Tudtam én, hogy lesz még kérdés! Valaki írta, hogy a tyúkok jótékonyak lehetnek a kecske almának a tisztításához. Ezt alkalmazzuk, de ezzel kapcsolatban lenne egy kérdésünk: nem lesz a kecskéknek gondja a tyúkok által elpottyantott kakiból. Pl., ha belefekszenek? A másik kérdés, hogy van-e közületek valaki Baranyából? A harmadik Andrejához: mi a véleményed arról, hogy 5 lánykához érdemes-e bakot tartani. Úgyan még csak 3 van, de remélem a tavaszi aprólékok között lesz még két gödölye, amit megtartanánk. A faluban egy bakkecske van és hát ő sem túl szimpi, hatalmas állat és piszkosul büdi szegény. Most tőle lesznek /reméljük/ picik. Szóval mi tévők legyünk jövőre? Ha vegyünk, akkor mekkorát, milyen fajtát stb.? Köszi, ha válaszoltok!
"Sohasem sikerül megérlelni,valahogy mindíg elfogy"-hát mi is valahogy így vagyunk a sajttal,de egyszer egy nyáron kicsit bedugultunk a sajttal,nem tudtuk eladni mindet,és a kényszer rávitt bennünket a kisérletezésre.A következőt tettem:
Elmentem a Méhész boltba és vettem műlépet,felolvasztottam,és beviaszoltam a tel-
jesen megszárított külsejű(ventilátorral szárítottam meg)sajtot és levittem a pincébe
kb három hét múlva felvágtam.Fejedelmi íze volt.Azóta ha van fölösleges sajtom,mindíg így tartósítom.Van vákumos fóliázóm is,de a viaszos sokkal finomabb.
Én csak natúr és füstölt sajtot csinálok többnyire,kérésre szoktam fűszereset csinálni.
Nekünk is 13 fejős kecskénk van,de mi kézzel fejünk,nem tart tovább szerintem mint a gépi fejés,mert a gép tisztán tartása sem vesz igénybe kevés időt.
Én is az ANIVET-től szoktam oltót is és sajtkultúrát venni.
Mi itt a párommal nagyon örülünk, hogy végre rátaláltunk egy ilyen értékes segítségre kecskeügyben! Végig olvastuk a topicit és gratulálunk hozzá, mert végre egy olyan hely, ahol úgy beszélnek a kecskékről, ahogy azt megérdemlik! :-) Imádnivaló kis mocskok ők! Mi idén nyáron vettűnk egy tejelő anyát és a két kis gödölye unokahugát. Azóta átestünk a kecsketartás gyerekbetegségein. Nagyon élveztük, ahogy ezt mások leírták itt a topicban. Most remélem mind a három leágyzó be van fedezve, bár egyáltalán nem vagyunk benne biztosak, mert eddig egyszer már visszaivarzott a két kicsi, úgyhogy még egy hónapig itt volt nálunk a bak vendégségben. Remélem most már valami eredménye is volt a dolognak. Szerintetetk létezik olyan kecske, aki nem szeret legelni és inkább bent van az istállóban? A másik dolog ami kicsit zavar, hogy miért fekszenek inkább már kezdettől fogva az istállónak abba arészébe, ahol nincs alom? Nem fognak megfázni? Most ennyi, ha hazajön a párom, valószínű neki is lesz egy két kérdése, ha nem zavarunk. Jó kecskézést mindenkinek!
Andreja, köszönöm a sajtkúltúrával és fejőgéppel kapcsolatosan feltett kérdéseimre a válaszokat. Azóta az Anivet-től rendeltem is egy tasak kultúrát, épp az előbb jött meg, tényleg kicsit drága, remélem kellemesen csalódunk és érezhető lesz a különbség. Egyébként csak hobbiként kísérletezünk a sajtokkal, bár egyre többen érdeklődnek, és azért ennyi sajtot megenni... ;). Slussz poén, hogy ráadásul sohasem sikerül megérlelni, valahogy mindig előbb elfogy :), gondolom máshol is így megy ez.
A fejőgéppel kapcsolatban is okosodtunk. Már tudom hogy épül fel, és hogy a lényeg a vákumszivattyú. Véletlenül nincs valakinek eladó?
Az fejési ütemszám sok esetben állítható, és a hagyományosnál kicsit drágábban létezik olyan kehely, ami automatikusan lezár ha elfogyott a tej, így még véletlenül sem tud a gép túlszívni. Azt hiszem ezen nem érdemes spórolni.
