Egyébként igazatok van csörlő ügyben, tényleg nem feltétlen kell a csigának mozogni (de valaminek kell)
Tehát valóban a képen lévő Jeep akkor is kijön, ha a csörlője (vagy a kötél) 9000-et bír, de 18000 kell hozzá.( csak a fa bírja) Viszont a megtett útja feleződik a behúzott kötélhez képest, és itt van a kutya elásva (mint a sebváltó)
Ott a pont! Jómagam is elbambultam, hogy amikor magadat húzod fel, akkor te is mozogsz. Szóval:
- ha valaki a földön állva húz fel téged egy csigán keresztül, akkor semmi faxni, egy az egyben téged húz. Annyi kötelet kell megfogdosnia, amennyi az emelési magasság.
- ha te magadat húzod, akkor amikor _magadhoz képest_(!) egy métert húzol a másik ágon, akkor csak feleannyit emelkedsz. (0,5m emelkedés + 0,5m kötélhúzás a másik ágon a falhoz képest = 1méternyi kötél melletti elhaladás a másik ághoz képest). És így értelem szerint felakkora erővel kell húzni a kötelet, de kétszer olyan hosszan, hisz' magadhoz képest mind a két kötélágat végig kell fogdosnod.
Így bizony. De közelítsd meg inkább az elmozdulás oldalon,mert azt könnyebb elképzelni.
- az alant vázolt autó - a saját magára visszakötött kötélvéggel - ha 1 métert húz a csörlővel, akkor csak csak 0,5 métert fog közelíteni hozzá a csiga.
- viszont amikor magadat akarod felemelni a csigával, akkor 1 méternyi kötélhúzáshoz 1 méternyi emelkedés tartozik
Tegyük fel, hogy (a videón) az elakadt autó kihúzásához 10 N erő kell. Csiga nélkül a csörlőnek ennyit kell tudnia húzni. Csigával - a videón látható módon - elég 5 N-t tudnia.
Ha jól tévedek, ez fordítva is igaz: ha a csörlős autó akad el és a saját kihúzásához kell a 10 N, és a videón lévő elakadt autó helyén egy fa van s ahhoz van rögzítve a csiga, (ugyanígy kötve a kötelet) elég 5 N-t tudni a csörlőnek a szabaduláshoz.
Üdvözlet, esetleg valakit érdekel :Téli gumi garnitura 205/80 R 16 C jelzésű gumi 4 db Bf goodrich winterslalom,ha igen akkor keressen 06204888883 a gumik 2013 as amarok gyári kerekei.
Nemrég majd' egy hétig vitatkoztunk ezen lógós (értsd: alpinos :-) ) cimbikkel, hogy ha a magasban lévő csigán átvezetett kötél egyik vége a kezemben, másik vége a derekamra kötve, akkor a testsúlyom felének megfelelő (illetve annál végtelenül picivel több) erővel is fel tudom magam húzni vagy csak "teljes" erővel.
(Előző autóm egy F30-as Sport Line BMW volt. Valami szüretre kivonult a család apám szőlőjébe, kapu kétfelé nyílik, középen kis bütyük, amire rázár a két oldal. Bemegy apu elöl a Wartburggal, aztán keresztapám az öreg Audival, utána öcsém a hármas golffal, odaérek én is. Irdatlan zaj az ülésem alól.
Kiszállok: az egész autó kátrányozott préselt papírlapokkal van alul borítva, az egyiket feltépte félig az a kis bütyük, lóg a földig összegyűrve. Egy fűrészlappal fazonra igazítottam, aztán irány a szervíz: Mennyiért cserélik ki azt a kis papírt alul? 28e Ft az alkatrész, 17 500 Ft munkadíj. Nem kértem, így is lett eladva pár év múlva.)
Ilyenkor kell azt mondani, hogy eléd ugrott egy nyúl, megijedtél, elrántottad a kormányt, ezért kerültél bele a patakba, nádasba, mocsárba, siratófalra, stb. :)
Ez egy ördögi kőr. Ha nincs leburkolva az alja, akkor könnyen megsérülnek a nem teljesen véletlenül oda helyezett drága elemek. Ha le van burkolva, akkor meg nem tud a motor és a hajtáslánc levegőzni.
Egyébként pont a kényelem miatt ilyen sérülékenyek a terepjárók. A Definél a terepváltó, szinte az utastérben van, ennek az az ára, hogy elöl(sem) lehet elférni benne rendesen, viszont ha végig húzom az alját egy sziklán, igazából csak a koppanások hangja zavar, a hajtásláncnak kutya baja. Egy jó terepjáró megtervezésénél mindig a technika a szempont, a kényelem másodlagos.
A motorblokk alatt van egy műanyag lemez, meg némi szöszmösz anyag a kövek ellen, és ennyi.
Én nem is attól féltem, hanem a kipufogó dobja lóg le nagyon (gondolom, ez az ára, hogy ne legyen belül kardánalagút, bár inkább lenne) És sajnos pont ebben a dobban van a DPF, ami sajnos nem annyi péz, mint egy normál dob. De szerencsére nem ezen csücsült, hanem az első futómű segédvázán. (ha jól gondolom)
Le van burkolva valamivel a KIA alja? Én mindig attól félek, hogy leér és ott sérül valami, ha felhasaltam. Csak a Trailhawk változat van alulról páncélozva, az enyém nem.
Most a hét végén benéztem a kerekek mögé, nem volt semmi gond, a sár nagy része összeszáradt, és leesett, a fék munkahenger környékét kellett megtakarítani, meg a betéteket, mert azok alá került fűszállal vegyes sár belül, ezért nem fényesedett ki a tárcsa.
Meg a betét zörgésgátló lemezrugók fogták még jól a vegyes trutyit
Budapesti út vége-Sarjú utca. Az úttal nem is volt gond, de melette van egy füves rész, amire egy rézsűn lehet felmenni. Itt akartam próbálgatni, hogy megy fel a rézsüre ferdén. (ugye a rézsű végén kikönnyűl 2 átlós kerék, és azt akartam nézni, hogy az ESP, hogyan próbálja helyettesíteni a difizárat.
Szia, még valami eszembe jutott. Ha leveszed a kerekeket, akkor egy csavarhúzóval piszkáld ki a féktárcsa hűtőlukaiból a sarat, nagy valószínűséggel azok felteltek, nyáron lesz kínos, egy komolyabb fékezésnél nem lesz hűtés.
Egyébként lehet próbálkozni, csak érdemes mindig előtte 4x4-be betenni, hogy lendülettel tudjál átmenni az akadályon, ha kevés a két kerék hajtás, és megáll a szerkezet, kicsi az esély, hogy 4x4-ben elindul.
Legközelebb nem lesz nagyon hamar, mert most egy darabig óvatos duhaj leszek.
Azt nem tudom, hogy hogy? (bottal megszúrkálom a sarat? :-)
Neked mid van? Mert én már a Mazda első próbálkozása után a melőhelyem Unimogját láttam lelki szemeim előtt, mint egyetlen megmentőt. (szombat este nagy eséllyel lehet traktort találni :-)
Most Monoron lakom, de 17. kerületi voltam. Úgyhogy 20 perc alatt ott vagyok a 16.-ban ha kell :-)
Én ilyen "kicsit terepezek" dologra a repülőtér környékét szoktam használni, ott is akad néha meglepetés, de azért többnyire light-os. De ott sem voltam már régen.
Jó hír: még 6 nap és hosszabbodnak a nappalok... :-)
Ez volt az egyik fő oka a bosszúságnak, hogy nem előre tervezett Off road tura volt, csak beugrottam a város széli benzinkútra levegőt venni (kerékbe), oszt gondoltam fordulok egyet, már jártam ott, dőlésjelző tesztelés, miegymás. Így 5 perc alatt sikerült belerohadnom ebbe a lukba kb 16,30-kor, este fél-10 re szedtük ki, asszonyt csak, csak 6 kor hívtam, mert addig reménykedtem. (most válik :-()
Szerencsére közel lakom a helyhez.
Ami még pozitív tanulság a gyal. ásó, vontatókötél a kocsiban volt (azért haza kellett menni rendesért is végül)
Negatív még: kézilámpa nem volt nálam, azóta az is a kocsiban van.
Jim, Te nem 16. kerületi vagy? (mert hogyott esett az eset.)
Észnél kell lenni, nemrég vittem egy csapatot, egy felázott szántóföldek kötött futó földút felé kellett volna menni, de látszódott, hogy az előttem járó traktorok igen csak kivésték az utat. Én inkább kerülőutat kerestem, a többiek meg nem értették, hogy miért. Ha bemegyek száz métert és felhasal a kocsi, akkor a környéken nincs egy olyan hely, ahová ki lehet kötni a csörlőt, ilyen beakasztos bizbaszszal a puha agyagos földnél gyakorlatilag semmit nem lehet kezdeni, hátrafelé ezen a ragados úton nem igazán lehet kirántani, nincs lehetőség a vontató autónak annyira felgyorsulnia, hogy rántani tudjon, plusz ha még neadjisten leszakad a vonószem, akkor meg várhatsz tavaszig, amíg megszárad az út, vagy alkatrészenként kihordód az autót. Szakadt ki már ilyen akció közben tengelyem, gyakorlatilag mint egy közlekedési baleset, csak nagyon lassan történik, és egész idő alatt meg van az ember győződve, hogy most biztos sikerül kijutni, nyomasztó.
A sarat ki kell mosni, érdemes levenni a kerekeket, és úgy is, télen ha lesz hó, akkor só is, ha sólé benyomul a kasztnin lévő sárba, akkor az szép munkát végez.
Elakadtam a Kiával, de nem ám akárhogy. Belementem egy kis sáros komolytalannak tűnő átfolyásba egy füves részen.Szinte belezuttyantam, se előre nem vállalta, egy ismerősömnek van Fronterája, Ő, eljött, de nem bírtuk kihúzni. Ásót is elővettünk,meg keménypapírt, meg szőnyeget, stb. Na, ásás közben derült ki, hogy tökre felhasalt az autó, a kereket lehetett forgatni az ásóval. Az egész egy ilyen híg trutyiban volt,mint később kiderült, valamiillegalis szennyvíz csordogálás, miközben a többi részen a föld 5-7 cm vastagon fagyott volt (ásás közben láttuk) tehát gyakorlatilag, mintha egy lékbe estem volna az elejével, ezért nem bírta kihúzni sem a Frontera (mega füves talaj sem volt valami optimális neki.)
Végül már feladtuk, amikor másik ismerős ajánlotta, hogy Mazda pick-uppal megpróbáljuk.
Hátrafelé ez sem tudta kihúzni, előre meg még mélyebb volt a trutyi.
De a fő gond az volt, hogy csak mellettem lehetett elém menni, ezen a trutyin át, ezt meg a Fronterás nem merte bevállalni, én sem mertem kérni. Viszont a Mazdás megtette, és végül így előre kimozdult az autó, de így is csak rángatva, aztán kimászott.
Tanulságom, hogy egyedül nem szabad kockáztatni.
Kérdésem, hogy ilyenkor a féknyerget érdemes-e megnézni, ugyan mosogattam vasárnap délelőtt, de azóta sem fényesedik ki teljesen a fékező felület.
Vezeték szakadás nincs. Váltóban a kapcsoló reléje hallhatóan kapcsol, áram van. Vákuumcső egyáltalán nincs. Kapcsoláskor a első kihajtás kardán forog. Difi szuszogó motortérbe kivezetve, új hibaként nyomja rajta ki az olajat. Első kihajtás nincs, ellenben hibajelzés sem, egyszerűen 4x4 kapcsoláskor nem gyullad ki zölden a 4x4 lámpája és nincs is hajtás. Motor elindítása után pontosan 30 perccel (sebességtől és megtett úttól függetlenül) sárgán elkezd villognia 4x4 lámpa. Biztik jók és áram van. Ezek tükrében tipp, tapasztalat?
Ez nem off-roados kérdés, meg nem is terepjáróról van szó, de nem találok sehol ilyen topicot és szerintem Ti otthon lehettek a témában.
