Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Magyarország honvédelme és biztonsága EU, NATO, és világviszonylatban.
Minden, ami a MH helyzetét befolyásolta a közelmúltban, befolyásolja a jelenben, és befolyásolhatja a jövőben.
Aktív és inaktív katonák, rendvédelmiek, és a honvédelem iránt elkötelezett civilek klubja.
Most megvilágosodtam:): hála az összes hadi istennek hogy anno pont azzal a főtiszt kisebbséggel futottam össze amelyk a tiéddel ellenkező nézeteket vallott, hagyta játszadozni a rambókákat és még a kisebb károkozásokat sem vette komolyan:)
Most van itt jó és kétséges oldala ennek a fejlesztésnek.
Egyrészt örvendetes hogy kissé felkarolták technikailag a csapatot ( csak infó: egy új Vamtac S3B páncélozott járgánynak verziótól függően a gyárkapui ára kb 220-320 K EUR között van, tehát ajándék Humvee-nak ne nézd a fogát:)), ellenben ezt a fejlődést tovább kell finanszírozni -mert ez csak a kezdet. Egy Humvee -ra a lövésálló abroncs kb. 1K USD:)
Most nem kötök bele apróságokba, de megint előkerül a heli kérdés.:), hogyan fogják biztosítani az új egység mozgékonyságát...
Ha valaha is átgondolta volna, már értekezett volna hasonképp ekkor is és bármikor, amikor a hatalom az embereket a terror fegyverével fosztja meg a jogaiktól:
Ennél rosszabb a helyzet. A tervezet szerint elég ha terrorveszély-helyzet áll fenn. Kérdés persze, hogy honnan lehet tudni mikor van ilyen veszély? Erre mondják, hogy a kormány egyszerűen csak bemondja, hogy pl titkosszolgálati információk alapján Mo. ellen valahol terrortámadást terveznek. Ki ellenőrzi ezen információk valóságát, komolyságát?
A 444. hu még januárban rákérdezett Lázár Jánosnál, hogy mondjon már ugyan egy-két példát, mire az volt a válasz, hogy a röszkei, vagy Keleti pályaudvarnál történt eseményeknél felmerülhetett volna a terrorveszély megállapítása, illetve Kovács Zoltán kormányszóvivő hozzátette azt is, amikor a menekültek az autópályán gyalogoltak.
Magyarra fordítva, ha valamelyik határon néhány menekült köveket kezd el dobálni a rendőrökre, akkor másnap Bp-en elrendelik a kijárási tilalmat???
Azért is érthetetlen ez az egész tervezet, mert pl rendkívüli állapot, szükségállapot, vészhelyzet stb esetére már van kellő szabályozás, vagyis a megfelelő jogi eszközök most is rendelkezésre állnak.
A korlátozásokat "közmegegyezés módra" kezeli, csak és kizárólag formai kifogásokkal.
Más.
Nem kell csodálni a zemberi hülyeség mértékét akkor, amikor a fiatal népesség nagyobb része már csak regényekből/YouTube videókból ismeri a robbanóanyagok hatását/veszélyeit.
A cikk is pont erre világít rá. Politikai taktikázás és játszma a megfelelő munka helyett. Hogy mi lenne a megfelelő munka az viszont érdekes szakmai kérdés.
Más. Megnéztem a videókat, hogy a sok baleset ellenére még mindig milyen nagy a hülyék állatkertje:
"Noha mindenki látja, hogy a nemzetközi terrorizmus elleni védekezéshez bizonyos szituációkban olyan jogosítványok kellenek, melyeket a jelenlegi alaptörvény nem enged meg,"
Hát, lóf@szt.
És akkor még finom voltam, és úrias.
A rosseb egye meg már azt, hogy magukat korrektnek érző emberkék is merőkanállal zabálják a terrorhisztit.
Aztán tapsikolnak a megfelelő rendőri/elhárító munka megkövetelése helyett a szabadságjogok korlátozásához.
Ideális esetben a túlpörgött hálívúdi filmes elképzelésekkel beöltöző fiatallal az kellene történjen, hogy:
- már az alkalmassági vizsgálaton ki kellene buknia ha ez a túlpörgés valóban olyan személyiséget takar, hogy elhiszi a rambo filmeket és nem lehet fegyvert adni a kezébe.
- az alapkiképzésen meg kellene tanulnia, és be kellene vésődnie, a katona élet nem akció akció hátán, és ami a legfontosabb, hogy a medve nem játék a katona temetés pedig csak a filmekben felemelő látvány
- a személyiségének a legmegfelelőbb beosztásba kellene irányítani
Így az általad írd veszélyességi faktor ha nem kipipálva de erősen le van csökkentve. Amúgy szerintem túl dramatizálod kicsit, nem olyan vészes a helyzet. Az akcióra vágyó srácokat hamar betöri a rendszer. Azt pedig ne felejtsük el, hogy az ifjonti hév előre visz, ha megfelelő kontroll alatt van tartva. Biztos vagyok benne, hogy akik eredményt értek el a saját területükön azokban megvolt az akcióra vágyás az elején. Ha végig pörgeted a neveket kikre gondolhatok talán igazat is adsz. Ne azok között keresd akik az elmúlt 10-20 évet íróasztal mellett töltötték...;) :)
"Voltam már szerződéses katona , de most jelenleg műveleti tartalékosként ,,erősítem,, az állományt."
Nekem itt már nem kerek a dolog...
"Nem értem az itteni olvtársak néha már-már habzó szájú kommentelését, amivel akaratlanul is igyekeznek a még elkötelezett fiatalokat is eltántorítani a hadseregtől."
Nem akaratlanul. Kész akarva. Jelen állapotában a tartalékos rendszer, akárcsak a honvédség maga, egy nagy pénzkidobás. Gyakorlatilag az adófizetők pénzének a wc-n való lehúzása.
Ettől függetlenül, ha van egy fiatal, akinek talán túlzottan romantikus elképzelése is van a honvédségről, nem biztos, hogy az a legjobb megoldás, ha elküldjük krumplit pucolni.
Amennyiben fizikailag és pszichológiailag alkalmas, akkor miért ne kaphatna a mentalitásához közelebb eső beosztást?
------------------
Egyetértek.
Az aktív tisztek egy része (szerintem döntő hányada) úgy fél az ilyen önkéntes rambóktól mint a tűztől.
Mindíg vigyázni kell rájuk.
felügyelő kell melléjük, mert szeleburdik, álromantikus, hevesek, veszélyesek.
(bár tudnak azt senki se tagadja)
De a létszámhiányos időkben nincs arra plusz vegyértéked (embered), hogy ráállítsd az ilyen önjelölt rambókra, nehogy kárt csináljanak.
Viszont ha sikerül elvarázsolni valahogy Szolnokra akkor mi, a többség megnyugszunk, ők meg kínlódjanak vele, vagy örüljenek neki.
....valami isten háta mögötti területen számolni a barack konzerveket.
A katonai logisztika talán egy csöppecskét mást jelent.
Ettől függetlenül, ha van egy fiatal, akinek talán túlzottan romantikus elképzelése is van a honvédségről, nem biztos, hogy az a legjobb megoldás, ha elküldjük krumplit pucolni.
Amennyiben fizikailag és pszichológiailag alkalmas, akkor miért ne kaphatna a mentalitásához közelebb eső beosztást?
Ezt nem értem ,, Tőle félni kell, tartani kell tőle, Ő biztonsági kockázat,,
Miért jelent biztonsági kockázatot az aki inkább a terepen érzi jól magát , és nem egy irodába pl a személyügyön ? Nagyon ki lett sarkítva a dolog. Nyilván sokkal izgalmasabb egy filmben magát a harcot megjeleníteni, mint valami isten háta mögötti területen számolni a barack konzerveket.
D-napon egy picit többet kockáztatott a 120.000 fiatal aki partra szállt mint a hátországi kb 600.000 ember.
Nem egyszer látni, hogy valaki a kiképzésen mit teljesít mit produkál, hót nem érdekli senki hanem egyedül az állománytábla a fontos, hogy a kitöltetlen hely beteljen szinte mindegy , hogy kit tesznek oda . Teljesen mindegy a vezetésnek , hogy egy 160 cm-es lány kínlódik a géppuskával, miközben a benga állat aki a századból a legjobb teljesítményt nyújtotta beteszik a logisztikába ruhát számolgatni . ( mellesleg azt se érdekli senki, hogy a katona a jelentkezéskor merrefelé orientálódott volna )
Így azon fiatalok akik első körbe azért jelentkeztek, hogy ,,akciózhassanak" a terepen, ott találták magukat, hogy egy teljesen jelentéktelen helyre küldték őket, ahol gyakorlatilag az égvilágon nem tudtak velük mit kezdeni.
--------------------
Anno amikor én kaptam még olyan fiatalt aki égett a vágytól, hogy akciózhasson, azonnal vagy a ruharaktárba vagy konyhai kisegítőnek osztattam be.
Tőle félni kell, tartani kell tőle, Ő biztonsági kockázat.
Első sorban társaira veszélyes, másodsorban harmadik félre, harmadsorban önmagára.
Mondjuk a kb. 170-190 fős beosztott állományomba évente 1, ritkábban évente kettő ilyen önjelölt rambó került be.
Ezek a kölkök háborús filmeken nőnek fel, ahol filmkészítők 99,9%-a nem mutatja be a harc a háború lényegét, hanem csak az első sorban üvöltve, felvágott farokkal rohamozó bakát.
Láttál már filmet (alaposat) a "D" nap logisztikai előkészítéséről, biztosításáról ?
Mert éb még nem.
Pedig ahhoz, hogy az kb. 120.000 fiatal azon a napon ott partra szálljon, kb 600-700.000 másik katonának kellett dolgoznia.
Tiszteletem! Már régóta olvasom a fórumot, és csak most éreztem azt, hogy be kell, hogy szálljak az itteni kommentezésbe.
Az itt kommentelőköz képes nagyon fiatal vagyok . Voltam már szerződéses katona , de most jelenleg műveleti tartalékosként ,,erősítem,, az állományt.
Az ötletet nagyon jónak tartom , sőt kell is az önkéntes tartalékosi rendszer . Nem értem az itteni olvtársak néha már-már habzó szájú kommentelését, amivel akaratlanul is igyekeznek a még elkötelezett fiatalokat is eltántorítani a hadseregtől.
Az alapvető problémát abban látom, hogy az idős ,,16%,, -os tartalékosokat egybevették a fiatal tartalékosokkal. Ez sajnos nem csak a társadalmi visszatükröződésnél üt vissza, hogy a fiatal állományt is egybemossák az idősebekkel, akik sokszor még mindig az 1990-es előtti VSZ-ben képzelik magukat, hanem konkrétan szolgálat adásnál is inkább vissza húzzák a fiatalokat mintsem előre vinnék őket.
Szerencsére az alapkiképzésnél ( legalábbis Szentendrén ) az ottani parancsnok határozott úgy, hogy a fiatalokat külön kell képezni a 16%-osoktól. Érdekes volt látni, hogy miben különbözött az akkori 3 hónapos szerződéses alapkiképzés a mostani 1 hónapos kiképzéstől ( időben 2013-ban vagyunk ).
Ami lényeges változás volt :
- nem voltak üresjáratok
- A lő kiképzés ideje szinte napra/órára pontosan megegyezett a szerződéses állományéval .
- Sokszor délután kimenő helyett is gyakorlatoztunk.
- Az alaki kiképzésre kevesebb idő volt, de a lényeget sikerült beleverni az állományban.
- A robbantásra elmélettel együtt kb 4 napunk volt .
A feszített tempó miatt viszonylag nagy volt a lemorzsolódás. A kiképzőink miután látták, hogy az állomány képes végrehajtani a feladatokat ( pedig utáltak és lenéztek minket ) elkezdtek végre egyenrangú kiképzendőként kezelni az akkor bevonult szerződésekkel együtt. A kiképző alosztály parancsnoka ettől függetlenül utált minket.
A kiképzéssel kapcsolatban ha még kb 2 hetet kapunk akkor semmibe se különböztünk volna az alapkiképzést teljesített szerződésesektől.
A hibát a hadvezetés ott követte el, hogy a jól összeszokott századot, akik ugye lövész kiképzést kaptak, különböző alakulatba dobálták őket. ( pl hadisír gondozás, logisztika, MH KKK, hadtáp , személyügy etc… ) Így azon fiatalok akik első körbe azért jelentkeztek, hogy ,,akciózhassanak,, a terepen, ott találták magukat, hogy egy teljesen jelentéktelen helyre küldték őket, ahol gyakorlatilag az égvilágon nem tudtak velük mit kezdeni. ( egy páran szerencsésen jártunk mivel volt múltunk így tudtak adni értelmes, és hasznos munkát. ) Mára 2016-ra jó ha maradt a századból kb 20 ember.
Ami a rendszer ordas hibája, hogy nem rövid időre hívják be a műveleti tartalékosokat, hanem 1 hónapra. Nos eltudja itt mindenki képzelni, hogy egy munkahelyen ezt mennyire tolerálják…..
Véleményem szerint , ha összeszednék a valóban alkalmas kiképzett műveleti tartalékosokat, és együtt tudnának gyakorolni a szerződésesekkel, és ezt akár 2-3 havonta 2 hétvégét fölemésztve 2-3 év alatt egy viszonylag normális elfogadható szinten képzett állományt kaphatna a Honvédség.
Ez nem OFF beszélgetés, hisz három tisztességben megőszült hadfi fogja megbeszélni hazánk honvédelmi helyzetét ami itt teljesen ON topik téma .........................:-))
Jut eszembe, hogy új lakhelyünkön még nem is jártál, akkor egy kis háztűznézővel kezdenénk nálam a Vasutas Klubban. És ha egy kis csomag elhozására is vállalkoznál, akkor azt megköszönném, és eljuttatnám hozzád előtte.
Akár a jövő héten is jó, hétfő-csütörtök között bármi megfelel. Kezdhetnénk a felújított felvételi épület megtekintésével, utána egy kis Tükebusz új járműpark szemle, aztán javaslom a Művész presszó retro nappalijában a kézműves sörök ellenőrzését. Mivel úgy veszem észre, hogy mostanában álmatlanságban szenvedsz, jöhetsz akár a 800-assal is.:-) Esetleg Gyula bátyánkat megkérdezhetjük, hogy van-e kedve csatlakozni, akkor viszont készülök egy kis házi főzettel is.
Egészen biztos, hogy így volt. Az egykori katonák, illetve a tartalékos állomány rendfokozati összevetéséből legalábbis ez következik. Pl: a táblázat szerint egykori katonák közül 31 ezredes volt, míg a tartalékosoknál ez a szám már 32. Az 1 fő nyilván nem az utcáról esett be, hanem már volt valamilyen hivatásos múltja stb stb.
"Ha jól tudom (?) a vám tisztek ebbe a 16%-os törvénybe nem tartoztak bele ?"
A 16 %-kal - illetve most januártól 15 %-kal - csökkentett szolgálati járandóság minden volt szolgálati nyugdíjasra vonatkozik, aki 2012. január 1.-jén még nem töltötte be az 57. életévét.
Forrás , esetleg valamilyen közvélemény kutatás korcsoportra bontva?
Azzal az propagandával és imídzsépítéssel:) amit eddig műveltek az orosz illetékes szervek:), még a sima varangyos békából is királyfit varázsoltak :) volna....
Fejtsük meg az 1-es és 2-es pont között lévő ellentmondást.
Ha 3109-en kapnak szolgálati járandóságot de közülük csak kb. 2000 voltak katonák, akkor helyes az a feltevés, hogy a két szám közötti különbözet, kb. 1100 fő nem katona volt előtte hanem rendőr, bv-s, határőr ?
Ha jól tudom (?) a vám tisztek ebbe a 16%-os törvénybe nem tartoztak bele ?
"A mai fiatalok jobban vonzódnak Putyinhoz mint a NATO hoz"
Valoszinuleg nem a "mai fiatalok", hanem az FSZB altal fizetett hazaarulok es az a par hangos hulye, akiknek ezek telebeszelik a fejet.
Ugyanugy, mint ahogy a nyugati "tegnapi fiatalok" sem ragaszkodtak ahhoz, hogy vedtelen legyen az orszaguk, csak azok, akik a KGB fizetett hazaaruloi voltak, es az a par hulye, akiknek ezek telebeszeltek a fejet (najo, nem annyira par, hiszen fejenkent 1000 USD-ert ra lehet beszelni az embereket, hogy tuntessenek, tehat a 600 millio USD-ert legalabb 600 ezer tuntetot kaphattak).
Hát ekkora jó indulatot én még nem láttam. ;) A Magyar Nemzeti Bank mint rendvédelmi célú tevékenységet folytató állami tulajdonban levő gazdálkodó szerv? Hm...Szerintem maradjunk az elbaszott Monty P. jelenetnél. ;)
Lehetnék akár tiszteletbeli vasutas is. Éjszakánként azt hallottam Pécs-Bányarendező vá.-ról, hogy fordító-mázsa-rezerv. Apám száll. csop. vez. volt a Kokszműnél, ő volt a kontakt a rendezővel a gázmű részéről. Érettségitől bevonulásig én is lenyomtam 6 hónapot a cégnél, én a vagon kirakásig jutottam. Pontosabban a macskadaru rakta ki, nekem és sorstársaimnak az maradt szívlapátra, amit a daru a vagon rongálása nélkül nem tudott kirakni.
Jut eszembe, ha már vasút meg ezredes, van itt egy olvtárs a topikon, akinek Pécs állomáson - konkrétan inkább a fűtőházban - volt az ezredesi csillagivása egy üveg Vilmos segítségével.:-)
Nagy megtiszteltetés a vasút számára, ha egy ezredes szórólapozik Pécs állomáson.:-) Szerintem a két ezredes egyike lehetett, aki 2002-ben írt egy levelet a pécsi rendőrkapitánynak, hogy felajánlja az együttműködését, és délceg nemzetőrei együtt járőröznének a rendőrökkel. Én fogalmaztam a válaszlevelet, amelyben nagyon szépen megköszönte dr. Cserép ezredes a lehetőséget, és egyben beidézte a szabálysértési törvény megfelelő szakaszát a jogosulatlan címhasználatról. Többet nem jelentkezett a nemzetőr ezredes úr.:-)
Az állomáson nekünk is volt egy kis barátkozásunk a nemzetőrséggel, az is olyan 2005-2006 körül lehetett, amikor a vasúti rendőrőrs járőre jelentette, hogy van ott egy nemzetőr törzsőrmester, aki érdeklődik, hogy menjen-e velük szolgálatba, mi legyen. Először csodálkoztam, mert nem is gondoltam volna, hogy létezik őrnagy alatti nemzetőr, de aztán mondtam a rádión, hogy köszönettel tegyék meg ellene a feljelentést az ominózus szabálysértés miatt. Többet nem kívánt senki közösen járőrözni ott sem.
Nem jó a NATIONAL GUARD, mert annak másolásához egy olyan állam kellene mint az USA, egy olyan aktív komponens, mint az ARMY, NAVY, stb. A német példa megvalósíthatóbb lenne, de az is csak akkor, ha előtte rendbe hoznánk az aktív komponenst. Amit a mai kurzus létrehozott, az példátlan, pancser haderő pancser tartalékosai.
