Akkor ott terhelés alatt kezd el szorulni,feszülni valami az tuti és az a tengely adja meg magát nem pedig más. Szét kéne jobban nézni abban az első hídban mert lehet a difi halt meg és üresen minden oké,terheléskor meg megszorul és nem kifelé hajtáskor,hanem visszahajtás miatt csavarja szét. Lehet ha pl. jégen mennél,csúszna az a kereked mert nem birna visszahajtani talajról rendesen. Ha kifelé nézzük a nyomaték útját és tegyük fel úgy erőlködik,akkor meg a végáttételben a kerék mögött van valami gebasz és azt nem birja "átfordítani" aztán elcsavarja a tengelyt. Bocs ha kicsit szakmailag primitív voltam,de igy érthetőbb elmagyarázni.
Jó estét. SZtem emeljétek meg az elejét és pörgesd a bal kereket, akk a másiknak nem szabad és utána pörged a jobbat és a balnak nem szabad. ha nem igy van lehet h beszarik az első difi.sztem 1 próbát megér. A malac ki van herélve?
Köszönöm Holmer. A gumi méret jó, mert a gyári van rajta. De leginkább az bosszant hogy alig dolgozik a gép és eltöri. Amit most eltört, az egy napig bírta. Hézagolva kivan, nem szorul és nem melegszik. Egyszerűen fogja magát és elroppan mikor hajt. A jobboldali már 12 éves azt nem töri el? De a balt mindig eltöri, azzal se volt gond amíg nem kapott homlokrakodót. Akkor törte el az elsőt, kicseréltük azzal ment két hetet és eltört. Arra gondoltam hogy túl nagyot fog a homlokrakodó miatt, de miután levetem akkor is fojtatta tördelést. Én arra tippelek hogy rossz az anyagminőség, pedig direkt az oroszoktól veszem raktáról.
Az egyik ember itt a környéken félig hagyta a detk-et folyékony műtrágyával, teljesen szétrohasztotta a tartályt. Olyannyira, hogy kalapácsal ráütöttünk beszakadt a lemez.
A műtrágya szórás után le kell mosni a traktort meg a szórót is mert szét rohad hamar. Főleg a fülke alja, meg az akkumlátor doboz.
A környékünkön van egy vállalkozó az műtrágyával foglalkozik export import,és annak 3-rom éves 920.3-as szerte szét rohadt mindene.Ugy mintha legaláb 30-éves gép volna.
Műtrágya ami nagyon rohasztja, azt le kell mosni mindjárt a szórás után. Az enyémnek is ez a baja a fülke alja elvan rohadva főleg az akku helye. Ezért is van az önindító alá felcsavarozva az akku láda a félrámára mert a gyári helye elvan rohadva és ráülne a tankra, ha betenném az akksit.
Én lemosom mindig főleg permetezés után mert ha rászárad nagyon csak rohad a kasznija, és amugy a régi kis fülkéseknek ez az átka hogy a Tsz ekben permetezés után nem nagyon volt lemosva. Én permetezés után be sem állok a garázsba mig nincs lemosva.
Tudom, hogy a hideg zsíroldó mindent visz, de legtöbbször a brigéciolhoz könyebben hozzálehet jutni. Azt felejtettem el még írni, hogy mosogatni én nem nagyon mosogatom a gépet csak akkor ha valamit szerelni kell rajta és az a rész retkes. Nem limuzin ez, hogy hetente lemosogassam. Kisfülkésbe meg nem nagyon van kárpit kompresszorral kifujatni a port, vagy, ha már sok a por akkor slaggal kiveretni a retket azt bucsu. Kiállni a napra és meg is szárad hamar csak az ülést ne vizezd össze. :-)
Munkagépek ezek nem kell patyolatnak lenniük, a karbantartás nem trepni kiporszívózásnál kezdődik hanem a megfelelő időben lecserélt és minőségű olajnál, légszűrő, üzemanyagszűrő cserénél meg a zsirozandó helyeknél amit sokan elfelejtenek lekenni. Elnézést ha hosszúra sikeredett.
MTZ 80 nagyfülkés, ez nem neked szól speciel, csak úgy általánosságba irtam. :-)
Üdv! A KARCHER tényleg jó. Nekem is ilyen van. Semmi baja nem volt még. Kb 2-3 éves.Én is 15 körül vettem. A festéket is leszedi ahol gyengébb. Én a mosást elég gyakran szoktam csinálni. Brigéciollal beáztatom aztán a magasnyomásnyomású mosó. Ha az ember már úgyis kiadja érte a pénzt akkor már megéri nem valami gagyit venni.
Üdv mkinek! Én azt nem tudom h a legkissebb sárga milyen de azt tudom h most vettem egy zöld szinü (kb ugyanakkora név a gépekben)a legkissebbtől eggyel nagyobbat 22e-ért.Az egy nagy határ szar!!!Olyat ne vegyél.Originál zárjegy a dobozon minden szép csak a gép aljára az van irva h Made in China!-((
Szia! Olajat olajsarat hideg zsíroldóval szokták mosni, de nekem hála istennek nem kell ilyen megoldást használni. De amúgy sterimó mosogatószer és mosókefe. Sterimóval sarat leveret, traktort beáztat lemossa mosószeres vízzel, utána sterimóval leöblít. Gumiszőnyeget kiszed, lemos. Gumiszőnyeg alját kiporszívózom, áttörölgetem a kárpitot és ennyi az egész.
Én csak simán slaggal, ha nagyon mocskos akkor brigéciollal lefújom és forró vízzel mosom. Aztán a lemezeket Ultra Derm-el, szivaccsal feldörzsölöm, leöblítem és csillog a lemez.
Én eddig csak slággal csapattam le jó alaposan, de nemrég vettem egy magasnyomású mosót és azzal mosok mindent . (A legkisebb mosót vettem 15000.-ért ,..megvagyok vele elégedve.)
Lehozza az olajsarat ,rászáradt földet ,..mindent,..még a lazább festést is ! :)
olajat, olajsárt brigéciollal beáztatni aztán magasnyomású neki.
De nem tudom milyen traktorod van, a motorháztetőt fülkét habos kefével átdörgölöd aztán levereted. A többi dzsuvát pl. blokkról, felniről, váltó, stb. meg magasnyomásúval aztán késsz.
