Keresés

Részletes keresés

andreja Creative Commons License 2004.09.09 0 0 669
Ment a levél.
Előzmény: olix (663)
andreja Creative Commons License 2004.09.09 0 0 668

Van aki nedvesen adja, hogy ne prüszköljenek ahogy habzsolas kozben beszivjak az orrukon keresztul a port, en nem vagyok ennek híve, mert a nedves takarmany (maradekok az etetoben) konnyen romlik, es az etetot is nehez kitakaritani akkor. Ezert granulalt illetve morzsazott kiszerelesben gyartatjuk, azzal nincs ilyen gond.

Fejes kozben vegig elottuk van. Fejesenkent maximum 0,5 kg egy kecskenek, de ez nem tudomanyos inkabb csak biztonsagi alapon. Es sosem egyik naprol a masikra, mindig fokozatosan hozzaszoktatva.

 

Az hogy mennyit abrakot kapjon az a kecske tejhozamatol, a tobbi takarmanytol amit meg kap es az abrak osszeteteletol fugg elsosorban, ezert az, hogy pl. nalunk mennyit kapnak onmagaban maximum egy erdekesseg.

Előzmény: hanimun (667)
hanimun Creative Commons License 2004.09.08 0 0 667

Sziasztok

Te voltál az Origon a kecskésbe? Én is emlékszem a Banya nevű kecskére a könyvből. A korpás takarmány keveréket szárazon vagy nedvesen adjátok? Szemet mikor adtok nekik fejés közben? Egy kecskének kb. mennyit?

Előzmény: andreja (666)
andreja Creative Commons License 2004.09.07 0 0 666

Ha felnőtt állatokról beszélünk, akkor szerintem a lucerna (akár széna akár más fomában) mint (majdnem) monodiéta nem jó takarmány. Én csak tejelő állatnak adnám (nekik tökéletes és hasznos), foszfor-kiegészítéssel (korpa vagy korpás abrakkeverék).

Nem tejelő állatnak túl sok benne a kalcium és valamelyest a fehérje is, ráadásul drága is. A nem tejelő kecske igazi takarmánya (a legelőfű után) a réti széna.

A cirokmag gondolom nem árt - mi köles-szenázst is etetünk, jó sok maggal lett betakarítva -, az abraketetésre vonatkozó óvatosság mellett (egészséges, jó kondícióban lévő _nem_ tejelő kecskének egyáltalán nem kell abrakot adni).

 

Előzmény: GYIKE (661)
andreja Creative Commons License 2004.09.07 0 0 665
Él az szerintem, csak ma rövid műszakot tartottam. Csütörtökön megnézem, írni is csak onnan tudok majd.
Előzmény: olix (663)
andreja Creative Commons License 2004.09.07 0 0 664

Ha tavasszal akarod, hogy foganjon, akkor azért ősszel mégiscsak tartózkodni kell a fedeztetéstől :))))  

 

(A vicc igazából támadható: az ellést követő involúció lezárulásakor állítólag nem ritka egy csendes ivarzás, de nem szokás négy hetes gidák és anyjuk közé berakni a bakot, ami ezt bizonyítani is tudná.)

 

Az ivarzás a fotoperiódus változásával (pongyolán fogalmazva) van kapcsolatban, és van tavasszal is egy rövidebb (általában maximum 2 ivarzást magában foglaló) ivarzási időszak az anyáknál. Sokaktól hallottam, hogy kisebb állományoknál ez gyakrabban elmarad, valószínűleg van valami szinkronizáló és stimuláló hatásuk egymásra is. Nálunk az a tapasztalat, hogy az anyák kb. 50-60%-ánál jelentkezik kifejezett tünetekkel az ivarzás ilyenkor február közepétől április közepéig kb. Mivel mi kézből pároztatunk, és ritkán keressük az ivarzókat bakkal, lehetséges, hogy az arány magasabb, és vannak csendesen ivarzó egyedek is.

 

A bakoknál viszont nem tapasztaltuk az ivarzás erősödését ilyenkor, úgyhogy ők elég gyengék már ilyenkor, főleg ha meleg az idő.

