzet, nem olyan egyszerű azért bekerülni, sok a nem várt körülmény.
A Mideák védelmében azt kel azért tudni, hogy itt az év hét-nyolc hónapjában mennek a klímák és ebben a szállodában, mivel nincs roomkey, ezért gyakorlatilag 24 órában. Ez megfelel kb. otthoni 10-12 év élettartamnak.
Ez terjedt el, ehhez vannak szokva, tehát elfogadják, hogy ilyennek kell lenni. Mivel keresleti piac van, nem nagyon válogathat a megrendelő, úgy, mint otthon nálunk. De ugyanez tapasztalható szinte minden szakipari munkánál. Igénytelen kivitelezések mindenfelé.
Én jelenleg is Rodoszon vagyok, félig munka, félig nyaralás. A szállodában 46 darab Midea klímát szereltek fel négy évvel ezelőtt. Ebből az idei szezont már csak 37 darab kezdte el, a többit Sanyoval és Daikinnal váltottuk le. Kíváncsi leszek ezeknek az élettartamára. A megmaradt Mideák közül is jópárnak ez az utolsó szezonja, és így a főépületben, ahol a legnagyobb a szobák kihasználtsága, le is lesz az utolsó Midea is cserélve. Ennyit bírtak, itt nagyon nagy a terhelés rajtuk. A telepítést egy angol pasi (remélhetőleg nemsokára mi fogjuk) végzi itt darabonként 400 euros áron, kb ebben a minőségben:
Most voltam Görögországba annyi napkollektort láttam ami a vizet melegíti mint a fene, persze ti nem erről beszéltek. Nagy technika! Itthon az éghajlat miatt kivizeletezhetetlen.
Más: a szállodánk NEXT tipusu klímákkal volt szerelve, annyira gányolt megoldásokat életembe nem láttam. Csövek össze vissza, szigetelő szalaggal betekerve...hú csoda hogy működik. Sok szobában a falon fojt a víz :)
A miénkben hála istennek pepecül működött, bár nem volt egy halk típus, se kint se bent. Az én Mideám egy csendes , hangtalan gép ezek mellett.
Ott aratnak a klímások az tuti. Szállodánként 30-40 klíma, minden utcában 2-3 új szállodát építenek. A hálózat persze nem bírja, melegebb napokon az egész városba este elmegy az áram órákra.
Minek a szemelyzet? Amit Ti fogtok kitalalni ahhoz nem fog kelleni? Egy egysegben van 50-100 kollektor? Ha a jegeso szetveri, az nagyobb befektetes lesz, mint egy mozgato egyseg. Szerintem. Termeszetesen kellene latni a helyszint.
50 - 100 kollektorról beszélünk ... és nincs karbantartó személyzet ... amit leírtál annyi pénz a világon nincs ... már hogy sosem térül meg a befektetett munka/energia
"" Kollégám ilyen időben folyamatosan azon témázik hogy ki kéne valamit már találni a napkollektorok letakarására .""
Jol kell meretezni es nincs gond, vagy eleg, ha vertikalisan billentheto es a jegeso is letudva. Arnyekolastechnikanal hasznaljak a szelsebessegmerot, az a jegeso ellen, egy termosztat pedig a tulhevules ellen megved., csak egy kis mozgatomotor es egy pici elektronika kell.
Az Én véleményem, hogy nincs alternatíva. Ilyen tömény jól tárolható anyag nincs a kezünkben és nem is lesz. Az akkumulátoros csavarhúzót hetente egyszer földhöz verném ... mindig rosszkor merül le. Aki ismer tudja hogy sokáig nem használtam ...
Ilyen volt az elektromos targonca is ... szezonban sosem volt elég, és diesellel jártunk be az tárolókba...mert a kamion nem vár ... ha ezt kimutatta a Német akkor meg jött vissza x 100.000 mínusz a cégnek ... de szocializmus volt az is belefért ...
Kollégám ilyen időben folyamatosan azon témázik hogy ki kéne valamit már találni a napkollektorok letakarására ... csináltak olyant hogy kimentek 1 napra a raktárba és ami anyagot ott találtak abból elkezdtek fabrikálni szerkezetet ... és nem jött össze a sorozatban is eladható dolog ... pedig olyanokat épít a cég hogy néha csak ámulok hogy mikre vagyunk képesek.
OFF Szó sincs szarkazmusról. Inkább mély megdöbbenés, hogy az ókorban egyes városokban már közvilágítás, és állatkert volt, ma padig még azt sem tudjuk megoldani, hogy az embertársaink legalapvetőbb létszükségletei teljesüljenek. ON
Télen legalább ennyien megfagynak Oroszországban (ha nem sokkal többen). Csak ott nincs füst, ezért az nem olyan látványos a médiának. Elképesztő, hogy i.sz. 2010-ben emberek halnak meg azért mert egyszerűen nem tudják szabályozni a testhőmérsekletüket.
Ebben csak az a vicc, hogy egyébként is annyiba kerül, neten 168.000Ft-ot kérnek érte és ugye szokás szerint lehet egyedi árajánlatot kérni, vagyis ugyan annyiba kerül. A tegnapi Nokia telefon is 15.000Ft volt, máshol is ugyan ennyi, de legalább úgy érezheti az ember, hogy jó vásárt csinált. Persze arra kíváncsi lennék, hogy ki viszi a garanciát a klímánál ;)
A Fujitsu bizonyos üzemmódnál a feszültség növelésével hideg plazma állapotot hoz létre, s kis mennyiségű ózont termel a hőcserélő fertőtlenítéséhez. Műszerrel még nem ellenőriztem, így egyenlőre elhiszem a hallottakat.
Az Lg is képes oly mértékig növelni a feszültséget, hogy hideg plazma állapotot hoz létre, sőt időszakos ívkisüléseket.....ennek egyik bizonyítéka az, hogy csendes helyen néha hallható az ívkisülés.....
Szerintem mindkét esetben találó név a plazmaszűrő.......
Ott akkor lenne értelme várni, hogy a sült galamb a szájukba repüljön ;)
Szobán belül szerintem csak a plazma szűrő jöhetne szóba,némi aktívszenes szűréssel, az ionizátorok erre nem jók. A lakáson belüli füstszag eltüntetéséhez jól szigetelt nyílászárók is kellenének, viszont az oxigénpótlást is meg kellene valahogy oldani, a szellőztetős Ururu itt bizony felejtős ;)
Bocsi, azt elfelejtettem odaírni, hogy szobán belül kell tisztítani a levegőt! Városi méretekben is működne, de annak 15-20 km hosszúnak és legalább 500 méter magasnak kellene lennie! A fogyasztása ismeretlen, és a madár - élővilágra kifejtett sütő hatása döbbenetes!
De ez tök jó! Tiszta levegő, sok sült galamb! Üdv: SP.
Szia! Az a baj, hogy fogalomzavar van ezen a téren! Az amit mi,vagy a gyártók ( LG, Fujitsu ) Plazma szűrőnek neveznek, az egy egyszerű elektrosztatikus szűrő! Nagyfeszültséggel polarizáljuk a levegőt, - pontosabban a benne lebegő részecskéket, majd kicsapatjuk az ellentétes polarizácóval megcímzett rácsra. Itt egyetlen atommag sem kerül PLAZMA állapotba, de ez a szerkezet kiválóan - fizikálisan szűri a levegőt! Az MPI szűrő esetében viszont konkrét ionizálás folyik! Vagyis nagyfeszültségű elektródák közötti spontán kisülés hajt végre oxigén is hidrogén atomok szétválasztását, a már meglévő ionok esetben megfosztja azt annak elektronjaitól, tehát PLAZMA állapotba is kerülhetnek. Tehát jó a megnevezése, Micro Plazma Ion generátor! Minden bizonnyal sok jó élettani hatása van ennek is, de ez akkor sem szűrő, ez ionizátor! Azt viszont javára írom, hogy sokkal jobb hatékonyságú, mint a vetélytársaiké.
Konkrét kérdésem lenne! Szerintetek, Moszkvában ebben a füstös levegőben melyik szűrő lenne képes megtisztítani a levegőt? Üdv: SP
Nekem úgy tűnik, hogy a plazmaszűrő elektronikája külön egységként van benne, mivel vannak plazmaszűrő nélküli modellek is, elméletben lehetséges, gyakorlatban meg majd elmondják a hozzáértők ;)
LG S12AT klímában a PLAZMA szűrő egy külön, leválasztható egység? Tehát esetleg csak egy 12V kell neki és működik máshol is, vagy közös panelon van az egyéb elektronikákkal és ennél picit bonyolultabb a dolog?
