Köszönöm a tippeket, úgy tűnik a trisó megoldotta a dolgot! :D
Először beáztattam trisós forró vízbe a páracsövet és a hűtőt is ledugózva, néha rázogattam, majd pár óra múlva kimostam, és majdnem minden kijött.
Utána még átfőztem vagy 15 liter trisós vizet, hogy lássam/érezzem, hogy maradt-e még benne valami, és csak az elején jött pár apró darabka, utána minden víztiszta és a szaga is jó (nincs)
Holnap még átfőzöm sima vízzel, hogy a trisót is kimossa mindenhonnan és szerintem jó lesz.
Egy ismerősöm, egy ilyenre egyszer azt mondta, hogy "pálinkafőzőnek látszó tárgy"...:):)...erre itt többen, még szerintem azt sem mondanák...
Az kétségtelen, hogy lehet vele alkoholt desztillálni, de azt már többen, csak nagy jóindulattal neveznék itt pálinkának...talán a kierjedt "szupermarket-cefréből" lehet némi vodkaszerű ital...arra talán jó...
Szóval akkor ilyen főződ van? Erre azért kellene még valami deflegmátor, valami búra, vagy tányér. Ezzel így biztos nincs könnyű dolgod, de ki tudja, lehet tök jó gép, én nem ismerem. majd megmondják a többiek.
Sokat kell olvasni, aztán abból meg a saját tapasztalatodból majd összeraksz valamit, ahogy megy a gépeddel. Én pl. az első kis pálinkafőzős könyvben olvastam, hogy 30 alkoholfoktól kell gyűjteni az UP-t. aztán saját magam tapsztaltam, ha jó az alszesz alkoholfoka, akkor már 50 körül UP illatú a párlat. ez a harmadik év, hogy amatőr módon főzögetek, most jöttem rá, hogy mennyire fontos beállítani az alszesz alkoholfokát 20-25 körülire. stb.....
Nagyon köszönöm a segítséget, megpróbálom a trisót mindkét módszerrel :)
Igen, tiszta forró vízzel és sima konyhai mosogatószeres forró vízzel próbáltam eddig, nagyon sok dzsuvát kihozott, de egy szintnél tovább nem jutottam vele, és ez a szint nekem még nem megfelelő :)
Ezután "átfőztem" a rendszeren egy fél üstnyi vizet hűtés nélkül, de a "párlatban" szürkés darabkák jelentek meg és a szagában is éreztem még nyomokban a kozmált szagot.
Amíg a cső belsejére ilyen zsíros, büdös, sötétszürke trutymót van feltapadva, addig nem akarom lefőzni a szilvát...
A páracsövön a mechanikus tisztítást egy áthúzott rongy-csík húzogatásával elvileg meg lehetne próbálni szerintem, de a hűtő csövénél ez nem működhet, az nagyon vékony és túl hosszú.
Most megnéztem a hungarochemicals oldalán, nem lesz jó:
Színes- vagy könnyűfémekből, alumínium vagy annak ötvözeteiből, ill. horganyzott anyagokból készült berendezések és felületek tisztítására nem ajánljuk.
Ha a tapasztalatát kérdezed valakinek, akkor azt fogod kapni válaszul, amit éppen tapasztalt, pl "nekem a pálmazsír megfelel, nagyon jó", visszalapozol a fórumban és találsz olyan képet, amin valakinek a szétbontott üstje van, aki meg azt tapasztalta éppen, hogy a pálmazsírt úgy kellett kirobbantani belőle.
Szóval tapasztalat nélkül javaslom, hogy hőközlésre, hőközlő olajat válassz, az iparban ezt használják erre, pálinkafőzőbe is meg fog felelni.
Azokat kérdezem, akik SAJÁT TAPASZTALATTAL rendelkeznek, ki mit használ duplafalu fozoben hőközlő anyagként. Több embert kérdeztem, a fagyállótól a pálmazsíron keresztül a sima vízig minden van, sokszor ész nélkül. Az olajboltban mol szintetikus hőközlő olajat ajanlottak 50ezer Ft/ 20liter áron.
A boltos szerint ha szar az olaj, megég és akár rá is éghet a belsejére. A snapszi linkjén felsorolás szerűen minden fel van tüntetve, de komolyabban nincs boncolva.
Amúgy amit írsz trutyi és szag, nálam az epruvettában is jelen volt, abba is trisót raktam és forró vizet, lepucolta.
