Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Természetesen a történelmi analógia,életveszély túlzás,de a hangulat ,az állandó intrikák,jól értesültség,vigyázni kinek, mit mondasz, egymás legázolása egy "nagyobb darab kenyérért ,előmenetelért...Divat volt valamelyik tbk " sleppjébe" tartozni,aztán ídöben kellett váltani lovat,ha már eljött az ideje....Részletesen hallottam a főiskolai osztálytársaimtól,akik rendőrtiszti tanfolyamosok/2 éves akadémia/ voltak és már úgy szds+alov beo körül utólag kívánták az RTF főiskolai végzettséget pótolni
Remélem sikerrel jártok! Ha ebből népszavazás lesz,simán átmegy. A nejem is várja már,mint "szűzlány a nászéjszakát",könyvel ,állandó idegeskedéssel,majom ügyfelekkel 2016 októberig kell kibírnia.... Sokadszor kérdem,mi lett ezzel a sráccal Palkovics/?/ szkv kik szd IV szakaszparancsnok volt....
Nekem már nem sok van, úgyhogy kezdem vágni a centit. A NYFI 41 év 16 nap szolgálati viszonyt állapított meg s már csak 3 év 9 hónapom van hátra a kor szerinti nyugdíjhoz, ezért ezerrel gyűjtjük az aláírást a férfiak egyenjogúsításáért.
Nos, akkor ugye ez volt a "csúnyábbik" távozás....azért látatlanba elcserélném a kettőnk nyudíját mert
én még a régi szabályok/utolsó 10 év átlaga/ szerint mentem nyugdíjba és 27 év 8 hónap és 17 év szolgálati idővel kemény 38 ezer ft volt az első nyugdíjam.
Nos a rendőrség /pláne a felső,de már a megyei RFK-ák vezetése is/ belső viszonyai a Borgiák fejedelmi udvarára emlékeztetett mindig,ahol az óvatos udvaronc már reggel ébredés után bevette az ellenmérget,valamint a ruhája alá a láncinget,hogy ne tudják leszúrni a falról lelógó kárpitok mögül.
A határőrségnél a viszonyok azért mások voltak,/legalábbis a végrehajtásban/mert az érdemi munkát az alegységeknél,vagy a határforgalomban senki nem irigyelte és nem akarta "kicsavarni a kezedből"
Ellenben frankó infarktust lehetett kapni,mikor ki-be lépett a Ferihegy II HFK -n egy nyári délelőtt 6000 utas és abból mindig várható volt 30-40 elfogás/és még akkor mi csináltuk még a menekültügyet is/
No tehát nálunk inkább dívott a katonai rend és fegyelem, valamint szerettem az embereimet és ők is engem
de bizony kapucédulával kell távozni. Miután a főkapitány helyettes úr szószerint ezt mondta, mikor kérdeztem az átszervezés után, hogy most mi lesz velem: Bazdmeg elfelejtettük létrehozni az állománytáblába az alosztályodat. Elmehetsz nyugdílyba, vagy kérheted magad alacsonyabb beo.-ba, az illetményed változatlanul hagyása mellett. Kértem, és elhatároztam, hogy ahol ilyet lehet csinalni onnan menni kell. Aztán egy volt fonokom hivott a miniszeriumba. Berendelseel mentem. Akkor a főkaph. ur azt mondta, most akartunk kineveezni osztályvezetonek, erre elmesz? Mentem. Ket honap mulva a BM-ben mekaptam a fejem folé az énekes tábornokot., es ezután két héttel egy állásajánlatot egy multitól. Mentem. A berendelés megszüntetése, vissza a főkapitányságra. Ott: míg meglesz a parancod, a humánon egy feltöltetlen helyre beteszünk. Így van, hogy én a humánról jottem nyugdíjba, ugy, hogy egy masodpercet se voltam ott. Na mikor onnan leszereltem elvettek a rendor igazolvanyom, es kapucedulaval jottem ki, mert a Teve utca kapjaba a nyugd igazolvanyoda Nem mondom meg, hova teheted.
Azota igen, civil vagyok, kádarhuszár járadékos, ha úgy jobban tetszik. azota ket multinál voltam also felsővezető, vagy felső középvezető. mindkettő megszünt, nem rugtak ki, aztán dolgoztam szakertőként egy állami cégnél, de onnan menni kellett a nyugdíjasoknak, most is melózom egy nagy cégnél, és abszolult boldog civil vagyok.