És ezen a héten LG multi MPS nem inverteres akció is van art cool beltérikkel együtt.
LG M14AH LG M18AH LG M21AH LG M30AH LG MC07AHM/W (metál, kőris) LG MC09AHR/M/W (tükör, metál, kőris) LG MC12AHR/M/W (tükör, metál, kőris) LG MA09AHB/D (kék, fa) LG MA12AHM/D (metál, fa)
igen jelentős engedménnyel is. Rendelhető külön is beltéri. A beltéri egységek kompatibilisek a multi inverteres kültéri egységekkel is!
Nem egyedi az akció az LG központi disztribútorai adják 2010 szept 15-ig vagy a készlet erejéig, minden szerződött partnernek.
kis guglizás a témában: http://translate.google.hu/translate?hl=hu&sl=en&u=http://www.faqs.org/patents/app/20090038473&ei=ypBfTKb3A8r_Ob2gtL0J&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=9&ved=0CEoQ7gEwCA&prev=/search%3Fq%3Dsamsung%2BMicro%2Bplasma%2Bion%2Bpatent%26hl%3Dhu
vagy eredeti szövegben: http://www.faqs.org/patents/app/20090038473
Figyusz Tejódió! Bocs Dejó!:-)) Elolvastam én is ezeket a kutatási eredményeket és egy cseppet sem lettem nyugodt! Nagyon jó, de ilyen alapon antibiotikumot is permetezhetünk a levegőbe, mert az sem válogat. Miért csak a vírusok és az ártalmas bacik sejtfalát pusztítják el az ionizátor által előállított aktív hidrogén ionok? Azt azért tisztázzuk le, hogy ez is ionizátor, csak nem aktív Oxigént állít elő, mint a többi, hanem aktív Hidrogént. Én továbbra is a PLAZMA szűrőben bízok. Ott az pusztul, ami oda kerül. Tehát mint ahogy más is mondta nem kerül a szervezetembe semmi humbuk. ( Bocsi, de nem tudom most visszanézni, hogy kire kell hivatkozni.)
"Az aktív hidrogén ionok a vírusok, baktériumok felszínéhez kapcsolódva szétroncsolják azok antigénjeit és nukleinsavait így elpusztítják azokat."
Én csak azt nem értem, hogy honnan tudja az aktív hidrogén ion, hogy melyik baci kell nekem és melyik nem, rengeteg féle van például a bőrön is, amire szükségünk van és ugye a lélegzéssel bekerül a tüdőbe is és - bár nem vagyok benne biztos - lehetséges, hogy a véráramba is...
Én úgy tudom, hogy az MPI egy ionizátor. A marketing szerint többszörösét tudja kibocsátani negatív ionokból egy hagyományoshoz képest, de attól még ionizátor marad.
A beltéri panelon ott van még a hely. Ugyan csodálkozom, mert az LG esetén a teljes marketingstratágia a plazmaszűrőre épült.
De a Samsung MPI miatt megkapod a magadét az nem ionizátor...:) És minősítette a szegedi Egyetem( a plazmát meg a tokiói és szöuli Egyetem) Olvasd vissza a hsz-eimet volt pengeváltás az ügyben.
Szóval az iongenerátor ami sok gépben van és a plazmaszűrő ennek ellenére nem egészen azonos.
Hoppá! Az nem derült ki a szösszenetemből, hogy ha nem kell a hűtés, vagy a fűtés, akkor szellőztető üzemmódban csak a ventilátor üzemeltetésével használom a PLAZMÁ-t. Tényleg működik, ez nem marketing. Üdv: SP
Kiderült, hogy a saját klímámmal is olyan vagyok, mint a telefonommal. A klímát hűtésre, míg a telefont telefonálásra szoktam használni, anélkül, hogy az egyéb funkcióit is kipróbáljam. Mostanában nem kell hűteni, így nem jár a masina sem. Napok óta éreztem egy fura porszívó zsákra jellemző szagot az irodámban és fojt az orrom, állandó köhögésem volt. Aztán eszembe jutott, ( nem tudom honnan ) hogy díszeleg egy NEO PLAZMA a falon és semmit nem csinál! Dolgozz rabszolga - mondtam neki! Egy napig ment a PLAZMA és tök jó az eredmény! Nincs porszag, nem folyik az orrom, de még nem is köhögök. Ugyan én mindig hittem a PLAZMA szűrő működésében, hiszen amit képletekkel le lehet írni, az nem marketing! Ha bevált a szemétégető kéményén is, akkor miért ne működne kicsiben?
Sajna manapság nem, hogy terjedne, de egyre több gyártó kiveszi a palettából a plazma szűrőt. Ott van az LG HERO. Tök jó készülék, csendes, szép, kicsi a kültérije, jó szerelni, de már nincs benne a Plazma! Lassan, már csak a felső kategóriás gépekhez széria tartozék. Ilyen a Toshiba Daisekai, az URURU, az LG Miror, és a Fujitsu drágábbik inverterese. A Samsung MPI rendszere és minden ionizátor egészen másra jó. Hogy miért írom ezt? Mert a felhasználónak tudnia kell, hogy a klíma nem csak arra való, hogy ne kapjon hőgutát. És a nekünk meg az az érdekünk, hogy ezt tudatosítsuk is, hiszen ez a mi érdekünk is. Üdv: SP.
Régesrégen a FIDESZ első uralkodása idején kaptunk átlagosan 30% béremelést.
Azt mondta a parancsnokom "laci nyugodj meg lehet, hogy nem fogsz kevesebbet kapni mint eddig". Volt aki 600Ft-tal kevesebbet talát a borítékjában. Mert régen ugye így kaptuk a fizut.
A háttérben elvettek minden juttatást pótlékot és beépítették a fizetésbe nyilvánosan.
Volt egy állománygyűlés ahol a tábornokunk(akinek ingyen járt az étkeztetés a lakást ingyen adták, ingyen újították fel ha kellett, ingyen kocsik jártak neki attól függően, hogy hová akart menni pl. ha vadászni ment akkor terepjáró, ha nyaralni akart a családdal akkor a legújabb kisbusz és még egy limuzin is várta őt ami állandóan menetkészen volt. Persze ezekre egy fillért sem kellett költenie hiszen Ő volt a TÁBORNOK a mi vezérünk!) felháborodva szinte üvöltve közölte velünk, hogy"nehogymáááááááááááááááá a végrehajtó állomány anyagias legyen"!!!!!
Mi akkor 22.000Ft-ot kaptunk túlórákkal családi pótlékkal együtt.
... Sőt főzésnél is lekapcsoljuk a klímát nehogy 3 óra múlva is a rántotthúsra emlékeztessen a beltéri. ...
Nagyon helyes ez javasoljuk mindenkinek!
Egy bankban kb. 5x5m-es irodában 5-en dolgoznak ... és mondják büdös a klíma ... és mondtam hogy Mi emberek már csak ilyenek vagyunk ... majd megsértődtek ... hetente fújjuk ki a gépeket ... mert pénz az még van. Friss levegős rendszer a földszintieknek nincs :-) feljebb már van ott nem is büdösek a gépek az emberektől ... meg persze a négyzetméter/ember arány is jobb egy kicsit ... 60m2/1fő (igazgató) :-)
Lehet offtopic, de máshol eddig nem jártam szerencsével.
Van egy fel nem szerelt fan-coil klímaberendezésem, ennek érdekelne a körülbelüli piaci ára.
Sajnos csak az alábbiakat tudom róla: VCE29DX, mennyezeti, csak hűtésre (ha jól láttam olasz gyártmány). Más nem tudok róla, elvileg kb 25 m2-es szoba hűtésére szolgálna...
Javasolhatom a Fujitsu inverteres gépeit csendesek és kedvező árúak, magas hatásfokkal. A megfelelő teljesítményű gép és a telepítés megoldható az adott összegen belül. a készülék 10év garanciás. Természetesen sok egyéb megoldás is kínálkozik.
Vegyszer, tehát elővigyázatosság szükséges..... jól szellőztetni lehetőleg közvetlenül nem belélegezni. Ha az alkotóelemeire keresel láthatod . PL itt:
Amit szabad szemmel nem láthatsz az a pormentes tisztság.:)
Amit láttál az digitális kép zaj mivel le van tömörítve a kép.Egyébként a fórumotor nem fogadja el. Én is néztem, hogy a fenébe lett ilyen a kép.Megnéztem az eredeti 5Mp felvételt (kinagyítva),de azon nem nagyon látok port. Nagyon finom lerakódás ettől függetlenül biztos, hogy van. De ezt én szabad szemmel sem nagyon veszem észre.