Egy kis Nemzetőrség. Én 2001-ben írtam egy verseny (pályázati) tanulmányt a Nemzetőrségről. Ez belekerült harmadik helyezettként egy kötetbe. Amit írtam, az NATO kompatibilis volt. A MATASZ elismert volt a HM-ben és a nemzetközi környezetben egyaránt. A nemzetőrök meg akarták hódítani a MATASZ-t, úgy gondolták, hogy ezt talán rajtam keresztül lehet. Két altábornaggyal is tárgyaltam, de az ajánlattételig nem jutottunk el mert én azonnal közöltem, hogy nem becsülöm őket semmire. Valami nyugdíjas rendezvény fejeződött be a pécsi helyőrségi klubban, látom, hogy a folyosón két gyanús alak sompolyog. Segíthetek? Nemzetőrök vagyunk Lőrincz Miklós ezredest, a tüzérdandár parancsnokát várjuk, vele fogunk tárgyalni arról hogy fogjuk átvenni a klub felett az irányítást, ez lesz a Nemzetőrség székhelye Király Béla utasításának megfelelően, amúgy meg tegeződjünk. Tegeződjünk, fogadjunk, hogy ezredesek vagytok. Igen. Oszt hol az ezredetek? Álljak közéjük, megtarthatom a rendfokozatomat. Később összejöttek Miklóssal, az eredmény: Miklós kitiltotta őket a laktanyából. Később a két ezredes közül az egyik felvette velem a kapcsolatot, hogy anyagi differenciák miatt a másikat most váltják le, ha eljövök a rendezvényre, engem megválasztanának. Nem mentem, viszont vagy fél év múlva találkoztam a leváltott ezredessel, szoci szórólapokat osztogatott a vasútállomáson a 2006-os kampányban hajléktalannak tűnő külsővel.
Na igen. Akkoriban, a rendszerváltás utáni időkben a polgári-keresztény kurzus időszaka alatt igazodni kellett a fő csapásirányhoz, ezért látszott kézenfekvőnek egy a magyar hagyományokból ismert szervezet felélesztése. De azt Simicskó is deklarálta hogy az USA Nemzeti Gárdájához hasonló célú, katonai vezetés alatt működő szervezet lett volna.
51. § (1) A hivatásos állomány tagja annak a rendvédelmi szervnek az állományába tartozik, amelybe őt a kinevezési okmányban felvették, és szolgálatát is - a (2)-(4) bekezdésben meghatározott kivételekkel - ott teljesíti.
(2) A hivatásos állomány tagja a szolgálatát a rendvédelmi szerven kívül teljesítheti
a) a miniszter által vezetett minisztériumban,
b) a miniszter irányítása alatt álló költségvetési szervnél vagy
c) a fogvatartottak kötelező foglalkoztatására létrehozott gazdálkodó szervezetnél
meghatározott munkakör vagy feladat ellátásával, szolgálati beosztásban, kormánytisztviselői vagy közalkalmazotti munkakörben.
(3) Hivatásos szolgálat kormányzati, rendvédelmi érdekből a rendvédelmi szerven kívül a következő szerveknél is teljesíthető:
a) a Nemzeti Közszolgálati Egyetem,
b) az ügyészi szervezet,
c) a (2) bekezdésen kívüli közigazgatási vagy államigazgatási szerv,
d) a Köztársasági Elnöki Hivatal,
e) a Magyar Honvédség,
f) a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen kívüli más, állami fenntartású felsőoktatási intézmény,
g) tudományos intézmény,
h) rendvédelmi célú tevékenységet folytató állami tulajdonban levő gazdálkodó szerv,
i) egészségügyi intézmény,
j) a bíróságok igazgatási feladatait ellátó szervezet, valamint
k) rendészeti adatfeldolgozást végző szerv [a c)-k) pontban meghatározott szervek a továbbiakban együtt: más szerv].
(4) Hivatásos szolgálat kormányzati, rendvédelmi érdekből az Európai Unió intézményeinél és nemzetközi szervezetnél is teljesíthető.
Szíjózsi! Azt mindenképpen tudni kell, hogy a magyar történelemben a Nemzetőrség mindkét alkalommal (1848,1956) egy űr kitöltésére alakult meg. A forradalom elsöpörte a rendet az előző hatalom rendvédelmi szerveivel együtt. A rend fenntartása érdekében civilekből rendvédő, és nem honvédő szervezet alakult mindkét esetben. Amikor a forradalmat támadás érte, az akkor már megszerveződött nemzetőrök óhatatlanul belesodródtak a honvédő feladatokba is. 48-ban ez sok hősi tettet eredményezett. 56-ban hála istennek jelentéktelen volt, mert az orosz tankok ellen flóberrel indulni enyhén szólva reménytelen lett volna. Az 56-os ellenállók (Korvin köz, Mecseki Láthatatlanok, stb) és az akkor megalakult nemzetőrség között nem túl nagy a korrelációs együttható.
Kérem az urakat véleményezzék már szakmai szempontból. Rendőrség állományból vezényelve egy Zrt-hez mi a fene ez??? Valami elbaszott Monty Python jelenet? Meg amúgy is fél Matolcsy, hogy valami nyugdíjas agyon üti egy száraz kenyérrel a hó végén? Abszurdisztán.
Három vagy több törekvést észleltem anno. Balogh György úrék rehabilitált tisztekből megalakították a Tartalékos Katonák Országos Egyesületét (TKOE) Ezt a szervezetet a HM ajánlásával fel is vették a csatlakozást követően a NATO tartalékos szervezetébe a CIOR-ba. Az rögtön kiderült, hogy 70 év felettiek egyrészt, másrészt a Nagy-Magyarország matricáikkal nem szobatiszták. Megbízták Deák Jánost, hogy alakítsa meg a NATO számára befogadható tartalékos szövetséget, ez lett a MATASZ. Az viszont a katonai vezetést mélységesen felháborította, hogy a MATASZ el kezdte követelni , hogy nevének megfelelően bízzák rá a Magyar Honvédség tartalékosaival való bíbelődés jogát. A MATASZ ezt az álláspontját a Budeswehr Tartalékos Szövetségében szerzett tapasztalatokra alapozta. A katonai és politikai vezetés azt a mintát fogadta el, amit Kladek András dolgozott ki, az amerikai National Guard működési rendjét alapul véve. A harmadik verzió a Kajtár-féle Nemzetőrség volt, elaggottakkal, kisegítőiskolásokkal és egyéb bohócokkal. Egyik verzió sem valósult meg, az idő telt, végül Hende jött elő a farbával, Önkéntes Védelmi Tartalékos, Önkéntes Műveleti Tartalékos. A tartalékos rendszerrel kapcsolatban legalább tízen doktoráltak, de ez a nyilvánvaló baromság egyik disszertációban sem szerepelt. ÖVT, ÖMT, Hendén kívül senki sem adta nevét hozzá.
Döbbenetes hogy nálunk a honvédelem kérdése (sőt a léte) is ocsmány pártpolitikai manőverezés miatt hiúsul meg. Nem tudok mást mit mondani, mint hogy ez hazaárulás. Ilyet, hogy egy NATO ország egy semmire sem jó repülőgéptípust bérel, amit később kell korrigálni.... de felfelé csak csodálkozik az ember. Az ún "civil kontroll"-t azonnal felül kel vizsgálni mert nem működik.
"2002 április végén, közvetlenül az elvesztett választások után, a Lovas, Bayer, Franka trió az ATV pénteki Sajtó Klub adásában megbeszélték: „milyen kár, hogy nem tudtuk létrehozni a Nemzetőrséget, amely a polgári öntevékeny csoportok mellett mozgósítható lenne a polgári kormány vívmányai fegyveres védelmére is” Na itt siklott ki az egész. Egyébként a nemzetőrség akkori szervezeteivel történő tárgyaláskor kiderült hogy kikből és milyen szinten állt az a szervezet, de tárgyalni csak szervezetként lehet a dologról, és ez látszott célravezetőnek. Magyarországon -meg máshol is- hivatalosan csak szervezet tárgyalhat szervezettel. Egyébként a dologban az az érdekes hogy a nemzeti gárda megalakítása miért nem a hadsereg felelőseinek jutott az eszébe?
Szívesen megnéznék egy ilyen táblázatos bontást nem csak HM-nál mint a cikkben, hanem az egész MH-ra kivetítve, a VKF-tól a legfrissebben felszerelt közkatonáig lebontva pontos létszámmal, beosztással, rendfokozattal stb...Érdekes látvány lenne...
"Oroszország is fegyvereket telepíthet válaszul" Mér....eddig nem voltak? Egyébként szerintem nem volt jobb a V.SZ. idején a szovjet oldalon a NATO fegyvereivel szembenézni, mint most az oroszokéval.
Kérlek benneteket, hogy az alanti cikket osszátok meg ha tetszett, ha lehet az átlátszón kommentáljátok, de itt a fórumon is szívesen fogadok véleményeket.
...a nemzetőrség ügyében már az első Orbán-kormány idején is lobbiztunk Simicskónál, aki anno még államtitkár volt, ki is lett dolgozva a törvényjavaslat be is nyújtották az országgyűlés elé, de nem fogadták el.
Stock elvtárs pont az én vállamat karolta át a fotós előtt, minek eredményeként az aktuális Magyar Honvéd, Igaz Szó, stb. címlapjára került velem Stock elvtárs.
Azóta nem hallottam róla.
-----------------
Már meghalt.
Kevés tábornokot ismertem, talán 20-30 főt.
Ő azon kevesek közé tartozott akit nem csak én, de az OLP állományának nagy része is tisztelt.
Kemény volt mint a vídia, de végtelenül korrekt.
Jaaaa, és felkészült de nagyon, ami akkoriban nem minden pizsamásról volt elmondható.
Amikor én szolgáltam mellette (Seg.ti kettő) akkor épp Pápa országgyűlési képviselője volt.
Nem találom a létszám adatokat, pedig egyszer láttam, a most aktuális szerint 4052-en vannak. Ebből hogy lehet 3400 főt az őrzés-védelemben és 2500 főt az objektum üzemeltetésben tartani...
"Ha a HM Ei Zrt-be egyik napról a másikra beillesztek +4000 főt, attól az még nem változik meg, mert előtte ugyanazt a 4000 főt máshol tartottuk számon."
Régen hallottam Stock elvtársról. 1963-ban Cegléden voltam sorkatona. Stock elvtárs Cegléd országgyűlési képviselője lett volna, valami kampány rendezvényre kivezényeltek bennünket. Stock elvtárs pont az én vállamat karolta át a fotós előtt, minek eredményeként az aktuális Magyar Honvéd, Igaz Szó, stb. címlapjára került velem Stock elvtárs. Azóta nem hallottam róla.
Hende 1000-ről 7000-re fejlesztette a HM Ei. Zrt-t.
--------------------------
198x-ban volt a HM-ben egy értekezlet.
Miniszteri értekezlet.
Egész életemben talán 4-5 miniszteri értekezleten vettem részt, ez volt az egyik.
Az egyik pont arról szólt, hogy :.....Túl nagy a vízfej........:-((
Ez ellen tenni kell etásak.
Satöbbi, satöbbi.
Lett határidő és a Szervezési Főcsoportfőnököt megbízták Intézkedési Terv kidolgozásával.
Ok.
Stock altbgy elvtárs visszazörgött a Schweidel utcába és összehívott egy értekezletet.
Ott döntés született.
Az 1.Honi Légvédelmi Hadsereg (vagy fene tudja mi volt épp a neve) számítástechnikai és Informatikai Főosztályát feloszlatták és megalakították az MN 9999 alakulatot.
( a 9999 fantázia szám, nem tudom mi lett az új szám)
Ezzel az egy tettel az OLP létszáma egyetlen nap alatt 270 fővel csökkent, a Magyar Néphadsereg harcoló alakulatainak létszáma pedig egy új zászlóalj 270 emberével nőtt.
Természetesen semmi nem változott, mindenki maradt a helyén, székén.
De az addigi főosztályvezető ezentúl parancsnok megszólítást kapott, helyettesei az osztályvezetők pedig zászlóalj parancsnok helyettesek lettek.
Ráadásul az OLP (akkor már nem ez volt a neve de így hívtuk) kettő ilyen cserét csinált meg.
Mint később kiderült egyedül az OLP vette komolyan az akkori minisztériumi határozat végrehajtását, se az 5.hadsereg, se a HVP le se szarta.
--------------------------------
Tehát az, hogy a laktanya őröket hol ide, hol oda szervezik, hol ide számolják, hol oda számolják, csak radírfelelős minisztériumi alezredesek játékai, akik így elégítik ki a dolgokat átlátni képtelen tábornokaik hirtelen felindulásból kihirdetett butaságait.
Stock legalább volt annyira korrekt, hogy mindenkinek megmondta előre = ez hülyeség. Hajtsák végre.
Ezzel viszont maga mellé állított mindenkit és ilyen gyors és frappán alakulat felszámolást és alapítást még nem láttam.
Azóta se.
----------------------------
Ha a HM Ei Zrt-be egyik napról a másikra beillesztek +4000 főt, attól az még nem változik meg, mert előtte ugyanazt a 4000 főt máshol tartottuk számon.
Teljesen egyetértek, annyi kiegészítéssel, hogy Hende 1000-ről 7000-re fejlesztette a HM Ei. Zrt-t. Vagyis nem elzárta a pénzcsapokat, csak átkötötte, és az átmérőt megnövelte jelentősen.
Természetesen a polgárőrségek is ennyiért - vagy olcsóbban - vették korábban. Azonban kb. két éve központilag előírták, hogy milyen mellényt lehet használni - hasonló a rendőrségéhez - és ez kerül a sokszorosába. Ha látsz ilyet nyolcszázért valamelyik benzinkúton, szólj és már indulunk is.:-)
"akkor a "kiképzésük" nagyobb része alakizásból kell, hogy álljon mert másra nincs pénz."
Jut eszembe, a BM már évek óta ígéri, hogy ellátja egységes formaruhával a polgárőrséget. Ehhez képest egy nyavalyás láthatósági mellény több, mint nyolcezer forint, amit pályázati pénzekből próbálnak beszerezni a polgárőr egyesületek, ha meg nem megy, akkor saját zsebből. Na de majd a HM megoldja a tartalékossá avanzsáló polgárőrök felszerelését.
Amúgy a mi egyesületünk ki tudna állítani egy szakaszt, a szakaszparancsnok meg dandártábornok lenne.:-) A következő elnökségin teszek is javaslatot, hogy kezdjük meg az egyesület "M" állománytáblájának kialakítását.:-)
- technikai hadfelszerelés korszerűsítésről ne is álmodozzon,
- létszám bővítés nincs,
- komoly pénzt nem kaphat.
Ő nem a bandérium rendszer kiterjesztésében látja a jövőt.
Helyesen.
Ugyanis minden erre igényt tartó földesúr (hűbérúr) már megkapta Hendétől a saját úri bandériumát.
Simicskónak is olcsó megoldások után kell néznie, hisz valamit azért tennie illik.
Ő a sportban, küzdősportokban és az önkéntes szabadcsapatokban látja a jövőt.
Az ötlet nem rossz.
Kivéve azt az iciri-piciri akadályt, hogy ezeknek a járási önkéntes bandák kiképzéséhez semmi, de igazán semmi nem áll rendelkezésre.
Se üzemanyag, se lőszer, se ruha, se semmi.
Tehát, ha össze is szed Simicskó járásonként 50-50 harcias gondolkodásút és ezek mindegyike hajlandó egy hónapra alapkiképzésen részt venni, akkor a "kiképzésük" nagyobb része alakizásból kell, hogy álljon mert másra nincs pénz.
-------------------------------
A területvédelmi dandárok álma egyszer már megbukott 1993-ban amikor az egyetlen területvédelmi dandár, egyetlen gyakorlatára, az akkor még létező 5-6 hadosztálytól kellett két hétre kölcsönkérni annyit, hogy az a nyüves dandár legalább felsorakozni tudjon (ha már harcolni nem tud) az akkori köztársasági elnök előtt, mert még egy gyalogsági ásójuk se volt sajátjuk.
----------------------------
Simicskó helyesen ismerte fel, hogy a Kedves Vezetőnek nem katona kell hanem létszám.
Mindegy mi a neve.
Akiket lehet küldeni :
- gátakra,
- határra,
- tömeg ellen,
- színtiszta karhatalmi feladatokra.
Ha Simicskónak sikerül felállítania ezt a járásonkénti 50 semmire se jó, de létszám megvan nemzetőrséget, a Kedves Vezető szemében mennybe megy.
--------------------------------------
Az egykori állampárt 1973-ban feloszlatta a sorozott belső karhatalmat.
A miniszter úr nem a jó gazda módján bánik a haderővel, hanem herdálja a szűkös forrásokat.
Ez olyan, mintha nagy keservesen felépítettem volna félig a házamat, még nincs bevakolva, nem működik a fűtés, nincs garázsajtó, de gipszoroszlános kovácsoltvas kerítést építtetek, meg díszburkolattal látom el a kocsi feljárót.
Egyébként nem tudom, valakinek feltűnt-e, de amíg itt az önkéntes tartalékosokon meg a nukleáris vízipisztoly rendszeresítésén vitatkozik mindenki, a horvátok vettek pár PzH 2000-et, meg MLRS-t 300 km-s hatótávval.
Igen, valamikor 10-20 évvel ezelőtt a 168 órában Dr. Deák Péter elkövetett egy cikket, és azzal az optimista felütéssel zárta, hogy "se had, se ellen!" Ebben a témában is vigasztalódhatunk "se manőver erő, se tűztámogató!".
Most a kiképzett tartalékosokról volt szó, akiket ez alapján lehet igénybe venni:
"A kiképzett tartalékosként, valamint a potenciális hadkötelesként nyilvántartott személy csak rendkívüli állapot, vagy megelőző védelmi helyzet idején a hadkötelezettség bevezetését követően teljesíthet tényleges katonai szolgálatot."
Ehhez nem találtam jogszabályi hátteret, hogy mi alapján kötelezettek a változásjelentésre.
A kiképzett tartalékosok fogalma és behívása itt található, ez az, ahonnan el lehet indulni... de a részleteket nem ismerem.
2011. évi CXIII. törvény (a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről)
A tartalékos állományba az önkéntes műveleti tartalékos, az önkéntes védelmi tartalékos, a kiképzett tartalékos, valamint a potenciális hadköteles tartozik.
A kiképzett tartalékos állományba a Honvédség állományából kikerült, korábban hivatásos, szerződéses vagy önkéntes tartalékos szolgálatot teljesített férfi tartozik. (nyugdíjas korig)
A hadkötelesek behívása behívóparanccsal történik, amelyet a katonai igazgatásnak a hadköteles lakóhelye szerint illetékes területi szerve a behívottnak kézbesít. A behívásra kerülőket a katonai igazgatásnak a hadköteles lakóhelye szerint illetékes területi szerve a Honvédség szervezeteinek igénye alapján választja ki a katonai szolgálatra alkalmas hadkötelesek közül.