3. tárgytalan (nem egészen kosz, ha elkaptad volna az ellést, az első szopás előtt ki lehet lőni azt a dugót a tejjel. Amikor megnézed, hogy jön-e mindkét ciciből rendesen.
4. lucerna és abrak elinduhat fölfelé. Lucerna bármeddig abrak óvatosan
5. 10 napig várj, utána fokozatosan, ha nincs túl sok teje, hagyd csak a gidára. Komolyabban fejni csak amikor már a gida zabálja a szálasat, kb. 1 hónap múlva.
6. tárgytalan (Nem mindig oldják meg, csak többnyire)
na most fogok az agyatokra menni a sok hülye kérdéssel :-)))
Lassan a Rebeka nevű kecs szülni készül, ezzel kapcs lenn egy-két kérdésem:
1. a könyv azt írja, hogy néhány nappal szülés előtt a "péraajkai" megduzzadnak. Ez ugyebár a szeméremajka?!
2. a cicik tök kemények, az utóbbi 3-4 napban nagyot duzzadtak. nem folyik semmi belőlük és a csecsek elég kicsik. kb 3 centisek. ez normális? hogy fogom én ezt fejni? vagy hirtelen megnő az is?
3. a cicik lyukában fekete kosz van, olyasmi, mint a kutya szemébe beleszáradt csipa. az mi? kosz?
4. most szénát kapnak, amennyit akarnak + lucernát (kb 0,5 kg) + 10-20 dkb vegyes gabona naponta. + víz+só. ez elég kell legyen nekik. ugye?
5. Én úgy tervezem, hogy első naptól fogva fejem, naponta egyszer, reggel 6-kor, fix időpontban. este nem mindig érek haza egy időben ezért választottam a reggeli fejést. ez így korrekt?
6. az ellésnél nem biztos, sőt valószínűleg nem leszek ott. ez nem jelenthet gondot ugye? végül is meg kell tudja oldani magában, eddig monden állítom elintézte a szülést gond nélkül.
na most fogok az agyatokra menni a sok hülye kérdéssel :-)))
Lassan a Rebeka nevű kecs szülni készül, ezzel kapcs lenn egy-két kérdésem:
1. a könyv azt írja, hogy néhány nappal szülés előtt a "péraajkai" megduzzadnak. Ez ugyebár a szeméremajka?!
2. a cicik tök kemények, az utóbbi 3-4 napban nagyot duzzadtak. nem folyik semmi belőlük és a csecsek elég kicsik. kb 3 centisek. ez normális? hogy fogom én ezt fejni? vagy hirtelen megnő az is?
3. a cicik lyukában fekete kosz van, olyasmi, mint a kutya szemébe beleszáradt csipa. az mi? kosz?
4. most szénát kapnak, amennyit akarnak + lucernát (kb 0,5 kg) + 10-20 dkb vegyes gabona naponta. + víz+só. ez elég kell legyen nekik. ugye?
5. Én úgy tervezem, hogy első naptól fogva fejem, naponta egyszer, reggel 6-kor, fix időpontban. este nem mindig érek haza egy időben ezért választottam a reggeli fejést. ez így korrekt?
Kecskefejő gép (pulzátor) a jó. Más az ideális pulzusszám és ütemarány, mint a tehénnél. Ha ezek a paraméterek állíthatók, akkor még bingóbb. A vákuum legyen stabil és jól szabályozható. A rövid tejvezeték legyen átlátszó, hogy azonnal lehessen látni, elindult-e a tej illetve mikor ért véget.
Főleg azért tart majd hosszabb ideig, mert egy küblit elmosogatni és egy fejőgépet átmosni nem ugyanaz a kategória. Ott viszont nyersz, hogy amíg a gép feji az egyik kecskét, addig a másikat lehet előkészíteni. Nyugodtan, alaposan, nem kell kapkodni, mert ugyis meg kell várni, amíg kész lesz az első.
Az anivetnek szokott lenni kis tasakos por-állagú kultúrája, azt hiszem 50 liter tejhez való egy. Nehéz adagolni ha kevesebb fejhez akarod, másrészt ha felbontod szerintem nem áll el valami jól.