Lenne egy mini cooperem, eddig volt rajta plusz két hella lámpa a hűtőrácsnál, aztán betört, felpattant egy kavics, leszereltem, de a lámpa elektronikája maradt. Most vettem egy új párt. Van egy kapcsoló az utastérben, plusz egy fekete doboz a motorháztető alatt, amibe a kábelek mennek. A lámpák rá vannak kapcsolva a reflektorra. Akárhogy próbálom visszakötni nem akarnak működni, a biztosíték is jó. Viszont ma reggel be kellett bikázni a kocsit, este sem indult el. Műszerfal világít, lámpák világítanak, de indításnál kattog, tudom az aksi bedöglött, azt veszek holnap. De ez a lámpapár ugye az elektromosságot közvetlen az aksiról kapja, lehet ezért nem tudtam világításra bírni? Vagy mi lehet a gond szerintetek? A lámpát próbáltam más áramforrásról és működnek. Nem tudom mi lehet :/
Bocsi, hogy itt kérdezem, de a terepjárókon általában sok ilyen lámpa van és gondoltam hátha itt kapok választ :)
Ha van kp. difizár, és nincs zárva, akkor mehet aszfalton is.
Nekem telekjáró van (Kia Sportage), hátsó kuplunggal, az gyakorlatilag olyan, mint egy lezárt központi difi. Murvás földúton hallatszik is kanyarban, ahogy kapar a hátulja.
aszfalton meg vagy befeszül, és baja lesz, vagy csak a gumit eszi rendesen, nem próbálgatom én se.
Nekem egy picike lyuk volt a vákumcső kikapcsolós ágában, azért nem kapcsolta szét az agyat. A márkaszervízben először meg akarták magyarázni, hogy az így műxik jól. Csak arra nem tudtak válaszolni, hogy az első 3 èvben miért működött másképp :-)
Sosem felejtem el, egyszer ultem egy csavo mellett egy navarraban. Kiertunk egy betonplaccra. pontosabban az akkor epulo m0 betonpalyalyara. Benthagyta. Mondom nem kell kivenni? Aaaa nem, ugy is lesz meg sar. Erre mar szedte is ala csutkara. A kocsi lefulladt nagy nehezen, de kurva sokat kellett tolatni mire sikerult kivenni. Mondom ezert kerdeztem :D azt mondja igen, telen a vizes uton nehez is vele igy parkolni. me mondom vizes uton is bekapcsolja? Hat azt mondja azert van, nem?
ha kiertek az aszfaltra, ti azonnal kiveszitek 2wd-be? En meg kifordulni sem merek ha bent van az eleje. , mert befeszul.
Megfigyeltem mar, hogy rengetegen nem foglalkoznak ezzel, es siman benthagyjak, es meg furcsan is neznek ram, merthogy haa miert ne??? Dehogy feszul, mi feszulne?
Jó kérdések, passz. Nem gondolnám, hogy nagy baja van. Vákuumcsövet és vezetékeket megnézzük. Ezt a hibajelzést nem tudtam értelmezni. Miért pontosan 30 perccel az inditás után jelentkezik? Még jó, hogy nem a legnagyobb láp kellős közepén csücsülve akartam 4 kereket, mert addig ki nem derül, hogy gáz van!
Gyerekek, ezt el kell meséljem... mikor megjelent az új Hilux, vettem egyet. Az enyém volt az első az országban. Már van benne 33000 km. Ritkán valami koppan picit az elejében, de nem találják hogy mi. Mondom a szervizesnek, gyere megyünk egy kört. Kimentünk a pákozdi lőtérre, van egy gázló, kb 30-40 centi víz szokott benne lenni. Gondoltam most is annyi van..... Hát lemostam vele a tükör tetejét. Levert a víz rendesen, de a kocsinak semmi baja, még bentre sem került semmi.
Kormánystabilizátor vásárlás elött állok. Ki milyet használ? Az alany toyota lj70. Trail master-t találtam 32ért első körben. Ha van tapasztalat szivesen fogadom. Köszi
A harmadik út sorompóval zárva, de a másik kettő járható simán. Ezen kívül, ha figyelmesen hajtasz a 24-esen a Mátrán át, illetve Kékestető felé, csomó viszonylag jó állapotú es tiltás mentes erdészeti út van, szóval jó szórakozást!
Ezt a google térkép csak gyalogosnak hozza furcsa mód, de járható kocsival, nincs behajtani tilos tábla. Galyatető felől biztosan nincs. Még a streetview-ban is végig lehet menni rajta.
Szia! A Mátrában van két kis erdészeti út, igazából aszfaltos de elég vadregényes 20 éve aszfaltozott 1 sávos út hegyen völgyön. Megpróbálom a térképről kimásolni remélem sikerül:
vasárnap valami kellemes erdei környezetben terepjárózgatnánk egyet. nem off-road, csak a szép táj, erdő, valami látnivaló van valakinek ötlete, hogy hová érdemes menni? mondjuk 100 km-nél ne legyen messzebb (szigetszentmiklóstól)
Budaorson a viragpiacon bent van a baratomek gumis muhelye. Oda mehetsz nyugodtan, terepjaroznak, most vettek ok is uj gumikat a gepekre.
Ha esetleg erdekel,nekem van elado 4 db yoko geo at-m, pont egy eve vettem, de csak fel evet hasznaltam, mivel eladtam az automat, es az ujra meg kicsi. 245/70/16.
Pár hete vagyok egy 20 éves Landcruiser 90-es boldog tulaja.
Gumira lenne szükségem, az internet tele van hirdetésekkel, de gumi készleten nem nagyon van sehol. Se készleten, se rendelésre.
Tudtok ajánlani olyan gumis céget, ahol van is gumi?
Jó állapotú használt is érdekelne aszfalt-sár prioritásban, tehát valahol a BFG KM2 MT - Dynapro MT - Bighorn MT 764 minta környékén, nem túl extrém sárgumi ami azért valamennyire öntisztuló az iszapban.
265/70 r16 a gyári mérete, vagy lehetne nagyobb 33x10.5 r16 is.
Van egy első-hátsó lökhárítóm Td5 -höz gyári gallytörővel, egy újszerű kettőstömegű lendkerék valamint egy Warn XD9000 csörlőm, újra tekercselve, relék nélkül.
Keresek unimog 404 1 db 9x20 as felnit és egy jó kardános csörlőt.
Udv a topicnak! 2000-es evjaratu Hiluxra akarok a gyarinal kicsit nagyobb kerekeket. Jelenleg 205/80r16, 6x16-os felnin. 235/85 meg ramegy erre felnire? Elfer ez a kerek, vagy mar dorzsol valamit? Van valakinek barmi tapasztalata ezen a teren?
Az miért van, hogy rendszeresen - láthatóan szándékosan - főleg fakitermelés közelében keresztben az útra fektetve hol kisebb, hol nagyobb átmérőjű fák vannak?
Nem olyan akadály, ami a továbbjutást ellehetetlenítené, sokszor át lehet menni rajta autóval, néha le kell húzni az útról az akadályt.
Van olyan, hogy mindössze alkar vastagságú fák, több darab egymás végébe lefektetve a földre, hogy átérje az utat.
Olyan kérdésem lenne hogy van egy Wrangler TJ-m 3 sebességes automata váltóval és a problémám az lenne vele hogy kicseréltem az olajat és a szűrőt a váltóba és azóta kidobál egy szervíz jelet ami az lenne, hogy (nyomaték konverter szolenoid áramkör szakadás) és a nívópálcánál nagyobb fordulatnál vagy terhelésnél elkezdi kinyomni az olajat! Lehet esetleg hogy ezt csak a szolenoid miatt csinálja?
Mi a véleményetek, esetleg tapasztalatotok az ebayen kapható led bar -okról? Én egy kb. 60cm hosszúságút, kombinált (a közepén kis látószögű, a két szélén nagy látószögű optika van), papíron 280W -os verziót szeretnék venni. Esetleg ennek melegedésről, tartósságról, vízállóságról, esetleg fényerejéről tudnátok valami valós infóval szolgálni? Nyilván nem lesz pl. Rigid Industries minőség, de 1000$ helyett 60-70$...
Az szép. Most már tudom, miért tolatgatok/forgolódom telepen belül felezőben (agyzárás nélkül). Eddig azt hittem, azért, hogy megforgassam néha az olajat (illetve a vasakat az olajban) az első diffiben, de ezexerint azért is, nehogy így járjak. Jó tudni... :-)
Fater egyszer van egy bő évig nem kapcsolta be az elejét a Campo-nak, oszt' szépen szétrázódtak/verődtek benne az első féltengelyek, kukás lett mind a kettő. Szóval nem biztos, hogy megérte (c:
Nekem is szoktak ilyen ötletekkel jönni, hogy tegyem kapcsolhatóvá a közepét, így kímélem az elejét. A féltengely csukló 10 évet simán kibír, a difi szintúgy, a kardánt kell néha megzsírozni, illetve néhány évente kardánkeresztet cserélni pár ezer forintért. Viszont kétkerékkel egy csúszósabb úton egy közepes gázadásra letolja a kocsi a seggét az árokba. Igen, megéri.
Azokban a kocsik, amelyikben kapcsolható 4x4, azt el kell fogadni olyannak.
Ja, ott igen. Anno az összkerekes Swiftnél is jöttek, hogy van rajta szervízkapcsoló (aláfekve, szerszámmal :-) ), miért nem kapcsolom szèt s járok úgy. Ja, persze, merigen. :-)
"kapcsolható összkerék elvben jobb fogyasztást eredményez"
én ezt elvben sem nagyon értem, mert hiába kapcsolom ki az összkerékhajtást, a kerék (visszafelé) ugyanúgy meghajt minden mozgó-forgó kütyüt, ami az AWD része.
Én a 110-es Defivel kb 10 literes átlagfogyasztással eljárok, ha nagyon igyekszem, akkor le tudom tolni 8-ig. Kapcsolható 4x4-nél szerintem kb 05, - 1 litert lehetne spórolni, nekem megér ennyit, hogy télen úgy megyek a jeges - latyakos úton, mintha sínautóznék. Kiszámoltam egy terepjáró költségét, biztosítástól kezdve, a gumik, különböző alkatrészek élettartamát is beszámoltam, az üzemanyag költség kb. 1/3, és ez egy olcsó fenntartású kocsi, minimális értékvesztéssel. Offroad költségeket (csörlő, kötelek, stb.) nem is számoltam bele, az az 1 liter nem sokat dob a kasszán.
Az AWD-nál mindegyik kerék mindig kap hajtást, középen van egy differenciálmű, az osztja le a nyomatékot előre-hátra. Alapvetően egyszerű megoldás, télen, latyakban stabilan úton van a kocsi. Ha a difit zárod, akkor előre-hátra fixen megy a löket, plusz ha még van egy hátsó difizárad, akkor te vagy a király.
4WD - mindegyik kerék hajtható, de vagy kézzel kapcsolható a négy kerék, vagy elektrónika kapcsolja, mondjuk egy kuplingon keresztül.
A TLC, a Jeep, GMerciben, Nivában , Landykben az AWD rendszer üzemel általában, szerintem ez a legjobb általános célú megoldás. A kapcsolgatós az inkább szükség megoldás, jobban kímélve van az első hajtás, ha nincs rá szükség.
Ez a van felező, nincs felező annyiból jó kategorizálás, hogy egyértelműsíti a szándékot a gyártó részéről.
Oké, hogy "az igazi" terepjárónak van merev hídja meg létraalváza, de ezek ilyen vagy olyan okból kikopnak, és a hiányuk mellett is lehet bőven alkalmas egy gép reális körülmények között terepjárni.
De a SUV-okba sosem fognak felezőt tenni, mert csak megzavarná a tulajt, meg minek is - viszont ha valamibe beleteszik, jellemzően mérhető plusz költséggel, annak oka van.
Egyetem alatt egy nyáron a csepeli papírgyárban voltam "gyalogmunkás". Ott valaki megmutatta, hogy hogyan lehet a traktort (azzal húztak több pótkocsinyi fát) kulcs nélkül beindítani. Két pontot kellett rövidre zárni az oldalánál, egy mezei kapukulcs átérte.
