Octavia3, VW Sportsvan gyakorlati tapasztalat hogy másként vált a váltó az idő múlásával, kezd hülye módon viselkedni. Ha kap a vezérlője egy gyári beállítás visszaállítást (van rá gomb kombináció is, még kábel sem kell hozzá meg program) akkor megint rendesen működik. Egy ideig.
Mi tart vissza attól, hogy automata váltós autód legyen?
Én ezt a tanulás dolgot nem értem, nem érzem, szerintem nincs is ilyen. Ne keverjük össze azzal, hogy különböző terhelés és út szituációk mellett másképp vált az autó.
Miből tanulna, ha automatikusan vált? Gondolatolvasás?
Nekem nincs ilyen autóm, de azt el tudom mondani, hogy 0-100-as sprintet még sosem csináltam, ellenben már egyetlen M3 bevezetőn végigsz.pott dugó harmadik kuplungolásakor elküldöm az európai gyártókat a jó édes anyjukba hogy miért kell olyan űrtechnikának beállítani az automata váltót hogy az autó árának 10%-át kérik felárnak (és rendesen megcsinálni sem képesek), míg az USA-ban 60-70 éve nincs is más.
Én azt se bánnám ha folyadékos lassú automata lenne az autómban, csak lenne.
Vezettem sokat VW-től egy DSG-s autót, az se tökéletes, tud hezitálni, hülyén kuplungolni, ugratva megindulni, stb. Ahhoz is alkalmazkodni kell bár a váltó is alkalmazkodik, tanul (ezért néha nem árt reset-elni és akkor megint rendesen működik).
Kinek mennyire jön be. Én már borzasztóan unom a kézi váltót, városban folyton dugóban ülök, engem nem érdekelne semmi csak legyen automata.
Köszönöm.
Szóval ha nincs benne, ami valószínű, akkor utólagosan sem érdemes belerakatni a horribilis költségek miatt sem.
Egyébként egy 1.4-es T-GDI automata váltós kombi a kiszemelt, utazó, CPB és ADA csomagokkal.
Azt látom, hogy az automata 0-100 km/h gyári sprint értéke fél másodperccel rosszabb, mint
a manuális váltóhoz megadott érték. Mostanában nem jellemző, hogy egy DSG/DCT stb. Lassabb legyen, mint a manuális váltóval szerelt változat.
Jelent ez a gyakorlatban észrevehető kényelmetlenséget "mindennapi" használat mellett?
Ráadásul gondolom az elvált műszerfal által okozott értékcsökkenés és a garancia hiánya az autó vételárában is benne volt. Szóval igazából az előző tulaj szívatta meg magát azzal, hogy elvesztette a garanciát, és nem tudta így ingyen megjavíttatni.
Pont 2 napja néztem egy tesztet és úgy emlékszem: nincs.
Mivel oda sosem terveztek ilyet, nincs mit beépíteni, de ha lenne, akkor is horror áron lenne, de el sem vállallnák. Vagy a munkadíj lenne csak pár százer Ft ha szét kell bombázni a műszerfalat a hiányzó vezetékek behúzásához.
De van aki most vett ilyet, majd megírja jól tudom-e.
Kellene pl. egy új kormány, átvezető kábel (csúszógyűrű) csere, kormányelektronika csere, meg még ki tudja mi minden hiányozna.
Egyébként a 7 éves garanciát a KIA vállalta a saját feltételei szerint. Erre semmilyen törvény nem kötelezte. A kötelező jótállás (1 év) lejárta után elforduló, de gyártási hibákra visszavezethető problémákra a szavatosság adhat megoldást, de az meg - az én információim szerint - 4 év.
7 év után - tartok tőle - jogilag nem beszélhetünk garanciális ügyről.
Nekem van egy 9 éves IKEA-s faliórám, aminek az óralapja megsárgult, ráadásul csak félig, mert az óra kerete a jobb oldalán mindig árnyékot vetett, amikor a tőle jobbra lévő ablakból sütött be a nap. Nem szép, csúnya, szerintem az IKEA rakhatott volna bele olyan anyagot ami nem sárgul be, de ettől függetlenül eszembe nem jutna 9 év után visszavinni. Helyén kezelem a dolgot és elfogadom, hogy ilyen lett 9 év után.
Szerencsére én nem vagyok ebben érintett, de érdekelne, hogy ti egy 7, egy 10, egy 20 és egy 30 éves kocsit is ugyanúgy visszavinnétek hasonló üggyel a márkaszervizbe, hogy cseréljek ki a műszerfalat garanciálisan?
Vannak olyan funkciók is amiket tud az autó de nincs leírva sehol. Pl. OFF autónál bekapcsolt ablaktörlőnél ha hátramenetbe teszed a váltót, akkor a hátsó ablaktörlő is beindul pedig nincs a karon bekapcsolva.
Vagy tolatás közben átkapcsol a szellőzés belső keringtetésre hogy ne szívja be a ventilátor az autó saját kipufogó füstjét.
Ezekre magadtól jössz rá használat során, ha figyelsz.
