Keresés

Részletes keresés

showtimes Creative Commons License 2006.03.21 0 0 178
Igen, Abrudbánya Erdélyben van, mivel a délvidéki atrocitások mellett az erdélyieket is említettem, így teljesen logikus, hogy egy délvidéki város mellett egy erdélyit is említsek ( aki ismeri a történelmet és a térképet, az pontosan tudja hol és mi történt ezen nevek hallatán) , de azért a tájékozatlanok kedvéért: Abrudbánya térségében '49 nyarán, román források szerint 5000 magyar civilt mészároltak le Avram Iancu és Axente Sever felkelői.

Arról Iancu mennyire tartotta be a fegyverszünetet egy idézet: "Az augusztus 6-i nagycsűri vereség után, amelyben az erdélyi hadsereg felmorzsolódott, a Kossuth kérésére a déli hadsereg átvételére Temesvár felé tartó Bem két nappal később Lugoson tárgyalásokat folytat Iancu követeivel, és amolyan fegyverszünetfélében állapodtak meg. Ezt a román fél már nem látta szükségesnek betartani. Nyepokojcsickij idézett művében azt olvassuk, hogy augusztus 12-én Avram Iancu felkelővezér társaival megjelent Lüders tábornok szászvárosi főhadiszállásán, ahol az erre tartalékolt keretből pénzt és lőszert kapott." Mit tett volna, ha még harcalni is hajlandó?

Jártam a Gyalui-havasokban, Marisel fölött van egy nagy obeliszk emlékmű, Iancu neve van rajta, valóságban itt halt meg Vasvári, akinek szabadcsapatát csapdába csalták Iancu hegyeket jól ismerő felkelői és lemészárolták a magyarokat, majd az impériumváltás után még a múltat is meghamisították a névcserével.


A vörös sipkások pedig magyar honvédek voltak, nem szerbek! Erre egy idézet: "Knezic Károly... Amikor már tábornokként Damjanich Jánostól átvette a III. hadtest parancsnokságát, az egri zászlóaljak együtt harcoltak az igen elhíresült 9. (kassai, vörös sipkás) és a 3. (szegedi, fehér tollas) zászlóaljak honvédeivel." Tudtommal Kassán meglehetősen kevés szerb élt 1848-49-ben...
Előzmény: Törölt nick (177)
Törölt nick Creative Commons License 2006.03.21 0 0 177

Elnézést a sajtóhibákért:ha sokat javítgatok,szétkapcsol közben a netem.

 

Damjanich valóban értelmezhető úgy,ahogy mondod -bár nem hiszem hogy alapvető tévedés volt felemlíteni.Knézich-csel együtt.

Damjanich "vörössipkás rácairól" is szokás beszélni -de statisztikák lennének igazán meggyőzőek,nem szemelvények.

De ha már szó esett a szerbekről:mindenütt és mindenkivel szemben,ahol háborúba keveredtek,megjelent a vadállati kegyetlenség.A horvátokkal szemben a XX. sz. végén éppúgy..túl közel még a török birodalom tatár rendfenntartóinak (és módszereiknek) emléke.

 

Megemlíteném,hogy Suplikac szerb forradalmár-vezér nem volt hajlandó harcolni a magyarok ellen,hasonlóan Avram Iancuhoz -csak mindkét megegyezés későn jött.

Suplikac esetében tudomásom szerint még a magyar oldalhoz való csatlakozás is felmerült.

 

Ez nagyszámú szerb fegyveres erőt érintett és egyáltalán nem támasztja alá a "nemzet nemzet ellen" koncepciót.Illetve azt,hogy mindent csak ezen keresztül prüóbáljanak értelmezni.

 

Abrudbánya tudomásom szerint román történet.

 

Előzmény: Törölt nick (176)
Törölt nick Creative Commons License 2006.03.21 0 0 176

Az egész Nemeskürty-életművet tekintve (ami a történelemről való írásait illeti) nehéz "osztályharcos elméletekkel" illetni.

Szaktekintélyeknél mindig többre becsültem az érvelést,az érvanygot,a logikát.

A megválaszolatlan,"hivatalos" elméletekbe nem illő kérdések felvetését.

 

Nem olyan iskolába jártam,aholy szaktekintély alapján ostályozták az embereket.Ott egy hallgatónak mindig lehetett igaza egy professzorral szemben -egyéb szintekről nem beszélve.

 

Nem tartom megfelelő érvnek a "szaktekintély" ringbeszólítását.

Osztályharcos elmélet?