Persze, egy délutánon ki is próbáltam. A rohadt traktor viszont sebességben volt és el is indult. Volt némi rohangálás utána, de időben felugrott rá valaki és visszahozta.
Akkor még nem volt jogosítványom semmire és biciklin kívül nem is vezettem még semmit.
(Épp ezért, mikor kiderült, hogy az öltözőszekrény kulcsa egyik-másik elektromos targoncát indítja, azt is végigpróbáltam egy garázstakarítás alkalmával. Mivel hátramenetben volt, fél négyzetméter vakolat leverésével megúsztam a dolgot, végülis legalább volt mit takarítani.)
Persze, tudom, hogy nem igazi terepjáró de én főleg a haspáncél hiánya miatt aggódok. Elakadástól amúgy nem.
Hétvégén is bementem a szántásba (tavasszal szántották, azóta por és némi gaz, apámé) - sima 4WD lock-kal lassult, de ezzel a hosszú egyessel és "sand" üzemmóddal szépen kiszedte magát még dombnak felfele is, utcai gumikon.
Bár addig nem fogok komoly dolgokat bevállalni vele, amíg valami terepes oktatásben nem részesülök.
Mert azt hiszem, ehhez is tanulni kell.
Motorozni sem a jogsi megszerzésekor tanultam meg, hanem a számtalan vezetéstechnikai tréningen, amikre az első években beneveztem.
A felező egy további kétfokozatú váltómű, ami minden, előtte lévő fokozatot (a rükvercet is!) rövidíti. Tehát egy extrém rövid egyes szart se ér helyette, már csak azért sem, mert sokszor terepen használunk mindenféle más felezett fokozatokat is, mint a félegy. Pl. hosszú egy helyett sokszor inkább fél-háromban indulunk neki valaminek, mert onnan van hova visszaváltani, ha nagyon muszáj.
Az meg a másik, hogy felezőnek hívják, de a legritkább esetben 2:1 az áttétele. Land Roverekben pl. 3,32:1 a "felező".
Valahol olvastam, hogy valamelyik autónak létezik egy igen rövid egyese, amit gyakorlatilag soha nem használunk, csak terepen. Egy ilyen valami (nevezzük feles fokozatnak) nem helyettesíti valamelyest a felezőt?
Mert gondolom a többi fokozatban már nincs akkora jelentősége a felezőnek, esetleg több fokozat nagyjából megegyezik a normál fokozatokkal. (pl.a 2. a felezős 4.-kel)
Az, hogy használhatóvá tedd, igazából mindennél zsebbenyúlós, évtizedek óta nem gyártanak úgy terepjárót, hogy tisztán terepre legyen optimalizálva.
A kérdés az, hogy racionális hozzányúlással (mittomén, némi futóműemelés, kicsit nagyobb MT-s gumi, ilyenek) terepképessé tehető-e, vagy nulláról újra kell gondolni az egészet?
És ha már olyan, mint a képen, akkor kell-e minden túra után cserélni az összes szilentet meg stabilizátort meg ilyesmit?
Azért lehet ezzel is szép dolgokat alkotni, de zsebbe kell nyúlni az átalakításhoz, illetve későbbiekben is kéri az alkatrészeket, de az OFF Road nem egyenlő a racionalitással. A piacon nem sok olyan autó maradt, amivel bátran neki lehet vágni a dzsindzsának átalakítás nélkül (Niva).
Nekem nincs,de neked lesz! Amit az alkatrészkatalógus robbantott ábráján az elsőhajtásról és felfüggesztésről látsz,azt rövid időn belül mind cserélni fogod...
Nemrég vettünk egy kiváló 2001. évjáratú X-trail -t. Durva terep gumit fogunk rá tenni, olyat, amit nem gyártanak gyári méretben. 215/65 R16 helyett feltennénk egy 235/70R16 gumit. Van valakinek a tapasztalata egy ekkora, 5cm -el nagyobb átmérőjű gumival?
Ezt Tie biztosan úgy oldaná meg, hogy lepáncélozza a V8-as elektromos szörnyet, mindenki jól jár, a vadászok lövöldözhetnek bátran, túrázni is lehet nyugodtan, mi kell ennél több.
Persze, az is egy külön novellànyi téma lehet, hogy egyáltalán - kresz és közl.tv. szempontjából - út-e az adott valami. Én most abból indultam ki, hogy egyèrtelműen az, mondjuk, mint amit másfèl hónapja ajànlottam jim32-nek Maglód "fölött".
"Én úgy gondolom, hogy a közúti közlekedés tilalmát közúti jelzőtáblákkal kell jelezni, a többit nyugodtan kenjék a hajukra."
Ja, jó lenne, ha így lenne. Ha magánút s le akarják zárni a közforgalom elől, tegyék meg: vagy kerítés s kapu, vagy a közl. törvényben pontosan le van írva, hogyan kell. Ha ezt nem tették, akkor kresz hatálya alá tartozó út, ott meg a kresztàbla a figyelembe veendő jelzés. Az pedig dosztmindegy, hogy föld- vagy aszfaltút.
Például elektromos járgányoknak teljesen megnyitnám a lezárt utakat.
Gondolj egy kicsit a "másik oldal"-ra is. Egy teljesen zajtalan ám gyorsan mozgó elektromos járgány mekkora balesetveszélyt jelent? Nem feltétlenül a gázolásra gondolok, hanem arra, hogy lövés leadása előtt meggyőződik a delikvens arról, hogy tiszta a célpont aztán ahogy görbül az ujja, bevilllan a képbe tie a legújabb V8-as elektromos range roverrel padlógázon...
A vadászidény intenzív része normális esetben szeptembertől január végéig tart. De pl. a kaszó zrt. fura ura még tavasszal is telebaszta az újságokat, hogy vadászat miatt az erdőlátogatás tilos.
Amúgy ki szokták táblázni de ez egy érdekes dolog, mert pl. az a szarházi csányi olyan utakat is lezár amiket nem lenne joga és ezt egy sajtpapírral jelzi az út mellett. Én úgy gondolom, hogy a közúti közlekedés tilalmát közúti jelzőtáblákkal kell jelezni, a többit nyugodtan kenjék a hajukra.
Ha erdőm, mezőm lenne nem hiszem, hogy zavarna, hogy császkálnak rajta. A vadakat sem hiszem, hogy nagyon zavarná, épp a minap ütött el a kék busz egy őzet a 17.-18. kerület határán a repülőteret övező erdő szélén. Ott, ahol 10 percenként felszáll egy repülő. Hangosan.
Persze, szemetelés zavarna, meg a rongálás is, de egy átlag terepmotoros vagy autós nem csinál ilyesmit.
Én láttam olyan quadot, amit vadászat miatt úgy alakítottak át, hogy kiegészítő kipufogót szereltek rá. Amikor elment mellettem, alig hallottam, hogy ott van.
Az lenne a megoldás, ha felállítanánk olyan sztenderdeket, például hangkibocsátást, sebesség, látogatási időszak, nyilván párzási időszakban, vagy mikor lövöldöznek, akkor ne (bár én az őzekkel vagyok:), de amúgy miért ne. A tiltásnak az a vége, hogy a normális túrázó kiszorul, az idióták nyélgázon ugyanúgy tolják.
én inkább ott látom a gondot, h hangosak és száguldoznak össze-vissza. A multkor majdnem letarolt az egyik quados egy egy piknikezö társaságot egy közeli tisztáson. mázlija volt, h nem kapták el, mert biztos kiherélték volna...
ezenkivül vannak állatok is, özek, sünik, nyulak, stb. ezeket sem kéne állandoan basztatni a hangos járgányokkal.
Ha nem dobál szét szemetet, akkor mi lenne? Engem például nem zavarna, ha valaki normális tempóban keresztülmegy a területemen. Az agyalágyult quadosok és terepmotorosok lezárás ellenére ugyanezt megteszik, az sem zavarna, ha nem rengene az erdő a kiherélt kipufogóik miatt. Például elektromos járgányoknak teljesen megnyitnám a lezárt utakat.
Azt meg tudja valaki mondani, hogy ezeket az erdőket/mezőket miért zárják le? Ha valaki orvul akar vadászni vagy fát lopni, az ettől még megteszi. És amúgy?
A francia Alpokban gyakorlatilag bárhova mehetsz, kivéve katonai terület és olyan speciális helyek, mint a Germanwings gép katasztrófájának helyszíne. Sőt, ott napnyugtától napkeltéig bárhol lehet ingyen kempingezni. Bárhol, a Mont Blanc tövében a hóban vagy épp egy zöld patakparton.
Tudnék még írni ugyanilyen gerinces dolgot egy másik erdészet részéről is, de mindegy...majd szétverik ezeket is aztán kiosztják a sleppnek mint a termőföldet.
Egyébként a mostani területünk egy részéről is kizárt bennünket az erdészet és kerek perec megmondták, hogy nem adnak kulcsot. Ekként járt a szomszéd társaság is.
Aztán meg közölték, hogy az elzárt részen lesz egy telepítés és jó lenne, ha bekerítenénk.
Általában nem lakat van a sorompókon de ha mégis, akkor "dobozolva", hogy ne lehessen hozzáférni.
Ez persze öngól, mert ha valami felháborodott arrajáró megtömi a kulcslyukat sárral neadjisten pillanatragasztóval, akkor az erdészek is vakarózhatnak egy ideig mire bejutnak.
A mi vadászterületünket nem védte senkitől csak az erdészetét. Ahol a területhatár volt, oda tették ki az erdészek a sorompót. A mi vadászterületünkre szabad bejárás lett volna ha a fakitermelő vállalkozó úr nem torlaszolja el az utat.
Ennek megfelelően még a hivatásos vadászunknak sem volt kulcsa.
Igen ismerős. Valamikor tavaly létesítetted (ha nem előtte) Jó az a görgős híd!
Idén nem nagyon voltam arra, nem akartam kötözködni senkivel, meg persze megtudtam a Katonadomb melletti hosszú sóderest is, nekem az is tökéletes, a kis tetőtartón hordott csónakomhoz.
elárulok egy titkot. nyugodtan bejöhecc, nem büntetnek meg. ugyanis a terület nem dunakeszié, hanem folyammedernek számit, igy a hajozáshoz tartozik. maximum a vizirendör büntethetne meg, de azok nem foglalkoznak ilyen marhaságokkal. ezt ismered? az enyim. )))
Meg kell kérdezni a közterületeseket, hogy erre a célra nincs-é valami bérletes/fizetős engedélyes megoldásuk. Ha van egy parányi üzleti érzékük, akkor van.
Jóvanna igazad van, a kresz tábláknál elég egyértelmű a helyzet, én elsősorban a fürödni tilos, és egyéb írott táblákra gondoltam, amiből én is tudnék vinni egyet pl. Fürdőhely felirattal.
Ha ne legyünk nagyon off, van a tábla előtt is egy lejárat a sóderosra, csak lehet, hogy a telekjáró autóm ezen felhasalna. Elvileg egyébként járhatónak tünik ilyen operett gépek számára is.
Nem ott lakom, csak ott szoktam letenni a kis csolnakomat korábban. Nem tudom, miért fájt ez az ottaniaknak. Tudom,, sok utánfutós is jár oda, ezt már korábban meg akarták akadályozni egy " Pótkocsival behajtani tilos" táblával, csak elfelejtették megnézni a Kresz-ben, hogy az mire is vonatkozik.
A Bükkben, amiket én láttam, azokon a sorompókon nem lakat van, hanem 12-es csavar valami fura egy oldalon lapolt hengeres fejjel, jó mélyen, hogy csak valami spéci "dugókulccsal" lehessen nyitni.
nekem van engedélyem ide. ha itt laksz a duna soron, akkor bemész a közterületesekhez, viszed a forgalmid és a lakcimkártyád, rögtön kiadják az engedélyed. )))
Egyébként megtörtént, hogy egyik irányból a favágók zárták le az utat, a másikból pedig a sorompó. Az erdész nagy morogva kijött a sorompókulcsal, hogy miért kell nekünk ide bemászkálni...jelzem, vadászni voltunk és sok-sok milliót fizetett a vadásztársaság minden évben az erdészetnek...
