Minden, ami navigációs eszközökkel, és azokra telepített jogtiszta navigációs szoftverekkel kapcsolatos.
A warezolásnak, nem jogtiszta szoftverekre vonatkozó hozzászólásoknak ebben a topikban tiltás a következménye.
Szerintem azért ez ebben a formában még egy kicsit túlzás. Én úgy 1978-79-ből emlékszem nagyapám első SHARP számológépére, amely még a "hagyományos", tehát fénykibocsátó elven működő (most a hi-fi tornyok többségében használnak ilyet) kijelzővel rendelkezett. Viszonylag könnyű és nagyon robusztus volt, máig működőképes, csak egy kicsit macerás elemmel táplálni, mert ha bekapcsolva marad, úgy 2-3 nap után lemerül (4 db ceruzaelem).
Természetesen a fejlődés folyamatos. Az igazi gondot változatlanul az jelenti, hogy kicsiny hazánk pontos térképe egy kicsit drága (Grauss-Kruger, ha jól emlékszem, géppel együtt 3 milliárd, esetleg 300 millió forint). Ameddig nincs az amerikaihoz hasonló, TELJESEN INGYENES adatbázis, addig itt nem jön el a kánaán. Az is röhej, hogy magyarország teljes térképét 50000-es katonai térképekből két és fél millió forintért lehet összerakni. És akkor még se szkennelés, se kalibrálás se semmi.
A GPS-ek idővel természetesen igen okosak lesznek. Meg a GSM telefonok is, meg a karórák is, meg a mikrohullámú sütők is (már ma is lehet például a mikro kijelzőjén lévő színes LCD kijelzőn böngészni a Neten, vagy a hűtőgép ajtajába épített konzolon beütni, hogy épp mi fogyott ki). Talán egyszer még a zavaró jelet is elfelejthetjük. De ez még a jövő zenéje.
Prof:
Persze tudom, hogy Garminék szerint az M1-es Tatabányánál véget ér :-)
Én ebből a szempontból optimista vagyok, hihetetlen a fejlődés, roham tempóban nő a memória kapacitás, és csökken az előállítási költség. Néhány éve még elképzelhetetlen volt ez az egész...
Általános iskolás voltam, mikor a Papám hazahozta a munkahelyéről a számológépet. Tudta az összes alapműveletet, 8 vagy 10 helyiértéket mutatott, pici piros világító számokkal, vagy 3 centi vastag volt, 9V-os akkuról működött, és minden este tölteni kellett... Ez a nyolcvanas évek elején volt.
Nem fog. Egyrészt szerintem a mostani térképes GPS-ek ára úgy-ahogy reális. Még talán a GPS III Pilot ára is, ha valaki ki tudja használni a benne rejlő lehetőségeket (nemzetközi kisgépes repülőgép forgalom, esetleg privát röpködés az államokban).
A GPS III ára most nagyjából 180 ezer forint, de ez alá előreláthatólag nem fog menni, mert a technológia nem hagyja.
De van más baj is a dologgal. Nem tudom, láttál-e már ilyen készüléket testközelből, és végigpáztáztad-e egy adott rész térképét. Ha igen, akkor tudod, hogy ez egy viszonylag alapszintű, a nagyjából 5-8 ezer lakosnál többet számláló faluktól nagyobb településeket, és az azokhoz vezető legalább kétsávos utakat jelöli (hacsak nem pusztán egy egysávos vezet oda). A Garmin GPS III-ban például egy 1992-es térkép van, amelyen az M1 autópálya nem ér el Győrig.
Az, hogy erdőben ne tudj eltévedni, egy megfelelő GPS kiszolgáló szoftverrel, laptoppal és/vagy komoly előzetes felkészüléssel oldató meg.
Prof:
Mostanában többször is elkeveredtünk erdőben autóval, és arra jutottam, hogy várok addig, amig reális szintre csökken az ára a térképes-GPSnek, és veszek egy Garmint.
Hát, nem. Az Ozi Explorer című félig shareware program alkalmas bizonyos fokig hasonló feladatok ellátására, de alapvetően más környezetben.
Abban a kis kütyürüben az a nagyszerű, hogy nem kell hozzá PC, elég, ha rácsípteted a térképet, megadod a GPS-nek a viszonyítási pontokat (megadott szélességi és hosszúsági fokokat), aztán egyenként ráklikkelsz a kívánt referenciapontok helyeire.
A PC-s felhasználás azért más. Itt előbb beszkenneled a térképet, aztán kijelölsz rajta néhány (lehetőleg azért kettőnél több) viszonyítási pontot, és a számítógépen tervezgeted meg a pontok helyét és az útvonalat.