Előzmény: Mooni (660)
olix Creative Commons License 2004.09.07 0 0 663

úgy látszik nem él :-)

küldj egy mailt lécci az enyémre (publikus) van egy-két dolog, de az nem a nagyközönségre tartozik.

Előzmény: andreja (656)
andreja Creative Commons License 2004.09.07 0 0 662

Nincs most kéznél a könyv, de tisztán emlékszem rá, hogy Jóska bácsi részletesen foglalkozik benne a kérdéssel, és példának hoz föl egy harminc év körüli kecskét, nagyszerű termelési adatokkal, képeket is mutat hozzá ellés előtt és laktáció végén, ha jól emlékszem Banya volt a kecske neve.

Nem nagyon van klimax, a termelési kapacitása az állatnak meredeken emelkedik a 3-4. laktációjára, utána lassan és hosszasan kitart valószínűleg nagyjából egyenletes csökkenéssel. De ezt gyakorlatban nehéz tisztán kézzelfogni, mivel a termelést az egyéni adottságokhoz képest a tartás jobban befolyásolja, és képtelenség minden évben ugyanúgy tartani a kecskét, hogy mást ne mondjak az időjárás és a termett takarmányok beltartalma minden évben egyedi és egészen pontosan sosem számszerűsíthető.

A mi legöregebb kecskénk szinte már nem is él, de benne például a fajfenntartó ösztön erősebb, mint bármelyik másikban: szélporozta módon idén is két gidát ellett, és inkább belehal, de fölneveli őket.

Az állatokra egyébként nem jellemző a hosszas betegeskedés, sem a természetben sem az állattenyésztésben nincs TB...

Előzmény: olix (659)
GYIKE Creative Commons License 2004.09.07 0 0 661

Sziasztok.Nagyon örülök,hogy rátaláltam erre a topikra,becsülettel végig is olvastam majdnem az elejétől.Igen sok hasznos dologgal lettem gazdagabb.Lenne egy pár kérdésem:cirokmagot lehet-e adni a kecskének?Ha csak lucernaszénát adok nekik télen-nyáron,néha egy kis zöldet is és fűszénát)de azt keveset mert csak lucernám van)és persze abrakot nem baj?

Van egy öt éves szánentáli,nem törzskönyves szarvatlan bakom,szeretném eladni vérfrissítés miatt,ha valakit érdekel,szóljon.

 

Mooni Creative Commons License 2004.09.07 0 0 660

Sziasztok! Andrejához lenne ismét egy kérdésem. Hallottam egy kecskés emberkétől (ő legalábbis így járt), hogy ha a gödölyéket ősszel nem fedeztetjük be, tavasszal nem fogannak meg. Ez valós, vagy csak az illető nem figyelt eléggé a ciklusukra? Van egy-két gidám, akiket tavaszra hagynék és mert Neked ezügyben is igen sok a tapasztalatod, fordulok hozzád.

olix Creative Commons License 2004.09.07 0 0 659

nagyjából (amennyire 2 nap alatt lehet) kiolvastam a Molnár féle könyvet. Egy alapkérdésre nem kaptam választ: hány évig él egy kecske? Illetve gödölye 1 éves kortól lehet anya. Hány évesen "klimaxol"? Az utolsó néhány évük (pl. ember 70-90) mennyire beteges?

andreja Creative Commons License 2004.09.06 0 0 658

simán

Előzmény: hanimun (657)
hanimun Creative Commons License 2004.09.03 0 0 657

Sziasztok

Andreja és simán megy a fedeztetés, vagy szinkronizálással?

Előzmény: andreja (654)
andreja Creative Commons License 2004.09.03 0 0 656
Talán élő, de csak kedden derül ki.
Előzmény: olix (655)
olix Creative Commons License 2004.09.02 0 0 655

Andreja

a megadott email címed az élő? Mert írtam neked priviben. Ha nem, akkor írj egyet az enyémre lécci...

kösz

Előzmény: andreja (618)
andreja Creative Commons License 2004.09.02 0 0 654

Két hónapos korukban.

Nálunk csak ilyenkor vannak ellések, évek óta így csináljuk, hogy télen legyen tej.