Megvigasztaltam, hogy ugyanennyi erővel haza is telefonálhattam volna egy motorfűrészért és akkor a favágók által az útra döntött tölgyből lemezipari rönk helyett tüzifa lett volna...nagyjából estig amikor úgyis ellopják...
Hasonlóan logikáztam én is. Több olyan úton is be lehet menni egy természetvédelmi területre, ahol nincs sorompó, így ott jó ötlet az érvelés, hogy nem sorompós úton jöttem be, de nem vagyok benne biztos, hogy mindenhová vezet nem sorompós út. Ezért kérdeztem.
Azért vagyok bizonytalan, mert ez kicsit olyan, mint, pl. ha én nyitva hagyom a kaput a saját házam udvarán, az attól még kapu, nem mehet csak úgy be rajta bárki. Attól tartok ezekkel a természetvédelmi sorompókkal is ez a helyzet.
Az a legnagyobb szívás, mikor egyik helyen nyitva a sorompó, bemegyek. Elmegyek X km-t majd az út másik végén zárva a sorompó.
Szerintem tovább mehetsz, ha nem tiltja semmilyen tábla. A természetvédelmi területen nem tilos járművel közlekedni. Általában közút, tehát azok a táblák érvényesek. Ha meg magánút, akkor azt kell kitáblázni. Ebből néha születnek furcsaságok. pl. régen Ibrány környéki Tisza parton sima behejtani tilos táblát tettek ki (mint az egyirányú utcánál) lefényképeztem, hogy ha gond van, akkor azt mondom, hogy én bentről jövök. De aztán nem került sor a magyarázkodásra. Fura dolgok ezek, mint a "Fürödni tilos!" táblák. Dunakeszin, most kitiltották az autókat a Duna sor egy részéről. Itt rendes tábla van (Minden jármű forgalma mindkét irányból tilos), de ott van hogy kivéve engedéllyel. De hogy milyen kitől, arról semmi. Egyszer, ha ihletem lesz, nyomtatok egy papírt, hogy " Engedély", oszt majd lobogtatom
Igyekeztem mindent elolvasni, de arra nem találtam választ, hogy természetvédelmi területen földúton haladva elérek egy sorompóhoz. Nyílván, ha zárva van, akkor vissza kell fordulnom.
De, ha nyitva van? Áthajthatok, tovább mehetek, vagy ezzel szabályt szegek?
javaslom, hogy lépj be ebbe a csoportba. Itt már mindenki csinált magának egy-két-sok komplett autot. Biztosan meg lehet beszélni a hozzád közelben lakoval, hogy elmenj hozzá és jol körbenézz, hogyan és mit lehet, vagy kell csinálni, hogy a 0-bol létrehozz egy müködö valamit.
Igen, feltehetően az lehet a 4WD low. Gondolom, akkor az nem klasszikus felező, hanem van egy nagyon rövid "mászó egyes", amit normál viszonyok között nem is használ az autó. (9-ből tellik :-))
(mint régen a teherautók, alapból 2-ben indultak, az 1. csak nagy rhelésnél, meg emelkedőn kell.)
Valamelyik autótipusnál már olvastam hasonlóról, én nagyon praktikusnak tartom, és így lehet élni felező nélkül. Kár, hogy nekem nincs, mert néhány helyen túl hosszú az egyes, a kuplung csúsztatás meg nem előny.
elméletileg igen. ez egy rendes út folytatása, csak az önkormányzat baszott rendbe tenni. Azt nem értem, hogy a terület védett, de közben van ott egy rakás családi ház, sajna újra már vagy 10 éve nem adnak ki engedélyt. a legutolsó ház után van ez a szakasz. Tulajdonképpen itt lehetne megfordulni, már ha volna olyan bátor bárki is, aki egy pici eső után odamerészkedne. Nyáron szárazságban olyan terepjáróval ahol nem baj, ha megkarcolódik az oldala, simán járható, persze így is van sár, de nem vészes.
elvihetlek oda. ha elötte esik az esö egy héten belül, nem biztos, hogy feljössz a lejtön. Az alján van a kicsike pocsoja, a lejtö kb 35-40 fok közti és cca 90m hosszu, a kerék vályu nyom kb 1m és a tükörig ér, persze középen joval alacsonyabb, a difi pont leér. Visegrádnál van a hegyekben, jo agyagos szakasz.
Most visszaolvasva találkoztam Jim 32 kérdéseivel.
szerintem az aut. 4 WD nem azt jelenti, hogy nem kell kiszállnod az autóból, hanem, ha az épp hajtott (első) kipörög, csak akkor kapcsol be a hátsó. Ez persze késéssel jár, ezért van a telekjárókon 4WD LOCK is általában.
Fentiek rendes terepjáróra lehet, hogy nem érvényesek.
"sokkal jobb és föleg olcsobb a kerékre felszerelhetö kötéltárcsa"
Hát nincs új a nap alatt, én ezt már 20 éve kiagyaltam, de aztán nem került sor a megvalósításra, pedig pár ezerből kijönne, nem úgy, mint a cikkben. (kisebb átmérővel még felező nélkül is működne) A difizár problémára azt gondoltam, hogy a kipörgő kerékre kell szerelni (persze csak, ha egyik van szar talajon) rövid távon akkor is segíthet.
Ez meg még egyszerűbb, de szerintem ehhez még fontosabb a kötélvezető, mert ha lecsúszik az abroncsról (pláne belül) akkor ember legyen a talpán, aki onnan letekeri.
Mondjuk szerintem ott is lehet hagyni a delikvenst, aztán hogy kézzel hogyan kapirgálja ki magát, mindenféle vezetési tudás nélkül... (ha tudna vezetni, nem megy be és igy nem is akad el) no az már csak megér annyit, hogy kicsit összesározza az öltönynadrágját és az ingét, nem?
ok, ha te mondod. Nekem eddig még sosem sikerült, pedig itt a duna parton hetente 3-4 xer is ki kell huzzak valami tengelyig elmerült bátor autost a soderböl.
Tegnap tekeregtünk picit a reptér körül, kb 100 méterre a 31R pálya vecsési végétől ott volt egy nagy fehér party-limuzin elakadva, beásta magát a homokba. Sajnos nem fotóztam le, de annyira szürreális látvány volt a kb 10 méteres fehér luxuslimó tengelyig a homokban, keresztbe az úton hogy még én is lefagytam. Felajánlottam, hogy kihúzom de sem elöl, sem hátul nincs rajta vonószem. Az utas nyilván vmelyik lovastanyára akarta vitetni magát, de rájött, hogy eltévesztette az utat a sofőr meg Y-ban akart megfordulni. Jött később egy csapat ember és kiásta.
illetve nem mindegyiken van, enyimen sincs, csak valami központi, de eddig nem volt szükségem sem csörlöre, sem difizárra. Pedig voltam már olyan sárban, ahol a motorháztetöig süllyedtem bele, de kijött. Mondjuk jo a gumim. Lentebb beraktam a képet, hogy milyen a vasam.
Általában a csörlökben van kuplung. ha nem birja, megcsuszik. saját magát nem égeti le, ettöl ne félj. ha másként nem, akkor belül elektronikusan le van védve tulterhelés ellen.
kb akkukábel vastagságu vezetékkel kell bekötni, ezt adnak a csörlökhöz és biztositékot is.
A gyártok tökéletesen tisztában vannak azzal a ténnyel, hogy minden felhasználo ki fogja probálni minél hamarabb, hogy mit bir az adott csörlö. Erre felkészülve nem adnak el olyat ami ripsz-ropsz tönkre tud menni.
Csörlö helyett szerintem sokkal jobb és föleg olcsobb a kerékre felszerelhetö kötéltárcsa kötéllel együtt. Az auto simán ki tudja magát igy huzni bárhonnan.
Amatőr vagyok, de nagyon ne oltsatok le, ha hülyeséget kérdezek, viszont pár infora szükségem lenne:
5000lbs csörlő autón tudom, hogy kicsi, mert mindenki azt mondja, hogy 8000lbs a minimum egy autóra, de
vegyünk mondjuk a példa kedvéért egy - ahogy írni szoktátok - hídig besüllyedt hosszú Patrolt:
1.kérdés: 4500-5000 lbs csörlővel neki állva menteni, a csörlő tönkre megy, eltörik a hajtóműve, vagy egyszerűen csak nem húzza ki az autót és kész?
2.kérdés: Ilyenkor a csörlő elektromos áramkörében leég, elég, elolvad valami?
3.kérdés: Ha 230A max áramot vesz fel az 5000lbs csörlő. Kell-e elé biztosíték, ha igen, akkor mekkora?
Olvastam valami 1,2x -es szabályt (tehát ~270A).
4.kérdés: Ez a biztosíték csak pl. kidörzsölt vezeték rövidzártól véd, vagy védi a csörlőt is? Máshogy feltéve a kérdést: a biztosíték csak az autót (akkut), vagy a csörlőt is védi? Illetve ha egy 230A-es biztosítékot építek be, az megvédi a csörlőt (max áramfelvétel 230A), hogy túlterhelődjön?
Én a lámpáimat kamionos webshopból rendeltem. Nagyon olcsók voltak, és még garancia is van rá. Az egyikkel volt gond, beázott, és azonnal kaptam egy másikat. ha jól emlékszem innen: kamionfelszereles.hu
Most is van fenn egy tök gagyi LED, ha gyujtást adok, akkor ég, ha ráteszem a világitást akkor elalszik. ja és van egy rejtett kapcsolo, azon be tudok kapcsolni bármilyen lámpát, a világitásoktol és a gyujtástol függetlenül bármikor. eddig hella szurofény volt rákötve, de valami nagyon gyüjtögetönek megtetszett a lámpák müanyag boritása persze a kerettel együtt... igy levettem öket. majd ezt az ivet fogom rákötni a delejre, ha megjön.
A haverom ugy elakadt augusztusban a tátrájával, hogy következö év februárban tudtuk kiszedni, addigra fagyott meg annyira a föld, hogy be tudtunk érte menni kotroval.
Egyszer egy volt kelléga akadt el egy John Deere 4730-assal. És nem csak simán elakadt, hanem szó szerint felhasalt vele, amiben az a szép teljesítmény, hogy annak 1800mm a hasmagassága! :-D
Jah, a terpjároban az a jo, hogy ott akad el az ember, ahol a madár sem jár. )))
Volt már részem olyanban, hogy lánctalpas is elakadt. Mondjuk akkor egy S3 csörös bányaplatos Tátrával akadtam el. Ejj de régi szép idök voltak azok. )))
A legnagyobb baj, hogy bár én nem kértem, van az elejében eszköz a sávtartó automatikához meg a ráfutásos balesetre figyelmeztetéshez.
Előbbi semmire sem jó (Mert ha tempomattal bekapcsolom és elengedem a kormányt, azonnal kiabál hogy fogjam a kormányt vezetés közben. Akkor meg minek?), utóbbi jó lett volna, ha van az előző autómban is de végülis megcsinálták azt is.
Ahha, én is addig motoroztam az Endurómmal (na jó, Simson Enduró volt :-) ), amíg kb. 25-tel száguldva át nem estem egy kutyàn, én vérezve sántikàltam, a kutya meg épen körberöhögött. Akkor eldöntöttem, hogy ha tehetem, kerülöm e 3B-s (Borul, Beázik, Bejönakutya) járműfajt. Ehhez persze hozzájárult, hogy elértem az autójogsi-kort. :-)
Azzal a Jeeppel ránézésre annyi a baj, hogy sérülèkeny az eleje.
Pár éve vettem egy KTM 990 Adventure-t, hogy majd én azzal a világból is ki tudok majd menni.
Első utam a repülőtér környékére vezetett (Ferihegy), a földúton előttem épp egy mentő küzdött az elemekkel, elesett ui egy motoros és a cross-csizma ellenére nyílt lábszártörése lett. Hát az egy rövid motorozás volt, vettem gyorsan egy cross-csizmát magamnak is. Aztán hibát hibára halmoztam: bekapcsolva felejtett ABS-sel lezúgtam valami köves patakmederben ezerrel, eltévedtem és kapával, kaszával meg fejszével integettek a helyiek, egyedül tekeregtem úttalan utakon. Többen szóltak, hogy ezt ne csináljam. Ne menjek egyedül, mert ha baj van, nincs segítség.
