Keresés

Részletes keresés

feró Creative Commons License 2001.03.24 0 0 150
Rovinj:
feró Creative Commons License 2001.03.24 0 0 149
A kedvencem, Piran: (ha sikerül..)
lborli Creative Commons License 2001.03.24 0 0 148
Hi, Feró, elég lelkes vagy! :-))
Köszi a történeteket, ha van még, jöhet! Bizonyára más is szívesen olvassa.
Előzmény: feró (147)
feró Creative Commons License 2001.03.24 0 0 147
Tavaj Horvátországban voltam. Sikerélményt jelentett, hogy jól és könnyedén egyenlítettem. 10-15 m-re is lemerészkedtem. 4-6 méterre is le lehetett látni( sajnos mindig nehezen tudtam megítélni a vízben a távolságokat), de nagy élmény volt ott lemerülni, hol valóban csak nagy kékséget láttunk már, ráadásul legalább a lefelé vivő út 3/4 vagy 4/5 részéig! Fantasztikus volt fölnézni, és látni azt a temérdek vizet fölöttünk.

Az Isztrián voltunk. Opatijában. Sok hal, polip, rák, kagyló volt. De nem ajánlom. Volt ott egy 1400 m körüli hegy. Gyártotta a felhőket. Jéghideg patakok és erek hűtötték a tengert 5 m-enként. Mondjuk nekem nem számított, csak óránként jöttem ki a vízből, de a többiek 5 percekig bírták. Ráadásul a hegytől a part korán arnyékba került délután. (Off: mondjuk a város patinás K.u.K. hangulatú hely volt, tele lenyűgöző és változatos pálmákkal, szép parkokkal,elegáns szállodákkal és villákkal.)

De nekem a Rovinj jellegű sikátoros, ódon halászvárosok jobban tetszenek. Az óváros meredeken a tengerbe szakadó partja alatt is sznorkingoltam. Nagy volt a látótávolság, meg a víziforgalom... + halálfélelem egy kicsi...
Érdekes halakat láttam, de volt motorkerékpárváz, rézkaspó stb. is. Barlangszerű nyilások is hivogattak a víz alatt, de nem voltam elég bátor... egyedül legalább is, mert senki nem jött velem a csapatból.

Még a Krk volt kellemes hely. Az üdülő neve talán Njivice volt. Remek part, nyüzsgő élővilággal, nagy látótávolsággal. Fű jellegű növényzet volt alul. Remek volt a talaj. Homok és nagy kövek együtt. Ha a köveket felforgattam, gyakran találtam alattuk valami meglepőt. Ha a homokot elkezdtem felkavarni, pillanatok alatt odasereglett több tucatnyi eltérő méretű és fajtájú hal, és érdeklődéssel figyelték közvetlen közelről tevékenységemet, nyilván abban a reményben, hogy valami táplálékot is fölkavarok. Gagyi kis hálómmal, amilyennel tele voltak ott az árusok, ilyenkor könyebben elcsíphettem őket. Remekül szórakoztam. Majdnem fogtam vele egy kis szürke átlagos polipot is, de csinált nekem olyan tintafelhőt, hogy a végén sikerült meglógnia. Nagyon színes halfajokat is láttam itt. Meg egy raj szivar alakú halat, hosszú csőrrel!
A végén már olyan rutinom volt, hogy 6 máterről meglátva agy hasadékot azt mondtam: ha én polip lennék, ott laknék... És lám, egy tányér nagyságú polipfej nézett rám vissza, narancssárga volt, hófehér tapadókorongokkal a lábain. Nem ilyeneket láttam a halpiacon! Bedugtam hozzá a hálómat, de úgy megfogta, hogy nem bírtam kihúzni! Fel kellett mennem levegőért, mikor elengedte, csak akkor bírtam visszalopni.

Itt, Njivicében 13.00-tól 20.00-ig szinte néhány cigarettányi szünettel állandóan a vízben voltam, amivel végképp kiérdemeltem a többiektől a Fókaember nevet.