A gép nem sokat megy. Csak amikor nagyon kell. Amíg szellőztetéssel meg tudjuk oldani addig pihen a gép. Most meg főleg nem mert újítom fel a házat belülről(ajók cseréi, lapozás, festés és miegymás) és óvom a gépet. Így nincs is bekapcsolva. Sőt főzésnél is lekapcsoljuk a klímát nehogy 3 óra múlva is a rántotthúsra emlékeztessen a beltéri.
Használt géped van?
Amikor az enyémet akartam eladni akkor azt mondták a helyi klímások, hogy dobjam a kukába mert azt ők sem tudják eladni. Nem keresi a kutya sem.
Azóta hárman kérdezték, hogy megvan még a gép? Most sokkal többért is elvitték volna mint amennyiért elment a virágüzletbe.
A narpy- val ne foglalkozz!
Úgylátom ide-oda ugrál a topikok között. Nem hinném, hogy reális dolgokat írt volna ide.
A gépet igyexem a lehető legjobban megóvni, hogy a garanciaadómnak egyszerse kelljen jönnie a gépet szerelni.
Az engem nem érdekel miféle garancia van a gépen. Ha romlik a készülék a garanciaadó jöjjön és szerelje meg az adott határidőn belül.
A garancia adó-vállaló(az én olvasatomban) az aki nálam felszerelte.
Nézünk valamit. Visszatérve a Te klímádra valóban előírás az évi 1 igazolt karbantartás, megy is a tiéd rendesen, mert a finom port lárom az elpár felületén, ami nem csak mikrobiológiai szempontból lehet kockázat nedves hűtő üzemnél, hanem a hatásfokot is csökkenti. Legjobb felület a tiszta látható lamellla szennyezősdés nélkükl. Van rá alkalmas szer pl ez: http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:Zo_xmHFAMswJ:bolthely.hu/hhcom/id/00280_Klimatisztito_Coolstar+%3C+100%25+alkil+alkohol,+%3E+4%25+alkil+%2810-C+16%29+dimetilbenzilamm%C3%B3nium-klorid,+%C3%A9s+0,3-1%25+2-hidroxi-4,4+dikl%C3%B3rdifenil-%C3%A9ter.+Prop%C3%A1n-But%C3%A1n+hajt%C3%B3g%C3%A1zas.&cd=3&hl=hu&ct=clnk&gl=hu&client=firefox-a
és a kültéri egység is igényel tisztítás. Persze a karbantartás nem csak ebből áll, de a jó gazda gondossága főleg sok üzemidő esetén sokat segít. Saját magán és a garanciát adón is.
Ekkora a konkurencia?? Helyszín miskolc 3db 5 kw ,1 db 2,6 kw os on-of gép Összesen37m nyomvonallal,2db sima főfal áttörés beltéri szerelési magasság 4m a másik kettő 3válaszfal+főfal,kültérik3,5m magasan. A konkurencia br420 000 ért vállalta,anyaggal géppel garanciával. Mindenesetre később visszamegyek, szeretnék kielégülni! A jobbtól nem lenne szégyen tanulni!
sziasztok, frissen vásárolt lakásunkba szeretnék klímát szereltetni. nyugati fekvésű, amerikai konyhás nappali, kb. 2,7*26=70 köbméter légtérbe. lesz egy babánk, aki a jövő nyári szezonban lesz 1 éves. Rásegítő fűtésre is használnánk hidegebb őszi-tavaszi napokon. Szereléssel együtt remélném megúszni így szezon végén 200-ból. A későbbi számlák miatt inverteresre gondoltam. Tudnátok segíteni, merre induljak? Milyen márka, milyen típus, kitől vegyem? köszönöm előre is.
"ha az én minőségi tudásomat meghaladja a munka akkor majd szólok valamelyik MESTERNEK. Addig amíg én megtudom oldani addig biztosan nem."
Nem azt jelenti, hogy tökéletes vagyok/bár kurvára közel állok hozzá:-)/, de amit meg tudok oldani azért nem hívok senkit, hogy megcsinálja helyettem.
Volt rá példa, hogy "eltanácsoltam" egy burkolót amikor a fürdőszobát lapozta.A félbehagyott munkát én fejeztem be. Igaz lassabban, de mindent vízimértékhez raktam. Nincs is vele gond.
Klímát (bármennyire is eccerünek tünt felszerelni a régi helyére) nem vállalnám el sehol mert kell azért a rutin. Meg a szerszámok. Meg a rutin!!!!!:-)
Akkor ezek szerint felesleges a három-négy éves szakiskola, elég lenne kiválasztani a jó szeműeket és mindent egyszer megmutatni nekik? Agyműtétet vállalsz-e? :-)
"Távolról sem kell mindenben egyetérteni, épp attól érdekes a világ, hogy sokan sokfélét gondolunk róla."
Mókolás:
A habbal befújás(amit már lehet vásárolni bizonyos boltokban) mechanikai problémát nem okoz(remélem),magasszintű szaktudást nem igényel, fertőtleníteni meg ha az asztalra, konyhapultra meg stb. jó a domestos akkor a klímára is az lehet, ha utánna megfelelően kiszellőztetem a házamat.
Eddig jól működött a módszer attól függetlenül, hogy van rá más bejáratott megoldás is.
Dokival nem szállok vitába mert biztosan igaza van.
Attól, hogy én nem oda rakom ahova egyesek elvárják attól még lehetek jóember nem?
Én is mindenes vagyok mint megannyi ezermester beállítottságú ember.Elég, ha egyszer látok valamit hogyan csinálják és azért mégegyszer nem fizetek másnak. Ez igaz a burkolásra. tető építésre falazásra festésre, tetőfedésre, fűtésszerelésre, villanyszerelésre, klímatisztításra és még hosszan sorolhatnám miket csináltammár életem eddigi részében. Mindenki képes rá csak akarni kell. Misztifikálni nem kell egy szakmát sem, hiszen azt is emberek csinálják.
A szinvonal lehet eltérő azt elismerem.Legfeljebb, ha az én minőségi tudásomat meghaladja a munka akkor majd szólok valamelyik MESTERNEK. Addig amíg én megtudom oldani addig biztosan nem.
Van aki megvesz egy klímát és onnantól Ő a legboldogabb ember, hogy van neki(Zeki).Én is megbírtam volna venni akár az Ururut is, de mégsem.
Mint írtam van ismerős akinek a havi bejövő pénzmennyisége erősen nyalja a második nagy kerek számot mégis áruházi klímája van(4db).És múkodnek neki mind.
5 éve. Lehet írni azt, hogy "kifogta".Nemszámít mert mégis megy.
Van akire meg rá sem tudom beszélni a klímát, hogy vegyen.
Ebben a világban ahol lépten nyomon rombolják az egészségünket jól tesszük, ha odafigyelünk rá mert többetér minden pénznél.
Mégsem csináltatom meg.
Miért?
Mert amíg én makulátlan állapotban tudom tartani a készüléket addig nemigen fizetek érte.
Egyenlőre magam is képes vagyok rá.
Tisztító habot kaptam az egyik szerelőtől nemrégiben majd azzal is befújom.
Ha meg a készülék romlik akkor meg jön a garanciafelelősöm(ugye?) és majd megjavítja.
Bár most nagyon csendben van.
Lehet sokat dolgozik.:)
off.
Az előző ercsim 630-ba került és 150-ért ment el részletbe. Most ott tartok, hogy 6000 filmből havi szinten talán egyet nézek meg.Pedig már csak HD-val foglalkozom.
van aki a karbantartásra sajnálja a pénzt, én nem mert fontos a családom és a saját egészségem, a garancia számomra másodlagos, viszont sajnálom a pénzt félmilliós erősítőre meg 2 milliós házimozira pedig megtehetném , hogy vegyek azt is ... de hát nem vagyunk egyformák :)
Hihetetlen, hogy feltudtad megint hozni ezt a gagyiszerelő-igénytelen megrendelő témát amikor egyáltalán nem téma :)
De ha már felhoztad elmondom, hogy a gagyi szerelő is ugyanannyíért szerel mint a te szakijaid ezért nincsenek elzavarva rögtön mert nem gyanus amikor azt mondja hogy 45e és tud jönni mert ép lemondta valaki.