Ezzel az egyszerű koktéllal úgy szokás a hűtőt eltakarítani, hogy ezt főzöd az üstben és hagyod átpárlódni a rendszeren miközben a hűtőben nincs víz. Így trisós gőz megy át és leszedi.
Esetleg arra lenne tipped, hogy hogyan tudnám kipucolni a páracsövet és a hűtp csövét belülről?
Az üst két nap alatt már szép tiszta lett, de a csövekkel nem boldogulok.
Hiába áztatom, mostam át, főztem le vele vizet hűtés nélkül, még mindig nem tetszik a szaga, illetve a páracsőbe nyúlva szürke zsíros maradvány lesz az ujjamon.
Igen sajnos ezeket nem szabad elkövetni. Aki hozzászólt mindenki tanácsát fogadd meg szerintem, de a legjobb elolvasni a kötelezőt, Sogi minden nap bemásolja.
Az arányokat a net külöböző bugyraiból próbáltam kisilabizálni, de örülök, hogy rátaláltam erre a fórumra, amit végigböngészek, ill Sogi linkjeit is elolvasom. Köszönöm.
A szeszfokolót ezentúl már a cefrézésnél is bevetem, ill. figyelek a víz-almadarálék arányra, meg a többi szempontra is. Ez zöldalma volt, abból sem éppen a legédesebb fajta. Köszönöm a tanácsokat.
Hogyan? Előpárlat nincs benne, hiába keresi. Van öt liter híg utópárlata, amiből talán ki tud menteni fél liter likőralapot... Öntse ki, könyvelje el tanulópénznek! Venni kell új almát és azon gyakorolni, már némi tudással felvértezve.
Erről siránkozok napok óta:) hogy nálam is ilyen 78-84 között jön az up töményen, észrevétlenül. Persze csökken a szeszfok, de azt már csak utólag látom. És tényleg nem egyszerű ilyeneket nyalogatni.
Eszemben sincs lecserélni a thumpereket, elégedett vagyok velük, sokoldalúan használhatóak. És az oszlopossal ellentétben, nem lassítja a főzést. Van amiben az oszlop, van amiben meg a thumper a jobb. A másik üstömre tennék oszlopot, amin még semmi sincs. Mindkét rendszert használnám, attól függően, hogy éppen mi a cél.
Igen, egyértelműen kövesse az oszlop méretét a deflegmátor. Én is úgy legóztam össze az egészet, ráadásul egy hibrid rendszer építettem azért, hogy később, ha nem jön be a stílus, tudjam használni két épcsősként is. Magyarul van egy rézkupolám, habtörővel és erre csatlakozik az oszlop. Persze nem mertem a rézre rárakni az súlyos oszlopot, ezért oldalt van egy szerkezetre rögzítve. (az új hullámos whiskey főzőket vettem alapul :)) Gondolom te is a meglévő rendszeredre akarod rakni a thumperek helyett.
Az óránkénti lejövőre még nem tudok pontos adatot mondani, mert nagyon az elején tartok, még kb. 4 dokumentált főzéssel. Egyelőre próbálgatom, tanulgatom a fűtést, a hűtést stb. Ráadásul mintha az idei cefréim (alma, birs) elég gyengék lennének, vagy csak én bénázok az új rendszerrel. Már volt (1db) sikerélményem is amikor egyértelmű volt az UP kezdete. Ez szinte legnagyobb problémám, ugyanis nem találok rá a rendszer visszajelzései alapján egyértelmű jelet. Ráadásul a magas szeszfok az érzékszervi vizsgálatot is nehezíti. Legutóbbi almám KP szeszfoka 86%. És az utópárlat is 80% körül jön..
Az oszlopom 3 szintes, kompakt, üveges, de egyszerűen bővíthető 4 szintre is. Szintenként 5db buboréksapka van + 1db lefolyó.
Az oszlop alkatrészeinek egy részét Olasz-tól vettem, mert olcsóbb volt mint az Ali-ról.
Gyakorlatilag minden értékeset kiöntöttél már, most van öt liter gyenge utópárlatod. Ezt is nyugodtan kiöntheted. :( Olvasd el a rendszeresen belinkelt tudnivalókat (mert gyakorlatilag semmit sem csináltál jól) és utána kezdd el elölről.
A cukrozott cefréből nem lesz minőségi pálinka, így az a legkisebb gond, hogy nem tettél hozzá.
Viszont hígítani sem érdemes vízzel a cefrét annál jobban, mint amit a feldolgozás feltétlenül kíván.
