A készülék léghűtése állandó és általában nem szabályozott, kis fűtéssel egészen magas elméleti tányérszám is elérhető. De érdemesebb a cefrézésre fordítani egy-két órával többet, mint egy napig aszalni az elrontott pálinkát.
A módszered elvi hibás. Az emelkedő páracső még egy utolsó esély, hogy az alkohol lekondenzáljon és csak az illékonyabb etil-acetát menjen tovább a hűtőbe. A lejtős páracső csökkenti az elválasztást, sokkal több alkoholt kell eldobnod azaz több előpárlatot kell venned ugyanannyi etil-acetát eltávolításához.
Ez a szabályozott hőmérséklettel való desztilláció meg a forráspont alatti desztilláció minden évben előjön.
Tehát még egyszer: A cefre komponensei nem forrnak a cefrében külön-külön, hanem az egész cefrének van egy közös forráspontja. A forráspont alatt desztillálni nem lehet, mert nem jön ki számottevő gőz ilyenkor, a cefrét forráspont fölé nem lehet vinni, hiszen a forráspont azért forráspont. A desztilláció során a cefre hőmérséklete mindig a pillanatnyi összetételnek megfelelő forráspont.
Szabályozni a bevitt teljesítményt lehet. Kisebb teljesítménnyel kevésbé, nagyobb teljesítménnyel jobban forr. De mindig a forrásponton.
Kisebb teljesítménnyel forralva (alig forralva) valóban jobb lehet az elválasztás.
Érdekes a módszer amit írsz. Átgondoltam és még talán működik is. De szerintem felesleges a sok bővészkedés ha jó a cefre és az alapvető szabályokat betartom. Illetve nagyon pontosan el kell találni a hőmérsékleteket mert különben egy csomó számunkra fontos középpárlati komponens is megy a kukába a lefelé tartó páracsövön.
Ha és amennyiben(hú de kurvára utálom ezt a kifejezést, de erre a helyzetre igaz) csak alszeszt akarsz benne tárolni, én nem ellenzem!
De, ne felejtsd el, hogy az a berendezés sokkal többre is hivatott, azaz, amit gondoltál, az irígyrésre méltó - szerintem. Mivel nekem -még- ilyenem sincsen!
Kb két évvel ezelőtt, azt hiszem fondan nickkel voltam itt már
Egy hsz erejéig visszatérek, ha csak egy ember is lesz aki figyelembe veszi a leírtakat, már úgy gondolom megérte.
Nálam bevált az a módszer, hogy tisztázásnál, az előpárlatnál lejtmenetben van a a főzőt és a hűtőt összekötő cső, s ezután átkötöm emelkedőre.
A következőket tapasztaltam. A nagyon alacsony forráspontú, káros vegyületek egy része visszafolyik az emelkedő csőnél a főzés elején, mert lehűl a csőben és cseppfolyósodik. Ha lejt a hűtő felé, akkor ez nem fordulhat elő.
A még pontosabb előpárlat elválasztást úgy oldom meg, hogy amint elérte a kezdeti forráspontot, visszaveszem a fűtést forráspont alatti hőmérsékletre, így az alacsony forráspontúak tulajdonképpen párolognak. Maga az előpárlat elválasztása ezzel a módszerrel igen hosszú, hosszabb mint a tényleges főzés, de az eredmény megéri. Miután a közismert előpárlat ellenőrzés negatív eredményt ad, lekapcsolom a fűtést, kicserélem a csövet emelkedőre, s lefőzöm a páleszt.
Elég sok nem megfelelő minőségű pálinkát sikerült ezzel a módszerrel feljavítani, esetenként minőségire váltani az ismeretségi körömben.
Több esetben tapasztaltam, hogy cefre főzéskor, ha már nincs alkohol a párlatban, jelentős, tartalmas, jellegzetesen illatos a párlat utólsó alkoholmentes része is. (Vízgőzdesztilláció) Nem érdemes 10-20 alkoholfoknál abbahagyni. Ha van lehetőség érdemes kipróbálni. Lehet külön gyűjteni ezt a frakciót és a végén eldönteni mi legyen vele. Az aromák fajsúlyosabb molekulák, mint az alkohol, vagy a víz.
Mivel a golyó körül teflonos műanyag tömítés van, nagyon nagy hőt nem visel el tartósan, károsodás nélkül. Tehát célszerű egy üstházon kívül elhelyezni, ha alágyújtasz.
......ez a kifolyócső kicsit hosszú, mert ez régebben "befalazott" főző volt...
......ez egy samottozott üstházba lett beépítve (tehát a csap az üstházon kívül volt) és gond nélkül működött egészen addig, amíg egy "familiárisan pigmentált" társaság magához nem vette...
Én két (azonos) cefrefőzés között (ha rögtön egymás után jön) nemigen mosogatom, viszont másik cefrénél is csak meleg vizes átöblítést végzek. Finomításra átállásnál, enyhe trisós vízzel öblítem (nem kell benne állnia), utána meleg vizes öblítés. Ha hosszabb időre elteszem, akkor alaposabb öblítés után, jól kicsurgatom és hajszárítóval átfújom, hogy száraz legyen a belseje és ez a lényeg, ugyanis a rézkorrózió (grünspan) mindig a nedvesség jelenlétében keletkezik.
Így hosszabb idő után elővéve sem lesz kék-zöld a "rézeleje".
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Sziasztok. Takarítással kapcsolatban lenne kérdésem, mégpedig az, hogy ki hogy takarítja a hűtőjét? Nekem 15 mm-es és a könyökökön nem tudom a behúzó szalagot végig tolni. Kémiai úton trisó,vagy mivel? Visszaolvastam, csak ha meleg trisós vizet öntök bele, az hamar lehűl, mennyit kell állnia benne?
Szia!
"pl. a cefre/pálinkaszag vagy a füst zavarja a szomszédot"
Innen indult,továbbá a "jó" szomszédi (v)iszonytól.Figyelgetek. :-)
Ha olyan kedves a szomszéd,akkor nem kell hogy büdöset érezzen. Elég ha pálinkafőzős "jeleket" észlel és már telefonál is.
szabadidő hiányában inkább tárolnám az alszeszt mint a cefrét... te milyen hosszu ideig tároltad?mondjuk a tavalyi őszibarackot kb. 3 hétig tároltam és ritka finom " karácsonyi" pálinka lett belőle...
"Ha finom lekvárillatú a kifőzött cefre az nem jó mert a finomságnak az alszeszben lenne a helye."
Pecabubus nagyon jól mondja. Főzzük tovább és nem lesz lekvár illat. Ez az a határ ami már nem gazdaságos, mert alkoholt nem nagyon nyerünk ,de megéri a plusz aromáért. Bizony nagyon fontos és nagy figyelemmel szaglászom a moslékot,hogy ne legyen jó illat. Savanykás kellemetlen szagú mosléknál érzem,hogy jól végeztem a főzést. Tőled tanultam ,hogy hígítsuk föl magával, azóta nem lekvárt engedek le. :-)
Alszeszt évekig lehet műanyagkannában (akár PET-palackban) tárolni. Picit több lesz benne az etil-acetát, de azt úgy is elválasztod finomításnál. Kész szeszt viszont ugyanezért tilos műanyagba tárolni, hacsak nem akarod elválasztással lepárolni újra.
Az a jó ha a moslékja már nem kellemes szagú mert akkor az alszeszbe vándorolt az összes jóillat és íz. Ha finom lekvárillatú a kifőzött cefre az nem jó mert a finomságnak az alszeszben lenne a helye.
Mindent jól csinálsz. A főzés által többnyire megváltoznak az ízek, aromák (példa: dzsemek, lekvárok, bableves, húsleves....) Főzés után pedig, teljesen másképp érzékeled az illatokat, ízeket amikor egy tömény alkoholos oldatban vannak, ráadásul kisebb mértékben, mint egy alkoholban szegény oldatban (a moslékban).
Ha gondolod csinálj meg egy próbát, amit már itt többször említettem. Egy fél pohár pálinkát tegyél szabad helyre (közbe meg ne igya valaki:-))) és tartsd ott 3-4 napig. Aztán szagold meg, idd meg bátran és ha netán azt érzed, amit az utópárlat elvágásánál éreztél, akkor ne lepődj meg. Itt már nem tömény alkoholos oldatban fordulnak elő, mert az kipárolgott.
Köszi, akkor így jártam. Amikor finomítottam, volt egy részen kifejezetten kellemes íze, azt külön fel kellett volna fogni. :) Akkor nem főzöm újra, pedig nagyon azon voltam...
Értem, én sem tudok másra gondolni, így ahogy mondod, akkor tuti az lesz. Azért is mondtam, hogy a cefrének is kifejezettem kellemes illata volt, illetve az alszesznek is. Köszi szépen. Újrafőzés??
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Kiváncsian várom,hogy mi lesz a megoldás.Egy nagyon jó barátom szinte ugyanilyen kérdéssel jött hozzám,gondolván biztos tudok segíteni,ismeri a mániámat.Kapásból mondtam: etil-acetátos,rossz volt az elválasztás vagy ecetes volt a cefre.Határozottan állította,hogy egyik sem.Az elválasztás nagykönyv szerinti,a cefre nem volt rossz se ízre,se illatra.Nem tudtam mit mondani(ill. mondtam várjon egy kis időt,hátha kimegy belőle,újrafőzni ráér akármikor),ezért is érdekel a miértje a dolgoknak.
Milyen volt a cefre íze mielött főzted?
Szerintem inkább etil-acetát lehet az az "aceton", attól szokott körömlakklemosó szaga lenni a pálinkának. De nagy mennyiségben az is csak romlott cefrében szokott lenni.
Az acetont ismerem, sokszor dolgoztam vele. A kihozatalt sokalltam, azért gondoltam, hogy meg volt cukrozva és talán ezért kellett volna még több ep-t elvenni?
