Keresés

Részletes keresés

csite Creative Commons License 2003.11.10 0 0 20494
Zoli

még gyermekünk megszületése előtt(január közepe, vége) szeretném tiszteletem tenni nálatok, majd egyzetetek Miklóssal, és minden szívesen "bevizsgálok"

ui: a traminit mégsem nyitottuk meg, mert újboroztunk

Előzmény: BZoltan (20462)
bandika Creative Commons License 2003.11.10 0 0 20493
és bizony a legtöbb feherbor elveszíti minden derűjét, báját már a második evében.

Ellenpélda: Tóth Sándor kálvidéki fehérborai (1997-es zenitek marhajó állapotban kóstolhatók).

Hétvégén elfogyott a tavalyi Öregbaglas Irsai, bár hibátlan volt, nekem annyira nem jött be, mint a Hilltoppos verzió. Tán kicsit túl párfőmös volt az én ízlésemnek. Wundi 02 oportó hozta a formáját.

Ittunk még Vylyan Opourt, sajnos a feltételek (szülinapi buláj előrehaladott pillanata, ezért is nem ragadtatom magam pontozásra) nem voltak adottak az objektív kóstolgatáshoz, mindenesetre közvetlenül a Wundi oportó után rögtön feltűnt a fásság, ami nekem tán kicsit sok volt benne, amúgy szép tétel volt.

Másnap kinyílt egy somlai juhfark, Csordás-Fodor borház, hát, nem volt valami meggyőző, fajtajelleget nem találtam (de mint tudjuk az amúgy is nehezen fellelhető juhfarknál), de vastag minerális-savas test is csak nyomokban volt meg, biztos nem a Hegy legjobb dűlőin termett az alapanyag...

Bzoli vagy valaki tud valamit erről a Csordás-Fodor társaságról?

BZoltan Creative Commons License 2003.11.10 0 0 20492
A borok eltarthatóságáról sok agóra ment már itt a topikban.
Én azon a véleményen vagyok, hogy meg alagjobb veresbor is egy ideig valóban fejlődik a palackban, kiheveri a palackozás brutalitását, összeáálnak az ízek, kisimulnak a tanninok, a hordos jegyek mint mahagóni darabok az intarziás asztal lapjában szépen kiegészíti a réseket. Ez a folyamat szerintem 3-4 éves palackos nevelés során lezajlik... ezután két dolog történhet, a bor megőrzi az erényeit avagy szép lassan, vagy éppen drámai gyorsasággal elveszti azokat.
A legtöbb vörösbor helyes tárolás esetén 2-3 esetleg 4 évnél többet nem bír ki palackban... egy igazán nemes töredék ha gondos kezek nevelték fel és igazán jó minőségű gyümölcsböl és alkalmas fajtából préselték jó vidéken ahol minden sav és esszencia bele tudtott bújni a borba... és jó minőségű hordóban kezdte a bor a tanulmányait ott 8-10 év is lehet ez az eltarthatóság a palackozás után.
Mesebeli tájakon, többszáz éves pincészeteknél a borászat nagydoktorai különleges de messze nem rejtélyes módszerekkel akár 30-40-50 évig is eltartható veresborokat képesek készíteni... én még ilyet nem kóstoltam és ha kóstoltam volna sem tudnék meggyőződni, hogy ugyanaz a bor nem volt-e jobb 5 éves korában :) De higgyünk a gazdának.

Egy szó mint száz, az ilyen 20 éves eltarthatóságot szkeptikusan kell kezelni... csodák persze vannak és lehetnek különleges évjáratok, rejtett tehetségek. De erre bazírozni szerintem dőreség.

A fehér borok azok egy megint másik műfaj, ott azok a tanninok amik a veresboroknál az eltartósság pillérei, hiányoznak. Viszont a savak, alkohol és a cukor és ezek varázslatos aránya a fehérborokat is tudja eltartjatóvá tenni. A nagy extraktu komoly savakkal bíró édesborok eltarthatósága messze maga mögött hagyja legtöbb veresbort, viszon száraz fehérbor legyen a talpán ami megéri a 10. születésnapját és bizony a legtöbb feherbor elveszíti minden derűjét, báját már a második evében.

z

Előzmény: gurgolya (20489)
FEKETE GÁBOR Creative Commons License 2003.11.10 0 0 20491

Kétségbeesetten keresem...na nem Susan-t, hanem "felsőpolcos", Decanteres Szabi cimborámat, aki állítólag ide publikál titkos fedőnéven. Szóval aki magára ismer, írjon legyen szíves ide:
feketegb@yahoo.com
tomlaker Creative Commons License 2003.11.09 0 0 20490
Láttam egyszer a tévében a francia borászokról egy filmet; volt benne a Lafite pincészet is, ahol még az 1790-es évekből is tartanak bort! Létezhet ez?