Neked írtam, de többnyire az olvasók kedvéért fogalmaztam nyomatékosan....ugyanis sok olyan ember olvashatja akinél nem a fórumon fellelhető szakik fordulnak meg, hanem épp valamelyik kisváros ezermesteres szakija.... Az információ továbbra is hatalom...
Sokan vannak akiknek fogalmuk sincs a rejtett veszélyekről.....Ha tisztában van valaki a dolgokkal, az sosem baj....a döntés úgyis már a felhasználóért....
Az általam eladott és telepített klímákhoz érdekes módon 99.99%- ban évente minimum 1 szer megtörténik a karbantartás// átvizsgálás....... nem is jellemző semmilyen probléma, meghibásodás is nagyon minimális, elhanyagolható.....
A TV és klíma garanciális feltétele nem ugyanaz.....sőt telepítési és működtetési különbsége is igen eltérő....
Ha szerencsés van, akkor karbantartás nélkül is elmegy 5 évet az LG-d. Nagyban függ a használattól és a használati körülményektől....
Járok javítani olyan helyekre, ahol nem egészen 2 évet bír ki egy klíma, s aztán túláram és egyéb elektromos és kalorikus hibák jönnek sorra elő az elhanyagolás miatt...
Sokan gondolják úgy, hogy ez velük nem történik meg..... Mi egy FACC gomba- és baktériummentesítéses munkát már csak teljes védőmaszkban és védőfelszerelésben végzünk el. Elég ANTSZ illetve OTH vizsgálaton vagyunk már túl a klímaberendezéseket illetően. Azt hiszem tudom hogy mit beszélek amikor azt mondom, hogy egy igényes/figyelmes ember évente minimum egyszer kihív egy korrekt, hozzáértő szakembert a klímaberendezés átvizsgálására, kitisztítására....
A Domestosos víz meg maradjon meg padló takarításra...az nem a klíma hőcserélőjére való, s pláne nem az utána történő kipárolgás belélegzésére.....
A szakszerű átvizsgálás nem kötelező, csak ajánlott......ha te csak ebben azt látod, hogy téged pénzzel "lehúznak", akkor sajnálom.
Tájékozottnak tűnsz, így kicsit meglepő számomra, hogy nem vagy teljesen tisztában a garanciális feltételekkel....
Sok embert ismerek, aki már átesett egy csúnya léguti betegségen, mert nem fordított kellő figyelmet a klímaberendezésére..... Ezt annak idején publikáltuk is 2004 környékén....még bírósági pert is akasztottak a nyakunkba, mert ijesztgetjük az embereket..... Azóta a szakma belátta a tények súlyosságát...sőt egész iparág fejlődött ki a különböző vegyszerek gyártására és forgalmazására.....(több kevesebb sikerrel...)
Ott tudod mire számíthatsz. De ha az alábbi képen látható mikrovilág tesvérkéit mutatja a ki a pulmonológus a légútjadban, akkor vajon tudod e, hogy mire számíthatsz? :-))
Eddig a klímát igyekeztem tisztántartani, tisztítani és fertőtleníteni.
Az a "klímás" aki a Genexet tette fel azt mondta, hogy ha Domestossal jól befújom és hagyom rajta kb fél órát azán megjáratom nyitott ablakoknál kb fél órát akkor jó lessz.
Eddig 5 év alatt ez bevállni látszott.
Soha nem volt semmilyen jellegű megbetegedés a klíma miatt.
A mostanit is inkább fűtésre akarom haszálni, hűtésre csak ha muszáj.
Kb. hetente nézem, hogy van-e koszolódás a beltérin. A kültérit is le szoktam porolni, ha sok szöszmösz lenne rajta.
Azért nem egészen úgy van ahogy azt gondolod. A rendszeres karbantartás azért kell, hogy legalább évente egyszer ki legyen fertőtlenítve a beltérid, ezzel elkerülve a különböző nem túl kellemes betegségeket, illetve hogy a kültérid hőcserélőjét letakarítsák és ellenőrizzék a nyomást. A garanciának ez a feltétele, nem kötelező elfogadni, viszont akkor a garanciának lőttek.
Már bocs hogy ilyet írok, de ha majd kb. négy év múlva a gyermeked atípusos tüdőgyulladással fog feküdni a kórházban jusson eszedbe, hogy miért kellett volna a klímát karbantartani.
Ha a Genex 5 évet kibírt akkor egy LG-nek is ki kell bírnia sztem.
Nem??
Ha garanciát vállalnak a Samu tv-re meg vinchesterre meg a jelenlegi Onkyo erősítőmre(480.000Ft) és még sorolhatnám a garanciális dolgokat, azokat sem kell mutogatnom senkinek a garanciális időszak alatt!!A házimozim 2milla felett volt mégsem látta soha szervíz, hogy pénzért láttamozza, hogy működik. Akkor meg miez a kitalálmány, hogy a gar idő alatt jöjjön szerelő és pénzért nézze meg, hogy jól működik-e?
Egy 132.000-es klímát mutogassak???
Azt már nem.
Majd szólok, ha romlik és akkor jöjjön és csinálja meg a szerelő(m).
A megfelelő tájékoztatás is a szolgáltatás része kell, hogy legyen. Az Lg is előírja az évente minimum egyszeri karbantartást, amit persze megfelelően kell dokumentálni is. Szomorú, hogy Neked más információd van. Lehet utána kellene kérdezned.....
Nem akarok beleszólni, de Te egy kicsit félreérted a dolgokat, vagy valaki félretájékoztatott. Minden általam ismert klímára kell évente minimum 1 karbantartás a garanciához. Nem csak a Samsunghoz, hanem az LG-hez is, sőt a Daikinhoz is. (Némelyikhez kettő is).
Ezek szerint Dejódió hozzád nem jár karbantartani? Probléma esetén ez könnyen garanciavesztéssel járhat.
Dejódió nekem Lg S12AT szerelt fel 3 év "neislássalak" garanciával!
Dejódió bármikor szívesen látlak egy KV-ra!:)
A klímával kapcsolatban meg remélem sohaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!:):):):)
Ha a 3+2 garis Samsung-nál évente kötelező a karbantartás ami ugye plussz pénzel jár akkor számolj utánna és add hozzá az 5 évi szervízköltséget és egy tuti megbízhatóbb gépet vegyél!!
A crystal kb. 9 ezer nettóval drágább a Max-nal, el kell döntened , hogy a már leírtak pluszban meg-e érnek neked ennyit. A Samsungnál 3+2 év a garancia de itt évente 1 kötelező karbantartás van, míg a Midea-nál 2, igaz ott 5 év teljes körű garancia van, de ott 5 év alatt lesz plusz 5 karbantartásod is ami nem elhanyagolható.
Ne haragudj nem akartalak megsérteni! Teljesen belezavarodtam már ebbe a klíma vásárlásba, biztos, h olvastam amit írtál csak kiment a fejemből! Elkezdtem elölről olvasni a topicot és a sok infó teljesen összezavart :)
ne beszélj csúnyán :) mivel Te már válaszoltál gondolom mások véleményére is kíváncsi volt, így írtam én is akinek legalább olyan gépe van, amilyet venni szeretne .
Annyira nem gáz, amikor nézzük a tévét, nem igazán lehet hallani a miénket, csak éjszaka, mikor csend van, akkor hallom, de akkor is a kültérit, mert elég szar a hangszigetelése az ablaknak.
Az még a készletlefogyás előtti nagyker akció volt ez a típus azóta emelkedett. De helyette van más azonos Midea. Sőt az MSG-09HRDN1 br 90 volt akcióban
Az mondjuk elég sok, nekünk 30 foknál még sosem volt melegebb a lakásban. Lehet a helyedben nem kockáztatnék és megvenném a nagyobbat. Mondjuk a 20 m2-es nappalit 28-30 fokról 30 perc alatt lehűti a legalacsonyabb fan speeden is 24-re a 2.6-os Midea, de egy szakember felmérné, ő biztosat tudna mondani annál, mint, hogy itt látatlanba találgatózunk.
Nekünk Midea van (MSR1-09HRDN1), inverteres, szereléssel együtt 128 volt Debrecenben. 5 év garancia van rá, ha évente kétszer megcsináltatod a karbantartást.
