Nagy általánosságban az alkatrész programok, cikkszámot, és helyettesítő cikkszámot használnak maximum, méretet nem nagyon, de ez érthető. Nem érdekük, hogy az általuk forgalmazott alkatrészt te helyettesítsd valami egyébként odaillő más alkatrésszel. Kérdésedre válaszolva, halvány lila dunsztom sincs.
Szia! Te nagy híve vagy az utólagosan felrakott fém motortartó baknak. Úgy néz ki most célszerű lenne egy hajót ilyennel felszerelnem. Változik-e ilyennél az optimális motormagasság? Milyen távol legyen a csizma a testtől? Van-e valami ökölszabály amiből ki lehet indulni?
Úgy látom benne vagy a témában. A régebbi johnny 9.9 és a '74 utáninak a csigatengelye csereszabatos lehet? Mondjuk a csapágyméretekből lehetne következtetni...
No, akkor kíváncsi leszek Gombiékra, mert a fotón az egyik johnny 9.9-en mintha stiftes lenne('64-'74-ig gyártottra való???)...Viszont a moci '74 utáni...
A 13kmh sebessségnél a hajód elérit/úllépi az úszó hajókra jellemző, vizvonaltól függő testsebességet. Ne csodálkozz a slipen. Avval a motorral nem is fog gyorsabban menni. (megnyugtatásul nagyobbal sem!) :o)
A hajód végsebessége, vagy változatlan marad, vagy nagyon-nagyon kicsit nő. (Ez az úszó test miatt van, siklónál kissé más lenne a helyzet). Csökkenni fog a gázkarnak az az állása amikor hiába nyomod nem változik a sebességed, csak a motor hangja A fogyasztásod valamennyit csökkenni fog, mert a motor kisebb terhelés alatt jár majd.
Neked mindenképpen érdemes megtenned, minimum eredmény kiméled a motort, és a pénztárcád.
2 vagy 3 levél. Alapjában véve a levelek száma minimális befolyással van a végsebességre. De nem lehet egyértelműen azt mondani hogy a két levelű prop a jobb vagy a több levelű. Bizonyos hajóknál , bizonyos tempónál az egyik, más esetben a másik lehet kicsit jobb. És itt a kicsin tényleg kicsit értsünk. Az átlag hajósnak rendelkezésére álló eszközökkel nem kimutatható különbségek vannak, ha az átmérő és az emelkedés ugyanaz. Igaza van Lámának hiába több bekezdésű a csavar attól még az egy fordulatra eső út hossza nem változik.
Az alábbiakat mindig együtt kell figyelembe venni: a test formát, a súlyt, a motor teljesítményt , a csiga emelkedést és átmérőt. Ezeknek összhangban kell lenni a kellemes hajózás érdekében.
Baal- én a 2015-ön akadtam ki!!!!! Megjegyzem most csak a te kedvedért megnézem a katalógust, de 99,99%, hogy nem lesz nem kipufogón csigás még 2000 közelében sem. Szerintem elírás.
Nem vita, hanem az egyszerűbb érthetőségért. A motor teljesítményéből adódóan ideálisan konstans mennyiségű vizet tud hátra tolni. Kisebb keresztmetszeten(átmérővel) nagyobb sebességgel(lépettel) vagy nagyobb keresztmetszeten(átmérővel) kisebb sebességgel(lépettel). Én 15x13 3/4-es csigával 3 sielőt húzok, 19x13-as csigával 10-el magasabb a végsebességem.
Ezt válaszoltam szmájlival a végén az alapkérdésedre:
"Az, hogy kétlevelű csigát csak elektromos motorokon használnak meg néhány muzeális darabon :)"
Erre te:
ez igy nem igaz
az evinrude a 2015-ös 10-15 hp motorokhoz is ad 2 levelűt
Na ennek már semmi köze az igazsághoz, értelmetlen, átgondolatlan, minden valóságot nélkülöz. Nem ad, még gondolatban sem. A 2000 és újabb, még véletlenül sem jelentheti azt, hogy 2015, mert egyrészt az Evinrude évek óta nem gyárt hagyományos kétütemű motort, már hordozható kategóriában sem, aminek az ős példányaihoz ezt a csigát kitalálták. Másrészt a ránézésre egyszerűen érthető technikai ellentmondásokról ne is beszéljünk.
