Keresés

Részletes keresés

donvito Creative Commons License 1999.05.11 0 0 66
Szeva Prof.

Tegnap este óta okosodtam egy kicsit és a következőket suttogták nekem a bölcs fejek:
Mivel nekem térképprogramm nem kell, csak pozicionálás, a fent említett bölcs agyak a DGPS funkciót ajánlották, ami ugyan havi 10,000 pénzzel növeli a költségemet, de párhuzamosan ezzel a pontosságomat is plusz/minusz 1 m-re emeli. A Garminak közül ezt mindegyik tudja, így nekem a GPS12-őt ajánlották, de nagy valószínőséggel még tapogatózok. Neked mi a véleményed erről? Talán a GPS12XL jobb lenne, ha az adatokat le tudnám menteni laptopra, vagy számitógépre, illetve ha magának a gps-nek a memóriája kibirna kismillió pontnak az adatait.

na csa

vito

u.i. Jól értettem, hogy te is forgalmazol Garmin cuccost? Ha igen akkor adjál valami kiinduló árajánlatott. Ja és a fenti árakat (nálad) fával értendő, vagy bruttósitandóak?

Előzmény: Prof (64)
Prof Creative Commons License 1999.05.10 0 0 65
Mijafranc!

Fu, vazze, az engem is érdekelne... Ha kész lesz, szójjál privát emilben... :->
Amúgy. Szerintem egy ilyenhez (hacsak nem valami komolyabb tükrös távcsövet akarsz preciziós motoros mozgatással) elegendő egy nagyjáboli helymeghatározás (kb. 1 km pontossággal), nagyon pontos vízszintezés és nagyonpontos (minimum fél vonás pontos) északi irány-meghatározás. A legtöbb általam ismert (pláne számítógépvezérlésű) teleszkópban úgyis van kalibrálási lehetőség (típusokat ne kérdezz, eleddig csak olvastam róluk).

Prof

U.k.: Private irjal egy mailt, legyszi, lenne pár kérdésem.

Előzmény: Mijafranc (62)
Prof Creative Commons License 1999.05.10 0 0 64
Szevasztok!

Te Vito, ez nem egyszerű, de nézzük.
- pontosság: polgári GPS-nél felejtsd el! NINCS olyan modell, amely ilyen pontosságot tudna. Szerencsés esetben kb. 15 méter, de semmiképp sem jobb. A gond az, hogy _sohasem_ tudhatod, mikor pontatlan a mérés.
- ár: Garmin GPS II Plus: kb. 85000 (nálam), Garmin GPS III kb. 180 ezer
- vízállóság: a legtöbb GPS (az összes Garmin) víz- és páraálló, a GPS III és az újabbak héliummal vannak töltve, ezen kívül 6 g nehézségi gyorsulást bírnak, leejtésre kicsit érzékenyek, de rázkódásra (autó, kerékpár stb.) nem.
- kézben hordozható: a polgári ún. "recreation" GPS-ek többsége hordozhato. Ami meg nem, az általában autós vagy hajózó GPS. Geodéziai mérésekhez használnak bőrőndnyi méretű GPS-t, de az csak statikus mérésre jó (mozgásra nem), viszont 10 cm alatti pontosságú.
- térkép: GPS III-ban például van, de minden GPS-nek van egy ún. térkép funkciója, amelynek lényege, hogy a kijelölt útvonalat (route), vagy a célállomás (goto) felé mutató egyenest, a környező referenciapontokat (waypoints), és a megtett utat mutatják. Ez is több a semminél. A térképes GPS-eket amúgy nem ajánlom, mert úgy zabálják az elemet, hogy na. Garmin GPS III 4 db full alkáli elemmel max. 8 óra, reálisan kb. 4-6. :-<

Szerintem nézz körül az interneten.
http://www.garmin.com
http://www.magellangps.com
vagy egyszerűen keress rá bármelyik keresőszerveren.

Magyar forgalmazók:
Garmin (rajtam kívül): SatSystem. Cím és telefon a Garmin honlapján.
Magellan: Tengerszem Sportban van (Dohány utca 32.)

Én a magam részéről a GPS II Plus-t ajánlom. Viszonylag olcsó, nagyon megbízható, kitartó, bár az általad igényelt pontosságot nem nyújtja (bár azt egyik sem). Én imádom.