Ha valahol egy ellentétre nem húzható rá a "nemzeti konfliktus" címke,az "osztályharcos"?

Egy nemzeten belüli konfliktus (polgári forradalmak,paraszt és rabszolgalázadások) "nincsenek értelmezve"?

A szabadságharc egyébként nem "osztályharcos" hanem egyenesen INTERNACIONÁLIS jellegű,nem utolsó sorban.

Mint pl az internet..Vagy a multik..

 

Az akkori magyar szellemi életet és a nyomán kelt szabadágharcot épp dícséri,hogy a nemzetközi progresszió élharcosává tudott válni.Amelyet számos nemzet polgárai éreztek érdemesnek arra,hogy csatlakozzanak hozzá.

Előzmény: showtimes (175)
showtimes Creative Commons License 2006.03.21 0 0 175
Úgy emlékszem az egyetemről, bár nem tegnap volt, hogy Nemeskürty tanár úr szakterülete nem a szabadságharc, bár szívesen kalandozik korok között, még ezzel is foglalkozott (sőt a WWII-vel is ), de nem nevezném a korszak szaktekintélyének, mint pl. Szabad Györgyöt.
Egyébként azért, mert az utóbbi bő két évtizedet az István a királytól a Sacra Coronáig a nemzeti történelmet feldolgozó filmek vonzásában töltötte még lehetettek régebben osztályharcos elméletei is:)
Előzmény: Törölt nick (170)
showtimes Creative Commons License 2006.03.21 0 0 174
Rosszul értelmezted a szöveget, természetesen tudom, hogy Damjanics szerb volt, sőt hozzátehetem szerb határőr, tehát katona családból származott. Rajta kívül nem sok szerbet tudsz felsorolni magyar oldalon, horvátot többet - rájuk utaltam a dunántúli horvát megjegyzéssel (akik a Nyugat-Dunánrúlon éltek, részben mai Burgenlandon) a Dráva és Duna közötti keskeny zónában.

A szerbek és románok egyébként már a kuruc időkben is a magyarok ellen harcoltak - s nem éppen úriember módon. A délvidéki, délerdélyi magyaroknak sajnos '48-49-ben is az életük volt a tét . Számtalan atrocitást kellett elviselniük, a borzalmas genocídiumok véres vonala Zombortól Abrudbányáig sorolható. A végén már a "finnyás" osztrák tisztek is elborzadtak a délvidéki martalócok tombolását látva...

A szabadságharc nem a nemzetiségi feszültségek , hanem az orosz beavatkozás miatt bukott el, de ez is benne volt rendesen. Egyébként az oroszok beavatkozása nélkül is nagyon nehéz lett volna kivívni külső segítség nélkül a függetlenséget.

Privát véleményem Horvátország elszakadását le kellett volna nyelni ( vita valószínűleg csak Eszék hovatartozása körül lett volna, egyébként határ a Dráva), a románokkal a sérelmek ellenére ki kellett volna egyezni, mint Kossuth próbálkozott. A szerbeket pedig katonai erővel leverni, az országból kiszorítani a Dunán átkelt 20 ezer szerbiai önkéntest. Ezek után már "csak" az osztrákokkal kellett volna megbirkózni.
Előzmény: Törölt nick (173)
Törölt nick Creative Commons License 2006.03.21 0 0 173

"A Vécsey féle történet igaz, de egyedi eset volt szerencsére."

 

Hát ebben a mértékben szerencsére egyedi..

De amúgy korántsem.

Ottinger Ferenc,a Batthyány-kormány hadügyminisztériumának első megbízott vezetője még a pákozdi csata előtt dezertált és végig az osztrák oldalon harcolt.

A későbbi történetírások szívesen emlegették "Franz Ottinger" néven,hogy jobban illeszkedjék a dolog a "magyar-osztrák" sémába -és eggyel kevesebb "nemzeti szégyent" kelljen magyarázgatni.

A német hangzású magyar nevekkel amúgy is szívesen támogatták meg a sematizmust,osztrákként emlegetve pl a szerencsétlen sorsú Lambeg császári megbízottat.Noha Lamberg József magyar ember volt,még magyar nyelven írt is -viszont rendírhetetlen császárpárti.Tábornokként!

Igaz,a harcokat már nem érhette meg. 

 

Az "egy szem Damjanich" horvátként aligha lehetett egy szem,lévén hogy szerb volt.

Knézich Károly viszont horvát ember volt,valóban.

De mindkettő 13-ból volt egy -és nem tizenháromezerből.

Azt gondolom,jónéhány kevésbé ismert nevet lehetne még melléjük sorolni.

