Tiffán hordómintákról: hát tegnap a Présház kóstolón lemaradtunk erről; mert T. Zsolt ELFELEJTETT eljönni! Így maradt a bolt kínálata, ami szinte megegyezett a tavalyi sorral...
Volt itt vmi közös borozás tervezés nov. 27-re, abból lesz vmi???
Úgy látszik, arra felénk Baranyában keresik az emberek a kihívásokat, hiszen nem csak az alant említett pécsi csapat érintett tokaji ügyben, hanem a villányi Polgár Zoltán úr is, akinek egy időben még Szekszárdon is volt szőleje. Micsoda szervezést igényelhet egy ilyen birtok-portfolió! Minden tiszteletem Polgár úré, ennek ellenére igazat adok a közmondásnak az egy ülep és a sok ló összefüggésében . . . :))
borcsősz, Marcellus!
Köszi a felvilágosítást, valóban erről a tételről lehetett szó.
Időközben megnéztem a bortörvényt, és látom, hogy: "zárt területű borvidékről szőlőt, mustot és bort kiszállítani csak az illetékes hegyközségi tanács engedélyével szabad. Az engedélyezés a származási bizonyítvány része, melyen a házasítás nélküli palackozásra vagy a termék visszaszállítására kell nyilatkozni. Házasítás céljából történő kiszállítás esetén a borvidékre utaló elnevezés a tétel felhasználásával készített termék esetében tilos. A kiszállítási engedély egy példányát az OBI-nak meg kell küldeni."
Ennek fényében számomra igencsak érdekes a pécsi palackozás. Hacsak nem mádon készült el a cuvée, amit hordóban/tartályban átszállítottak Pécsre.
Nemrég én is kostoltam.Nekem olyannak tünt,hogy az alkotórészek nincsennek benne összeállva.Mintha minden külön külön lenne benne.És szerintem kicsit tolakodóan sok az a késői szüret "íz"
Most jut eszembe egy összeröffenési lehetőség:
november 30-án vasárnap este csendes borozás keretében pusztítunk el néhány palack Tiffán bort (köztük újborokat és hordómintákat is)
Egy vacsora is lesz mellé:
Menü:
1. Ízkíséret: falatkák libamáj, lazac és padlizsán krémmel…
2. Angol hátszín friss kecskesajttal töltve…
3. Kacsamell szeletkék Pinot Noir mártással
4. Wellington bélszín mediterrán burgonyával
5. Házi szilvás lepény
Az esti rendezvényt max 20-főre kalibráljuk. Eddig vagyunk 12-en.
Aki csatlakozna hívjon fel:
06 20 317 6165
Előfordulhat, hogy a Tokaj Classic Kft borát ittad. A cég Pécsi székhelyű, de Mádon van a Tokaji részleg. Az aszújuk szerintem fergetegesen jó!
Van/volt nekik egy szekszárdi boruk is és azon is rajta volt a cég logoja, hogy Tokaj Classic. Az emberek nem igazán értették, hogy Tokaji Vörösbor?
(De lehet, hogy nem erről a cégről van szó, de a paraméterek stimmelnek)
Sziasztok bortársak!
Már régen írtam ide (rendszeres olvsóként persze eddig is "közreműködtem", csak e-mailt nem bírtam küldeni még a közvélemény-kutatási felhívásra), de most ismét kérdésem van:
Az elmúlt napok egyikén az étkezés lezárásaként egy számomra ismeretlen édes tokaji borral kínáltak egy vendéglőben, ahová az IVV szállít (ezt a bort is), és a hónap ajánlata volt egyben (700 Ft/dl). A cimkéről olvasható paraméterek: Tokaji Cuvée 2000; késői szüret; furmint és hárslevelű. Az üveg nem a megszokott tokajisok valamelyike, hanem áttetsző, hosszú, vékony, egyenes, karcsúsított fazon, 0,5 l. És a slusszpoén - legalábbis számomra -, palackozva: PÉCS!
Szerintetek ez hogy jön össze a bortörvénnyel?
A bor egyébként - megítélésem szerint - fogyasztható volt, kissé soványka, illetve inkább diszkréten, nem túl tolakodón volt édes, érezhető volt benne mindkét szőlőfajta íze, de illatában inkább a hárslevelű dominált.