Prof

Előzmény: donvito (63)
donvito Creative Commons License 1999.05.10 0 0 63
Sziasztok. Kéne nekem is egy GPS, de a következők az igényeim
- pontos (plusz-minusz) 5-10 méter, vagy alá. EZ A LEGFONTOSABB!
- ne legyen drága (netto 200-250 ezer, de lehet olcsóbb, monjuk egy GPSIIPlus)
- vízálló
- kézben hordozható
- nem muszáj, hogy térkép legyen benne, csak a poziciót adja meg, de ha belefér az árba akkor jöhet térkép is.

Mit tudtok ajánlani?
Kéne egypár forgalmazónak a címe, telefonszáma, meg ilyesmi, hogy tudjak érdeklődni.
Köszi a segítségetek.

vito

Mijafranc Creative Commons License 1999.05.10 0 0 62
Köszi Prof

A 1.5 m pontosság egy, a saját kertben építendő maszek kis csillagvizsgáló építéséhez kellene.Közben én is találtam valami megoldást exkollégák segítségével az Eötvös Loránd Geofizikai Intézetből.A (nem tudom milyen) gps-t kb 20 percig kell integráltatni, majd (azt hiszem) a Mérésügyi Hivatalhoz kerül, ahonnan 10 cm-es pontossággal kapnám meg az adatokat.Ez még egyeztetés alatt van (mármint hogyan és mennyiért), de megérdeklődöm hogy esetleg az aki utcáról esne be annak hogy lehet ezt megcsináltatni.(Ui ha esetleg ha egy t. Törzsasztalosnak is ilyen "mindennapos" mérésre lenne szüksége)

Előzmény: Prof (59)
Prof Creative Commons License 1999.05.08 0 0 61
T. Torban!

Egyiket sem ismerem, de...

1. A csatlakoztatás lehetősége csak akkor áll fenn, ha beszerezhető hozzá a két kütyüt összekötő kábel. Ha van ilyen gyárilag, akkor nincs gond.
2. Nagyon meg kell nézni, hogy a Psion GPS kiszolgálóprogramja (térkép?) milyen. Ami még ennél is fontosabb az az, hogy hogy képes a GPS-szel kommunikálni (hogy viszonyul a GPS saját protokolljához, illetőleg mennyire precízen követi az NMEA protokollt).

A Psion 5 most szerintem a legjobb PDA-k egyike a piacon, a Magellant én személy szeirnt nem igazán kedvelem, mert nekem nagyon nem állnak kézre, de tudásban nagyjából a Garminnal, Eagle-lel stb. egyeznek meg, mert a belük lényegében ugyanaz.
Ja! 3. Ha kocsiban akarod használni, nagyon meg kell nézni, hogy a Magellanra lehet-e külső antennát rakni (ha nem, akkor feleltsd el!).

Amúgy meg... Nézd meg a program doksiját, írd ki belőle a támogatott GPS-ek listáját, nézd meg, hogy melyikhez kapsz kábelt, aztán nézz körül a forgalmazóknál, hogy hol a legolcsóbb... Garanciális háttér sehol sincs, mindenki küldi ki Svájcba/Nagy-Britanniába...

Ez így segített? :-)

Prof

U.i.: For All! Ezt lessétek meg. http://www.magellangps.com/
Az eddigi legszebb GPS link... :-)

Előzmény: torban (60)
torban Creative Commons License 1999.05.07 0 0 60
T. Mindenki !

PSION 5-höz akarok GPS-t illeszteni. A bp-i PSION a Magellan XL 2000-t
ajánlja (csak ez van nekik?) Végig olvasva az eddigi beírásokat, kérdezem én:
- aki ismeri: milyen ez a kütyü?
- kinek van PSION 5-höz valamije? milyen?

Aki tud segítsen, köszi !

torban

Prof Creative Commons License 1999.05.07 0 0 59
Szevasztok!

