Debrecenben 1995-ben két hangtompító nélküli gép volt. A CD T679,1168 és az UZ M62,1084. A parádén az Ukrán gép egy "lopakodó üzemmódot" mutatott be. A vezér megállás után ovatosan, lassan indult el. Szinte alig lehetett hallani a kipufogó hangját. De a Cseh vezér tudta a dolgát! Tipikus szergejes indítást mutatott be. 1 - homok 5 - 15! Bődületesen szép hangja volt a gépnek. Aki ott volt az halhatta a valódi szergej hangot. Amúgy a Cseh gép színezése megegyezik az eredeti MÁV-os festéssel. Annyi különbséggel, hogy a csillag helyett MÁV felírat volt. A többi ugyanaz.
Az UZ M62,1084
A CSD T679,1168
M62,013 erdeti festéssel közvetlenül a műtanrendőri vizsga után.
Sziasztok ma a 101-en M62-204 dolgozott. Kép van keresétek meg a honlapomon képek->februári képek-> Pestlőrincen igen csillogo-villogo szergej lehetett nem látam belőle semmit csak nagy piros valamit:) Kb:13:50 környékén lehetett. Gyorsan mentünk el melette.
Sziasztok!! Hát megérkeztünk Mohácsról reggel. Rengeteg érdekességet láttunk. Megosztok veletek egy kis történetet: A helyszín Villánykövesd. m61019andras baratommal és még néhány emberrel egy pincesor elõtt álltunk. Azt tudni kell, hogy a pincesorról tisztán lehetett látni az állomást. Miközben tudást cseréltünk hallottuk, hogy jön a vonat. Mondom a többieknek á-biztos Bz v. Mda. és egyszer csak hirtelen megjelen egy Szergej!!!!! Kb. 10-12 tehervagonnal kemény 80-nal áthaladt Villánykövesd állomáson.
A 138-ason látható kürt, (ami eredeti még ugyebár) gyönyörű hangot tud kiadni magából. Szerencsére nekem is van 1 db belőle. Már fel is szereltem a buszomra, igy egy kicsikét én is "Szergej vezérnek" érzem magam :-)
Igencsak "megáll" az élet, amikor a város közepén megszólal a kicsike.
Régen is csináltal ilyet. Ezt abból gondolom, hogy az 1968-ban Mendén balesetet szenvedett M62 056-ost csak 1991.12.13.-án selejtezték Hatvanban. Viszont 1969 áprilisában Szolnokon selejtezték a szinte vadi új M62 138-ast, ami csak 1969.01.31.-én hatósági vizsgázott. Még viszontabb többen állítják, hogy a '70-es évek elsö felében állt egy roncs Szergej az Északi Jármqjavítóban ami a mendei gép volt. Feltételezem, hogy a 056-ost leselejtezték 138-as psz-on és a 138-as élt tovább, mint 056. Hogy ez miért volt jó így azt nem tudom. De, hogy ne legyen túl egyszerü a dolog az 506-osból 1970-ben 138II lett, majd 1973.09. hónapban ebböl csináltalk 503-ast. Viszont az igazi 503-ból 1974.01- hóban 138III lett. Ez szerintem érthetö és világos, nem?:)))
A fényszórókat én is sajnálom! Viszont ez a pályaszám csere-könyvelés téma érthetetlen számomrA! Hogy egy gép kettő,három,négy különböző számot is viseljen...... Ez régen is (30-40 éve) is divat volt vajon?? Én a remotokat is meghagytam volna eredeti pályaszámukon!
Húúúú...Ez egy kicsit bonyolult volt ! De ráteszezek eggyel! A ma 163-at viselő gép eredetileg a 246-os. Ez biztos. A 188-as ,amelyik balesetet szenvedett anno, pedig a 067-es volt. Biztos,h nincs két 163-as!
Más téma: a pályasszám allatti szellőzőrács mérete, (egy kicsit nagyobb, sarkosabb formájú) mikortól változott meg? 064-en még kisebb,és az eredeti 072-ön is kisebb volt.
A kétrészes hűtőzsalu eredetileg a 2xx as gépeken volt? Aztán a selejtezések során szórták rá a többi gépre? Mert össze-vissza vannak.
Mégegy kérdés: az első szállítású szergejeknek 2-2 kürtje volt? Mert a régi fényképeken az ős-szergejeken a vezetőállás mögött van egymás mellett kettő , meg ha jól látom, akkor a másik végükön is.
" A gép homlokrészén nincsenek meg a kapaszkodók a fényszórók felett a kocsirendezők részére (212-től volt), viszont a fékrendszer át lett alakítva (utánfékező jelleg). "
Nekem az elso ami feltunt a vezetoallason, az a vezetoasztal lemezei voltak, a legbeomlo nyilasoknal. Nem kopoltyuzott megoldasu, hanem olyasfele "szovott" volt. Ekkor kezdtem gyanakodni, majd utanajarni az eloeletenek. :)
Az M62-001 a világ harmadik, és az első normálnyomtávú Szergeje. A gyári száma ugyan 0001, de volt két igen ocsmány proto gép, amit szerencsére kikalapáltak a Luganszkiak. Ezeknek a pályaszámuk M62-1, és M62-2 volt asszem.
Egy nagy kérés: az első szériáknak ( asszem 052- ig ) nem volt még az a gomba alakú szellőző a tetejükön, hanem a "szabályos oldalon" ( az az oldala a gépnek, ahol az ajtók mindkét végén ugyanott vannak ) a géptér felett a levehető tető ferde részén volt egy szellőzőrács, ami igen veszélyes helyen volt, ugyanis a fődinamó volt alatta. Ezt később behegesztették, majd jött a "gomba".
Lenne esetleg valakinek olyan képe, amin ez a rács jól látszik? Mert nekem csak olyanok vannak, amin ép-hogy :D
Sziasztok! Nagyon szuper ez a topic. Úgymond: hiánypótló munka! Köszönet Matiznak a levélért, amiben a 066-osról linkelte be a két képet. Így akadtam a topicra.
Az össze-vissza való számozás témája:
A legdurvább: Elméletileg két 163-as Szergej van ( Hajtó Bálint állománylistájából néztem ). Az ex188 ból lett a Szombathelyi M62-163, de van az M62-160 ból lett 188 ból lett 163 ( illetve következő pályaszáma lesz 163 ) , ami Celldömölki.
Időközben rájöttem, hogy ez ugyanaz a gép, de meghagyom az elmélkedésemet. :D
Aztán van a 260 as, ami tulajdonképpen a 060-as Szergej, ami időközben 199-es lett. Az eredeti 260-as meg 199-es számon ment a bontóba 1998-ban.
lassan lehetne írni Brazil tévéfilmsorozatot, ahol a "ki kinek a kije" kérdéskörbe Szergejeket helyettesítenénk :D