Terepárós oldalakon,boltban lehet kapni dőlésszögmérőt,ha az megteszi.
Egyébként meg ha engedi,ki kell fordítani a felnit és ha ugy dolgozik a gép,akkor a part felőlit megtölteni vagy 150liter vízzel,akkor előbb esel ki az oldalablakon,mint hogy feldőlne :D
Ott valami más geb@sz van akkor. Gondolom ha az ötödiket csavarja szét,akkor már észrevettétek volna hogy hézagolási gond,feszülés van valahol alaphelyzetben. Nem melegszik jobban az az oldal véletlenül? Mert ha igen,akkor csak ott kell keresni a hibát. Másik ok amire még gondolni tudok,az az áttétel,gumiméret,visszahajtáskor üresmenetben valaminek engedni kell és ott adja meg magát mindig,de ez csak az én elméletem.
Üdv. mindenkinek. Van egy mtz, ami folyton tördeli féltengelyt. Az őszön eltörte a gyárit, és azóta folyton tördeli. Már az ötödiket törte el. Ha van valaki aki tud segíteni azt megköszönném.
Üdv.! Elég sok kell neki, hogy feldőljön. De talán ki tudod számolni, csak a súlypontot kell nagyjából meghatározni. Amíg a súlypont a legkülső alátámasztási ponton belül van, addig nem dől. Ez talán segít valamit (vagy egy jót röhögsz rajtam).
Partkaszálás ideje van! Csinálni akarok egy kis szintjelzőt a fülkémbe ami megmutatja az aktuális szöget. Az volna vele a bajom viszont hogy eddig nem találkoztam sehol se vele, hogy pontosan mennyi az Mtz borulási szöge. Ha valaki tud segíteni azt szivesen venném. Üdv
A másik ez volt az csak azt is lefestették pirosra. Viszont azt csak lefestették nincs rajta ajtó se. Talán kuplungozták.
Munkaügyben volt egy kis előrelépésem. Július 1-től a kisterenyei tehenészetet megveszi (vagyis már megvette) a mátramindszenti vállalkozó és újrabeindítja a fejést. Na szóval az a lényeg jelentkeztem oda és nagy esély van rá hogy felvesznek. Azért még máshol is próbálkozom hát ha összejön valami.
(A tengellyel együtt ki hajtod ) . fel nyomod a forgórészt benyomod a kulcsot a tengelyre és ki hajtod . Az also fedelet rögzíti 3 csavar azt szintén ki hajtod és le emeled a forgórészt a tengelyről .
Jó estét mkinek! Tudna valaki segiteni abban hogyan jön le a centrifugál szűrő forgórésze?Az anyát levettem fölüle mozog is fölfelé kb 1 cm de le nem jön.Kösz a segitséget!
Ide vele... :-)) Nah keresgettem ám, de magyart nem találtam! Igaz ruszkit meg nem is kerestem! Esetleg mtz 5-ét fel tudom ajánlani cserébe scannelve...igaz még nincs digitalizálva, de igény esetén nekiesek...
Visszaolvasva valaki tett pe pdf-es linket rá, de az már nem él...
Köszönöm a múltkori válaszokat, sok információt kaptam! Még egy olyan kérdésem lenne, hogy nincs e véletlenül valakinek 80- 82-es kezelési karbantartásia digitális formában? Nagyon sokat tudnátok segíteni vele! Köszönöm szépen előre is! Nem gond ha nem ingyen van...
Sajna nem lett befejezve pedig már csak a festés és a fülke rendbetétele hiányzott. Azóta így van(csak a motorháztetőt tették vissza) és így dolgoznak vele.
A fülke milyen állapotban van?ilyenkor lehet azt is javítgatni.Csapágyakat,fogaskereket szimeringet mi is cseráltünk a régi 80-as ba+tányér+kúpkerék,+néhány finomság.
Így már majdnem teljes generál van. Kicsit megelőzött, a télen akartam atomjaira szedni. A váltóban a 3-4-5 fokozat kerekei párban a tengellyel együtt, az összes csapágy. A difitengelyen a két kúposcsapágy, és a 4 vállascsapágy. Hidraulika szivattyú, vezértömb, kuplungtárcsa, és az összes szimerig és gumigyűrű a kuplungtól a hátuljáig. Az anyagi része: amit most költöttem alkatrészre: 120000Ft, de volt régebben vásárolt alkatrészem is. Ha ezzel készen vagyok akkor már csak a kormánymű felujítása, és az elsőhíd csapjainak cseréje a perselyekkel van hátra. Aztán festés.
samsung sgh-d900 as a teló csak a nagyfelbontású 3mpix képekkel valamint a nagyobb videokkal szívok mert a samsung pcstudio3 nem engedi.A mikro sd kártya az iskránénál van :-(
Fotó és méret alapján meg tudja csinálni ha feliratozással is foglalkozik. Nekem is van kollégám aki feliratozással foglalkozik tavaly ő csinálta a pótkocsira a feliratokat mai napig rajta van. Ha minden jól megy akkor a miénken ilyen lesz magy csak az 572 helyett 552. Ezt egyszerű megcsinálni. Még akár festéssel is. Az alapot lefested feketére majd száradás után a feliratot ráragasztod és lefújod szürkével, majd száradás után a betűket óvatosan eltávolítod és kész, meg tartós és nem válik le.
Én is gondolkodtam tegnap este, hogy hol lehet a legközelebbi ilyen bolt. Aztán jött a "szikra"............, a második szomszédban van egy vállalkozó, ő autóüvegfóliázással és feliratozással foglalkozik. Mutatok neki mintát, biztosan tud csinálni BELARUSZ feliratot is.
A matricázás majdnem jól sikerült. :) Hátulja faxa, de a motorháztetőt elrontottad. A kipufogó csappantyút fordítva raktad fel. A kisebbik fajta lett jó? Nem volt még időm elmenni a Kelet-agróhoz.