Sziasztok. Segítséget szeretnék kérni. Kaptam kajszi cefrét ajándékba, 50 literből lett 18 liter 25%-os alszesz, ezt sokalltam. Elkezdtem főzni, elvettem kb egy deci réz elejét, meg utána fél liter előpárlatot, ugye 2,7 decit kellett volna, de gondoltam így jó lesz. Lefőzve az edény felé hajolva acetonszagot éreztem. Kevés lett volna az ep elvétel? Sok cukrot raktak volna bele? Mi tévő legyek, hígítás 25%-ra, aztán újrafőzés? Cefre jó illatú, ízű volt, az alszesznek is kellemes illata volt. Előre is köszi.
Az a fehér "pókháló" annak a jele hogy nem jól kezelted a cefréd !
ha tegnap megnézted és nem volt ma megnézted és már van - akkor megnézted tegnap előtt is :-) hát a cefrét nem kellene naponta nézegetni - jó le kell zárni - és időben kifőzni - ne késlekedj mihamarabb főzd ki - merd le a tetejét óvatosan -mert a teteje elkezdett romlani !
Ma a meggy cefrémen fehér, pókháló szerű jelenségre lettem figyelmes.(tegnap még nem volt rajta) Tavaly olvastam itt, hogy ez káros... Már elég leveses is a cefre. Kérdésem, főzzem minél hamarabb?
De még kiegészíteném azzal, hogy míg a kajszinak jól áll 1-2 év pihenés, addig az őszinek nem tesz jót. Az őszi frissen jó (ha jó) a kajszi pedig.... Mindig :)
hát nem tudom, ez is igaz lehet viszont többször olvastam már itt a PET palackos hűtést is. Múlt héten amikor még ezek a melegek voltak 24 °C fok is volt a pincében ha nem hűtöm szerintem a 26-28 °C fokos cefrehőmérsékeltet is elérte volna. Talán az ideális egy állandó 18 °C fokos helység lenne...
Én egy ilyen 60l keverőst használok tavalytól. Kb. 600L cefre főzésen vagyok túl. Csak fával tüzelek (kis mennyiségű fával megoldható), egy cefrézés 3.5 max. 4 óra, finomítás 6,5. A nagy hűtő is jól bírja a kiképzést(egy cefrézés alatt kb. 2x cserélek a tetején 20-30L vízet).
Nekem megfelel (sört is ebben főzők)még attól függetlenül is, hogy többször kell vele főzni mint a nagyobbal.
Szerintem 500-600l cefre mennyiségig jól kihasználható, arról nem is beszélve, hogy nem minden évben van olyan jó termés, hogy mindenből több száz-liter cefre legyen.
Szerintem az erjesztésnél fontos az egyenletes hőmérséklet az élesztők jó működése érdekében. A helyi nagy mértékű, gyors lehűtés biztosan akadályozza az élesztőket, talán el is pusztulnak.
Én a cseresznyét és a meggyet a nagy kánikulában úgy temperáltam (a szabadban), hogy a 30-60 l műanyag hordókat vastag, téli kabáttal bebugyoláltam és a kútból locsoltam meg időnként. Sajnos hőfokot nem mértem, de eddig hibát nem észleltem a cefrében. Már készek.
Az étkezési célúak sajnos nagyon drágák, így csak amit megenged a pénztárca. De ha megkóstolod és finom édes és nem "vízízű", mert elég sok semmilyen ízű is van, akkor abból jó eséllyel lesz jó pálesz is.
Egyik évben egy zöldséges havertól kaptam vagy 120-kiló, nagy szemű, édes sárga bélű őszit, ami már "túlérett" volt és pulton már nem lehetett árulni. Szabályos "fórumos" cefrézéssel (sav-élesztő-pektinbontó-3-% kabai-napfény) gyorsan lenyomtam. Annyi macera volt csak vele, hogy ki kellett magozni, mert a magok estek szét és némelyik penészes volt a magnál belül. Sok dolgom volt és több, mint egy hónap múlva tudtam csak főzni (ezért is savaztam 2,8-ra). Szerencsére a pincém is jó hűvös volt, de amikor kinyitottam a lezárt hordót, nagyon büdös volt és azt hittem megromlott és majdnem kiöntöttem. De később ezt már mástól is hallottam, hogy az őszibarack cefréje néha nem a legkellemesebb illatú. Szerencsére emlékeztem egy jó "fórumos" mondásra, miszerint "ne főzz olyan cefrét, amit nem kóstolnál meg" és megkóstoltam. Meglepően kellemes volt ízre. Így hát ki is főztem.
Soha rosszabb pálinkám ne legyen és ez az idő előre haladtával egyre finomabb lett. "Sajnos" a családnak is nagyon ízlett, így nem tudtam meg, hogy milyen lett volna a több éves.
"Az "őszibarack" jellegében ízében illatában messze el marad a kajszitól (mármint ha pálinka lesz belőle !)"
Azt hogy "messze el marad" én is vitatnám. Lehet, hogy felétek nem olyan karakteresek az őszibarackok, mint ahol a családi telek (Budaörs környéke) van, de azt nyugodt szívvel állítom, hogy bár többször főzhetnék az ottani barackokból, annyira kellemesek tudnak lenni. Sajnos már öregek a fák és ami kevés termett a jó fajtákból, inkább az unokáimmal megettük.
Az aromakosár használata kellemesen "dobhat" az illatok és aromák mennyiségén és ezáltal a minőségen is . A belerakott gyümölcs mennyisége persze a kialakításától függ. Azt viszont tapasztalatból tudom, hogy nem érdemes nagyon apróra vágni inkább darabosan, mert hamar összeesik és így nem tud a gőz közte eljárni.
Ezért is nem jó magasra púpozni, vastagon a rostára rakni a gyümölcsöt, inkább egy másik "emeletet" is készíteni, ha ezt a sisak kialakítása lehetővé teszi. Aszalt gyümölcsből itt is a fele elég.
......ennél a 20-as szimla "tisztázó" üstnél, (balra lent) a sisakba egy
mozdulattal felrakható az aromakosár......de lehet ilyet is a sisakba...
Helló, ádáz harcot vívok az 50kiló barackcefrém hőmérsékeltével. Naponta kétszer lenyomkodom és PET palackokkal hűtöm. Ma van az 5. napja a cefrézésnek, már nagyon beindult. Most este egész 24,9 °C mértem a bundára és 20,5 °C a cefre levére kb. a hordó közepén. Reggel sajnos csak egy fagyasztott PET vizespalackot tudtam beletenni, most raktam bele egész hármat.
Mennyire sok ez a hőmérsékelt? Sajnos a bunda elég jó hőszigetelő így nehen oszlik el benne a keletkező hő. Illetve mennyire lényeges a bunda hőmérsékelete a cefre levéhez képest? Mivel ez tulajdonképp a gyümölcs húsa gondolom kevesebb benne a kipárologható aromaanyag mint a gyümölcs levében, de javítsatok ki a tévedek.
Én azért erre nem vennék mérget... Inkább úgy fogalmaznék, hogy az őszinek őszi, a kajszinak kajszi az íze. (mert mi is lehetne más... ) Sajnos nekem csak 5-6 liternyi őszi jön össze egy évben, a többi kárba vész ( felzabálódik...!!! ). Ritka akit megkínálok belőle, mert még magam elől is dugdosom... :-)).Mag nélkül cefrézem, de még a nem magvaváló fajta magtisztítása is gépesítve van, (ennyire ráálltam...)A 80 ft/kg - os árat biztos nem hagynám ki semmilyen gyümölcsből.....
Csak te tudod megsaccolni mennyi anyagod lesz, a nagyobban tudsz kevesebbet is főzni, viszont ha duplafalú (ezt nem tudattad) akkor a kevesebb anyaggal is fel kell fűtened a köpenyben levő hőcserélő közeget ami kisebb mennyiségeknél gazdaságtalan lehet. Enyém 50 l -es 30-35 l nél többet nem teszek bele egyszerre, háztáji felhasználásra szerintem épp ideális méret, a 100-ast már túlméretesnek érzem, (mozgatás üresen/tele, helyigény, takarítás stb szempontokból... de ezt csak az én igényeimhez mérten írom. Épp egy 100 l-es főző tulaja keresett meg ma hogy főznék-e le neki 30 l barackot mert az ő 100-as főzőjét ennyi miatt nem indítja be... +1 hogy 50-60 l-es szvsz az ideális méret itthonra.
Megadtad magadnak a választ.... 100-ast vegyél. Finomítani bármennyit tudsz azzal is. Sokkal rosszabb megoldás többször töltögetni-üríteni-elmosni-beindítani-kozmaolajat szűrni azt megint mosogatni, stb.
Én eléggé bátran megtömöm azért a főzőt, ha pont úgy adja ki a cefre.
De tényleg érdekes, hogy mennyi cefréd van. Mert ha mondjuk egész évben 100kg, akkor lehet elég egy 30 literes is.
Ennek ellenére én azt mondanám, hogy a 60 literesembe tettem már 15 liter cefrét, de 80-at soha :) Tehát a nagyba lehet keveset tölteni, a kicsibe meg többet nem, én amondó vagyok.
Folyamatban, és bíztató. Illata aromája nekem bejövős, de még csak az alszesznél tartok, holnap finomítom. Ahogy írták itt a "mindenttudók" "jól ad" mondhatni átlag felett (cseresznye felett). Bővebben holnap ilyentájt, akkor már tán bele is nyaltam :) Nem veszett fejsze nyele az biztos.