Előzmény: showtimes (155)
Törölt nick Creative Commons License 2006.03.21 0 0 172

"Leiningen-Westerburg Károlynak az összes rokona a túloldalon harcolt. Tradicionális, császárhű katonacsaládból származott, de magyar nemzetiségű katonákat kapott a vezénylete alá, amely beosztásból kérése ellenére sem akarták felmenteni.."

 

Azért tévedés ből és félreértésből senki nem lett a forradalmi hadsereg magas rangú tisztje,majd tábornoka,még kevésbé (nagymértékben önkéntes) vértanú

tábornoka..

Gondolkodó embereknek volt alkalmuk áttekinteni a helyzetet és többször is nyílt lehetőségük minden következmény nélkül elállni a magyar hadsereg és ügy további szolgálatától.

Ezt többen meg is tették.

 

Hogy Leiningen "régi katonacsaládból származott" és rokonai a másik oldalon harcoltak,az,magyar sem lévén,csak emeli tekintélyét és növeli érdemeit.

 

Valamint mutatja:mennyivel "nagyobb volt a kavarodás" annál,semmint hogy "magyarok-osztárkokká" lehessen mindezt degradálni.

Előzmény: sierra (156)
Törölt nick Creative Commons License 2006.03.21 0 0 171

"Beírásra" is csak azért szántam magam,mert ez az "osztrákok harcoltak magyarok ellen" felfogás,kiegészítve a "románok az osztrákokat támogatták" stb kijelentésekkel teljesen lehetetlenné teszik a (még nálam is) laikusabbak tájékozódását.

 

Nem érthetik:mit keresett a magyar hadseregben az osztrák (bécsi) légió?

Pedig ez kielégítő magyarázatot kíván -érthetően.

Sok mással együtt.

Előzmény: Törölt nick (170)
Törölt nick Creative Commons License 2006.03.21 0 0 170

Ezt az "osztályharcos elméletet" vallja egyebekben Nemeskürty István,köziosmert osztályharcos..

De elméleteknél többet mond a gyakorlat.

Az,hogy nemzetiségi ellentéteket szítottak és használtak ki Bécsből,még nem bizonyítja,hogy "nemzetiségek harcoltak egymás ellen".

 

Hogy a "magyar oldalon" a sorozott katonák többsége magyar volt,az éppúgy nem meglepő,mint hogy az ellenség által kézben tartott területekről nem szöktek át tízezrek katonáskodni.

Az,hogy a tisztikar kb 40%-a (!) nemmagyar nemzetiségű volt,már sokkal kevésbé egyértelmű és elgondolkodtató kellene legyen.

 

A tizenhárom aradi vértanúból 7-en (!) nem beszéltek (vagy nem jól) magyarul!

Csak azok kedvéért mondom,akiknek ez új..

Ez NEM osztályharcos ELMÉLET,HANEM elgondolkoztató VALÓSÁG!

Előzmény: showtimes (155)
showtimes Creative Commons License 2006.03.20 0 0 168
A törökországi sírfelirata a következő: "»Itt nyugszik gróf Guyon Richárd török fõtábornok, Frankhon ivadéka, Angolhon szülötte, Magyarhon vitéze."

Persze írként, skótként is születhetett Angliában... ha McGuyon lenne, vagy O'Guyon persze egyszerűbb lenne beazonosítása :))
Előzmény: Törölt nick (166)
showtimes Creative Commons License 2006.03.20 0 0 165
Nem skót volt?
Előzmény: Törölt nick (164)
Imagistro Creative Commons License 2006.03.20 0 0 162

Hát, ez a "magyarázat" eléggé az osztályharc séma... ami ugye későbbi elmélet..., de ez ilyen apróságok nem szokták zavarni a "történészeket". Egy későbbi elmélettel elég vicces dolog egy korábbi  korszakot magyarázni.