Csak egy tipp, a fizetős tüdőszűrő kikerülhető ez esetben, méghozzá legálisan. 40 év felett alanyi jogon kérhető beutaló nélkül évente, egyszerűen csak nem kell megmondani, hogy munkavállaláshoz kell. A lakossági lelet tökéletesen megfelel.
Az erkölcsi bizonyítványt nem is értem, a szolgálati törvény a feddhetetlenség vizsgálatát írja elő, ahhoz igencsak kevés az erkölcsi bizonyítvány.
Már ajelentkezési eljárás is megalázóan kezdődik. Kérnek erkölcsi bizonyítványt -akkoriban ez pénzbe került - és friss tüdőszűrést /ez szintén fizetős/, nem mintha nem egy gombnyomással priorálnának, es az eü szolgálat nem tudná elvégezni a szűrést.
Az egyik haverom itt hagyta abba és küldte őket a k. anyjukba.
Nálunk minden jelentkezőt felvettek, bár túl nagy tolongás nem volt, és többen már le is léptek, pont azért, mert nem kaptak értelmes feladatot. Van már olyan is, akit tartalékosnak nem vettek fel, ahogy ismerem szegényt, valszeg nem akarták, hogy a laktanya kapujában kapjon infarktust.
"hogy csak a Honvédség volt az egyetlen szervezet, amely kínált valamilyen megoldást arra, hogy ne vonják le a 16%-ot az emberektől"
Ez nem igaz, a rendőrség is megoldást kínál arra, hogy aki nagyon akarja, az megtarthassa a - most már - 15 %-ot. Ez a senior állomány, ahová a tartalékosokhoz hasonlóan bármelyik más fegyveres szerv nyugállományú tagja jelentkezhet, ráadásul ez esetben a rendfokozata megtartásával. Más kérdés, hogy ez pont olyan pótcselekvés, mint az Önkéntes Nyugdíjas Tartalékos rendszer, értelmes feladatokat nem igazán kap a senior állomány. Ráadásul heti 35 órás szolgálati időt kell teljesíteni pár száz forintos órabérért.
Az kormányrendeletben szabályozott, hogy kezelni kell a kiképzett tartalékosok nyilvántartását, de olyat nem találtam, hogy a kiképzett tartalékosnak jelentenie kell oda a változásokat.
Amit az elején írsz, azt elmondta Hende, Benkő is. Ez szerintem aljas csúsztatás. Előbb minősítettek át benneteket nyugállományúból tartalékossá visszamenőleges törvénykezéssel, majd felfedezték, hogy ez kényszerítő erő. A tartalékos azért kell, hogy a miniszterelnök parancsa teljesüljön, 2014-re legyen 8000 tartalékosunk. A műveleti tartalékosnak nem tudnak feladatot adni az árvízi védekezés kivételével. Nem alakult meg a két tartalékos dandár amit Hende ígért.
Ez szerintem nem a Honvédség humanitásán múlt. Ott kellett kimutatni, hogy va tartalékos állomány. Amennyben az egyéb általad felsorolt "cégek" megnyithatták volna ezt a szelepet, még érdekesebb lett volna a beszámoló a parlament előtt a kiépített tartalékos rendszeeről.
Csak egy dolgot szeretnék megjegyezni a tartalékos rendszerrel kapcsolatban... Sokan szidják a honvédséget, viszont azt is látni kell, hogy csak a Honvédség volt az egyetlen szervezet, amely kínált valamilyen megoldást arra, hogy ne vonják le a 16%-ot az emberektől... Se a rendérség, se a katasztrófavédelem, sem a bv. semmit sem akart, tud felmutatni ezzel kapcsolatban... Engem most először hívtak be tartalékos szolgálatra, igaz tavaly jelentkeztem, mivel azt hittem simán nyerjük a pert, de szerintem ebben a formában tiszta ráfizetés bevonultatni az embereket... A kaja, szállás, utazási költségek, stb. jóval többe kerülnek, mint a haszon az én meglátásom szerint... Ráadásul sok egyetemet végzett embert csak őrszolgálatra használni...hogyismondjam a humán erőforrások nagymértékű pazarlása...
(Kinyitottam a helyi lapot, épp büszkén bejelentte a polgi, elbasznak 4egészvalahány milliárdot Mindszenthy zarándokközpont építésére, több mint egymilliárdot az MB2 csapat stadionjának bővítésére.
"A Jobbik bevezettetné az önkéntes sorkatonaságot."
Ez nekem önkéntes soros.
Attól, hogy mi azt mondjuk, hogy ilyen állat márpedig nincs és a mi evolúciós ismereteink szerint nem is lehet, mert ellent mond annak amit tudunk a katonaságról, ha a Kossuth téren azt mondják, hogy ilyen állat márpedig van, akkor bizony ilyen állat lesz és kész.
Nem tudom mióta, de aki szerel az már olyan papírt kap, hogy kiképzett tartalékosként kezeli a rendszer. Majd utána nézek pontosan mi alapján hogyan. De ez tény.
A kérdéseid teljesen jogosak. Nem tudom hogyan működik annyit tudok amit írtam. Gondolom a HM nyilvántartásból szemezgetnek és azt párosítják a BM lakcím-név nyilvántartással ha nem stimmel a cím. Nagy exszkv. Virág utca 5. a HM-nél, behívó visszajön itt már nem lakik, keresnek egy olyan Nagyot akinek stimmel a szül.idő-hely anyuka neve azzal a bizonyos Nagy exszkv.-vel. Olyan jó magyaroschan. Ez csak tipp. Mondjuk ez így felvet azért némi jogi kérdéseket is.
De tényleg jogosak a felvetéseid tekintve, hogy ha kijelentkezem és külföldön jelentkezem be, nem vagyok köteles megadni az új címem a magyar hatóságoknak...illetve a fenét nem hiszen a NAV felé jelentenem kell, hogy már nem itt adózom hanem amott és le kell adnom a kinti papírokat is TB felé is, meg a NAV-nak. Abban meg szerepel az új címem. Na de akkor ismét jönnek a jogi aggályok szépen sorban. Ha ott kint váltok lakást azt már nem kell jelentenem itthon, hiszen csak a TB fizetés és az adózás munkahely miatt kellett amúgy is...
Szóval van itt azért kavarás.
Pl. az is mi van a külföldön él valaki és kap egy behívót viszont szarik rá vagy el sem jut hozzá? Katonaszökevény lesz? Németország kiadja? Új-Zéland? Hm?
Jelen pillanatban 400 ezer és 500 ezer közé teszik a külföldön élő, és ami a nagyon fontos ott adózó magyar állampolgárok számát. De egyes becslések már 600 ezerről beszélnek. Az ingázókkal lehet ennyi.
Ha azt vesszük, hogy ebből mennyi lenne alkalmas még az is jelentős szám. A nőket férfiakat egybe veszem hiszen úgy gondolom ha egy nő lehet egyenruhás miért ne lehetne önkéntes soros is. A lényeg, hogy ennyi embert elvesztettünk. A hajlandóság egy külön dolog, hogy ebből mennyien szerettek volna egyenruhába bújni. Valószínűleg ha annyira rajonganának az ország mai állapota miatt el sem mentek volna.
Tehát aki marad akiből lehetne meríteni az nem sok, sem mennyiségben sem minőségben. Hálóval kell majd fogni, ha ebből lesz egyáltalán valami, aki beöltözne. És itt jön be amit Gyula is írt, hogy vajon mi lesz a motiváció...
Bocs, az előbb lemaradt: már többször volt felvetve a fórumon a "mi lett volna ha "kategóriában a 21-sek rendszerben tartása és a Gripen beszerzés elhalasztása.
Egy hír: a 21BiSz-t 2015 dec.31-én vonták ki a bolgár légierő állományából, az eredeti orosz gépeken minimális ugprade volt csak elvégezve: GPS és transzponder:)
Az utolsó harckészültséget adó egység az 1/3 század volt, 4 BiSz és 1 db, UM2-es.
A BiSz flotta alakulása:
1983-ban beszerezve 36 db. ( 30 gép 1982-es gyártású, 6 gép 1975-ös)
1990-ben beszerezve 36 db.,( 1975- 1980 közötti gyártásúak)
Használt gépek:)
2000-ben: 35 db. BiSz és 6 UM , 3 században.
2008-ban: 10 db.BiSz és 2 UM, 1 század.
2012-ben : üzemidő hosszabbítás 4 BiSz és 1 UM ( a gépek akkori üz-tartaléka 891-1109 óra)
A típus hosszú rendszerben maradását épp a 29-es üzemeltetési költségei indokolták:)
Úgy tudom aki 2012 (a dátumban nem vagyok biztos) után szerelt le az kiképzett tartalékosként van nyilvántartva, és akkor hívható be akkor a legnagyobb a kaki, amikor már a sorozást elrendelik.
------------------
Van nyilvántartás megint ?
Mióta ?
Ki frissíti ?
Ki aktualizálja ?
Kovács 26 János szakaszvezető leszerelt 2013-ban.
Hazament lakcímére 4976 Garbolc Petőfi utca 11-be.
Ezt a címet valaki felírta vmilyen cetlire az alakulatnál.
Ok.
.
De már 2014 óta Új-Zélandon személyi edző egy fitness klubban.
Őt ki értesíti ?
Honnan tud a Kieg (?) arról, hogy Ő Új-Zélandon, Portugáliában, vagy akárhol él ?
Balogh emberminiszter úr (így kicsivel) azt nyilatkozta, hogy 2010-ben azért kellett az érdekeltek megkérdezése nélkül (minden szférában (oktatás, eü, honvédelem, stb) a "rendszerváltást" létrehozni, mert az ország morális válságban volt, és csak így tudták megakadályozni a totális összeomlást.
Ma ha a Kedves (O)Vezető megjelenik a katonák között, akkor fegyvert (éleslőszerrel) csak a beépítetTEK viselhetnek.
Hát ennyit a morális állapotokról, most 2016 év elején.
Gyula úgy tudom aki 2012 (a dátumban nem vagyok biztos) után szerelt le az kiképzett tartalékosként van nyilvántartva, és akkor hívható be akkor a legnagyobb a kaki, amikor már a sorozást elrendelik. De ez persze más eset mint amiről beszélsz.
"Ebben a kérdésben mi lenne a megoldás?? Hogyan lehetne ezt a réteget (volt szerződéses katonák) motiválni?"
Teljes szemléletmód váltás! Értsd agyműtét mindenkin. Vagy buldózer a helyét sóval behinteni alapoktól újra építeni. Ideális a kettő kombinációja.
Ezt a réteget nem lehet motiválni. Aki elhagyta a sereget nem véletlenül tette. Nincs az a dolog amivel újra rátudod őket beszélni, hogy szaloncukorkabátban, tártáskával mofém sisakban rohangáljon 2016-ban, akár egy percet is.
Sokszor megbeszéltük, hogy az egész tartalékos rendszer egy 16%-os zsarolásra épül ami méltatlan egy jogállamhoz. Ilyen húzásokat banánköztársaságokban is csak eléggé félve mernek megcsinálni. Az egész rendszer már most recseg ropog. Pár év múlva megy a süllyesztőbe. Nem véletlen, hogy megy a kapálózás az ügyben. Csak azt nem veszik észre, hogy a megoldásnak egy dolog áll az útjába: az egész honvédségi szemléletmód tokkal vonóval.
Így igaz. Az önkéntes haza szeretettől fűtött katonásdi ott működik jól. Ahol polgári jólét van, van rá kultúra és hagyomány. A kettő ideális harmóniájában. Na most melyik országról is beszélünk?
Nagyon sok kérdést vet fel ez a tervezet. Ki fog jelentkezni? Ha (ez egy baromi nagy HA) jelentkezni is egy halom fiatal akkor: Hogyan szűrik meg őket, hogy az valóban szűrés legyen?! Értem ez alatt pszichológiai alkalmasság, politikai szélsőséges nézetek kizárása. A militáns vágyakozás kevés. A részemről nem vágyom arra, hogy fegyvert adjunk az általad említett "emberek" elvbarátainak kezébe. De a kérdésedre a válasz: van aki szerint kell úgy tűnik.
Szóval mi lesz a garancia, hogy nem nevelünk ki egy halom idiótát? Továbbá: miből??? Mit adnak rájuk? Mit a kezükbe? stb.stb.
Nagy valószínűséggel pár naiv srác aki jelentkezne szembe találkozna a honvédségi pr helyett a valósággal verné a fejét a falba igen hamar.
És a ráadás egy ördögi kör: ok,nincs tapasztalata a fiatalabb korosztálynak, de hol szerezze meg illetve mennyi idő alatt pld. a műszaki állomány amikor egyszerűen csökkennek a lehetőségek?
A tapasztalat meg nehezen fejezhető ki pénzben és időben, mégis pénzbe és időbe telik a megszerzése :).
Nem véletlen az, hogy nem adnak pénzt. Sokat, önállóan elkölthetőt legalábbis nem. Pontosan tudják mi történne vele. Naiv dolog azt hinni ha tele lennénk pumpálva pénzzel akkor jobb lenne. Sokszor mondtam van pénz a honvédségben, és lenne pénz az állam kasszában is a honvédségre. Nem akarják arra költeni. Pont.
jelenleg 1.384.223 20-39 közötti férfi van. Ebből a jelenlegi adatok alapján minimum 18% (de folyamatosan növekszik a szám), tartósan (letelepedve) külföldön él. Nagy valószínűséggel ezek a munkaképesebbek közül kerülnek ki. Tehát a 800 fő (+ a teljes Honvédség), elég jó százalék, ahhoz képest hány alkalmas van/maradt...
(forrás: KSH népesség, SEEMIG és saját kutatás (ONS NiNo szám kiadás, stb.))
Az a szomorú helyzet, hogy az egyre kevesebb magyar repülő műszaki és hajózó állományól is nagyon sokan távoztak már külföldre. A maradók meg egyre öregebbek...
Fiatalok pedig egyrészt nem nagyon vannak, annak a kevésnek meg alig van tapasztalata...
Simicskó talán már látja, hogy elődje útja aligha folytatható.
Szó szerinti idézetek a minisztertől videóról:
„(Magyarország biztonsága)…szól részben arról, hogyan kívánjuk a jövőben az önkéntes tartalékos rendszert kiszélesíteni, hogyan tudjuk megvalósítani azt, hogy ez az értékes tevékenység, ami elindult az elmúlt években, hogyan tud területvédelmi alapon kiterjedni…
……. természetesen továbbra is az önkénesség elvét valljuk…
„…..nyitni kívánunk azok felé, akik szerződéses katonaként szolgáltak eddig, és a jövőben szeretnénk őket a tartalékos katonaként látni, amennyiben a szerződésük után nem kívánnak bennmaradni az állományban, és ennek az eszközrendszerét és a módszerét is kidolgozzuk. Erre a feladatra egy miniszteri biztost jelöltem ki, Kun Szabó tábornok úr személyében, aki eddig helyettes államtitkárkánt látta el ezt a feladatot. Ennek a megszervezése, az elindítása, a konkrét lépéseknek az ütemezése lesz a feladata….”
A VKF ezt tette hozzá:
…..tíz helyőrségen kiképző-kötelékeket hozunk létre, ezzel is megvalósítva egy regionális tartalékképzés beindítását…
Az apáknak mindenhol vannak hibáik, nota bene, néha bűneik is, ez nem magyar jellemző, hanem emberi. Ahogy az is, hogy kultúrtársadalmakban nem büntetnek ezekért nemzedékeken át senkit.
A tanulás képessége egyéni jellemző, egyének tudnak tanulni, nem "iskolai osztályok" "nemzedékek", "társadalmak" és én is csak remélni tudom, hogy utódaink tanulnak mások hibáiból, vagy a sajátjaim az enyémekből.
Amikor azon a címen, hogy itt 50-70-100 évvel ezelőtt valakik hibáztak valamiben és ennek örvén magyart gyaláztok szakmányban azt teszitek, amit elítéltek, ha ezt tóttal, oláhval, ráccal, zsidóval más meri tenni.
Ezt kétségtelenül nem kedvelem, mert elvárható, hogy legalább a saját családunk, nemzetünk ügyeiben legyünk magunk iránt megértők, pozitívan elfogultak, miként mások is azok és ne mások, különösen ne a velünk ellenségesek irányában.
Próbálok egyben válaszolni a 2 hsz-re, az általad felvetett ellentmondásokra.
Hogy konstrukciós megoldás és kialakítás szempontból nem igazán felelnek meg a katonai kiképzőgép kategória követelményeinek az igaz, viszont az a gyanúm hogy a gépek tervezésénél fel sem merült ez a lehetőség. Ellenben a hazai repgyártás feltámasztása egy hosszú távú folyamat ( nem lehet elintézni mint Mao et. a kínai kohászatot:)),ha egy iskolagéppel kezdődik akkor beleférne elvégezni mindazokat a strukturális megerősítéseket ( pld. felfüggesztési pontoknak), konstrukciós megoldásokat ( a sérülésnek legjobban kitett elemek cseréje kompozitról fémre, futómű megerősítés, stb-hosszú a lista hogy mit tudnak szétverni a növendékek), csak legyen aki fizesse és ami a legfontosabb: oldja meg a cég fennmaradását, mert különben jön a logisztikai rémálom...
Ha ebből a gépből politikai presztízs kérdés lesz, akkor tényleg ezen fogják lerepülni azt a 30 órát az I fázisban...:)
Van egy a kétharmados játékhoz szokott kormányzáshoz méltó megoldás: módosítom a törvényt a honvédelemről, és beleírom, hogy aki 2010 január elseje után szerelt le hivatásos vagy szerződéses, az tartalékos hadköteles, ez vonatkozik mindenkire aki ezután szerel le.
A másik az bonyolultabb. Kialakítani az állománykategóriák közötti arányt:10-30-50-10. Felépíteni a rendfokozati piramist. Bevezetni az up or go rendszert. Kialakítani egy szervezeti kultúrát ahol működik a rivalizálás és együttműködés kényes egyensúlya, ahol a kilépő nem azért lép ki, mert tele van a töke az egésszel. A go rovatba kerülőt hatékony rekonverziós rendszer támogatja, tárt karokkal várják más állami szervek, de az üzleti szféra is és egy hatékony tartalékos rendszerben folytathatja katonai tevékenységét akit a lőpor füstje megcsapott.
Felénk nem felmenőket, nagyapákat, apákat hibáztatatnak a saját sorsukért az emberek, pedig akár tehetnék is, csak egyszerűen nem szokás.
Felénk meg - remélem - tanulnak az apák hibáiból, és nem követik el ugyanazokat még százszor. És ha néven nevezik az apák hibáit, az nem magyargyalázás, hanem a hibák kiküszöböléséhez vezető út első lépése.
Másrészt az apák feladata, hogy olyan világot hagyjanak leszármazottjaikra, amely azok szerint is jobb, mint az atyáké.
Javaslat: kissé visszavenni a gázkart, az a gyanúm hogy elbeszéltek egymás mellett:)
Adva van egy hazai gép amely alkalmas repklubboknak és ha katonai pilótaképzés akkor alapkiképzőnek ( kb. az IAR823 kategória), ehhez a verzióhoz viszont kellene még néhány változtatás. Ellenben emlegetve van az 52-es amely már az I kiképzési szakasz a légierőnél.