Egy testülettől többféleképpen lehet távozni szépen és csúnyán/vagy mégcsúnyábban....
Nem kell kapucédulával távozni annak,akinek a személyzeti osztályon kitöltötték a nyugdjjas szolgálati igazolványát és átadták a nyugállományba helyezési parancsát tts,nek zls -nek az állományilletékes pk
tisztnek miniszter álltal aláírva,lásd korábban .....
Jó nálunk is volt olyan aki gyorsan eltünt,el sem köszönve senkitől és hangoztatta soha többet még csak a közelébe sem stb/általába ezeknek jó oka is volt pl megbuktak valami nem bizonyítható korrupcíós ,fegyelmi stb ügyekkel és hogy ne rontsa az alakulat fegyelmi statisztikáját/holnap már nem kell bejönnöd "közös megeggyezéssel" elköszöntek,pláne ha a korábbi szolgálati tv alapján már jogosult volt a nyugdíjra.
Aztán valóban vannak aki mindig is ,nem "viselték inkább hordták" a rendfokozatukat,bármeddig jutottak is...
A rendfokozat használata jogszerűen megilleti a nyugállományút ahogy már azt írtam.
Nálunk aktív nyugdíjjas élet van:
Minden évben a jogútod rendőri alakulat/ a munka uaz/ küld egy meghívót részletesen beszámolnak az eltelt időszakról ,eredményekről,gondokról meghallgatják a hozzászólásokat,ötleteket.
Persze délutánba ,estébe nyúló beszélgetés
Van aki persze ide sem jár /régi sérelmek,vagy csak úgy szocíalaizálódott,hogy nem kiváncsi embertársaira..
ehhez persze nem kell hivatásosnak lenni! Van egy mondás:Az európai fehér embert az különbözteti meg másoktól ,hogy ÉRDEK nélkül is számon tartja ismerőseit"
Végül nem vagyunk egyformák,ezzel egyetértek...mindenesetre nekem akkor ér véget,ha lábbal kifelé visznek ki a lakásomból.És még mindig jó szívvel szólítanak meg a bajtársaim,senkítől sem kell lógó farokkal
Igazad van FEKVŐRENDŐR, nekem is van egy hasonló történetem.
Isten nyugosztalja AJ bácsit, aki már évek óta nyugdíjas vámos volt s egy bank biztonsági őre ként a rendfokozatát használta, amikor telefonon keresett s a kollégáim gyanakodva néztek rám, hogy mi van. Az EMBERnek tudomásul kell venni, ha valaminek VÉGE van.
Én is nyugállományú rendőr (egykori sor határőr) vagyok már jó pár éve, és civil.
A jelenjegi munkahelyemen az egyik elődöm így írt alá:
xy biztonsági osztályvezető
ny. r. aezredes
rendőrségi főtanácsos
Már tíz éve nem dolgozik ott, de még mindig harsányan röhögnek a kollégák más szakterületekről mikor valaki ezt felemlegeti.
Ha valaki kikerül a cégtől tudjon civil lenni, mert keserves lesz a tovabbi élete.
Én sose titkoltam a múltamat, de annak vége lett azzal, amikor leadtam a rendőrigazolványomat, és egy kapucédulával kiléptem.
Nem "úri allűrről" van szó hanem ha valaki" érintett", annak evidens/magától értetődő/ a bajtársiasság,korrektség.És egy alapinformácíó nem ismerésére,nem nyilvánosan öntöm nyakon
a gyanútlan tiszttársamat, mint egy veder vízzel.Ha nem ha arra mód van figyelmeztetem,miközben az úri közönség esetleg kuncog .További rongyrágásra nem vagyok vevő.....
Ez mind igaz lehet, civilekre azonban némileg más elvárásom van a Önnel ,vagy más tiszttel szemben ,tehát minden lehetőség adott volt a korrekt viselkedésre, nem tette....
Nos, remélem olyan nagyon messze azért nem szaladtál még.A HATÁRŐRSÉG topic sose volt egy kifejezetten pörgő csatorna.Néha felbukkan valaki ...Én úgy oldottam meg,hogy a" kedvencek" közé beállítva
látom ha valaki felbukkan és hozzászól.Néha hetek telnek el....