Új tulaj vagyok, ezért minden érdekelne, de sajnos nem találok összefoglalót. • Kérdésem, hogy honnan tudhatom meg, hogy milyen extra funkciók vannak a gépkocsiban. (Természetesen a plusz gombok és a leírás segítenek, de nem vagyok biztos, hogy mindent elmondott az eladó, mert nagyon nem értett hozzá.) Gondolok itt olyanokra amiknek nincs gombja, de "tudja" az autó. • Illetve érdeklődni szeretnék, hogy jelenleg a kijelzőkön nem található magyar nyelv a beállítások között, lehet e ezt valahogy magyarosítani (Rádió + műszerfal) és hogy lehet-e ezt az autót tovább okosítani, lehet e kapni valami kínai oldalon hibakód kiolvasót.
az elmélet az, hogy azon nem gyári cuccok beépítése okozhat gari vesztést ami összefügg a hibával tehát - elméletileg - egy féktárcsa nem okozhat motor gari vesztést gyakorlatban, három dolgot kell figyelembe venni az egyik, hogy honnan a rákból venné észre a motorgenerálod kapcsán a szerelő hogy történt bármi is a féktárcsáddal hiszen ahhoz hozzá se nyúl, nincs vele dolga, ott és akkor el van foglalva a motoroddal a másik, hogy nem is érdekelt abban hogy nekiálljon a féktárcsáddal okoskodni mert a márkaképviselet a garis munkát majd szépen kifizeti a szerviznek és az mindenkinek jó, ha viszont bevisz téged egy garis-nem garis vitába akkor lehet hogy utoljára akkor látta az autót és elbukja a szép nagy kövér garis munkát, hiszen ha egyszer nem garis akkor nyilván elviszed az autót privát szervizbe motort generálozni a feléért se a harmadik dolog, hogy ha az előzőek ellenére valahogy mégis a márkaképviselethez jut az infó arról a fránya fékbetétről, akkor legyen egy ügyvéded aki az első, a gari alóli kibújásra irányuló jelre helyreteszi a márkaképviseletet erre nem alkalmas az "ismerős" vagy a munkahelyi vagy más mezei ügyvéd, olyat kell találnod aki kifejezetten fogyasztóvédelmi ügyekben járatos persze nem olcsó egyik ügyvéd se de ez tipikusan az az eset amikor kifizetődik
Azt nem tudom bukod-e a garit, de az árkülönbözet tényleg jelentős nagyságrend. A hátsó tárcsák + betétek cseréjére kaptam a márkaszervtől egy 118 ezres árajánlatot, a saját szerelőm ezt a harmadából megoldotta a gyár által is használt, TRW szettel.
Az idén decemberben jár le az autónkon a garancia. Az lenne a kérdésem, hogy ha féktárcsát, fékbetétet, esetleg lengőkart, szilenteket nem márkaszervízben cseréltetek ki, a garanciát elvesztem, ha pl nem ezekkel az alkatrészekkel lesz probléma?
Tehát, ha pl. bármilyen motor, váltógondja lenne az autónak, előbbi alkatrészek cseréje miatt bukom a garit? (csak azon egyszerű okból kérdezem, hogy nagyon-nagyon jelentős árkülönbség van a márkaszervíz és a független szervíz ajánlata között).
Kik a fogyasztóvédelem? Amennyire tudom, vitás ügyekben elsőként a cégnél kell kérni a javítást/cserét/árleszállítást, stb, és ha a cég erre nem hajlandó, akkor irány a Békéltető Testület. Amennyiben a Békéltető Testület döntését valamely fél nem fogadja el, nem teljesíti, akkor a következő jogorvoslati fórum a polgári per. És ennyi.
Szerintem kidobott pénz. Először is fizetési meghagyást csak pénzkövetelésre érvényesíthetsz, vagyis előbb saját költségen kicserélteted, aztán valahogy bizonyítod a másik fél tartozását. A fogyvéd járhatóbb út, de azt is el fogják utasítani, mert nem tudod bizonyítani, hogy nem a te hibádból történt, pl. tűző napon álltál egy hétig. Szurkolok, mert engem is érint. Véleményem szerint a házilagos javítás lehetőségét kellene körüljárni, pl. valami ragasztót, szilikont, mittudmén mit benyomni, és valahogy ügyesen lepréselni, amíg meg nem szárad. De sajnos a szellőző műanyag is el van deformálódva, és vannak rajta azok a félgömbök, ki tudja hova vannak bekötve, és mi rögzíti az egész cuccot.
Nekem szélvédőcserénél megragasztották (mert akkor jól hozzá lehetett férni), nem lett tökéletes, és most megint elvált jobb oldalon a szellőző nyílásnál.
Van az a gyurmaszerű ragasztó, amit felhasználás előtt gyúrni kell, aztán odanyomni, és megkeményedik. Talán valahogy be lehet tuszkolni, de attól tartok, hogy a régi ragasztó ott maradt, mint valami nyálkás anyag, vagy ami még rosszabb, elporladt állapotban. Arra pedig nem lehet ragasztani, le kell előtte tisztítani valami vegyszerrel.
nekem van türelmem ezekhez, még dobok egy levelet egy helyre a Kia Ügyfélszolgálat után,utána Fogy.védelem,ha kell Békéltető Testület is jöhet,de műszaki szakértő erre nem egy nagy pénz, ismerek is egy párat,ez annyira nyílvánvaló, ott vannak a fórumokon a sok hsz. is, össze lehet itt ácsolni a várat,a végén 5rugóért legyártatok egy fizetési meghagyást és ha akkor sem akkor pör,az se kerül sokkal többe,nekem megér ha már ennyire kisstílű egy ekkora cég