Csak a rend kedvéért, kérlek légy szíves kijavítani ha valamely adat nem pontos:
I fázis: Jak-52, 30 repóra
II fázis: Harvard II turbolégcsavaros, 97 repóra, Kanada
II/A fázis: Bell Jet Ranger III-helisek levállnak a kötelékről, 27 repóra, itthon folytatják majd a Mi-8, Mi-17-sen
II/B fázis:Harvard II, 47 repóra, vadász alapképzés
III fázis: 74 óra a Hawk-al- sugárhajtású gép
IV fázis: 49 óra Hawk-al, ebben már szerepel a harcászati kiképzés
Tehát ebbe a folyamatba kellene beilleszteni a hazai kiképzést, hazai repipart, nem egy egyszerű kérdés:)
Ha viszont a Jak -52-es családban gondolkodunk, akkor érdemesebb az új kiadású gépekkel folytatni, nem üzemóra hosszabbításon átesett használt példányokban.
Az 52-es sorozat egyetlen gyártója ( oroszok kiesnek...) jelenleg az Aerostar, a legfejlettebb tag a TW.
Ha hazai kiképző gép fejlesztés lenne az út- a Hehe által említett civil gépek-akkor viszont érdemesebb lenne együttműködés keretében , az időtényező miatt (és karbantartás /alkatrész ellátás sem utolsó szempont).
Abban talán sosem volt vitánk, hogy bármit meg lehet tenni bármivel és bárkivel, mert ez a rendszer (is) így van kódolva.
A kérdés nem ez volt azonban, hanem az, hogy milyen kitörési irányok lehetségesek állományban, technikában, eljárásokban.
Van ötlet rá nem kevés, még ha egyetértés nincs is.
Nekem végül is mindegy, jóval több van mögöttem, mint előttem, de talán akik még nem így haladnak kifelé, rádöbbenhetnek, lehet előbb kicsiben, majd nagyobbacskán is másként és jobban is tenni, mint mi tudtuk - így is, meg amúgy is - de a lecsúszást s pusztulást és pusztítást meg kellene állítani végre.
Építeni és alkotni kell.
Az kunszt.
Leépíteni, kirúgni, felszámolni, elkótyavetyélni nem.
Nem vitatva igazságodat, a tény a következő: állítólag az ország elsődleges célja a (magyar) népesség növelése. Valóban látom a pompás óriás plakátokat: Apának lenni öröm! Testvérnek lenni jó!.....
Mindeközben a zemberek úgy döntöttek, hogy a kismamákat simán ki lehet rúgni.
Akkor a tartalékosokat majd nem?
A mai vezető réteg most kvittel az egyetemi előfelvételiért, és az örömteli bosszú feledteti a tényt, hogy a világ forrong.
A többségét kivágták, leszervezték, lelépett, mert alulfizették, nem volt tisztességes ruhája, eszköze se, a "missziókra" ráment a család, kapcsolat és vitte a megkeresett pénzt is.
Ezért kellenek önkéntesek, ezért kell egy az MHSZ-hez hasonló funkciókkal bíró szervezet.
Ha igazak trizs demográfiai adatai (miért ne lennének azok?), akkor széles a merítés a 18 év alattiakból és felettiekből is.
A 8-16-24 sorvány (16-tól 32 évesig, de akár 40-ig is ha kedve és fizikuma van hozzá) ebben a korcsoportban 400e-800-1200e fiút/férfit jelenthet.
Ennek 0,5%-a felmenő rendszerben 2-4-6 ezer kiképzett tartalékos/önkéntes.
A jobbik által bevezetetendő pozitív diszkriminációval, motiválással pedig könnyedén akár dupláját is.
De van másik út is, mint sok sok országban: sorozás és kötelező sorkatonai vagy fegyvertelen szolgálat.
....közben nem vallja be, hogy nem találta meg a módját annak, hogy volt szerződéses katonákat (25-40 év közötti korosztály) hogyan motiválja, pedig ők azok, akikre valóban szükség lenne a tartalékos állományban.
Ebben a kérdésben mi lenne a megoldás?? Hogyan lehetne ezt a réteget (volt szerződéses katonák) motiválni?
Hende nyilatkozata:„A rendszerváltás óta a legnagyobb képességfejlesztés az önkéntes tartalékos rendszer létrehozása. A védelmi tartalékosok, akik a katonai objektumokat őrzik, más feladatra is igénybe vehetők, katasztrófavédelemre, a NATO Fogadó Nemzeti Támogatás feladataira. Az önkéntes műveleti tartalékos rendszer főpróbája a dunai árvízi védekezés volt, 1400-an álltak helyt a gátakon. ” Az őrző-védő önkéntes védelmi tartalékos feladata nem szüneteltethető, ha az aktív tisztek, altisztek, szerződésesek mind egy szálig elmennek is a gátra, az őrző-védő marad, ő vigyázza a laktanyát. A 2000 önkéntes védelmi tartalékosból csak 300 fő jutott a gátakra, a 3000 önkéntes műveleti tartalékosból 1100 fő volt behívható. A műveleti tartalékosok elmentek a gátra, helytálltak élemedett koruk ellenére, csak egy renitens volt, aki pirossal a fóliával bevont gátra fújta valahol a 16%-ot. A honvédségnek nem az emberanyagot kellene biztosítani a gátakra, az a katasztrófavédelem – Bakondi György szerint – 100 ezer tartalékosának a dolga. A honvédségnek a speciális eszközöket - helikoptereket, lánctalpas úszó gépkocsikat, búvárokat, robbantó részlegeket, stb. - kellene csak biztosítani.
A pótcselekvések tipikus példája a tartalékos rendszer fejlesztésének erőltetése úgy, hogy fogalmuk sincs, mire kellenének a tartalékosok. A NATO-ban elfogadott, régebben a magyar honvédelmi törvény is tartalmazta, hogy végrehajtó kategóriában 40 év a tartalékos behívhatóságának felső határa. A HM-el szerződést kötött katonák 87%-a 40 év felett van. Az állomány 67%-a tiszt, ezen belül 31%- alezredes, ezredes, tábornok. Az ilyen „szépkorú” tartalékos állomány semmiféle képességnövekedést nem jelent összetételénél fogva. Az önkéntes műveleti tartalékosok 91%-a szociális járadékos, vagyis volt korkedvezményes nyugdíjas, akiket a járadékukra kivetett 16%-os személyi jövedelemadó elengedésével lehetett „motiválni” a szerződéskötésre. A korösszetételből egyenesen következik, hogy a tartalékosok zöme un. Ö4 egészségügyi alkalmassági kategóriába van sorolva, vagyis minősített esetben harcoló beosztásba nem helyezhető. Az akció legnagyobb kára abban van, hogy Hende elhiteti a választó polgárokkal, hogy vannak tartalékosaink, közben nem vallja be, hogy nem találta meg a módját annak, hogy volt szerződéses katonákat (25-40 év közötti korosztály) hogyan motiválja, pedig ők azok, akikre valóban szükség lenne a tartalékos állományban. A miniszterelnöknek 2014-re ígért 8000 fős tartalékos létszámot pedig csak akkor érheti el, ha beöltözteti a Magyar Gárdát, a Betyársereget, meg a Nemzetőröket együtt. Az adatok Bali József nyá vőrgy egy tanulmányából származnak.
Első minden élőlénynek a létfenntartás. Szép dolog a hazaszeretet, de ki fizeti a révészt?
Szerintem nincs is több olyan munkahely, amely a profit ellenében tolerálja a bármely "hobbiokból" való távollétet, ha az még időnként kiszámíthatatlan is.
Másrészt emiatt úgy fogunk járni - ha már nem -, mint a belvízzel. A paraszt, ahogy hozzájutott a kis kárpótolt földjéhez, azonnal beszántotta a tsz által hátrahagyott csatornát, nehogy má' kerülgesse. Fogy a gázolaj, meg miért pont az ű főggyén.
Most aztán évtizedek óta minden egyes tavasszal megy az ordibálás meg az államsegíccsenmerarohattbiztosíó(díjatpedignemfizetünkélősködőknek), de az ű főggyin nem lesz csatorna. Meg ki fizeti azt ki?
Mint mondta, elfogadhatatlan, hogy a 45 év alatti önkéntes műveleti tartalékosok száma nem éri el a 800-at.
-----------------------
Hány sorványból hoztuk össze a kb. 800 főt ?
- Kilencből ?
- Tízből ?
Egy sorványban ugyi kb. 90.000 gyerek születik.
Több mint a fele leány.
Marad kb. 40.000 fiú.
Nyolc-tíz alatt ez kb. 400.000 fő.
Közülük kb. 800 fő, azaz 0,2% érzete úgy, hogy önkéntes műveleti tartalékosnak áll.
(Most hagyjuk a 16%-os öregeket. nem róluk van most szó.)
Ez a 0,2% el kell, hogy gondolkoztassa a politikai és a honvédelmi vezetést is, mennyire is (hányadik helyen) tartják fontosnak a ma hazánkban élők a katonaság létét.
Basszus ne hasonlíts már egy kiképző gépet egy műrepülő géphez.
Teljesen mások a technikai elvárások és a kialakításuk (még ha külsőre nem is látszik.
Ezen kívül az üzemeltetésük is jelentősen különbözik attól, mint amire szükségünk van és ami infrastruktúra rendelkezésre áll.
Pl. a műanyag építésű gépek karbantartása, javítása.
De nem is célszerű egy ilyen gépet műanyagból építeni, hiszen ezeknél a gépéknél alap, hogy időnként sérülnek és az ilyen javításuk drága, bonyolult és spec. felkészültséget igényel.
Ezért volt jó a Jak-52, amikor a növendék véletlenül elfelejtette kiengedni a futót: kicsit "kalapáltak", kicserélték a légcsavart és újra repült...
"Jó képességű civil gépekről van szó, amikből semmivel sem drágább kiképző gépet fejleszteni mint a lengyel/cseh/egyéb típusokból."
Nem mindegy, hogy egy gépből több száz épült már vagy csak néhány tucat és hány megrendelőre számíthatsz.
Mert a cseh és lengyel típusoknál azért mások ezek a számok.
És az összegyűlt tapasztalat is.
Én se vennék olyan gépet amiből néhány tucat épült, ellenben a másikból meg több ezer.
Arról nem is beszélve mi van akkor ha az adott KFT holnap megszűnik - mi lesz a gépek üzemeltetésével? Mert a hatóság felé sok minden addig él, amíg létezik gyártó - vagy annak megfelelő szintű képviselő...
9 éves növendéki + hallgatói jogviszonyom alatt legalább háromszor akartak úgy kirúgni orvosin (a kb. 11-13 orvosiból), hogy akkor már hosszú évek óta a rendszerben voltam és előtte-utána mindig mindent rendben találtak.
Persze aki keres az talál - erre is igaz. Nemcsak "meghibásodást" hanem jogszabályt is, hogy mit miért nem lehet, vagy éppen fordítva...
Köszönöm a zsidó folklórról tartott tájéoztatást, lenyűgöz a tudásod a nemiszerv csonkítás ősi zsidó szokásáról.
Ha már viccelődsz, van számodra kettő cserébe a tiedért:
"- Hogyan keresztelik Izraelben a hajókat? - A kéményét körülmetélik".
"Lélekszakadva esik be három zsidó a rabbihoz: - Képzeld rabbi, egy huligán megkergetett bennünket! - De miért futottatok előle? - csodálkozik a rabbi - Hiszen ti hárman voltatok, ő meg csak egyedül. - Mert nem tudtuk, hogy melyikünket kergeti."
Az általam adott linken található képek többségén és a hasonló képeken én nem látok hadsereget és katonákat.
Olyan, az államhatalom védelme alatt álló, fegyvereseket látok, akik - a magyarok iránti tiszteletről árulkodó szavaiddal élve - a "tényleg annyira kicsi a F..szuk hogy tényleg fegyvert akarnak szorongatni, mert azt hiszik, attól majd férfiasak lesznek".
Ezek a te szavaid a sajátjaidról.
Az, hogy te mit és miként, hol, kivel tárgyaltál ki, számomra nem releváns. Szerencsére sok más ember és képviselő számára sem az.
Azok számára sem releváns szemmel láthatóan, akik törvényjavaslatot adtak be ma a második legnagyobb ellenzéki párt képviselői és demokratikus választásokon kerültek a törvényhozásba, sok sok százezer ember akaratának megfelelően.
Az önkéntes haderő megerősítése és az önkéntes - állami - katonai képzés megteremtése semmivel sem kevésbé legális és nemzeti cél a magyaroknál, mint bárhol máshol a világon.
A honvédelemre való felkészítésük ügye és fontossága pedig független attól, hogy megkurtították-é őket, avagy sem.
Felénk egészen biztosan.
Még valami: buktor rossz szokása ellopni a jobbik témáit és programpontjait. Ráadásul Simicskó elképzelése nem áll távol a jobbikétól.
Szakállas nők nem védenek semmit sehol. Leginkább nem önként a hazájukat.
Az férfimunka.
Jobb helyeken.
Az idecitált ószövetésginek hazudott hasbara kapcsán nekem csak az jut eszembe, hogy: Hodie mihi, cras tibi.
A sakter állatokat vág le, és vizsgál meg, hogy kósernak minősíthető-e.
Aki a fiúk előbőrét távolítja el, a a mohel.
És egy vicc neked:
Az egyszeri katonatiszt megkérdezi a zsidó származású honvédot:
- Mondja mit csinálnak maguk azzal a kis darab bőrrel amit levágnak?
- A mohel ás egy kis gödröt, abba betemetjük, és évekig rendszeresen locsolgatjuk. Megvárjuk míg akkora f..sz lesz mint Ön és akkor elküldjük katonai főiskolára.
Ne tessék már viccelni, én évente egyszer megyek bálba, a feleségemmel az iskolája által szervezett bálba, és nagyon régen elmúlt már az, hogy 3000/fő elég volt a belépő+vacsorára+zenekar.
Kell, hogy még egyszer olyan emberek kezébe kerüljön fegyver, akik golyóra is méltatlannak találták Szerb Antalt, ezért puskatussal verték szét a nemzet akkor egyik legnagyobb koponyáját?
"Itt az háborította fel a helyi HÖK-t, hogy először önként lehetett jelentkezni a bálra, de amikor csak kettő fő jelentkezett önként, akkor kötelezték az egész állományt, hogy örömmel menjenek bálozni."
Még az lenne a szép, ha amúgy önkéntesen kellene vagy 3.000,- Ft/fő belépőt fizetni a bálba az étel-italért.
Legalább is én nem tartom világvége bajnak ha egy kadét vagy egy végzett tiszt hozzászokik ahhoz, hogy aktív élete (kb. 40 év) alatt n+1-szer ki fogják vezényelni zöld vattának olyan helyekre, ahová saját magától el nem menne.
Itt az háborította fel a helyi HÖK-t, hogy először önként lehetett jelentkezni a bálra, de amikor csak kettő fő jelentkezett önként, akkor kötelezték az egész állományt, hogy örömmel menjenek bálozni.
Anno-anno Börgöndön egyik hideg, januári, délután a szolgálatvezető fötörzs közölte, hogy 5 órára mindenki megfürdik, megborotválkozik, megfésülködik, felveszi a kimenő ruháját, csillogó cipővel sorakozik a folyosón mert színházba megy a század.
Páran morogtak, mire a szolg.vez. közölte, hogy aki nem akar menni az ne menjen.
- Bár első időszakosok voltunk (első 8 hónap) éreztem, nem tudtam, de éreztem, hogy nem szabad kilépni.
- Mi a színházba menők az alakulótéren felszálltunk egy buszba és kettő csepelre és bezörögtünk Székesfehérvárra a Vörösmarty színházba.
- Ott tudtuk meg, hogy KALEVALA című opuszt fogjuk megnézni.
- Finnül.
- Igen, finnül.
- Székesfehérvár város közönsége/polgársága/munkás osztálya, számunkra elég mélyen el nem ítélhető módon, (a galádok) valamiért nem vett elég jegyet egy finn színház társulat vendég előadására.
- Fuuujjj.
- Emiatt küldtek minket zöld vattának.
- Ok.
- Végigültük.
- Nem volt épp rossz, de végtelen hosszú, majd három órás előadás volt + szünet.
- Aki közülünk néha elbóbiskolt azt oldalba böktük.
- Túléltük, nem haltunk bele.
Aki otthon maradtak, mert nem volt kedvük velünk jönni, azoknak a mi eltávozásunk (buszra szállásunk után, kb. 20 perccel riadót rendeltek el.
- Pedig kimenőre készültek.
- Szépen riadóztak normaidőre, hisz ez Börgöndön kb. heti kétszer megtörtént.
- Majd meglepetésükre nem a "B" területre (lérak kiképző bázis) kellett menniük hanem lövész fegyvereket osztottak ki közöttük a már amúgy is náluk lévő saját AK-47-es mellé.
- Géppuskát,
- rakaszokat,
- golyószórót,
- dióverőt,
- távmérőt............, hogy ezt minek a sötétben fogalmuk se volt,
- stb.
Mikor ilyen szépen felszerszámozták magukat, úgy néztek ki mint a málhás szamarak, neki indultak gyalog, a havas, sáros szántáson keresztül a Bodakajtori Állami Kísérleti Gazdaság barackosának.
Aki nem tudja, ez a barackos kb. 5 km-re volt a laktanyától és egy kísérleti tábla volt,
- kb. 2 km hosszú barackfa sorokkal, kb. 700 méter szélességben.
- Ebben a barackosban foglaltak tűzelő állást, hogy feltartóztassák az imperialisták hamarosan várható rohamát.
- Egymástól csak 50 méterre lehettek, közelebb nem.
- Két óránként tüzelő állást váltottak.
- Éjfélkor kaptak egy gyíkhust pluszban, éjjeli pótlék címen.
- Egymással nem beszélgethettek.
Hajnali négyig váltogatták a tüzelő állásaikat, akkor bevonultak.
Sárosan, nagyon átfázva, bakancsaikon fejenként 3 kiló sárral.
Úgy össze voltak fagyva, hogy szobnak is elmentek volna.
Nem volt nagyon hídeg, talán mínusz 5-7 fok lehetett az éjszaka, de azért ilyen időben, kb. 9-10 órát feküdtek a havas-sáros-fagyott talajon.
Köpenyük, mert nem mikádóban mentek mert az akkor még új volt, hanem 48 (?) mintájú hosszú köpenyben, átázott, olyan nehéz volt mi a kő.
Mikor beértek (kb. reggel 6 órakor) és alig éltek, rövid de lelkesítő beszédet hallgathattak a Hallgatói szd.pk.helyettes, őrnagy elvtárstól, hogy a MN-ben a legfőbb érték az ember és annak egészsége.
S mivel az elvtársak az éjszakai kiképzés alatt bizonyára átfáztak (még szép) ezért elkerülendő, hogy valaki közülük megfázzon, kiemelt reggeli tornát fog vezényelni a terepről most bevonultaknak, hogy átmelegedjenek, melynek tartására külön elkérte a Kiképző Központ Kiképzési Osztályvezető elvtárstól az alakulat sporttisztjét.