Nekünk aq12ewan van, vagyis a Crystal on/off-os, üzemi áram felvétel kb. 5A, de a kompresszor induláskor ez több, hogy mennyi azt nem tudom mert ez nagyon rövid ideig tart, viszont a lámpákon észre lehet venni, hogy indul a kompresszor, nálunk külön áramkörön van 16A-os biztosítékkal. Ha fontos , hogy jobban is szűrje a levegőt a klíma akkor a Crystalt vedd meg, ellenkező esetben elég a Max is. A Crystal-nak van még egy olyan funkciója is, hogy automatikusan tud hőcserélőt szárítani, én mindig használom , persze e funkció nélkül is ki lehet szárítani a hőcserélőt. Ha van rá keret akkor a Crystal lenne legjobb inverteres kivitelben, ellenkező esetben olyan helyre kell rakni a klímát ha megoldható hogy ne fújja rátok direktbe a hideget az on/off-os.
Egyébként az árak közel beszerzési vagy azalatti áárak ahogy nézegetem a Samsung esetén. Az adatok itt vannak a katalógusból. Bár egy olcsóbb Midea inverter meggondolandó:)
Azért kérdezd meg telefonon van-e belőlük,mert ezen kívüligen sok helyen készlethiány van:) Mert elég kedvező áron kínálják valóban, de azt sem árt tudni van-e termék mögötte.
"gusztustalan árversenybe húztad a kereskedőt, akkor garanciális hiba esetén ne számíts nagy ügyfélszeretetre...."
Azt lehet árversenybe húzni aki hagyja magát. Márpedig azért teszi mert racionálisan úgy ítéli meg, hogy megéri neki. Márpedig ha egy üzlet megköttetett, akkor ott az eladónak kutya kötelessége állni a garanciát. Nincs olyan, hogy "ez alkudozós ügyfél volt, ehhez nem szívesen megyek vissza".
Már bruttó 174.875.-Ft-tól kapható... Én ennyit találtam hirtelen
Ebben az árketagóriában(sőt alatta is) 10 év garival Fujitsu inverteres gép is van!
De Mitsubishi, Hitachi sőt talán Daikin is. Samsung. LG stb. Az On-offos Acsonok egyébként valóban jók voltak, inverteresről nincs info.
Magát a malaysiai cégcsoportot ha jól tudom a Daikin vásárolta meg, de ez nyilván nem jeléenti azt, hogy a termékeket ,más gyártaná. Bár van ahol így hirdetik: Bevezető akció!!!
Ti melyiket választanátok? Mi a különbség a Samsungnál a Max és a Crystal között?
Mennyi ezeknek a klímáknak az áramfelvétele, mert erről semmi infót nem találtam? Melyik lenne hatékonyabb hűtés/fűtés szempontjából? Melyik lenne gazdaságosabb?
Szia! Túl sok tapasztalata szerintem senkinek nincs ezzel a géppel, mivel újdonság. Pár éve még rengeteg Acson gépet telepítettünk, igen jó minőségűek voltak többszáz darabból egyetlen meghibásodásra sem emlékszem, és a mai napig működnek, amelyekhez járunk karbantartani, látjuk, tapasztaljuk. Inverteres modell akkor még nem nagyon volt, vagyis én nem találkoztam.
az olajcsere nem csak a km függvénye hanem bizony az időé is, úgyhogy nem árt lecserélni akkor is ha nem mentél vele x ezer km-t. mondjuk nem hiszem, hogy kevesebb mint 10000 km-t mész egy évben, pedig akkor már illik ha szeretnéd, hogy jó sokáig hibamentes legyen a motorod, a marketingbullshitet meg ne hidd el, hogy 30 meg 40e km-t el lehet menni olajcsere nélkül. persze ha 3 éves korában eladod akkor majd szív vele a 2. vagy 3. gazda.
A klímához a garancia jár....jár abban az esetben, ha betartod a garanciális feltételeket. A feltételek egyike, hogy arra jogosult szakember a készüléked évente minimum 1szer átvizsgálja (átvizsgálás lehet részletes karbantartás, vagy csak annyi, hogy ránéz, hogy megvan-e még a gép....)a felelősség a szakemberé...
Ha meghibásodik a készüléked, akkor elvileg az a szaki megy ki aki beüzemelte neked......mert ugye ekkor még nem lehet eldönteni, hogy telepítési hiba, vagy készülék hiba.... Bárki megy ki, annak költsége van. Ha a készüléket a szakitól vetted, akkor elvileg az ő árrése tartalmazza azt a szolgáltatást amit garanciaidőben téged megillet. Ha a készülék vásárlásánál leczigánykodtad az árat, vagy gusztustalan árversenybe húztad a kereskedőt, akkor garanciális hiba esetén ne számíts nagy ügyfélszeretetre.... Ha a fórumból vetted a gépet, akkor talán kivétel lehetsz, mert a nyilvános megszólást nem szereti senki.....
Nekem is vannak ügyfeleim akik sokallják a karbantartás árát.....semmi gond, nem haragszom érte, de figyelmeztetem, ha valami probléma lesz a készülékkel, akkor jusson eszébe, hogy annak idején nem tartott igényt a szolgáltatásra, így most se akarjon aznapi kiszállást és javítást....
Hogy melyik gépnél éri meg a karbantartás??? szinte mindegyiknél......van az ügyfeleink között olyan személy akinél még a Hiyasu készülékek első szériája működik.....nem mai készülék.....Minden évben át van vizsgálva és tökéletesen ki van tisztítva.....ő elégedett vele, mert gond és hiba nélkül tudja használni akkor amikor szüksége vanb rá....
Az előző klímám(Genxe 3.6-os) 5 évig volt a falon és soha semmikor nem kellett hozzányúlni. Azóta is megy egy virágüzletben.
Ha egy nagy összegű klímát vásárolnék(200.000 Ft) akkor egészen biztosan elgondolkodnék a 10 éves garon és az uszkve évi plussz 20.000Ft-os kiadáson.Egy Ururu Sarara gépnél lehet, hogy megéri, de egy 176ezres gépnél nem akarok még 100.000-et ráfizetni.
Ha a garos időn belül romlik akkor úgy is ingyen javítás(ugye Dejódió?), ha meg esetleg utánna romolna a cucc(S12AT) akkor a javítási költség árajánlat után döntenék, hogy javítás v új állja a helyét.
A kéményemet sem használom mégis kell fizetnem miatta. Lebontani nem akarom mert mivan, ha .....
A kocsimat sem viszem el a a 2 éves gari lejárta előtt, hogy jópénzért átnézzék és közöljék, hogy minden rendben.
Amikor Suzukim(2db) volt tanultam belőle.1 évnél kötelezően lecserélték az olajat szűrőket, holott le sem futotta a kilométerét.
Vissza a klímához.
Esküszöm, hogy nem akartam senkinek a lelkivilágába belerondítani ezért megkövetlek klímakirály!!!:):):):):)
A vásárló döntése, hogy mit akar!!!!
Amikor akartam venni egy Peu 5008-ast akkor azt mondták, hogy "ajándékba" kapok 5 év garanciát 250.000 Ft. értékben. Mondom oké, de én nem akarom a plussz éveket inkább vonják le a kocsi árából.
Ha alig több a komplett készülékár egy S12AT javítása ebben a kategóriiában nem hangzok komolyan. Nem a gar szükségességét vitatom, de ismerni kell milyen kockázat ás milyen kiadás járhat vele. Majd a tulaj dönt. Mindíg ő dönt.
A képek egy Tiszaparti vadonatúj gumival záródó ablakos irodában készültek egy szezont ment ... az se teljes mert az első nagy meleg után rendelték májusban.
Mikróval melegítik a házhoz szállított kaját, páraelszívó nincs ha lenne se üzemelne, mert nem tudna honnan szívni.
Igen fizetős, de nem tudom megmondani hogy jövő tavasszal mennyibe fog kerülni. Nagyság rendileg 6-10.000HUF volt itt tavasszal Szegeden.
De szerintem nem kötelező, legalább is ahol eddig Én dolgoztam sehol nem volt olyan hogy kötelező.
Én a kocsim klímáját az idén már 3x takarítottam és megint érzem a hogy hétvégém ezzel telik majd. Van aki azt mondja hogy 15 éves a kocsija és sose volt.
Túl fáradt vagyok ahhoz hogy 1001-re elmondjam jobban.
Én sem féltem 5 évvel ezelőttig a cunamitól mert azt se tudtam mi az ... de azért ha valaki megkérdezett volna hogy veszélyes nem mondtam volna hogy nem kötelező kiszaladni a vízből.
Tehát ha 10 klímaszerelőből 10 azt mondja szükséges akkor nem kellene ezen topicolni 1001x-re.