Amikor másnak nincs.

Február közepétől március végéig dúl a szerelem, előtte önmegtartóztatás van.

Előzmény: hanimun (653)
hanimun Creative Commons License 2004.09.01 0 0 653
Ti mikor szoktátok elválasztani őket? És hogy- hogy ilyen későn is volt ellésetek?
Előzmény: andreja (650)
Mooni Creative Commons License 2004.09.01 0 0 652
Mi viszonylag rövid pengéjű konyhai késsel + oldalcsípővel szoktuk, egyszer évente, de nálunk kopik is a körmük a talaj miatt. Tudok ún.  körmölő késről is, de azt sztem csak sok állatnál érdemes beszerezni.
Előzmény: nyüszi (647)
andreja Creative Commons License 2004.09.01 0 0 651

4-5 hónapos kor körül szoktuk először vágni a körmöt, ha nem kopik eléggé magától. Ha van valami udvar, ahol néhány kőből, betondarabból "játszóteret" lehet neki csinálni, az elég jól karbantartja a lábait.

Bevált szerszám a körmözésre a szüretelő olló, most szezonja van, minden ezermester-store-ban kapható, jobb, mint a közönséges metszőolló, mert hosszú vékony pengéje van, és egyforma mindkettő, ezért bármelyik kézzel bármilyen irányból ugyanolyan ügyesen lehet vágni.

A pata külső élén lenőtt körmöt kell levágni, kb. olyan legyen a végeredmény, ahogy újszülött korában kinézett.

Előzmény: nyüszi (647)
andreja Creative Commons License 2004.09.01 0 0 650

Csak F1 (50% vérhányadú) kisbakok lesznek eladók szept. közepétől folyamatosan (ahogy lehet választani őket).

De csereállatot nem tudunk fogadni elsősorban állategészségügyi okokból.

Előzmény: hanimun (648)
andreja Creative Commons License 2004.09.01 0 0 649

Ne a Szepmuveszeti Muzeumba menjetek. Erdon mezon mindenki orulni fog a bogyoknak.

A kutyaval van ugy hogy joban vannak, van amikor egyaltalan nem. Mindenesetre a jatek mindket allatfajnal (csakugy mint a tobbinel) letfontossagu a fejlodesukhoz, de egeszen mashogy jatszanak a kutyak es a gidak. Szoval nagy korultekintes kell hozza, es meg akkor se biztos, hogy sikeres lesz az osszeszoktatas.

Ha a kutyak nem bantjak, es ugy no fol kozottuk, akkor felnottkorban nem lesz gond.

Eredetileg zsakmanyallat nekik a gida, ezt azert szem elott kell tartani.

Előzmény: olix (646)
hanimun Creative Commons License 2004.08.31 0 0 648

Sziasztok

Egy 3 éves csümgőhasú kant, és egy 1 éves Dur bakot adnék Angol-Núbiai bakért lehet választási is.

 

nyüszi Creative Commons License 2004.08.31 0 0 647
köszi a gyors választ!A Kecsi tényleg nem szopott soha,mert 1 heti gyötrődés a cumival után találtam neki dadát,és úgy nézett a tőgyre,mintha meg akarnám vele fojtani.Mondjuk hamar rákapott,utána meg elcsapta a hasát.4szer volt 3 hónap alatt tüdőgyulladása,úgy hemzsegtek benne a tetvek,hogy a gyengébb idegzetűek kidobták volna.Csak állt,mint a ló leszegett fejjel mekegett,félt a sötétben,a kiköltöztetett nyúl és ketrece nyújtott neki vígaszt,meg az 5 hónapos kutya,meg akármeddig elpihent az ölemben,vagy a gyerekek mellé akart bújni az ágyba,ami ugye nem volt nagy élmény a tetvek miatt.Csak az mentette meg,hogy van állatorvos a családban,naponta szúrtam,vegyszereztem,rengeteg antibiotikumot,erősítőt kapott.Féltem attól is,nehogy tényleg TBC legyen a vége.Az egyik tesója megdöglött,a másik éppen döglődött,mikor elhoztam.Hát ,ennyi,röviden.A körmét hogy kell levágni,mert szerintem aktuális!?sziasztok!Nyüszi
olix Creative Commons License 2004.08.31 0 0 646

Kutya+kutya+kecske. Ez milyen kombináció? Kutyáim barátságosak, egy kölyökállattal (kölyök kecskét akarok) szerintem még inkább, de a kecs hogyan fog velük viselkedni? 150 nöl-ön, két sétáltatott kuty + egy (esetleg) sétáltatott kecs megfér?