Ha valaki azt mondja 100-nál több az IQ-d az nem azt jelenti, hogy 150! Jelenthetné akár, de nem feltétlenül azt jelenti! Talán így sikerül megérteni. (persze pontosan tudom, hogy már rég érted, csak mégis milyen azt leírni, hogy vazze erre tényleg nem megy fel..... vagy esetleg semmit)
Kisebb felületű csiga kisebb surlódási ellenállás, kisebb veszteség. Viszont nagyobb szlip. Szerintem egy könnyű sikló hajón, ahol a fajlagos terhelése a csigának kicsi (ebből következően, hagyományos csiga szinte nulla szlippel megy), némi előnyt jelentHET a kisebb felületből adódó csökkent surlódás. Szerintem itt 1-2%-os sebességkülönbséget addhat. Az olyan propellerek, amiknek számottevően magasabb a hatásfoka, sokkal radikálisabb, penge szerű lapátokkal rendelkeznek.
De ez megint fingreszelés, mert olyan cuccról beszélünk, amit európában, élőben senki nem látott. Főleg nem a "modernebb motorokhoz" valót. (Nem, a 94-ig gyártott motor nem a legmodernebb. :-))) )
Az is árulkodó dolog, hogy csak egy himi-humi cégnek tűnő, cég terméke tűnik fel a keresőben...
Én pl azt figyeltem meg hogy pl egyetlen olyan propeller fotóját sem látni ,ami mai haditechnikán van. Ha egyáltalán tudósitanak mondjuk egy vizrebocsájtásról ,gondosan ugy csinálják,hogy a prop ne látszódjon.
Nem tudom hogy értelmes-e, az innen szedett infók összefoglalása a la kitzoli:
A legjobb propnak egy levele van, De ez csak elméleti lehetőség a kiegyensúlyozási problémák miatt. Ezen kivül a jó propellernek igen vékony lenne a levele. Tehát vékony levél, és a lehető legkevesebb levélszám. lenne az optimális Mégis igencsak elterjedtek a többlevelű propok. Ennek pedig az a magyarázata hogy egy átlagos motor 10-12 kilónyi tolóerőt ad le lóerőnként. El kell képzelni, hogy arra a "vacak" levélre mekkora terhelés esik egy 250 lovas mocinál. kb 2.5 tonna Egy levélnek ez kicsit sok lenne, pláne ha figyelembe veszed hogy ennek az erőnek még akad erőkarja is. Vajon mekkora erők vannak az agy és a levelek találkozásánál? Ezek az erők osztódnak a levélszámnak megfelelően. Aztán még figyelembe kell venni hogy vastagon dinamikus terhelésről beszélünk. És akkor még tedd hozzá hogy a propeller kiképzésénél figyelembe kell venni a prop leveleinek formáját is, hogy azok milyen ellenállásokat gerjesztenek a forgás közben stb. Ugye nagyobb levél felület nagyobb ellenállás. Egy propellere hat a centrifugális erő, tengelyirányú erő, és a tengelyre merőleges erő. Ezek folyamatosan változnak. mindig más lesz az eredő erő.
Azt látom hogy a propeller működése elég komplikált dolog, ezért ezzel kapcsolatban bizonyos dolgokat csak elfogadok, de nem értek.
Való igaz, ha az észérvek elfogynak egyszerűbb személyes hürokat pengetni.
Annyi előképzettséget feltételeztem csupán rólad, hogy észrevedd, hogy a nagyon pincuri motorokat kivéve, minden csónakmotor, már a csigán keresztül pufog ki. Az áltlad vázolt variáció és út nem járható.
Ha az első hozzászólásom végén a szmájlit figyelembe veszed, és talán nem válaszolsz valami ordító butaságot, nincs vita. 2015- ben nem az evinrude, de szerintem egyetlen gyártó sem gyárt 15 lóban olyan motort ami nem a csigán pufog ki.