létezhet. a legrégebbi, amit saját szememmel láttam, már több mint 120 éves . a legrégebbi, ha minden jól megy jövő héten 1912 es évjáratú muskotály lesz. a lényeg a minőség. lassan talán nálunk is kialakul.
de Bzoli vagy shiraz biztos bővebben is hajlandó kifejteni:)

Előzmény: gurgolya (20489)
gurgolya Creative Commons License 2003.11.09 0 0 20489
Sziasztok!

Van egy palack 1997-es Pók-Polónyi "Bazilika" vörösborom. Nem tudom, nem járok-e rosszul, ha tovább tárolom. A kérdés azért is vetődött fel bennem, mert tavasszal Egerben "rámsóztak" egy üveg 2000-es Gál Tibor "Labirintos" Pinot Noir-t és ugyanebből a műfajból 2001-es évjáratút is azzal, hogy ezt érdemes húsz évre is eltenni és hogy az utóbbi Magyarországon nem is kerül forgalomba. Tényleg érdemes? És ha igen, meddig? Van-e egyáltalán valamilyen zsinórmérték ebben a kérdésben? Láttam egyszer a tévében a francia borászokról egy filmet; volt benne a Lafite pincészet is, ahol még az 1790-es évekből is tartanak bort! Létezhet ez?
(Bocs, ha a téma valamelyik ősi látogatója erről már értekezett - és nyilván így volt -, de egy ilyen hosszú és pörgő témánál talán nem szégyen, ha több ezer hozzászólást nem olvasok el.)
Előre is köszönöm az infót!

tomlaker Creative Commons License 2003.11.09 0 0 20488
megpróbáltam összerakni a mozaikot:

Fehér

1. Chabilis

Jean-Marc Brocard-Chabilis
a. petit chabilis 2002
b. Chabilis 2002
c. Chabilis 2002-régi telepítés
d. Chabilis premier cru 2002 Montmains
e. Chabilis premier cru 2001 Vaucoupin
f. Chabilis Grand Cru 2000 Vaudesir 7p
g. Chabilis Grand Cru 2001 Bougros 7-8p

Francoise et Laurent Moniot-Nie

2. Alsace

Andre Hartmann
a. Sylvaner 2002 cuvee selectionee 5p
b. Pinot Blanc 2001 cuvee selectionee 5p
c. Riesling 2001 Armoirie Hartmann 6p
d. Tokay Pinot Gris 2000 Tradition Justin Briac 6p
e. Gewurztraminer 2001 Les terrasses du Hagelberg 7p
f. Gewurztraminer 1999 Selection de grins nobles 8p( csak mert tül szigorú akartam lenni nem lett 9p)

Alsace Gerard Metz
a. gewurztraminer 2000 6p
b. Riesling 1997 vendanges Tardives 8p


3. Valee du rhone

Chateau Raispail
a. chateau de ruth

4. Sauternes

Chateau Dudon
a. 1997 6p
b. 1998 6p
c. 1999 5p
d. 2000 7p
e. 2001 5p

Sajnos a többi borvidékről nem készítettem feljegyzést, de nem is voltak olyan mély nyomot hagyóak.

Veresek

1. Alsace
Andre Hartmann
a. pinot noir 2002 cuvee particuliere 5-6p
b. pinot noir 2001 Tradition Justin Briac elevé en fut de chene 7p

Gerard Metz
a. pinot noir 2000 7p

2. Bourgogne
Jean-Marc Brocard
a. Irancy 2000 6p
b. Bourgogne 5p

Domaine Mortet pere et fils
Moulin a vent 2001 7p
Moulin a vent 2000 6-7p

Francoise et Laurent Moniot- Nie
a. santenay 2001 5p
b. aloxe corton 2000 6p
c. aloxe-corton 1er cru 7p
d. melletük kostoltunk egy grand cru-t, ami nagyon éretlen voltmég(2000) de iszonyú tartlékokkal

3. valee du rhone

chateau Raspail
a. cotes du rhones 1999-6p
b. 2001-5p
c. Gigondas 2000 6p
d. 2001 6p
e. ?
f. ?
g. chateauneuf du pape- domaine de valori 7,5p