"Nógrádban traktoros állást nehezen fogsz találni"
Tudom és főleg a mi környékünkön nehéz, de azért keresgélek hátha összejön valami. Ahol voltam eddig (Berner, Új-Mező KFT) ott talán a nyáron tudnak majd munkát adni de utánna is élni kell az embernek. Ha minden igaz akkor a terenyei tehenészetet megveszi egy mátramindszenti vállalkozó nála már voltam talán ő majd felvesz oda. Addig viszont még megpróbálok 1-2 helyet itt a környéken. Járkálgatok mindenhova hátha összejön valami.
Szia! Na ez eléggé szomorú dolog. De szerintem Nógrádban traktoros állást nehezen fogsz találni, hacsak nem saját magadnak csinálod. De egyet meg tudok érdeklődni.
Nos épp munkát keresek tehát ha valaki tud traktoros munkát vagy hogy valaki traktorost keres Nógrád Megyében az legyen szives jelezni vagy tudatni velem itt.
Ha kell a telefonszámom is megadom. Előre is köszönöm.
Pécsen van egy kis cég, ilyen "dizájner" reklám feliratok stb. csinálnak, fiam ott szokott csináltatni. Nem is dolgoznak drágán és jó minőségű. Időjárást, benzint, olajat bírják.
Freddy, matricát lehet csináltatni olyat amit akarsz. Fiam csináltatott a motorra, nem is drága. Majd, ha lefestem a 80-ast akkor lessz rajta eredeti cirill betűs matrica.
Nekem is 15,5x38 gumik vannak széles felnit is szereztem. Mikor vettem a 80-ast akkor 16,9x38-as Pirelli gumik voltak rajta, nagyon gyorsan ment. :-)
A hátulja is szét van szedve, teljesen üres volt. 6 db csapágyat cseréltünk ott is. Majd holnap teszek fel képet róla, most megyek melóba....................
Látom jól szét robbantottad . Viszont ha gondolod meg . Ajánlanám a hátsó difi házat is javítsd ki . ( Előtéthajtás csapágyai , hézagolás) Na igaz nem én fizetem , csak sokan abba a hibába esnek , hogy azt úgy hagyják ahogy van ,és egy idő mulva kezdheted az egész műveletet előlről .Hisz a fém forgács az végig le rendezi az alkatrészeket .
Jó reggelt mindenkinek! Szerintem semmi baja nem lesz mivel sok turbóson fent van és hiba nélkül működnek. A gyári kipufogó is egy cső át lehet rajta látni csak hangtompítást végez az a baj, meg nehéz és letöri a csonkot.
Hali ! Még csak háromszor voltam vele a szőlőbe permetezni.....semmi probléma nem volt vele..Másra sajnos még nem nagyon volt lehetőségem,mert állandóan esett az eső..:-( Az izzításhoz akarok most valami Petróleum keverék félét keríteni hozzá. MTZ-s szakboltba ma nem kaptam....
És az enyém jobban tetszik,mert azon széles kerekek vannak.....:-) ...persze az -az új jobbén kéne !!! Amelyiken keskeny kerekek vannak,az nekem nem traktor !:-)
Igen ezt én is tudom ! De,,, sajnos a matricacsík,1,5cm-rel szélesebb mint a motorháztető oldalán lévő csík...:-( Az 550-es MTZ-re pont jó volt...de ide széles..
De lehet hogy leveszem és teszek-rá majd másikat,de már úgy,hogy a két széléből levágok majd valamennyit zsilettel,hogy beférjen.....(..mer azért ez engem is idegesít így..:-) Olyan eredeti korhű matricákat,már nem lehet kapni sajnos.....:-(
Tárcsarugónak írja a könyv. Az 552-es alkatrészkatalógusban nincs benne, csak a 82-esében. Azért van szétszedve, mert az alsó tengelyről lejött az anya menetestől, és elment az összes fogaskerék hátra. És ha már szét van szedve, akkor kicserélem benne az összes kopott csapágyat és fogaskereket.
Heló! Ilyen alkatrésszel, én sem találkoztam a váltómban. Biztos valamilyen hézagoló alátét lehet. Egyébként az 50-es és 80-as váltóházak nem teljesen egyformák. A 80-as váltóháza erősítettebb, viszont a benne lévő alkatrészek nagyjából ugyan azok. Neked miért kellett szétrántani a gépet? Én már szinte kész vagyok vele. Ma már be lett indítva, még a fülke belsejét kell rendbe szedni és kész van. Majd a vallatásnál kiderül, hogy jó dolgoztam-e.
Én haverommal eggyütt Szécsénybe jártam a Péterkei sulit meg se néztük. Lehet hogy nekünk is oda kellett volna menni. Szécsény se volt rossz csak ott az oktatás színvonala más volt.
Ezt a 80-ast 880-ért hirdetik Meggyasszón .......itt van 20 km-re. Ha kicsit hamarabb hirdetik,lehet hogy ezt veszem meg..:-) ..szépen van belől kárpitozva...
Üdv Mindenkinek! Én eddig csak jó infókat hallottam meggy árral kapcsolatban. 120-150Ft/kg induló ár és ez csak fel-felé fog menni, mert az esős idő miatt rossz lesz a minőség. A raktárak meg majdnem kiürültek teljesen. A jó minőségű meggynek lesz árra szerintem. Több konzervgyár keresi a nagy meggytermelőket csak vele szerződjön. Ha nagy a terület akkor küldi a rázógépet az ország terültére bárhova. Hangsúlyozom az ország területére bárhova! Úgyhogy kell a meggy.
Az IH tarktor nagyon jó gép volt. Nálunk megfőzték a motorját és Berner eladta.
Igen a kék billencs volt itt de már nincs meg. A 3db 516-osból csak 2 volt itt. Az egyiket (a kék) alkatrésznek hozták át. A barnával Varga Jani járt amíg el nem adtuk. Az 514-essel Gecse Laci bácsi járt de azt is eladták Jánosaknára. Az 512-essel Andrási Zoli bátyja Andrási Jani járt amíg szét nem vágták és leadták a vasba.
A HR-2-esnek csak az egyik munkahengerét kellett volna kicserélni de azt is inkább eladta.
2 db 82-es AAT-775, AAT-776, 2 db 552-es, YDB-182, AO O179, 1 db 550-es YDB-183, 1 db IH traktor YDB-184 1 db IFA, ha jól tudom a kék billencs, 1 db HR-2, 1 db E-512, 1 db E-514, 2 vagy 3 db E-516,
Ez merre van most? AAT-776 volt a rendszáma, mi csak "nagykerekűnek" hívtuk, mert hátul 16,9x38-as Taurus volt rajta. A Lada órája szerint több, mint 60km/órával ment...........