Hát csatlakoztam BIKE-R barátom terepezős csapatához (róla annyit, hogy jelenleg Szibériában van úton Magadan felé motorral). Vettem bütykös gumit a vasra és elmentem velük egy rövid gyakorló túrára. Egy darabig jól is ment, de aztán jött egy iszonyat sáros agyagos domboldal, ahonnan állóra fékezett kerekekkel csúsztam le, a mai napig nem tudom, hogy-hogy nem estem el. Szóltam BIKE-R-nek hogy a legközelebbi aszfaltos részen én hazaindulok mert halálközeli élményből ennyi elég is :-) És itt be is fejeztem a terepmotorozós karriert.
De azért vonz ez a sarazós-tökön-paszulyon átvágós világ úgyhogy lett a Jeep.... :-)
Nem kell elbonyolítani, kell kötél, ásó, még egy autó, meg néhány erős legény, illetve józanság, hogy az ember ne másszon be agyatlanul mindenhová. Ha meg ott a baj, akkor nem kell nekiállni nyüstölni a vasat, hanem segítséget kérni, akár a fórumon keresztül, utána mennek innét a népek, mint a keselyűk :)
Örülök, hogy teccccett. Elindultál egy végtelen lejtőn (vagy emelkedőn, nézőpont kérdése), csaxólok... :-)
Lájtos volt, hidd el. Utcai gumival gond nélkül megjártad (bár most valóban nagyon ki van mosva). :-)
Képzeld el ugyanezt egy olyan zuhé után/közben, mint ami a Nemesbük(k?) utcàt nemrég kétszer is megáldotta. :-) Kb. a 31-esről nem tudtàl volna felmászni a Haraszt-hegyre...
javaslom hogy vegyél trepnit, elfér a csomagtartoban, aztán jo áso sem ártana, de kell egy nagyon éles fejsze is, mert nem lehet mindenhol ásni, de ágakat, gallyakat leszelni lehet. az is jo ám a kerekek alá. Aztán majd egy jo csörlö sem ártana, persze nem kell megvenni a legdrágábbat, mert minek?
Ezért jók ezek az autók, bárhol lehet velük izgalmas terepet találni. A környéken lakom (Gyömrő), tudok pár helyet, ha gondolod, akkor mehetünk egy kört. Amúgy is szeretném felmérni a környéket ismét, egy jótékonysági túrának keresnék nem karcos útvonalat.
Indultunk Monorról Tetepuszta felé, hogy majd Mendén kimegyünk a 31-esre. Rögtön az elején, a "Strázsa-hegy" tövében egy 3-4 méteres siratófal tetején mély árok a traktorkerekeknek, középen meg nagy kupac kemény agyag. Kértem a feleségemet, hogy írányítson, de fogalma nem volt arról, hogy a kerekeket meg a kocsi alját nézze. Felmentem, hol az első kerék nem érte a talajt, hol a hátsó, még meg is álltam a billegő autóval, de átjutottam. Ezután eltévedtünk, 30 centis porban kavarogtunk össze-vissza, majd Péteri előtt kijutottunk az aszfaltra. Ezután mentünk a belinkelt földúthoz, nyomtattam térképet, kiszíneztem az útvonalat: Sülysáp sápi része volt a cél.
Na itt jött a lájtos kocsikázás. 90%-ban rendben volt az út, aztán volt rész, ahol több méteres kráter állta az utunkat, a vízmosások helyenként csak pár centi széles kis gerinceket hagytak az útból. Amikor az első ilyenről lecsúsztam, azt hittem, felborulunk, kapaszkodtunk mindketten a jobb első ajtóba, de nem borult fel, ment tovább. A térkép nem sokat ér, hiába google maps, ott is van bekötő, ahol nem jelöli és nincs is út, ahol szerinte van.
Ráadásul a térképen minden simának tűnik, itt meg olyan meredek emelkedők-lejtők voltak hogy azt hittem, sosem jutunk fel (utcai gumik vannak a kocsin). De vett minden akadályt. 10 percenként találtuk szembe magunkat olyan szituációval, hogy ki kellett szállni és megnézni, mik az esélyeink. Az egyik ilyet lefotóztuk. A képek csalnak: a lejtő meredek - nyilván ezért is van ilyen vízmosás - a bal kerék melletti árok 40-50 cm mély és ami a jobb kerék előtt húz ferdén keresztbe az csak annyira mély, hogy felakadjon a lökhárító (ment előttünk már arra valaki, de biztosan sokkal magasabb járművel.) Itt a megoldás végül az volt, hogy kézzel földet hordtam a jobb kerék előtti mélyedésbe (lapát vagy ásó nélkül többé nem indulok terepre) és amikor már elégnek tűnt átgurultam rajta. A bal keréknél lévő széle az útnak omladozott, félelmetes volt.
De az egész annyira jó volt, hogy bármikor, újra, mégegyszer!!! Köszönöm.
Köszönöm a jótanácsokat, igyekszem megfogadni. Az enyém alapból elsőkerekes és a hátsó kapcsolható hozzá, de amúgy értek mindent. Kinyomtatom magamnak amiket írtál :-)
Automata azt jelenti, hogy miután át, vagy bekapcsoltad a 4 kerék hajtást, azaz az elsöket, nem kell kiszálnod az autobol és az elsö kerékagynál kézzel áttekerni a körmöket és lefixálni, hogy elöl is hajtson. Ezt már automatikusan oldja meg a szerkezet. Régen ilyen nem volt, elég macerás volt a terepezés. )))
Na most 4 kerék hajtásnál lehetöleg kemény talajon, vagy aszfalt, beton, stb nem megyünk!!!
Mert befeszülhet a hajtáslánc kanyarodáskor és bármikor eltörhet valami, féltengely, kardán, fogaskerekek, bármi.
Igen drága mulatság lesz.
Operett terepjárokkal lehet, de azokkal viszont nem lehet terepezni. Valamit valamiért.
Télen hoban, jégen lehet használni, de száraz uton nem.
Ja, a fogyasztás is extrémen megnö 4 kerékhajtásnál. Persze kit érdekel, ha élvezünk, kerüljön amibe akar! )))
Tudom, h nem bántásbol irtad, enyim végin is ott a smile. Sajnos ez is tud jo sokat fogyasztni. Ha üresen megyek, akkor is berántj 9-10 litert. Gondolom a gumi minta sem mindegy. Viszont sokat járok laza talajon, illetve piszok nagy sárbn erdei talajon. Oda meg ez kell.
160? Na az számomra álom ezzel a döggel, ez jo h megy 120-al, de jo hosszu egyenes kell ehhez is. )))
Nem lehet, hogy valami olyasmi rendszer, mint az SX/újVitara alatt, hogy magától akar nyomatékot elosztani tárcsás tgkapcsolóval s ha nem zárod fixre (mert elfelejted vagy nem is lehet), terepen hamar melege lesz?
Nem is bántásból/támadásból írtam! Paraszt lévén pontosan tudom, hogy mire/miért jó egy pickup, és mire/miért nem.
Minden a kompromisszumról szól, neked mi a fontos, és ennek érdekében mi fölött vagy hajlandó szemet hunyni. Az enyém jobb terepjáró mint egy pickup, viszont nem tudom rá földobni a köbös tartályt, a vetőmagot, nem tudom elköltségelni, viszont beférünk heten (három gyerekülés nem viccel), kényelmesen utazik 160-at ha kellene (mondjuk sose kell :-) cserébe normál használatban is berántja 11-12 litert, a nagy súly miatt (2700 kg üresen) eszi a gumit/féket/futóművet... és így tovább.
Szóval kinek mi a fontos, a lényeg, hogy senki ne várjon olyat a gépétől, amire az nem való. Egy ML Merci jól elboldogul a hóban, porban, meg a lakókocsival, de soha nem volt terepjáró (mint ahogy az XC90 se, meg az X5 se), ezért nem is szabad sokat várni tőle.
"kb. 2 perc alatt nem engedte az összkerékhajtást, mert - gondolom - elmelegedett.."
a Haldexet annyira nem ismerem (tán valahogy hidraulikusan zár a fordulat különbségre), de amiről Te beszélsz az inkább a viszko kuplung lehet, ami nem bírja a melegedést.
A KIában, meg a BMW-kben is egy egyszerű többtárcsás kuplung (mint a motoroké) zárja a hátsót (elsőt) vagy aut. fordulatkülönbségre, vagy manuálisan.Ez nem szok elengedni.
Ps.: csak mert én a saját jólszituált SUVomból (LR Discovery3) indulok ki, és abban ha megfelelő helyre állítom az okostekerőt, meg nem felejtem el kinyomni a kipörgésgátlót, akkor pickupot reggelizik :-D
Mondjuk ebben van felező és rendes difizár középen+hátul, meg ezen felül a tudja ezt a fékezős machinálást is. De ha nem kapcsolom ki a kipörgésgátlót, akkor simán belefullad a sárba, mielőtt összesarazná a tetőt (c:
Operett összkerekes merci terepjároval haverom nem tud ott feljönni, ahol sima hátsokerék hajtással felmegy a nissan picup-om.
Sajna ebben sincs difizár, de eléggé extrém helyeken mentem már vele. Egyszer akadtam el, de végül sikerült kievickélnem a 60 cm-es sárbol. Mondjuk elég jo gumikkal járok.
Mondjuk úgy, hogy szoktam durva helyeken is járni, és nincs diffizáram.
És nem, nem mennél el ugyanott a Scudóval.
Természetesen van az a pont, ahol zár nélkül halott vagy, de ha van az autó alatt egy normális futómű (értsd: nem gyors kanyarokra hangolt, feszes személyautó-futómű), amivel a kerekek talajt érnek, ez azért elég extrém helyzetekben jön csak el.
Ezt így nem nagyon értem, hogy "rátenni a nyomatékot", de tudtommal az ESP megfékezi a kipörgő kereket, oszt "rámegy" a nyomaték az épp állóra. legalábbis remélem:-)
Ez az active drive low szerintem van az enyémben is. Erre azt mondja a videó közepén, hogy bármely kerékre képes külön is a maximális nyomatékot rátenni. Párszor még kimegyek vele a mezőre és veszek egy rendes terepjárót :-)
bocsi, hogy én is , mint telekjáró tulaj belevau, de szerintem nem is ez a legnagyobb gond.
a Haldex, vagy akármelyik kuplungos változat úgy működik, mint egy fixre zárt középső difi.
A gond inkább ott van, hogy se elől, se hátul nincs egy difizár, így egy első, meg egy hátsó ki tud pörögni, ami rézsűre ferdén felhajtásnál meg is történik. Nekem (Kia Sportage) ezt valamelyest próbálja kompenzálni az ESP, de nem az igazi. Gyakorlatilag ez ilyen jellegű akadályokat kivéve, eddig a Fiat Scudo (2WD)kisteherautóm is elment mindenhol, ahol ez.
Én nem is értem, miért nem tesznek a gyártók, (akár felárért) difizárat az autókba.
Nagyon sok szorult helyzetből kiszedné az autót, meg merem kockáztatni, hogy terepen ér annyit (ha nem többet) mint egy átlagos telekjáró összkerékhajtása.
Igazad van, tudom. Körbe műanyag alul, az alja nincs lepáncélozva sehol. A Trailhawk kivitel már terepesebb (jobb terepszögek, kicsit nagyobb hasmagasság, fémlemez védi alul a kényes részeket), de a lenti videóban is olyasmit mond a tesztelő, hogy "visible damage" nélkül szeretné megúszni :-)
A Trailhawk is tetszett volna, de mivel cégautó, ügyfelekhez is járok vele és már ez sem egy business like kivitel, így maradt a Limited kiadás.