Mindenki vegyen le mindent és mivel kb. 0 fok a kinti hőmérséklet ne torna nadrágban és trikóban, hanem melegítőben, sorakozó 10 perc múlva kint az épület előtt.
Ennyi az Ő sorsuk, akik - szabad akaratukból - úgy döntöttek, hogy ha tehetik (tehették) inkább nem jönnek színházba.
--------------------
Mi eről semmit nem tudtunk.
Megnéztük a KALEVALÁT.
Finnül.
Majd vissza buszba és bezörögtünk Börgöndre.
Odahaza meleg háló várt.
Nem is nagyon vettük észre, hogy a többiek nincsenek a körletben.
Késő volt.
Lefeküdtünk aludni.
-----------------------
Így motiváltak bennünket - erőszak nélkül - 1973-ban Börgöndön az irányított szabadidős foglalkozások felé.
Ugye abban egyetérthetünk, hogy ez nem volt általános. Mármint, hogy a Polh. a legszarabb alak volt az egész laktanyában.
Az én tapasztalatom egész más volt velük, szám szerint két egymástól független Polh.-tól is volt szerencsém emberséges humánus viselkedést tapasztalni.
Ha a téli gyakorlat során elfogyott a tea, és a pk szart az állományára a polh erre is figyelt. Ha családi gondja volt a bakának, és a pk szart rá, akkor bizalommal lehettt fordulni hozzájuk. Ha a pk túlkapásra ragadtatta magát, akkor lehetett hozzá fordulni. (és ma Czövek "Úrhoz"?).
Az én előéletemben sok olyan tapasztalat volt, ami pozitív velük kapcsolatban. Az is igaz négyszemközt ezek az emberek nem voltak buzgó "kommenyisták". Csak meg akartak élni, ahogy akkor ebben az országban sokan mások, lásd a mai kormány tagjait (akkor).
Szalagról. Meg van az a 66-67 körüli felvételem, amikor Cseke a "A Kaposvári Kinizsi legjobbja a Csaba" jeligére küldött egy számot. A rendszerváltás után tudtam meg, hogy Csabát és társait a szimaték kiszúrták és a hadbíróság keményen elítélte őket hazaárulásért.
"Vajon hány egészséges ember rúgtak ki és hány "selejt" ment át?"
Nagyon sok. Én személyesen több olyan emberrel találkoztam akit nem lett volna szabad fegyver közelébe engedni. Olyanok jutottak ki misszióba akik később a viselkedésükkel is bizonyították, hogy alkalmatlanok.
A alkalmassági szűrési rendszer torz és rossz. Több sebből vérzik, de legalább így harmóniában van a nagy egésszel.
Nem áltatom magamat azzal, hogy az oktatógép kiválasztásában bármiféle kompetenciám lenne. Viszontag. A szerző nem vállal(hat)ja a nevét. Egy amerikai kolléga egy időben küldte az Artillery Journalt. Olvasom a cikkeket, ragyogót írt az ezredes. Következő hónapban egy százados udvariasan felhívja a figyelmet arra, hogy amit az ezredes úr írt, enyhén szólva baromság. Olvasom, tényleg. Következő hónap, ezredes úr gratulál a századosnak, mea culpa, hogy ő erre nem is gondolt, meghívja a százados urat a saját csapatába. Nálunk ugyanez?
Háát, most eltekintve a kiképző gép kategóriáktól , amit arrafelé látsz mostanában az még a múlt században gyökerezik, kb így:
-a már említett amcsi segély amely valójában inkább beruházás, tulajdonképpen Sharon ( vagy Herzog? ) nagyon is fejen találta a szöget amikor anno még a 80-as években kijelentette hogy sokkal többe kerülne az USA-nak fenntartani arrafelé egy saját sereget mint Izrael-t:)
-másik külső pénz forrás a külföldiek kiképzése ( dél-amerikaiak, afrikaiak, hosszú a lista...), az sem ingyen volt, de fizettek mint a szingapúri katonatiszt mert megfelelő színvonalat kaptak
-utolsó, de nem utolsó sorban: a légierő sikeres volt a megfelelő költségvetési szelet kihasításában-de ehhez kellett a nehezen megszerzett presztizs
Ott is szerényen kezdtek, csak éppen évtizedekig volt egy módszeres hozzáállás és beruházás.
Gondolom arrafelé senkinek sem jutna eszébe pld. szélnek ereszteni az El-Al teljes gárdáját, meg még sorolhatnám a hazai horrorokat repipar, katonai repülés ...:(
Ja, hát elég diplomatikusan fogalmaztak az érdekelt felek, így nehéz pontosan eldönteni közlemények alapján hogy mi is történt:)
Miért is linkeltem be a szerződés történetét: a kanadaiak is találkoztak már azzal a gonddal hogy alacsony volt a kiképzendők száma ( hazai és külföldi), volt amit sikerült bevasalni a vállakozótól ( Bombardier) és volt amit nem ( kemény milliók, érdemes figyelmesen végigolvasni az audit-ot).
Hasonló esetben eleve rugalmasabb feltételeket kellene kiharcolni-mármint ha ugyanezt a modellt vennénk át. De ami érdekes az audit-ban éppen a kiadások megoszlása: 76% a technika és létesítmény fenntartás ( gépek, szimulátor, stb-stb).
A kérdés már csak azért is érdekes lesz ( amit említettél:előzetes kalkuláció, akarat, pozitív döntés, pénz) mert annyit ki lehet venni a szövegből hogy a 20 éves szerződés és a hosszabbítása ( RCAF-Bombardier) néhány év múlva lejár, a szükség nagy úr tud lenni. :)
Meg nem csak a leendő sugárhajtású:) pilótákról volna itthon szó.
Nem szabad elfelejteni, hogy a csehszlovák légierő kassai repülőtiszti iskoláján is ilyen (vagyis ezek közvetlen elődjének számító) gépekkel oktatták a hajózó hallgatókat, sikeresen.
Köztük sok magyart is. Utána már rögtön sugárhajtású technikára, illetve többhajtóműves gépre ültek át.
Ráadásul még vannak olyan pilótáink, akiknek nem kevés tapasztalata van ezen a típuscsaládon.
A hazai pilótaképzés nemcsak pénzügyi, hanem szakmai és egyéb szempont is.
Az alapkiképzés, a helikopteres alapkiképzést és esetleg néhány egyéb fázist simán meg lehetne csinálni itthon.
Ráadásul más szereplőket is be lehetne venni a buliba. A rendőrök pl. szeretnének beszállni. Középtávon (kb. 5-10 év) a mentőknek is ki kell találniuk valamit.
Viszont van olyan fázis (pl. vadászpilóta képzés, Gripen típusátképzés) amit nem lenne érdemes itthon csinálni...
A HM-cáfolat arról szólt, hogy a HM nem kérte arra Kanadát, hogy fizessen helyettünk. Elhiszem, de ettől még a Külügyminisztérium, a Pénzügyminisztérium vagy a Miniszterelnöki hivatal simán kérhette, én se erről, sem az ellenkezőjéről nem vagyok meggyőződve (ezekről az "áthidaló megoldásokról" nem nyilatkozott senki...).
Én nem tudom felmérni, hogy ilyen kis gépszám és alacsony pilóta-állomány mellett mennyire érné meg a hazai pilótaképzés (semmiféle költségtényezőnek nem vagyok birtokában), de ha meg is érné, szerintem akkor is kellene hozzá min. négy dolog: előzetes kalkuláció, akarat, pozitív döntés, pénz...
Vannak olyan fázisok, melyeket megfelelő technika (sugárhajtású oktatógép) és tapasztalatok hiányában itthon nem tudnánk (ilyen színvonalon), gazdaságosan fenntartani...
Ha ezt Péterffy alezredes elvtárs egykori Parancsnok Politikai Helyettes megélhette volna !
Tisztel Péterffy*** elvtárs!.............ott fenn a mennyben vagy lent a pokolban.
Mint láthatja, párpolitikai munkája nem hullott terméketlen talajra.
Ahogy Ön lelkes szószólója volt az ...."..Irányított szabadidő..".....még nagyobb elterjesztésének, az ön tanítványai, akik ma parancsnokok, híven és szorgalmasan alkalmazzák az öntől tanultakat.
*** = Azt sohasem értettem, hogy egy politikai helyettes hogyan írhatja, írathatja nevét két effel és ipszilonnal?........................:-))
Fiataloknak :
- 1990-ig a Magyar Néphadseregben volt párttitkár és volt politikai helyettes az alakulatoknál.
- A párttitkár az alakulat párt tagjai maguk közül választották, minimális hatalma volt a csapatoknál (hadosztály felfelé már komoly beosztás volt) a csapat életére különösebb befolyást nem gyakoroltak.
- A parancsnok politikai helyettese viszont kinevezett beosztás volt, általában a parancsnoknál egyel kisebb rendfokozatban (pl.alezredes) hatalmas hatalommal és az esetek legnagyobb részében egységes közutálatnak örvendve.
Most feltételezve hogy a kanadai cikkben a tények keverednek az újságírói félrekövetkeztetésekkel ( a cikk tartalmát a HM megcáfolta), egy 2021-ig érvényes szerződésről lehet szó.
Én nem hallottam ilyen híreket, az ellenkezőjéről viszont igen. Ezt a szerződést nem évente kötjük, hanem hosszabb távú, és ha mi nem küldünk pilótákat kiképzésre, akkor tartok tőle, hogy küld más boldogan az általunk kifizetett és üresen hagyott helyre.
Megint visszatérünk 1983-ba amikor ha a Magyar Néphadseregről akart valamit olvasni a tiszt, akkor el kellett mennie könyvtárakba és elolvasni a külföldi katonai NYÍLT sajtót, hogy megtudja X évben hány tiszt végzett Magyarországon és milyen szakokon ?
Esetleg előfizetni egy jobb külföldi katonai lapra, mely évente egyszer lehozza - példánál maradva - az európai államok légierejét, típus és darabszám bontásban ?
Anno szétrabolt, fűre tolt, parajosba állított gépeket egyszerűen selejtnek nevezték.
Értette mindenki.
Amióta a kreatív kommunikáció fontosabb mint a repülőgép azóta ezek nem selejtek, Isten ments ilyet kimondani, aki ilyet mond annak 4 nap fogda, hanem:
...."...fenntartásból kivont eszközök........."
csak fogalmazás kérdése.
Felszállni nem tud, nem üzemképes, fontos alkatrészei hiányoznak, műszaki (engedélye) évek óta lejárt de nem selejt, csak .............."...fenntartásból kivont eszközök........."
három utcával arrébb áll egy Dácia 1310-es személygépkocsi.
A környék suhancai és a hajléktalanok már mindent elhordtak róla (persze már rendszáma sincs), de ez nem selejt autó, csak ideiglenesen, fenntartásból kivont jármű.
Szólók is a tulajdonosnak (ha tudnám ki Ő?), hogy tegyen ki rá egy táblát :
Tudom, hogy vannak gazdag országok (meg "emberben/létszámban gazdag" országok is), akik ilyen nagyvonalúan is csinálhatják. De manapság jómagam azért több eredménnyel biztatónak tartom, ha olyanokat küldünk Kanadába, akiket előtte nemcsak a doki látott a rep-orvosin, hanem pilóta-oktató is egy alapkiképző gép fedélzetén. Több rá az esély, hogy nem Kanadában pár hónap után derül ki az alkalmatlansága, és küldik haza - üresen hagyva a kifizetett méregdrága helyet. Nem tudom, ma hogy csinálják, de kissé ledöbbentem, mikor anno megtudtam, hogy a 70-es években pl. az USAF vitorlázógépeken kezdte a pilóta-oktatást, cseh Blanik vitorlázógépekkel! És szerintem ők azért értettek a pilótaképzéshez....
Hivatalosan, "papíron" lehet hogy nem kerültek kivonásra (az a 2 db. amiről egyáltalán beszélhetünk), mivel senki nem merte/meri kimondani, gyakorlatban azonban köztudott, hogy 3 éve lejárt az üzemidejük, felújításon nem estek át, és így nem is repülnek.
"A repülésben ugyanaz a helyzet, az abszolút kezdők alá szerintem elég veszélyes lenne rögtön gyors sugárhajtású vagy akár csak turboprop gépet adni..."
Érdekességképpen:
Nem tartom jónak, de:
- a Szu-ban a vadászpilóta hallgatók is L-29 Delfinen, L-39 Albatroson kezdtek. És nem mindenkinek volt előtte motoros előképzése...
- Ha jól tudom van olyan nemzet, amelyik úgy küldi ki a növendékeit az NFTC-re, hogy nincs előtte I-es fázis, tehát azok a srácok rögtön a turboprop Harvardon kezdenek...
Petőfi laktanya, EVi. HT állományba vételi orvosi, kat. főiskola 4. évfolyam.
a sebész ránézésre azt mondja sz@r a gerincem, nem alkalmas.
9 év honvédség és kb 10 különböző orvosi után.
Néhány héttel azután hogy a honvédségi reporvosin gerincröntgen alapján vadászpilóta jelöltnek is alkalmasnak találták a gerincemet.
Ő meg csak úgy ránézésre...
Mondom tavaly itt voltam eje. orvosin, akkor alkalmas voltam. Lenn van biztos még a papír is, kikérjem?
Ja nem, akkor jó...
Akár kamuzhattam is volna..
Az ideggyógyász hasonló volt (aki sokak "kedvence" volt).
Ránézésre azt mondta hogy remegős a kezem, holott 2 nappal korábban a reporvosin csukott szemmel kitartva, műszerrel mérve kiváló értéket produkáltam...
Vajon hány egészséges ember rúgtak ki és hány "selejt" ment át?
Nyugati rendszerben általában: harcászati repülőgépek: 1 gépre 1,5 személyzet, száll. rg, helikopter: 2
Minél kisebb a haderő arányaiban annál több hajózó kell a spec szolgálatok (pl. rep. biztonság, rep.kik. stb.) miatt, plusz a szolgálatok, missziók miatt...
Modern műszerekkel felszerelve műszerrepülő eljárások oktatására is kiváló. Ez egyébként nagyon kemény az NFTC-ben úgyhogy jól jönne egy ilyen képesség. De a hel. vez. jelölteknek is.
Ezen kívül jók lennének a gépek célrepülésre, futár feladatokra, kalibrálásra, rep. irányítók gyakoroltatására stb.
Nálam nem kellett beírni semmit a ROVKI után, mert pár hónappal előtte, a MOM székházban/kultúrházban tartott összeíráson*** már beírtak a belső karhatalomhoz, mert közlekedési technikumba jártam.
Azután nem oda vittek, hanem légvédelmi rakétásnak Börgöndre.
Ugyanis közben a párt KB döntött, feloszlatják a belső karhatalmat.
------------------------------------------------
Fiataloknak :
*** = összeírás = A sorozás előtt minimum.fél évvel, de inkább 1-2 évvel előbb tartott, amolyan sorvány felmérő foglalkozás volt vagy 80-90 éven át.
Csak abban különbözött a sorozástól, hogy nem volt annyira részletes az orvosi vizsgálat, viszont sokkal részletesebb volt az adminisztrációs kikérdezés.
A fiúk 17. életév betöltése után, rövid idővel kerültek összeírásra.
Kb. 4-5 órás, délelőtti foglalkozás volt.
Előre kellett készülni rá otthon az adatok felirásával.
Amin a többség elbukott (nem tudta) hiába készült rá :
- dédszülő születési ideje, helye, leánykori neve,
62-ben én is részt vettem az orvosin, a forgó szék után kicsit hánytam, meg a szemem se volt jó. Maga reptechnikus lesz, mondták, de a jelentkezési lapra még két lehetőséget be kell írni, formaság, ezzel a tanulmányi eredménnyel úgyis reptechnikus lesz. Beírhatjuk még hogy felderítő, meg tüzér? Be. Behívó: Cegléd tüzérezred. November 29-én vonultam be, december 5-én már adogattam a 122-es malacot a Maderspach Viktor kilátónál közvetlen irányzású lövészeten, így reklamációra nem maradt időm, hogy mé' nem reptechnikus.
Nem tudtam, hogy a belgák minden évben kiképeznek 130 pilótát. A 68 db F16-ra 15 év szolgálati idővel számolva évente 6-7 pilótát kell képezni, ez bőven ad lehetőséget a lemorzsolódásra. Ettől talán már nem sötétül el annyira Belgium ege. :-)
...azért a határra vezényelt rendőröknek nem kell lógatniuk az orrukat, mert Pintér azt is megírta, hogy a méltányosság jegyében
"a részletfizetés lehetősége minden esetben biztosított az állomány érintett tagjának kérelmére. A tévesen kifizetett juttatások visszakövetelése érdekében ez idáig jogi eljárások nem indultak."
A belga F 16-os képzésről olvastam vagy 20 éve, hogy kiválasztanak 100 16 évest vitorlázónak egy évre. Közülük kiválasztanak 10 17 évest motorosra. A 10-ből kiválasztanak egy 18 évest vadászpilótának. A gépen 35 éves korig lehet repülni, a pilótának addigra kell megszerezni azt a tudást, amivel vagy a haderőben, vagy a versenyszférában el tudja tartani magát.
Az angolszász tudományos világban az ebédlőben a technikustól kezdve a főmérnökig mindenki mindenkivel megtárgyalhatta a dolgokat, jól megoldották a felmerült problémákat.
Az US hadseregben a háború kitörésekor különböző cégek tök civil vezető szakemberinek adta szó nélkül még ezredesi rendfokozatot is -főleg logisztika területén- és elég jól intézték a dolgaikat a háború alatt.
Szóval azok véleményén, ajánlatain is érdemes elgondolkodni akik egy kicsit kívül állóknak tűnnek, mert a jó megoldás nem a hivatásosok vagy vastagabb vállaposok hitbizománya.
Az főleg nem lehet ok az elutasításra véleményem szerint,hogy sok mindennel nincsennek tisztában. Gyakran annál jobb, mivel nem veszik figyelembe "uram/bátyám, tbk-úr, stb" véleményét, hanem hatásos megoldást keresnek, találnak.
A repülésben ugyanaz a helyzet, az abszolút kezdők alá szerintem elég veszélyes lenne rögtön gyors sugárhajtású vagy akár csak turboprop gépet adni.
-------------------
Magyarországon melyik oktatási intézmény foglalkozik katonai pilóta képzéssel (kezdőkkel) és mióta ?
Mert tudtommal senki.
Se akkreditálva nincs ilyen képzés.
se oktató nincs hozzá.
Se gép.
Se műszaki háttér.
Az 1993 utáni hazai képzésekről meg csak annyit - már amikor volt - hogy az a kb. két tucat fiatal mely (sajnos) bedőlt a hazai képzés ígéretének fel- il. kiszabadulása után elölről kezdhette a képzést oly keveset repült a képzés 4 éve alatt.
Most sem alap pilóta képzésre akarják veni, mert olyan ma nem folyik Magyarországon.