A szűk keresztmetszetet mindkét esetben az jelenti, hogy a magyar térképek zömén semmilyen (!), az alap fokhálózatra vonatkozó jelzés nincsen (még a katonaiakon is csak tájékoztató jelleggel), másrészt túlságosan nagy felbontásban (például 50 ezresnél pontosabb térképen) a zavaró jel mértéke már akkora lehet, hogy úgysem tudsz teljesen pontos útvonaltervet csinálni (például túrázáshoz).
DGPS-szel persze más a helyzet, de erről majd Vito többet ír.
Prof:
Arról a kiegészítőről, amiről a múltkor küldtem a képet, van már valami közelebbi információd?
Mivel volt itt olyan Tasztaltárs aki térképre akart jeleket vinni, lehet, hogy érdekes lenne.
Urak és Hölgyek (ha vannak)! Van egy eladó Garmin GPS II Plus vevő. Vadonat új, dobozos, teljes amerikai és a világra kiterjedő, a fővárosokat tartalmazó adatbázissal.
Az egyik,
Egy Garmin 12--em meg van gyozodve rola hogy ma 1980 oktober 10.-e van e errol a rogeszmelyerol nem birom lebeszelni. Nem talalok semmi olyan menupontot ahol ezt allitani lehetne. De ezzel meg tudnek elni, csak az erdekelne hogy ez mennyiben befolyasolja a keszulek mukodokepesseget.
Gondolok itt arra hogy nem a megfelelo muhoodakat keresei a nem megfelelo idoben.
A masik az hogy a "map datum" menupontban a "User datum" beallitasaihoz ert-e valaki es tud-e bovebb leirassal szolgalni.
Az erdekelne hogy milyen milyen geodetikus modellt es terkep parametereket kell beallitani ahhoz hogy a Magyarorszagon szeles korben elterjedt 1:40.000-es turistaterkepek gridjet hasznalni lehessen.
A "grid menu" beallitasat mar megoldottam.
Anselmo,
Aki (meg ) nem mondott le a turistaterkepekrol
jövő héten lesz egy rds-3000-es (később meg egy 5000).
még nem tudom mikor, még nem tudom hogyan, de lesz.
Ha majd a Balcsinál leszel - szivesen látlak. Csak ne hétköznap gyere
Nu, hat enyhen vulgaris kifejezessel elve az amerikai vedelmi miniszterium nyugodtan csinalhat nekem barmi extrat, amiert a kocsisoron extrat kell fizetni...
Miert? Harom honapja voltunk fent a Borzsonyben kirandulni GPS mer, adatok PC-be toltve, kesobb terkepkalibralashoz felhasznalva. Tegnap ejszaka megyunk megint, GPS bekapcs, nezem, hogy a Nogradi vasutallomas helyzetet 450 m-rel (!!!) odebb hatarozza meg. Mehettunk megint erzesre... :-( Amugy csak haromszor tevedtunk el, ebbol ketszer az idiota turistajelzesek (ritkasaga) miatt, harmadszor meg elneztem egy leagazast, es a lejtorol a 30. km vege fele mar nem volt visszaut... :-(
DGPS tema kezd vilaglani. Bar azt valtozatlanul fenntartom, hogy szerintem meresi pontossag megvasarlasa ide-vagy oda, a fent emlitett muintezmeny pontossag-redukalasa sajna benne kell legyen a pakliban (100 m pontatlansag barmikor).
NetShark! A mostani GPS-ek többsége ráköthetö a gépre. A Garminok biztos, a nagyobb Magellanok, az Eagle többségének ez nem okoz gondot.
Szerintem GPS vásárláskor három dologra kell figyelni:
-- tökéletesen megfeleljen a tudása az igényeidnek (referenciapontok száma, térkép, mérési pontosság stb.)
-- számodra könnyen kezelhető és egyszerűen áttekinthető legyen a menürendszere (nekem ilyenben a Garmin a „non plus ultra”)
-- minden szóbajöhető fényviszony mellett jól látható és könnyen leolvasható legyen a kijelzője.
Minden további csak extra, plusz pénzért.
Más.
Conrad katalógus. Garmin GPS III 224,900 (bruttó) pengő forint. Szerintem brutális, de többé-kevésbé reális. A leírás csont baromság, láthatólag idegen nyelvből fordította valami nagyon hozzá nem értő. Ugyanitt Magellan Pioneer 64990. Irreálisan sok.
En ugyan nem navigacios Trimble-lel dolgozom, hanem geodeziaival, de nehany kollegam hasznalt navigacios vevot autora, repulore szerelve es nagyon elegedettek voltak. A geodeziaban is az o vevoik (szerintem) a legmegbizhatobbak.