Házi körülmények között kultúraként használtam már joghurtot, kefírt, tejfölt. Meg mindenféle sajtokról lekapart, leáztatott ezt-azt. Ha nem akarsz megélni belőle, akkor nagyszerű szórakozás ezzel kísérletezni, ellenkező esetben nem, akkor a magyaróvári tejkutatót hívd föl telefonon, az a komoly.
Megosztom veletek saját felfedezésemet a kecsketej jótékony, gyógyszerhelyettesítő hatásáról, hátha másnak is jól jön.
Felnőtt koromban lisztérzékeny lettem. A kevésbé veszélyes fajtájában szenvedek, "csak" a bőrömön jelennek meg elviselhetetlenül viszkető hólyagok, ha kalászos gabonából készült élelmiszert fogyasztok. Ez azt jelenti, hogy tilos minden ami bármilyen formában tartalmaz gabonát.
3 éve tartunk kecskét, és megvallom, hogy először a tejet meg sem ittuk, csak túrót készítettünk. Rájöttünk, hogy mekkora butaság, hogy tehéntejet iszunk, mikor az udvarban van egy saját tejtermelőnk. Ettől kezdve az egész család csak kecsketejet iszik.
Kb. másfél hónap elteltével vettem észre, hogy múlnak rólam a hólyagok. Felbátorodtam, és kezdtem kenyeret is enni, de a hólyagok nem jöttek elő!
3 éve egyáltalán nem kell diétáznom, és teljesen tünetmentes vagyok.
Hogy mindig legyen tej, ősszel és télen lefagyasztjuk a felesleges mennyiséget, és azt iszom, így kitart tavaszig, mikor már újra tudunk fejni.
Apám köszvényes, de neki is elmúltak a panaszai, mióta kecsketejet iszik. Sőt egy ismerősünknek a veseátültetése után a sebész javasolta a kecsketejet, így nem kell annyi gyógyszert szednie.
Sajnos nincs időm mindig olvasni a fórumot, de örömmel látom, hogy a sajtkészítés állandó téma :). Tanácsotokra megvettem "A sajtkészítés ABC-je" című könyvet, sok hasznos tanáccsal szolgált, már készítünk is, azaz hogy próbálkozunk is több félével. Olvastam, hogy a múltkor szóba jött a sajtkultúra használata is. Kérdésem, hogy hol lehet hozzájutni, ki honnan szerzi be?
Másik kérdésem: szeretnénk venni egy kecskefejőgépet, elsősorban használt jöhet szóba, nem szeretnénk több 100e Ft-os eszközt. Nincs valakinek esetleg eladó, vagy tudtok olyan helyet ahol lehetne kapni? Sok véleményt hallottam és olvastam már a gépi fejéssel kapcsolatban. Kinek mi a tapasztalata azon kívül, hogy sok esetben lassabb, és a felügyeletre mindenképpen szükség van, azaz nem helyettesít? Mire figyeljünk gép vásárláskor? Szóval szívesen vennék minden tapasztalatot a gépekről. Előre is köszönöm.
u.i.: télire új épület készül a kecskéknek, sajnos a jelenlegi 2-őt már kinőtte az állomány (jelenleg 13). A bakot (Csabi) is külön kellett választani, és tél végére újabb kicsiket várunk. Ja, az új épülethez már fog sajtház is kapcsolódni. Ahhoz képest, hogy csak hobbi, nagyon profi lesz ;). Ide kellene a fejőgép is....
cumiztatni akkor érdemes, ha több pénzt kapsz a tejért, mint amennyibe a tápszer kerül.
Ahogy te csinálod, az teljesen jó. 6-8 hetesen a dinamikusan fejlődő (mérni célszerű) gidát el lehet választani, sőt célszerű is, mert az okos könyvek szerint a bendő fejlődése szempontjából a késői választás hátrányos, az pedig a felnőtt kori szálastakarmány felvételre továbbá. állítólag.
Megkérdezhetem, hogy mennyi ideig fejősek a kecskéid, és mekkora a napi tejhozamuk? Mikor kezditek fejni őket, ahogy lehet ellés után, vagy ők nevelik a gidákat? Úgy hallottam, vannak, akik cumiból nevelik fel a gidát.
Mi a mieinkkel meg vagyunk elégedve, az ismerősi körben ők a rekorderek, mert a csúcsidőben napi 3,5-4 l-t adnak fejenként. A fiatalabb jobban tejel, és tovább is. Márciusban ellett, következő év februárban még fejtük, úgy kellett elapasztani. Most is adnak ketten napi 2 litert.
