Keresés

Részletes keresés

andreja Creative Commons License 2005.02.01 0 0 923
Mondd csak el _itt_ nyugodtan. Ha nem titok.
Előzmény: dudar (920)
andreja Creative Commons License 2005.02.01 0 0 922

Idén még nem lesz jobb. Ha az öreg bakok kibírják, ősszel megkapják az F1-es lányokat, és jövő tavasszal lesznek a 75%-osak. De abból is csak fiút adok, terv szerint. Nem terv szerint bármi lehetséges.

 

Előzmény: vzorro (916)
olix Creative Commons License 2005.02.01 0 0 921

köszi

a lopással én is próbálkozom, de nem mindig sikerül hamarabb felkelnem :-)

a cicitartó tetszik, nem hangzik rosszul... meddig kell hordania ahhoz, hogy leszokjanak a kicsik a szpoásról? 1-2 hét, 1-2 hónap?

Előzmény: S.Edit (919)
dudar Creative Commons License 2005.02.01 0 0 920

Üdv GYIKE!

Kaptál már választ a kérdésedre? Nincs e-mail címed!? Ha még érdekel a kérdés akkor írjál a dudar45@invitel.hu ra. és elmondom mi a helyzet.

Előzmény: GYIKE (863)
S.Edit Creative Commons License 2005.02.01 0 0 919

Szia!

 

Mi a 10 hetes gidákat már kezdjük leválasztani, persze, csak ha elegendő mennyiséget esznek szálastakarmányból, vagy abrakból. Kezdetben a reggeli tejet "lopjuk" el tőlük, mégpedig úgy, hogy korábban kelünk náluk. (Amíg alszik, nem szopik...)

Gyakorlati tapasztalatom, hogy ha az anyjával van, egy jó anyakecske, majd a végtelenségig szoptatja a gidáját. Megfigyeltük, hogy a már befedeztetett gödölye is bekéretőzött az anyja alá, és az engedte szopni.

 

Amikor a gidákat nem adjuk el választási korban, egy nagyon nevetséges, de a gyakorlatban klasszul beváló módszerhez folyamodtunk.

Varrtunk a kecskéknek (eddig csak 2, mostantól 3 anyánk van) egy "melltartót", és azt viselik. Ez egy nagyon erős, jól szellőző anyagból (pl. vászon) készült zacskó, amit egy hámhoz erősítve csatolunk a kecskére. Az anyákat egyáltalán nem zavarja, a gidák pedig egy idő után megszokják, hogy nem férnek a csecshez, így kénytelenek abbahagyni a szopást, és amit mi fontosnak tartunk, így nem sírnak az anyjuk után. De vigyázni kell, hogy a "melltartó" éppen jó méretű és nagyon erős legyen, mert a gidák nagyon agyafúrtak, a legapróbb hiba esetén is megtalálják a megoldást, és oda az aznapi tej!

Előzmény: olix (918)
olix Creative Commons License 2005.01.31 0 0 918

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy hogyan válasszam el a kicsit az anyjától és mikor?

a helyzet:

a kicsi 2,5 hónapos. Mikor ajánlott abbahagynia a szopást? most már elvan tej nélkül is nem?

ha fizikailag nem tudom az anyjától elválasztani, akkor hogy fogja abbahagyni a szopást? vagy mikok kellene neki abbahagyni? vagy úgysem engedi az anyja már szopni, ha túl nagy?