Ezen a topicon még új vagyok, de mint egy Jeep Renegade újdosült tulajdonosa már majdnem off-roadosnak érzem magam :-)
Lelkesen keresgélek a neten, de nem találok olyan útvonalakat, ahol legálisan lehet egy kicsit terepen kirándulni. Totál amatőr vagyok, az autóm sem egy "igazi" terepjáró (9 fokozatú automata váltó, 4WD lock, lejtemenet vezérlő, sár, por, hó üzemmód van rajta) - de ettől még inkább plazaterepjáró mint igazi.
Viszont a Ferihegyi repülőtér körül, Nagytarcsa környékén, Gomba-Tetepuszta - Mende vonalon már próbálkoztam földúton és nagyon tetszett.
Van esetleg valakinek valami ötlete, merre lehetne ilyen utakra menni?
Monoron lakom, de ez mindegy, aszfalton is megy az autó :-)
Szerintem egy kategória, ahol a Yokoval elmentem, ott a másikkal is jöttek, ahol nem, ott a másik is megállt. A Yokohama puhább anyagból készül, jobban kopik, viszont télen sokkal stabilabb jégen és havon.
Közbenmeg eladóvá vállt a gépem. Igaz még nem hirdettem meg, de kiírom már ide, valaki minta keresett volna itt pickupot nemrég.
Mazda b2500, 2002.12 290000 km, uj kuplung, új jobbos féltengely, új terepváltólánc(gyári, 180000Ft), összes szilent, gömbfely új, kerékcsapágyak újak, segédirányítókar új, Ironman erősített laprugó(1éves), fékek újak, Van hozzá egy platódoboz(nem ázik), és pusszban 4db még jó Michelin latitud cross gumi.
Klimája jól működik, fényezése karcos, de shol sem rozsdás, az alváza sem. Plató ajtaját megtolattam, vettem rá eg újat, de azt is sikerült összebaxni, úgyhogy többet nem veszek rá :D 2 tonnás horog
Ha feltételezzük, hogy a munkahelymegvilágító-lámpa eredeti célja az, hogy az út mellett végzett munka közben láss, és azt is feltételezzük, hogy közben sötét van, valamint nem zárjuk ki, hogy ilyen munkát végezhetnek nem mindennapi méretű és alakú járművel is, akkor egész logikusnak tűnik, hogy nem baj, ha az is lát téged, aki nem a lámpáddal szemből közeledik.
Nekem most az SX-szen a ködlámpán van, a Jimny-n a tetőlàmpán (nem munkalàmpa volt, hanem távfényszóró) volt hasonló kapcsolás: refivel egyszerre - ki - önállóan (mármint helyzetjelzővel).
A busz tetejèn a refiket is így szerettem volna, de félreértés miatt ugyanúgy lettek bekötve, mint a többi (munkalámpa) a tetőn: helyzetjelző-függően. Ezzel így a 4 munkalàmpa teljesen szabàlyos, a 2 távfényszóró viszont nem egészen, elvileg csak a gyári refikkel együtt mehetne. Elhelyezésileg mind szabàlyos, mégis ebbe kötnek bele vizsgán, nem a bekötésbe. :-)
Nem. Jogszabály szerint csak akkor kapcsolható a munkalámpa, ha ég a helyzetjelző. Ha szabálykövetők akarunk lenni, a munkalámpa áramkört egy relével kell leválasztani, ha a helyzetjező megy, akkor meghúz a relé, ezután tudod kapcsolni a lámpákat. Jó nagy baromság, de én így látom a megoldást. Persze lehet ott egy kapcsoló valahol, ahol ezt a kört megkerülöd, ha vége az NKH-s bemutatónak....
Lószart, kell egy háromállású kapcsoló. 1-es állásban lámpa off. 2-es állásban lámpa on, ha a helyzetjelzőről jön áram (relé). 3-as állásban lámpa on, akármi van.
Tök egyszerű, be kell kötni egy relét, amit a helyzetjelző vezérel, ezen keresztül mehet a lámpák megtáplálása, illetve kell egy rejtett kapcsoló, amivel kikerülheted ezt a funkciót, utána jöhetnek az NKH-sok, csak a többi átalakítás miatt kell izgulni, amiből a magunkfajtának van bőven :)
Jelentsen, amíg korrekt módon, egy válaszlevéllel (mondjuk a jogszabály kopizásával, miszerint nem is kell legyen középső lámpa) el lehet intézni, addig nem érdekel, nem tudhatja minden Kovács2 tizedes a komplett KöHÉM6-ot és a többi kismillió jogszabályt, de mégis elvárható, hogy intézkedjen, ha valami kirívóan szabálytalant, veszélyeset gyanít. Csak ha tévedett, azt ne az autós szívja meg.
Ja, ez engem is érdekelne, itt is lehet ilyenkor "fellebbezni", papírokkal elintézni, ha egyértelműen nincs igaza az utcai nkh-snak, mint rendőrségi ügy esetében, vagy innen feltétlenül a vizsga a következő lépés?
Van valami anyagi felelőssége az útonállónak, vagy tényleg, szó szerint bármiért vizsgára küldhet, legfeljebb jót röhög(ne, ha megtudná) a markába?
Ilyen elven bármiért vizsgára küldhet, mert ő buta.
Már nem emléxem, miért, de egyszer, mikor az volt az indok, hogy majd a szab.sértési előadó eldönti, azt mondtam nekik, hogy ilyen elven akár azért is feljelenthet, mert mondjuk nincs középső lámpa, oszt majd a szab. sértési előadó eldönti.
Nekem az még az érdekes az egészben, hogy általában, ha nem értünk egyet a rend őrével, akkor azt mondom, hogy jelentsen fel, nem fogadom el az álláspontját. (ebből ált. az van, hogy nem teszi meg, nem szeret írni)
Ha mégis, akkor kiküldik a 30-50-akármennyi bírságot, amit megfellebbezek, aztán lesz tárgyalás. Legalábbis régebben így volt. ennél a vizsgára rendelésnél nincs jogorvoslati lehetőség? És, ha átmegy úgy ahogy van, akkor visszaadják a pénzt?
Hát, annyit elértek nálam a túlképzett embereid, hogy kinyomtattam s beraktam a forgalmiba az állásfoglalásaikat, miszerint lehetnek bárhol, nem kell letakarni és nem kell jóváhagyási jel.
(Arról is van amúgy, hogy ez utóbbi ellenére nem lehet bármit kinevezni s bekötni munkalámpának; másra jóváhagyott lámpa - pl. távfényszóró - nem funkcionálhat munkalámpaként, hiába annak a fénye lenne jó az adott munkához.)
De mondom nincsenek bekapcsolva, CE jelzes van mindegyiken, mi nem szabalyos?
Hivott egy kollegajat. Az oregnek lattam a szemen hogy nem akar baszogatni, plane miutan mondtam hogy En is dolgozok kozuton, de voltak vagy 30an, nem akart kitunni.
Aztan kitalaltak hogy szabalyos, ha le vannak takarva. Jo, mondom akkor huzok mindegyikre egy zoknit,aztan felejtsuk el egymast.
Haaaat, igazabol nem lehetnek fent. De mondom miert?
ez a szabaly. Egy logikus magyarazattal kertem megindokolni, nem tudtak. Jo mondom akkor szarok ratok. Mikozben toltottek ki a papirokat, kerdezgettem oket, hogy milyen lampa lehet fent?
azt mondtak aminek van jelzese. Mondom ezen ott a CE. Nagy kuss. Ket perc mulva kerdezem hogy milyen jelzes kell, kuss. Ket perc mulva megint kerdezem, es azt mondtak hogy E jelzesu az elfogadott.
jelzem, az o kocsiaik is tele voltak lampaval, megkerdeztem volna, hogy azokon milyen jelzes van, csak nem akartam forszirozni, mert feltem hogy leveszi a rendszamot. Akkor meg lement volna a fuggony nalam, es biztosan elvertem volna az embert, most meg ulnek a racs mogott. Pedig aztan nagyon turelmes ember vagyok, de az biztos ezt valtotta volna ki belolem.
Fehervarra kell mennem szigoritott muszakira, de en a mozaikba szeretnek idopontot kerni, mert ott el tudjak nekem intezni.
Csak mert van 5 tetőlámpám és több állásfoglalásom is az nkh-tól, hogy szabad ilyet.
(Ettől persze vizsgán letakartatják őket, mert nem merik átengedni. Kivéve a Mozaikban, ott nem gond. :-) )
De hogy pont egy nkh-s kötözködjön? Ha Kovács2tizedes nem tudja pontosan a szabályokat, azt elfogadom (bár akkor meg pont ezért ne kötözködjön), de hogy az nkh-sok?!
"Vegye vigye! Pajero sparta! Elnyuhetetlen 2.8 motor, minden manualis, zero hibalehetoseg! 163 ezer km. Terepgumi zsir uj, kulon felnin. 9 szemelyes. 1.4 millio"
A Mazda motoros kompresszoros ha jol tudom, es allitolag eloszeretettel hal be rajta mar ebben a korban. A javitasa meg eleg huzos. Egyik baratom szeretett volna ilyet, de emiatt lebeszeltek
tegnap az orszagos munkavedelmi felugyeloseg kivitette a vadonat uj honda aramfejlesztonket a munkateruletrol, mert szerinte az nem biztonsagos. Kb 1 millio olyan gep lehet az orszagban, csoda hogy nem halnak halomra tole az emberek
Ismeretségi körben van 2, bár én konkrétan nem használtam ezt a márkát. Biztos lehet felállítani sorrendet márkák, típusok szerint (kinek mi lenne első helyen), de szerintem neked arra, amire kell, tökéletesen megfelel. Vegyél rá valami normális AT gumit, ha nagyon szar a terep, akkor +láncot (így elmész aszfalton, terepen is viszonylag normális komforttal, használd, tartsd karban (olaj+szűrők csere 10.000-ként, zsírzás?), oszt víz!
köszönöm a választ. Sajnos muszáj volt lépnem, így végül egy 2004-es évjáratú Ranger lett, nem volt több időm keresgélni. Itt-ott festegetett, javítgatott, szervizkönyv nélkül, de összességében szép állapotú, valaha Olaszországból behozva. Érzésre, szemre jól egyben van, a szerelő szerint mechanikailag is, a váltás érzésre igen fiatalos. Állítólag 188 ezer km van benne, de hát ez csak egy szám.
Jelenleg szerelőnél, összes szíj és folyadék cseréje végett, meg ami még kell. Az M0-n már volt alkalmam menni vele hosszan, 110-nél még egész csendes, ekkor forog 3000-t a motor. Gyorsabban menni már nem jó érzés vele, pedig megindul még ilyenkor.
Ismered a típust? Esetleg van valami gyenge pontja, amire oda kell figyelnem?
Volt korábban egy L200-am, jelenleg egy saját Samurai-al nyomulok, és egy céges B2500-al néha, tehát van némi fogalmam a terepen vezetésről.
váltanom kell, mert bővültünk a melóhelyen, fog kelleni húzogatni is cuccot, ártérben, gátról fel-gátról le. Erre; bármennyire is imádom, de a Samu nem jó.
nagyon gondolkozom dízel GV-n/az első generációs gömbölyű elejűn/, esetleg ha minden kötél szakad, akkor az utolsó évjáratos kockából valami dízelt.
sokat járok vízparton, erdőben, gáton földúton, de van hogy aszfalton kell letolni 300kilométert egy 5 mázsás csónakkal a tréleren.
fent vázolt variációkon kívül mi lenne még szerintetek életképes megoldás típus terén olyan 1.1 - 1.2 millióig?
Egy kis segítségre lenne szükségem.A két gumi közül melyiket választanátok 215/80 R 15-ös méretben,kb 50-50% terepre lenne,nem igazán nagy sárban,inkább homokon,de egész évben akár hóban is,lejegesedett úton nem,Gaz-69-re lenne felrakva.
Android és iOS alá is létezik több ilyen típusú szoftver, egy részük teljesen ingyenes (a minden hülyeséggel kibővített verziókért meg párszáz Ft-ot kérnek). Ha már van telefontartód, akkor full free. Ha nincs, akkor rendelsz a kínaiaktól postával együtt 700 Ft-ért.