Szerintem kicsit túlzásba estetek. Igenis a BKV és a kamionos cég is venne Trabantot kiképzésre, ha jogosítvány nélküli 0-kilométeres embereket vennének fel sofőr-kiképzésre, és teljesen logikusan tennék, nemcsak papír szerint jogosan. Valahol ki kell szűrni azokat az embereket, akik orvosilag ugyan megfelelnek busz/kamionsofőrnek, de manuálisan annyira fakezűek/falábúak, esetleg lassúak felfogásban, hogy nem éri meg, sőt kimondottan veszélyes velük foglalkozni, és elég nagy hiba lenne ezeket rögtön kamionra/csuklós buszra engedni (ennyit az elméletről, mert ugye ilyeneket sose keresnek a kamionos cégek!). A motorversenyzők se ugye mindjárt kétliteres Yamahára ülnek, hanem előbb megtanulnak kerékpározni!
A repülésben ugyanaz a helyzet, az abszolút kezdők alá szerintem elég veszélyes lenne rögtön gyors sugárhajtású vagy akár csak turboprop gépet adni, előbb szokjanak hozzá az idő-kényszerhez (itt gyorsabban kell döntéseket hozni, mint egy autóbani!), tanulják meg az alapvető repülést olyan gépen, aminek a motorja pl. kb. a gázadás ütemében képes gyorsulni (a dugattyús motor az ilyen, a gázturbina és a turboprop az több másodperc alatt gyorsul csak fel, tehát ilyen típusoknál már előre kell gondolkozni repülés közben, a kezdő pilótáknak ez mitől lenne erősségük). Derüljön ki, hogy a jelölt bírja-e a túlterhelést, vagy 3G-nél már cselekvésképtelen, bírja-e 1 percen túl is a műrepülést, vagy akkor már 20másodperce becsukva tartja a szemét és öklendezik, erre bőven elég egy egyszerű dugattyús alapkiképző gép, és nagyságrendekkel olcsóbb, mint akár csak pl. a lengyel PZL-130 Orlik, hogy a még drágább nyugati PC- és Tucano-csodákról ne is beszéljünk (nekem is melengetné a szívemet az ék-felségjeles Orlik vagy Tukán, dehát ez nem kívánságműsor és nem gazdasági realitás). Arról nem is beszélve, hogy a kanadai kiképzésre kerülő jelölteknek követelmény előzetesen X repült óra, de ezt nem fontos méregdrága gépen teljesíteni, mivel ott úgyis a Texan II turboproppal kezdenek a Hawk előtt.
A repülési pótlék kérdését meg nem így kellene megoldani/biztosítani. Akinek fontos repülni, az kapjon annyi rep-időt szintentartásra, amennyi minimumot kapott bármelyik kezdő beosztottja az adott típuson. A kecskeméti pk. vagy helyettese az ne azért kapjon repülési pótlékot, mert alapkiképző-gépen repül pár órát évente, aztán 4 óra Griff-repülésben a gép ronccsá-törése is benne van. Ráadásul mert állítólag sok más dolguk is van keveset repül, de szerintem inkább repülhessen annyit, hogy Gripenen min. az első vadászpilóta-kiképzési szinten profi legyen. Ne legyen neki kötelező vadász+alacsonytámadó+légitankoló+kitudjami pk.-adminisztráció terén is profinak lenni, de valamiben legyen normális szinten, és azért kapjon repülési pótlékot, ne "túra-repülésért".
nem tartom bajnak, ha egy 200 gépes + 100 helis légierő tart 3-4 ZLIN gépet "párnás" fuvarokra meg ilyen-olyan protokoll egyéb izékre.
Még akkor sem ha ezeket a hycomat micsodákat (jobb híján) el- vagy kinevezik felderítő feladatú repülő eszközöknek.
1987-ig (Gerecse) is volt a 181 db MIG + kb. 100 heli mellett 3-4 db ZLIN-je a Magyar Honvédségnek.
Hol Budaörsön állomásoztak, hol ezredeknél, hol Tökölön, magyarul a kétévenkénti át meg átszervezésekkel jól eldugták ezt 4 sport ill. túra gépet.
De !
Nem használták (nem füllentették) vadászrepülő vagy harci helikopter repült óra pótlónak.
arra használták ami.
Tábornoki hobbira, pótalkatrészt gyorsan innen-oda, stb.
-------------------------------
Más a leányzó fekvése most.
Nem 181+100 repülőeszközünk van hanem 10 vadászgépünk + 5 helikopterünk.
Ezekhez már necces luxus 4 db ZLIN-t venni, hogy a parkettás vállaposok megkapják az íróasztal mellett is a repülési pótlékaikat, egyéb plusz juttatásaikat évente.
A Jakok azonban nem maradtak feladat nélkül - ennél olcsóbban nem lehetett biztosítani a repülési pótlék és élelmezési bón folyósításához szükséges évi néhány repült órát a vezető szerveknél és a harci helikoter-zászlóaljnál állományban lévő nagyszámú valamikori repülő embernek.
............."
Bár a cikket másról írta, valószínűleg Ő maga sem gondolta, hogy ez az egy (egyébként helyes és valós) mondata többet ér, mint az egész cikke.
Szomszédom a bányaigazgatóságon volt jogvédő és újítási felelős. Az igazgatóság időnként felkerekedett, kasba szállt, hogy megkaphassák a földalatti pótlékot. A valódi földalattiak egy frászban voltak, hogy a bányabejárást balesetmentesen megússzák, másrészt az ilyen bejárások után jöttek azok az intézkedések, amelyek az igazgatóság szerint jelentősen könnyítették a földalattiak munkáját. Ezeket az intézkedéseket csak akkor voltak hajlandók visszavonni, ha kimutatható volt az intézkedés következtében beálló termelés csökkenés.
Abban igaza van Zsámboki nyá.ales úrnak, hogy a nem éppen vadászrepülő beosztásban de hajózó szakszóval rendelkező tisztek éves hobbi repülésére jók lesznek ezek a ZLIN-k is.
Majd kerül egy nem kipihent HM ales aki megindokolja, hogy ezek a gépek HADÁSZATI fontosságúak, és az íróasztal mellett szolgáló pilóták éves repidő gyüjtésén felül közvetlenül alkalmasak arra, hogy Afganisztán barlangjaiból kimentsék az ott rekedt rambókat.
El nem tudok képzelni olyan gerincse magyar, aktív, tisztet aki kimondaná, kimondhatná, ki merné mondani, hogy :
....."...Ezek a gépek arra kellenek, hogy órát gyüjtsenek azok akik pótlékokra, juttatásokra jogosultak de nincs alattuk igazi katonai röpüllő............"
Alkalmatlanok bármilyen katonai feladatra, kivéve ha fontos hadműveleti tettnek minősítjük, hogy X altábornagyot/vezérőrnagyot kéthavonta egyszer - belföldön - elvigyék A-ból, B-ne.
Négy darab könnyű repülőgépet – értesülésünk szerint valószínűleg cseh Zlineket – kap a honvédség az évek alatt elhanyagolt, több mint húszéves Jak–52-esei pótlására.
Olvasom a reggeli híreket és egy régen várt cikken akad meg a szemem. Zord Gábor, a repülős újságírás oszlopos tagja jegyzi a Magyar Nemzet online kiadásában és a Magyar Honvédség legújabb beszerzéséről tudósít: 4 darab repülőgépet szerezne be a HM, kettőt felderítő, kettőt kiképzési célra.
Ideje volt már. Több mint 20 éve állt szolgálatba a Jak-52-es, melynek beszerzését az akkori kiképzési tervek indokolták - nevezetesen, az itthoni hajózóképzés. Pár évfolyam végzett, aztán győzött a józan ész és belátták, hogy túl nagy falat ez a seregnek.
Négy év képzés után sikerült elhanyagolható repült idővel kibocsájtani pár fiatal hajózót, akiket azután az alakulatoknál kellett volna felkészíteni a való világra.
Ennek a koncepciónak volt a része a Jak-52-es kiképzőszázadnál lerepült pár tucat óra. A képzés leállítása után új feladatokat kreáltak a Jakoknak, majd a NFTC beindítása után újra a kiképzés-kiválogatás lett a fő profil.
Közben az eredeti gép- és személyzetszám drasztikusan lecsökkent, a fenntartási költségekkel pedig nem igazán törődött senki. Horribilis pénzeket költöttek arra, hogy néhány Jak repülőképes maradjon - csak a "felújításra" költött pénz bőven elég lett volna komoly felszereltségű, alacsony fogyasztású, egyszerűen és olcsón üzemeltethető repülőgépek beszerzésére. Hogy mégis miért toldozták-foltozták a lassan, de biztosan lepusztuló Jak-flottát, mindenki döntse el magában.
Azután elérkezett az az idő, amikor már nem kellett pilótát keresni az NFTC-re, mert "telt ház" volt az alakulatoknál.
A Jakok azonban nem maradtak feladat nélkül - ennél olcsóbban nem lehetett biztosítani a repülési pótlék és élelmezési bón folyósításához szükséges évi néhány repült órát a vezető szerveknél és a harci helikoter-zászlóaljnál állományban lévő nagyszámú valamikori repülő embernek.
És akkor bekövetkezett az a repülő esemény, amitől minden égjáró a leginkább tart - kigyulladt a gép a levegőben. Az első ülésben a típus legnagyobb tapasztalattal rendelkező pilótája volt, a hátsóban pedig egy szintén kiváló képességű egykori vadászrepülő. Ha nem ez a leosztás, akkor sokkal tragikusabb lett volna a végkifejlet, azonban ez is túlontúl drága ár volt azért, hogy az illetékesek belássák: eljött az ideje a váltásnak. Csak halkan merem megjegyezni, az azóta eltelt idő reakcióidőnek kissé sok…
Jut eszembe, emlékszik még valaki, hogy ha egy ekkora oszlop élén 50 km/ó-val üget aki vezeti, mennyivel megy a TZR? (mongyuk KRAZ, műhelykocsi, mentő)
-----------------
Semennyivel.
Ha az oszlopvezető 50 km/h-val megy akkor TZR zárókocsi már repül.
Kerekei már nem is érik a földet.
Bőven 100 km vagy a fölött.
Amikor Sipulának ezt elmeséltük csináltatott 3+1 próbát.
Még a Néphadsereg Filmstudió is felvett bennünket.
80 kocsinál 30 km/h-val mentünk elöl az UAZ-zal a 81.-k kocsi 110-el alig bírta tartani a tempót.
Én magam is mentem 5=öt kilométer hosszú oszlop élén......
És ugyanakkor még 2 ugyanekkora oszlop bandukolt valahol a környéken....
Jut eszembe, emlékszik még valaki, hogy ha egy ekkora oszlop élén 50 km/ó-val üget aki vezeti, mennyivel megy a TZR? (mongyuk KRAZ, műhelykocsi, mentő)
Gőzös képvisellő is vagyok a társasházunkban. Nem tudom kikerülni a szolgáltatókkal a kontaktokat. Az életemet a minőség és megbízhatóság (ISO) tudományának a bűvöletében éltem le. Belépek az ügyfélszolgálati térbe és azonnal látom, hogy az ügy reménytelen, ez egy kupleráj. De van erre classicusabb is: "nem kell tyúknak lenned, hogy egy tojásról megállapítsd: ez büdös!"
A dolgok kb 80%-ával lehet tisztában az a nem aktív aki próbál figyelni.
De a lényeg sok esetben a részletekben rejlik ami kívülről nem látható
--------------------
1./ Nekem a részlet az, hogy ha valahol összecsődítenek 300 katonát (zászlóalj szint) meg a kiszolgálóikat akkor ahhoz 2016-ban már dandártábornoki csillag dukál.
2./ Amikor 1981 őszén 81 db teherautóval 500 km-es (valóságban csak 350 km volt) vezetési gyakorlatot vezettem újoncokkal + kiszolgálókkal, főhadnagyi vállapom volt.
(eltettem a kamu kisokost, megvan rendszám szerint ma is)
3./ Ugyanabban az időben rajtam kívül még legalább két tucat főhadnagy vezetett "nagy"távolságő gyakorlatot a hazában és nem ült össze emiatt a Vezérkar.
4./ Ma meg elment a múltkor Hódmezővásárhelyről a Bakonyba 6=hat teherautó és reggelizés közben (7.00 órakor) bemondta a Kossuth rádió, hogy "jelentős" katonai mozgás lesz az M5 és M7 autópályákon.
Igaz, hozzá mondták hogy 6 db teherautóról van szó.
-------------------
5./ A helikopterek alkalmazását NEM a katonák fogják eldönteni.
Az az idő elmúlt.
Az állam vesz majd valamilyen helikoptereket és nagyon meglepődnék ha a vásárlásnál a katonai szempontok megelőznék az egyéb, más, állami szempontokat.
Nem kell naprakészség, 1980 óta ugyanazt mondom. A 86-87-es RUBIN-nal 19-re húztunk egy ászt, a sereg strukturális problémáit pótcselekvéssel kívánjuk megoldani. Nem kell különösebb tudomány, hogy azt mondjad 20 ezres vízfej 7 ezer végrehajtóval szemben abszurd. Nem kell tudomány, hogy azt mondjad, ha több az őrnagy mint a százados, az nem jó.
Az elaggott nem szed kötelezően gondolkodás gátlót, sőt, nem szankcionálható. A probléma az viszontag, hogy nagy ívben leszarják amit mond. Ez mintha néha az aktív komponensben lévővel is előfordulna. Néha?
A rabok nézik a Bar Lev vonalat a csatorna túlsó partján. A kurva életbe! Magas is, meredek is! A kurva életbe! A magasságot és a meredekséget tárgyaló konferencián - kébzed! -egy 6tápos, sőt! élelmezési tiszt volt a felelős a gondoktól ráncolt homlokú tábornokok papiztatásáért. Egyszer az ajtó mellől szót kért, nézett mindenki riadtan. 6tápos: ha én lennék az urak helyében, én vízágyúkkal mosnám el azt az irdatlan mennyiségű homokot. És lőn, a vízágyúkkal az újkori arab történelem legsikeresebb akcióját tudták végrehajtani az egyiptomiak: átkeltek a Szuezi-csatornán. Később pofán verték őket rendesen, de az már nem az élelmezési tiszt felelőssége volt.
A külső súlyra is ugyanazok az időjárási minimumok vannak meghatározva, nincs külön erre a feladatra...
"...nem olyan egyszerű azért a függesztett teher ügy:)-mármint hogy bármit el lehet vinni.."
Majdnem mindent (hirtelen nem is tudok olyat amit nem) el tud vinni, leginkább "csomagolás" kérdése...
"És az sem mindegy mit tud a pilóta..."ú
A pilóták kiképzési rendszerében alapban benne van a külső súlyos repülés, anélkül nem is hadra fogható... (Egyébként is beb@szna ha egy harci alkalmazásnál a "mit tud" kategória számítani... Kb mintha a tüzéreknél azt mondanád el tudja-e találni a célt"... Az a dolga...)
"Cougar/Super Puma-t kérem kihagyni mint példa, ugyanis örökölt a Puma-tól egy rámpa hiányt:) "
Igenis nem hagyom ki. Nem véletlenül nincs rámpája - nem kellett, mint ahogy az UH-60 és AW149/189 típusnak sincs.
Szerintem a gyári mérnökök és marketingesek kicsit jobban tudják milyen helikopterre van szükség, mint ezen fórum látogatói összesen...
Nekem, mivel öreg visszahúzó, korszerűtlen vagyok :
- elsősorban a tűzérség, tűzerő hiányzik,
- másodsorban egy legalább zászlóalj szintű (31 db) páncélos erő,
- harmadsorban..................
- negyedsorban.................
De !
Talán két éve (??) már lejátszottuk itt, hogy nagy valószínűséggel a következő 20 évben a Magyar Honvédség feladatai fontossági sorrendben az alábbiak lesznek :
- hazai árvizek egyéb katasztrófák elhárításában való részvétel,
- idegen missziók,
- parádék,
- ............
Ez azóta módosult, kiegészült, átíródott :
- hazai árvízek egyéb katasztrófák elhárításában való részvétel,
- határ védelem, minimalizált kiadásban,
- belpolitikai beavatkozások, terror veszélyre hivatkozva,
- idegen missziók,
- parádék,
- ............
Ok.
Mindíg a politika határozza meg a neki alárendelt fegyveres feladatait.
De egyikben sincs az ország fegyveres védelme.
Még akkor se ha ilyen-olyan politikai nyilatkozatokban, irományokban (például alkotmány), amit hetente csak négyszer lehet módosítani, átírni, ez szerepel, szerepelt vagy szerepelni fog.
A plebsnek szóló írott maszlag és a valóság most igen messze van egymástól.
a Magyar Honvédség át- vagy fel fegyverzését ne azért, ne úgy hajtsák végre, hogy mit csinál 8 katona 100 év alatt ötször az ország határaitól 6000 km-re ?
Gratulálok! Látom, "nyomon követed", hogy miként hajtanak végre hathatós kiemelő műveleteket olyan helyeken, mint Afganisztán, Irak, stb. , vagy miként szállítják ki a QRF-erőket akár a balkáni műveleti területen is! Persze nem árt, ha előtte ezeket a műveteket már itthon is gyakorolják a katonáink!
Nem várható, de a fene meg tudja mi lesz 10-15 év múlva.
Kint meg minden lehetséges, ha jól emlékszem a legutóbbi klasszikus eje deszant Afrikában volt pár éve ( Mali?), 1 francia megerősített eje század foglalt el egy repteret, ezt követte a második lépcsőben a helis deszant .
"- lövész rajokat, ritkábban lövész szakaszokat szállítani tudó, vmilyen saját fegyverzettel rendelkező helikopterekre,
- támadó, csata helikopterekre,"
Van itt egy gond : az hogy különleges alkalom volt lövészek helideszantolása eddig nem azt jelenti hogy a jövőben is az marad. Elég kevés feladat van amelyhez egy sima lövész szakasz elégséges,támogató fegyverek nélkül. A valamilyen saját fegyverzet messze nem mindegy,a páncélozás és fegyverzet függesztmények korlátozzák a szállítható tehert, ha meg melegebb éghajlatokra :) kerülnek,plusz probléma.
- mentő helikopterekre, soha nem volt ennyi, mint amennyi van
- kutató-mentő helikopterekre, ha igaz, 1 van, min. 1 kéne
- árvízhez más bajhoz használható szállító helikopterekre, vészhelzetben van
- rendőrségi /katasztrófa elhárító helikopterekre, emmeg milyen öszvér? rendőröknek van
- VIP utazáshoz 1-2 db helikopterre, válság van,VIP -et vigye a TEK Q-7-el
- lövész rajokat, ritkábban lövész szakaszokat szállítani tudó, vmilyen saját fegyverzettel rendelkező helikopterekre, mint fent
- támadó, csata helikopterekre, pct. kapacitás gyakorlatilag megszűnőben, tűzerő nincs, tűzzel való manőver lehetetlen, közvetlen tűztámogatás nincs. Mellesleg nem van támadó vagy védő típusú helikopter.
Persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy az árvízi helyzet oké.