esterella Creative Commons License 2005.01.31 0 0 917
Hűha! Na akkor konkretizáljunk egy kicsit. Kinek milyen gyakorlati javaslata van ehhez a lucerna kérdéshez? Az egyik kecském kb. két hét múlva fog elleni, a másik kettő viszont csak másfél hónap múlva. Namármost, ha egy etetőből esznek, mikor, milyen arányban adjak nekik lucernát? Bizom Bennetek, hogy tudtok nekem fincsi és egészséges receptúrát ajánlani a "lányaimnak"! :-)
Előzmény: vzorro (916)
vzorro Creative Commons License 2005.01.30 0 0 916
Én sem arra céloztam hogy ész nélkül adjuk a lucernaszénát .De úgy gondolom mindenhez szoktatni kell az állatokat,  és a vemhesség utolsó hónapjában nő a legtöbbet a magzat, és azt valamiből nevelni kell, illetve a növő magzat nagysága miatt kizárólag szénából nem lehet tuti utódokat várni. Ehhez kell az abrak .Én úgy gondolom hogy mivel a laktációra igen jó hatású a lucerna ezért azt normális adagban etetve nem csinálunk bajt. Azt hiszem hogy tulajdonképpen csak röviden fogalmaztam, de ezt sokáig lehetne részletezni.

Most olvastam végig az egész topicot, nem rég találtam rá, és nagyon örülök neki hogy nem csak én vagyok ilyen elvetemült kecskebarát .Andreja neked gratulálok a szaktudásodért és ahogy elnéztem a segítő tanácsaidért ill .gyönyörű állataidért. Az idén már milyen vérhányadú núbiai állományod lesz , és ebből lehet e vásárolni?

Előzmény: andreja (914)
GőgösGunár Creative Commons License 2005.01.28 0 0 915
Köszönöm Mindenkinek a jó tanácsokat és ígérem, amint lesz új fejlemény gidaügyben, beszámolok róla!:)) 
Előzmény: andreja (905)
andreja Creative Commons License 2005.01.28 0 0 914

A lucerna mellett a "plusz (nem is akarmilyen) abrak" donto jelentosegu kitetel. Mert anelkul kizarolag az elobbit etetve nagyon kedvezotlen kalcium-foszfor beviteli aranytalansag allhat font. Fenti kombinacio viszont mind feherje mind energiabevitel szempontjabol csakis tejelo allat eseteben indokolt ellettanilag csakugy, mint gazdasagossag szempontjabol.

Nem tejelo valamint vemhes allat eseten a jo minosegu retiszenanal kevesbe hasznos takarmany a lucernaszena. (Foleg a) nagyon jo tejelo allatnal (illetve nagy vemhet hordozonal) nagy galibat okozhat az elles kozvetlen kornyezeteben illetve a tejeles beindulasakor, a vemhesseg alatti "tul jo" takarmanyozas. Ez az abrakra es a lucernara is igaz. A lucernaval bevitt nagy mennyisegu kalcium rontja a szervezet kalciummobilizalo kepesseget (ellustul a rendszer) amire viszont a hirtelen beindulo tejeleskor szukseg lenne.

A vemhesseg soran (amikor nincs laktacio) nem csak az embriokat epiti az anya, hanem feltolti a szervezet raktarait a kovetkezo laktaciora minden foldi es egi joval. A szantofoldi termesztesben eloallitott lucernaszenahoz képest a retiszena osszehasonlithatatlanul tartalmasabb es valtozatosabb (tovabba termeszetesebb) takarmanya a kecskenek, és nincs ennel megfelelobb cucc a fenti projekthoz.

A tejelo allatot leszámítva tehat en nem vagyok lucerna-hivo.

A tejelo allatnak a lucerna+abrak verhetetlen megoldas ami a mennyiséget illeti. De pont az előző bekezdésben vázolt körülmények miatt a magas biológiai értékű beltartalom (amiről egyébként a kecsketej elhíresült) változatos legelőfű(bokor!)/rétiszéna nélkül hiányozni fog.

Tovább árnyalva a képet jó tudni, hogy jó minőségű lucernaszénát előállítani sokkal nehezebb, mint ugyanezt rétiszénából. Így aztán aki kénytelen vásárolni a takarmányt, az sokszor többszörösen drágábban tartja az állatot, mint gondolná.