Bocs fáradtan nem kellene topicolni. Köszi a megértést
Az én véleményem szerint meg aki használja is a készüléket, annak úgyis érdemes karbantartásara áldozni.... A meghibásodások jelentős része a karbantartás hiányosságára vezethető vissza.....
A 10 éves gari egy biztonságot ad a felhasználónak.... Csak hangosan gondolkodom.....mi van, ha 4,2 év múlva megszorul a kompresszor, vagy hazavágja az elektronikát egy nem bizonyítható túlfeszültség lökés (biztosító nem fizet).....akkor egy javítás költsége simán lehet 100.000,- Ft vagy felette ..... Aki kockáztat, az vagy nyer...vagy bukik
Én régebben írtam, hogy 10 év múlva nem is akarom látni a házamon a régi klímát.
Akkor megint lesz technikai fejlődés és egy 10 éves gép nem lessz annyira "trendi" mint most.
Azért az évi 15e elég sok, főleg úgy, ha pl. nem is megy annyit a gép.
Láttam a másik klímás topikon, hogy mennyire el tudják hanyagolni egyesek a klímájukat. Nálam ez lehetetlenség, hogy annyira retkes legyen valami, hogy ténylegesen karban kelljen tartani mint azokat a klímákat amiket láttam.
Ha meg műszakilag nincs baja a készüléknek akkor meg felesleges(számomra) a 10 éves garit megvásárolnom 150e Ft-ért.
Hát, egy kiszállás-karbantartás legyen "csak" mondjuk 7500 Ft, az évente 15e. Ez 10 évvel beszorozva, már egy új klíma ára. És 10 éven belül múlva nem hiszem, hogy ne lenne még jobb klíma, kevesebbért...
Nem vagyok szakértő, de szerintem semmit nem befolyásol, hogy van-e a kültéri tetején valami, vagy nincs. A lényeg, hogy a levegőáramlást a venti előtt, ill. mögött ne akadályozza. De a leírásod alapján nem fogja. :)
Valoban nalam a haz 11m hosszu es 8m szeles. Lemezcserep van felteve es a padlasra van a 35cm-es hoszigetelo lerakva. A friss levego utanpotlasa a teto egesz hosszaban tortenik, a lemez mintazata reven vannak szabad resek 2x11m hosszan + a klimaval szembeni homlokzati falon van egy 15cmx15cm-es nyilas. A klima a masik falhoz van vegigmenetes rudakon es dupla csillapitassal lelogatva a gerendakrol egeszen a hoszigetelesig. A homlokzaton van kivagva 50cmx50cm-es nyilas, ahol a klima kifujhatja a levegot es ez a nyilas van levedve tereloraccsal. Igy megvan vedve a direkt napfenytol es az esotol. A kondenz elvezetese a padlas szigeteleseben van es a homlokzaton kilepve egy 5cm-es szigetelocsoben er a szabadba, ahol kicsopoghet. A padlas homero erzekeloje a klima magassagaban a klima elott 1,5 meterre. A csovezes es a vezerlokabel pedig az eloszobabol a padlasterbe felfurva megoldva.
Nekünk egy 20 m2-es nappaliban van egy 2.6-os klíma. Van egy lcd tv, két számítógép, és ketten vagyunk általában a szobában. Keleti fekvésű a szoba, és panel. Bőven elég a szobába, 25 fokra állítva használjuk, 24 és 25 fok közötti hőmérsékletet csinál, de leginkább 24.5 körül van a hőmérséklet. Még az előszobában is érezni, amikor a melegből belépek a lakásba, hogy megy a légkondi. Én szombaton főztem, ment a villanytűzhely mind a négy főzőlapja, meg a sütő is, a tv, és 2 pc, de nem okozott gondot a bekapcsolás, mondjuk a miénk inverteres klíma.
Attól is függ, hogy elég-e a kisebb vagy nem, hogy milyen hőmérsékletről milyet szeretnél elérni, mert ha pl egy 30 fokos szobából 22 fokra vágysz, akkor mindenképpen a nagyobbat javasolnám, de hívj egy szakembert, ő megmondja neked, hogy melyik kell.
Asszonyt (meg engem is) idegesít ahogy az eső kopog éjszaka a kültéri egység tetőlemezén. Gondoltam teszek rá egy fél centi vastag, fehér, puha, vízálló, valami hungarocelhez hasonló anyagot. (egy reklámtábla volt) Kérdésem, hogy ez megzavarja-e a hőleadását, és ha igen akkor elhanyagolható, vagy inkább szereljem rá úgy, hogy csak a négy sarkát "ragasztom" oda valami talpakon, így marad közte rés a levegőmozgásnak. Esetleg tépőzáras megoldás, és csak akkor rakom fel, ha éjszaka szakad az eső?
Mondjuk padlás és padlás közt is van különbség, biztosan van olyan is ahol gond nélkül működhet, a mi padlásterünkön nincs fólia a cserepek alatt, a padló valami eszméletlenül poroló szigetelő betonnal van kiöntve, záró réteg nélkül és a denevérek, méhek is gyakori látogatók, mert tele van a környék gyümölcsfákkal. Nyáron a hőmérséklet mint egy szaunában, itt egy hetet sem bírna semelyik split. Általánosságban nem merném mondani, hogy padlásra ne, de mindenképp alaposan át kell gondolni, hogy alkalmas-e az adott padlás. A levegő kivezetést hogy oldottad meg? A tető és a fal találkozásánál, a padlónál?
Valóban igazat írt a szerelőd , új gépekből is kivették, hogy a garanciát teljesíteni tudják.
A Changhong Electric gépeit is mint más kínai gépeket sokféle néven forgalmazzák. És azt, hogy ki szállít be kinek és mi lesz a végeredmény nehéz megjósolni.
Valóban a technikai támogatás nem jó én pl a világ másik végéről kaptam meg a szervízkönyvet(Új Zélandi ismerős) nem M.o-ról.De van.
Köszi a válaszokat, a falra szeretném rakni inkább, csak attól félek, hogy a teli korlátról, ami ebben az esetben ~50cm-re lenne, visszanyeli a meleget és megfő :)
Igen, en csak futesre hasznalom a klimat . A padlaster homersekletet folyamatosan merem, minden nap nezem este a minimum es a maximum homersekletet. Idaig a maximum 50C fok volt es az is csak rovid ideig, 1-2ora. Altalaban a nagy melegekben 45-47C fok van a klima magassagaban. Allo legterben merve. Ha mukodne a klima hutes uzemmodban, akkor a nagy legcsere vegett siman uzemelhetne hutesre is, mivel nalam a padlaster levegojet a kliman keresztul az utcara fujom. Szerinted a tuzo napon uzemelo klimak szelcsendben jobb helyzetben vannak? Ha igen, mennyivel?
De Te nem csak fűtésre használod a klímádat? Télen kifejezetten jó, hogy melegebb helyen van a kültéri, viszont a nyáron 50-60°C is simán van a padlástérben, így ha működik is a hűtés, biztosan nem a legjobb hatásfokkal. Persze ha nem hűtesz, akkor mindegy, csak nehogy valaki fellelkesüljön és a hűtésre szánt klímáját a forró padlásra tegye...
Latom rokonlelkek vagyunk:-) Te is szeretsz barkacsolni. Ha meglesz a beepites, akkor azert jelentkezz es ird le a tapasztalatokat. Tudod sok minden elso olvasasra orultseg, de attol meg mukodhet. Lasd padlasterbe szerelt klima nalam es mukodik, pedig elsore negativak voltak a velemenyek. Ma mar tobben is alkalmazzak olyan helyen, ahol nem szabad, hogy a kulteri latszodjon es kozel a padlas.
Fantáziát azért láttam/ok benne, mert ha bent van a szobában a klíma akkor a benti levegőt beszívja, majd kifúja a csővőn át a szabadba.Ekkor az házon belüli levegőt pótolni kell, mert vákum keletkezik.Ezért szépen a hideg levegő előállítása során beszívatok egy csomó meleg levegő- majdnem ugyanannyit mint amit lehűtők- pl a nyílászárókon keresztül. A folyamat végén meg ott hűl le a klíma a szobában...
Ha barkácsolók akkor meg a szintén meleg levegőt hűtőm le- talán kicsit melegebbet hiszen odakint árnyékba mondjuk extrém esetben 35-36fok van odabent meg klíma nélkül mondjuk 30- viszont odabentre csak hideg levegő érkezik, és mivel gondolom túlnyomás esetén is távozik levegő a nyílászáró résein relatív meleg levegőt nyomatok ki, illetve helyette jön a klímából hidegebb.