 

 

Előzmény: miszega (152)
AMBalage Creative Commons License 2006.03.20 0 0 161
"Forwärts dupla lénung, rüchwärts kartács schiessen!" - Ki mondta és mikor? (Nem biztos, hogy betűhelyes a beírásom.)
Előzmény: showtimes (160)
showtimes Creative Commons License 2006.03.20 0 0 160
A vezénylési nyelv: az adott helyzetben gyakorlati okokból volt általában a német. Minden hivatásos magyar tiszt beszélte a nyelvet, viszont a nagy számú idegen tiszt ( osztrákok, lengyelek) egyáltalán, vagy alig beszéltek magyarul.
showtimes Creative Commons License 2006.03.20 0 0 159
A vallásnál fontosabb volt a nemzetiség. Mert az ortodox szerbekre és románokra igaz az állítás, az ugyancsak ortodox ruszinokra viszont nem. Sőt, ha boncolgatjuk, a románok jó része nem is volt ortodox, hanem - főleg a Partiumban - görög katolikus, a többségük mégis a magyarok ellen fordult.
A szlovákok többsége római katolikus, harmada evangélikus - táborválasztásukat egyáltalán nem befolyásolta. De ugyan ez mondható el a felvidéki zipszerekről.
A magyarokon belül szokták boncolgatni, hogy a reformátusok jobban kiálltak, mint a katolikusok. Ez szerintem a felső klérusra igaz csupán, s nem a híveikre. Ha a közpapságot nézzük ( nem rég láttam elítélt lelkészek listáját) akkor kiegyenlítődött az arány.
Előzmény: Törölt nick (158)
milyennincs Creative Commons License 2006.03.20 0 0 157

Szia!

"Leiningen-Westerburg Károlynak az összes rokona a túloldalon harcolt. Tradicionális, császárhű katonacsaládból származott"

 

MIAZHOGY !

Nem tudom mennyire ismeretes, de Leiningen-Westerburg Károly Leiningen-Westerburg családfa (A6-B1-C1-D4-E4) negyedfokú unokatestvére volt Metternichnek. Metternich családfa (A18 majd A6-B3-C1-D2)

(az egyes piros nevekre kattintva lehet az egyes családfák között közlekedni)

Előzmény: sierra (156)
sierra Creative Commons License 2006.03.19 0 0 156
Azt nem tudom, hogy übereli-e, de Leiningen-Westerburg Károlynak az összes rokona a túloldalon harcolt. Tradicionális, császárhű katonacsaládból származott, de magyar nemzetiségű katonákat kapott a vezénylete alá, amely beosztásból kérése ellenére sem akarták felmenteni, így mikor a forradalom kitörte után katonái a magyar kormány mellé álltak, a hozzájuk való hűség miatt ő is jött. Pedig mint császári tisztnek, ez nagyon nem lett volna szabad (arra esküdt fel, hogy csak a császár iránti hűség vezérli, mint katona).
Előzmény: Törölt nick (153)
showtimes Creative Commons License 2006.03.19 0 0 155
Ez az osztályharcos elmélet azért nem egészen fedi a valóságot.

Igen is voltak nemzetiségi ellentétek, nem is akár milyenek. Az udvari kamarilla mesterien használta fel a magyarok ellen a horvátokat ( akik függetlenedni akartak Pest-Budától), a vajdasági szerbeket (tartományi autonómiát akartak, távolodni a magyar koronától amennyire lehet) és az erdélyi, keletmagyarországi románokat ( a földbirtokos nemesség nagyrésze magyar volt, ezért táptalajra talált a kizsákmányoló magyar úr ellen lázítás). Na, ezekből a népekből - a dunántúli horvátokat leszámítva, ami sose tartozott a horvát vármegyékhez - nem álltak ám tömegek a magyar zászló alá (az egy szem Damjanics a ritka kivétel volt).

Ezzel szemben hiába próbálta az udvar a szlovákokat is ellenünk fordítani (Stur, Urban, Jan Francisci, stb.) teljesen eredménytelenek voltak, osztrák zászló alá mintegy 1500 szlovák állt be, Kossuthé alá pedig 40000-ren... a ruszinok, mint mindig most is a magyarok oldalán áltak. A németek kérdése is érdekes, lévén a felvidéki zipszerek inkább a magyarok felé húztak, az erdélyi székelyek meg a Habsburgokhoz, a dunai svábok ide is, oda is.

A Vécsey féle történet igaz, de egyedi eset volt szerencsére. A magyarok döntő többsége, felekezettől és ( a mágnásokat leszámítva) osztálytól függetlenül a magyar államiság, a polgári haladás híve volt. Ez abban is megmutatkozott, hogy az önkény idején osztrák és cseh tisztviselőket kellett behozni ( Bach huszárok) az adminisztráció működtetésére. A vármegyei tisztviselői karból is, aki megtehette inkább visszavonult. Az évtizedekkel később született Révai nagylexikonban sem dicsérő jelzőként emlegették az 1849-1867 közötti adminisztrációban való részvételt.
Előzmény: Törölt nick (153)
Törölt nick Creative Commons License 2006.03.19 0 0 154

Elnézést:

 

"osztrák" oldal..