 

Előzmény: vzorro (910)
olix Creative Commons License 2005.01.28 0 0 913
hát nem. amúgy is tepsibe szántuk, de az meg nem olyan könnyű. így legalább rá leszek "kényszerítve".
Előzmény: vzorro (912)
vzorro Creative Commons License 2005.01.28 0 0 912
Akkor sajnos abból sem lesz tenyészállat.
Előzmény: olix (911)
olix Creative Commons License 2005.01.28 0 0 911

az egyik újszülött gödölyéről kiderült, hogy három csecse van :-)

vzorro Creative Commons License 2005.01.28 0 0 910
Saját tapasztalatok szerint ill. irodalom alapján a lucernaszéna egész évben etethető a kérődzőkkel úgy hogy jól hasznosítják .Sajnos az ára ill. a hozzáférhetősége nem olyan mint a rétiszénáé (legalábbis mifelénk) de a kitőgyelési időszakban etetve jó hatással van az egész laktációra ill. szárazon állásig mindenképpen a több tejjel meghálálják az etetését a kecskék.

A várható ellés előtt 3-4 héttel érdemes elkezdeni az etetését a szoktatás szabályai szerint(először max. 1/3 adagban) de ha nem sok van akkor ez az adag maradhat a későbbiekben is. Ha van bőven akkor teljesen át lehet rá térni, és ha már van friss azt fonnyasztva lehet etetni . Mivel magasabb fehérjetartalmú ezt az abrak összeállításánál is figyelembe kell venni. Ismerek olyan kecsketartót aki intenzíven tartja kecskéit és monodietikusan csak lucernaszénát etet+ abrak. Így állandó lesz a tejminőség, sajtkészítésnél ez nem mindegy. A luc. széna azonban mindig jó minőségű legyen nálam már sajnos egy félig penészes kis bála is bajt okozott , erre mindig oda kell figyelni.
Előzmény: esterella (909)
esterella Creative Commons License 2005.01.27 0 0 909
A takarmányozáshoz lenne egy kérdésem. Eddig a "lányok" réti szénát kaptak, de úgy tudom, hogy vannak bizonyos időszakok, amikor a lucerna kedvezőbb takarmány. Melyek ezek az időszakok? Pl. most ellés környékén jó lenne-e adni nekik, vagy majd később?
esterella Creative Commons License 2005.01.27 0 0 908
Üdv a csapatban Vzorro! Ebben a kis csapatban mindig szívesen vesszük a jótanácsokat, bizony egynémelyünkre rá fér! :-) Például rám is, mint kezdő kecsketartóra.
Előzmény: vzorro (907)
vzorro Creative Commons License 2005.01.27 0 0 907
Elnézést kérek egy sor  lemaradt! Valahogy úgy hangzott hogy:Tisztelettel köszöntöm a fórumozókat mint itt először jelen lévő kecsketartó.
Előzmény: vzorro (906)
vzorro Creative Commons License 2005.01.27 0 0 906
Külön gratulálok a Dudar oldal létrehozójának, működtetőjének, már régi űrt töltött ki ezzel.

Remélem a jövőben én is egy pár hasznos tanáccsal tudok másokon segíteni gyakorlati tapasztalataimmal.

A sorokat olvasva szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy az ellési időpont meghatározáshoz ne használjuk azt, hogy milyen váladék ürül a tőgyből mivel ezzel utat nyithatunk az ellés előtt különböző baktériumoknak a tőgy felé. Az ellés után viszont mielőtt a gida szopna érdemes az első sugarakat kifejni, így a szopás könnyebb lesz és a beszáradt baktériumokkal erősen szennyezett „ dugót” is eltávolítjuk. .A kukoricamolyos hozzászóláshoz jó tanácsként szeretnék annyit hozzáfűzni hogy nehogy bekerüljön ez a kukorica a többi szemes termény közé mert elfertőzi azt is.

andreja Creative Commons License 2005.01.27 0 0 905

Ez nem operatív tanács lesz, hanem jövőre néző. Az ellés néhány napos előrejelzését legbiztosabban és legpraktikusabban a kézből való pároztatással lehet biztosítani. Ha pontosan tudod a fedeztetés időpontját, akkor tudod a várható ellés időpontját is. Ennek számos egyéb haszna mellett ilyenkor alaposan figyelheti az ember a kecskéjét, és a kecske porcikáinak valamint viselkedésének változásait, abban a biztos tudatban, hogy ezek tutira az ellés előtti dolgok, és nem csak talán.