A pálinkafőzés technológiája nem bonyolult, érdemes megtanulni, mielőtt belekezdesz és akkor nem fordul elő, hogy feleslegesen kiöntöd az alszeszt 3decinként, aztán fél litert eldobsz EP-ként ami a középpárlat java volt illatban, ízben, alkoholban és lehet fél deci is elég lett volna.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
igazad van. hát 12 liter cefre alszeszéből az első 3 decit kidobni, az hatalmas hiba, mert a legelején igaz vannak nem hasznos komponensek, de rengeteg íllatanyag és etanol. aztán az alszeszből még fél litert, az meg már totál felesleges volt, mert a három decikkel valszeg minden ep kiment, meg lehet illat, így viszont ezzel a fél literrel lehet elvesztetted a maradék illatanyagot és az etanolból rengeteget. hát, nem sok jó dolog lehet abban a 18 fokos valamiben. próbáld lepárolni újra, de már biztos nem kell az elején eldobni semmit. lehet be tudod koncentrálni, zöld diónak nyáron jó lehet :)
amit sogi be szokott linkelni (snapszmester), az nagyon jó olvasmány, én is sokat megtudtam belőle.
Az a gond, hogy a "mi az, amit még nem jól csináltam" taglalásában szinte az összes mozzanat felsorolásra kerülne. :-(
Ahogy a többiek már leírták, hőmérsékletmérés és szeszfokoló használata (kifolyó végterméket mérve tisztázásnál), valamint kóstolás nélkül vakrepülés így a főzés.
Mellesleg nem tudom, hogy honnan vetted az "x litert eldobok", "y literig gyűjtöm" metódusokat, mert így teljes tévedésnek tűnnek.
A 180376 beírásban Sogi belinkelt egy csomó hasznos információt, amit el kéne/kellett volna olvasnod.
A meglévő 18 fokos valamivel mást nem nagyon tudsz kezdeni, mint kármentésként újra tisztázod.
Hát az alszeszednek kellett volna 18 fokosnak lennie, de a tapasztaltabbak szerint 20-25 fokosan kell desztillálni az alszeszt. Szeszfokolót használj azért, szerintem az alap. Anélkül totál vakon csinálsz mindent. De amúgy persze az sem elég sok mindenhez.Lehet sok vizet tettél a cefrédbe, lehet alacsony volt a cefréd alkoholfoka és így a sokáig gyűjtött alszeszé is. Ahogy számolom, akkor volt 5x12 liter cefréd, vagyis 60 liter, abból lett 5 liter 18 fokos főzeted, vagyis a cefre 1 literjéből 1,5 százalék alkoholt tudtál gyűjteni. Úgy tudom, az almák cukortartalma kb. 10-15%-s. Szóval elvileg 5%-s alkoholos cefrédnek kellett volna lennie legalább. Nagyon intenzíven nem kell átkeverni, elég csak a bundát lenyomni. Endrepp szerint azt se nagyon. Lehet az alkoholból ecet (etil-acetát - most már ezt is tudom :) lett a sok oxigén miatt. Te tudod, mennyire zártad le. Nem volt-e huzatos helyen, hogy bejusson a levegő a hordóba.
Olvasd vissza a fórumot, rengeteg információ és vita van az EP, KP és UP gyűjtésről
Én sem vagyok profi főzős, de már évek óta főzök.Nekem hasonló kérdésemre Snapsz mester a következőket írta. A cefrét az első 3 nap keverjük, utána néha ( nem minden nap,) max a bundát nyomjuk a lé alá. " Cefre főzéskor nem veszünk el semmit, és csurig kifőzzük. " Nekem is 17 literes főzőm van, tehát saját tapasztalat: Első egy deci megy ki, utána pálinkáspoharakba, ( nem muszáj tele venni) 2-3 félpohár után amikor már nem csavarja az orrod, ( Technokol szag) mehet a középpárlatba. Ez cefre függő lehet kicsit több is. Én 30 kifolyóig szoktam lemenni, de ez főző függő. Olyankor még 60 körül szokott lenni az össz alkohol fok, ízlés szerint kihígítom.
Még igencsak kezdő vagyok a témában. Több alkalommal is kb. 12 l mennyiségű cefrét indítottam el. Ezekből alkalmanként 3 l alszeszt főztem ki. Az alszeszt kannába gyűjtögettem, ebből összesen 15 liter lett. A főzőn lefőztem a rézcső tisztítása képpen vizet. Végül az alszeszt főztem le. Első fél litert kiöntöttem, majd utána 5 literig fogtam fel a középpárlatot. A főzést 17 literes Perfect Home főzőn csináltam.
