Tavaly lehetőségem volt legeltetni vinni őket ősszel.Rengeteg kökény, hecsedli és egyéb bokor volt a legelőn (igazi kecskelegelő) . Amikor hazaértünk öröm volt hallgatni a magok harsogását kérődzés közben. Persze szerettem volna csipkebogyót gyüjteni, de a kecskékkel a " nyakamban " lehetetlen feladat volt.Mindig azt nézték mit szedegetek és már tolongtak is körülettem.
Idén sajnos csak az általam gyüjtött erdei gyümölcsöt ehetik, de ez igazi energia és vitaminbomba nekik.Főleg a fedeztetés odejében érzem fontosnak.Ráadásul ingyen van.
Hát ezt a "hullásalma" kompótot és is ki fogom próbálni. Idén rengeteget kaptam, de gyorsabban romlott, mint ahogy ették. Magamtól biztos nem próbáltam volna főzve odaadni nekik. De arra már rájöttem, hogy a sült tököt, a tészta, és a burgonya főzővizét is nagyon szeretik. Nagyon jó hogy ezek a dolgok szóba kerülnek, mert az ember így nem vaktában próbálkozik. Főleg az olyanok, mint én, akik csak viszonylag rövid ideje kecskéznek. sacili
Úgy látszik, buknak a szúrósakra, mert a mieink imádják a rózsát is. (már ha véletlenül hozzájutnak). Tavasszal friss akácgallyakkal, és olajfaággal szoktunk nekik kedveskedni.
A másik kedvenc még nyáron a szőlőkaccs. Akkor egyszerűen imádják, ha a nyitott kertajtón keresztül bejutnak a szőlőbe, és maguk végezhetik el a metszést.
Azt én is megfigyeltem, hogy nagyon szeretik a csörgősre száradt faleveleket, meg persze azokat is, amik fennt vannak. A fákat addig metszik, amíg kétlábon állva elérik. A bak fél méter előnyben van a többiekkel szemben, amit azok nagyon nehezményeznek, és megpróbálnak tőle csenni. De tudjuk,hogy a kecske magának való, ha kajáról van szó, így a nőstények csak nézhetik, ahogy ő falatozik.
Ki fogtok nevetni, de nyáron a hullásalmából "kompótot" főzök nekik az üstben. Persze cukor és fűszerek nélkül. Nagyon szeretik, bármennyit megesznek belőle, és először a levét szürcsölik le.
A hétvégén pedig a januárban ellő Böbi evett meg levestől, mindenestől egy nagy üveg nyáron eltett kovászos uborkát. Úgy falta, mint a kívánós kismamák.
Idén szép hosszú ősz volt, a juhar, platán, a tölgy és a gyümölcsfák lombja gyönyörűen, csörgősre száradva hullott le, csak össze kellett seperni. Imádják a kecskéink, réti szénát nem sokat tudtunk gyüjteni, de van még rengeteg borsószalma is. Most vettünk 12 bála lucernát, az is nagyon jó minőségű ( a tavaly vett lucernát nem akarják megenni, vastag szárú és tiszta sárgára aszott). A csicsókát nem nagyon eszik, pedig termett vagy két púpos talicskára való. Remélem ezzel kitelelnek.sacili
Olyan málnám van, amit novemberben vissza kell metszeni a talajtól 8-10 centisre, mert mindíg csak az új hajtáson van termés. Előkészítésként októberben odaengedtem a kecskét. Teljesen kopasz szárak maradtak csak, sokkal kényelmesebb volt a metszés, de utána még jó darabig akart menni málnalevelet legelni.
Idén nem jutottunk hozzá jó minőségű szénához, így a mieinknek be kell majd érniük az abrak mellett kukoricaszárral, lucernával. Ezekből jó nagy mennyiséget tudtunk beraktározni.
Na meg kiegészítésül jut a vályúba káposzta, krumpli, csicsóka és most még néhány takarmánytök is. Ha akarnak, most még legelhetnek a nyáron a kedvükért vetett tritikálén is.