A szoftverekben általában állítható az érzékenység (vagyis mennyi legyen a csillapítás/simítás), beállíthatók riasztási határszögek, illetve látványos grafikával vakítható a paraszt is. Néhány példa:
Most őszintén, a 2500 forint annyira megterhel? Az ki van találva, mechanikailag kiforrott konstrukció, lengés csillapításra ott a víz benne, ennél praktikusabb megoldást nehéz találni.
"mikor abban a helyzetben vagy, hogy számítana a mérés, akkor valószínűleg nem sokat tudsz korrigálni."
Pont ezért lenne jó, mert ha pl. tudom, hogy 35°-ot bír, akkor max 30-ig megyek, mert azt tudom, hogy a határon egy rossz irányba fordított kormány is "segíthet" a dőlésben.
A belinkelt eszközökből az első a golyós tetszik, a másikra írtam, hogy aranyozott. De hát ez tudvalevő, hogy Off-road, és hajósboltban ugyanaz a sekli 5x annyi, mint a vasboltban.
Én egy egyszerű szögbeosztású lap előtt cérnán függő súlyra gondoltam (valami féklengéscsillapítással)
Dőléshatárnál észnél kell lenni, egy rossz kormánymozdulat és meg van a baj. Vagy csak egyszerűen az egyik kerek elereszt.....
A probléma a műszerekkel, hogy mikor abban a helyzetben vagy, hogy számítana a mérés, akkor valószínűleg nem sokat tudsz korrigálni. Például oldaldölve ha kezd süllyedni a kerék, akkor maximum kiabálni tudsz, hogy hagyja abba ...
30 fölé önhordós, független felfüggesztésű autóval nem nagyon mennék.
A series Land Roverek tudnak 45-öt, de azoknál a padló feletti részek tömege nevetségesen kevés, pőre alumíniumlemezek. Pl. egy hosszú series teteje nincs 30 kiló. Emiatt aztán a súlyának a 80%-a az alváz, a motor, váltó, meg a futóművek, emiatt meglehetősen lent van a súlypontjuk.
Eléggé topicidegen vagyok itt (Kia Sportage), de nem igazán találok infót.
Azt találtam az autómról, (de általában más tipusokról is) hogy a max dőlés szöge 45°, ami nekem elég hihetetlennek tünik. (van ahol 48-at is írnak) Szerintetek általában mennyi a biztonságos dőlésszög egy átlag "telekjárónál". Tudom, csalóka a dolog, kezdőnek a 30° is ijesztő tud lenni, ezért barkácsolnék az autóba egy egyszerű függős dőlésszög mérőt ( a boltiak feltehetőleg aranyozottak, legalábbis az árukból ez látszik) Azért érdekelne, mert néha járok gátak oldalán, és nem tapasztalatból akarom megtudni, mikor borul.
Én tavaly adtam el kb. ennyiért a tök jó bőrben levő tgk LandCruiser 90-esem (7személyes Disco lett helyette), szóval ha nem kell a nyitott plató, akkor inkább valami ilyesmit keresnék. Pl. van rugózása, rendes diffizára, élhetőbb utastere stb.
Mind bírja. Állapotot kell venni, nem kilométert, kort! Jófajta gumival elmész 2 kerekes autóval is. Gyengébb gumival elmész 4x4 autóval is (sofőr kérdés). Mennyire nehéz a terep? Autópályán csodára ne számíts, a száguldást nem szeretik, se hajtásban, se fogyasztásban. Esetleg kint nézni autót? talán nem csak lelakott, agyontekert példányok vannak!
először is bocs, ha volt már. Random végigolvastam tizenvalahány oldalt a fórumból, nem találtam hasonló témát.
Szóval szeretnék venni egy járművet erdős, füves, sáros terepre, lehetőleg pickupot, 1.6 - 2 m Ft-ig átírással, kötelező cserékkel, szervizzel. A dolga annyi lenne, hogy saját lábon elmegy 1500 km-t autópályán a célig (Belgium), ledolgozik 3-4 hónapot terepen, majd hazajön, lehetőleg szintén saját lábon. Autót / motort már vettem párat, de terepjárót még nem. Az általános dolgokon kívül, amiket amúgy is néznék, mi az, amire érdemes odafigyelni? Ami szóba jött Mitsubishi L200, Nissan Pick Up, Mazda B2500/Ford Ranger - nagyjából ebben a sorrendben, ezek vannak abban a korban, amit még meg tudok fizetni. Noha nem mai darabokról lévén szó már bármi megtörténhet, de ha van valakinek véleménye / ellenvéleménye, kérem ne tartsa magában, minden tanács jól jön.
Sziasztok! Gyári 15-ös Galloper (pajerora is passzol) felni 4db eladó. Igény esetén az ötödik is. Kissé kopottasak,így egy festés fel tudná dobni őket. Irányár 35ezer ft.
Igen ez még az I-es vagy kocka - az érdekelne, hogy van-e valami gyári előre tervezett hely a kábelek bevezetésének, vagy csak keressek egy "belépésipontot" meg egy fúrót. Még most vettem és nem volt időm/helyem tüzetesen átnézni, de átíratás előtt akarom még felrakni a horgot.
Tudom, mindenki lusta, de néha mégis kifolynak szakdolgozat szintű értekezések valamelyik lusta topiclakó "tollából". :-) :-)
Nem, konkrét összetűzésem még nem volt, azaz ha lett is volna, nem álltam meg a mögöttem refiző s dudáló címeres Vitara sofőrjének itt a X-XVII. kerületben a fődúton. Nem éreztem, hogy defektem lenne, max. azért reklamálhatott volna, hogy nem világítok, de én a lakteres irányból érkeztem, nem a kívüliről. :-)
védművel ellátott vízterület esetén a védmű mentetlen oldalának alapjától kifelé számított 100 méteres, védmű nélküli vízterületeknél a partvonaltól számított 200 méteres sáv minősül törvény szerint a halgazdálkodási vízterület partjának.
ezen belül, ha van nálad fogásra alkalmas horgászkészség, akkor csak érvényes területi jeggyel + állami jeggyel tartózkodhatsz...
autót meg a halászati őr átnézheti...
"Mert van ugye egy erdőtörvényünk ami alapján szabad sátorozni"
esetenként szigorítani lehet, itt nálunk is pl. /Körös-maros Nemzeti Park területe/
Keresek néhány műanyagot a most vásárolt autómra. Paraméterek: Vitara (kocka, nem Grand) 5 ajtós 1,6 16v 2004-es évjárat: - hűtőmaszk - bal első sárvédő díszléc (ehhez felfogató bolha, ha van) - jobb hátsó függőleges díszléc ami az ajtó mellett fut le a lámpa irányába.
Illetve érdekelne, hogy a hűtőmaszk esetén van e különbség motor/évjárat stb tekintetében, kell e valamire figyelnem. Utángyártott mennyire passzol? Ha bontás alatt álló autó van valakinél Pesten vagy a környékén az is jó lenne, mert kell még egy-két apróság. Köszönöm előre is!
Kedvencem a "vízparti sátorozás tilos" című dörgedelem. "És tessék mondani, meddig vízpart a vízpart? Mert van ugye egy erdőtörvényünk ami alapján szabad sátorozni..." A válasz általában az, hogy "Akkor nyissa fel a csomagtartót és kérem a horgászengedélyeket!"
Most őszintén? Nem mindegy? Itt ugy is mindenki azt csinál amit akar. Engem már őszintén nem érdekel, hogy kinek mire van Ąjogsija", mire van joga, mit szabad, és mit nem. Annyira túl van szabályozva, és bonyolítva minden, hogy követhetetlen. Itt semmit sem szabad, de közben mégis, mindenért fizetni kell, mindenki baszogat mindenkit, mindenkit zavar a másik stb stb.
Én már le*arom!
Ingyen parkolok, ahol fizetős, és nincs kiírva, hogy az és órát sem látok. ( úgy sem fizetem ki a büntit soha az életben)
Húzok nagyfutót B jogsival (a rendőr sem tudta megmondani hogy pontosan mennyi húzhatok az autómmal hivatalosan B-vel). Arra figyelek, hogy ne legyen 2 tengelyes, mert hiába fér bele a súlyba, az már gyanús.
Ott terepjárózok, ahol éppen kedvem van, a paraszt újgazdag biciklist meg túristát aki pampog(nem általánosítok,csak van egy ilyen rétegük), és még vissza sem köszön kiröhögöm, ha erdészt látok, odamegyek, beszélek vele pár szót, hogy itt vagyunk, és kész. Kirándulunk. Nem is szólnak soha semmi rosszat. Ha a vadász megkér, hogy most vadásznak, elmegyek. Kárt úgy sem teszek semmiben. Én az úton közlekedek, normálisan, tényleg a józan észen belül, semmit rosszat nem csinálva, és még magán területen sem megyek. Ha valakinek ezek nem tetszenek, bekaphatják. Hívjon rendőrt, papot, katonát, vagy amit akar. ha kedvem volna megvárnám és röhögnék, ha nem, elmennék. Ha mindenki a saját dolgával törődne, nem volna itt semmi baj. Olyan jól meg lehetne férni egymás mellett.. de nem! Baszogassuk csak egymást
A hólánc nagyon hasznos, évek óta hordozgatom telente, de még sosem használtam őket :) Kb olyan mint a légzsák más autókban, természetesen a Defenderben ez ismeretlen fogalom :)
Évekig csak MT-vel jártam, most az idén télen téligumival pörögtem, hóban jégben jó volt, hólánc mindig kéznél, ha nagy a sár, akkor azzal tudom a mintázatot ellensúlyozni.
Az én összeállításom: MT - Yokohama Geloandar MT; Téli - Kumho (nem tudom a típusát, ha érdekel megnézem)
Tapasztalatok: A Yokohama elég puha anyagból készül, esőben, télen jól tapad, viszont nyáron, ha az ember nyúzza (gyors kanyar, nagy fékezés) erősen tud kopni. Nekem átlagosan 50 ezer kilométert bír, de ha vigyáz az ember, akkor tovább is elvan. Sűrű mintázatú, egy idő után elkezd zajosodni, de megfelelő hifivel ez nem gond.
Kumho - ha érdekel megnézem a típust, sokat terepeztem vele télen, valamivel jobban csúszott, mint az MT gumi, de ha pörgettem, akkor nem volt gond.
Nyílván egy Simex mintás MT mindent visz, de azzal utazni hosszú távon nem nagy öröm.
Kérlek benneteket segítsek a gumi választásban, még nincs tapasztalatom!
L200-ra vennék gumikat 225/75 R16 , napi 40 km aszfalt és naponta több-kevesebb terepre esős időben, télen gondolom sár is lesz gazdagon, mondjuk most is van.... Elméletileg terep gumi kellene, hogy el tudjak menni terepen ha megkívánja, de azt hallottam, hogy tönkre foglya tenni az aszfalt, és 10.000 km. után kikagylósodik. Ez igaz? Azért 150.000 Ft egy évre kicsit erős szerintem ha tönkre megy és kb. 15.000 km-t megyek évente.
Gondoltam még fél terep gumira is, de nem nagyon hiszek benne, azt mondták , hogy a kukac minta tele megy sárral aztán kész...nem megy tovább!?
Az aszfalt gumit pedig kipróbáltam, 20 percig szívtunk az első saras nyomon amíg kijöttünk.
Vagy vegyek fél terep garnitúrát aztán ősszel vegyek egy terep garnitúrát tavaszig? Ezt is költségesnek érzem...
Egy 3 éves hagyományt folytatva, Május 16-19 között tervezzük az idei első túrát Romániába a Pádis-hegység környékére. Még két autót szívesen várnánk a csapatba. Ha érdekel valakit, tudok küldeni képeket az eddigi romániai túrákról :)
Vadkempingezni megyünk, szállás nincs, mindenki csak a saját utazási költségeit és az étkezését fizeti. (Abból élünk, azt esszük, amit viszünk :) )
Van pár track amik közül tervezünk lejárni egyet-kettőt, de ha esetleg van a környékről bevált útvonalatok, vagy jó tippetek, ne tartsátok magatokban :)
Eddigi létszámunk 3 autó: Két Toyota LC és egy LR Disco, ehhez várunk még maximum két jól felkészített gépjárművet közvetlen, természetszerető és játszós terepet kedvelő legénységgel :D
Volt valamiféle jelvény rajta, de ugye én is tudok valamiféle jelvényt csinálni, fogalmam sincs, hogy milyen az, ami hivatalos.