Én azt gondolom ha első blikre nem a 100 literes főző térfogat jutott eszedbe akkor nincs is rá szükséged. Gyanítom, hogy a minimális ár különbség sarkalt töprengésre. Hidd el az éppen olyan bosszúságot tud okozni ha csak félig van tele a főző, mint ha kétszer kell nekiesni.
ha rosszúl láttam volna akkor mindennek az ellenkezője igaz. :))
A véleményetekre, tapasztalatokra lennék kíváncsi. Főző vásárlás előtt állok, már eldöntöttem, hogy DES kisüsti típusú főző lesz, csak azon vacillálok, hogy 60 vagy 100 L-es legyen. Tudom, hogy a cefre mennyiségéhez kellene viszonyítanom, viszont árban már nem sok különbség van. Szeretném a gyakorlati tapasztalatokat kikérni, hogy melyik milyen cefre mennyiséghez lenne indokolt, ill. milyen előnye hátránya van egy kisebb vagy nagyobb főzőnek.
Itt a forró gőzök által feltárt lé lecsöpög a tartályba. Ha nem szörpfőző kézi készüléknek, hanem pálinkafőzőnek nevezzük az eszközünket, akkor miért történne másképp?
Ha beleteszed az alszeszbe, akkor lényegében megfőzöd és az aromák nagy része marad is a kiöntendő anyagban. Az aromakosárnál pedig párolod és az előretörő párák viszik magukkal a finom aromák jelentős részét.Szerintem.
Igazán van mit megköszönni, aromakosár lesz belőle, csak még a formáját nem tudom, még egyszer köszönöm. Ha egyszer erre jársz, akkor kóstolhatnánk egy pár fajta párlatot. :))
Csak hogy ne legyen off, van gyümölcs százalék,amennyit érdemes használni aromakosárban? Pl. 10l alszeszhez 20 dkg gyümölcs, illetve aszalt vagy friss használata ajánlott?
Tavaly én is csináltam nekem bejött, már alig van belőle 1-2 deci. Hozzá kell tenni, hogy rajtam kívül senki másnak nem ízlett :-) amit nem bánok, mert így tovább kitart.
Megnézem, köszi. Bár a gyümölcslé gyártók eléggé figyelnek arra nehogy kikerüljön a technológia a kezükből. A csírátlanítást általában speciális módon végzik.
Egy szódásballon alakítottam át erre a célra. 22 bar a próbanyomása és 12 az üzemnyomás. Megkérdeztem a gyártót, korábban egyet kipróbáltak nagyobb nyomáson, 36 bar-on még nem durrant el.
YouTube-on van fent videó arról, hogy a SIÓ italok hogyan készülnek, és azt hiszem egy hordó gyümölcsöt akár 2-3 évig is tudnak tárolni. Annak nézz esetleg utána, hogy hogyan is működik ez.
A használati utasításában azt írja, hogy 9 bar nyomáson már megszűnik teljesen az erjedés. Szerintetek ez akkor is érvényes lenne, ha mondjuk egy kompresszorral tölteném meg a hordót (co2 helyett)? Én elsőre arra gondolok, hogy a nagy nyomás miatt nem tudják kifejteni az élesztők a hatásukat és nem képesek lebontani a cukrot még akkor sem, ha az a nyomás levegőtől van. Vagy hiába a nagy nyomás, akkor is elindul a folyamat?
"
In order to prevent potential fermentation, add carbon dioxide at a pressure of 9 bar.
Keep the gas bottle and all fittings connected to the pressure cask. When removing the
gas bottle (see "Replacing the gas bottle"), it is normal that the pressure during CO
2
saturation is reduced (this is a natural reaction when carbonic acid forms in the
Hát ez kellemetlen, mert eléggé sok van belőle, viszont 14Ft/db áron lett beszerezve a tescobol, mikor valahol éppen bezárták. Van rajta 1 sor magyar, de csak annyit láttam, hogy adja a cefréhez vízben feloldva, mert a ráragasztott matricára tették a sárga matricát.
Az élesztőtápot miért nem javasolod gyümölcscefrébe? És mi az, amibe javasolod? Bort nem készítek. :)
A "Pozywka B" egy B-vitaminos élesztőtápanyag, a "Pozywka" sima élesztőtáp plusz B-vit nélkül, a ""Pozywka Kombi" pedig gondolom a kettő keveréke. A "Klarowin" borderítőszer, konkrétan porított zselatinból áll. Gyümölcscefrébe egyiket sem tenném. Ha nem volt rajtuk magyar nyelvű matrica megérdemelne egy fenékenbillentést a bolt ahol vetted.
A folyékony borélesztő "Szlachetne drozdze" felirattal ellátott (nem próbáltam), a "Fermicru" és "Fermivin/Fermivin PDM" feliratúak borélesztők, azok jók gyümölcscefréhez.
Köszi (mindenkinek) duplafalúm van, az illata nagyon bejön nekem is, már bekészítve, picit higítottam rajta (épp csak az érkeztető edény kiöblítésével, hogy ne menjen kárba semmi)) holnap alápörkölök.
Kb. 20 éve főzök halat meg egyebeket gázreduktor nélkül. Korábban a kínai öntöttvas főzőt hanyagoltam, mert nagy gáznál leszakadt a láng a tányérról (elemelkedett).
Felfúrtam a lyukakat (nem bővítve, csak épp, hogy belemenjen a fúró). Tökéletes lett, bár az elején volt egy kis csillagszóró élmény, mire kijött belőle a sok fémszilánk...
50 literest és a 100 literest is egy óra alatt felfűti, utána meg a legalacsonyabb (épp csak látsszon) lángon megy a főzés, elégedett vagyok vele.
Szepjoestet mindenkinek.Egy kis buzaval ero(mifelenk igy hivjak:-))kortevel probalkoztam.190kg+4kg cukor=14L 69fokos a vegeredmeny. Nekem eggy kicsit soknak tunik a vegeredmeny,foleg,hogy tavaj sokkal kevesebb volt a kihozatal ugyanebbol a kortebol. Ha esetleg valaki szokta fozni,megmondanatok nektek mennyit szokott adni?Koszonom.
Segíts kérlek. Barack dupla dózis élesztőt kapott, ezenkívül (vagy ezért) egyik hordóban fellépett a szerintem tápanyaghiányos erjedés, bornál legalábbis ugyanilyennel már találkoztam. Plusz táp helyre tette a kérdést, de a dupla dózis miatt az egész főerjedés lement 1,5 nap alatt.
Jól érzem, hogy ez nem túl szerencsés? Bunda még van, napfénnyel tartom életben, hogy utóerjedés legalább kitartson hétvégéig.
Húú,ebben nagyon sok ismeretlen tényező van. Így nem igazán lehet tanácsot adni. Milyen első,milyen második,miből,mennyiből,hogy volt cefrézve,el volt-e takarítva a főző stb.
Sziasztok, fügét főzött már valaki ? kb.25 l "anyagot" kaptam ma, illata finom, majdnem barackra hasonlít, állaga híg lekvárszerű. Mehet a szokott módon, vagy külön figyelni érdemes valamire ? Fügét még soha, gondoltam jobb kérdezni az okosabbtól. Köszi !
Engem is hasonló dolgok aggasztanak, ugyan én nagyobb teljesítményben utazom. Megkeresve egy szakkereskedést arról tájékoztattak, hogy a nem is annyira az a fontos hogy hány mbáros hanem, hogy mekkora mennyiséget enged át magán.
Ha körbenézel a neten láthatod, hogy pl 30mbár-os reduktorból is kapható 1, 1.5, 3 sőt 4 kg/h áteresztő képességű. Okosabb én sem lettem csak szerettem volna felhívni a figyelmedet erre.
Sokan használnak itt az általad leírt teljesítményű égőt, biztos fognak tudni segíteni.
Egyébként az én véleményem az, hogy téged egy 30mbár-os 1-1.5kg/h reduktor kiszolgálna.
Sziasztok! kérdésem lenne, egy 60L-es szimpla falú, keverőmotoros főzőt szeretnék felmelegíteni, jelenleg egy 5,5KW-os gázzsámolyom van, és pb gázról menne.
1, elég e az 5,5 KW-os gázzsámoly
2, kell e hozzá nyomáscsökkentő, ha igen mekkora? 30mbar vagy 60, esetleg nagyobb?
Vigyázz vele,mert elég szépen felfuthat. Tudtam ezt én is, de nem volt habzásgátlóm(étolajat nem akartam a múltkori eszmecsere miatt), de le kellett főznöm,nehogy baja legyen mire hazaérek alapon. Hát épp megúsztam...:-)
Még ma sem ért oda?! Párom adta fel csüt.
Már kezdem kényelmetlenül érezni magam. Persze hogy nem zaklatsz(tudom milyen, ha "lendületben" van az ember), legszivesebben megismételném, de csak jövő héten leszek otthon. Azért még bízok benne, hogy csak odaér!
Hogy ne legyen teljesen off: nem azért futott fel az alma,mert erősebben tüzeltél?
Eddig úgy tudtam, hogy nem, csak néztem, hogy ez hogy került a sisakba. :)
Hogy egy kicsit offoljak, sima levél, ajánlva vagy csomagként adtad fel? Mert már a postásokat zaklatom.. Utána is tudok érdeklődni, ha van száma a csomagnak, csak azt privibe küldd már el légy szíves. Már többet nem zaklatlak. Előre is köszi.
Az almával megszívtam, ezért raktam bele többet. Ott 40 literhez raktam 4 ml-t fecskendővel, de a sisak tetején is volt alma, szerencsére a csőben nem ment. Ezért használtam erjesztés közben is, mármint olvastam, hogy erjedés közben is habzik, ott kb 100 literre 1 evőkanál ment. Mondjuk a keverő is ment most végig max fokozaton.