Októberben ráengedtük őket a paprikaföldünkre hát azt látnotok kellett volna, hogy ott mit műveltek. Ha ez nyáron történik, lőttek az éves termésnek.
Kiskecskének is az a természetes kajája. Plusz az anyatej, de a félévesnek már az se kell. Ha meg a pénz nem számít, akkor pláne lehet neki olyat adni, ami való.
Nemhogy érdemes, hanem feltétlenül szükséges. Ami füvet ilyentájt találnak, abban már nincs sok kakaó.
A kecske természetes tápláléka a legelőfű, ezt télen tartósított formában kell neki biztosítani, a szemestermények _kizárólagos_ etetése káros, amellett drága is.
Jó minőségű rétiszéna mellett - ha már nem tejelnek - egyáltalán nincs rá szükségük, maximum a fenyőfa alá, vagy a kipucolt csizmájukba.
Már 15 éve tartok kecskét kedvencként, de komolyan 4 éve kezdtem el. Ha az elején kérdezhettem volna nálam tapasztaltabbtól, kevesebb tanulópénzt kellett volna fizetni. Amúgy a kecskéim az orrukat sem szeretik kidugni rossz időben az istállóból, de nyáron csakis kint aludnának.
Felénk sok a kóbor kutya, és a mi kutyáink se rajonganak a kecskékért, így éjszakára a baromfit és a kecskéket is biztonságos helyre csukjuk, tehát ha akarnának sem aludhatnának kint. Ezt annyira meg is szokták, hogy ahogy közeledik az idő, állnak az ajtónál, és várják, hogy beengedjük őket. Az egyik anyánk az ajtót is ki tudja nyitni, és beengedi magukat, ezért biztonsági retesz van az ajtón. Az ól szomszédos a műhellyel, ahol kazánnal fűtünk. Az élelmesebb kecskék a falhoz dőlve alszanak, mert az jó meleg.
Napközben az udvarban vannak, ahol a nagyobb részt tető fedi úgy 5 m magasságban (itt tároljuk a lucernát, forgácsot). Ha kint kicsit fúj a szél, vagy esik az eső, csak kinéznek, és már fordulnak is vissza. Imádnak a kukoricagóré alá bebújni.
Örülök, hogy mindenkinél minden rendben, mert nyilván ez az oka a hallgatásnak!
Felénk is nagy a csend. Leesett az első hó, amit a kecskéink nem igazán értékelnek.
A rossz időre tekintettel megtéliesítettük a helyüket, hogy az ól, ahol az éjszakát töltik, teljesen védett legyen a széltől.
Nőtt az állomány egy fővel, mert megmaradt anyának egy idei kilány. A kedvenc cumin nevelt gidám elköltözött, olyan helyre került, ahol birkákat tartanak, de van egy kecske is. Kíváncsi lennék, hogy reagál a birkákra. A kecske annyival más vérmérsékletű, mint a birka (és annyival okosabb is).
Minden anyánk vemhes, az első gidákat a szokottnál előbb, január közepére várjuk. Félek, hogy nagyon hideg lesz, és fázni fognak. (lbár legfeljebb kapnak egy infrát.)
A hétvégén volt a bakunknál egy nősténykecske fedeztetni. Sosem láttam még ennyire fura kinézetű állatot. Hatalmas méretű, fehér, szarvatlan, akkora feje, mint egy póninak, hatalmas lógó pocak, féloldalas apadt tőgy, és feltűnően görbe hát. A gazdája elhozta vele a másik kecskéjét is,hogy az ne sírjon otthon. Az egy édes, barna kicsi törpekecske. Azt szívesen megtartottam volna.
A négy éve nyílt, ötszáz férőhelyes, melegkonyhás sörház a főváros legnagyobb látvány sörfőzdéjével büszkélkedhet. Az eredeti Paulaner recept alapján készülő, helyben főzött sörök (szűretlen búza és pils) mellett import csapolt- és palackozott Paulaner sörökkel is várják a vendégeket. (E sör eredete a 17. század közepére tehető: a németalföldi ŰŰpálos fráterek 1634-ben kezdték főzni e nemes italt az árpaléből, főzetükhöz 240 méter mélyről feltörő pompás forrásvizet használva. Sörük a Paulaner vagyis a pálos nevet kapta, viselte - s őrzi mindmáig.)