Azonban mielőtt elköszönsz, azért válaszold már meg légyszíves mi lett ezzel a Palkovics szkv IV.szpk val....
Javaslom Te is így állítsd be a figyelést,hátha valaki ismerős csak erre jár....
Bár a topic alcíme a" Határőrség ht és sorállományának alakulótere" azért jobbjára a sorállomány viszi a prímet.Nem mindenki kezeli,szereti a számítógépet,pláne az idősebbek közül.Talán egyszer-kétszer emlékszem,hogy valaki nyugdíjas kollega üdvözölte itt az egykori embereit...pláne ha megszólitották név szerint.....
Dávid fiam Ragyolcra (Radzovce) udvarolt s a nászjelölt határőr volt, de hol a Cseh-NSZK határon. Ez úgy látom egy pr.int. szokás volt, mivel édesapámat is annak idején 1950-53 között ide a "szomszédba" Nagykanizsára vitték határőrnek.
Nagy szerencsétek volt, hogy a csendőr pk. nem egy lazaki tót volt, mert akkor minden alkalommal Besztercebányára vittek volna el s jogi és diplomáciai procedúra után napokkal később kerültetek volna vissza Mo-ra.
-----------------
Bizony szerencsénk volt.
A parancsnok fiú cseh volt.
Egy igen magas IQ-val megáldott cseh határőr, akit ki tudja milyen okból (kiszúrásból?) helyeztek Ipolyhídvégre.
Itt három év alatt tökéletesen megtanult magyarul.
Mert meg akart tanulni.
Amikor a régi őrsparancsnok nyugdíjba ment, idehelyezése után egy évvel, őt nevezték ki helyére mint fiatal hadnagyot.
Az Ipolyhidvégi csehszlovák határőrség = csendőrség, kb. 10-16 főből állt.
Egy tiszt, talán 1-2 fő (?) tts, a többi sor.
Kivétel nélkül északnyugat Csehországból idehelyezve.
Nem tudom mekkora szakaszért feleltek, de ekkora létszámmal nagy csodát nem tudtak tenni.
Talán a határőr őrsparancsnok személyének köszönhetően, az örs személyi állománya, sorosok is, kiváló kapcsolatot ápolt a falu lakosaival.
Az őrsparancsnok pár év múlva megnősült.
Helyi, szomszéd faluba való lányt vett el.
Fél Drégelypalánk átment - szabályosan Ipolyságon át - az esküvőjére.
Ez nem tetszett a csehszlovák belső elhárításnak. Szóba került, hogy elhelyezik ezért onnan, de maradt.
Sokat söröztünk együtt.
Sokat mesélt.
Nagyon okos fiú volt.
Nyert valami műveltségi vetélkedőt is a cseh TV-ben.
Az már csak kuriózum,hogy a trianoni béke idevonatkozó passzusa szerint miszerint" hajózható folyónak kell elválasztania északról a Magyar Királyságot.
--------------
Közkeletű városi legenda.
Nincs ilyen előírás a békeszerződésben.
1922-1942 között számtalan valótlan dolgot terjesztettek a trianoni békéről, bízva abban (ebben igazuk volt), hogy az emberek 99,999%-a úgysem olvassa el mi van oda leírva.
Sok ilyen téves nézet terjedt a vasutasok között.
De népszerű volt sok elfajzott butaság a helyi kocsmákban is.
Más ügyből 2006-ban kellet újra olvasnom - hivatalból - a trianoni békeszerződést, majd az 1947.évi párizsi békét, végül az 1950 évi magyar-csehszlovák határegyezményt.
Nagyon más a szövegezésük (érthető okokból) mint amit a köz, pár pohár után szokott tárgyalni.
Bizony.sokan nem hitték,a közhiedelem az volt akkoriban: ugyan ki a fene menne Csehszlovákiába vagy onnan ide ?
Van az a helyzet,amikor pucolni kell.....És ahol 40cm a víz+kiálló bazaltkövek ,akár száraz lábbal is....
A Börzsöny szélén,nagyon nehéz volt pl egy útellenőrző járőrnek kiszűrni a a szakállas,koszos túristát meg az ilyen -olyan menekülőt ....No most amikor a napi ezres érkezőket halljuk,visszasírjuk még azokat az ídőket uraim.