A Foamsol a "gyári" habzásgátló, szilikon olaj alapú, talán a legjobb. Amit én évek óta használok szintén szilikon olaj, csak egy kicsit olcsóbb és tapasztalatom szerint ugyanolyan jó. Az üstöt a "szaladós" cefrékkel (eper, cseri, meggy) majdnem tele szoktam tenni és nem szokott áthabzani.
A képen negyvenes üst majdnem tele eperrel (szamóca), aminél kevés szaladósabb van...
......az üstfedőben látszott, hogy csak pár centit ment fel a szint...
Szia. A habzásgátló használatával 50 literes üstbe 47-48 liter meggyet raktam, nem volt semmi gondom, mármint nem habzott át, egy evőkanállal raktam a tetejére.
tápanyaghiányos erjedésű (kénh. szag) cefre teljesen rendbe jöhet plusz táp hozzáadásától vagy inkább különítsem majd el főzésnél azt a bizonyos hordót?
Ha a cefre főzésnél visszafogja az illatokat az előszesz főzésnél is hasonlónan kell viselkedjen. Kis alkoholtaralmú cefrefőzéshez tudnám elképzelni a használatát. Nagyon jók ezek az összehasonló főzések. Javaslom többször végezd el ,ha van rá lehetőséged a biztosabb következtetés levonása miatt. Hasonló az én tapasztalatom is a nagy deflegmáció és az aroma viszonnyal.
a minimum főzési mennyiség 150-200liter (kisírva), tavaly is jó volt a szilva termés, idén max 200 liter tiszta szilvát akarok főzni (remélhetőleg az eddigi legjobbat, a sok ismeretszerzés után). Még egy kérdés, ami lehet hülyeség, de ha előttem főz valaki 200liter somot, amit nem leengednének, hanem nullára kicsavarás után rátöltenék az enyémet, annak lenne még valamilyen (aroma)hozadéka? Nyilván alkohol semmi, meg fűtési költség/főzési idő növekedés, de valami hasznos maradhat még számomra is az előttem főzött cefréből?
Szia. Ez érdekes számomra, pont gondolkodom, hogy vennék deflegmátort. Mennyi eltérés volt a két főzés között %-ban? Illatban milyen különbség volt? Előre is köszi.
Ma volt lehetőségem újabb kitérőt tenni a gyümölcsösbe. A szilva termés idén is brutál, kb. 20 mázsa várható, de ilyen főzési árak mellett inkább lekvárt főzünk.
Vegyes cefréken is gondolkodtam. Lesz 1 mázsa szőlő, fél mázsa som, fél mázsa bodza, meg 1,5 mázsa alma. Bodza-alma 1/4-3/4, szilva-som 1/4-3-4, szilva-szőlő 3/4-1/4 kombinációkat/arányokat érdemes lehet megpróbálni?
Próbálgattam az enyémet a meggynél ill. az egész szettet.
Én azt vettem észre hogy ha fent van a Deflegmátor a cefre főzésnél olyan mint ha vissza fogná az illatokat
ha leveszem akkor mint ha jobban lehet érezni.
Viszont ami meg döbbentett tisztázáskor azonos mennyiségű vissza hígított alszeszt főztem mígDeflegmátornélkül a fejfőfok 92 c volt amikor megindult és 50 alkohol fokig lehetett leengedni a közép párlatot.
A következő főzésnél felraktam Deflegmátort a párlat elindult 82 c és le lehetett engedni 45 alkohol fokig.
a mennyiség is elég számot tető volt Deflegmátorhasználatánál.
Én most azon gondolkozom hogy a kajszit Deflegmátornélkül fogom a cefrét lefőzni és csak a tisztázáshoz fogom használni a Deflegmátort.
Régóta érlelodik bennem egy gondolat. Megismertetni a pálinkát, erenyeivel és hibával, sajáttal és idegen prémium kategóriás termékek kóstolasaval. Most idő lenne, de.....
Legalább hozna egy kis profitot az eddigi munkám. :-)
Most kifejezetten az idei első,3% cukorral készült kajszidra gondoltam,nem kell díjnyertes pálinkát használni etalonként,hogy eldöntsük,hol,mennyit hibáztunk.De azért a bolti az túlzás.:-)
Ez függ az alkoholtartalomtól, és attól, hogy meddig facsarod.
De ha mondjuk alszesz főzésnél nem mérsz folyton, és beleengedsz 1 liter 0 fokosat, akkor lehet 20 fok körüli is alszeszed, nem olyan mérvadó dolog, kár ezen aggódni.
Deflegmáció témában lenne kérdésem. Visszaolvastam a fórumon és ha kifolyó alszeszem 30%-os, amit szinte nullára kifacsarok, akkor ez jónak tűnik? Mert olvastam, hogy régebben írta Snapszmester, hogy 25-30-os jónak számít, de ő nem tudom mennyire szedi ki. Ez most meggynél volt ennyi,eddig nem figyeltem annyira...
Fiúk! Az lenne a kérdésem, hogy a KERESKEDELEMBEN kapható kajszi pálinkák közül melyiket tudnátok jó szívvel ajánlani. Egy kontrol pálinkára lenne szükségem amit össze tudnék hasonlítani az általam készítettel.
Nem túl nagy a lángja 30mBar körül, de az is elég. Gyári magasságon 50 liter cefre 50-60perc alatt indul meg.
Reduktor nélkül folyton változik a nyomás a palackban, a lánghoz más arányú levegő kell mert különben kormol stb... Linkeltek képet, akkora lángal már több, mint 5.5 kW, fél órán belüli felfűtést azért elvárhatnék úgy.
Az 1kgóra pedig sok is, mármint egy palack jóval többet bír, mint 11 óra.
Sziasztok, valaki használ valami nyilvántartást a kihozatalokról/főzéseiről ? Egy olyan excel táblára gondolok pl. amibe beadhatóak az ismert adatok (cefre mennyiség gyúmölcs fajta, alszesz mennyiség, kinyert nedű tisztán és fokolva, és ezekből kihozatalt számít (százalékosan mondjuk).
Egyszerűbbnek gondolok egy táblát készíteni, de ha van rá program az is jó, de mégegyszerűbb lenne ha valaki rendelkezik ilyen számításokra képes táblával és azt eljuttatná nekem (természetesen üresen) nagyon megköszönném. Arra gondoltam hátha hasznos lenne mert egy idő után (mondjuk egy szezon) könnyebb lenne becsléseket végezni a segítségével.
Szia!
A cefrefőzési időt lényegében a cefre alkoholtartalma és a közőlt hőmennyiség(mennyire tüzelsz alatta) határozza meg. Akkor jó a fűtés, ha kb 1 óra után megindul az anyag.Utána még kb 3 óra mire kiszeded az alkoholt a cefréből.Ez attól is függ,hogy mennyire facsarod ki.
Elkészült a kozmaolajszűrőm. Felhasznált anyagok: 3,5 literes ételtartó, kb 40 cm 5*10 mm-es szilikoncső, kb. ugyanennyi 2,5 mm2 keresztmetszetűtömör réz vezeték. Itt egy kép. A lyukak 9,5 mm-es fúróval vannak fúrva, így nem kell ragasztani a vastagfalú csövet, simán lezárja a lyukakat.
Még keret kell bele a pelenkához, azt miből lenne érdemes csinálni(rézdrót, rm drót)?
Itt egy kép működés közben, de csak vízzel,majd ha élesítve van,akkor is rakok fel. :)
Olvastam a sok hozzászólást és ahogy látom eléggé értettek a pálinka főzőséhez, olyan kérdésem lenne, hogy a pára cső emelkedésének mennyire van jelentősége és miért jó, hogy olyan nagyon emelkedik illetve, hogy az első főzésnél ugye amikor még a cefrét főzzük mi határozza meg, hogy mennyi idő mire le jön szesz? és átlagba mennyi időnek kéne lenni?
Szia! Az öntvény (mert csak az a kínai), néha tényleg nagyon "gagyi". Én már vettem vagy 20-darabot és volt aminek az öntvénye volt lukas. (de én nem a Józsitól vettem) De az olasz gázcsapon kívül nincs ami elromoljon rajta, de lehet hogy már azt is hamisítják, mert találkoztam olyannal is, ami eleve rossz volt. Leggyakrabban az szokott előfordulni, hogy úgy befestik, hogy az öntvény lukai is tele vannak festékkel. Ezt egy kis fúróval végig kell játszani. Ha nagyon lötyög a gázcsap (amit nem gondolok) az csere. Egyébként tényleg jó, a 30-milis
szabályzóval rendesen fűt. A fúvókája gyárilag 1,4-mm, de 1, 6-ra tuningolva is (PB-nél) rendesen ég a 30-as szabályzóval is. A lemezzel sok levegőt kell adni neki.
Szia. Nekem is ilyen van, csak olcsóbban vettem. Én a lábakat felszereltem, de nem bíztam meg a M6-os csavarokban és le is szereltem. A lyukakba visszaraktam a csavarokat azbesztzsinórral és így ott nem jön gáz. 30 mbaros nyomáscsökkentővel használom, teljesen kinyitva, keverő megy közben 60-70 perc alatt indul meg az 50 liter cefre. Nincs szigetelésem még,de azzal majd csökken ez az idő. Szóval ne dobd el! :)
Igen, úgy ahogy a kolléga írta, közel nullára kifacsarni. De mielőtt legközelebb kérdezel, olvasd el, amit Sogi kolléga minden reggel kiír(pálinkafőzés 1*1) és ott elég sok kérdésre választ találsz. :)
A cikk azután készült, mikor Snapszi megvilágította az elmémet.