 

Előzmény: GőgösGunár (896)
andreja Creative Commons License 2005.01.27 0 0 904
A kukoricát én eladnám egy malacos embernek, a coca mindenevő, jobban fog örülni a lárváknak. A pénzér meg vennék hibátlan kaját a kecskéknek.
Előzmény: barni_boci (902)
andreja Creative Commons License 2005.01.27 0 0 903

A száraz kenyér  abraknak tekintheto takarmány,  ha nem penészes (és akkor se volt az, amikor még nem volt száraz) és etetéskor se válik azzá (nem áll előttük korlátlanul) , akkor majdnem annyi adható belőle, mint egyéb magokból. Nedvszívó és duzzad, ezért kevesebbet. Vagy eleve nedvesen (akár ivósan, ha szeretik), de akkor szigorúan csak annyit, amennyi rögtön elfogy. A beszerzési forrás biztonságos legyen fenti szempontból.

Előzmény: barni_boci (902)
barni_boci Creative Commons License 2005.01.27 0 0 902
Gratulálok minden újszülötthöz, akinek már lehet! Két takarmányozási kérdés merült fel Soma kapcsán:

Mit gondoltok a szárazkenyér etetéséről? Mennyi adható naponta károsító hatás nélkül? Vagy egyáltalán rendszeresen szabad etetni?

És mi legyen a molyos kukoricával? Felbontottam egy zsákot, és tele van hálós foszlányokkal, meg fagyott/halott lárvákkal, lepkékkel. Darálva lehet adni, vagy szemétbe vele?
esterella Creative Commons License 2005.01.26 0 0 901
Szia Mooni! Köszi a válaszokat, azt hiszem most már az elméletet tökéletesen tudom, már csak a gyakorlatban kell hasznosítanom! :-) Már alig várom!!! Írj, ha történik valami.
Előzmény: Mooni (889)
esterella Creative Commons License 2005.01.26 0 0 900
Gratula Olix! Képeket kapunk? És időben jöttek?
Előzmény: olix (895)
esterella Creative Commons License 2005.01.26 0 0 899
Szia Gőgös gunár! Üdv a csapatban, jó hogy átjöttél, javaslatom nézdd vissza a topicot, kicsit előbb még több és részletesebb tünetet is leírtak már a kedves topic-társak! pl. zselés popó, meg stb. :-) Ilyeneket a szakkönyvekben sohasem fogsz olvasni, pedig ezek a használható információk.
Előzmény: GőgösGunár (896)
dudar Creative Commons License 2005.01.26 0 0 898

Én akkor szoktam odafigyelni amikor észreveszem, hogy "leesett" a has. Addíg úgy néz ki mintha kövér lenne, de az ellés előtt 1-2 nappal lógni kezd a has. a többi jelről már írtak.

olix Creative Commons License 2005.01.26 0 0 897

kitőgyel. sárga váladék fejhető a csecsből.

péraajkak néhány nappal előtte megduzzadnak.

nagyon nagy a hasa és rugdosnak benne a bébik. (de ez már sokkal hamarabb is).

nekem eddig csak két kecském ellett egyszer-egyszer, de teljesen különböző "tüneteket" mutattak előtte.

Előzmény: GőgösGunár (896)
GőgösGunár Creative Commons License 2005.01.26 0 0 896
Sziasztok!

Lenne egy kérdésem. Milyen jelei vannak annak, ha egy kecske elleni készül, de legalábbis márcsak napok kérdése a dolog? (Mert már igen szépen ki van gömbölyödve a lelkem:) )
olix Creative Commons License 2005.01.26 0 0 895

sziasztok

mától kettővel többen vagyunk, mindenki jól van és egészséges.

esterella Creative Commons License 2005.01.26 0 0 894
Andreja és ha szépen megkérünk, raksz föl róluk fotót?
Előzmény: andreja (890)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!