Kékcséről vettük eredetileg 552e 1992 es a volt gazdája lefestette pirosra de előtte meg zöld sárga volt. A fülke tetején még látszott a zöld meg a felnik sárgák voltak.
82.1-re mert lassan érik a motorfelújítás és ha már szét kapjuk arra gondultunk h rárakjuk.kössz a linket majd irok neki sztem.És am miért kell rá vákumszabályzó?
ha turbósitani szeretnél akkor a kelet agrónál érdemes megvenni a szettet,minden benne van nem kell járkálni ezért-azért ha hiányzik valami.az adagolóra is van vákumszabályzó amit máshol nem adnak a turbósitáshoz ha jóltudom.
Jó napot mindenkinek. Olyan kérdésem lenne hogy vásárolt-e valaki már turbósításhoz szükséges csomagot a keletagro-nál és ha igen akkor milyen tapasztalatai vannak azzal kapcsolatban, mert nem tudom h mennyire birja a hagyományos dugó ha kap egy turbót.Ezért vagyok kíváncsi vagyok minden pozitív és negatív tapasztalatra. válaszokat előre is köszönöm.:D
Írták már többen is, hogy az újból folyik az olaj az elsőkeréknél. Nekik az volt a gond, hogy túl volt töltve. Majd kidolgoza a felesleget és akkor eláll a folyás. Nálunk falubelinek is volt ilyen gondja neki is idővel elállt a folyás.
Nekem Bernernél az 552-es volt a tanulótraki még anno 2003-ban. Akkor még mind a 4 MTZ-nk zöld sárga volt. A 82-es és az 552-es 2005-ben lett átfestve és felújítva. Akkor nagyon patent gépek lettek. Most aki éri az üti vágja. A 82-es az pár évig Kalapaton volt etetős traktor tavaly kaszáláskor lett újra befogva.
Járó motornál egyenként lazitsd meg a nyomócsöveket és kiderül melyik az. Így videóról nehéz megmondani mi ad ki zörgő,csattogó hangot. De szar porlasztó miatt nagyon fos hangja tud lenni, főleg szemből.
Üdv Mindenkinek! Először nézve a videót én is füleltem, de rájöttem, hogy a kamera torzít egy kicsit. Szépen jár az a motor. Max annyi baja van, hogy a kipufogó fel van lazulva és az zörög.
Pár hete nézegetem a topicot de csak most regiztem.
Magamról annyit hogy 23 éves vagyok a Nógrád megyei Kazáron lakom. Szakmám szerint Növénytermesztő gazda és gépész vagyok. Suliba Szécsénybe jártam. Egy jó ideje már én is traktorozom.
Igen, szabadtéri.........., sajnos. A kattogás okára még nem jöttem rá. Előre forgatva a kereket csak kattog, de hátra forgatva meg is akad. És csak a jobb oldali kerék. Holnapra már nem mondott esőt a tv, talán tudom tovább bontani.
Szó szerint állok......................, kedd óta esik, talán fél nap volt esőmentes. Egy hiba már megvan a váltóban, a csőtengelyről lejött az anya (menettel együtt........). De még a difiben is kattog valami..............
Akkor csinál úgy hogy amikor azt a videót nézed(amit másolni akarsz) akkor az internetcímet(ami fent van) folyamatos bal egér gomb nyomással kijelölöd majd ráklikkelsz jobbgombbal és a"másolás"-t választod.
A hozzászólásodba alul van olyan hogy "új link"megint megnyomod a jobbgombot és "beillesztés"-t választod,...a "szöveg"-hez beírsz valamit ,ezután "felvesz" ,végül "beilleszt".
Nem nehéz ! :-)
((A belinkelt internet cím előtt csak 1-szer legyen ott a "http:// "!!)
Egész nap normálisan működött, az utolsó emelésnél már nem ment. Mint amikor a visszatérő (vagy mi a neve.??) szelep beragad. Teljes gázon lassan emel, de ha lejjeb megy a fordulat, már ejti is le a munkagépet. Szivattyúhang nincs, olajszint rendben, gyorscsatlakozók jók. És csak a baloldali kivezetés csinálja, a másik két tolattyú normálisan működik.
Amikor lenyomom a kart, teljesen olyan, mintha valahol folyna kifelé az olaj. Átdugtam a csövet a másik oldali csatlakozóba, akkor simán emelt, és végállásban visszalökte a kart.
Üdv mindenkinek. JÓZSI ha a két kar tökéletesen működik( alapjáraton emel és tartja is a sújt) akkor az nem tolattyú és ház kopás hanem valami mechanikus gond lehet, ami lehet hogy egyszerűen javítható, én a helyedbe ha kiszerelem szétszedném, lehet valami apróság.
Csak a jótállási jegyet találtam meg a számlát nem (2001-es) . az vásárló sajnos már nem él (emiatt a 8 év állás) én később kerültem a családba de emlékezetük szerint kb 1,5 mill volt (szerintem ez áfás ár lehetett) Ha hétvégén az idő is engedi pakolunk, akkor jön foto.
Az alkatrészkatalógus R75 33R jelöléssel írja, a 80-82-ben, és az 550-552-ben is a vezértömböt. A minden állásban rögzítettet én a kisfülkés 50-esekben tudtam.
Ennek vissza van vezetve. De ez valamilyen feljavított tömb lehet, mert minden állásban rögzített volt a kar. Az eredetinél a süllyesztő állásnál fogni kellett, csak az emelés, a semleges és az úszó volt rögzített. Holnap teszek fel róla képet, meg a többi bontásról is. Ma nem volt kedvem se hozzányúlni, meg szinte egész nap szakadt az eső.
Ugyanúgy kötötted be? Két fajta létezik tudtommal. Van a régi ott 2 motort kapcsol, meg van az új ott meg már csak 1 motor van. Annyira nem ismerem a bekötését, de ha jól tudom akkor az 1-es fokozatba sorba van kötve a két motor, ha meg a 2-esbe megy akkor párhuzamosan van kötve. Nekem most ez ugrik be, lehet majd más mást ír.