Ha veled nem szabad vitatkozni, akkor nyiss egy topicot Baal kinyilatkoztatásai címmel, és senki nem fog nem vitatkozni, de hozzászólni sem.
az evinrude a 2015-ös 10-15 hp motorokhoz is ad 2 levelűt"
Ez így tényleg nem igaz, ez való a muzeálisokra, nem a 2015-ös 10-15 lovasra, ahogy írtad, mert annak bordás a tengelye (és szerintem 4 ütemű, mert mintha ebben a méretben nem gyártana már 2 üteműt).
Mi lett a tieddel? Eladtad ? A másolatok nálam vannak. Csak az a fránya idő amiből kevés van ,hogy befejezhessem. A multkor már feltettem a középpontfuró szerszám képét Lámának. Legalább eddig eljutottam.
A versenyt ne keverd ide szerintem, azok másért két levelűek. /meg egy!/
Ha egy csavarnak egy arasz az emelkedése, akkor mindegy, hány bekezdésű menet van rajta, egy körre, egy araszt fog bemenni! /most nem szakad ki a menet/
a kétlevelű gyorsabbnak tűnik, abból gondolom, hogy sport- ill. versenycsigának használtak/használnak kétlevelűt olyan motorokhoz, amelyeknél alapesetben 3 a levél. Pl. Viharrrr.
A gyári Viharrrok azért jól mentesek versenyeken. Sajnos Hakát már nem tudjuk megkérdezni :(((
Szerintem, ugyan az az emelkedés mellett nem lesz gyorsabb, vagy lassabb.
Öööööö de lehet lassabb, ha a két levelű jobban csúszik, mint a három, de ha a három levél keskenyebb, mint a kettő, akkor a felület lehet nagyobb a két levelű javára, akkor meg ez sem igaz.
Semmi. Ha csak a darabszámot nézzük, az csalós lehet. Ha a két levél felületben megegyezik a hárommal, meg az emelkedése is, akkor nagy különbség nem lehet. Ha a hármas nagyobb felületű, akkor nehezebben "szlippel".... ha van elég lovad, gondolom, dinamikusabb lesz a csónak. Ha határon vagy lóval, akkor meg nyögősebb.
Lehet hogy a három levelű talán egyenletesebben ......
ha van holland hajóleveled(hivatalos, és nem mondjuk a holland természetbarát szövetség,vagy a lótartók egyesülete által kiadott igazolás) akkor használhatod magyarországon, ha be van jegyezve a hajó papírjaiba a magyarországi belvizi útvonal
Első kézből való az infó hisz velem történt mi is a nemzetközi viziutban biztunk de nem jött össze. Egy alezredes nő volt a előadó akihez berendeltek. Az megkegyelmezett 😉 üdv doktor4
amennyiben magyar állampolgár vagy, úgy magyar kedvtelési célú jogosítvánnyal kell rendelkezned, és a hajó tulajdonosától kell egy okirat, amiben kölcsönadja neked a hajót
ha megvetted,és van holland hajólevél?! a nevedre akkor igen-bár ebben a kérdésekben is vannak viták,de igen
Egy kis segítség kellene,de nem biztos, hogy jó topikban teszem fel a kérdést-
Adott egy hollandiából vásárolt kisgéphajó, hajózhatok-e mint Eu-s állampolgár holland zászló alatt Magyarországon (vízi szlovákrendszám :) ) vagy mindenképpen honosítani kell?
Előre is köszönöm a segítséget.
Ezt javasolta nekem valaki, de elég hülye vagyok ezekhez.
Csak arra az van írva, hogy Yamaha, meg..... Nem vagyok nagy véleménnyel a Johnson Evinrude combóról, mindkettőből elfogyasztottam egy 30-ast, de mindkettő széthullott, szó szerint(az előgyújtás állogató rudazat illesztése stift és alátét volt gyárilag, a másiknak a hajtóműve ). Utána Tohatsut használtam, ott ezek már mind gömbcsuklósak voltak, az egész motor sokkal kulturáltabb, de érezhetően gyengébb mint a Johnson.
