Keresés

Részletes keresés

Figyelget Creative Commons License 2015.07.10 0 0 111978
Az már pzitívum,ha itt kérdez valaki. Akkor már foglalkoztatja a dolog és nem csak "jóvanazúgy" alapon akarja csinálni. Az meg már szinte szokásos,hogy utólag van kérdezve...
Előzmény: zsorsz (111977)
zsorsz Creative Commons License 2015.07.10 0 0 111977

Valamit csak kellene olvasni,az alapokat legalább!!!......nem?:)

Előzmény: Figyelget (111974)
Figyelget Creative Commons License 2015.07.10 0 0 111976
Jogos,meg kell becsűlni a gyümőlcsöt,nem lehet pazarolni. Főleg a mai viszonyok (időjárás,ár)között. Ezért is érdemes tisztában lenni (vagy legalább próbálni)ezekkel a dolgokkal.
Előzmény: Pecabubus (111966)
Figyelget Creative Commons License 2015.07.10 0 0 111975
Őszinte válasz az eddig utolsónak feltett kérdésedre:
mindkettő.
Előzmény: t1szabcsi (111968)
Figyelget Creative Commons License 2015.07.10 0 0 111974
!!!! :-))
Előzmény: zsorsz (111973)
zsorsz Creative Commons License 2015.07.10 0 0 111973

A szellemi restség roszabb mint a testi tunyaság.:)

Előzmény: snapszmester (111972)
snapszmester Creative Commons License 2015.07.10 0 1 111972

1, 1.5% vagy kevesebb.

Ha el kellene venni biztos azt írták volna.

Előzmény: t1szabcsi (111968)
sörös100 Creative Commons License 2015.07.10 0 0 111971

sörös100 Creative Commons License 2015.07.10 0 0 111970

Az előbb lemaradt.

Előzmény: sörös100 (111969)
sörös100 Creative Commons License 2015.07.10 0 0 111969

Katasztrófa.

t1szabcsi Creative Commons License 2015.07.10 0 0 111968

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem:

Nemrég kaptam egy kisüsti pálinkafözőt. Tegnap meg is csináltam eletem első lepárlását. Azt szeretném töletek megkérdezni hogy az alszesz gyüjtésekor ne válasszak le előpárlatot, rézelejét? Utánna olvastam és mindenhol csak azt látom, hogy a kisüstis modszernél két lépcsőben meg a főzés elöször alszesz csüjtés, majd a második lépcsőben a szétválasztás elő, közép és utópárlatra. Csak arra gondoltam hogy ha ugyis fözöm az alszesz gyüjtéshez, gondolom az előpárlat ott is inkább metanolban és egyéb nem kellő anyagokban gazdag. Vagy rosszul gondolom? És ha érdemes akkor is leválasztani akkor mekkora mennyiséget?

 

A második főzésnél ha jol olvastam akkor 2-3% az előpárlat. Ha az első főzésnél is leveszek kb ennyit az hülyeség vagy pazarlás lenne?

Pecabubus Creative Commons License 2015.07.10 0 0 111967

"Annyi a különbség hogy nem lekokszol a cefre amikor felcsavarom a meleget kijövő ötvenes szeszfoknál, hanem karamellizálódik a vajon, szélesebb profilt adva így a középpárlat legvégének."

 

Elnézést kérek mindenkitől, itt már nagyon fáradt voltam és összekevertem a dolgokat: cefrefőzésről van szó, alszeszt nem választok el, cefrefőzés végén szoktam picit megemelni a hőmérsékletet hogy kihajtsam a lekvárságot, akkor tudna leégni. (Finomításnál természetesen nem vajazom ki az üstöt.)

Előzmény: Pecabubus (111960)
Pecabubus Creative Commons License 2015.07.10 0 0 111966

Épp csak beolajoztam egy papírzsepit és azzal kentem ki fényesre az üst alját a cefre beleöntése előtt. A cefre tetejére habzásgátlóként nem használtam külön sosem, tartottam tőle hogy sok aromát magába zár ha a cefre tetején van, ugyanúgy ahogy magába húzza a hagymát/fokhagymát stb.-t az olaj főzésnél. Persze lehet hogy csak túlokoskodás ez a részemről de évente egyszer terem gyümölcs és igyekszem nem túl merészen kísérletezni rajta.

Előzmény: Figyelget (111964)
vasbogre Creative Commons License 2015.07.10 0 1 111965

Tanulok, mert a tanulásba fektetett energia meghozza a gyümölcsét és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!