Ezt mondta: " Bizony mondom néked hal, addig ne cukrozd meg a cefrédet, amíg bőven van az anyagban erjeszthető gyümölcscukor. Ha cukrot akarsz tenni bele, ezt tedd a főerjedés után, hogy az élesztők először a gyümölcs saját cukrát alakítsák pálinkává, és ezzel kialakulhasson az megfelelő íz és aromaanyag"
Nem.A cefre főzésénél az alkohol kerül kinyerésre a kozmaolajok szűrése mellett,majd ezt követően,ezt a terméket,amit alszesznek hívnak kell még egyszer lefőzni,és itt kell elválasztani a frakciókat(elő,közép,és utópárlat.)
Hello! 100liter cseresznye cefrehez nem adtam csak 2kilo cukrot. A cefre elkészítése után sajnos elkellett utaznom és ma 6het után tudtam kifozni. 40fokrol indult meg és 15ig engedtem le. nem lett csak 8liter 28fokos alszeszem. Normális hogy ilyen kevés lett belőle? Ebből mennyi középparlarom lesz? (Ujj a fozom 50literes, és az ő hőfokkérője szerint 110C-on jött az alszesz de szerintem mivel gazzal futok alá és oldalt is nagy meleg van lehet hogy bekavarhatta... Fontos figyelembe vennem a hőfok mérőt vagy elég ha az epruvettaban a fokolohoz megyek? Válaszokat véleményeket várok, kezdo vagyok de szeretnek elmélyedni a szakmában. Köszönöm!
Egyszer nem raktam a szilvához, pár nap múlva jött a jellegzetes ecetes szag. Ismerőseim, akik nem olvasnak ilyen fórumokat, horrorisztikus cukrokat szokta a szilvához adni(10%-tól felfele). Kapásból megmondták: Nem raktam hozzá cukrot. Azóta nem merek kockáztatni. A savazás drága és bonyolult az én kis, pár literes mennyiségeimhez.
Mi ért érdekes, hogy a főerjedés után adjuk hozzá a napfényt? Szerintem így tovább tart az erjedés és nagyobb az esély az ecetesedésre. A minőséget hogy befolyásolja?
Énis azt olvasgattam eddig, hogy a főerjedés vége felé tegyünk bele napfényt. Szerintem nagyobb a bunda, és még kevesebbet lehetne 1 hordóba rakni. Legalábbis nekem cukor nélkül is a mostani szilva cefrém kifutott volna, ha valaki épp nincs a közelben. Arra lettem figyelmes, hogy nem kotyog... :)
A gondolatmenet egyébként megállja a helyét. Lehet azért volt a régi : "minden szilvaszemet beledobunk a cefrébe" pálinkafőzők tudatalatti mentsvára, hogy az erjedés egy nagyon cukros cefrével indult, így nehezebben sodródott el rossz irányba, ezért lett alkohol, és nem zabálták fel az ecet bacik és muslicák az alkoholt. Aztán megadták a pofont sokszor az elválasztással a főzetnek.
Valószínűleg az a plusz alkohol hoz magával aroma anyagot ami egyébként a moslékban maradna, a 10% már hígítja. Laikusként erre gondolok.
Ha ez igaz, akkor igaz lehet az is, hogy a magasabb cukor fokú gyümölcsöknél kevesebb hozzá adott cukor az ideális, ugyanakkor az aroma erőssége is változó lehet fajtánként. Ha valaki nagyon fanatikus akár gyümölcsökként is lehetne kísérletezni de akkor a gyümölcs cukor fokát is meg kéne határozni cukrozás előtt, mert az se minden évben ugyanannyi. Ez már túl sok energiabefektetés lenne az árnyalatnyi különbségekhez képest de a hobbi az hobbi. :)
Érdemes tovább gondolni ezt a dolgot.Valami azt súgja,hogy 0%-nál valami nem,vagy késve kezdődik el,esetleg már káros folyamatok indulnak meg a cefrében,de ezen segít a 3% répacukor hozzáadása,akár az is lehet,hogy ez nem mutatkozik meg a kihozatalban,mert az élesztő saját maga szaporítására használja fel,viszont a 10% már hígítja az ízeket,ha jól számolok,kb. dupla mennyiségre jut az adott íz,illatanyag.
Éppen szilvával végezték el a kísérletet. 0% cukor, 3% és 10%. Kivétel nélkül mindenki a 3%-ost választotta.
Megértem ha a valaki érzelmi alapon nem akar cukrot rakni bele, szíve joga és meg van a szépsége hogy tényleg csak kizárólag amit az anyatermészet ad...de a kísérlet eredménye ez volt.
tavaly vírus miatt kivágtam a beszterceimet... szilvát vennem kell. Viszont nem gazdaságos nekem a 100 kilót kétszer csinálni 100 lityis üsttel. Akinek kisebb van és és többször főz cefrét az tud játszani vele....
Itt a szilva szezon, ha valaki megengedheti gyümölccsel és idővel, akkor szilván is el lehetne végezni a kísérletet, majd számozott poharakból megkóstolni.
2 hete vettem pálinkafőzőt. Ki is főztem vele a sárgabarackot. 2,7 liter 69 V/V fokos párlat lett belőle. Ezt szeretném 48V/V ra higítani. Már ki is számolta, hogy mennyi víz kellene hozzá. (45,6/100=0,456 x 2,7 = 1,2312 liter víz. ha jól számoltam mindent, 20C-on ).
A kérdésem az lenne, hogy ezt a víz mennyiséget milyen elosztásban , és milyen időközönként kell a pálinkához keverni, hogy ne legyen probléma belőle ? Előre is köszi a válaszokat.
Azért nem hagyott nyugodni ez a cukorügy, beszéltem Gabóval ( azért elismerhetjük, hogy ő is szaktekintély ugye) és a véleményét írom le röviden ebből is tanulhatunk:
Azoknál a gyümölcsöknél pld. faeper-szamóca-málna.... ahol kevesebb a valódi gyümölcscukor viszont viszonylag illatban gazdagabbak a végeredmény pálinka finomságát EMELHETI a 3% körüli cukor. A hagyományos fajtáknál -körte-szilva-barack viszont biztos nem mert az egységre jutó aromát a tiszta alkohol higítja.
Hiába a fizikának vannak máig élő törvényei. Ezzel én eme témát saját részemről lezártam.
De természetesen mások igazsága is létezhet.....másoknak.
Kedves mester olvasva a hozzászólásod nem tudtam egyértelműen kivenni, hogy a 3 % cukor finomabbá teszi a végeredményt vagy sem ???? Olyan is-is- nek tűnik.............
Erőltetnem kell a deflegmációt mert erősen fűtök és csak egy sima sisakhűtésem van ami nem jó hatásfokú. Pistorius tányérral más lenne, de nincs. Az alszeszem átlagban 20-30% os.
A cukor: nyilván jobban járok ha tesznek bele, de soha nem erőltetem. A legkisebb hiba amit el lehet követni az a cukrozás. Megvédi a cefrét, tovább tárolható és csak etilalkoholt visz be aromák, metil, cián és olajok nélkül. Védő, aroma lúgozó és kozmaolaj csökkentő hatása miatt 3% biztos nem okoz hibát.
Az idei első kajszihoz tettem kevesebb mint 3% cukrot és a kedvencem lett. Lehet jó lett volna nélküle is, de kevesebb.
Teljes mértékben elfogadom és tiszteletben tartom az álláspontodat.Nem célom a meggyőzés, csupán mint egy lehetőség van szóba hozva a max.3% napfény. Ki él vele, ki nem. Egyébként minden tiltott dolgot betartunk? Nem hinném, hogy pont ez a kivétel.
Tegnap elkezdtem a kozmaolajszűrőmet, igaz nem rézből, az majd később, ha ez nem tetszene. 3,5 literes ételtároló doboz,most kb. 1,5 liter víz van benne. Kérdésem pedig az lenne, hogy van itthon szilikoncsövem,az jó lenne a kifolyóhoz és az átemelő részhez? Vagy milyen műanyagcsövet vegyek hozzá?
Tudatilag zavar, nem rakom bele ,mert nem gyümölcs. Van egy másik ,amiről nem beszélünk, tiltott. Elfogadom,hogy jobb a cukrozott.Sportban elítéljük a doppingolást.:-)
Kőművese válogatja...
Az az igazán furcsa ebben, hogy ez mindig ilyen vitához vezet (és nem csak az új emberek között),holott ez nem kötelező hozzátevő,választható. Tanácsnak pedig nem a rosszabbik fajta, ami jogos helyrerakást kaphatna. Arra is kíváncsi lennék, hogy akik ellenzik, Ők kipróbálták-e és azért ellenzik, mert nem vált be?
"Az a tapasztalatom hogy ha alszeszfőzésnél nem erőltetem a deflegmációt a kiengedett cefrének finom gyümölcsös illata van. Ha erőltetem akkor már nincs. Igaz, az én rendszeremben nem kell az alszeszt hígítani mert általában 20-30 % között van."
Kissé félreérthető ! Az első részben sugallja a deflegmáció emelését az utolsó mondatból kiderül, hogy ez a rendszer jó, nem túldeflegmált! Ma lehet kicsit másképpen fogalmazna Snapszmester.
Szia!
Ismerem a csípős megjegyzéseidet, ezért nem is sértődök meg rajta. Kell az ilyen fajta kontroll. Ám jelen esetben figyelgethetnél jobban,hisz amit írok az saját vélemény ( is ).
Saját TAPASZTALAT van kevés ,kéretik elkülöníteni a szezont a fazontól.:-)
Akárcsak nekem, de nekem tányér sem szükséges hozzá (bár nekem ez az érték csak rövidebb ideig tart). Gondolom akkor neked is vissza kell higítani az alszeszt rendesen.
Ha ezek a fikciók megállnák az állításokat,akkor semmi értelme nincsen vizes rongynak,pistorius tányérnak,rektifikáló oszlopnak....!
Minden berendezésnek megvan az előnye, hátránya.Ki kell tapasztalni,kinek hogy,és mi a jó,aztán úgy kell csepegtetni.