Vannak motorok, amikben rozsdamentes csavarok vannak, és vannak amelyek csak galvanizálva vannak. Vannak motorok, amik visszabüfiznek kicsi keverékpermetet. Na, az elég hogy minden annyira olajfilmes legyen, nem is látszik, de nem rozsdáll. Ezt képről...... nem tudom.
Vasmag rozsdás..... csavarfej rozsdás... nem baj. Közelebbről kellene látni. Vannak-e agyon kínozva tekergetve a csavarok. Inkább legyen a csavar berozsdásodva, /20-25-30 éves/ mint mikor annyit tekergették már, hogy szóbeli utasításra egyedül kiforog a likjából. :)) A vasmag azért rozsdás, mert nem fogdosták össze olajos kézzel.
Mennyire lötyi a berántó? Jó motoron egy élet alatt nem húznak annyit, hogy elkopjon. Fotóról csak feltételezgetek..... getünk.
Szerintem ne bánd. Szerintem ennyiért elég tré kívül-belül. A hengerfej olyan, mintha rozsdás lenne (gondolom alu, úgyhogy nem értem). Csakúgy mint a gyújtótrafó vasmagja, meg a csavarok. Búvármotor?
Kihívtak Esztergomba szerelni, hétfő este 6-ra beszéltük meg, odaérek, öregasszony be sem enged, kikiabál az emeleti ablakból, hogy egy másik szerelő már el is vitte a gépet javításra. Autóztam 100 km-ert jó hangulatban ingyen! :( És ez csak egy eset, van még. :(
Bár ez az amitől feláll..... :)) de pénzem sincs ennyi, és a másik de:
Mi a fene az a furcsa "más szín" a hengerfejen? Majdnem azt hittem, cserélték, és csak mondjuk alapozó, de nem. Ott barna, ahol vékony az anyag, és ahol megvastagszik, ott megvan az eredeti színe nem tán melege volt?
Leírom kerekre a történetet. Nekem az evinrude a szerelmem. Volt, ellopták. Egy hónapja megjelent egy a piacon, 15-ös, 88 ezerért. Opp. De mire körüljártam a témát elvitték. Néhány héttel később Kecelen /itt a szomszédban ugyan ilyen, 15-ös 99 ezerért. Egy órával csúsztam le róla.
Van ugyan is egy motor a látóteremben. 9.9-es, megszorulva. Eladták a gyujtását, a bokáját, a porlasztóját. Megvan a kopasz lábaszára, tálca, burkolat, meg a beszorult motor. Nem hirdetik, nem árulják, de én lehet hogy meg tudnám szerezni.
Na, ha most tudok venni egy fentebb említettet, és azt donorként használva emezt megjavítom belőle, akkor van egy 9.9-es motorom. Ezért fókuszál kis agyam szinte kizárólag a johnson/evinrude ezen tipusaira.
Nem létkérdés, nem minden áron, meg a ponyvát megcsináltatva még a keretem is csökkent, meg hát van is mivel menni, de ezt a 70 ezret még is csak rászántam volna.
Eddíg soha. Igazából én csak mostanában ütöttem be a fejem, nem terveztem a motorcserét...... jól néz ki, de ennyi pénzem nincs is, meg...... biztos én vagyok a maradi, maradnék határon belül.
Itt folytatom. Nem titok, találtam magamnak motorkát. Többször írásban, szóban megbeszéltem az eladóval. Mára szabi, egyéb egyéb Északnyugati programok összeegyeztetve. Környékbeli hajósoktól ember leinformálva.
Azt az infót kaptam:
-A motort nem ismerem, de a "Lajos egy korrekt hajós ember"!
Hát nem. Tegnap még jeleztem felé, hogy nem egy ismerősöm megy arra, hanem én személyesen, pénzzel a zsebemben!
Ma reggel elindulunk, de azért útközbenről felhívom. Ja, ne menjünk mert ő azt már eladta!
vakarcs lajos, Gönyüről nem egy korrekt hajósember!