Vécsey Károly..

 

Sosem jó a nagy sietség.

Előzmény: Törölt nick (153)
Törölt nick Creative Commons License 2006.03.19 0 0 153

1848-ban  nem népek nyomtak el népeket (mint ahogy máskor és máshol sem),hanem uralkodói érdekcsoportok a hatalomból,jogokból,kifosztottakat,kisemmizetteket.

 

Hogy a nép amelyet elnyomtak,történetesen a saját nemzetiségükből került ki,az nem zavart senkit.Mint ahogy így volt ez örök időktől és így van ma is.

 

Hogy a törésvonal nem népek (azaz nemzetiségek) között húzódott,azt bizonyította később a szabadságharcban "magyar" oldalon résztvevő nagyszámú osztrák és német -de legalább ennyire az "osztár" oldalon résztvevő nagyszámú magyar..

 

Utóbbit szemérmesen elhallgatni szoktuk.

 

Vécsey károly aradi vértanú tábornok apja Ferenc József nevelője és kamarása volt mindvégig és az is maradt.

A siralomházba levelet írt fiának,melyben örömét fejezi ki a halálos ítélet felett:Így kell elbánni az uralkodóház árulóival szemben.

 

Ezt nehéz lenne felülmúlni,azt hiszem.

Előzmény: Imagistro (148)
miszega Creative Commons License 2006.03.18 0 0 152

dehogynem világos

 

ausztria éppen olyan alkotmánnyal azaz semmivel nem rendelkezett, mint ahogy a magyarok törekvéseit is lázadásként kezelte az udvar

 

a bécsiek parlamentet válsztásokat és legalább angol tipusú alkotmányos monarchiát akartak

 

a magyarok pedig valamit elkezdeni behozni az európához képesti 400 éves lemaradásból, amit keményen akadályoztak Bécsből

 

ekkor az osztrák vezetők célja a nagy német egység, és az abban való vezető szerep

ami senkinek nem tetszett rajtuk kívűl, és hatalmas háborúhoz vezetettt volna

poroszokkal-oroszokkal- franciákkal és angolokkal szemben

 

egy olyan Birodalom ami kéteszrese a többinek senkinek nem lett volna ínyére

kissé merész elképzelés és nem reális

Imagistro Creative Commons License 2006.03.17 0 0 151

Jó lenne, ha nem viccelnéd el.
Ez tényleg eléggé ellentmondásos dolog: nálunk azt magyarázzák, hogy azért robbant ki a forradalom, mert a magyarok el voltak nyomva az osztrákok által. Na de könyörgöm... Bécsben miért robbant ki a forradalom? Talán azért, mert az osztrákok el voltak nyomva az osztrákok által? Ez így ökörség! Itt valami nem stimmel...


 

Előzmény: sierra (150)
sierra Creative Commons License 2006.03.17 0 0 150

Mi ellen, mi ellen, hát Metternich ellen.

:o)

Előzmény: Imagistro (148)
Imagistro Creative Commons License 2006.03.17 0 0 149

De most tényleg..., mi ellen? Milyen elnyomás ellen lázadtak fel Bécsben?

 

 

Előzmény: Imagistro (148)
Imagistro Creative Commons License 2006.03.17 0 0 148
Valami nem hagy nyugodni, gondoltam megkérdezlek benneteket.


Nemrég volt március 15., és ilyenkor elmondják száz helyen, hogy 1848-ban elnyomás volt, és Magyarországon fellázadtak az elnyomás ellen.
De mi ellen lázadtak fel Bécsben?
Milyen elnyomás ellen?


 

 

 

petey t Creative Commons License 2005.12.20 0 0 146
Nézz el a társtopikba, mostanában ott szaporodtak meg a hozzászólások.
Előzmény: Zoltika (141)
Zoltika Creative Commons License 2005.12.20 0 0 145

Bocs, csak időközben dolgoznom is kellett, ami némi nettávolságot okozott...

"kutatásokat is kell csinálnom"

Ezek szerint a téma iránt hivatalból is érdeklődsz?

Előzmény: Törölt nick (144)
Zoltika Creative Commons License 2005.12.20 0 0 143

...és az érdeklődésedet milyen formában éled ki?

:)))

Előzmény: Törölt nick (142)
Zoltika Creative Commons License 2005.12.20 0 0 141
Úgy általában, de inkább a hadtörténet.
Előzmény: Törölt nick (140)
Zoltika Creative Commons License 2005.12.20 0 0 139
Ez gyors volt!
Előzmény: Törölt nick (138)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!