Jómagam,igenis,a 2 tányéros kisüsti eljárásnak vagyok a híve,és ez igencsak beválni látszik.Márpedig ott a finomítvány,80-86°között indul,és jön 2/3 részben.
Hidd el nem írtam volna,ha nem így lenne. Gyakorlati tesztek ezt mutatják. Nem tudom miért,nem vagyok egy vegyész tipus...
Annak idején Aknil tesztjei már ezt hozták ki és azóta sem lett ez cáfolva.(lásd pölö hal65)
Természetesen igazad lenne,ha egy külön-külön lefőzött tiszta gyümölcs és tiszta cukor cefre párlatát elegyítenénk. Akkor szerintem is értékcsökkenne a gyümölcspálinka, ám a gyengén cukrozott(együtt erjedő) cefre lefőzött eredménye kedvező képet mutat.
De ha már elindult egy párbeszéd közöttünk......... Írtad, hogy nem szedte ki az összes alkoholt belőle. Akkor meg a 20-30 fokos alszesz nagyan kevés, nem? Minél inkább törekszünk a teljes kinyerésre a mennyiség úgy nő de az össz alszesz alkoholfoka csökken.
Dupla falú, nyitott, hőközlő olajjal. Sosem próbáltam kiszedni az utolsó cseppig. 10-15 foknál le szoktam állni. Azt már nem tartottam sosem gazdaságosnak.
Persze hogy a legjobb!De arra a célra,amire gyártották!Az ételszállítónak melegen kell tartani az ételt,mint egy termosznak a teát!Főzéskor az edénynek egy másik tulajdonságát használjuk ki.
Bakker! Most értettem meg. Tehát pont ellenkezőleg. Magas deflegmáció esetén a moslék kevésbé gyümölcsös illatú. Azaz vélhetően az alszeszben vannak az illók. Ezek után már csak egy kérdésem van. Egy 20-30 fokos alszesz kihozatal az magas deflegmációt feltételez?
Az omniózus mondat igy hangzott el: Az a tapasztalatom hogy ha alszeszfőzésnél nem erőltetem a deflegmációt a kiengedett cefrének finom gyümölcsös illata van. Ha erőltetem akkor már nincs. Igaz, az én rendszeremben nem kell az alszeszt hígítani mert általában 20-30 % között van.
Nagy dobásra készülök. :) Sikerült szert tenni egy kis sárgabarckra amit szeretnék lefőzni a közeljövőben. Ez az első alkalom, hogy barackhoz jutottam, gondoltam átismétlem az ismereteket, hogy a maximumit ki tudjam hozni. Mint a jó diák átolvastam a reggeli szent írás ide vonatkozó részeit és megakadt a szemem egy dolgon. Snapsmester írja, hogy az a tapasztalata ha nem erölteti a deflegmációt akkor gyümölcsösebb párlatot kap (eddig ok) és az ő rendszerében nem szükséges az alszesz higítása mert 20-30 fokos az alszesz összességében. Hát nálam ez inkább 40 fokos de lehet, hogy erősebb is.
A kérdésem az lenne, hogy a nálam tapasztalt jelenség mennyire abnormális? Jót tennék magammal ha csökkenteném a főző deflegmációját a még tökéletesebb eredmény érdekében? (páracső: 3m 28mm, spirál:3m 22mm)
Suszter maradjon a kaptafánál,fodrász pedig a hajnál!:-):-)
A pálinkafőzőnél a dupla fal közé nem hőszigetelő,hanem hőátadó közeg kell,hogy kerüljön,pl. olaj,vagy víz.
A lényeg,hogy a pl. gázláng koncentrált hőjét úgy tudjuk elosztani az egész cefre számára,hogy az lassan,homogén módon tudjon átmelegedni,ne érje a cefrét extrém hőhatás.
Egy jó barátom (akinél a számat szoktam tátani 'mikor főzöget és szorgalmasan segítek,ha kóstolni kell valamit) ilyen
duplafalú ételszállítóból csinálta a főzőjét. Semmi szigetelőanyag (púrhab,kőzetgyapot,bálnazsír,ilyesmi) nincs a két fal közt.
Megfúrta,kapott egy lezárható csonkot,ha jól tudom trafóolajat és gyönyörűen muzsikál vele. 20 lityis. Persze gondolom ezt is több gyártótól lehet kapni. Dehát a levegő a legjobb hőszigetelő nem?
Lehet,hogy nem a legjobb kifejezés az ízfokozó.Hasonló ez a réz katalizáló hatásához.Segíti az erjedés beindulását.Tény,hogy ezen a fórumon a 3% cukrot nem a cukorban szegény gyümölcsökhöz ajánljuk,hanem csak úgy általában.Talán ott a megoldás,hogy a hozzáadott cukorhoz könnyebben hozzáfér az élesztő,ezért kell az élesztő felturbózásához is egy kevés.Amikor a folyamat beindul,magyarul főerjedés idején már csak az tesz cukrot,aki növelni akarja a kihozatalt.
Aztán azon kezdtünk el agyalni a meghívott nagytiszteletű kóstolótársakkal, (öreg ZD-sek) hogy ez mitől lehet. Arra a megállapításra jutottunk, hogy a cefrében megemelt (3%) alkoholtartalom, jobban "kilúgozza" a gyümölcsből az illatokat aromákat.
A cukor kérdés egy érdekes dolog. Az ízfokozó hatás(max.3% cukor) igazából nem csak vélemény,hanem inkább ténynek vehető. Persze (mint oly sok más is)ez nem kötelező adalék,viszont választható.
Helló, találltam a pincében 2014.11 lejárati dátummal Challanger típusú fajélesztőt, végig a hideg pincében volt (5-25 fok tél-nyár). Kibontottam vízbeáztattam üvgbe tettem kajszibarackal együtt a napra. Majd kifutott, eztután a cefréhez adtam. Ezekszerint nem volt még semmi baja?
A környékünkön nem tudok sehol se szerezni fajélesztőt elég sokat kéne utaznom. Fehér vagy vörösborba szánt élesztőt viszont tudok venni. Ezt a borélesztőt vagy sütőélesztőt használjak inkább?
A cukrozoktól pedig azt szeretném kérdezni (ugye egyes vélemények szerint a 3% cukor ízfokozó), hogy közönséges kristálycukor vagy a méregdrága dextróz cukor közt van-e érezhető különbség? Biztos volt már erről vita valamikor.
Azért irtam Öket mert lehet rendelni tölük weben, postai utánvétellel is. Szerintem a postaköltség pár száz forint lehet egy ilyen pár grammos hollandinál. Az 1000Ft os hollandi postaköltségel szerintem max 1200-1400Ft lehet.
Illatos fehér borokhoz való fajélesztővel szerintem senki sem fog mellé lőni (én pölö Oenoferm Freddo-t használtam, borkezelésponthu) de persze a budafoki is teljesen jó, csak én kicsit maximalista vagyok.
Szűrve főztem, és tök ízre majd' mindenki panaszkodott. Annyiban nincs veszve még semmi, hogy a 20 fokig gyűjtött alszeszben nincs nyoma a töknek, csak a folytatásban kérdés a legjobb irány...
Nem találtam egyértelmű információt róla. Számos weboldalon említik, hogy szigetelt de hogy milyen megoldással, az rejtély. Sikerült használnom a keresőt, többször is előkerült itt a fórumon a kérdés. Nem derült még ki. Valaki szerint levegő.
20%-os alszeszig könnyed, elegáns, parfümös jegyek. Onnan brutális romlás, intenzív tök (és sütőtök) beütés. Külön gyűjtöttem.
Innentől 3 út lehetséges:
1, Csak a 20%-ig gyűjtött alszeszt finomítom, sok a veszteség (alk., aroma egyaránt)
2, Összeöntöm a két alszeszt mintha sose lett volna szétválasztva, finomításkor figyelek akár 60%os kifolyótól, várhatóan hamar megállok (klasszikus módszer)
3, A 20% alatti alszeszt külön finomítom erőteljesen vágva, hátha kinyerhető belőle némi sárgadinnyés alkohol tök nélkül. Ezt a középpárlatot hozzáadom a "jó" alszeszhez, és együtt finomítom őket. Gondolom így is a szokásosnál jóval hamarabb kell majd leállni.
Én mindig Budafokival oltottam ezidáig, de tervezem kipróbálni az Uvafermet, kíváncsi vagyok, hogy érzek-e különbséget.
Pektinbontóból a Zimopec P 110-et próbáltam vagy 10 alkalommal, de 5x-ös mennyiségben sem vettem észre, hogy bontott volna, nem jött be. Tervezem kipróbálni a Lallzyme HC-t.
Hány °C alatt kell használni a Uvaferm CM hidegtűrő élesztőt és mikor a Uvaferm Danstilt?
Műanyagzacskó az valójában, Fermivin PDM és Fermivin. A borélesztők pedig annyival tudnak többet a budafokinál hogy utóbbit cukorrépa-melaszon nevelik, a borélesztőt pedig invertcukron (glükóz-fruktóz), persze mindkettő kap tápanyagot e mellé bőven. Ha muszáj neki mert más nincs átáll az élesztő "gyártósora" és feldolgozza azokat a cukrokat is amikkel még nem találkozott de beleizzad a dologba: ettől lesz élesztőszagú a szesz, a stresszelt élesztőtől. A budafoki remek élesztő pl. túlnapfényezett paradicsomcefréhez, szép szárazra leerjeszti, keni-vágja a témát, ismeri a munkakört, cukron született. A borélesztőknek a fruktóz a specialitásuk, arra a melóra lettek szelektálva.