Akkor vagy te kerültél tiltó listára nálam, vagy én nálad. Most 10 percre kikapcsolom a védelmemet, ha ez alatt sikerül megnézned, akkor valami disznóságot tettél, és feketelistára kerültél. Ha nem, akkor nem tudom
Ebben a 10 percben a bolygó össze "kiberbűnözője" rám fogja emelni fegyverét. :)
Szinte minden reggel hatkor van egy fél órám monitor előtt. Dél után kettő, és fél három közt szintén, ha esik az eső több is. Este kilenctől éjfélig, egyig meg okítom/hülyítem az olvasóimat, közben van időm ránézni.
Mikor felmondott Bábolnán, kérdeztem hogy mi baja volt a lovakkal? Felháborodott, mi az hogy a lovakkal? Az emberekkel!!! A hülye pedagógusokkal... mondta, mint pedagógus! :))))
Mikor dolgoztam ifju emberként egy lóval fuvarozó urnak,rám is hallgattak a muraköziek. Szerették ha sutyorgok a fülükbe.viszont azt hitték ,hogy az én fülem arra való,hogy huzogassák.Mikor száron vezettem őket mindig megrágcsálták a fülem. Persze finoman. Leritt rőluk hogy szeretnek.
Erre mondjatok egy évjáratot, mert a csigája már kipufogós de a motor fedele még "íves" lejt. Szóval a csiga alapján 80-as évek közepe utáninak gondolnám de a fedele elbizonytalanít abból csak annyi biztos 90 előtti. Jól tippelek?
Nem sokat mentem még a 25-sel, de már most tetszik.:-)
Én is így kezdtem, elég volt 1 darabig, aztán szép lassan emeltem a LE-t.:-)) (Jó, repesztettem 90 LE-sel is a Dunán, de az nem arra való, amire nekem kell.):-))
Remélem összefutunk a vizen, és jól megnézem a csónakodat!;-)
Igen, köszönöm, láttam. Van most jelöltem. Abban bizakodom.
Egy évet bedolgoztam a valamikori bajai mercury szerviznek, és nem lett jó a véleményem róluk. Persze, ez olyan régen volt, az óta biztosan más a helyzet.
A zasszony meg jól leb@szott. Ne bunkózzak, értékeljem, hogy mindenki segít. Igen értékelem, köszönöm. Van egy-kettő mérőm...... meg én olyan messze vagyok mindenkitől.....
Ha megtalálom azt, amivel annó dolgoztam, azt megmutatom, annak bekakiltok.
Szó sem lenne munkavégzésről. Másra is alkalmas egy kőbánya. Bár már nem érdekes. Tegnap demokratikusan nagy többséggel úgy döntöttem, ha a pénzt a jobb zsebemből a balba rakom akkor az már nem számít jövedelemnek, tehát azzal kapcsolatban az adóhivatal nem kérhet információt, nem vizsgálódhat, és legfőképpen nem minősül adóalapnak. Aki ehhez csatlakozni akar az vásárolhat nálam állampolgárságot.
Nem is értem minek a hajó baalnak. Mikor azt mondja otthon lemegyek a hajóhoz .tulajdonképpen a kocsmába megy .Még akkor is ha igazat mond. Utba esik :jövet-menet. Ennél jobb csak akkor lenne ha ő lenne a kocsmáros.
Nekem az elmult fel ev alapjan ugy tunik,hogy a te hajodat meg nem gyartottak le.Sot,meg fel sem talaltak.
Ugyanaz a velemenyem mint Doodinak,kompromisszum nelkul ez nem fog menni.
En azt tanacsolom,hogy vedd fel a kapcsolatot kulonbozo tipusu hajok tulajdonosaival,es kerdezd oket a tapasztalataikrol.Biztosra veszem,hogy mindenki segiteni fog,es tisztaban leszel a hatranyokkal,elonyokkel.Ezt osszeveted az igenyeiddel es lehetosegeiddel,es meglesz a megoldas.
Hülye kérdésre csak hülye válasz adható! Déva vára is áll még, de inkább befalazták az asszonyt, csak hogy tovább lophassák a cementet! :-) Semmi sem tünik el, csak nem tudod, hogy hol van, esetleg átalakul. :-)