Mo.-n a Kerti's Kft forgalmazza oket, -> www.gps.hu (de ezt lehet, hogy tudod :)
Kéne nekem egy GPS, amit soros porton tudok kapcsolni egy számítógéphez. A GPS-t ki szeretném lógatni az ablakon, bízva abban, hogy lát egy pár holdat. Tudtok ajánlani márkát, típust, disztribútort (Budapesten)?
Rizo!
Ez mit jelent?
"milyen pontossagot vasarolsz a szolgaltatotol"
A szolgáltató eltérő referenciajeleket sugároz a különböző partnereinek?
Vagy arra gondolsz, hogy milyen dráva referencia vevőt vásárolok saját magamnak?
Sántít ez!
Salsa!
Idézet tőlem (május 4. 19:42)
"Mindazonáltal a differenciális mérés hatóköre kb max 100 km. Ahhoz, hogy használható DGPS hálózat működjön az országban legalább 15-20 DGPS vevőt kellene megfelelően elhelyezve működtetni. Ilyen hálózat még nincs sajnos."
Ez egy gyors becslés volt akkor, de nem százával gondoltam telepíteni a referencia vevőket. De ha belegondolok, és elfogadom a 100 km-es sugarat, akkor 8 db kellő pontosságot eredményezhet az ország egész területén.De azt hiszem, ez ügyben nem minket hallgatnak meg. :)
Keressétek fel ezt a helyet, érdemes:
http://www.cnde.iastate.edu/staff/swormley/gps/dgps.html
Itt van térkép és táblázat az amerikai DGPS hálózatról.
Na most talaltam meg a topicot... :)
Utana neztem/kerdeztem dolgoknak...
Alfred: Szerintem az en dolgozatom nincs on-line
Prof: Salsa-val egyetertve DGPS megfelelo pontossagu
Slager radio: Csak egy referencia vevojuk van, azt terjesztik orszagosan: Budapesttol tavolodva romlik a pontossag. (allitolag 1m/100km)
DGPS pontossag: az referncia jel + a vevo DGPS pontossaga: pl: 1m (referencia jel) + 2-5m (DGPS pontossag) = 3-6 m a valosagban. A referncia jel pontossaga pedig azon mulik milyen pontossagot vasarolsz a szolgaltatotol.
egyenlore ennyi.
Rizo
Szerintem nem kellene telepiteni "olyan" sok DGPS referencia vevot. Volt errol egy tanulmany (talan nem is egy), ami szerint 5-6 eleg lenne, hogy az egesz orszagot le lehessen fedni. Ez persze attol a bizonyos tavolsagtol fugg, amin a "zavarasok" allandoak. Egyesek szerint ez lehet 100 km is. De az biztos, hogy 10 alatt lenne a ref vevok szama.
Az rendben is lenne, hogy a Sláger Rádió sugározza, de egy korrekt szolgáltatáshoz nagyon sok DGPS referencia vevőt kellene telepíteni az országban és azok jeleit sugározni viszonylag lokálisan. Az URH sávra egy országos adóra telepíteni ezt a szolgáltatást egyetlen DGPS vevővel egyszerűen értelmetlen. (Talán Penc az a hely, aminek a DGPS jeleit sugározza.)
Prof.
Összekevered konzekvensen a DGPS vevőt a DGPS vevővel. :)
Az egyik olyan egy vevő, amely fix, ismert földrajzi koordinátákon van, speciálisan erre a célra kihegyezve. Ez a bázisállomás Ennek a vevőnek a korrekciós jeleit sugározzák szét (Sláger Rádió) a másik fajta DGPS vevőkhöz.
A másik DGPS vevő a Te kézi készüléked, amely képes arra, hogy feldolgozza ezeket a korrekciós jeleket. Erre nem minden készülék képes, és ráadásul azok a készülékek, amelyek képesek rá, azok sem tartalmazzák azt a dekódert, amely a DGPS szolgáltatás (Sláger Rádió) alapjeleit veszi.
A vevőd DGPS vevő, mert képes kezelni ezeket a korrekciós jeleket.
Amit Te néhány tízezer forintért meg akarsz vásárolni, mint DGPS vevőt, az ez a dekóder.
Well, elvileg igen :), de peldaul nem tudom hogy ki sugaroz DGPS adatokat Mo.-n es az mennyire megbizhato. En ugy tudom, hogy elegge gyerekcipoben jar a dolog. Szoval ha meg is veszed a kutyut, tutira kene tudni, hogy van aki szolgaltat DGPS adatot. Szerintem ilyen Mo.-n nincs meg. De talan valaki mas itt tud errol tobbet mondani. Elvileg igen, mukodne a dolog.
Amugy nem teljesen ertem ezt:
"ha van egy DGPS vételre is alkalmas vevőm (mondjuk konkrétan Garmin GPS II+), megveszem hozzá néhány tízezer forintért a DGPS vevőt"
Ha a Garmin GPS II+ veszi a DGPS vevot, akkor minek meg egy? Vagy valamit felreertek?