Elég lelkes vagyok?
Hozzuk már föl ezt a topicot!

feró Creative Commons License 2001.03.24 0 0 146
Tök pancser vagyok, de nagyon úgy néz ki, hogy megszállottan szeretek sznorkizni. Még csak az elmúlt két nyáron próbáltam.
Tavaj előtt Szlovéniában kezdtem. Piran egy csodálatos város, egy "Kisvelence". A víz nagyon tiszta volt, nyüsgött a halaktól, és a nem kicsi rákoktól. Nem volt lerabolva. A legérdekesebb egy duci kilós cipó nagyságú tintahal volt. Nem az a kicsi kalamári amit a roston sütögetnek előtted!
Nagyon szelid volt. Amerre úszott olyanná vált a színe. Megijesztettem a kezemmel, feketére váltott a színe, és mintha két nagy szem rajzolódott volna ki a hátán. De lebegett tovább a szép kis kerek szoknyájával, engem viszont a frász tört ki. Mikor már kigyönyörködem magam benne untig (50 cm távolságból!), basztatni keztem, hogy lekoccoljon. Mikor végképp elunta, az a lusta gömböc úgy kilövellt, hogy az ámulattól kiesett a pipa a számból...

feró Creative Commons License 2001.03.24 0 0 145
Gratu Lakat!

Remek gyűjtemény, én is onnan találtam ide.
Köszi.
Kár, hogy halottnak tűnik ez a topic. Most újra bele kellene húzni, ti. jön a nyár...

Előzmény: lakat (144)
lakat Creative Commons License 2001.03.14 0 0 144
Sziasztok!

Elinditottam egy linkgyujtemenyt buvarkodassal kapcsolatban.

http://buvar.lap.hu

Varom az epito jellegu javaslataitokat, velemenyeteket, es termeszetesen a linkeket, amiket felrakhatok!

Udv, Lakat

Snorkelman Creative Commons License 2000.09.05 0 0 143
Hát hazaértem én is, megpróbálok egy élménybeszámolót fotókkal összehozni. Kis türelmet, elég nehezen megy a visszaszokás a munkába.
Vanek Creative Commons License 2000.09.05 0 0 142
Jaj-jaj. A hétvégén én is hazajöttem az Adriáról!
Szupi volt a tenger! Majd később tartok élménybeszámolót. Előre csak annyit, hogy a víz alatt még a lélegzetem is elakadt a látványtól ;-DD
Gedeon Bacsi Creative Commons License 2000.09.04 0 0 141
Egy, csak egy legény... :-((

Sajnos én sem tudok sok újat mondani az olasz túra után: próbáltam sznorizni a Sorrentói-félszigeten (ahol tuti sziklás strandja volt a kempingnek, nagyszerű felhőfejeseket lehetett ugrani, de a meder teljesen halott volt), volt néhány kavicsos, teljesen üres strand, és egy egész bíztató hely Szicília északi részén, de ott minden élőlény barna volt. Hát igen: az Adria...

gb

Előzmény: Gedeon Bacsi (140)
Gedeon Bacsi Creative Commons License 2000.08.16 0 0 140
Elsüllyedtek, skacok? Pedig az nem jó palack nélkül ilyen hosszú időre..

Van valakinek tapasztalata Olaszország déli feléről (Nápolytól Szicíliáig, esetleg MÁlta)? Szívesen hallgatnék tapasztalatokról: hol érdemes, hol nem.

Traxi: azt írtad, hogy Caprinál szép volt az élővilág. Hol volt az a rész, ami csúnya volt?