Ez még 2 motoros, vagy már csak egy van benne? A régi, 2 motorosnál a kis fokozat úgy van megoldva, hogy sorbaköti a két motort, a gyors fokozaton pedig külön-külön vannak testelve. Szerintem a vezetékek közt keresgélj, nekem már volt ilyen problémám.
A bal oldali+ hátsó kivezetés nem működik, csak teljes gázon emel, de a jobb kivezetés és a hátsó függesztő működik alapjáraton is, visszapattan a kar is végállásnál
Sziasztok! Kérem segítsetek. Panorámafülkés MTZ-m fűtőventilátora csak a 2. es fokozata működik. Mi lehet a hiba? Ha van valami tippetek van legyetek szívesek írni.
Már rég nincs benne a szabályzótömb, és most a vezértömb is megbolondult. Ki akartam húzni vele a nyár végéig, de most, hogy lent van a fülke, már kicserélem azt is. Így legalább van hely hozzáférni.
Üdv! Elméletben nem kellesz visszakötni, mert belül tudtommal 2lyuknak kell látszódnia és ott megoldott a visszavezetés. Erőszabályzó nélkül akarod használni?
ha a bekeretezett tipusszámú vezértömböt teszem a trakira (P75-33), akkor lesz 3db csatlakozás rajta, és nem kell a vezérlővezetéket visszakötnöm a tartályba. Jól gondolom?
Elég jól kezdik csinálni. Amit eddig vettem náluk még gond nem volt vele. Igaz árban egy kicsit húzósabb a többi alkatrész bolttól, de minőségben jobbnak látszik.
Nem vagyok sértődős de ezt eddig nem találtam meg csak egy másik 2000-est. ez tényleg egy ütött kopott szutyok, az enyémen természetesen minden: feliratok matricák és szerkezetileg is eredeti szinte gyári állpotban van. egy pajtában áll 8 éve amit most eladtunk és ki kéne pakolni ezért eladó ha valakit érdekel képet hétvégén teszek fel
Üdv! Ok értem, de az agrón 1000 literes van hirdetve pont ugyanolyan amit Freddy berakott tegnap este. És ebből gondoltam vagyis feltételeztem. Bocs ha megbántottalak. Én erre a hirdetésre gondoltam ami tényleg le van amortizálva becsületesen:
Én nem hirdettem még sehol. Megnéztemaz agroinformost de az amúgy 2000-es az enyén ezres. én a belinketre csak azért montam hogy így néz ki mivel ez a gyártmány.
Ha a szívócsatornára gondolsz akkor a turbó tengely tömítésnél engedi be, nekem is olajos valamennyire , ha ez az olajfogyasztásban nem mutatkozik és a kipufogón meg a turbó csigaházán kívülről nem okádja, nem hiszem hogy nagy gond lenne.
Régótaolvasom topikot, sok hasznos infót gyüjtöttem, bár mtz-t soha nem vezettem.
Némi tapasztalatom csak az MTZ kistesói vtz2048-ban és T/30A80 ban van hobbi szinten 50-60 óra évente. remélem rövid bemutatkozásnak elég.
Tudom off de hátha valakit érdekel (szőlő-gyümölcs tagozat) :turbmatic 1000 permetező 2001-es 2 évet dolgozott azóta (családi okokból ) 8 éve fedett helyen áll eladó lenne korrekt áron, vagy szerintetek mennyit érhet most egy ilyen.
Nekem is véletlen............ Szombaton kaszálás után tolattam a helyére, volt egy koppanás és megállt a traki. Előre mozdultam, majd megint hátra, akkor ment, de aztán megint megakadt. Az alsó tengelyen lévő fogaskerékcsoport mozog kb. 1 cm-t hosszirányban. De a rosszabbik dolog az, hogy a hátsóhídból fogdarabok jöttek ki. Ma levettük a fülkét, holnap jön a többi bontás ( ha az eső el nem mossa............ mert műhelyem még mindig nincs sajnos............)
Persze ha kotyog akkor előbb utobb abból gond lessz,persze,hogy egyet értek ezzel.A kotyogó kup fogaskerék az előbb utóbb a koronás anya fellazulásához vezet.Én ezért javasoltam a rendsodróvillás megoldást mert ha valami miatt egyszer meg van bontva akkor érdemes jóll és biztosan megcsinálni.
Nem , nem . Ha így találták ki akkor ennek is jónak kell lenni mint a többinek . Viszont az elsődleges szempont a kúpkerék és a tengely illesztésének a ki választása . Ha az kotyog , már a vásárlásnál az fel fog lazulni . ha nem az anyát veri le akkor a csapágyat teszi gallyra. Gondolom egyetértesz a feltevésemmel .
Igen látom a sasszeget,én azt mondom neked ha neked ez a dolog bevált akkor igy is jó én csak jótanácsot probálok álltalában adni,itt mindenkinek.És egyébként remélem nem érzed magad megbántva?
Ma beszéltem telefonom Szaby-val...azt mondta hogy mostanában nagyon elfoglalt ! Esténként néha beolvas,de írni már se kedve se ereje nincs........ Viszont ígérte hogy nem sokára tiszteletét fogja tenni !:-)
Namármost ha valódi 45-ös motor van benne akkor 80-as hüvelyekkel van szerelve, ha 48-assal akkor nem tudom, elvileg a 48-as motort már csak egy apró lépés választja el a JUMZ 65-től! Estére jönnek tán a 45-ös kollégák és majd jól kijavítanak ha nem így van!!
Üdv mkinek! Nálunk a pötty azt jelenti h a biztositást(jelen esetben a rendsodrófogat)hegesztővel lepöttyölik h ne tudjon kicsúszni.Igy nem "bántod"az anyát és a menetet sem és mégis biztos a dolog és utana még oldható is roncsolás nélkül!
Ja meg akkor van szopás ha műhelyben csinálják ahol fűlkét nem tudod már levenni,utólag mert nincs hely,és szétszedés után kiderűl hogy gond van a bolygó művel is.....................szivás van ám akkor................