Gondoltam ez utóbbi sokkal ideálisabb!Ezért gondoltam megéri!
Ha érintésvédelemre gondolsz, akkor megoldom, FI relét is dobok elé- amúgy is az egész házat védem- mivel zárható szekrényben lenne azt hőszigeteltre tervezném.Használat után zárnám.
Továbbmegyek!Nagyon köszönöm, hogy írta vki, a cső kivezetését a szekrényből is, mert remek ötletet adott!A kiáramló forró levegővel tudok melegíteni- ráengedném egy hőcserélőre az meg mehetne be előmelegítésnek a bojlerba bejövő 8 fokos víz előmelegítésére... Dupla haszon...
Jó cucc, csak éppen nem akciós , ezért valakinek nagyon kellhet a pénz:), ez kőkeményen beszerzési ár környéke , tehát csak a szokásos kérdés ...garancia, hogyan lesz egy beszerzési áron eladott géphez?
Igazad van. Én is messzemenőkig lebeszélnék bárkit hasonló barkácsolásról.... Ha valaki mégis ügyeskedni akar, ám tegye, de nekünk ebben nem szabad asszisztálni.
A kérdés úgy is hangozhatna, hogy miben nem látom a balesetveszélyt. Felesleges barkácsolás, inkább vágni kell az ablakra egy lukat és kidugni a csövet. Az ablak klíma két különálló szigetelt részre van bontva, nem jön be rajta sem a levegő, sem a zaj. A mobilklíma beltéri használatra van tervezve, aránytalanul nagy az ablak klímához képest és nincs szigetelve sem, folyamatosan bejön a levegő és zaj is, mivel kinti levegőt szív jobban koszolódik, beleeshet az eső, stb...Semmivel sem ad többet, mint szakszerűen üzemeltetve.
Miben latod a balesetveszelyt? Ha a falba behelyezed, kintrol eso es szel ellen veded. Az oldalso beszivoracsot ugy osztod, hogy aranyosanszivjon a szoba felol es kintrol. Ha jon a tel akkor kiveszem es a nyilast hoszigetelolappal zarom.
Szerintem viszont nagyon rossz ötlet! Mindig mindenki azt az indokot hozza fel, hogy a lehűtött levegőt fújja ki a csövön és meleget szív helyette a szobába. Akkor ugyan miért lenne jobb, ha életveszélyes módon egy beltérre tervezett eszközt, a szabadban üzemeltetve tenné ugyan ezt? Változatlanul a meleg kinti levegőt hűtené és fújná be, nem a szobáét. Aki ebben fantáziát lát, az nincs tisztában a balesetvédelemmel és az eszköz működésével.
Ha netalantan megis beepited, akkor csak a befujo reszt a haz belseje fele. Ha arnyekos a hely, akkor onnan szivhatja a friss levegot, amit aztan a gep szetoszt. A forrolevegocsovet meg kihasznalnam a forrolevego elvezetesere minel messzebb a beszivonyilastol. Kerdes, milyen legzart a haz, mert a befujt levegonek megfelelo legmennyisegnek tavoznia kell a hazbol. Esetleg hagysz egy kis rest, hogy bentrol is szivhasson aranyosan levegot. Erdekes megoldas lesz, de ha van turelmed, akkor meg jol is mukodhet. Enyhen hatekonyabban mintha direktben benn uzemelne es csak a csovon fujnad ki a forrolevegot. Szerintem.
Csak azt mond meg, hogy hogyan tudna ott mukodni? Nekem van mobil klimam, az oldalrol szivja az egesz mennyisegu levegot, majd az egyik reszet befujja lehutve a hazba, de a masik reszet kifujja a csovon. Most akkor bentrol szivjon, vagy kintrol?
Sziasztok! Utcai homlokzatos társasházban próbálok helyet találni a kültérinek, az erkély"korlát" takarásában gondolkodom, elég szűknek érzem a lehetőségeket. Mekkora helynek kell lennie egy ~2,5kW-os előtt? Próbálok egy képet beszúrni:
Adott egy mobliklima egy egységben a belső-külső és csövel kell kívezetni.
Van azonban, egy kis ablakunk, amit meg szeretnék szüntetni- ennek méretei közel azonosak a mobilklímával- és arra gondoltam , hogy kiszedném az ablakot a vezérlő részig kitenném a klímát, majd gipszkarton kerettel eltüntetném a körülötte lévő bemélyedést.Gyakorlatilag sikban a falból kiemelkedne a mobilklíma. Hátrafelé meg klógna a többi része.(családiház hátulja, vadszölővel futtatva, ,ár rég benőtte ezt a kis soha nem használt ablakot így semmi nem látszana belőlle)
1,Megoldható ez így?Csinálta már valaki?
2,Sokat nyernék-e ezzel a módszerrel a villanyszámlán?
3,Mondjuk jelenleg C vagy D kategóriás a klima.. lehet most A vagy B körüli tenni?
4,Télen kint maradhatna-e vagy egy dobozt/szekrényt csináljak neki, amit - ha nem használok felraknék rá, esetleg tönkremegy doboz nélkül?
5, átfúj ezeken a szél kivülről befelé, illetve ha nincs használva bejön-e a klímán a nyári meleg/téli hideg?
Egyébként gondolom az ablakklíma is így müködik... az alpvetően hatékonyabb mint a mobilklíma.
Tényleg van értelme?Mert eladni bagóért lehetne a 60e klímát (2 éves) Splitre meg úgysem lenne pénz max a legolcsóbbra is csak jövőre + beszerelésre meg pláne.
Az meg lehet nem lenne gazdaságosabb, ráadásul 1 helységbe kellene csak!
szia, Most nézem a képeket amit felraktál a panelról, és nagyon ismerős a piros hátterű. Szerintem, te küldted nekem a leírást egy másik fórumról :) Másom nincs, pedig kerestem mindenhol a neten. Bár az a szerviz leírás is Fujiair géphez való, de teljesen egyezik minden funkció és a kinézet is. Ami panelokat kínai oldalakon látni azok mind a régi kivitelűek, agyonöntve műanyaggal. Nekem a szerelőm olyat hozott, amin már csak nyomokban van körbe ez az anyag. Állítólag egy raktáron levő új gépből vették ki, mert nem volt más. Mindenesetre ez a forgalmazó hozzáállását dicséri.
Ha többször is elromlik lehet utálni fogom, de egyenlőre még tudom szeretni. Pillanatnyilag halk, jól működik és pofásabb bármelyik háromszoros áru gépnél.
Egy biztos: a támogatása sz@r a gyártó részéről, úgy is mondhatnám, hogy nulla. Se kapcsolási rajz se semmi róla a neten. Anno ezért utáltam az olasz mosógépem is. Az nem baj, ha valami néha elromlik, vele jár. De hogy nem találni róla semmi technikai infót, se alkatrészt az már gáz.
Ezért tudom szeretni pl a bosch-t. Az utolsó csavarig beszerezhető minden hozzá.
Pedig itt mindenki azt sulykoljam hogy 1 fővállalkozótól vedd a klímát és helyeztesd üzembe, ne pedig vedd meg 'A'-től és helyeztesd üzembe 'B'-vel.....
Értem, hogy kicsit más, tudom, mi az, hogy fővállalkozó, de azért van párhuzam.
Listaár: nettó: 154 900 Ft bruttó: 193 625 Ft Akciós ár: nettó: 101 800 Ft bruttó: 127 250 Ft
Kinek mi a véleménye erről a gépről?
A fiam szobájába szeretném 4.5x4.5 szoba.
Jól hűt-fűt és CSENDES a cucc?