gb

EbiHall Creative Commons License 2000.08.08 0 0 139
A teteje hőmérsékletileg állítólag rendben volt, de az alja piszok hideg volt (kb.12-15 fok).
De mint írtam, a tetején is lehetett halakat látni szép számmal.
Snorkelman Creative Commons License 2000.08.08 0 0 138
EbiHall: Köszi az infót. Arról lehet tudni valamit, hogy így nyáridőben hány fokos szokott lenni a víz? Nekem sajna csak rövid ruhám van. Bp-től kb. hány km?
Még 3 nap és indulás az Adriára!
EbiHall Creative Commons License 2000.08.07 0 0 137
Szia mindenkinek!
Úgy néz ki, hogy ajánlhatok esetleg egy sznoris helyet: Neufeldersee, Ausztria.
Én nem voltam, de 10-en elmentek búvárkodni most szombaton. Az ő élménybeszámolójukból tudom, amit tudok.
Állítólag most nem a legtökéletesebb a látótávolság, ennek ellenére 4-5 méteres volt.
A tó alja mozog , annyi rák van benne, a legtöbb eléri a 20-25 cm-t.
A srácok hatalmas halakat láttak, 40-50 cm-es példányok pedig a stég előtt gyülekeztek.
iq200 sznorival "pofátlan módon" egy hal mögé úszott és megfogta a farkát, a szívbajt hozva ezzel szerencsétlenre. :-))))
Más kérdés, hogy folyamatosan 100 búvár tartózkodik a vízben a váltás pedig a parton öltözik. A mieink mégsem találkoztak a víz alatt eggyel sem!
Traxy Creative Commons License 2000.08.02 0 0 136
Megjöttem. Két hét volt. Mintha el se mentem volna.
Sajnos búvárkodni nem sok lehetoségem volt. Ahol a szállásunk volt, iszonyúan zavaros volt a víz, még ha nyugodt is volt a tenger, akkor is. Jó esetben 1-1,5 méter volt a látóhatár. A part homokos, a víz 2-2,5 m körüli egészen messze a parttól is. Odalent semmi, kivéve néhány fucsomó szeru növényt, 1-2 eltévedt rákot, kis pici szintelen halacskákat. Pedig az új békatalp marha jó. Összehasonlíthatatlan az eddigi muanyag gagyi szarokkal. Itt egy érdekes volt, hogy a homokban 3-4 centi átméroju lyukak voltak. Na nem mertem belepiszkálni, meg nem is akartam zavarni :)
Egyik nap azonban átmentünk Capri szigetére, hát az csodálatos. A strandon volt idom egy órát merülni, ami szintén homokos volt, de voltak nagyobb foltokban tömörödött telepek, ahol azért volt élet. Láttam ráját, bohóc halat, és még sok mindent, gyönyöru volt. A víz kristálytiszta, minden torzulás nélkül le lehetett látni a fenékre, ami kb. 8 méter mélyen volt. Az egyedüli gond a lenti vízhomérséklet volt. Kicsit fagyos.
Sajnos csak ennyire jutott ott kint. Tervezem azonban, hogy egy 3 nappal megtoldott hétvégét Horvátországban töltök immáron nem csapatostúl csak szük körben, mert azt a rohanást én még egyszer nem csinálom végig.
Hali, Traxy
Snorkelman Creative Commons License 2000.08.02 0 0 135
Sziasztok!

Én jövőhét pénteken indulok, egy hét Krk, azután le hajóval Splitbe majd onnan Marina nevű faluba busszal.Remélem nem lesz túlzsúfolt egyik sem. Krk-n is viszonylag csendes, kis faluba megyünk.
Szigonyt én sem találtam itthon, de azt hiszem először tájékozódom a pontos szabályokról, illetve, hogy azokat mennyire veszik szigorúan.
Traxy, hazaértél már? Mi újság itáliában? Várjuk az élménybeszámolót!
Tudtok a horvát helyi busz/km árakról valamit?

Vanek Creative Commons License 2000.08.02 0 0 134
.Tomee!

Bizony remélem sok érdekeset tudsz mesélni! Tekintsd magad az én "mélységi felderítőmnek"!
Remélem sok szépet látsz és nem rabolod ki előlem a tengert. :-) Egyébként én is szeretnék szigonyozni és én személy szerint kisebb disznóságnak tartom, mint a pecázást, ami ugye orvul történik. A szigony az OK. Ott a hal van fölényben, de legalább is egyenlőek az esélyeink. És igen az izgalom, a zsákmányszerzési ösztön se semmi.

Előzmény: .Tomee (133)
.Tomee Creative Commons License 2000.08.01 0 0 133
Na Skacok ! Mijjez a süllyedés ?? Meg ne fulladjunk már :o)
Szombat éjszaka indulok Soltára (Splittől 1 óra hajóút) Kis sziget és az egyik oldala, az ottlakó szerint akihez megyünk lakatlan, tehát van rá esély, hogy sok érdekeset fogok látni(kevés túrista).
Sajna szigonyt mo-n nem tudtam beszerezni, a boltok 'elvből' nem árulnak, a nagytesó topikban pedig helyre pakoltak, hogy ne gyilkolni menjek :o) Hmmm.. akkor így gondolkozva horgászbotot sem lehetne kapni. Csak enni szeretnék finom halakat amiket én vadászok. Én igenis imádom a vadászat izgalmát akár erdei akár vizi, persze sokan ezt nem értik.
Szóval két hét múlva jövök, remélem sok érdekes dolgot tudok mesélni.

Tomee

Vanek Creative Commons License 2000.07.26 0 0 132
EbiHall!

Kösz az infót. Hát be kell valljam, hogy egy nullával kevesebbért még csak érdekelt volna, de így túró az egész. Persze ha csak a tanulás kedvéért megírnád róla amit tudsz, azt megköszönném.