Akkor ezek szerint ha van egy DGPS vételre is alkalmas vevőm (mondjuk konkrétan Garmin GPS II+), megveszem hozzá néhány tízezer forintért a DGPS vevőt, kirakom az antennát, beállítom a cuccost, akkor minden körülmények között, a zavarás mértékétől és jellegétől függetlenük képes leszek nagyjából 1-5 méteres pontosságú navigációra és helymeghatározásra?
A Galileo-ról én is hallottam, de most egyelőre úgy tűnik, hogy a Navstar isznyú előretörése okán nem fognak sok tízmilliárd dollárt belefeccölni a dologba, csak hogy legyen egy európai rendszer is (amely korántsem biztos, hogy ugyanekkora sikert fog elérni). Meglátjuk.
A zavaras azert kell, hogy ha csak az amerikai GI tudja pontosan a helyet barhol a vilagban kello pontossaggal DGPS nelkul, de CSAK ok. Ha eppen a vilagnak azon a reszen maszkalnak, ahol nincs DGPS szolgaltato, akkor az egyszeru nem DGPS meressel is deci- illetve centimeter pontosan tudja azonnal a helyet, mivel az o muszere lekezeli a zavarast.
De azt nem akarjak, hogy barki mas is vehessen olyan muszert, ami erre kepes, kulonben mi lenne Amerikaval? :)
Amugy a DGPS nem csak a mesterseges zavarast kuszoboli, hanem az ionoszfera es troposzfera zavarasat is (persze csak kisebb tavolsagon, mondjuk 0-60 km-ig), mivel ilyen tavolsagon belul ezek a tenyezok allandonak tekinthetok. De azt hiszem ezt mar valaki irta. Ja es meg valami fontosat is ki kuszobol: a muhold orahibajat. Ez peldaul mindig benne van a DGPS nelkuli (hivatalosan: single point positioning) problemaban.
Ja meg erdekes lehet, hogy a GPS szo ahogy most hasznaljuk, az nem teljesen helyes, mert ez egy modszer neve. A helyes nev NAVSTAR. Ez azert lehet fontos, mert mar az oroszoknak is van egy hasonlo rendszeruk, ugy hivjak, hogy GLONASS (nem irom le cirillel :), amin raadasul nincs is zavaras (eddig). Es hogy Europa se maradjon ki a bulibol, ok is terveznek egyet, ugy hivjak, hogy GALILEO (ez azt hiszem nem rovidites :). A GLONASS-nak van nehany muholdja fenn (joval kevesebb, mint a NAVSTAR-nak), a GALILEO-nak azt hiszem meg nincs egy sem.
Ezt csak erdekessegkent irtam le, igazabol a GPS alatt mindenki az amerikai NAVSTART erti.
Ez eddig tiszta. Legalább egyértelműen leírtad a dolgot. Nekem azonban változatlanul az a bajom, hogy ha van DGPS, akkor mi a herótnak kell a zavarás, hiszen ha nagy pontosság kell, akkor úgyis ki tudod lőni. A korlátozás poénja válik köddé azzal, hogy egyből lehetőség lesz a feltörésre.
Sziasztok!
Regota olvasom az itt folyo beszelgetest es talan en is tudok valami okosat mondani, ui. reszben ez a szakmam.
Prof:
"Polgári (!) célú GPS-ekben (amelyeket boltban lehet kapni) bármilyen módszerrel megoldható-e _biztosan_ 5 m alatti mérési pontosságot produkálni?"
Na ez az amit nem lehet, ha "csak ugy" veszel egy egyszeru navigacios GPS vevot. Ehhez az kene, hogy olyat vegyel, ami kepes
venni egy DGPS szolgaltato adatait (roviden hasznalni a DGPS elonyeit). Amit Mo.-n a Slager Radio sugaroz (allitolag), de oszinten szolva ezzel kapcsolatban egy kisse szkeptikus vagyok, mert ez meg nagyon kezdetleges allapotban van (ahogy en tudom).
"Vagy akárhogy küzdünk, a tőlünk független SA akkor is bezavar, és mindig számítanunk kell a 0-100 m közötti direkt hibára?"
Ha nem a DGPS-t hasznalod es azonnal szukseged van a poziciodra (real-time), akkor az sajnos ez van.
Mindenkinek: a készülék elég ötletes. Egy clopboard-szerű mappa hátoldalára raktak rá egy kis szerkentyűt (rajztáblához hasonló renszerben), és mellékeltek hozzá egy hajszálkeresztes egeret. A térépet felcsípteted, megadod a térkép négy sarkának koordinátáit, aztán csak be kell nyomkodnod a megfelelő referenciapontokat. Iszonyú ötletes darab. Majd felteszem a képet is.