A konkrét helyzet, amikor jött, és hős volt, egy két sávos aszfaltos útról elérhető, behajtani tilos és ilyesmi nélküli közúti gázlón hajtottunk át*, miután kamerával felszerelkezve jött, és feljelentéssel fenyegetőzött. Miután jeleztem, hogy esetleg kéne egy behajtani tilos tábla, azt mondta, hogy azt lelopják, és különben is.
Nyilván nem feszítettük túl a húrt, mert minek, de elvi síkon érdekelne, hogy milyen jogosultságai vannak.
*igaz, hogy oda-vissza, mert sáros volt a kocsi alja, de jogilag mégiscsak egy közúton tolattunk, többször, az meg ugye nem tilos
Egyre több mindent kell védeni, gondolom a Natura 2000 terjeszkedés mögött is inkább a kapott támogatás áll, minthogy melyik madárkának mi lesz az élőhelyével, szemlátomást egy ilyen területen való erdőirtásnál senkit sem érdekel.
Attól függ, hogy halászati őr vagy társadalmi halőr. A kettő egymáshoz képest kb. olyan, mint a közteres meg az önkéntes parkőr bácsi. Lásd 2013. évi CII. törvény 56-57.§-át a halgazdálkodásról és a hal védelméről. A halászati őr a 7. bekezdés szerint:
"Az egyes rendészeti feladatokat ellátó személyek tevékenységéről, valamint egyes törvényeknek az iskolakerülés elleni fellépést biztosító módosításáról szóló törvény szerint alkalmazott halászati őr az ott meghatározott intézkedések és kényszerítő eszközök alkalmazásán túl a halgazdálkodási vízterületen és annak partján jogosult:"
Jelenleg adva van egy garmin 64 gps ami adja a jelet egy kis laptopnak ami fut egy navigáció program. Hiába szereztünk be anno mindenféle térképet, egyszerűen csak a főbb, beton/aszfalt utakat látunk rajta, gyakorlatilag vakon megyünk az irány/pont felé a látott utak szerint.
Tudtok segíteni abban, hogy hol tudnék utána nézni az off-road közbeni navigációs lehetőségeknek?
Jelenleg 2-3 pontszerző túrán vagyunk túl, de úgy érzem, hogy nem a megfelelő módját alkalmazzuk a tájékozódásnak.
Pár hónap múlva megyünk Erdélybe, addig ki kell találnom vmi más módszert is.
Jelenleg adva van egy garmin 64 gps ami adja a jelet egy kis laptopnak ami fut egy navigáció program. Hiába szereztünk be anno mindenféle térképet, egyszerűen csak a főbb, beton/aszfalt utakat látunk rajta, gyakorlatilag vakon megyünk az irány/pont felé a látott utak szerint. Csak hát jópárszor fölösleges köröket teszünk.
Továbbítom az egyik barátom felhívását. Egy kis karitatív autózás szervezünk Tapolcán, tavalyi igen jól sikerült, idén is várnak minket.
KARITATÍV AUTÓZÁS TAPOLCA 04.16
Jelentkezés az info@landyservice.hu címen, illetve adjátok meg, hogy mennyi szabad ülőhelye lesz a kocsiban.
Találkozó reggel 8-9 óra között a tapolcai tavas barlang előtti parkolóban. A program várható befejezése még világosban délután 16 óra körül, vagy előbb.
A gyerekeknek ki-ki a lehetőségeihez mérten hozzon egy kis ajándékot, csokit-ropit, gyümölcsöt prospektust stb. Úgy mint tavaly volt.
Az érzés most sem fog elmaradni, hogy segítettünk valahol, és még találkozunk is egy jó hangulatú napon !
A feleségem imád navigálni, ezáltal szeret rövidebb utakat találni. Erdélyben, amikor a helyiek azt mondják, hogy az irány nem jó, nagyon rossz az út, akkor már tudom, hogy remek kaland lesz. Albániában is kinézett egy rövidítést, egy több száz kilométeres kitérőt vágtunk volna le egy 80 kilóméteres rázos szakasszal. 2 óra zötykölődés alatt megtettünk 15 kilométert, majd miután a helyiek szóltak, hogy az út leomlott nem érdemes tovább menni, mert nem lesz hol megfordítani az autót, végül mégiscsak bevállaltuk a több száz kilométeres kerülőt, amit nem bántunk meg, mert találtunk egy olyan kempinget, ahol az étterem egy haltenyészetre épült rá, hihetetlen jókat kajáltunk.
Ezen az úton találtunk egy kisvárost, ahol szerintem még turistát sem láttak, úgy néztek ránk, mint egy ufóra. Volt egy kis pékség, kérdeztem az eladót, hogy van-e lekváros burekje. A főnök válasza rövid volt: " Azt a koszovóiak csinálják, ő a tradicionális albán recept szerint dolgozik" :)
A legmegalázóbb élmény az az Albán alpokban a Teth hegységben ért miket. Mentünk a hegyre felfele a szűk sziklás úton, difizárral, egyik oldalt szikla, a másik oldalt szakadék, egyszer csak megjelent mögöttünk egy Merci mikróbusz, tele emberekkel, úgy megelőzött minket, hogy nem győztünk pislogni. Valószínűleg a sofőrök nem az állagmegóvásért kapták a bónuszt, az tutti. Mondjuk az út szélén 40 méterenként ott figyelt egy baleseti emléktábla, esetenként 10-15 névvel......
Van ebben a kocsiban alvásban valami érdekes amúgy, simán megtehetné az ember, hogy megoldja a szállást, de ragaszkodik a kocsihoz :)
Nekem a rövid G-ben is ment, kb 1,75 hosszú :)
Az utazásokhoz annyit, hogy Izlandtól a Kárpátokig mentünk mi is eleget (vagyis még nem eleget) és nem csak az ottani utazások, de az odafelé vezető útban is van valami kihívás, ha egy ürge terepjáróval megy az ember, már már sajnálom azokat aki egy klímás gyors személyautóval megy az autópályán :D
Nekem akkor még működött a rigli, amivel előre lehet hajtani a középső űlést, így a kocsiban aludtam, az egy ,másik történet, hogy folyamatosan arra keltem, hogy gurul be a kocsi a szakadékba, ezért lefekvés elött mindig építettem egy nagy kőkupacot a kocsi elé és mogé, így ha éjjel felriadtam, tudtam, hogy csak álom, ekkora kupacokon egy Unimog is csak csörlővel tudna átjutni :)
A tavaly a családot is elvittem, egyszer kellett aludnunk panzióban a két hét alatt, a kölkök legnagyobb bánatára. Mondjuk egy budai vár szintű nevezetességben (Berati vár), 5 személyre fizettünk 35 euro-.t összesen, amiben volt egy kiadós reggeli :)
A Ohri tónál egy olyan kempinget találtunk, ahol a tulaj több értékű ajándékot adott a kölkeimnek (fagyi, üdítők), mint amennyit mi befizettünk a végén. De ez nem egyedi eset, a görög határ felé az egyik kemping tulaj alig akart elfogadni pénzt. A teljes bagázsra befizettünk volna 14 eurót, végül csak 10-et kért, de én adtam 15-öt, végül magyarul megköszönte. Döbbenetes élmények. Ezek azok, amiket már nyugaton illetve Horvátországban nem él meg az ember. Görögországban csak 5 órát töltöttünk, a család egyöntetűen visszatérés Albániában műsorszámra szavazott (ekkor már leváltunk az LR brigádról, ők elindultak haza, mi egy kicsit tekeregtünk még egy hétig:)
Ha valaki akar arra fele menni, tudok segíteni, vannak technikásabb trackjeim, van amit csak úgy ajánlok, hogy legalább két autó legyen, illetve vannak normál utak is, amit még személyautóval is be lehet járni, ha az ember nem sajnálja a technikát.
Ja, terepezni lehet, amerre akarsz, Natura 2000-et nem ismerik, olyan helyeken, ahol télen megbüntették a Red Bullos brigádot Ausztriában, simán lehet terepezni, csak győzzed a rázkódást és a kerekek melletti szakadékokat bámulni :) A viperák és a skorpiók nem vészesek, ezek magszimum az egerekre jelentenek veszélyt, bár a skorpió egy fura szerzet, ott ilyen pici fajták vannak, egy kicsit megdolgozza a szervezetet, ha eltalál.
Az jó, amikor a sátorverés azzal kezdődik, hogy talál az ember egy viperát...aztán a fű között ki kell tapogatni, hol nincsenek kövek amikre nem lenne jó rakni a sátrat...
kb 6 órán keresztül másztunk fel egy hegyre junoszty tévé nagyságú köveken keresztül, út sehol, csak szakadékok, utána jól esett egy kis sütögetés. A tábortűz körül kb. 6 skorpiót és két viperát találtunk :)
Ez történetesen a fagyhalál túránkon fényképeztem. A túra lényege az, hogy reggel összegyűlnek az angol betegesek, utána nekivágunk terepezni, igyekszünk a lehető legtöbbször elakadni, utána ebédelünk valahol, majd ismét nekivágunk és egy előre kiszemelt tisztáshoz érkezünk, ahol hajnalig sütögetünk iszogatunk, majd a kocsiban alszunk (ittasan nem vezetünk). Mindezt télen. Reggel felkelünk és elhatározzuk, hogy soha többet nem csinálunk ilyet. Persze évente ismét megrendezzük.
Legutóbb volt egy mókás mozzanata a sztorinak. Ugye a hosszú Defiben jól lehet szunyókálni, ha előrehajtom a hátsó ülést, akkor több mint 2 méter helyem van, ami azért általában elég egy kiadós alváshoz. Gondolom azt nem kell kiemelnem, hogy egy Defenderben hála a konstrukciónak, nem lehet megfulladni, mindig van egy stabil levegőáramlás a kocsin keresztül, időnként hópelyhek is át tudnak haladni az utastéren különösebb akadály nélkül.
Szóval, gondoltam, hogy én ezen a túrán nem fogok megfagyni, vittem vastag matracot, hálózsákot, két takarót, plüss párnát, berendezkedtem rendesen. Hajnal kettő körül szóltam a társaságnak, hogy ne vegyék sértésnek nem a brigáddal van bajom, hanem egyszerűen elfáradtam, megyek aludni. Beülök a kocsiba, nekiálltam kialakítani a királyi fészkemet. Első lépés, a hátsó ülés előrehajtása. Megfogom a kallantyút, meghúzom és azzal a mozdulattal kitéptem a helyéről, az ülés meg maradt a stabil állapotában. Azt tudni kell, hogy a Defiben a mechanikai elemek igen stabilak, még a hülyeséget is rendesen konzerválják, ami azzal járt, hogy semmilyen módon nem fértem hozzá a riglihez, ami kioldja az ülés rögzítést, kb 20 percig szórakoztam ezzel a mutatvánnyal.
Végeredmény: a középső ülés soron keresztben kellett aludnom, mint egy pickupban. a vastag matracot nem tudtam magam alá pakolni, a hálózsákból állandóan kicsúsztam, a takarók egyből a padlóra estek, a plüss párnám túl nagy volt. A fejemet az ablaknak támasztottam, ami azzal az előnnyel járt, hogy folyamatosan tisztában voltam, hogy kint milyen hideg van.
Reggel felkeltem, azzal a lendülettel gyorsan összedobtam egy tojás rántottát (30 tojásból:), ami odaéget, gyakorlatilag ehetetlen volt.
Hazamegyek, a feleségem kérdezi, hogy milyen volt? Én csak halkan odasúgtam, isteni.
Tanulság? Nem, a Defi eladása szóba sem jöhet. A következő túrára úgy megyek, hogy már indulás előtt kialakítom az alvóhelyemet :)))))