Champagne.
Champagne Chauvet
Itt egy chardonnay-t és egy grand cuvee-t kostoltunk.
Nagyon bejött, de itt még több gyakorlatra van szükségem:)

ezek után már nem nagyon jegyzeteltem, és a nálam levő prospektekból sem tudom igazán összerakni a mozaikotJ
volt corbieres, minervois, rivelsaltes,gaillac,bordó(pauillac, st-emillion,medoc),madiran valami loire, de az végképp semmi nyomot nem hagyot bennem

és akkor az árak:
4,8 euro a belépő, és 2 euró a pohár, ami korlátlan kostolásra jogosít.
Volt egy csomó kaja, ingyen és pénzért is. Én főleg az elöbbit nyomtam, de 5 euroért vágtam egy libamájas szenyót, ami fél bagett tele libamájjal és ződségekkel. Szerintem ez tartott életbenJ

tomlaker Creative Commons License 2003.11.09 0 0 20487
na megjártam a Salon des Vins-t
most már jobb, mikor hazaértem még kicsit kábult voltam.:) a türa 10-14 óráig tartot, és mivel én vezettem kicsit visszafogott voltam:)
kb 70-80 tétel körül kostoltunk, bár öszintén megvalva 60 után elvesztettem a fonalat( csak számolásilag!!!!:))
tematikus sorrendben jártuk be a francia borvidékeket.
fehér
1. alsace
2. chabilis
3. rhone völgy
4. languedoc-roussillon
5. sud-quest
6. bordó-sauternes
veres:
1. elzász
2. burgony
3. rhone völgy
4. languedoc
5. corbieres
6. sud ouest
7. bordó
8. loire völgy

pezsgő
1. alsace cremant
2. egyéb
3. champagne

plusz
floc de gascogne
armagnac
cognac
calvados

Törölt nick Creative Commons License 2003.11.09 0 0 20486
Netán olaszbor-kóstoló? :-)

De ha mindent félkövérrel írsz, annak semmivel nincs több értelme, mintha normállal írnád (nem emel ki semmit).

Részvételi díj mennyi?

Előzmény: borcsősz (20485)
borcsősz Creative Commons License 2003.11.08 0 0 20485
Olasz borkóstoló!>

2003. NOVEMBER 27. csütörtök 19-óra
Helyszín: Minőségi Magyar Borok Háza
Budapest, Párizsi u. 3.

Az est borai:

Casa Girelli – Pinot Griggo’01
Casa Girelli/Virtuoso – Chardonnay’01
Casa Girelli – Nero d’Avola&Merlot’01
C.Girelli - Montepulciano d’Abruzzo’00
Armani (Vallagarina) - Foja Tonda’98
Casa Girelli/Virtuoso – Primitivo’00

Kizárólag előzetes bejelentkezés feltételével!

-Bejelentkezés: az itteni mailemen–

Előzmény: borcsősz (20484)
borcsősz Creative Commons License 2003.11.08 0 0 20484
proptal
Marcellus Creative Commons License 2003.11.08 0 0 20483
MA kostoltam Figula 2003-as Zenitjét.
Félédes bor.

EűÉrezhető a félédes jelleg.Mást nem is tudnék mondani róla. :-(

Marcellus Creative Commons License 2003.11.08 0 0 20482
Soltot kostolhatsz a Veritasnal.
Nekem izlett.Könnyed oportó.
Szerintem jo bor.

Ha lesz tali és tudok menni,viszek egy palackkal.

Előzmény: perlasca (20477)
Törölt nick Creative Commons License 2003.11.08 0 0 20481
Akarod mondani nov. 12. :-)
Szerintem se igazán jó borok, én a Várban kóstoltam tavaly Jackfallokat. Adott árfekvésben lehet sokkal jobbakat kapni.
Előzmény: borosrobi (20480)
borosrobi Creative Commons License 2003.11.08 0 0 20480
Figyelem!

Jackfall kóstoló: Présház Borkereskedés nov.11.

Kóstoljunk ott, ha ráértek.

Előzmény: Törölt nick (20478)
Törölt nick Creative Commons License 2003.11.08 0 0 20479
Jackfalléktól borfeszten kóstoltam, talán a '01 Cuvée-t az engem annyira nem győzött meg, leginkább a hasonló árú Dúzsi, Vida, Tóth I. borokhoz viszonyítva, de lehet csak kifogtam egy kevésbé jólsikerült tételt.
Ha lesz időm visszakeresem az akkori hsz-ek között, hogy mit írtam.
Előzmény: perlasca (20477)
Törölt nick Creative Commons License 2003.11.08 0 0 20478
http://jackfall.com/main.html
Itt olvastam róluk, ígéretesnek tűnik
Ki kell próbálni
Előzmény: perlasca (20477)
perlasca Creative Commons License 2003.11.08 0 0 20477
Mostanában láttam feltűnni a kereskedelemben Solt Imre és a Jackfall "bormanufaktúra" borait.
Róluk tudtok valamit?
Marcellus Creative Commons License 2003.11.07 0 0 20476
Cirfandlia

Polgár Primőr borok vannak már.Oportó,Chardonnay-Muskotály és Rosé(ami nagyon jo most).
Telekitől az új Rosé.
És Bock-tól a Mártonnapi.