Nem akarok nagyon elmenni offtopikba, de pl. van olyan sörcsalád ahol az élesztőíz és a malátaíz preferált, a komlózás pedig háttérbe szorult, ezek a belga sörök. A lehűtött sörlét beoltjuk spéci belga sörélesztővel, az először nekiugrik a maltóznak, aztán a maltotrióznak, végül a glükóz, fruktóz, szukróz kerül(ne) sorra. Csakhogy a belga sörök nagy részének az alkoholtartalmát az invertcukor adja, addigra pedig már elfárad az élesztő (kifogy a kajája) mire odajutna. Ezért aztán még mielőtt esélye lenne belefeledkeznie a maltotriózzal való hosszadalmas elbütykölésbe megkapja a cukorszirupot, olyan töménységben amitől kiveri a veríték, mint egyszeri alkalmazott akinek betolnak egy raklap iratot az irodájába rövid határidőre feldolgozás igényével súlyosbítva. Az a stresszes "izzadás" a belga sörökben kívánatos borsos-fűszeres észter.
Pálinkában ezzel szemben öreg hiba a bármilyen élesztőből származó észterprofil, ezért a létező legsemlegesebb fruktózspecifikus élesztőkkel jó gyümölcscefrét erjeszteni, bor- vagy pezsgőélesztővel. Szerintem. Mentségemre szolgáljon hogy az utóbbi években több tucatnyi élesztőt próbáltam ki különböző cefrékben szóval eléggé ráuszultam a témára mert ugyanez a kérdés érdekelt, hogy miért nem jó mindenre a budafoki? Rumhoz pl. jó lenne csak idén (is) gyatra volt a cukornádtermésem. :)
Igen,bocs hogy nem reagáltam, de most elég szélsőséges az időbeosztásom.Telóról próbálom követni az eseményeket,lopott percekben és innen nem tudok belépni a fiókomba. Ettől függetlenül a Magyar Királyi Posta kezében vannak a dolgok.:-)
Szia! Javasolnám még a pektinbontó használatát is. Nem olyan nagy költség,de nagyon megéri. Tényleg gyüjtögesd sokáig egybe a cefrét, de azért 3-4 napig lehet, ha muszáj. Persze az az igazi, ha egybe tudod cefrézni. Igazából már mindent elmondtak Neked,ami fontos.
A friss gyümölcs zúzása után kell belerakni, 100kg-hoz 1 kocka budafoki, vagy 1 tasak öetker élesztő. A direkt bor/pálinka élesztőkre pedig rá van írva.
Pecabubus : Ilyen papír zacsiban lévő élesztőről van szó?
Szerintem a leégésgátlónak azért van némi szerepe.....persze csak ha jól van elkészítve.
Azt még hozzátennem hogy szerintem nem minden gyümölcsnél működik hatékonyan ( kősejtes körték-füge. )
Az alap az lenne ,hogy a leégésgátló pontosan készüljön .és sem mellette sem a lyukakon ne menjen le a gyümölcshús ....mert a szilárd anyag fog odakapni ...a folyadék az kevésbé.
Jól működik a leégésgátlő ha a perforáció áramlási irányban (felfelé) kissé ki vannak nyomva (kúposítva) a furatok.
Egy hordót egyszerre cefrézek csak. de a most elkészült cefrével be szeretném várni a szeptemberi adagot, mert a főző csak nagyobb mennyiséget vállal (min 2-300l) Élesztőt mennyit érdemes belerakni és milyet?
Igen ez valószínűleg az első szériából való, amikor próbáltam a Snapszi képei között látható eredeti Szöllősit hűen másolni, de azután kiderült, hogy ilyen kis otthoni méreteknél ezt nem kell feltétlenül pontosan másolni. Annál is inkább, mert az eredeti Szöllősinél a zárhatóság miatt kell a nagyobb második rekesz, hogy elférjen benne az a sok szűrő pelenka. De nekünk otthon elég az az egy kis textil is mert, mi akár minden főzés után kiöblíthetjük és inkább csak durva szűrő szerepe van és főleg az áramlás lassítására szolgál. Így aztán az új szériában már az első rekesz a nagyobb, (mint ahogy a fagyis doboznál volt) és így könnyebb is a nagyobb felületről az olajat lehalászni. A kisebb másodikban pedig így is elfér az a kis szűrő textil, amit csak egy drótkerettel csúsztatok a rekeszbe, hogy minél könnyebben kivehető legyen.
Lallzyme HC pektinbontót,uvaferm CM,és Danstil A esetleg unikén élesztőt szoktam használni,De az az igazság,még mindig keresem a különbséget budafoki,és előbbiek között.
A legjobb pálinkáim utóbbi kettővel lettek oltva.:-)
addig nem javasolta senki.de ezért csatlakoztam a fórumhoz hogy fejlesszem a tudásom és ezzel a végeredményt :) így is meg szokott erjedni egyébként igaz lassabban. Ami talán nem is baj, mert több szilvafa van. és kb 1 hónap különbségével érnek be. 3 most fog pár héten belül és még 2 majd szeptember elején. vagy ez nem probléma?
Nagyobb tecskókban az akciós pultnál van ismét lengyel borélesztő, valami hatvanöt forint egy zacskó. A barna címkésben bayanus törzs van, azzal megállt erjedést is prímán életre lehet rugdosni, de a rózsaszín tasakos (vörösborhoz ajánlott) élesztő is bevált pálinkákhoz, tavaly kipróbáltam többfélét. Rehidratálni kell harminc-negyven fokos vízben a szárazélesztőt és az élesztőkrémet bekeverni a cefrébe, nem csak úgy simán beleszórni a cefrébe a zacskóból mert akkor az élesztő fele elpusztul és lassabb lesz az erjedés. Érdemes betárazni élesztőből mert mindig elfogy a jobbféle borélesztő a mezőgazdasági boltokból, mire szilvát- körtét kell cefrézni örülhetünk ha uniként lehet kapni.
Csak jó gyümölcs menjen a cefrébe, forrás kezdgete után 2-3 napig, főerjedéskor esetleg mehet hozzá friss gyümölcs, utána nem ajánlatos. Savazni nem sokat kell, egy szilva cefre ph értéke pH3 körül szokott lenni. A gyümölcsöt mosni kellene, utána beoltani élesztővel. Nem lesz élesztő ízű a pálinka. :)
De minden ott van a reggeli linkekbe és snapszmester oldalán.
Mivel kezdő vagyok ilyen téren, semmi extrát nem csinálok, csak a nagyapámtól tanultakat. Gyümölcs összeszed, érett vagy inkább enyhén túléretteket, fűtől, fától bokortól megtisztít, majd megy a cefrébe. Ott pépesítem. Amiben nincs mag azt répadarálóval, a szilvát vagy festékkeverővel vagy ilyen (szerintem maszek) S végű aprító-bottal.
ha nagyon száraz akkor vizezem, szükség szerint max 1-2 kg cukrot adok hozzá (ezt inkább a birshez). Én nem adok hozzá se élesztőt, se nem savazok. Főleg azért mert nem tudom hogyan érdemes, ezért inkább nem. Ha nem viszem azonnal főzetni, általában nem szoktam csak 1-2 hónapra rá, akkor igyekszek hűvös helyre elrakni és légmentesen zárni.
Ha esetleg van hasznos tanács, tipp, észrevétel szívesen fogadom, és köszönöm!
De az alkoholgőz úgyis csak a réz felülettel érintkezik, ha eléggé vastag a réz bevonat, akkor az sem lenne baj ha más hordozza, csak a deflegmációs tulajdonságok változnának.
Köszi, pont a te módosított szűrődet néztem. Az első rekesz kisebb, mint a második, régebben pont fordítva láttam. Ez így jobb lenne? Pelenkát raknék bele mechanikus szűrőnek. A szigetelést úgy gondoltam, hogy beborítom, de így jobban hangzik.
Jól mondja Barkóca, jó a 0,5-ös félkemény ha megfelelően van hajtva. Ezt itt a képen, én 0,6-os ból
csináltam............a forrasztása viszont nem egy leányálom...
...a kőzetgyapot is jó és nem gyúlékony (2-3 centi elég), de ne a söröshordóra tedd, hanem a külső palástra úgy, hogy a söröshordó és a szigetelés között legyen 4-5-centi légrés, így sokkal hatékonyabb a fűtés...ha ügyes vagy, akkor a legkülső alumíniumpalást belső oldalára ragasztod és így teszed a hordó köré...így még jól is néz ki...
Azon gondolkodom, hogy a kozmaolajszűrőt rézből csinálnám. Ehhez milyen vastagságú rézlemez kell, 0,5 mm-es elég lenne erre a célra? Rozsdamentes jobban tetszene, de sajnos nagyon "vastag" lemez (2 mm-től vastagabb) kellene,amit tudnék hegeszteni, de azt meg nehéz lenne hajtani... Nem csinál valaki itt a fórumon? :))
Másik téma, szigetelném a főzőmet, milyen vastag kőzetgyapot paplannal érdemes bevonni? Alumínium lemez jó lenne kívülről(1 mm vastag)? Szimpla falú, 50l söröshordóból van.
Próbáltam, de több mint 100.000 hozzászólás van már, így a szemem folyhat ki a pálinka előtt :) Tudom, hogy van keverős megoldás csak nem tudom, hogyan kivitelezzem a tömítettséget és a mechanikai részeket a keverőnél. De olvasok.
Ezért kérdeztem, hogy valaki próbálkozott-e már az általam belinkelt dupla falú ételhordóval. Ahogy olvasom, kb 1,5cm lehet a két fal között. Ez nem túl sok de valamilyen olajszármazék jó lehetne közé.
Jó ötlet ez a bogrács. Kár, hogy nem jutott eszembe.
Az egyik oldalon ezt találtam róluk:
"Az ilyen régi (sárga- vagy vörösréz) edényekkel gond lehet, ha sav (pl. ecet) és levegő éri, néhány órán keresztül. Ezeket már csak dekorációs célokra ajánlott használni. Az új típusok ezzel szemben már rézötvözettel vannak bevonva"
Ez a bevonat nem módosíthat a pálinka ízén? Vagy csak csiszoljam ki?