Előzmény: EbiHall (131)
EbiHall Creative Commons License 2000.07.26 0 0 131
Hall-i!
Megnéztem Sz.fehérváron azt a SpareAir palackocskát, ez olyasmi, amilyet egyszer a Baywatch-ban is láttam. Ja, csak 70.000-be kerül. Siettünk, a töltést nem tudtam megérdeklődni.
Kéne még info róla?
Gedeon Bacsi Creative Commons License 2000.07.25 0 0 130
Szia, Vanek! Kérted, hogy nézzek át: a sznorkeling benne van a kedvenceim között, szoktam is olvasgatni. Sajnos ritkán tudok hozzászólni, mert csak ritkán gyakorlom a dolgot és nincs sok tapasztalatom. Mindenesetre aug. végén Szicíliába megyek, és utána elárulom nektek, hogy milyen arrafelé a tenger. Persze ha valaki már most tudja, az ne titkolja!

gb

Előzmény: Vanek (129)
Vanek Creative Commons License 2000.07.18 0 0 129
EbiHall!

400m palack. (ha nem tévedek). Egy kicsike palack, amiben kb 400 méter megtételére elegendő levegő van és mindenféle "búvárúszó" versenyeken használják. És ezt a palackot nem háton hordják, hanem előre kinyújtott kézben tartják.

Steewe!

Tudom, hogy nem nagyon érdemes házilag kísérletezni, nem is áll szándékomban, hacsak nincs valakinek egy kipróbált ötlete. (bár a mai búvárfelszerelések is házi kísérletezgetésekből alakultak ki). Továbbá szerintem ezzel az igényemmel nem találtam fel a spanyolviaszt, hátha valaki már látott is valami erre a célra gyártott ketyerét.

3-4 barra szerintem simán fel lehet nyomni, hiszen arra egy normális autopumpa is képes.
Én is a reduktorkérdést érzem a fő problémának, de mivel csak kis mélységről és kis nyomáskülönbségről van szó egy csomó olyan probléma fel sem merül, mint egy "igazi" búvárcuccnál (pl. nem fagy le).

Ez a levegővisszacserés ügy érdekelne, régen volt is ilyen Drager-rendszerű búvárkészülék, Ráday Ödön is használt ilyet és úgy rémlik, hogy Hans Hass is ír ilyet a könyvében. Sőt, de ebbe már nem vagyok olyan bizti, de mintha a mostani (tavaszi) sport kiállításon valamelyik búvárstandnál hirdettek volna valami hasonló rendszerű ketyerét, amit tizenpár méterik remekül lehet használni.

De megköszönném, ha tudnál róla valami további infót.

Vanek álomdozó

Steewe Creative Commons License 2000.07.18 0 0 128
Szerintem nem érdemes kisérletezgetni házi dolgokkal, nem csak a balesetveszély miatt, hanem amíg azzel foglalkozol a víz alatt hogy most miből vegyél levegőt, melyik csapot zárd-nyisd..stb addig teljesen elveszted amit lent figyeltél, vagy felkavarod magad körül a vizet..

Voltak hasonló kisérleteink nekünk is :) főleg amikor a műanyag 2 l es flakonok megjelentek...

Ha van egy kis 0,7-2 l palackod kompi nélkül valami házi módon max 4-6 bárig lehet felnyomni(nekem még nem sikerült csak mondták), de akkor is kel valami nyomáscsökkentő(reduktor??) amivel visszanyered a levegőt. A reduktor elég drága, és 1-2 slukk levegőért nem éri meg venni szerintem.

Ami lehet hogy megoldást jelentene régen a honvédségnél használták az IP-t ami egy levegővisszacserélő rendszer, a kifújt levegőt oxigénnel dúsítja a széndioxidot kiszűri. Ezt a kütyüt már nagyon régen láttam, lehet hogy be is tiltották, de ebbe nem vagyok biztos a jövő hétre utánnaérdeklődöm. max 10m ig lehet vele merülni, nincs buborék, egy elég korrekt szerkezet volt, a hasadra kellet csatolni és egy csukja tartozozz hozzá.

Steewe

Előzmény: Vanek (126)
EbiHall Creative Commons License 2000.07.18 0 0 127
Láttam én már ilyen spareair palackot Pesten egy búvárboltban.
Asszem a Dembinszki utcában (helyesírás, fujj!), vagy valami ilyesmi.
De árat nem tudok, ez már tavaly volt.

De azt nem értem, mi az a 400 m palack?

Vanek Creative Commons License 2000.07.18 0 0 126
Ó, hát az úgy semmit se ér. Én valami olyanra gondoltam, mint egy lufi, amit egy db. un. matracpumpa bunyolultságú eszközzel felfúj az ember gyereke, majd a benne felhalmozott egy max két slukknyi levegőt a víz alatt felszipákolja.