Kostoltam Szőke Mártonnapit.Híg valaminek tűnt,fura illattal és 20 perc eltelte után savanyú lett.Nem tudom mi lehetett vele.

Illetve ma kaptunk Ludányi Elizabet cuveé-t.Zenit-Szürkebarát házasítás.
"Parfümös" illat,kicsit irsais volt szerintem.Felbontás után nagyon szénsavas,ez érthető,hisz frissen van palackozva.Idővel eltűnt ez a szénsavasság.Kostolva nem volt rossz ez a bor.Szerintem a hölgyeknek tetszeni fog.Nálunk nem lesz kapható.

Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2003.11.07 0 0 20475
Hát lehet Attilát elfeledni? :-)
Előzmény: Törölt nick (20474)
Törölt nick Creative Commons License 2003.11.07 0 0 20474
Mikor lesz tali?
Mert mennénk a barátommal, akivel tavaly Baján voltunk, már aki emlékszik rá
a laptalan Creative Commons License 2003.11.07 0 0 20473
Ajánlom mindenkinek Hamvas Béla: A bor filozófiája című munkáját. Állítólag nem egy borászati szakmunka, de irodalmi alkotásnak nagyon jó.
Cirfandlia Creative Commons License 2003.11.07 0 0 20472
"Lőricz Gyuriéra kivácsi vagyok 1 év múlva is, de elég kétesélyesnek tűnik " ezt nem értem...

egyébként a Merengőt kóstoltad, vagy a simát? Kaptam a forgalmazótól (én is tag vagyok már) szép leírást róla; nem occsó...

Előzmény: knight bandit (20471)
knight bandit Creative Commons License 2003.11.07 0 0 20471
e heti összevetés Eger 2000 CF:
St Andrea 5p
Gál T. 4p
Lőricz Gyuriéra kivácsi vagyok 1 év múlva is, de elég kétesélyesnek tűnik
perlasca Creative Commons License 2003.11.07 0 0 20470
Köszi szépen!
borosrobi Creative Commons License 2003.11.07 0 0 20469
Jó szokott lenni, hangulatos, szinte mindig a termelő, vagy a borász jön a cégtől. Kötetlen, lehet beszélgetni, folyamatosan lehet jönni 4-7-ig, közvetlenek a borászok. A hírlevélen az üdvözlőszövegen és címen kívül igazából annyi a plusz infó, hogy Malatinszky hozza a 2002-es Szűretlen Frant és Sauvignont, lehet előjegyezni. Hívd fel őket esetleg. 266 11 00
Előzmény: perlasca (20468)
perlasca Creative Commons License 2003.11.07 0 0 20468
Részleteket tudnál írni?
borosrobi Creative Commons License 2003.11.07 0 0 20467
Két hetes maratoni borkóstoló.

Kaptam egy hírlevelet a Présháztól (Váci u. 10)
Két hetes borkóstolót tartanak, gondoltam ideírom, hátha érdekel valakit.

nov.11. Royal Tokaj
nov.12. Jackfall (Villány)
nov.13. Weninger
nov.14. Malatinszky
nov.15. Majoros (Tokaj)

nov.17. Gere Attila
nov.18. Németh Attila (Mátraalja)
nov.19. Disznókő
nov.20. Tiffán Ede
nov.21. Pezsgőkóstoló (Moet&Chandon, Roederer,
Schlumberger, Castel de Vilarnau, Asti)

Belépő 2000/fő/nap. Klubtagoknak ingyenes.16-19-ig.

Jó kóstolást!

BZoltan Creative Commons License 2003.11.07 0 0 20466
Szabolcs, a meghívás áll. Én valszeg csak január/februar magasságában jutok el pipacsvirágos kishazánkba, de addig is Miklós barátommal össze lehet hozni egy pincelátogatást vagy megszervezni egy pesti kóstolást.

z

Előzmény: Hatvani Szabolcs (20463)
Törölt nick Creative Commons License 2003.11.07 0 0 20465
Naja
Meg most már lassan nekem is el kéne tolnom a képemet egy talira..
Előzmény: Hatvani Szabolcs (20463)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!