Biztos kiváncsi más is, mi ez amit andreja iszik!?
Kertben én úgy csinálnám, hogy még most gyorsan teletömném jóféle trágyával a fű-híjakat, egy (kölcsön)rotakapával jól bedolgoznám, azután kora tavasszal, amint kiengedett, begereblyézném (némi nitrogénnel vegyítve, kivált ha őszi trágyára nem futotta) a fűmagot - ami vagy a kaszáló- vagy legelőkeverék (ezek kvázi-hivatalos elnevezések) lenne, attól függően, hogy főleg hogyan tervezném a hasznosítást - és szigorúan meghengerezném. Ezután locsolás és/vagy ima. Május közepén és Medárd után kaszálnám, állatokat csak utána engednék rá. Paulanert innék eközben, de nem túl sokat.
Felülvetni egyáltalán nem hülyeség, de én már idén nem csinálnám, bármikor jöhet a tél. De a fűmag szimpla kiszórása szerintem is pénzkidobás, kis munkaráfordítás sok haszonnal járhat a további évek során.
Üdv Andreja!
Ez a felülvetés engem is érdekelne! Nem találtam róla sehol anyagot, röviden leirnád, hogy kell és milyen magot érdemes vetni?
A lucernát lehet kévézni például, könnyen jó minőségű szénát lehet úgy csinálni. Ekkora földre egy kis rotációs vagy alternáló fűkasza (sokan a varázsbotot hívják úgy, én valóságos kaszára gondolok itt, ami a fűszálakat nem sérti meg, hanem csak levágja és rendet hagy maga után) már nagyon jó kis eszköz lehet a műveléshez. Felülvetni egyáltalán nem hülyeség, de én már idén nem csinálnám, bármikor jöhet a tél. De a fűmag szimpla kiszórása szerintem is pénzkidobás, kis munkaráfordítás sok haszonnal járhat a további évek során.
Elolvastam a topikot, amit ajánlottál, hát mi nem csináljuk ezt ilyen nagyban (nem is nagyon értünk hozzá). A rét amit bérelünk, kb 1200 négyszögöl, vettünk egy benzines fűkaszát, amin van bozótvágó is. Ezzel levágtuk a derékig érő füvet és gazt, valamint megritkítottuk a szomszéd gyümölcsöséből átnyúló sarjúhajtásokat. Egészen nem akartuk kivágni,mert a kecskék imádják a gyümölcsfa lombját.
Ezután összegyüjtöttük a szemetet, és benzines fűnyíróval próbáltuk a fűcsomókat valahogy egyenletesre vágni. Ezt a nyiradékot megint összegyüjtöttük, úgyhogy most már egészen takaros lett a terület, s ezért gondoltam, hogy hogy jó lenne felülvetni valami jófajta fűmag keverékkel. Egyébként ezt a területet a fent említett benzines fűkaszával akarjuk vágni, de ha ez nem válik be, akkor veszünk egy hagyományos kézi kaszát.
Egyébként a lucernás, amiről tavasszal írtam, nagyon bejött, igaz én nem tudom báláztatni stb. mert ez egy kicsi területen van, (kb.300-400 nöl), de egész nyáron tudtam a kecskéinknek bőségesen zöldet adni.
Jó hogy figyelmeztetsz a jogszabályra! Eddig azt hittem, az égetésre legmegfelelőbb időpont a júliusi kánikula, amikor már a szomszédos földeken szépen aranylik a gabona.
Az, hogy most mit mutat a kitakarított rét, nem teljesen megbízható kép, tavasszal többet fogsz látni. Mekkora a terület, és mivel (gép/kéz) fogjátok/tudjátok (meg)művelni?