Mijafranc!
Nehéz ügy. 1,5 méteres koordinátamérésre gyakorlatilag kizárólag geodéziai célokra lehet szükség. Nem tudom mire kell, de javaslom, hogy ha valamilyen lakott területről van szó, akkor egyszerűen menj be a földhivatalba, és kérd ki az adott terület különböző felbontású részletező térképeit (pár ezresed rá fog menni a másolásra). Azokról elvileg megszerezhető a szükséges információ.
Esetleg még azt lehet megtenni, hogy keresel valami ismerőst a földtani vagy a térképészeti intézettől, és megkéred (mondjuk egy nemtommi fejében), hogy méricskélje meg neked egy nyugodt szombat délután.

Prof

Előzmény: Mijafranc (58)
Mijafranc Creative Commons License 1999.05.07 0 0 58
T. Prof!

Inkább elméletileg érdeklődtem gps ügyben, ugyanis szeretnék 1.5 m-es abszolút hibával meghatározni egy helyet és azt hiszem _jóóval_ olcsóbb ha egy 10000-es EOVR térképről kimérem.(Csak valószínű hogy ezt a pontosságot nem tudom tartani). Mellesleg tud valaki olyan progit vagy vmit ajánlani ami erről (EOVR) lambda fi koordinátákra számol ?

Előzmény: Prof (51)
Prof Creative Commons License 1999.05.07 0 0 57
Karcsú!

OEM-mel sokkal egyszerűbb dolgozni, mint bármelyik előregyártott GPS-szel, merthogy ugye te írhatod meg hozzá a vezérlőszoftvert és a GUI-t. Persze hozzáértés is kell hozzá... (Meg nem lesz olyan dezájnos.)

A Garminok saját felállásban csak passzív tekercsantennát használnak. Esetleg azt tudom elképzelni, hogy valamelyik külső antennájuk aktív, de erre nincs utalás sehol (és még az áruk sem olyan).

Prof

Előzmény: Karcsu (53)
Prof Creative Commons License 1999.05.07 0 0 56
Sziasztok!

Anselmo! A felvetés igen elmés, de van vele pár gond. Először is az, hogy minden GPS koordináta-feldolgozó rendszere alapvetően valamilyen fokhálózatra épül, ezzel szemben a turistatérképek hálózata km-alapú (ráadásul méréseim szerint iszonyatosan pontatlan).
Namost. Ha egy kb. 20x20 km-es területet akarsz bejárni, akkor elvileg, nagyon hosszas és nagyon pontos számítások alapján meghatározható lenne, hogy pontosan milyen kiindulókoordinátákkal és milyen lépésközökkel kellene működnie a gridnek ahhoz, hogy többé-kevésbé igazodjon a térképhez. Csakhogy ez még nem minden, ugyanis az összes hasonló térképhez el kellene készíteni ugyanezt, és ugye ezt csak úgy lehet megoldani, ha állandóan átírogatod a User Grid adatait... :-(

Egy frappáns megoldás lenne. A honvédség publikus kézi térképeinek (kapható az Üllői út elején, a Mountexszel szemben) koordináta-rendszerét (tehát lényegében a „Magyar Grid”-et) kellene valahogy belepasszírozni a Garminokba (meg minden egyéb GPS-be). Ez kielégítő pontosságú, kb. 1 km-es négyzetekre bont fel mindent (jól látható a különbség a turistatérképek és a katonai térképek között ám!). Ehhez viszont sajna az kellene, hogy a Honvédség megtámadja a Garmint egy kb. 100 ezer darabos GPS megrendeléssel...

Esetleg akad alaki, aki pénzelné? :->

Mindettől függetlenül nekem az a véleményem, hogy egy megfelelően kalibrált, jó kiszolgálóprogrammal megtámogatott számítógépes adatbázis, plusz egy kielégítő pontosságú, referenciapontokkal felvértezett papírtérkép (turista, vagy esetleg a számítógépes printje vagy másolata) lenne a tökéletes megoldás túrázáshoz. Nekem ebből már csak a rendes PC-s térkép hiányzik, az viszont nagyon... :-(

Prof

Előzmény: Anselmo (55)
Anselmo Creative Commons License 1999.05.06 0 0 55
Hali!

