Teljesen igazad van! Ez alap probléma ezzel a fórummal. Lassan ezt én is tapasztalom, de csak próbálkozok és a kivételekre várok, akik még "normálisak". "Az idő minden megold!"- ahogy egyik kedves ismerősön szokott mondogatni... Hmmm. Azért mégis köszönöm!
Tudod,ha fél évvel ezelőtt kérdeztél volna netcimekröl,szives örömest megmondtam volna.
Azota azonban egy két topicba beirva és az ottaniakkal ismerkedve rájöttem,hogy elárulok sok-sok évek ota összegyüjtött infot meg cimet,tanácsokat adok,stb.hogy aztán(tisztelet a kivételnek),egyesek el nem kezdik nagyokosnak képzelni magukat,egyik nap erröl a cégröl,másnap a másikrol mondva egyszer jo máskor rossz véleményt.Majd utána elkezdenek vásárolgatni összevissza,aztán ha porul járnak megint jönnek,hogy adjak tanácsokat.Ja és végül mindig én leszek az ügyeletes hülyének kikiálltva:((Na nem.
persze tudom,ez nem rád vonatkozik meg nem erre a topicra,de eldöntöttem,hogy tanácsokat szivesen adok,ha tudok be is szerzek ezt azt,de cimeket már nem adok ki,sajnálom.
Valaki érdeklődött nálam, tudnék -e ilyen növénymagokat szerzni. És még csak nem is az országból írt a kérdező... Nem tudnál mondani véletlen egy ilyen német magos címet? Elküldeném az irányába az emberemet.
Szeretnék érdeklődni, ki tud abban segíteni, honnan lehet ilyen növények magjait szerezni? - Adénium bochmianum - Acokanthera opposifolia - abyssinica és schimberi
Sajnos én nem ismerem ezeket, da hátha van olyan köztetek akinek ez ismerős.
Mindenkinek üzenem,akiknek magokat igértem,hogy amig ilyen magas a forintárfolyam nem rendelek semmit,mert az egyébként sem alacsony árak,most még emiatt eleve 10-15%-al magasabbak.Kivárom,hátha rendbejön a forintárfolyam.
Nekem oké, persze remélem nem pont egy fontos mérési napon lesz. De majd megpróbálom megoldani. Akkor már pont jó idő is lesz, se túl meleg se hideg(reméljük). Előtte még a dísznövényre is mehetünk ha lesz tiszteletjegyed esetleg.. szio
Közben itt keresgetem hogy hogyan kell vetni, de nem igazán találok semmit...??? Amúgy kb. mennyiben állna meg a pénz postával meg ilyenek? Délelött még jelzek.
Most hirtelen nem néztem utána, ha jól emlékszem 4 font 5 mag?! + posta meg ilyenek... Szerintem érdekel, persze! Holnapra megnézem, és beírom! Kösz, hogy szóltál. :-)
március végétöl felvállalhatom,addig most annyira tele az üvegház,hogy a saját vetéseimmel sem birok.És még most is csak a hideg jön a melegedés helyett:(((
Kerek valakit, akinek gyakorlata van a magvetésben. Van egy csomag (1gr) Cupressus macrocarpa és Acacia dealbata magom. Elküldeném, és ha sikeresen kikel, akkor kérnék belőle néhány magoncot. üdv
Az a tapaszatalatom, hogy a magról kelt citrusok (de más fák is) nagyon sok év után virágoznak, és a termésük sem nemes, kellemes. (Néha azért előfordul) Egy 15 éves fának, ha megfelelő helyen van tartva, akkor 4-5 cm-es törzse illik legyen. Már illene, hogy virágozzon, de mivel nagyon gyenge, még várat magára. Az átoltásról annyit tudok mondani, hogy a Kertészeti Egyetem Dísznövény kiállításán voltak kiállítók, akik vállalják az átoltást. Nem készítik olcsón, meg kell gondolni, hogy inkább vegyél egy garantáltan nemes fát.