Előzmény: Pecabubus (111960)
Figyelget Creative Commons License 2015.07.10 0 0 111964
Köszi,hogy megosztottad a tapasztalatod. Mennyi olajat használtál a kikenéshez? Az nem lehet,hogy mást produkál amikor az olaj végig melegítve van az üst falán,mint amikor csak a cefre tetején ül?
Előzmény: Pecabubus (111960)
Figyelget Creative Commons License 2015.07.10 0 0 111963
" Inkább azt mondom minek az olaj ha van habzásgátló tisztán- az olajba is van azért jó "habzásgátlónak !"
Ez teljesen így van szerintem is,csak meglepődtem az olvasott problémán. Eddig úgy tudtam(tapasztaltam),hogy nem okoz semmi érzékelhető gondot. Sem ízben,sem illatban. Viszont ahol olvastam("valahol"),ott nem szoktak a levegőbe beszélni,ezért úgy gondoltam,érdemes ennek utána járni.Nehogy azon a filléres dolgon bukja el az emberfia.:-)
Előzmény: norris53 (111959)
sogi01 Creative Commons License 2015.07.10 0 0 111962

                                               vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (111943)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.07.10 0 0 111961

Nem tudom, milyen étolajat használsz, az enyém 100 % finomított napraforgóolaj. (Aldi sajátmárkás.)

 

De réges régen, egy messzi, messzi galaxisban gyárban finomítatlan napraforgóolajat használtunk habzásgátlónak. Az volt a legolcsóbb.

Előzmény: norris53 (111959)
Pecabubus Creative Commons License 2015.07.10 0 0 111960

Olaj, azt soha többé. :( Négy éve féltem hogy leég a cefre mert olyan sűrű volt, nekem meg tizedannyi fogalmam sem volt a pálinkafőzésről mint mostanában, pedig ez se sok. A vilmoskörte-pálinkámnak három teljes évig tartott amíg kiheverte az üst étolajas kikenését, addigra tűnt el a jellegzetes savanykás étolaj-szag belőle. Azt hittem hülyét kapok. Vártam. Az is igaz hogy az illékony illatok-aromák megőrződtek, most hogy ez az olaj miatt volt vagy amúgy is megmaradt volna ennyire, nem tudom mert nem volt kontrollcsoport, vilmos azóta meg sajnos ritkábban termett mint nem, megsértődhetett az étolajos kalandon (idén lesz sok, tele vannak a fák).

Habzásgátlónak ott a foamsol (ami tiszta E900, étolaj nélkül), az üstöt pedig vajazom, hajszálvékonyan. Alszeszben kivehető egy kicsi sütis-vajas illat, párlatban már alig érezhető. Annyi a különbség hogy nem lekokszol a cefre amikor felcsavarom a meleget kijövő ötvenes szeszfoknál, hanem karamellizálódik a vajon, szélesebb profilt adva így a középpárlat legvégének. Simán jól áll neki, beleillik harmonikusan, éppen az érzékelhetőségi határon lavírozva.

Előzmény: norris53 (111959)
norris53 Creative Commons License 2015.07.09 0 1 111959

Szerintem semmi gond az étolaj használatával - nekem még senki nem mondta hogy olajos szagú a pálinkám - üzleti fogás :-) is lehet :-) Pedig néhányan ittak már belőle !

 

Inkább azt mondom minek az olaj ha van habzásgátló tisztán- az olajba is van azért jó "habzásgátlónak !


""
Összetevők: finomított napraforgó étolaj, habzásgátló (E900)
A dimetil-polisziloxán (PDMS, E900) a legszélesebb körben használt szilícium alapú szerves polimer. Rendkívül sok területen alkalmazzák, a kontaktlencséktől kezdve orvosi műszereken, samponokon, síkosító olajokon keresztül egészen hőálló bevonatokig.

A dimetil-polisziloxán egy teljesen átlátszó, szobahőmérsékleten szilárd vegyület. Alig reakcióképes, nem mérgező, nem gyúlékony.""

De ha tévedek akkor cáfoljatok - én sem tudhatok mindent !

Előzmény: Figyelget (111958)
Figyelget Creative Commons License 2015.07.09 0 1 111958
Olvastam egy cikket "valahol", amiben felfigyeltem az étolaj,mint habzásgátló használatakor előforduló esetleges pálinkahiba forrásra. Arra lennék kíváncsi, hogy ez miben nyilvánul meg, milyen hibát okozhat? Eddig abban a hitben voltam, hogy nyugodtan lehet tenni a cefréhez,nem okoz semmi problémát.
Hurkafej Creative Commons License 2015.07.09 0 0 111957

Szia. Ajánlom, gondolkozz el esetleg egy keverőben, mert sok fejfájástól megkímélhet.