Nem szerencsés ha rajtavan a fülke.Hacsak nincs valakinek etióp testalkata.A legjobb ha le van szedve.Meg el is férsz,fértek rendesen.(ja meg nem ütőd,vered be a fejedet)
Nem nem gond,nincs harag,őrűlők neki,hogy bele folytá a beszélgetésbe legalább adatokat is tudtál irni,mert én igy nem vagyok felkészűlve,csak akkor mikor ezekkel foglalkozok.Egyébként teljesen igaz amiket irtál.
Üdv mindenkinek. Azt hogy nagyfülkést lehet széttolni az biztos mert már én is csináltam, jó kínlódás . De ez kisfülkés 80 -ason egyáltalán kivitelezhető? Ott még szűkebb minden.
Hú,te jóll felkészűlt vagy, én az adatokat már anyira nem tudom mert mindig amikor szerelek akkor nézek utánna a dolgoknak.Egy biztos az anyát meg kell huzni jóll,ha szerelnék akkor a havertől elkérném az érték katakógust és utánna járnák pontosan.
Igen -igen de viszont a rendsodró pálca acél de rugalmas acél nem pedig rideg acél.Ezért birja azt a terhelést a váltóba amit ott kap mert rugalmas acél,ha rideg acél lenne lehet ,hogy anyit semm birna mint a sas szeg.
Ha húzod az anyát szerinted nem feszül a csapágy ? A 25 Kp és az 58 + - 0,15 mm hézagolása adja meg a csapágyak feszességét. Abban a váltóházban amelyiket AR es első csapággyal szereljük .
Az oké, hogy van rutin de mibe van rutin mert ezek szerint a szerelésbe nincs mert az elmondásaid szerint jőnnek vissza a gépek szerelés után.A főnőkről meg annyit,ha nem veszi észre,hogy egy év alat 1 gépet menyit szereltek és kőltőttek rá netalán esetleg ugyan arra a hiba miatt akkor az meg nem főnők hanem...............
Tudod milyenek a főszerelők... Lehet 40 éve ott meló de nekem egy lakatos szakmával ne berregjen. Persze a főnök neki hisz mert ő nála van rutin. Mondom jah van nézzétek meg azt a gépet amiket ő csinál. Mind visszajön a műhelybe. Utána meg küzdök én vele.... Mégis tudod a nagy szaki van megbecsülve ..
Az igaz de itt a tengelyre hutod rá a csavart ami a kup fogaskereket szoritja fel a tengelyre.Persze a kupos csapágyat nem spanolhatod őssze mert akkor meg zabálja magát.
A heggesztés azért nem jó, mert ezeket az anyagokat, ha jóll tudom rétegelten edzik mert csavaró hatásnak van kitéve,belűl puhább kivűl egy bizonyos átmérőben keményebb az-az pontosabban kéreg edzik,és eben a kéreg edzésben a hegesztés megrepedhet elválik a heggesztés a tengelytől. A másik meg,hogy nem szerelhető,és ugy tudom egy ilyen tengegy kb.25-30ezer pénz.Nyugodtan megmondhatod a főszakinak,hogy ha sima stiftel csinálja akkor ha a géppel sokat járkálnak oda-vissza lűkvercbe,meg sokat pótkocsiznak vele akkor még sok ilyen csavart cserélhet meg sokszor szét huzogathatja a masinát amiket csinál.
Helló ha szét van tolva mi néha le is szoktuk hegeszteni Sajnos nekünk is mindig lelazult ha úgy csináltuk ahogy a nagy szaki mondta hogy bőven jó a sasszeg. Persze a főnök is védte a fő szakít... Ha jól emlékszem 50mm a gyári érték
Azt mondanám a " jól megzúzni ahogy csak lehet " nem teljesen igaz . Sokan erre is rá szaladnak , mert a kúpcsapágyat nyomatékra kell húzni . Minden gépszerkezetnél . Van erre egy csapágy katalógus ami le írja , hogy hány Kp erővel lehet mérettől függően . Az anyát ebben az esetben 25 Kp erővel kell le húzni. IGAZ ! nem lazul fel az anya, az említett biztosítással az tökéletes !
Helló mindenkinek.A kúpfogas kerék rőgzitő koronás anyájának a meghuzásához adnék jótanácsot,és biztositásához.Ha a katalógus által irt adatok alapján kivan hézagolva,már nem emlékszem pontosan menyi miliméter,ha kivan hézagolva utánna anya fel,meghuzni ahogy csak lehet de nagyon erősen,korona hézagot jukra hajtva persze,és most van a lényeg:A SASZEGET JÓ MESSZE ELKELL DOBNI AHOGY CSAK TUDOD MERT AZ A BIZTOSITÁS AZ LÓFASZ,SZEREZNI KELL VAGY HA VAN TŐRŐTT RENDSODRÓ VILLA AKKOR A JUKAT FELFURNI A MÉRETÉRE AZTHISZEM 5-VAGY6-OS ÉS BELE KELL VERNI A KÉT KIÁLLÓ VÉGÉT MÉRETRE VÁGNI ,HOGY NELEGYEN UTBA RÁHAGYÁSSAL ÉS OVATOSAN ELKELL KICSIT GŐRBITENI A KICSUSZÁS MIATT,EZ A MEGOLDÁS BIZTOS:EZ TAPASZTALAT MI CSAK IGY CSINÁLJUK MERT HA SIMÁN VAN FELRAKVA SASZEGEL AKKOR FELLAZUL ÉS LENYOMJA A MENETET IS.Főleg a sok előre hátra tolatgatás miatt lazul és nyiródik ki,a menet meg a csavar is..............ez egy tanács ami tapasztalaton alapul................AMIÓTA AZ 50-EM EN IS MEGCSINÁLTAM AZÓTA SEMMI BAJA, DE MÁR 80-AST ÉS 82-EST IS CSINÁLTAM IGY........
Üdvözlet. Nem e tud valaki eladó műszerfalat Kisfülkés MTZ 80-asét. Nem kellenek az órák és a kapcsólók csak maga lemez műszerfal.Ha valaki tudna 1 egyet nagyon jó lenne . szépnapot.
Az biztos hogy könnyebb hozzáférni mindenhez!Én még az életben nem vettem le fülkét,nem tudom mekkora meló.Akkor ugy itéltem meg h nagyobb!De nem mondom h nincs igazad mert nem tudom!