Hűtőteljesítmény 2.5 kW Fűtőteljesítmény 3.3 kW EERhűtés 3.57 W/W COPfűtés 4.02 W/W Üzemi határérték hűtés 16-43 °C Üzemi határ érték fűtés -29 °C Energiaosztály A Beltériegység hangnyomás szint,hűtés 42/27/22 dB(A) Beltériegység hangnyomás szint,fűtés 42/27/25 dB(A) Kültériegység hangnyomás szint,hűtés 47 dB(A) Kültériegység hangnyomás szint,fűtés 48 dB(A) Tápfeszültség 1-230 V Összes felvett elektromos teljesítmény,hűtés 0.7 kW Összes felvett elektromos teljesítmény,fűtés 0.82 kW Üzemi áramfelvétel,hűtés 3.3 A Üzemi áramfelvétel,fűtés 3.7 A Beltéri egység külmérete,magasság 290 mm Beltéri egység külmérete,szélesség 848 mm Beltéri egység külmérete,mélység 204 mm Beltéri egység tömege 9 kg Kültéri egység külmérete,magasság 540 mm Kültéri egység külmérete,szélesség 780 mm Kültéri egység külmérete,mélység 289 mm Kültéri egység tömege 24 kg Beltéri légáram 750 m3/h Kültéri légáram 1734 m3/h Hűtőközeg R410A Hűtőközeg csövezés,folyadék vezeték? 6.38 mm Hűtőközeg csövezés,gőzvezeték? 9.52 mm Hűtőközeg csövezés,max.csőhossz(rátöltésnélkül) 15 m Hűtőközeg csövezés,maximális emelkedés 5 m
Mutogasson az ő embere, te a fővállalkozóval szerződtél, a garanciát ő adja. Boxolja le a gyártóval, vagy a burkolóval, vagy akivel akarja. Neked közöd nincs máshoz....
Egy kicsit felreertesz. En nem sokallom a 25%-ot, szerintem meg keves is, ha minden mozgatas,javitas koltsege a Tied. Csak azt probaltam erzekeltetni, hogy neha az olcsobb, egyszerubb, de megbizhato gyartok gepeit is kellene kinalni. Peldaul Elban nyaralva nezegettem a klimakat es nem csak LG,Toshiba,Daikin,Samsung van a vilagon, hanem joval tobb. Igaz, erre azt mondod, magyarorszagon nincs importor, tehat haklis az uzleteles. Miert nem fogtok ossze tobb ceg egy kis utannajarassal telen megallapithatnatok melyikek tutik es azt az egyikotok behozna. Vagy mindenki mindenki ellensege es igy gorbuljon bele mindenki? Tudod torokoknel az aranyat egy egesz utcaban aruljak es megsem mennek az arakkal egymas ala, igy mindenki megel.
Ez tényleg igaz és így van rendjén, csak az nem mindegy, hogy egy, megbízható, jó minőségű gépből veszed ki az extrákat, vagy egyszerűen gyártasz egy silány minőségű szériahibás gépet. A kettő között nagyon nagy a különbség!
Csak itt az nincs figyelembe véve, hogy a cég kockáztat legtöbbet, ha gyenge minőségű készülékeket is forgalmaz. Több szempont miatt is:
Szezonális munka révén nyáron a szerelői kapacitás a szűk keresztmetszet. Amikor befut a hőség, az Jóisten összes klímaszerelője sem lenne elég, hogy a megnövekedett igényt teljesítsük. Természetes, hogy ilyenkor a drágább gépeket forszírozza az ember, hiszen így a szerelői kapacitás által szabott darabszámra kivetítve többet lehet keresni.
Az olcsóbb készülékeknél hiába hangzik el, hogy kevésbé megbízható, az ügyfél ezen átsiklik, később már nem emlékszik erre, ráadásul őt védi a garancia. A nagyker kiadja a garis alkatrészt, ha meghibásodik a cucc, és ő mossa kezeit. Mi szívunk, mert senki nem fizeti ki a javítási költséget, a kiszállást, meg azt, hogy nyáron telepíthetnénk pénzért, miközben javítunk ingyen.
Árak: A listaárakat az importőr szabja, amitől el lehet térni jelentős mértékben is. A webshopok és a baumaxok, metrók, nem vállalnak garanciát, vagy legalábbis nem úgy, ahogy a klímás szakcégek. Ezáltal nincs kockázatuk, adhatják olcsóbban. A nagyáruházak visszáruznak, 90-120 napra fizetnek, ezáltal nincs kockázatuk, adhatják olcsóbban. Nem értem azt, hogy miért kellene sokallni a 25 százalékos brutto árrést, amikor ez teljesen tisztességes haszonkulcs, pláne úgy, hogy a garanciális meghibásodás kockázatát
Teljesen egyetertek veled, szerintem is ez a jarhato ut. Kinalni kell a komfortos ,megbizhato,esztetikus gepeket, de kell gondolni a tobbsegben levo kispenzuekre is, akik legalabb csak huteni, vagy futeni szeretnenek olcso geppel minden extra szolgaltatas nelkul. Nalunk a Peugeot bevezette a "Slovakia" kivitelt, ami az extraktol lecsupaszitott valtozat. Igy nalunk is tobben megtudjak venni es a gyartonak is hasznot hoz.
A teljesítményt nem csak a helyiség mérete, hanem a hőterhelése is meghatározza. Egy jól szigetelt, árnyékos, szobába, ahol egy-két ember tartózkodik, és nincs tele hőtermelő berendezésekkel (plazmatv, számítógép, stb.), elég lehet a 2,5 kW is, egyébként, meg szükséges lehet a nagyobb gép.
Az, hogy leveri-e a biztosítékot, függ a biztosítéktól is. Ha megy a villanytűzhely, és csak egy tízamperes kismegszakítód van, akkor nagy az esély rá, hogy az ugyanarra a körre kötött on-off klímát már nem fogja bírni.
Szerintem ezt a klímás szakik sem tudják... a nagyker ár alapján dolgoznak ők is.
Én azt tudom elképzelni, hogy egyszerűen kevesebb fogy belőle, kisebb tételben rendelhető, emiatt drágább.
Ozone klíma esete érdekes. De ehhez messzebb kell indulni.
Én általában fel vagyok háborodva a magyarországi kiskereskedelmi árakon. Egyszerűen nonszensz, hogy nálunk gazdagabb - jóval magasabb bérekkel és rezsiköltségekkel működő - országok kiskereskedelmi árai a termékek jelentős részénél alacsonyabbak, megegyeznek vagy nem jelentősen magasabbak az itthoni áraknál. (Nem minden területen, nem kell példákat hozni)
És ezt ne tessék a magas alkalmazotti bérköltségekre fogni, lehet 80% (nem tudom pontosan mennyi) a bér teljes járulékterhe, de ha az 100 ezres bruttóra rakódik, még mindig kisebb összköltség, mint egy fele akkora járulékteher egy négyszeres béren.
Szóval felháborítanak az árak. Én mint fogyasztó egy dolgot tudok tenni: megkeresem az igényeimnek megfelelő legolcsóbb terméket és beszerzési forrást és azt ott veszem meg.
Ebbe a nézőpontba bőven belefér az olcsó klímaberendezés. Láttuk itt a fórumon is, valaki pár hete betette egy adott berendezésre kapott árajánlatait (nem listaárakat, ha jól emlékszem), és több tízerer Forintos eltérés volt. És feltételezzük, hogy az olcsók sem veszteséggel adták el a berendezést. Félreértés ne essék, nem azokat bántom, akik 10-20 ezer Ft kisker árréssel adják el a berendezést - már a nagyker ár is irreális a beszerzési árakhoz képest.
Ha a barkácsáruház haszonnal (és másképp ugye nem szabad) tud eladni 50 ezerért egy klímát, vajon miért kerül egy hasonló műszaki tartalmú készülék a nagykerben ugyanennyibe?
Tehát ha valaki bevállalja az ozone klíma esetén a meghibásodás nagyobb esélyét, cserébe a fél árért egy márkásabb, drágább berendezéshez képest, azt én teljesen megértem. (Mielőtt kérdenétek: én speciel nem Ozone-t vettem...bár olcsót)
Csak így tudjuk elérni, hogy reális áron adják el a temékeket nekünk, fogyasztóknak.
Ti, kereskedők egyet tudtok tenni: Árulni olcsót is és drágát is, és korrekten tájékoztatni a vevőt a műszaki és szolgáltatási tartalom különbségéről, beleértve a várható meghibásodás magasabb esélyét is ( ha igaz konkrét esetben).
Ennek egyik oka a tömegtermelés. A gyárak tízezer számra szórják a 2,5 ÉS 3,5 KW-os mono gépeket. A multi berendezésekből nagyságrendekkel kevesebb fogy, és ráadásul nehéz prognosztizálni is az igényt. A másik ok a készülékenkénti magasabb gyártási költség, a bonyolultabb vezérlés és belső felépítés miatt.
Ennek fő oka a tömegtermelés. A 2,5 kW-os és a 3,5 kW-os mono gépeket szórják a gyárak, tízezerszámra. A multi gépekből nagyságrendekkel kevesebb fogy, ráadásul sokkal nehezebb prognosztizálni is az igényt. A másik ok a bonyolultabb rendszer, összetettebb vezérlés, ezáltal magasabb előállítási költség.