Keresés

Részletes keresés

Karcsu Creative Commons License 1999.04.26 0 0 4
Egyszer hallottam, hogy a boszniai háború idején Kékestetőn valaki mért, és néha kb. másfél kilométerrel arrébb adta meg a helyét.
Lehetséges, hogy az amik szándékosan ennyire torz jeleket sugároztak?
Karcsú
Alfred Creative Commons License 1999.04.24 0 0 3
Prof:
Az is sokat dobna a használatán, ha végre itthon is működne a napi torzítást vissza számító rádió adó (nem tudom a szakkifejezést), amivel méteres pontosságuvá válna a mérés.
Előzmény: Prof (1)
jpmaster Creative Commons License 1999.04.24 0 0 2
Alfred!

GSP tudunk szerezni az itthoninál barátibb áron.
Garmin , Magellan, Lowrance, Eagle....
~200$+ kiegészitők ártol lehet kalkulálni.
Egyébként jo játékszer, vitassuk +.

Prof.
Milyened van?
JP

Előzmény: Alfred (0)
Prof Creative Commons License 1999.04.24 0 0 1
Szevasztok!

Bőbeszedű egy topic, az már biztos.
Egyszerű a képlet arra vonatkozólag, hogy kinek érdemes GPS-t vennie:
-- aki rendszeresen utazik olyan helyekre, ahol az eltévedés esélye elég nagy (például Afrika), és megfelelő referenciákkal (térképekkel, adatbázisokkal) rendelkezik a területről
-- olyan sportot űz, amelyben a tájékozódásnak kiemelt szerpe van (free-flight, terepfutás, túrázás, off-road, esetleg pecázás stb.)

A GPS marha jó dolog, én két éve használom teljes megelégedettséggel. Egyszer-kétszer kihúzott már a szarból, de volt úgy is (nem megfelelő referenciapontok miatt), hogy benne hagyott. Az a gond, hogy -- ellentétben például az Egyesült Államokkal -- kicsiny hazánkban nincs megfelelő pontosságú digitális térkép épeszű áron hozzáférhető formában. A DiMap -- többek között -- árulja a Magyar Honvédség 3D modelljére épülő digitális térképét, de darabját 800 ezer (!) forintos nettó áron (a teljes rendszer egyébként géppel, tokkal, vonóval 3 milliárd forint volt három éve). Enélkül nehéz ügy megfelelő tájékozódási pontokat rögzítei a GPS-be.
Megoldás persze az eredetileg térképes szoftverrel gyártott GPS, amelyet Alfred is akar. Csakhogy példul a GPS III-nak van pár gyerekbetegsége azon kívül, hogy rettenetesen jól néz ki és nagyon sokat tud: 4 ceruzaelemmel csupán 8 óra (!) az üzemideje, ugyanez a GPS II Plus (ami nekem van) kb. 15-20 óra. Elavultnak tekinthető a térképe, mert a USA térképészeti hivatalának 1988-as Magyarország térképét használja. Frissítés kizárva, a térkép információk a szoftver részei. Ja, és az ára: 150 rongy + áfa, szemben a GPS II+ kb. 90 rongy + sarc árával (amelyet egyébként kb. 85-90 ezer forintért már be lehet hozatni kintről).

Én azt ajánlom minden érdeklődőnek, hogy a Garmin GPS II Plus-t vegyen, esetleg valamelyik nagyobb Magellan-t, bár ezek egyrészt nem olyan pöpecek, mint a Garmin, másrészt sokkal nehezebben használhatók.

Amúgy ha kérdés van, nyugodtan zaklassatok!

Prof

Alfred Creative Commons License 1999.04.24 0 0 0
Karcsu:
Terepezők között egyre többnek van.
A műszaki fejlődéssel párhuzamosan zuhan az ára.
Én is szeretnék egy Garmin GPS III-at, de majd csak akkor, ha végre nem egy tizenöt évvel ezelőtti térkép lesz benne a szoftverében.
(Igazából semmi szükségem rá, de olyan jó lehet...)
Előzmény: Karcsu (-)
Karcsu Creative Commons License 1999.04.24 0 0 topiknyitó
Ti mit tudtok erről és a lehetséges felhasználásáról?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!