Sajnos nem tudom... Szerintem pl. ha felhívnád Póth urat, ő valószínűleg meg tudja mondani, mert nagyon profi téglában... :-) Vagy azon a lapon nézz körül, ott a felrakásról is szó van, hogy mit írnak a fugáról. Mi a teméskövet, úgy emlékszem, mischunggal (3 v. 4 rész homok + 1 rész cement) fugáztuk, az is tapad a habarcsra. Aztán lekentük hidrofobizálóval.
Igen, nekünk is tetszik a tégla borítás, de ez ami nálunk van valahogy nem az igazi. Ezek nem olyan öreg (50 éves) téglák, de nekem túl csicsásnak tűnik. Olyan nagy színkülönbségek vannak benne, hogy már zavaró. Szerintem anno több féle-fajtából húzták fel. Az alakjuk és a méretük azonos.
És az esetleges újra"fugázás", - tulajdonképpen nem is tudom hogy hívják a kistéglánál - műveletéhez van valakinek ötlete? Az új malter könnyen hozzátapad a régi malterhoz? Mert biztos nem tudom úgy kikapirgálni, hogy ne kelljen korrigálni.
Nem tudom, milyen tégla, de ha mondjuk széppé tehető, akkor én nem festeném le, csak szépen leszedném róla a trutyit, és lekezelném (lehet kapni különböző kezelőanyagokat, pl. hidrofobizálót hozzá). Annyira szép tud lenni egy téglafal! :-) Az meg még direkt jó is, ha látszik a téglán, hogy öreg. Mi öregtégla-hatású (kézi) klinkerlapra gyűjtögetünk éppen kívülről a házunkra... :-)
Marmint hogy alapbol leszedni a vakolatot is egy vacak melo, feltakaritani meg faradsagosabb, es mindezt nagy feluleten meg akkora unalom, hogy az embernek szakalla no.
A kertet is ki kellett gyomlálni, azzal sem keveset bajlódtunk. Ez egy 18 m2-es fal, melyik részére gondolsz ami nagyon fáradtságos? Tény, hogy még nem csináltunk ilyet. De szerintem ez az amivel az ember laikusként is elpiszmog. Talán szakember el sem vállalja.
A téglafalra visszetérve. Az új lépcsőházunk a régi házhoz lett felépítve. A régi ház kistéglával készült. Arra gondoltunk, hogy az öreg vakolatot leverjük, és meghagyjuk a lépcsőház belsejét téglaburkolattal. Szeretném megkérdezni, hogy alapos tisztítás után, mivel lehet a korábbi fugákat (maltert) nagyjából egyenletessé tenni.
Annyira ki kell kaparni amennire csak lehet? És utána mivel lehet úgymond újrafugázni? Hozzátapad a majd 50 éves malterhoz?
És mivel lehetne az egészet átfeseteni, hogy megközelítőleg egyenletes legyen a színe?
Jó reggelt! Csatorna választásban kérném a segítségeteket! Nem a hagyományos bádog csatornát szeretnénk, hanem valami színesebbet. (A réz kizárva az ára miatt. :) ) Szóval műanyag vagy fém? Ruukki, Bramac, Lindab, Frefa,.... ??? Vagy van-e valamilyen magyar és olcsóbb megoldás? Köszi!
pl ebből gondolom: "ha akkora szél van, hogy megbontja a cserepet, akkor már b@szhatod a fóliát!"
De ott volt a szmájli is.:-)
Itt van egy korrokt hozzászólás PORKER "tollából"
"Azonban rájöttek, hogy a hőtechnikában is komoly szerepe lehet, így a 90-es évek közepétől jelentősen meggyorsult a fólia evolúciója. Mára a másodlagos funkciója mellett megjelent a harmadik szempont is: a páraáteresztés vagy a párafékezés. A párazárással együtt jár természetesen a vízzárás is, de már a páraáteresztők is tudják ezt. Ha a fólia egységes felületet képez - ragasztással - és tisztességesen rakták fel, akkor azt a legnagyobb szél is igen nehezen bontja meg. Mindenesetre nehezebben mint a cserepet, ami legtöbbször nincs is lerögzítve, csak a saját súlya tartja."
Ajánlom az utolsó mondatot többször átolvasni. :-) Gyuri
Azt is írtam ,hogy a hozzászólásaidból gondolom-tudom.
Nem tudom, mennyit szántok rá, de van, mikor 2000 körül már ki lehet csípni négyzetméterét. Ha fel tudjátok rakni, nem olyan vészes az ár. Mi is magunk raktuk fel a házra kívülről. Mármint a férjem. :-))
Ha nem akarsz festeni, de tetszik a téglaburkolat, lehet venni klinkerlapocskákat, és azt házilag is fel lehet ragsztani. Vannak egészen olcsók is (2000 körül/nm). Flexragasztóval megy fel.
Szerintem ha van a tv csatornáid között a tvdeko ott nézd meg a Csoda két nap alatt 1. részét Ódon bortár a címe. Tégla falat festenek a sima falra. Megtanulhatod, hogy kell megfesteni. Gyuri
Nekem a terméskő jobban tetszene. Ha egyébként Neked is tetszik, szerintem nézz körül alaposan a neten, helyenként egész jó áron lehet kapni. Pl. www.bezsoker.hu
tudna valaki valami hasznos ötletet adni,ami nem is drága:-) az étkező és a folyosó közti boltívet szerettnénk feldobni körben valamivel. a mészkőlap kicsit húzós,arra gondoltunk hogy valamilyen szép antikolt járólapot összetörve köré rakni. vélemény ezügyben?