Szóval mit ihattam én? Főleg a Pécs-környéki csapat véleményére/hozzászólásaira lennék kiváncsi, bár ezt nem szánom provokációnak.;)
ma megjött a boltokba a beaujolais nouveau 2003.
rögtön két palackkal:
1. egy nagyon kommersz( mejjik bozsolé nem az???), de állították, hogy a bozsolé jelegzetes, és idén kiemelkedő banán aromája abban érződik legjobban. és igen! van felismerhető banánize!!
könnyű, friss gyümölcsös iszonyú jól iható!!!. 6pont
hozzá hegesztettem:
borsos-kardamonmagos pácolt hátszín gyorsan forgatva hagymás-almás mentaszósszal rokforttal, hozzá provenci füszeres vegyes zöldség-gyümölcssaláta málnaecettel
"..évjárathatások mérséklésére a fatest tömeggel.." No miről is van szó?
Ez aktív Sz.B.kutatói színvonal? Mindenesetre kiváncsi vagyok a folytatásra, bár tavaszig van időm.
Tiszteletem Szőlőéknek! pár kérdés a szüretetekkel kapcs: ez az erjedési idő gondolom átlagos; mert a 3 hét + 3 nap egy nov 1.-i szedésnél még be sem fejeződhetett, ugye? Hány nappal a szüret előtt nem eshet, h. teljesüljön az Áldozói megnev? (ezt akár 1 mm csepergés is "elveheti"?) Én azért szívesen látnék egy részletesebb adatsort, főleg a savakra vonatkozóan! (Ha Ti kiemelitek, h. 6 alatt nem volt akkor kezdek büszke lenni a saját 6,8as idei értékére!)
Ja, és pár hete már rugóztam a témán adott mustfokból hogy számoljátok ki az alkoholfokot? (Kaptam egy bortárstól táblázatot; de az nem fedi teljesen a Ti értékeiteket: 21,2MM -> 13,5 v/v)
Más: akit érdekel; Sopronban Bormarketing Konf. és Borászati Szakkiállítás dec. 4-6.
Zoliék, Borgyújtő koll. esetleg TF1? a kiállításon jelen lesznek a termelést, értékesítést kiszolgáló szakmák: dugó, palack, kapszola, hordó, tartály,! cimkekészítők-gyártók!, web-értékesítők!
Szerintem is nyugodtan nyisd meg a szakmai vitát, jobb az ilyen téma, mint a közelmúlt vicsorgásai...
"Maradjunk egyenlőre annál, hogy az aktívan asszimiláló lombfelületet kell összehozni a fürtsúly kg-mal és tekintettel az évjárathatások mérséklésére a fatest tömeggel."
Mi a helyes arány? 90-60-90 ? :)
A következőre kérnék minden topiklátogatót (AZ AKTÍV RÉSZTVEVŐKET IS!!!), hogy egy olvasottsági felmérés miatt küldjön egy! -akár üres - levelet a bortopic@freemail.hu címre.
A levélcímeket bizalmasan kezelem, 3. személy tudomására részemről nem jut!
Köszönettel: csite
Aki már küldött attól elnézést kérek, de a topik "pörgése" miatt kb. 1 hétig naponta egyszer beteszem ezt a szöveget
--------------------------------------------------
Napi statisztika:
aktív résztvevő: 29fő (62%)
passzív résztvevő: 18fő (38%)
összes résztvevő: 47fő (100%)
--------------------------------------------------
Érdekes... ezek szerint neked is a nebbiolo jön be jobban (mert az általad említett nevek ennek a fajtának a termőhely szerint meghatározott borai). Az ott lévők közül a többségnek is ez volt a véleménye... (szinte csak én voltam, akinek a vendéglátónkkal - az Istituto Sperimentale Viticoltura igazgatója - egyetemben a Barbera tetszett jobban)
Szerintem egyszer ha azon a vidéken jársz, érdemes meglátogatni. Gyönyörű a környezet (hiszen abból megőriztek lehetőleg mindent az eredeti állaptában) és profi (szó szerinti) kostoltatójuk van.
Beszámolóval kapcs. viszont szükségem lenne csite mester segítségére is majd... :o)
Ha van igény e témakörben gondolatcserére, szívesen vállalunk egy vitaindító hozzászólást. Csak attól tartunk, hogy ez a topic többsége számára unalmas téma lenne.
ez sértés?!?!?!
erről szól a topik! tessék mindent leírni, megvitatni, elmondani!
A következőre kérnék minden topiklátogatót (AZ AKTÍV RÉSZTVEVŐKET IS!!!), hogy egy olvasottsági felmérés miatt küldjön egy! -akár üres - levelet a bortopic@freemail.hu címre.
A levélcímeket bizalmasan kezelem, 3. személy tudomására részemről nem jut!
