Hát ha nálatok lehet kapni €30-ért elfogadható állapotú gyári felnit akkor az jó! Nekem pont pár napja ajánlották ezeket amik nem is a legszebbek és nem is a legjobb állapotban vannak és nem is €30/db az áruk...
Hát szerintem az mindegy, hogy új vagy felújított... hisz mindkettő kopik, karcolódik, sérülhet ahogy használja. Azok a Hlios felnik szerintem a legpofásabb 15"-os felnik amiket vehet a kolléga és nem is veszélyes az ára. Amit itt említettek, az sem mindegy. Ha nincs műbizonylat, ami azért használtan vett felnik esetén simán előfordulhat, mindig kétséges a műszaki. Ott nem a felni adatait nézik hanem csak a műbizonylatot, persze ha gyári az a felni akkor ez fel sem merül.
Ne vegyel ujat, mert barhogy vigyazol ra, hamar karcos lesz es mergelodhetsz.
Mar irtam:
Vegyel gyari hasznaltat (vagy Borbet-et) es ujitsd fel. Kell hozza 3 fajta smirdli, negy felni spray es egy keves karoszeria gitt, festekhigito es papirtorlo.
Azért szeretné javasolni, mert a gyári felnik a Skodánál nagyon jó minőségűek és használtam nem feltétlenül drágák, plusz biztosan passzolni fog az autóra.
Nem. A felni jol eladhato cucc (te is szeretnel venni), van egy csomo gyenge minosegi anyagbol vagy ketes technologiaval gyartott termek.
En gyarit vagy Borbet-et (nemet) vennek, hasznaltan es sk felujitanam, sok munka, de elvezheted a vegen a sajat munkad szepseget. Letezik speci felni spray, egy 350g-mos spray kell egy felnihez+alapozo- az ara 6-8 Euro korul mozog.
Le tudjak homokkal is takaritani szakosodott muhelyekben, aztan porfesteni- persze jo penzert.
Ne vedd meg a Rial-t, keress valami gyarit hasznaltan. 16"-ban 5x112-es osztokorrel kapsz eleget, amint latod a szelesset es az ofsett nem olyan fontos.
Nem lesz veszélyes, nekem egy audi felni van az autómon ami szintén 7"-os de ET35-ös és kilóg ugyan, de nem csapja jobban össze magát mint a téli gumikkal amik az eredeti acélfelnin vannak ami 6"-os és ET47-es, pedig az alufelni külső pereme több mint 2,5cm-rel kijjebb van mit a lemezfelnié... viszont atom brutál módon néz ki a szélesebb nyomtáv miatt!
(Mindkét felni 15"-os)
A felni külső síkjának a változását úgy tudod kiszámolni, hogy a felni szélesség változásának a feléből kivonod az ET változását. Tehát az én esetemben a felni szélessége +1" azaz +25,4mm. Ennek a fele +12,7mm ebből az ET változása ami 47=>35 azaz -12mm.
+12,7-(-12)=+24,7mm
A te esetedben, ha normál 15"-os felni volt rajta akkor +12,7mm-(+1) azaz +11,7mm a változás, ha meg 16"-os lemezfelni volt akkor +6,35mm-(-2) azaz 8,35mm!
Nagyon észre sem fogod venni. Talán a 15"-oshoz képest kicsit, de ha 16"-os volt a lemezfelni akkor biztosan nem!
Viszont egyet kellene ertenunk abban, hogy nem azonos a koztudottan kivalo futomuvel rendelkezo focus a fiesta szarmazek fusion-nel, ami, nem szepitek, a fabiahoz kepest is egy rakat igenytelenul megepitett szar.
A felniknek lapvetően 3 meghatározó tulajdonsága van! (persze van nekik több is, de ez a három a legmeghatározóbb)
1.) Átmérő: Ez az adat a felni átmérője, inch-ben (vagy coll... egy hülyeség) adják meg. Az abroncsokon ez a szám van jelölve R-rel.
2.) Szélesség: Ez az adat a felni peremei között mért távolság, szintén angolszász mértékegységben szokták megadni. Ez a méret az abroncs futófelületének méretével nincs olyan szoros összefüggésben mint az átmérő, egy adott szélességű abroncsot, egy -tól-ig méretű felnire fel lehet szerelni.
3.) Offset vagy ET szám: Ez az adat azt mutatja meg, hogy a felni felfogatásának a síkja és a középsíkja között mekkora az eltérés. Ez lehet pozitív és negatív érték is és mm-ben adják meg. Többen tévesen úgy hiszik, hogy ez azért fontos, hogy a féknyeregnek legyen elég helye... nem kommentálnám a dolgot, de akit a dolog jobban érdekel az keressen rá a "kormánylegördülési sugár" kifejezésre. (ebből a szempontból nem csak ez az érték fontos, hanem a szélesség is!)
Ez ET szám könnyebb megérthetősége szempontjából képzeljük el a felnit úgy mintha egy fületlen lábas lenne, amikor a tengely a lábas belsejébe van csavarozva, akkor pozitív az ET értéke, amikor meg az aljára kívülről, akkor negatív! Negatív ET-t szinte csak speciális felniken szoktak alkalmazni.
Skoda honlapján a jelenleg futó octavianál is az van írva,hogy a készlet erejéig és a facelift előtti tournál is. A faceliftes verzióból is lesz tour verzió? Autóvásárlás időzítése szempontjából nem lenne mindegy, mert a tour verzió mindig jobb áron indul, bár az is kérdés milyen motorokat hagynak benne, ha hagynak.
Nekem volt az Octi II-ton 7" ET 34-es felni, 15"-lal valami ehte Audi gyartmany volt acelbordal erositessel es nem serult akkarmit csinaltam vele (205/60/R15-os gumikkal).
Nemreg adtam el. Ez tenyleg kinnebb volt talan 1 cm-vel mint a sarvedo, de engem nem zavart.
Maradj a 6,5" felniszelessegnel, 16"-lal az ET lehet picivel kisebb mint a 50, igy a kocsi stabilabb.
Ha ALU felni kell nezz egy hasznalt eredeti Borbet-tet ( es ujitasd fel), azok kemenyek.