Egy régebbi hozzászólásodról jut eszembe, hogy a mi korosztályunkban már a barna vállaposok döntő többsége is jól helytállt civil egyetemeken. Erre példa Isaszegi Jani (azaz dr. Isaszegi János vörgy.), akivel együtt végeztük Miskolcon a mérnök-közgazdászt 1982-84. Kezdéskor még szds., majd hip-hop őrgy. s így tovább...
Még egy szösszenet. A balassagyarmati kerület (Szobtól Alsó-Utaspusztáig, ezek voltak a csatik a Győriekkel ill. Miskolciakkal) főiránynak számított, mivel a vizes határszakaszok gyalog is járhatók voltak. No ez okozta a legtöbb gondot, de nem a Ti esetetek s az ehhez hasonlók, hanem a befelé jövő fegyveres NDK-s szökött katonák. Már abban az időben az NDK állampolgárai Csehszlovákiába személyigazolvánnyal átjöhettek egy utazó táskányi fegyverzettel. A határ átjárhatóságával tisztába voltak, azt is tudták, hogy a Magyar-Osztrák határ jobban átjárható, mint a Csehszlovák-Osztrák-NSZK. Mi ezt szívtuk meg! ha be tudták vetni magukat a Börzsönybe vagy a Cserhátba, a kutya sem tudta megfogni Őket.
Nos a felnőttekre,nagykorúakra nyilván,más bü.jogi szabályok vonatkoztak,azért a vonaton részeg ,elaludt utas is /okmányok nélkül/ számíthatott egy jó kis "határsértés kisérlete bcs-re"...Egyetértek az Andrással a csehszlovákok tudtak nagyon nehézfejűek is lenni........
Ne legyenek álmatlan éjszakáid emiatt,minden tekintetben elévült, és ma már csak kedves emlék.
Az Ipoly mentén több helyen is voltak ilyen anomáliák,hiszen magyar falvakat vágott ketté a trianoni
rablóbéke illetve az 1945 utáni későbbi lakosságcserés "területrendezés". A rokonok ugyanezeket a kínokat élték át/,hogy 40-50km-es kerülőre kényszerült, mikor ott volt 500m-re ahova menni akart/....a járőr gyakran fogott el kb ilyen habitusú határsértőt 13 éve forma gyereket akit
a keresztanyjához küldtek át hó vége felé 100ft-ért.....Nálunk azért nem volt divat öntevékenyen intézkedni a járőrnek/hogy szaladj, majd nem nézek oda stb/
De azért míg a felderítő tts,ti kíérkezett elfogás esetén,azért addig kapott egy forró kakaót az őrsszakácstól ,aztán hazakisérték Az már csak kuriózum,hogy a trianoni rablóbéke idevonatkozó passzusa szerint miszerint" hajózható folyónak kell elválasztania északról a Magyar Királyságot és a te általad idézett 40-cm-1.5 méter ugye ennek az előírásnak nem felel meg...de ez már messzire vezet.....
Nagy szerencsétek volt, hogy a csendőr pk. nem egy lazaki tót volt, mert akkor minden alkalommal Besztercebányára vittek volna el s jogi és diplomáciai procedúra után napokkal később kerültetek volna vissza Mo-ra. Rosszabb esetben még Pozsonyt is megjárhattátok volna. Abban az időben Csehszlovákia és Magyarország határán úgynevezett egyoldalú határőrizet volt, melyet mi magyarok láttunk el. Csehszlovák oldalról csak a szokásos mélységi feladatokat ellátó csendőrök (hitvallásosak) voltak. Ugyanezt már itt Somoskőújfalunál már nem tudtátok volna megcsinálni.
1975 és 1980 között egy barátommal béreltünk egy házat (weekendháznak) Drégelypalánkon a Fő utca végén.
Már nincs meg a ház, elbontották.
Akkoriban Drégelypalánkon pénteken már délután 4-kor bezárt a közért, és amúgy se lehetett kapni kenyeret+felvágottat, csak ha előre megrendelted.
Ipel'ské Predmostie, magyarul ipolyhídvégen viszont működött péntek este és szombaton is a helyi közért.