Ez elvileg ugye működhet, hisz a tartály rugalmas fala miatt a benne levő légnyomás pont megegyezne a környező víznyomással, csakhát elég nagy térfogatú lenne, le kéne súlyozni, stb... szóval mégse egyszerű.

Viszont egy kisebb 1-2 l-es fém vagy műanyag palackot (kb. szódásszifon) egy jobb pumpával 3-4 barig fel lehetne nyomni (szempont, hogy ne kelljen kompresszor) és ha lenne egy használható, egyszerű nyomáscsökkentő, akkor 5-6 méteren tényleg adna 1-2 slukk levegőt. Nos valami ilyen érdekelne.

Egy ilyen működőképes ketyere akár megérne egy kisebb összeget.
Már egyébként gondoltam arra, hogy búvárúszóéknak vannak 400 m-es palackjaik, ami jó lenne, csak kérdés, hogy kompi nélkül bele lehetne-e turbózni azt a néhány bart?

álmodozó Vanek

Előzmény: Snorkelman (125)
Snorkelman Creative Commons License 2000.07.17 0 0 125
Már valahol lejjebb szó esett róla, bizony elsősorban a palackal merülők számára, kínos esetekre, gyártanak ilyen "tartaléklevegő" palackokat. Sajnos nem sokat tudok róla, csak annyit amennyit a www.spareair.com-on találtam. Különböző méretben és színben lehet kapni. Az itthoni árát nem tudom, még nem nagyon láttam hazai üzletben. Bcslésem szerint úgy 40-60 ezer Ft körül lehet. Gondolom ugyanúgy lehet tölteni mint a nagy palackokat, de nem tudom pl.:kell-e hozzá legalább OW, vagy bárkinek megtöltik?

Vanek Creative Commons License 2000.07.17 0 0 124
Snorkelman!

Spareair palack? Még a kifejezést sem hallottam. De ezek szerint, lehet, hogy van valami ilyen?

Előzmény: Snorkelman (123)
Snorkelman Creative Commons License 2000.07.17 0 0 123
Sziasztok!

Elnézést a hosszas hallgatásért, a cégem elküldött egy tanfolyamra. Mondanom sem kell nem vízpartra... :( Egy kicsit azért szétnéztem Bécsben, milyenek az árak. Hát nem csalódtam, kb. 2-3x-os árak vannak az itthonihoz képest. Semmit nem érdemes a "sógoroknál" vásárolni. (Legfeljebb akciós mobilt)
Steewe, nagyon kíváncsi vagyok a képekre, légyszíves küldj belőlük az emilemre. Előre is köszi! Örülök, hogy legalább szombaton jó időtök volt.
Kedves EbiHall, Vanek sorstársam helyesen szólt.
Főleg anyagi okokból nem tudok/tudunk palackal merülni. Először is azért, mert én egy évben egyszer tudok nyaralni menni. És akkor persze nem egyedül megyek, ráadásul a barátnőmet is érdekli a búvárkodás. Ezért minden kölcség duplán jelentkezik. Pluszként, a felszerelés bérlet és a töltés költsége mellet, egyre jobban szigorodnak a palackos merülés az adott helyre vonatkozó szabályai is. Ezekkel a dolgokkal kapcsolatban nem vagyok teljesen képben, de az innen-onnan szerzett információk alapján úgytűnt nekem, hogy túl sok a kötöttség. Nem tudom ez milyen arányban szolgálja a mi biztonságunkat és mennyire a kinti búvárközpontok meggazdagodását? Mindent átszámolva, összegezve, a mi családi kasszánk nem teszi lehetővé, hogy palackal merüljünk.
Vanek, Te tudsz valami konkrétumot a spareair palackokkal kapcsolatban??

Vanek Creative Commons License 2000.07.17 0 0 122
Tudom, hogy kockázatos, ezért nem is tettem, pedig volna néhány ötletem. De ki tudja, lehetnek nálam ötletesebb sztrovacsekok is. :-)
Előzmény: .Tomee (121)
.Tomee Creative Commons License 2000.07.17 0 0 121
Hali !

Hát Vanek szvsz elég kockázatos otthon 'összeütni' valamit. Páran már estek ennek áldozatául.pl. tűzoltókészülékből palack :o)
Szerintem inkább gyere fel levegőért és vissza.

Tomee

Előzmény: Vanek (120)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!