Nálunk a gida az anyjával marad, és csak kb. 4-5 hetes korukban kezdünk a tejből fejni annyit, hogy otthoni fogyasztásra elég legyen. Teljesen akkor választjuk le a gidát, ha megbízhatóan eszik szilárdat.
A kecskének elég jól nő a szőre, én lehet, hogy levágnám a csimbókos részt.
A gatyás kecskék szőrét a lábán(belső oldalon) ellés előtt le szoktuk vágni, és általában fél év múlva, tehát még a fejés javában sokszor ismét vágni kell belőle.
Utána csinálj neki vakaródzó-helyet, a legerősebb gyökérkefékből vegyél hármat, és egymás fölé csavarozd föl egy oszlopra a teste magasságában. például.
Megfogadom a tanácsod, és nekiállok szétszedni a gubancokat bontófésűvel. Az a kérdés, hogy a bak mennyire fog örülni a dolognak. A kutyák élvezik a fésülködést, de a kecskék...?
nekem egy hosszúszőrű kutyám van. az is mindig összegubancolódik. lehet kapni egy olyan fésűt kutyához (kb 1000Ft hiprben), ami a tegezesedett csimbókokat szedi szét kisebbekre. olyan mint egy fém fésű, csak laposak és élesek a fogai (a lapok merőlegesek az állat testére), úgy néz ki, mintha 15-18 kés lenne párhuzamosan egymás mellett mintegy 6-8 mm-re. az a lényeg, hogy nem tépi a szőrt, hanem a nagy gubancot kicsikké vágja, csak a nagyon összeragadt gubancot tépi ki.
ezután egy sűrűbb fésűvel, vagy kefével könnyen ki lehet kefélni.
ez a kutyánál. szerintem a kecskénél is beválik.
PS: most tértem haza albániából és annyi kecskét és szamarat láttam, hogy csak na!
Van egy hatalmas, hosszúszőrű bakkecskénk, aminek a farán összegubancolódott a szőre. Eddig egy birkanyájban élt, és a juhász nem törődött a tisztántartásával.
Van valakinek tapasztalata, hogy hogyan kell kifésülni a szőrét anélkül, hogy sokat kiszaggatnék belőle? Nagyon szép állat (az első lapockáig fekete, egyébként törtfehér), még jobban mutatna, ha nem lenne kócos.
Arra gondoltam,hogy talán vizesen könnyebb lenne. (?)
Szaraz legben nem igazan lehet erlelni, marad a paras, tehat a gombával kell kuzdeni. Tárold a sólét hideg helyen, és amikor elkezd peneszesedni a héja töröld le/át vele a sajtot. Ha kell, naponta. Pl.
Jó dolog ez a topic, mert mindenkinek van elgondolkoztató, megfogadni való jó ötlete.
A fűszereket én-- egy gyakorló sajtkészítő tanácsára-- minimális vízben elkeverve és sózva, épp csak felforralva, vagy mikróban csírátlanítva az alvadék összekeverése-vágása előtt teszem bele.
Így a sajt belsejébe is kerül belőle, nem csak a felszínére.
Az áztató lébe is teszek az adott fűszerekből.
Végezetül egy ötlet: Bár nem tudom szabad - e megszentségteleníteni a kecskesajtot :-)) . Szóval: 1 kg. körüli sajthoz 10 dkg. füstölt Karaván sajtot vásárolni, belereszelni és ugyanúgy készíteni mint a fűszereset...
Mindezt a kellően érett Camember sajttal is elkövetni. Persze ezt azután jó sokáig érleni kellene.
A fuszerekkel - ha erlelni akarod(es tudod is :)) a sajtot - szokott lenni olyan problema, hogy nem valami tisztak, es bakteriumos vagy gombas fertozest tudnak okozni.
A fuszereket legkonnyebb az alvadek kiszedesekor hozzakeverni.
Soleben sozni a sajt meretetol fuggoen kell hosszabb vagy rovidebb ideig. Tapasztald ki, ez kicsit izles dolga is. Mi 3 kg koruli sajtot 24 oraig tartjuk kb. 20%-os sooldatban, felidoben megforditjuk, mert a teteje kilog a lebol.
a gumis dolog nem normalis, mintha az alvadek utosajtolasakor a kimelegites tul magas hofoka miatt lenne, de itt konnyen lehet, hogy nem jol emlekszem ra.