Tanacsra volna szuksegem.
Van valami enyhe esely arra hogy a nalunk jaratos 1:40000-es turistaterkepeket, pontosabban az ezen levo racshalozatot hozzaillesszem egy Garmin 12-es Uer Grid-jehez? I
Mindenfele terkep datumok kellenenek hozza, es ezek szamomra nem ismertek. Lehet hogy nincsenek is es ezek a terkepek erre alkalmatlanok? Voltak probalkozasaim de ez egy 25 km-t atfogo terkepen 6-8 km eltereshez vezetett.

jpmaster Creative Commons License 1999.05.06 0 0 54
Prof!
offtc! (szolgálati közlemény)
Off Road
15 perc és megy a mél!
ontc

A Mag. Pioneer mint a neve is mutatja nagy csoportos ovisok játékszere (99$) a "Cheepewah" táborba villogni jó.
Pont arra, de az alapok +tanulására kiváló lehet egy gyereknek.
Állitólag hamarosan lessz Garmin III Plus !

JP

Előzmény: Prof (52)
Karcsu Creative Commons License 1999.05.06 0 0 53
OK.
Nekem egyébként Motorola OEM készülékekkel van tapasztalatom. Sajnos nem dolgoztam végfelhasználóknak való készülékkel. Kicsit más perspektívából látom a dolgot, nem az általatokból.

Kérdésem: A Garmin kézi vevők aktív antennát használnak? Mekkora nyereséggel/erősítéssel?

Karcsú

Előzmény: Prof (52)
Prof Creative Commons License 1999.05.06 0 0 52
Karcsú!

Figyu, egyelőre maradjunk annyiban, hogy no comment. Frissíteni kell az emlékezetemet, mert bizony megkophatott. Pár nap múlva majd visszatérünk a dologra, jó?

Prof

Előzmény: Karcsu (47)
Prof Creative Commons License 1999.05.06 0 0 51
Hali!

Mindenkit, akkicsit is komolyan gondolja a témát, erősen óva intek a Magellan Pioneer megvételétől. Nagyon rossz. Akkor már inkább egy használt Garmin 12.

Prof

Előzmény: Mijafranc (49)
Prof Creative Commons License 1999.05.06 0 0 50
JP!

Nem lelem!!!???

Prof

Előzmény: jpmaster (46)
Mijafranc Creative Commons License 1999.05.06 0 0 49
Hali

Macko,Dugesz
GPS = Gin plusz Sör, oszt fekvőhelyzetben sütnek rád a műhódak.

Mellesleg, a Conradban kapható egy GPS Pioneer (64.990 Ft), bár nem tudom hogy mit tud...

Karcsu Creative Commons License 1999.05.06 0 0 48
"Az Adrián mostanában biztos sokkal nagyobb a hiba, mint a Föld többi részén."
Nem.

"Egyébként pont emiatt, ha sok holdat látsz, kisebb az esélyed, hogy pontos an mutatja a helyed (elvileg lehet, hogy pont 3 olyan holdat fogsz ki, amelyikben nincs torzítás."
Nem.
Bizonyos vevőknél beállítható, hogy mely holdakat vegye figyelembe a hely meghatározásánál vagy explicit módon, vagy olymódon, hogy meghatározod, hogy mekkora kúpszögben lévő holdakat vegyen figyelembe (a zenit körül.)

Karcsú

Előzmény: Hampton (33)
Karcsu Creative Commons License 1999.05.06 0 0 47
Prof!

"Elvileg DGPS vevővel 10 m alá lehetne vinni a pontosságot, de ez még mindig csak relatív, mivel az SA úgyis elrontja."

Vagy nem egy dologról beszélünk, vagy nem érted a lényeget, már megbocsáss!

A differenciális helymeghatározásnak pont az a lényege, hogy az SA hatását kikompenzálja a mérésből. SA nélkül eleve 10 méter alatti a hiba.
A DGPS elv szerint a fix telepítésű vevő jeleit felhasználva, azt eljuttatva a mozgó vevőhöz, a mozgó vevő pillanatnyi képet szerez az SA aktuális torzító hatásáról, amit a saját számításai során figelembe vesz.
Az SA hatása mindenhol érzékelhető, de mindenhol más értéket mutat. Egy DGPS vevő (központ) jeleit kb. 50-100 km-es sugárban lehet felhaszálni. Ennél kisebb távolságban a DGPS vevők jelei erős korrelációt mutatnak (ez jelenti azt, hogy az SA hatása regionálisan hasonló (majdnem azonos)).
Ennél nagyobb távolságban az alapvevők jelei nem korrelálnak, ami azt jelenti, hogy az SA hatása nem azonos nagyobb távolságokban.

