> Ha elmennétek egy hétre a vándortúra megoldást választanátok?
Szerintem igen... Nem hiszem, hogy található olyan bázis (Bp-en kívül), ahonnan emberi időn belül elérhető minden nap más szakasz...
Most a Mátrába három napra megyünk /három rövid (20-25km) szakasz lesz/ és kipróbáljuk :-)
Igaz, egyenlőre kis hátizsákkal sátor nélkül, de majd annak is eljön az ideje (csak melegedjen fel egy kicsit az idő)
Nem emlékszem, hogy erre utaltak volna. Az biztos, hogy a Kéktúra atlasz első helyszínelése után szereztek róla tudomást (gondolom örültek neki...), de a véglegesben (július) már az új út lesz.
Nekem ez a szakasz csak egy egésznapos vízfüggönyként maradt meg, végig esett. Tavaly jártam a Szelcepuszta - Jósvafő közti piroson, a völgy aljában. Szép szakasz, ajánlom azt is a figyelmetekbe!
Most éppen náluk lesz felfüggesztve a kék túra, a terv bicajozás Zalában és a Kis-Balaton köznyékén.
Már csak azt az Aggtelek környéki részt tervezzük, amelyet említettem. Nyáron szinte minden hétvégén evezünk, így a kék túrát csak ősszel folytatjuk.
A megváltozott útvonalat mikor fogják felfesteni, illetve a régi jeleket érvényteleníteni? Ha ez nem történik meg, akkor mi a jelenleg felfestett jelet követjük.
CsTom! Ha elmennétek egy hétre a vándortúra megoldást választanátok? Ez komolyan érdekel.
Hát, mint lejjebb olvastad, mi kicsinyt hanyagoltuk a kéket, de most a hosszú hétvégét egy rövid Mátrai túrára felhasználjuk. Ti merre jártok a hétvégén (illetve a jövő hét elején)?
Ez esetben nagy szerencsém, hogy nemrég megtettem azt a szakaszt. A Jósvafő - Lófej-forrás - Ménes-patak völgye szakasz volt a legszebb része a túrámnak! Bár ezt már leírtam... Sajnálom, hogy ezt a részt kihagyják. :-(
Ja, útvonalváltozás! Nem saját infó, szintén Zánkán esett róla szó.
Szóval az Aggteleki NP kicsit belekötött a Jósvafő-Derenk szakaszba. Az új útvonal a jelenlegi Jósvafő-Szelcepuszta közti piros sávtól DÉLRE halad a dombokon, aztán valahogy visszaér az eredeti útra.
Állítólag farkasok jelentek meg, de egyes rosszmájúak szerint ezzel az eltereléssel az egykori Horthy féle vadászterület szinte teljesen újraéled... És ezentúl a turisták sem zavarják a jó pénzt hozó vadászatokat a Nemzeti Park területén. Persze ez biztosan rosszmájuság, hiszen ki látott még olyat kis hazánkban, hogy védett területen vadászatokat tartanak a természetvédelem hallgatólagos tudtával...
"HOnnan vannak az információk? Ha van még, azt mondd meg, mi a helyzet a Bükk-atlasszal?"
A hétvégi Ifjúsági Turisztikai konferenciáról, Zánkán volt. Ott volt Berki Zoltán is, a Térképkertől. A Bükk atlaszról nem ejtett szót, gondolom babonából. Biztosan megpályázták azt is, hiszen fogyna rendesen...
Nagyon örülök a kék túra atlaszoknak. Biztosan jól jönne már most is a májusra tervezett túránkra. Konkrétan milyen információkat fog tartalmazni?
Volt szó korábban a topicban a futóról aki teljesítette a kék túrát, nem tudna valaki ezzel kapcsolatos cikket, riportot bevágni ide? Nagyonszívesen olvasnám.
A legkönnyebb részt (mivel Budapestiek vagyunk) - Dorog-Nógrád - már teljesítettük, most jönnek a távolabbi szakaszok. A térkép és a menetrendek tanulmányozása alapján jelenleg úgy tűnik, hogy nem működik az a bázisos módszer, amelyet korábban leírtam, tehát vándortúra. Most éppen azon igyekszünk, hogy minimalizáljuk a menetfelszerelést, gondolom a nagy csomag jelentősen lelassíthatja a haladást.
Én meg azóta jártam a Szabó Ervin könyvtárban, és megtaláltam a videókat a kölcsönözhetők között. :-)
Sajnos a kéktúrát kicsit hanyagoltuk, mert elmentünk kicsit Fertőtót kerülni bringával (pöpec volt, a viharos északi szélnek köszönhetően vízszintesen esett a hó az arcunkba. De a ruszti borok finomak), talán ezen a jó kis hosszú hétvégén tovább haladunk.
Kéktúra atlasz II. kötet (Hűvösvölgy-Hollóháza) - előreláthatólag júliusban jelenik meg.
Kéktúra atlasz I. kötet (Írottkő-Hűvösvölgy) - előreláthatólag karácsonyra jelenik meg.
A felcserélt sorszám nem elírás!