Időjárás korlátok, gép manőverező képessége és reptávolság korlátozva, nem olyan egyszerű azért a függesztett teher ügy:)-mármint hogy bármit el lehet vinni
És az sem mindegy mit tud a pilóta...
Cougar/Super Puma-t kérem kihagyni mint példa, ugyanis örökölt a Puma-tól egy rámpa hiányt:)
Ha így gondolkodunk akkor lassan a helis deszant valamilyen különleges egység privilégium lesz, illetve a híradókba kerül mint esemény 1 lövész szakasz átdobása A pontból a B pontba.:))
------------------
A lövészek helis alkalmazása a Magyar Honvédségben/Néphadseregben mindig is a különleges, ritka alkalmak egyike volt és az ma is.
Magyarországnak ma szüksége van :
- mentő helikopterekre,
- kutató-mentő helikopterekre,
- árvízhez más bajhoz használható szállító helikopterekre,
Külső súlyként bármit el lehet vinni és sokkal harcszerűbb is a dolog.
Ha megnézzük a méret kategória típusait egyedül az NH-90 rendelkezik alapból rámpával. Nem véletlen, hogy az UH-60, a Cougar/Super Puma és az AW149/189 sem rendelkezik és alapból a Mi-17 sem...
Ha így gondolkodunk akkor lassan a helis deszant valamilyen különleges egység privilégium lesz, illetve a híradókba kerül mint esemény 1 lövész szakasz átdobása A pontból a B pontba.:)
Nem konkrétan a 17-re gondoltam,épp ezért emlegettem gépkategóriát. Hogy most konkrétan mit hoz a jövő, majd kiderül.
A nehéz jármű meg raj szállítás: megint visszakanyarodunk ahhoz hogy mi is lesz szárazföldiéknél, azaz mit is fognak rendszeresíteni a jövőben. Terepjárók, aknavetők, stb-stb....
Csak példa: érdekes lenne ha megjelenne itt is a 120mm-es aknavető ( rendszeresítve van már néhány NATO tagnál), egyből érdekes lenne az aknavető , lőszertréler, vontató terepjáró kirakodása egy rámpa nélküli heliből.:)
"...a 8-as család kategóriájú gépek nagyobb belső tere+hátsó rámpa már egy külön érv."
Még a Mi-17 családból se rendelkezik mindegyik új változat rámpával.
Egyébként szerintem a kisebb gépek tökéletesen megfelelnek 1-1 raj szállításához, melynek deszantolásához a kétoldali eltolható ajtók talán még jobban meg is felelnek.
A rámpa szerintem a nehéz kategóriában fontos járművek belső szállítására.
A közepesnél a legtöbb ilyen eszköz úgyse férne be és időt vesz el a be- és kirakás, külső súlyként viszont könnyebben és harcszerűbben szállítható.
"Ellenben,mint azt megegyezted, SF és SAR feladatokra nagy/költséges."
Tojok rá, hogy költséges. A lényeg hogy le tudjon szállni ha kell...
"Egy normális struktúrájú légierőben az összes heli kategória jelen van, harci helitől a nehéz szállítóig."
Európában kevés ország rendelkezik nehéz helikopterrel, kb 8-10.
Bár szerintem egy ügyes húzással mi is tudnánk üzemeltetni kb 5-6 darabot. Civil bérmunkákra, költségesebb felajánlások (pl. harcászati repülőgépek) helyett sokkal jobban kijönnénk és még szívesebben is fogadnák...
Viszont a könnyű helikopter szinte minden országban megvan, ez az igazi gond nálunk... 15 éve nincs ilyen típus...
"A BMP/BTR kozott kb. akkora a kulonbseg, mint a Mi-24/Mi-17 kozott."
Pontosan tudom mi a különbség a BTR és a BMP között, ezért is hoztam ezt a példát.
A Mi-8/17 ugyanis egy deszant-tűztámogató helikopter. Már a Mi-8 is rendelkezik nem kevés fegyverrel (bombák, rakéták, aknaszóró berendezés), a modernebb változat pedig több tekintetben még a Mi-24 harci helikopteren is túltesz pl. tűzerőben.
Ezt a potenciált hatékonyan be is vetették, Afganisztánban még a Mi-24 megjelenése után is használták.
Az UH-60 viszont egy igazi szállító-helikopter, melyet egy-két példától eltekintve leginkább csak önvédelmi fegyverzettel láttak el.
Az UH-60 és a Mi-8/17 méretben se egy kategória: bár nálunk egyszerűen mindkettőt a közepesbe sorolják, azon belül van még néhány al kategória a méretet tekintve...
Ezen kívül a két típuscsalád között alkalmazási képességek tekintetében is igen sok a különbség...
Jelenleg az MH ott tart, hogy egyetlen elfogadhatoan kepzett, es felszerelt zaszloaljat sem tud kiallitani, igy nincs nagyon mit desszantolni sem valojaban. A jelenlegi meretekhez kepest a zaszloalj nagysagu desszant tulzasnak tunik.
Azért van itt egy bökkenő:ha valaki még gondolkodik század, zászlóalj méretű helis deszant alkalmazásában, akkor a 8-as család kategóriájú gépek nagyobb belső tere+hátsó rámpa már egy külön érv.
Ellenben,mint azt megegyezted, SF és SAR feladatokra nagy/költséges.
Egy normális struktúrájú légierőben az összes heli kategória jelen van, harci helitől a nehéz szállítóig.
Egyesek jó lenne, ha megtanulnának olvasni. Vagy ha már tudnak olvasni, akkor kéretik elolvasni a topik címét, és ami nem ide való, azt máshol előadni. Én azért járok ide, hogy a topik címének megfelelő témákról olvassak és tájékozódjak, ha a köpködés érdekelne, akkor máshova járnék.
"UH-60 az egyik legrosszabb választás lenne. Kapacitása kb fele a Mi-171-nek."
Ez csak a flotta nagyságától függ. Viszont a mai "flotta" duplájával ugyanott lennénk mint a Mi-17/171-el, csak több gép rugalmasabban alkalmazható és tervezhető az üzemeltetése, karbantartása. És a mai repülőképes "flotta" darabszámban kétszerese még mindig nem túl sok gép, annyi kellene is szerintem. Minimum....
A szlovák UH-60 beszerzés azért is elgondolkodtató, mert ők a kutató-mentő konfigurációban modernizált - tehát a mi gépeinknél jóval komolyabb képességű - Mi-17-eseket cserélik az amerikai gépekkel...
A Jak-18-asokat több évtizeden keresztül használták - ezen belül hosszú ideig külön századoknál - ha jól emlékszem Taszáron és Kecskeméten is - a harci típusokon repidővel nem vagy csak minimálisan rendelkező állomány repültetésére...
A szlovakok alig tudjak roptetni a MiG-jeiket, mert alkatreszekre varnak sokszor.
Mellesleg ha egy szocialista kormany bevallalja, hogy valasztasok elott egy gazdasagi valsag utan nekilat komplett atfegyverezni a hadsereget, akkor ott komoly indok van.
Ezt az indokot meg is adtak:
Az Ukrajnai haboru es kovetkezmenyei miatt nem latjak biztositottnak semmilyen orosz fegyverrendszer alkatreszellatasat, ezert az osszes orosz fegyverrendszert tervezik lecserelni, minnel hamarabb.
A MiG 29-esek helyett berelni akarnak Gripen E/F gepeket, de azok valoszinuleg cask 2018-19 utan esedekesek leghamarabb.
A Blackhawkok ha jol emlekszem ez evtol kell erkezzenek, a rendorseg es legimentok mas gepeket kell kapjanak, 2-ot mar atvettek.
Nagy különbség, hogy rep.ezredenként van 1-2 db kicsi futár gép, amivel a repterek és Budaörs között közlekedtek, ha nagyon sürgős volt, és egészen más, ha az ugyanilyen kategóriájú gépek óráit, vadászrepülőnek, repült óraként számolom el.
Az UH-60 családot már eleve úgy tervezték, hogy minél jobb legyen a túlélő képessége. Ezzel szemben a Mi-17 esetében ez max. 1-2 rendszert érint.
A Mi-17 elektromos berendezések tekintetében max a fullos változattal közelíti meg az amerikai típust. Kivéve a radar, mert az a nyugatin is extra. Viszont az orosz robotpilóta még mindig változatlan az 50 évvel ezelőttihez képest... :(
Repültem Blackhawkkal - igaz csak utasként - annak se kicsi a belső tere... Nekünk tökéletes lenne. Az AW189/149 szintén hasonló méretű. A Super Puma/Cougar is, csak ott nagyobb a belmagasság...
Egyébként meg a szlovákok és az osztrákok is a Blackhawkot vették meg, nyilván nem véletlenül.
Persze hogy nem... Az amerikai lobbi igen erős sajnos... Pl. a lengyelek légvédelmi rakéta beszerzésénél bármiféle teszt és összehasonlítás nélkül a Patriot-ot választották a jóval fejlettebb SAMP/T helyett. Volt is belőle egy kissebb botrány, de ez nagyon elcsendesedett.
Azért az UH-60 se túl elavult, pláne az orosz géphez képest. Sőt, annál jóval modernebb a szerkezete, az avionikája és az üzemeltetése, jobb a túlélő képessége stb.
Nem vennék mérget rá, hogy jobb a túlélő képessége. Ugyanúgy hullottak ezek is mint bármilyen más típus. A legegyszerűbb fegyverekkel is lelövik őket. Az avionikája meg nem mondanám, hogy túl korszerű. Sőt. Elavult. (nem az új UH-60M, hanem a korábbi L, amit esetleg megvehetnénk)
A típus annyira nem korszerű, hogy már keresik az utódját. Nagy hiba lenne UH-60-t venni.
Nyilván nem árt ha van helikoptere a seregnek, de ameddig tártáskával rohangálnak az emberek, szétázó esővédőben, addig szerintem bőven elég lenne egy minimális mennyiségű helikopter beszerzése,
és a fennmaradó összeget meg lehetne a katonákra költeni:
Normális ruha, felszerelés (mellény, táska, stb.), ad abszurdum fegyverzet.
Az én szerény ismereteim szerint eddig sem az volt a nagy feltevés, hogy a migránsok lövöldöznének! Sőt még a sokkal reálisabb embercsempészekre sem volt ez jellemző eddig. A lövések híre korábban is csak hangulatkeltésre volt jó, de egyszer sem merült fel, hogy konkrétan köze lett volna a migráns válsághoz. Több esetben is vadászat volt a háttérben.
Pusztán a tényre szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy valamelyik nap hirtelen megint megugrott az adott határszakaszon elfogott (valószínűleg nem önállóan átkelt!) migránsok száma. Az eddigi időszak 10 alatti létszámai után egyszercsak valami 50-70 embert kaptak el, amit ha összevetünk az akutális migráns-útvonalakon bekövetkező válozásokkal, akkor esetleg felvetheti, hogy ismét megéri embercsempészekre költenie a migránsoknak!?
Molni (?) írta valahol hogy indiaiak hány hajtóművet voltak kénytelenek venni a Szuhoj-30-okhoz, de így is rengeteget röpképtelenek, pótalkatrészhiány miatt.
Végre egy jó kis hangulatkeltő cikkecske ( teljes klasszikus menü: ellenőrizetlen hír amely egy esetleg lehetséges eseményt taglal, forrás nélkül-ha máshol nincs utalás akkor arra lehet hivatkozni hogy a hatóságok szőnyeg alá söprik, szörnyű jövőbeli lehetőség előrevetítése a tankos migránssal:),erre akad aki megcáfolja:)
Egyébként meg a szlovákok és az osztrákok is a Blackhawkot vették meg, nyilván nem véletlenül. Sőt, egyes infók szerint szakmailag a szlovének is a Blackhawkot favorizálták, csak a franciák beígértek egy autógyárat...
Hiába nagyobb az orosz gép belső tere, a legtöbb esetben nem lehet kihasználni, mert a felszálló súly a döntő és így sok esetben a Mi-171 se vihet el több cuccot...
Azért az UH-60 se túl elavult, pláne az orosz géphez képest. Sőt, annál jóval modernebb a szerkezete, az avionikája és az üzemeltetése, jobb a túlélő képessége stb.
Egyébként meg nem feltétlenül jobb a modernebb lásd NH-90. De hasonló a helyzet a BMP-1/BTR-80 esetében is...
UH-60 az egyik legrosszabb választás lenne. Kapacitása kb fele a Mi-171-nek. Persze, a régebbi változat kb. ugyanabban az árban van, de az már egy elavulófélben lévő típus. Az új UH-60M meg veszettül drága, főleg ahoz képest amit tud.
nem tudom hogy mire gondolsz, de az indiaiaknak sincsenek túl jó tapasztalataik az oroszokkal. Mint ahogy pl. a horvát Mi-171 műszakiaknak, hajózóknak sem... Nem véletlen, hogy min a horvátoknál, mind a cseheknél felmerült a kb 10-15 éves - tehát félidős - Mi-171-esek eladásának és nyugati technika beszerzésének gondolata...
A sereg '91 előtt is használt a családba tartozó, nagyon hasonló gépeket pl. Jak-18...
Sőt külföldön is általános az ilyen kategóriájú - sőt sokkal "civilesebb" könnyű gépek használata.
A Jak-52 egyébként kiváló katonai pilóták alap kiképzésére: teljesen műrepülhető és elég "melós" típus. A műszerezettsége ami elmaradott - bár ez tökéletesen megfelel a 30-40 éves helikopterek és szállítógépek pilótáinak előképzéséhez :)
"...az eddigi üzemeltetési tapasztalatok/infrastruktúra nem mennek a kukába..."
- egy helikopterhez viszonylag kevés infrastruktúrára van szükség.
- Amire szükség lenne az sincs meg most sem pl. a gépek "csillaggarázsban alszanak", nincs modern földi navigációs berendezés Szolnokon stb.
- Szerinted - a fórum címét is megnézve - milyen tapasztalatok maradtak napjainkra? Mert az 1970-es "nagy tiszai árvíz" tapasztalatai már nincsenek sehol, de az 1986-os hóhelyzeté sem... De a "Barátság 19XX" gyakorlat se most volt... Egyébként meg egy új nyugati típusra sokkal gyorsabb lenne az átképzés - pl. az AW gépekre a típusátképzés kb 5-6 óra!
Ne az NH-90-es vagy az AW-101-est nézd, mindkettő más kategória. Az első minőségi (képességbeli) a második méret/kapacitás/képesség szempontjából.
A Mi-17 család ára az elmúlt években már megközelítette az UH-60 árát, így ha még hozzászámolod a nyugati kommunikációs, navigációs rendszert, a plusz kiképzést és a logisztikát akkor már ugyanott vagy, esetleg drágább is az orosz gép. Sőt, az említett dolgok közül az oroszok nem képesek mindent biztosítani: pl. 24 órás "assistance" szolgáltatás, ami a nyugati típusoknál alap és jelentősen javítja a hadrafoghatóságot.
Az az 5 fapados + 2 csökkentett képességű Mi-17 azért eléggé de nem "bőven" kategória.
Az 5 sima 27, a másik kettő 26 éves...
Három különböző változat két különböző hajtómű típussal, kétféle műszerezettséggel/navigációs rendszerrel, kétféle csörlővel, alap/hiányzó fegyverrendszerrel, nem létező/minimális önvédelmi rendszerrel stb...
Csöndben megjegyzem, hogy Mi-17-esek vásárlásának nem lenne sok értelme (már persze ha igaz lenne a hír, mert 99,9%, hogy nem az). Akkor már miért ne nagyjavítanánk a meglévő példányokat? Mert abból van bőven, csak már nem repülnek (kivéve persze mikor árvíz van, és azokat a gépeket is emelik, amiket elvben nem lehetne).
Vagy az új helikopterekkel is ezt tervezzük? Repülnek addig, ameddig eljön az első nagyobb karbantartási költség, aztán csá?
Egyébként régen mondom, és most is ez a véleményem: 2018 előtt nem lesz helikopter-beszerzés. A használt Minyókkal kihúzzuk addig, aztán ha kormányváltás lesz (nem valószínű), akkor legyen a következő kormány gondja, ha meg ez a banda marad, akkor meg lehet lépni a választások után a népszerűtlen, demagógiával (lélegeztetőgépre átszámolás) könnyen támadható beszerzést.
A gépek ára kb. ugyanannyi mint a nyugati típusoké.
Hát azt megnézném! Szerintem 1 NH90 vagy EH-101 árából kijön 2-3 Mi-171! A többi nyugati típus is drága, és különösen az amerikai gépek, jóval gyengébb teljesítményűek. + nem kéne elfelejteni, hogy a Mi-171 hasonló a Mi-8/17-hez, így az eddigi üzemeltetési tapasztalatok/infrastruktúra nem mennek a kukába. Szóval az orosz típus az egyedüli ésszerű döntés.
A gépek ára kb. ugyanannyi mint a nyugati típusoké.
Nem közvetlenül az üzemeltetés a drágább, hanem az, hogy a sokkal gyatrább logisztika miatt hónapokat kell várni egy alkatrészre. Így az orosz helikopterek hadrafoghatósága jóval alacsonyabb, tehát több példány kell ugyanarra a feladatra...
A krumpli, a kolbász, a zöldség ,a konzerv meg a gyümölcs az nem elég civil szerinted? Meg a többi civil áru, amivel az EU nem kereskedhet az oroszok felé az embargó miatt?
Bevásárolunk ám a rossznyavaját, azt, hogy lehetsz ennyire gyengén tájékozott? Az oroszok ellen olyan embargó van érvényben, hogy nemhogy haditechnikára, de még olyan fontos stratégiai termékre, mint a kolbász meg a krumpli se köthetünk szerződést (mármint mi, mert szövetségesünk az USA vigyorogva veszi tőlük a hordozórakétákat). Szóval még akkor se vehetnénk orosz helikoptert, ha szándék is meg pénz is lenne rá....(hacsak nem az USA-tól, de nem hiszem, hogy ők árulnak olyat, van nekik saját termék is).
No még egyszer: most hogy a kedves netes újságíró :) legközelebbre tankos migránst vizionál, az egy érdekes kategória:), más kérdés hogy nagyobb esélye van annak hogy határmentén éjjel vaddisznóznak mint az "odaátra" leadott pár lövésnek ( egy kis gőzkieresztés...:)).
Komolyan tessék már józan eszet használni kicsit és megnézni a forrást. Miért nem szerepel a hír a komolyabb portálokon? Akik amúgy még arra is ugranak ha egy rendőr a határnál fingik egy nagyot és az csavarja egy migráns orrát.
Itt nálunk is lőttek a migránsok tegnap. (amúgy csak vadászat volt az erdőben)
Érdekes,talán lehet valamilyen összefüggés az ukránok múlt év őszi "beszerző túrista" :) akciójával, konkrétan a lengyeleknél és a románoknál kerestek gyártókapacitást-többek közt lőszerügyben...
Oda teljesen megfelel, csak ugye az utóbbi 30-50 év konfliktusai jellemzően nem annyira a "piros zászló vonalában harchoz" jelleggel folytak. Dinamikus, pláne városi használatnál meg a bullpup-ok döntő többsége - felépítésükből adódóan - számos hátránnyal van megverve (a szintén nem csekély számú előnyük mellett, természetesen).