Egy vevő önmagában, csak mert DGPS vevőnek mondják, nem képes nagyobb pontosságot elérni, ahhoz egy megfelelő közelségben lévő referencia állomás is szükséges. A USCG ezeket a referencia jeleket sugározza. Nem véletlenül ebben a frekvencia tartományban! (300 kHz)

Karcsú

Előzmény: Prof (35)
jpmaster Creative Commons License 1999.05.05 0 0 46
Prof!
Keresd ki itt a tasztalban úgy 2 nappal ez előtt irtam, és olvass bele. :))
JP
Előzmény: Prof (45)
Prof Creative Commons License 1999.05.05 0 0 45
Sziasztok!

Big-B! Szóval, meggyött a válasz a Garmintól. A szoftver frissítés kizárólag 1-es nagyságrendű szoftververziók között lehetséges (tehát 3-asról 4-esre nem). Ehhez nagylelkűen felajánlják a cserét, amelynek ára 100 USD + 30 USD (posta). Rendes tőlük.

De ha 5-ös verziód van (amely nekem egy kicsit soknak tűnik), akkor nincs gond.

Az új fejlesztések (például az említett "Added support for multiple waypoint message processing." a referenciapontok csoportban való küldését teszik lehetővé PC-s környezetre.

Megkérdezzem a kábelt? Elvileg csinálni is lehet ám, nem is túl bonyolultan.

Hát, ennyit erről.

JP! Mivel nyomulsz off-roadban?

Prof

jpmaster Creative Commons License 1999.05.05 0 0 44
Szasztok!
Én ezekhez már nem értek, de lelkesen olvasom tudós "kollégáim" levelezését.
JP
Ps.:Off Road-ban jobb vagyok! :)
Big-B Creative Commons License 1999.05.05 0 0 43
Prof:

Még nem volt semmi probléma vele, ahogy emlékszem a 5.5x verzó van rajta. Kábelt meg szerzek, biztos kelleni fog még.

Tud valaki olyan térképészeti progit, amely az altimetrikai vonalaból képes 3D-s térképet generálni.

Prof Creative Commons License 1999.05.05 0 0 42
Big-B!

Ja, regisztrációs szám.
Noshát. Nélküle is megy, csak nem annyira királyul. Nincs meg nekem sem, ha valaki esetleg le tudná debug-olni, akkor sokat segítene...

Big-B! Van PC-Garmin kábeled? Mert akkor te is meg tudod csinálni a feltöltést!

Prof

Prof Creative Commons License 1999.05.05 0 0 41
Big-B!

Először is néz meg a verziószámot. Az alábbi frissítések vannak:
3.50 és 3.52 3.53-ra -- véletlen kikapcsolásokat szünteti meg
4.00 és 4.53 4.54-re -- Loran TD pozícióformátum, háttérvilágítás állíthatóság és valami olyan lehetőség, amely több referenciapont szerkesztését teszi lehetővé (még nem gyöttem rá, hogy mi az).
Kizárólag ezekről lehet frissíteni és csak a megadottakra, tehát nem lehet 3.50-ről 4.54-re frissíteni (bár ezt még megkérdezem).

Ha megfelel, akkor letöltöm a progit, elhozod a GPS-t, és feltöltjük (10 perc). Ha 3.50/3.52 verziójú szoftvered van, és nem tapasztaltad a véletlen kikapcsolást, akkor nem kell foglalkozni vele.

Prof

Előzmény: Big-B (38)
Big-B Creative Commons License 1999.05.05 0 0 40
Prof:

Az OziExplorerhez tudsz adni regisztrációs kulcsot? Anélkül nem az igazi a progi. Egyébként nagyon faja lenne.

dugesz Creative Commons License 1999.05.05 0 0 39
Ez a név a gypsit jelenti?= cigány?!
Big-B Creative Commons License 1999.05.05 0 0 38
Hogyan tudom Upgrade-olni a GARMIN GPS-12 szoftverét?
Big-B Creative Commons License 1999.05.05 0 0 37
Hogyan tudom Upgrade-olni a GARMIN GOPS-12-t?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!