Helló mi akkor nem toltuk szét.De többet soha nem javítok így Én nem szeretem a kitolásos módszert hogy a fülke a helyén van. Ha váltót javítok akkor fülke le azt akkor kényelmesen el lehet férni. Persze más a helyzet ha az embernek nincs eszköze leemelni a fülkét
És ha már úgyis szét van húzva biztosan lehet még találni benne egy-két csapágyat vagy fogaskereket amit cserélni kell. Ez általában így szokott lenni, de ilyenkor érdemes kicserélni mindent ami gyanús és akkor lehet benne bízni, hogy egy darabig nem lesz vele gond.
Én a jövőhéten szétszedem. Majd csinálok róla pár fotót. Az anya meghúzásához mindenféleképp szét kell húzni mert, a csapágyhézagot is be kell állítani. Azt pedig a csapágyház és a váltóház közé rakott hézagolólemezekkel lehet.
Vagy fülke levesz tank levesz hátsó fedél lemez levesz és hozzáférsz. De van esélyed rá hogy ha megmozdult akkor a menetnek annyi. Egyszer mi csináltuk úgy hogy fent volt a fülke de nem kívánom azt senkinek Valamint nézd meg a differenciál művet is mert az is megtudja szívatni az embert.
Sajnos hallottam már ezt a hangot, nem is egyszer. Egyébként most is egy váltójavítás előtt állok. A 6-odik és 3-adik sebességfokozatot nem használom ősz óta mert ki van törve a fogaskerékből egy fog. A váltó hangjáról tudtam, hogy foghiányos lett. Pont a héten vettem én is le az oldaldeknit és belenéztem, meg is találtam a letört fogat. Most úgyis annyi eső esik, hogy egy pár napig nem lehet dolgozni semmit.
Sok traktornak repedezik ( hálósodik ) az is ki van téve az idő viszontagságainak nem csak az MTZ n. Szín híján kivan csapva , éri a nap a hideg . Ne képzeljük , hogy ez csak a trakikra jellemző . A barátom 72 Zetorjának az első gumijait ha látnád , az már szakadék és évek óta úgy használja .
De annak nagy hangnak(csattanás) kéne lenni , meg akkor ha 9.-be visszaengedi a gázt piszkosul visít. Aztán lehet hogy így van, de akkor tényleg érdemes megnézni mert az nagy gondot is okozhat.
Hú én annyit sose teszek bele, 1.8 és semmi több , de még nem volt gondom. Na de arra mit mondasz hogy az ismerős 820.2 -én is reped és7 éves a Belshina, és tudom hogy figyel a nyomásra és nem visz vele nehéz cuccokat a legnehezebb a 600l-es permetező.
Csak tippet említettem de a nyomásnak 2-2,4 bar terheléstől függően . Tény az , hogy a KPM kaszálós MTZ re szerintem csak horgász ólmot lehetne rá tenni úgy meg van súlyozva ,még sem panaszkodnak a gumira . Viszont úgy is fel foghatom , hogy a kamion gumija 200 e / db a minőségi és az is el száll .
Akkor sajnos gondolkodhatsz a váltójavításon, ugyanis ez a hang akkor jelentkezik amikor a koronás anya lelazult. Ha ez a gondja érdemes minél hamarabb utána nézni mert akkor a kúpgörgős csapágyak is fel lazulnak és más gondok is előadódhatnak.
Nade nincs vége a történetnek, mert a szomszéd az eset után 2 évvel meg is vette magának a trakit, első dolga volt hogy mindenestű kibaszta belőle a váltót, egyből csend lett a fülkébe. Amit írsz hogy 8-9 be hangos ha gázt adsz meg visszaengeded az inkább a holtjáték a tengelyek bordáin meg fog.kerekeken, az még az újakon is halható nem még az öregebbeken. De ha netán leengeded az olajat , érdemes belenézni a váltóba , lekapod azt a fedelet az oldalán ahol az 50-esnek a kompresszor volt és még egy tiszta kis pajszerral is be tudsz nyúlni hogy lónak e a tengelyek. De ha van egy árokpart és féloldalasan bele tudsz álni hogy az olaj átfollyon a másik oldalra nem is kell leengedni.
Esetek többségében nem csak gumival van a baj , az előzményeket kellene át gondolni . Ha egy hidraulika függesztő rendszere le szakad lehet , hogy idővel a gumival is baj lesz. Védem a mundér becsületét hisz ebből élek . Viszont találkoztam olyan taggal aki az MF nek nem töltötte fel a gumiját 2 Mill. került . Ha ő hazudott, akkor én is . Nem nekem kell eldönteni ,hogy a fotón látott gumi miért lett olyan de van tippem .
A enyémen is Taurinus van,kb 80%-os...oldalt még nincsenek repedések,de a futó felőli részen, rengeted apró kis repedések vannak..:-( ..de én azért még 4-5 évet adok neki... Nekem mondhat bárki bármit....ha cserélni fogom,kizárólag orosz gumit fogok rátenni !
Jó is hogy említetted ezt a történetet,mert holnap első dolgom lesz megnézni az olajszintet,és az olaj állapotát a váltóban ! 8-9 -be az enyém is elég hangos ha a nagy gázt hirtelen elveszem menet közben.....még bontatlan a váltója ! De ameddig jól működik,addig nem bántom.....csak ha már muszáj lesz akkor kap majd nagy generált...
Most kerestem elő a számlát, 2006-ban vásároltam. A jövőhéten be fogok menni a gumi kereskedésbe, kíváncsi leszek mit fognak rá mondani. Akkor azt mondták, hogy 5 év garancia van rá.
Üdv. Hát ez nem túl jó jel. De az ismerős 820.2- én, 7 éves gép ,és annak is még fasza a mintája ,de belül az is repedezik ( gyári Belshina gumi) csak az keresztbe nem hosszába mint a tiéd, mérgelődik is rendesen. Azt nem tudom hogy azelőtt hogy tudtak olyan gumit gyártani ami 20 évig bírta ,most meg pár év oszt kakukk..))))