Olvass vissza leégésgátló ügyben. Jók, jók, de szimplafalúban mindig a megfelelő hígítás az alap leégésgátlás ellen, és így is beleszaladunk néha a pofonba.
Ezt még nem döntöttem el. Közben kigondoltam, hogyan lehetne megoldani, hogy ne égjen oda a cefre a szimpla falú üstben. Az ötletet a spárgafőző adta. Akkor láttam mikor néztem a konyhai felszereléseket. Egy perforált vagy expandált lemezből kell valahogy egy hengert kreálnom amin vannak valamekkora távtartók, hogy ne érjen a sűrűje az edény aljára meg oldalára. Aztán egyből beugrott az is, hogy lehetne ez a "kosár" mondjuk vörösrézből is. De ez macerásabb mert nem láttam ilyen anyagot, azt csak lemezből tudnék kreálni bazi sok furkálással.
Mostanában elkezdett foglalkoztatni az otthoni főzés gondolata. Olvastam már a témáról, igaz nem sokat, kezdő vagyok még. Be akarok ruházni egy főzőbe, de a teszkós 17L-es annyira nem volt szimpatikus. Vagyonokat nem szeretnék kipengetni érte, ezért gondoltam összerakok egyet. Az egészet vörösrézből kihozni egyenlőre esélytelennek látszik. Maradnék az alap rozsdamentes edény+ réz sisak kombónál.
Itt elég jó árban lehet kapni edényeket és a választék se rossz:
Kb: 20-30 literesre gondoltam, nagyobb nekem nem kell. Ehhez viszont kellene egy Vörösréz kupola, amit nem tudok fellelni sehol, ami van az meg kb. 40ezer Ft. Gyárt itt valaki ilyet kevesebb pénzért?
A másik ötlet a duplafalú pálinkafőző ételszállító badellából. Itt a link:
Mustnál, ahol a szárazanyag-tartalom nagy része cukor, elég jól használható. Cefrénél magát a mutatott értéket nem kell komolyan venni. Azt szépen mutatja, ahogy csökken a cefre sűrűsége az erjedés alatt. Ha már nem csökken tovább, kierjedt. De ugyanezt a cefre kóstolgatásával is meg tudod állapítani.
Szia. Nekem is van mustfokolóm, de nem használom, mert hülyeséget mutat. Tiszta cukor oldatban lenne értelme, de mivel a cefrénkben sok minden más is van van a cukron kívül, ezért nem tudsz belőle megfelelő konzekvenciát levonni. Inkább ha teheted, akkor egy refraktométerre ruházz be, de ha nem, akkor ha lefőzöd,akkor meglátod mennyi lesz. Az a biztos. :))
Sok hasznos dolgot megtudtam, arról hogy mennyi metil alkohol és hogy kerül a pálinkába. Köszönöm :)
Most lenne egy másik kérdésem:
Vettem egy cefre és must fokolót
Ezt írták hozzá: "A cefrefokmérő alkalmas különböző gyümölcscefrék cukorfokának mérésére használható. A híg, leszűrsz cefre levet egy mérőedénybe kell önteni és beletenni a cefre fokolót, így a fokoló megmutatja a cukorfokot százalékban.A cukortartalomból következtethetünk az alkohol kihozatalra, valamint meg tudjuk állapítani hogy hol tart az erjedésbe a cefrénk.A cefre akkor lesz kész, és főzhető ha a cukorfokoló 5% vagy ez alatti eredményt mutat."
Létezik valami táblázat amiből át tudom számolni, tudok következtetni a cukorfokból az alkohol kihozatalra?
Tisztelt otthonfőző barátaim. Miután rólam már többé-kevésbé ismert, hogy a pálesz főzés nemes hobbiján kívül a kis modell gőzhajókkal is bíbelődök néha ha van időm, egy érdekes eseményre hívnám fel a figyelmeteket. (remélem nem off)
Teszem ezt azért, mert többen megkerestek privátban, hogy hol lehetne megnézni ezeket a kis gőzösöket élőben, működés közben. Azoknak akiket ez érdekel és még nem terveztek Szeptember közepére (12-13 szombat-vasárnap) programot mondanám, hogy Sárospataktól nem messze a Zemplénben, gőzhajó modellező barátaimmal tartunk egy ún. "örömhajózást" Kőkapun, a volt Károlyi vadászkastély előtti "Áfonyás"-tavon. Azoknak akik gyerekkel jönnek, remek szórakozás az is, hogy a közeli Pálházáról erdei kisvasúttal is lehet felmenni ami pontosan a kastély előtt áll meg, ahol étterem és szálláslehetőség is várja az idelátogatókat.
Sok szeretettel várunk mindenkit mert bizonyára tudjátok, már Pompeius is megmondta, hogy
"Navigare necesse est,vivere non!" "Hajózni kell, élni nem muszáj"
Őszibarackot készülök hajnalban szedni, sajnos a fele gyümölcsnek ketté van hasadva a magja.
Hogy csinálnátok? Turmixoljam össze fúrógéppel majd szűrjem ki a magokat? - így gondolom biztos belekerülne valamennyi magbél is. Vagy türelmesen egyenként késsel felvágva távolítsak el minden felhasadt és egyben levő magot minden gyümülcsből?
Én mindig azon csodálkozom, hogy a bácsikák decemberben meg januárban viszik kifőzetni a cefréjüket. Az milyen lehet? Nem valószínű , hogy savaztak a falusi bácsikák.....
Továbbá: Kemény húsú állapotban cefrézzük a gyümölcsöt, és azonnal adjunk hozzá megfelelő pektinbontót.
Mondjuk, a szotyós berkenye és a szotyós vadkörte a kedvencem, hát abban valószínűleg az átlagnál több a metilalkohol. De nincs is annyi ezekből, hogy vedeljem...
De ha semennyi metil nincs a pálinkában akkor az nem gyümölcsből van !
Ha meg van benne bőven azt még a bérfőzdében sem fogják kivenni belőle bárki is állítja ezt :-) Csökkenteni lehet - de ....
"""Néhány tanács azonban segíthet abban, hogy kevesebb metil-alkohol kerüljön a fogyasztásra szánt pálinkába: A cefre erjesztési hőmérsékletét tartsuk alacsonyan (16-18 Celsius fokon). A cefre pH-ját tartsuk alacsonyan (2,8-3 között). Az erjedés után azonnal főzzük ki a cefrét. A desztilláció során a részleges kondenzáció mértékét befolyásoló deflegmációs hőmérsékletet ne tartsuk túl alacsonyan, mert a tapasztalatok szerint az erőteljes deflegmáció magasabb metil-alkohol tartalmat eredményez, mint a kevésbé erőteljes deflegmáció. Sajnos az alkohol kihozatal a lepárlás során csökken a deflegmációs hőmérséklet emelkedésével, ezért ez a módszer a gazdaságosság mértékét is csökkenti, nem csak a metil-alkohol tartalmat.""
Akkor kalibráltam mikor megjött. felhasználtam a két zacsi port. A cefrézéskor közvetlenül 3-3,1-et mértem. 2-3 nap múlva gondoltam lejjebb viszem ( mert később is cefréztem másik edénybe és be kell, hogy várják egymást a végén nem akarom külön főzőcskézni őket ). Na ekkor adtam hozzá többet mint kellett volna. De ez milyen kárt okoz???
A szilvát érdemes vagy ki kell magozni mielőtt a cefrébe dobnám? Két ok miatt érdekel. A benne lévő amigdalin/cián nincs e hatással az aromára, és nem e mérgező. Illetve nem tudom, hogy a pálinkafőzdék mennyire szeretik ha az alján több tíz kiló mag van.
Ha forr, akkor jó. Mikor kalibráltad a pH-mérőd? Mert a 2,2 már nagyon durván savas. A skála nem lineáris, hanem fordítottan exponenciális. A kettes tízszer olyan savas, mint a hármas.
Hello!
Szerintem csinálj egy próbaragasztást rajta(valahol,ahol nem fog zavarni a késöbbiek során), nehogy a dobozt és a válaszfalat is el kelljen dobnod.(nem is feltétlen az értékük miatt)
Igazából itt is az van, arra van szükség. És amíg vannak új emberek, akik még nem unják ezt megtenni(és nem mondanak túl nagy sületlenséget,segítség gyanánt), addig működni is fog ez szépen.(ha meg rosszat tanácsolnak/unk/,akkor lépnek ám az "öregek" közbe igazán.:-)
Sziasztok. Szeretnék készíteni kozmaolaj szűrőt és az lenne a kérdésem, ha ezt műanyag ételtárolóból készítem el, 2-3 válaszfal rekeszt raknék bele, de milyen ragasztóval lehet beleragasztani, amit nem bánt az alkohol? Egyébként 50l-es főző, szóval ehhez 1,5 literes kell, ha jó olvastam.
Ezt a Llazyme HC-t használom, jók a tapasztalataim, igaz, más nem nagyon próbáltam. Az a tíz gramm irdatlan sok cefréhez elég. Bizonyos gyümölcsöknél, som, csipke, vadkörte, akár harmadával is megnöveli a kihozatalt tapasztalataim szerint.
1. Nem kell metilalkohol-mentesíteni, nem keletkezik veszélyes mennyiségű metilalkohol. Utólag nem is lehet metilalkohol-mentesíteni, a cefrézéssel lehet befolyásolni a metilalkohol mennyiségét.
2. Mag nélkül főzd a csonthéjasokat. Lehet egy kis rézszulfátot is adni a cefréhez. Réz főzőből sem igen jöhet ki cián. Végül ciánból sem igen keletkezik sok.