Attila vagyok.3év után tegnap települtem haza Hollandiából.most egy kicsit pihenek,és majd lépnék Ausztriába mert közel van(már elegem volt az évente 1-2hazajárásból 1400km-ről+a holland élet drága,lakás,megélhetés stb).
gyorsan átfutottam pár dolgot,illetve néztem a lejjebb betett linket.
ha jól látom akkor Ausztriában is működik a holland rendszer tehát hogy munkaközvetitőn keresztül dolgozik az ember(manpower,randstad,tempoteam stb).
nyelvtudással nem hiszem hogy gondom lesz,lévén folyékony holland német és angolos vagyok(hollandul a német tudásom alapján tanultam meg).
talán az sem lesz hátrány hogy 3év logisztikai gyakorlatom van az egyik nagy multicég hollandiai központjában,ahonnan többek között Ausztriát is elláttuk termékkel.
lenne ugyan kérdésem,de tudom hogy most még más a rendszer mint május 1 után lesz.gondolok itt a holland SOFI szám(kombinált adó és tb szám) osztrák megfelelőjére.a biztositási szisztéma tudom hogy más mint a holland,ahol magánbiztositók vannak és azzal köt az ember(kötelezően) biztositást amelyikkel akar,nem a fizetésből vonják a tb-t.
szóval igyekszem átfutni a fórumot(a Hollandiai magyarok fórumán rendszeres gond volt hogy egy új kettő oldalt nem volt képes visszanézni hanem jöttek a kérdések,mindig ugyanazok),aztán ha valamire nem találtam választ akkor kérdezek tőletek.
Tudom,sokan csak kérdeznek itt a fórumon.De sajnos én még nem tudok tapasztalatokat megosztani ausztriával kapcsolatban.
Érdekelne,hogy mennyire igaz az,hogy májustól könyebb lessz dolgozni ausztriában.Mert olyasmit hallotam,hogy májustól simán megkaphatod az adószámot.De érdekelne,hogy mi kell ahoz konkrétan,hogy ausztriában dolgozhassak.Milyen papírok és mi egymás.
Halottam dolgokat Burgerland tartományról is ahol állítólag sok az öreg és szívessen látnának fiatalokat vagy fiatal párokat letelepedés céljából.Megmondom őszintén,hogy sok mende mondában nem hiszek de nagyon örülnék ha valaki tudna nekem ebben segíteni.Lenne valaki aki beteget ápolna szívessen.Erröl is éredeklnének dolgok,esetleg konkrétan munka is ha valaki tud valamit.De persze nem ezt várom egyből ettöl a fórumtól,de nem haragudnék meg tutira ha egyböl lenne valami munka is. :)
Szóval elöre is köszi a segítséget!
Nachstern milyen az új verda?
Ha jól tudom mazdára tértél a szuzukiról,ismerlek a forumról! ;)
No rákérdeztem a múltheti próbamunkára,8 főből négy jelent meg,ebből egy főnek volt megfelelő a nyelvtudása,annyit mondott a közvetítő hogy ő volt az egy aki értette és válaszolni is tudott,ha nem is mindenre,de neki sikerült.Van remény:-)
Ezt megse láttam amit irtál:-),én tegnap este újságokat böngésztem,ugyanúgy mint itthon
fenn vannak,az expressz,bazár,ott is van osztrákba bazár,Kleine zeitung,meg még gondolom van több is ,csak valakinek fel kellett nyitni a szemünket:-)De én most tényleg komolyan veszem a felkészülést ,jó három hetem van,én nem küldözgetek egyenlőre pályázatokat,
mert mindenhonnan az jön hogy kell a munkavállalási.Nachstern amit múltkor ajánlottál Svájci céget ,azt üzente hogy nem tud az én szakmámnak megfelelő állást adni,holott szerelőket keresett,átnéztem a honlapjukat,hát bútort is szerelnek.Csak nem akarta mondani hogy magyar vagy és sok veled a baj .