 

Én is 5.5kW zsámollyal főzök PB-ről. Simán ráteszem az üstöt, tehát a gyári magasságon használom. 50 liter cefre esetén 1 óra körül van a felfűtés, további 3-4 a csurgás.

A főzőm körül egy lemez hordó van, elvága, majd összecsavarozva. Nem a legdivatosabb, de a célnak jó. :)

 

A cefrefőzéshez kell egyébként több gáz, ott szinte végig mehet maximumon a zsámoly, míg a tisztázás felfűtése után 1cm-es láng is sokszor túl sok.

A tartalék palack a megoldás a főzésnél, akkor nem lesz baj. Most viszonylag "olcsó", 4000Ft körül lehet palackot cserélni.

 

Előzmény: Jozso27 (111945)
Jozso27 Creative Commons License 2015.07.09 0 0 111956

Nekem egy szimpla, eléggé vékony falu fazekom van (nem kukta). Láttad a zsámoly képét? neked olyanon áll meg? ( Nem merném arra rá állitani még ha meg is bírja :) ) Arra gondoltam téglából rakok ki neki körbe peremet és arra állitom a fazekat.

A leégést azért írtam mert már volt rá példa hogy oda kapja, de az lehet a hosszú főzéstől is. Van a fezékba egy kb 10cm magas leégésgátló talp,ami lyukacsos.

Szoknyának akkor próbáljam ki az üstházat?

 

Üdv.

Előzmény: hal65 (111951)
Csikky Creative Commons License 2015.07.09 0 0 111955

Köszi! :) 

Ma kipróbálom, mert hamarosan hátha kell főzni benne valamit.

 

Előzmény: Pecabubus (111954)
Pecabubus Creative Commons License 2015.07.09 0 0 111954

Ecetes-sós meleg vízzel és mosogatószivacs dörzsis részével.

Előzmény: Csikky (111953)
Csikky Creative Commons License 2015.07.09 0 0 111953

Sziasztok!

 

Biztos elhangzott már.... kérdésem lenne, hogy a réz kupolám lezöldült belsejét mivel tudnám eredeti pompájára visszaállitani? :)

 

Mindenváró Ádám Creative Commons License 2015.07.09 0 0 111952

Vedd ki a hőterelő lemezt. Én is próbáltam, de felesleges. Megduplázza a szükséges időt.

Előzmény: Jozso27 (111945)
hal65 Creative Commons License 2015.07.09 0 0 111951

"de ha közelebb raknám valószinűleg oda égne."

Nem égne oda. Minél gyengébb a fűtés, annál jobban odaég!

Egy jó (hőelosztós) üstben arra kéne törekedni, hogy intenzív tüzelés mellett, a cefre kezdjen FOROGNI az üstben. Ez csak akkor valósulhat meg, ha tényleg intenzív az a fűtés. Gondoljunk a húslevesre. Ha finoman főzzük, minden leül az aljára. Ha odapörkölünk neki, még a csirkeszárnyak is szinte "röpködnek" benne. Természetesen ennek megvannak a feltételei. Jól elerjedt cefre, megfelelő cefresűrűség, (hígság?) stb.

Aztán nem árt egy jól szabott leégésgátló sem az üstben. Ha ez mind megvan, lehet tolni neki a gázt, és élvezni a sebességet :))

Persze ez a dolog nehezen kivitelezhető mondjuk pl egy söröshordós, vagy egy "bojlerból" átalakított üsttel. Itt nincs hőelosztás, (csak odaégés) hacsak nincs duplikálva az alja.

Előzmény: Jozso27 (111947)
hal65 Creative Commons License 2015.07.09 0 0 111950

A zsámolyon nem áll meeeeg? Miért?

Nekem arra van téve az 50-es, és ha kell a 100-as üstöm is. Nincs közte semmilyen lemez.

Nem is értem hogy nem áll meg. Talán az üst alja gömbölyű?

Előzmény: Jozso27 (111947)
Törölt nick Creative Commons License 2015.07.09 0 0 111949

Így a meleg nagy részével a levegőt fűtöd csak :-(

 

Üstház fémlemezből a zsámoly+főző köré.

Amibe passzol a főző és a gázlángnak a felső harmada a meleg, azaz ne rakd túl közel az edényhez.

 

Az elv ilyesmi: http://www.kertiszerszamok.hu/images04/usthaz03_1243.jpg

A tűztérbe kerül a gázzsámoly...

 

Előzmény: Jozso27 (111945)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!