Ha a kecske folyamatosan potyogtat, akkor hogy vigyem kirándulni?

andreja Creative Commons License 2004.08.31 0 0 645

Elég sokáig fönt tud maradni a köldökcsonk, de van amikor hamar leesik, nem kell vele törődni.

A 3-as mentesség 3 betegségtől való (vizsgálattal igazolt) mentességet takar, de hogy az illető melyik 3-ra gondolt, azt tőle kell megkérdezni. Tuberkulózis, brucellózis az valószínű, a harmadik talán a CAE, legalábbis így lenne logikus. De van aki 5-ös mentességet próbál igazolni. Ebben az országban egyébként szinte bármit lehet igazolni, ezen gondolom nem lepődtök meg.

Az újszülött gidát anya(kecske)tej nélkül fölnevelni nem könnyű dolog, mert (ellentétben az emberrel például) az immunitást a (legelső néhány napi, különös tekintettel az első órákra) tejből szerzi meg.

Hogy miért selejtezte őket a gazdájuk, azt ennyiből nem lehet kitalálni.ű

A hármas ellést egyébként sokan nem szeretik, mert a leggyengébb gidára eleinte figyelni kell, hogy őt is hagyják szopni, másrészt mivel minden gida saját külön bejáratú csecsbimbót használ, a tőgy könnyen féloldalas lesz.

A koraszülöttség se jó előjel, a magzat fejlődése - az egyébként se hosszú - vemhesség legutolsó szakaszában rohamos, napok is számítanak. Amíg egy embernél a terhesség kétharmadának elteltétől már sikeresen életben tudják tartani az újszülöttet, a kecskénél a kb. 21 hetes vemhesség a 20. hét előtt többnyire vetélésszámba megy.

Előzmény: nyüszi (644)
nyüszi Creative Commons License 2004.08.30 0 0 644
Sziasztok!Nagyon régen kerestem valamit kecskékről,végre!Áprilisban lettem kecskebolond,az 5 éves lányomnak köszönhetően,aki Budapest szélén kecskét akart mindenáron,meg az apósomnak,aki megvette neki.Van 4 kutyánk,6macskánk,csincsillánk,nyúlunk,patkány,és persze Kecsi/azaz Szívárvány/ egy kékrák,meg 4 gyerek.Nagyon görbe volt az út Kecsi életbenmaradásához,ha valakit érdekel elmesélem.,Mindenesetre most a világ legnagyképűbb gidája,befekszik az ágyunkba,5cmről nézi a Híradót,kergeti a kutyát,zizit eszik,beül az ölembe és puszit ad,már amennyire a szarva engedi.Szeretném Tőletek megtudni,mikor esik le a kisgida köldökcsonkja,ugye nem 4 hetesen!?Mi az,hogy 3as mentes egy alom?Bár utólag már majdnem mindegy,de de kíváncsi vagyok,miért ítélte halálra a tenyésztő az amúgy is koraszülött hármasiker kisgidákat!Előre is köszi!Nyüszi
andreja Creative Commons License 2004.08.30 0 0 643
>180 db elég ok a többesre :)
Előzmény: Mooni (640)
andreja Creative Commons License 2004.08.30 0 0 642
Pontosan.
Előzmény: Mooni (639)
andreja Creative Commons License 2004.08.30 0 0 641

Legbiztosabban a nyilvántartások alapján. Ha vannak.

Ahol meg csak az egyik fajtából vannak szülők, ott még könnyebb :)))

Előzmény: hanimun (638)
Mooni Creative Commons License 2004.08.30 0 0 640
Már látom, hogy nem többesszámban kellett volna. Bocs.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!