A két asszony morgott velünk, hogy reggel menjünk ezért vagy azért el a Közértbe, ami ugye törvényesen Sahyban, magyarul Ipolyságon volt ami kerékpárral úgy 8-9 km, 99%-ban szembeszéllel és végig emelkedik.
Ilyenkor Parassapusztánál léptünk át.
Hát ez nem tecccett........................:-((
Ezért úgy döntöttünk a helyi lakosok tanácsára, hogy Drégelypalánk község helyi stadionja mögött, egyszerűen átlábolunk Ipolhídvégre az Ipoly folyón bevásárolni.
Így is történt.
Igen ám de az Ipoly folyó volt az államhatár !
Tévedés nem volt, tudtuk, hogy szándékos határsértést követünk el.
Személyi okmányokat nem vittünk magunkkal, volt nálunk cekker + cetli amire a zasszonyok felírták mit kell venni + pénz.
Gyalog mentünk.
Kb. 20 perc volt oda az út, kb. 10 perc a vásárlás + 20 perc vissza az út.
Magyar határőrrel nem igen találkoztunk.
Néha igen.
Megkérdezték hová megyünk?
Megmondtuk.
azt válaszolták, várjuk meg amíg több mint 400 méterre eltávolodnak.
Ok.
Becsültük őket, nem akartuk, hogy bajuk legyen, megvártuk míg arrébb ballagtak, majd utána mentünk át.
Az Ipoly ott kb. 6-10 méter széles, és kb. 40 cm- 1,5 méter mély.
Ott kell átmenni ahol 40 cm.
(ma már van fahíd gyalogosoknak, de akkor nem volt).
A gond a szlovák/csehszlovák oldalon kezdődött.
Mivel a helyi boltosnak érdeke volt a hétvégi magyar forgalom, ezért a helyi határőrparancsnok (főhadnagy) nem nagyon foglalkozott a Drégelypalánkról a helyi közértbe átjáró magyarokkal.
Tudta Ő is jól, hogy nem örömükben mennek, hanem azért mert a hazai oldalon nincs nyitva a közért.
Igen ám de ha a csapáson mentél (hol másutt ?) akkor a szemközti oldalon pont a csehszlovák határőr örs kapujában másztál fel a folyó töltésén.
Magyarul pont az őrs bakter keze közé.
Az 5 év alatt kétszer fordult elő, hogy újonc (cseh) határőr volt szolgálatba és szabályszerűen felszólított bennünket ahogy tanulta, fegyvert súlyba vágta, de nem álltunk meg előtte (hisz 2=kettő méterre) voltunk tőle, hanem ballagtunk tovább.
Illedelmesen köszöntünk neki, szlovákul, még valami sapka nélküli tisztelgés félét is bemutattunk, és mentünk a szlovák közértbe.
Gondolom amíg bementünk a faluba (200 méter) addigra ő beszólt az őrsügyeletesnek, hogy mit látott.
Az meg szólt neki vissza, hogy nyugi, ha visszafelé jönnek (mármint mi) akkor köszönj nekik vissza.
Ennyi.
Talán 60-80 alkalommal hajtottunk végre büntetlen határsértést az 5 év alatt.
Persze Drégelypalánk állandó lakossága (hisz mi csak hétvégente voltunk ott) nyilván naponta többször.
Igen ilyen csalfa az emlékezet,Tagleiber szds volt a sporttiszt valóban, emlékszem Vidó ftörm-re mert végül is én kutyás tisztes voltam .Ha már kutyás volt még ott egy idősebb zls aki nyugdíjba készülödött ,arra emlékszem hogy híresen csak neki volt 62-es méretű tányérsapkája . A Patonai Laci -féle gombamérgezési eset és családi tragédia megrázta Püspökhatvan
lakosságát illetve mindenkit aki ismerte a családot,hiszen a szülők pedagógusok voltak sokan ismerték...Szörnyű,annál is inkább mert jól felkészült gombász familia volt,vélhetőleg valami azonositatlan galóca darab kerülhetett a jó féle vargánya közé,meghaltak a szülők a testvérei ....brrr mindenki aki evett belőle...A sógorom csővári/szomszédos település/ő is ismerte őket tőle tudom viszonylag részletesen.
Beugrott még egy név Palkovics/?/ szkv IV.szpk sorállományú szakaszparancsnok volt és serény KISZ aktívísta,nem tudom mi lett vele....