Köszönettel: csite
Aki már küldött attól elnézést kérek, de a topik "pörgése" miatt kb. 1 hétig naponta egyszer beteszem ezt a szöveget
--------------------------------------------------
Napi statisztika:
aktív résztvevő: 29fő (64%)
passzív résztvevő: 16fő (36%)
összes résztvevő: 45fő (100%)
--------------------------------------------------
Fontanafreddát kóstoltam a várban (több boruk is volt), nekem a Barolo és a Barbaresco jött be nagyon, de állítólag ezek a legjobb és legdrágább boraik (némi szerencsével viszonylag olcsón tudtam kóstolni ennek ellenére, és egy felbontott üveg Barbarescót még meg is kaptam, mivel jól elbeszélgettünk az olasz tulajjal, zárás után még vagy egy órányit).
A Barbera és a Dolcetto se volt rossz (emlékeim szerint, melyek már erősen kopnak).
A Muscat-nál tett "A Piac" megjegyzésemhez csak még annyit, hogy ezt a helyiek mondták... mármint azt, hogy kiváló minőséget adó fajta, ám a borával sok a macera, a piac mégsem akarja elismerni.
Mármint a szüreten kívül? :o)
Volt szerencsém a Magyar BorAkadémiával eltöltenem 1 hetet Olaszorszában, az Olasz BorAkadémia szervezésében. Jártunk Tirolban, majd átutaztunk Piemontba. Hosszú lenne ide beírni, mimindent kóstoltunk ott (az úton elfogyasztott itthoniakról nem is beszélve).
Talán a legemlékezetesebbek:
Tirol, Adige tartomány
St. Michele-i Agrártudományi Intézetben kóstolt Trentino Bianco 2002 és egy Moscato Giallo 2002 (Sárgamuskotály)
Megízlelhettük a helyi fajtát is, a Marzemino-t egy helyi szövetkezetnél... nekem szokatlan volt az íze. Fűszeres volt, de mellette nagyon lágy.
Voltunk a Letrari családi pincészetnél is. Az itt kóstolt 2002 Marzemino viszont a fűszerességét megőrizve, mégis összhangban volt a bor a többi "alkatrészével". Aki jó tiroli bort akar kóstolni, annak fölhívom a figyelmét az 1998 Ballistarius cuvée borra (összetevői: Cab. sauv. + Cab. Fr. + Merl. + Lagrein, ami egy helyi, könnyed vörös fajta)... viszont ez az árán is látszik... (16 €)
Piemont:
Ami erre a vidékre jellemző, hogy nagyon szeretik és büszkék az édes fehér Muskotály boraikra, amelyek többségükben frizzante típusúak (illetve spumante-k), gazdag illattal-zamattal, kellemesen üde… bár a helyiek lelkesedése miatt (ami érthető persze), de nekünk mégis kicsit sok volt az édes borból (és így van ezzel A Piac is).
Vörösborok: a Dolcetto (ez a fajta neve és nem az édességre utaló jelző, hiszen ebből a szőlőfajtából száraz borok születnek). Engem nem győzött meg se pro se kontra.
a Nebbiolo egy lágy savú, mégis markáns ízű borfajta. Neve a ”köd, ködöcske” szóból ered, mert szereti a nagy hőmérsékletingadozást éjjel és nappal között, amikor is szürkületben nagy köd keletkezik.
Ám nekem a Barbera nyerte el a tetszésemet. Egy savas (olyannyira, hogy bizonyos évjáratokban még a helyiek elmondása szerint csökkenteni is kell a savakat a hosszú – ált. 2 éves - érlelés során), gyümölcsös, karakteres bor. A 2001, 2000 és 1999-es évjáratokban az időjárás kedvezett is a kiváló borok készítéséhez (meleg nyár, kevés csapadékkal)… (de azért akadt kivétel is.) Mindenesetre a Fontanafredda cégnél /ami jelenleg banki magántulajdon, de hajdanán II. Vittorio Emanuele királyi rangra nem emelhető utódai kezdték el itt a szőlész-borászkodást/ megkóstolt tételek, illetve a Cantina Terre Barolo szövetkezeti pincészet 2001-es Barbera d’Asti-ja volt a számomra a legemlékezetesebb.
Hát így is jó hosszú lettem... pedig még csak épp bele sem kaptam semmibe. De reményeim szerint olvashattok majd részletesebben, illetve többet is (fényképekkel) erről az útról, ha érdekel titeket... majd szólok hol/mikor.
”kicsi-szőlő” :o)
Hát nem tudom, de a viszkik többsége ugye alapból csavaros kupakú, ellenben az igazán minőségi viszkiket parafadugóval zárják (annyi trükkel, hogy ezek kézzel kiráncigálhatók, nem kell hozzájuk dugóhúzó).
Valami oka biztos van.