12 darab Jak–52 típusú repülőgép 1994-ben érkezett meg Szolnokra a romániai gyárból ládákban, szétszerelt állapotban. Összeszerelésüket a repülőtér műszaki állománya és a gyári küldöttség közösen végezte.
-----------------------
Ebből a 12-ből maradt mára 3 db.
Ez egy alap szintű kiképző gép.
Fontos tudni, hogy nem katonai alap kiképző gép, hanem repülő alap kiképző gép.
Civilül = Ezt sportklubok szokták alkalmazni, ahol a repülés alap-alap oktatása folyik.
1991-ig minden katonai reptérről elzavarták volna azt aki ilyen gépeket katonai használatba kívánt volna venni.
Még civilebbül : Egy kamion sofőrnek is lehet "gyakorló" feladatra rendszerben tartani Trabantot és el is lehet számolni, vezetett/oktatott/továbbképző óraként a Trabantba töltött időt.
Ne szabadkozz, a mai magyar tüzérség lényegét ragadtad meg ezzel a Freudi elszólással: ZÉRÓTŰZ. Ha nem véded le, használom a továbbiakban és szégyen hogy magamtól nem jutott eszembe eta vürazsényie.
2016.1.22 08:45 A három meglévő, román gyártmású Jak-52-es utódját keresik: korszerűbb típus kellene.
Könnyű kiképző-, felderítő- és futárrepülőgép beszerzésére kér ajánlatokat a honvédelmi tárca.
A részvételi felhívás szerint az ajánlattevő 2 darab ICAO „A” kategóriás kiképző repülőgép földi kiszolgáló eszközökkel és dokumentációval való leszállítását, illetve 2 darab ICAO „A” kategóriájú, könnyű felderítő és futár repülőgép földi kiszolgáló eszközökkel és dokumentációval való leszállítását, valamint négy hajózó és tíz főnyi műszaki állomány átképzését vállalná.
A felhívát ismertető blogbejegyzés (Gyömbér Béla, Jog a lappal) arra emlékeztet, hogy tavaly megjelent egy közbeszerzési felhívás 130 millió forint értékben az alapvető repülési készség elsajátítását és fenntartását biztosító, máig hadrendben tartott, három Jak-52-es kiképző repülőgépk nagyjavítására.
2015 júniusában az egyik ilyen Jak-52-es hajtóműve kigyulladt, melynek következtében az egyik pilóta súlyos égési sérüléseket szenvedett. A balesetet követően kiírt közbeszerzés alapján sejthető volt, hogy a repülőgépek mindegyike a nagyjavítási ciklus végén járhat, hangzik az elemzés, amely azonban azt is felidézi, hogy tavaly novemberében, az időközben honvédelmi miniszterré kinevezett Simicskó István már úgy nyilatkozott, hogy el kellene gondolkodni azon is, érdemes-e 30-40 éves gépeket rendszerben tartani, korszerűbb, a pilóták képzését jobban segítő gépekre lenne szükség.
AK-val sose indultam lőversenyen. Pisztollyal voltak szerény eredményeim. Amikor az AUG-gal lőttem 98-ban, az volt az első gondolatom, hogy ezzel én otthon MH bajnok lehetnék AK-k ellen.
Mondjuk én is az AK-t preferálnám pl. egy M-4-el szemben, de ez persze csak a zombiapokalipszisre vonatkozik. :) Egy modernebbet persze, GabikA felvetése jogos, szóval hangtompítóval.
Tényleg milyen a TWD tüzér szemmel? Azért valld be beindul a szakmai fantázia, hogy hogyan küldenél merev zérótüzet a zombikra! :))
A fegyver hatalmas elonye hogy a nullarol is nagyon konyu vele megtanulni loni messze az atlag folotti eredmennyel.
100 ,eteren atlag 100 mm mig 200 meteren 200 mm a szoraskep. Es ez a maximum amit az osztrakok vagy a Kiwik megengednek a nulkilometeres tanulonak.
Elonye meg hogy a fegyversinek altal konyen gyoran varialhatok a kiegeszitok.
Homokos terepen is megbizhatoan mukodik.
Hatranya szerintem sajat tapasztalat es parszaz loszer ellovoldozese utan hogy a tarcsereje meg begyakorlas eseten is messze lassab mint mondjuk egy hagyomanyos tarelhelyezesnel es a fegyvert is jobban ki kell mozditani a lovo poziiobol.
Alapvetoen jo fegyver de ha lehetne en inkabb a Finnek turbo Kalasnyikovjara szavaznek.
A bullpup fegyverek papíron valóban nagyon hatékonyak, talán még "steril" lőtéri körülmények között is jól el"muzsikálgatnak" (bár ez már erősen típusfüggő), de a valós életben mégsem váltak be.
Kettos celu, katonai es polgari termekeket eloallito cegek halozata. A volt Excalibur atnevezve, illetve kibovitve. Egy Mariatolgyesi onteszeti ceggel bovult legujabban, ami egyreszt vasuti kocsikhoz gyart elemeket, masreszt meg 30 es 155 mm kozott barmilyen tuzersegi fegyver foelemeit ( felkesztermek ).
A plane benne, hogy a nagyvallalkozo azzal magyarazza ezt, hogy elsosorban a cseheknel es a V4-nel aktualis nagy tuzersegfejleszto programok kiszolgalasara keszulnek.
Magyaran biztos jonnek majd Magyarorszagra is a portekajukkal.
Mellesleg voltam eccer Taszáron, a rendszeresítési bizottságnak tartott hatalmas bemutatón (MOM-TE-B23), ott mellettem állt egy HTI-s főtiszt, AKM-re szerelhető passzív infrával. Volt a jószág olyan 3-3,5 kiló. Érdeklődtem, hogy 7 kiló összsúlyhoz nem-e kéne esetlegesen-e legalább egy villa láb alátámasztani merhogy nehéz. Aszongya hogy: egyfaszt. Egyébként is optikus vagyok.
A NORDPOL dandár ellátó részlege Pécsett volt. A helyőrség lőversenyeken részt vettek. Először nem ismertük fel, csak amikor szétszedték, a finnek AK-ját. Kívülről az osztrákok rohampuskájához hasonlított, belülről teljes egészében AK. Ha én modernizálhatnék AK-t, a tokfedél mögé raknék egy öt centis amortizátort, a tár elé raknék egy markolatot az elsütő billentyűvel, amit hátra rudaznék a tokban. Amit nyertem a tusa vagy válltámasz elhagyásával, annyival meghosszabbítanám a csövet.
Maréziának is pont ugyanez szerepelt a törvényeiben, csak ott egy népszavazással megváltoztatták és belerakták, hogy az is hazaárulásnak minősül ha valaki szétbassza az országot és annak haderejét. A szétbassza szót jogilag szebben fogalmazták. Valami olyan indokot hoztak, hogy ha le van pukkanva a hadsereg akkor az nem képes baj esetén megvédeni az adófizető polgárait. Akik pénzelik amúgy az államapparátust tokkal-vonóval. Mivel egy lepukkant sereg nem képes semmire így aki hagyta lepukkanni az hazaáruló. Ha jól emlékszem talán a "haderőnk megsemmisült a politikusok miatt" valami ilyesmi volt a szöveg. Fura népség ezek a Marézek.
Pár éve nyilatkozta a Vezír, hogy míg Amerikában lövészegyletekbe járnak az emberek, addig nálunk egymillió horgász van. Szóval, nyugodt lehet mindenki, az veszély nem fenyeget, hogy hirtelen "öntudatra ébred a nép".
Kishazánkban biztosan nem, mert itt a hazaárulás mást jelent:
Hazaárulás
258. § (1) Az a magyar állampolgár, aki Magyarország függetlenségének, területi épségének vagy alkotmányos rendjének megsértése céljából külföldi kormánnyal vagy külföldi szervezettel kapcsolatot vesz fel vagy tart fenn, bűntett miatt öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
Ez természetesen szíved joga. De attól még, hogy valaki esetleg hadar, kapkod, gyorsan veszi a levegőt, zihál és nem éppen az év szónoka verseny győztese még mondhat értelmes dolgokat amire érdemes oda figyelni.
A történetem, mesém fikció a valósággal való bárminemű egyezés a véletlen műve. Volt egy ország, Marézia. A hadseregét nagy ívben leszarták a politikusok az egymást váltogató kormányok csak látszat intézkedéseket tettek, hogy hazájuknak legyen normális hadserege, de nem volt. Csatlakoztak egy nagy erős szövetséghez ami esélyt adott, hogy fejlődjenek, fejlesztéseket tegyenek, de erre majd 20 év sem volt elég, mert mint mondtam leszarták a döntéshozók. Egy szép napon arra eszméltek, hogy nemhogy modern ruhája nincs a katonáknak, de tankjaik, tüzérségük, sőt már helikopterük sem. Az az utóbbi azért is volt nagy baj mert Maréziát sok folyó szelte ketté amik hajlamosak voltak kiönteni, így a forgószárnyas képesség hiánya emberéleteket is veszélyeztetett. De ha ez nem lett volna elég ott volt még a nemzetközi helyzet is, amiről tudjuk, hogy mindig csak fokozódik.
Egy szép napon az isten adta nép öntudatra ébredt, mert Maréziában demokrácia volt még abban az időben, és szépen számon kérte politikusain a hadsereg (az egészségügy, a közlekedés, a rendőrség, a tűzoltóság, az utak a....) állapotát. Ezután minden olyan politikust és vezetőt aki felelős volt a hadsereg, és azon belül különösen a helikopterek állapotáért, hazaárulás vádjával bíróság elé állítottak. Ezt megtehették hiszen a demokráciában a hatalmi ágak szét vannak választva így a bíróság, a rendőrség, az ügyészség független, részlehajlás nélküli volt...és így lett a föld banán alakú.
Nyilván ő is be szeretne menni másnap dolgozni meg fizetést is kapni ezért nem konfrontálódik. Itt már régen nincsen szó szakmáról és szakmai érdekérvényesítésről. A lényeg a kedves vezető örüljön a parasztok meg kellőképpen legyenek vakítva.
Nem is lesz egyhamar. Lázár János még a nyáron nyíltan megmondta a helikopterbeszerzésről, hogy "sokáig nem fogunk róla még hallani, nincs napirenden."
Nem szívesen hallgatok olyan embert - beszéljen bármiről*** - aki fullad, mert oly kapkodva veszi a levegőt, annyira sokat el akar sokat mondani saját álmaiból, annyira be van csinálva, hogy vmi nem fér bele az adásidőből neki juttatott 9 percbe, hogy csak hörögve tud beszélni.
Nyugodjon le.
Nyugodjon meg.
Mondja el nyugodtan ugyanazt amit levegőt se kapva ilyen stílusban összehord.
Akkor mondandójára fogok figyelni nem azt vizslatom, hogy megfullad a riport 9 perce alatt vagy életben marad.
*** = ez akkor is így van ha nem Putyinról beszél, hanem a tavi békák szerelmi életéről.
Azóta a kevés üzemképes helikopter miatt, sok esetben az ország keleti vagy nyugati felén szünetel a kutató-mentő szolgálat. (Ezt a NOTAM jelentések alapján fel is tüntetik nemzetközi repülés részére). A polgári és katonai repülés biztonságát is rendkívül veszélyezteti, ha nincs hazánk méretéből adódóan egyszerre két helyen a kutató-mentő helikopter.
2013-ban a nagy dunai árvíz során az üzemidőt kirepült helikoptereket rendkívüli helyzet kihirdetése után, az illetékesek hadrafoghatónak minősítették, hogy legyen egyáltalán forgószárnyas a homokzsákok szállítására és emelésére.
Azóta sem történt változás. A két éjszakai repüléshez is átalakított Mi-17 nagyjavításra vár, és 2008-tól a megszerzett NVG képesség elveszett. A kormány három elavult, 30 éves, nagyjavított, de csak nappali, jóidős repülésre alkalmas Mi-8T polgári helikoptert szerzett be, és katonai rádió- és navigációs eszközök beszerelése, valamint terepszínre mázolása után állította azokat szolgálatba. Ezek a forgószárnyasok kutató-mentő tevékenységre éppúgy alkalmatlanok, mint a többi jelenleg is repülőképes katonai helikopterünk.
Egyébként tényleg nagyon égő. Különösen azért, mert a VKF eddigi ténykedése, finoman szólva sem a politikai vezetéssel való folytonos konfrontációról és engesztelhetetlen érdekérvényesítésről szólt. Ha már ő is nyilvánosan szóvá tesz valamit, nos, az tényleg a vállalhatatlan kategória.
A miniszter miért nem erről beszélt az interjúban? Ezek a fontos kérdések, nem pedig az, hogy újabb, kizárólag figyelemelterelésre alkalmas ötletekkel (sorkatonaság, mhsz stb)etessük a közvéleményt.
Csak azt nem értem, hogy a magadfajták mit gyűlölnek ennyire az ország házában?
Még ha a "fehérházat" akatad volna a saját hazádban egy idegen hatalommal szétbombáztatni sem érteném, de ezt a gyönyörű épületet miért gyűlölöd ennyire?
Haverokkal, bajtársakkal csirkekeltetőben aludni, 50 emberre 2 wc: felbecsülhetetlen. Van amit nem lehet pénzért megvenni. Minden másra ott a másterkárd...izé a honvédség. Tartozz a legjobbak közé!
Azért ez nagyon...khmm Hogy is mondja az ovis unokaöcsém? Ja megvan nagyon égőőőő. :)
"ugyanakkor látnunk kell, hogy még a 2010-ben meghirdetett program befejezése – a katonák új, korszerű ruházattal és modern egyéni felszereléssel történő ellátása – is várat magára."
Csak, hogy jól értem e. Van egy VKF aki kénytelen a hivatalos HM lap interjújában elismerni, hogy egy 2010-ben meghirdetett program 2016-ban még mindig nem valósult meg. Ráadásul egy olyan program amit kb. négy sornyi stadion szék árából ki lehet hozni. És ezzel gyakorlatilag azt mondja, hogy nem is fog.
Úgy tudom, hogy volt egy VKF utasítás mely szerint minden altisztnek 2015 dec. 31-ig rendelkeznie kell alapfokú állami angol nyelvvizsgával. Rosszul tudom?
Amúgy ez azért érdekes mert ha valakinek a beosztása feltételei között nem szerepel a nyelvvizsga megléte felvet némi jogi aggályt ez a VKF utasítás. Mondom ezt úgy, hogy max egyetértek a szándékkal!
3,8-ból 0,8-at visz el a munkáltatói járulék. Érdekelne, hogy ugyanebből a feladatból mennyi lett az árbevétele a HM Ei Zrt-nek? Alapjáraton 10 milliárd fölé saccolom. Majd megkeresem a Zrt mérlegét. Eddig általában 40-45 milliárd volt az éves árbevétele, ha most 60 milliárdot hoz ki, az teljes egészében a kerítésépítéssel kapcsolatos plusz árbevétel, hiába akarja - mert akarja - a sorok közt elrejteni.
Csak 1540Ft a bruttó, ebből jönnek a levonások. Kellene még, hogy ezt 3500 (Hende) 4700 (Simicskó) 7000 (Benkő) főnek osztották ki. Ennek megfelelően olyan 100 ezer és 50 ezer körül jönne ki az egy főre jutó összeg a beavatkozás teljes idejére, 4 hónapra. Messze alatta van a takarítónőének, vagy a hómunkásénak. Mi lett a Hende által beígért 5000Ft/fő/nappal?
Tavaly összesen 1 947 774 túlórát rendeltek el a a Magyar Honvédség katonáinak és dolgozóinak, ami több mint 3,8 milliárd forintjába került a hadseregnek – derül ki abból a válaszlevélből, amit Simicskó István honvédelmi miniszter írt Harangozó Tamás képviselő kérdésére.
A csatolt táblázatból kiderült, hogy a túlórák száma szeptemberben ugrott meg, amikor a migrációs válság csúcsán a kormány lehetővé tette a honvédség bevetését is a határőrizet megerősítésére. Szeptemberben 307 ezer, októberben 430 ezer, novemberben pedig 362 ezer túlórát teljesítettek a honvédek és a honvédségi dolgozók.
Milyen esetleges fejlesztésekre ad lehetőséget a 2016-os költségvetés? Hogyan áll például a helikopter-beszerzések ügye?
A 2016-os esztendő költségvetési szempontból még nagyon nehéz év lesz. A helikopterekről kérdezett, ugyanakkor látnunk kell, hogy még a 2010-ben meghirdetett program befejezése – a katonák új, korszerű ruházattal és modern egyéni felszereléssel történő ellátása – is várat magára. Más területeken is van még mit pótolnunk. Persze elengedhetetlen szükség van a katonai helikopterekre is, így bízunk benne, hogy a beszerzésükről szóló döntés hamarosan megszületik.
Ilyet ma már nem nagyon tudsz példának hozni a MH-ben! (Mármint, hogy egy parancsnoki bosztásban lévő alezredesnek, vagy ezredesnek ne legyen legalább középfokú angol nyelvvizsgája, ugyanis az alezredesi rendfokozathoz kell egyetemi végzettség, ott pedig a diplomához előírás a minimum középfokú nyelvvizsga, ami a NKE-n elsődlegesen az angol!) Vagy ha igen, akkor hajrá! Mellesleg a MH jelenlegi "alakulat parancsnokai"-nak többsége pont ahhoz a korosztályhoz tartozik, akiknek még egykoron oroszul kellett tanulniuk és a többségüknek még lehetősége se volt, hogy iskolában tanuljon angolul, vagy ha igen, akkor általában nem nyelvvizsgakötelesen. Teljesen érthető, hogy az ő nyelvi oktatásukra a sereg pénzt és időt szentelt. Voltak olyanok (nem is kevesen) is, akik munka mellett tanulták a nyelvet. És ez ma, még a fiatalabb korosztálynál is bevett módszer. Nem csak a MH-ben, de a többi NATO-tagországban is!
Bocsánat, de nem erről beszéltem. Arról volt szó, hogy "korosztály". Nekem ebbe beletartozik nem csak a jelenlegi aktív tiszti és tiszthelyettesi állomány is! Beleértem a legénységi állományt és az esetlegesen mostanában tematikus "önkéntes alapkiképzendőket" is! A MH jelenlegi tiszti és tiszthelyettesi állománya nem áll rosszul angol nyelvtudásban, főleg ha mondjuk olyanokkal hasonlítjuk össze őket, mint az olaszok, franciák, stb. És persze vannak olyan NATO tagok is (nem angol anyanyelvűek!), ahol ezek a kategóriák sokkal jobban beszélik az english-t, mint a mieink!
Pontyosabban tagja volt az ISAF 10-12 fős tűzkoordinációs részlegének, annak egyik szekciójában dolgozott, részese volt pl olyan döntési folyamatnak, melynek eredményeként B2-esek teljes bombaterhükkel visszafordultak az államokba.
Olyan viszont van, aki a TELJES afgán fesztivál tűztámogatását irányította, beleértve az atajó-ról indított Tomahawkoktól kezdve a tüzérségen keresztül a B-52-ig bezárólag mindent.