A taurusnak ez az egy nagy hibája van, előbb elérik minthogy lekopjon. Én is kb 50%-osan cseréltem le, mind a kettőn repedések voltak. Az egyiket még vulkanizáltattam is, de az sem tartott sokáig..........
Üdv. mindenkinek! Kíváncsi lennék, ti mit szóltok ezekhez a gumikhoz? Mind a két gumi bal oldala repedezik. A guminyomást 1,8 és 2,2 bárra szoktam állítani, attól függően, hogy milyen munkagéppel dolgozom. A tipusa lengyel taurusz, kb 50%-os kopottságú és úgy veszem észre, hogy ezek a repedések egyre nagyobbak lesznek. A gép MTZ 82-es.
Én azért csináltam levegősre, mert többször szétment a kis gumicső, és elnyomta a kormányból az olajat.................... de talán egyszer ha használtam a difizárat mióta megvan a traktor.....
Az enyémen levegős van. Annyi az előnye az olajoshoz képest, hogy ha elkopik a gumigyűrű, akkor nem engedi az olajat a fékre. De az eredeti állapotában az olajos is jó, csak ugye tartani kell kézzel.
Ha jó akkor hagyd úgy, a levegős talán biztosabb de egész nap járatni a kompresszort, meg kapcsolgatni fordulóknál nem olyan jó( egésznapos szántásra gondolok), vagy ha mondjuk hirtelen kell akkor sem tudod bekapcsolni először levegő kell.
Na ezt halgasd meg, egyszer a szomszéd elválalt egy 82-est, váltót felújítani( hát valamilyen szinten én is belefolytam), nem volt annak a váltónak se különösen nagy hangja hanem 1-2 sebességet kidobált meg nem volt rükverc, ez egy tsz.-ből kihozott gép volt. mikor el lett kezdeve az olaj leengedés hát kiderűt hogy az olaj hejett szürkeszínű sűrű íszap volt benne( a traktoros 20 évig a váltókulissza jukas gumija fölött pucolta a sáros bakancsát, olajcsere a váltóba meg ugye nem volt)szétszedéskor látszott hogy csapágyakba már kosár nem volt ,volt kopás rendesen. Hozott az öreg új csapágyakat meg ami nagyon kellett de új fogaskerekekre nem lehetett rábeszélni, pedig mondtuk neki hogy hangos lessz. Hát ne tudd meg milyen hangja lett annak a váltónak minden sebességbe ordított kivéve a 9.. Ja azthiszem egy 6. fogaskereket hozott mert annak már fele le vót darálva(ezért nem volt rükverc), de azt is páratlanul.
Ha alapjáraton recseg akkor sem váltóhiba, hanem nem jó esetleg a kuplungfék(vagy nyelestengelyfék ki hogy nevezi), FREDY EZ NEM SZINKRONVÁLTÓ ITT FOGASKEREKEKET KAPCSOLSZ ÖSSZE KÖZVETLENÜL, ÉS HA NEM PASSZOL A BEMENŐ ÉS KIMENŐ TENGELY FORDULATA AKKOR RECSEG.
A difit a legjobb terhelés alatt kipróbálni,mert akkor kiderül hogy milyen állapotban van ! Menjél be a géppel valami jóóóó nagy sáros területre, és ha összezárt difivel kitudsz onnan jönni,akkor fasza a difi ! ....de ha mégsem tudsz kijönni onnan,akkor lehet hogy túl nagy a sár....:-)))
De a lényeg,hogy olyan helyzetbe kell hozni a traktort,hogy a hátsó kerekek valamelyike megkaparjon ,és akkor kell összezárni. Összezárás után, egyszerre kell hogy forogjanak a kerekek,külön -külön már nem kaparhatnak meg !
Ki is ötheted a gépet valami stabil dologhoz.....DE NE A KUTYA ÓLHOZ !!!:-)
2 gép kötélhúzó versenye is alkalmas a difizár kipróbálásához ! ....Ez esetben,videót kérünk róla !:-)
De nagyon sok megoldás van még.......a többiek is biztosan előállnak majd fasza ötletekkel .......
lehet, h már kiveséztétek, de visszafelé nem találom, vettem 1 (elvileg) hozzávaló vizmelegítőt 82-esre, két kivezetés van rajta, tudna nekem valaki képet küldeni hogyan tette fel! Köszi elöre is!
Nekem is csipegeti az olajat a regi 80-as. Multkor nagybatyam kolcsonkerte. 4hektart alapjaraton mutragyazott...1.5l olaj minusz. Nem erti meg, hogy porgetni kell. En inkabb megyek eggyel kisebb fokozatban, de legalabb 1100-as fordulattal.
Hát nézd...ha látod hogy forog a gardán elől,de a kerék mégsem hajt,akkor a hídban lesz a hiba. Ha a gardán sem forog,akkor meg a lehajtásnál lesz a hiba. Ezek nagyon könnyen ellenőrizhető dolgok ! Hogy olcsó -e a javítása ? ...nem ismerem a pénztárcád méretét !:-) Motorszámnak és alváz számnak is lenni kell rajta ! (..ha csak nem lopott....mert ezeket tüntetik el először....)
Bizony ez lényeges !:-) Sajnos ha minden jó rajta,akkor drágán adják..... Ha meg pár dolog nem jó rajta,az egész jó alku pozíció......viszont utólag kell vele szarakodni !:-( Az ár érték arányt kell minél jobban megközelíteni a vevőnek ! ....de ez mostanában nem 1 szerű dolog.....
Jól mondod vazze. De a váltórecsegés nem a traktor hibája hanem a traktorosé, a váltónál azt kell nézni hogy ne legyen vísító hangja egyes fokozatokba, vagyis egyik fokozatba sem.
Köszi a gyors választ! Jókat írsz, ezeket mindenféleképpen ellenőrizni fogom. Kicsit talán az első hídtól tartok, azt valahogy így ránézésre mindig olyan sebezhetőnek láttam. (lehet nem így van) Könnyen, (olcsón) javítható, ha nagyon kopott? Ha nem hajt akkor a hídban, vagy a meghajtásban szokott gond lenni? Nincs a motoron semmi azonosítási lehetőség? Szám, írás, semmi sem??? Jah a gép papíros, de nem tudom mikor műszakizták utoljára... Váz motorszámot merre találom ellenőrzés miatt???