Berki Zoltánék (a kiadók) több hasonló turistaatlaszra is pályáznak a Széchényi-terv keretében. Remélem sikerül nekik, ez a kettő már biztos. Konkrét hegységeket nem említett.
Alföldi Kéktúra (szívem csücske): Az MTSZ készül az egységes igazolófüzet kiadására. Full színes térképekkel, amelyből láttam mintát - egész pöpec. Egy baj van vele - bár lehet hogy velem van a baj, hogy mindig mindennel van egy bajom - szóval, hogy a megyei szövetségek adatain alapul. Egészen pontosan a Békés megyeiek által korábban kiadott füzetben elég rossz adatok szerepeltek... Na meglátjuk. Ezt, mármint a füzetet jobb esetben nyár közepére ígérik.
Most már Fancsal szerepel a bélyegzőn.
Most jöttem az MTSZ-ből, rákérdeztem a fémbélyegzőkre. Azt mondták, hogy ha nem is olvasható, ők tudják, hogy mi van rajta. Kár, hogy nem volt nálam a füzetem, szívesen leteszteltem volna őket.
A Kéktúra bélyegzők hamisítása ellen a legjobb védekezést 1988-ban tapasztaltam.
Méra után (akkor még arra ment az út), Fancsal községben nem "Fancsal", hanem "Rodostó" volt a bélyegzőre írva. Ezt csak az igazolófüzetbe ütve vettem észre. A túravezető mondta is, hogy ez szándékos furfang.
Én úgy néztem, hogy mivel az Írottkő nehezen közelíthető meg, érdemes olyan túrát csinálni, amelyik az OKT és a DDK végét kapcsolja össze, két füzettel, lakott településről indulva. Ja, ez nem szállásajánlat volt. :-)
Ja hogy ez nem az Írjunk három szóban topik, bocsi. Mindazonáltal egy kéktúrázó felkészülhetne arra, hogy így május táján sátorban tölt egy-két éjszakát...
Minden nyáron egy 16 napos vándortúrán szoktunk résztvenni. Többek között a Kék-túrát is ilyen módon jártuk végig. Idén nyáron is lesz egy ilyen tábor, és erre a szervezők mindenkit szeretettel várnak.
A túra időpontja : 2001. Július 13-29.
A túra helyszine : Zala megye
A tervezett útvonal : Zalakomár - Nagybakónak - Orosztony - Szentpéterúr - Gyűrüs - Zalaegerszeg - Salomvár - Szilvágy - Lenti - Bázakerettye - Pusztaszentlászló - Sormás - Belezna - Surd - Nagykanizsa
A táv : kb. 300 km (naponta átlagban 20 km - egy pihenő nappal)
A szállás sport pályákon ill. iskolák udvarán szokott lenni sátorban (saját camping felszereléssel). A cuccot a táborhelyek között teherautó szállítja, tehát csak a napi dolgokat kell háton vinni. Az étkezésről mindenki maga gondoskodik.
A túra költsége naponta kb. 400 Ft (szervezés, szállás, csomag szállítás)
A túrán tetszőleges tartamban és bontásban lehet résztvenni.
Akit érdekel a dolog dobjon egy mail-t.
Igen, tudom, de a negyed órával korábbi HÉVvel is pont ugyanezt a buszt lehetett volna elérni. Késöbb meg már minek elindulni :-) Ha viszont lenne Pestről késöbb is busz, az iskolai (és egyéb) "felmegyünk Dobogókőre piknikezni" típusú társaságok -- valószínüleg -- nem kelnének fel ilyen korán, ilyeténformán lenne hely... Talán már említettem, hogy az év elején voltunk Indiában, és az ottani buszélményeim jutottak eszembe (ott ti. akkora a tömeg, hogy egy gombostűt TÉNYLEG nem lehet leejteni...)
"es addig taguljunk innet, mig nem kerulnek elo a szabadon engedett Rotweilerjei."
És akkor kerülne elő burnie kartárs kutyariasztója, amitől megkapnák a kutyusok a maguk epilepsziáját, az IFA-nak pedig hirtelen eltűnne valamennyi szelepe a kerekéből.
Ezt persze csak túlerőben érdemes megjátszani.
Korpadon 96-ban jartam utoljara, Ibafa felol kozelitettuk meg a romkozseget. Gyakorlatilag semmi nyomat nem talaltuk, viszont jott egy figura egy IFA-val, kozolte, hogy megvette az egesz teruletet, es addig taguljunk innet, mig nem kerulnek elo a szabadon engedett Rotweilerjei.
Tagultunk.
"Egy tűzrakóhely melletti fán megtaláltuk az acélpecsétet.
Különben hogy lehet egy ilyen pecsétből olvasható lenyomatot produkálni?"
Nagyon nehéz. Ennek az acélbélyegzőnek az a hátránya, hogy a betűk nem kiemelkedők, henem be vannak vésve (elég kezdetleges módon, fordított "S" betűvel).
Sokkal szebb lenne az eredmény, ha olyan bélyegzők lennének, mint a Postán vagy a MÁV-nál.