A füvészkertben nem nagy összegért oltanak citromot,grapefruitot,mandarint vagy amijük van,ott érdeklődhetsz(Demeternél).A gond csak az hogy oda be kell vinni a növényt és ugye egy másfél méterest....mindenesetre probálj meg beszélni velük.(szintén Béla)
Sziasztok! Lenne egy kerdesem, hatha valaki tudna segiteni. Van egy eleg idos grapefruit fam. magrol kelt. Tobb, mint 15 eves. Szep, egeszseges, kb 1,70 m magas. Tobbszor meg volt metszve, hogy ne nojjon a plafonig, el is kezdett bokrosodni. Eddig meg egy darab viragot nem hozott. Ugy hallottam, hogy a negyedik vagy otodik elagazas utan kezd viragozni. Ez a szetagazas mar reg megvolt, de nem igazan lattam rajta viragokat eddig. Azt hallottam, hogy a grapefruit fak, amelyek magrol kelnek nem hoznak viragot. En ezt eleg erosen ketlem, de eddig ugy nez ki, hogy ez beigazolodik. Nem tudja valaki, hogy Budapest teruleten van olyas valaki, aki be tudna sikeresen oltani narancsra vagy citromra? Eleg eros (a szara kb 1,5-2 cm vastag), de az agait szerintem be lehetne. Elore is koszonom a segitseget. Bela
igen, nekem is feltűnt hogy az amerikai magok postával, mindennel együtt sokkal olcsóbbak, de ezek szerint silányabbak is. majd teszek azért egyiknél-másiknál egy próbát. a fagytól meg nem kell félnem, ennek örülök. köszön válaszod!
Sajna nem, azért írtam az utánvétes variációt. Ide is beírhatsz rendelés elött, vagy a pálmás topicba, mert a maileimet ritkán nézem! Persze ne pár perccel rendelés elött jelezz! ;-)
Esetleg egy olyat nem tudnánk megjátszani, hogy ha legközelebb rendelsz onnan, és még nekem is aktuális, akkor rendelsz hozzá egy adag Araucariát?:-) Természetesen kifizetném a posta rámesô részét, itthon meg utánvéttel továbbküldenéd. Ha nem gáz...?
vannak magok,melyek egész évben kaphatok,ezekkel érdemes megvárni a tavaszt.
A magok egy része,föleg a legkeresettebbek csak évente 1-2 x vagy csak 4-5 évente egyszer kerülnek piacra ezekre azonnal érdemes lecsapni,proba-szerencse alapon.
Vannak magk,melyeket nagyon meg kell gondolni mert ha csak 5-6 napig csiraképes akkor kétséges,hogy bármelyik cég csiraképes magot adna el(pl.guanara).És vannak magok melyknél az idaérkezésel van gond.(pl. a kenyérfa termése csak nedvesen csiraképes.ha németböl rendelem 3 nap alatt itt van de általában szárazon küldik,tehát nem kel,ha brazilbol rendelem ök nedvesen küldik de 6 nap amig ideér,és sajna általában már befüled,nem csirázik)
Szoval kell egy kis növényismeret egy kis tapasztalat (ebben a égek kiprobálása és tapasztalata is benne van,kitöl érdemes,kitöl nem).És sajna tuti,hogy sok fals rendelés után fogod csak megtudni itöl mikor mit érdemes megvenni.
Áltlános tapasztalatom,hogy a maláj,angol magok és a németek nagy része jo csiraképességü és tiszta az amerikai magk nagy része sokkal olcsobb azonban csirázássára nem vennék egyik cégnél sem mérget,söt....
Hát ami a fagyot illeti postása válogatja.A mi postásunkkal pl.meg van beszélve ha nem fér valami be a ládába és nem vagyunk itthon ne dobjon be semmit,hanem adja a szomszédnak vagy hagyjon üzenetet, a magok nagy részét meg eleve a melohelyre rendelem igy a hivatali kézbesitö hozza el(már tudja ha külföldi csomagom jön már nem is iktatja ,mert magáncélu)
Mult héten orchideacsomagom jött amerikábol 3 hétig utazott mégsem lett semmi baja,pedig féltem a -10 fokoktol.szoval ha a TE ládádban nem fagy meg mert nem veszi ki esetleg idöben valaki,akkor a postán nem szokott.