A cefrét úgy csináltam, hogy a kicsumázott, magozott almát ledaráltam, majd amíg el nem lepte, felengedtem vízzel. Tettem bele a zacskón lévő adagolás szerint pektinbontót ill. borélesztőt. Cukrot sajnos csak az utolsó cefrézéseknél tettem csak a cefrékbe. Naponta kevertem őket, mindegyiknél jelentkezett habos erjedés, és mindegyiket 14 napig erjesztettem.
A cefrék lefőzésekor a gázzsámolyt a cső átmelegedéséig csumán hagytam égni, majd amikor átmelelgedett a rézcső, azonnal a legalacsonyabb lángra csavartam vissza. Kb. 1 óra elteltével kezdett megjönni a folyadék. Minden alkalommal az első 3 dl-t kiöntöttem. Sajnos az alszesz alkoholfokát nem mértem le.
A több nap/hét alatt egybegyűjtött 15 l alszeszt is ugyanúgy kezdtem el főzni, mint a cefrét: teljes gázon a cső átmelegedésig, majd alacsony lángon. Az első fél litet kiöntötten, és 5 literig gyűjtöttem.
A kérdésem, hogy azon kívül, hogy nem tettem minden cefrébe cukrot, mi az, amit még nem jól csináltam, ill. a most rendelkezésemre álló 5 l 18 fokos főzettel lehet-e valamit kezdeni?
Köszönöm a választ, mefogadom a tanácsot. Gondolom, a deflegmátornak is követnie kell az oszlop méretét, ugye? Nem komplettet vennék, hanem alkatrészenként legózom majd össze. A te rendszereddel hány liter az óránkénti lejövő?
Szia, nekem is kb. ekkora az üstöm, 4"-os oszloppal. Volt már róla szó, hogy itt is a "nagyobb a jobb" elv érvényesül. A kisebb keresztmetszet azt eredményezi, hogy hosszabb lesz a lepárlási folyamat. Tehát időt veszítesz, az meg eléggé értékes mindenkinek.
Spapda-nak is 3"-os van, ő fejlettebb sapkákkal (ProCap) próbált kompenzálni, ez persze emeli az árat is.
Néhány ipari főzőn lehet látni, hogy arányaiban bődületes oszlop van, ezért tanácsolom válassz nagyobbat, ha megteheted.
nekem szerencsém van, mert a magasföldszinten lakunk, alattunk a garázs és elég nagy a konyhánk. a konyhában elég jól elfér egy-két cefrés hordó (akár a konyhaasztal alatt :), de nekem a max hordóm 60 literes. szinte csak a saját gyümölcsöt dolgozzuk fel, ajándéknak tök jó a saját pálinka. egyenlőre ennyivel beérem.
Ahogy tetszik mondani...egy 120-lakásos panelházban, mégha 60-70-liter cefre maradékot leöntesz a WC-be, parasztosan szólva "nem b@szik egy őtést sem"...:)
Egyébként a panelban főzés is egy külön kategória...nem tudom, hogy mások a cefrézést hogyan oldották meg, de akkoriban nekem volt egy műhelyem, egy bérelt pincében...csakhogy az egy másik kerületben volt, úgyhogy ha pár rekesz, vagy hordó gyümölcsöt hoztam a nagybaniról, akkor azt először oda le kellett cipelni...ott történt a mosás aprítás, cefrézés és az erjesztés, 120-150-es hordókban...ha kiforrt, akkor még a pincében kimagozás, utána átraktam a direkt erre a célra vásárolt 20-30-literes kannákba a cefrét, amiből kettőt egyszerre fel tudtam vinni a lépcsőn és be a kocsiba...(akkor már 60-éves elmúltam), így egyszerre 100-120-litert haza tudtam vinni, ott felcipelni a liftig, majd be a lakásba, ahol a már előkészített 50-literes hordókba óvatosan átmertem, hogy nehogy egy csepp is mellé menjen...:), és ehhez jön, hogy 2-évig a "csőkonyhában" főztem a "lakótelepi 20-literessel" a gáztűzhelyen...
... itt még (2010) a jó kis "Snapszi-féle fagyisdoboz" kozmaolajszűrő...
Bár sokan nem tudják elképzelni, hogy a pálinkafőző nem csak 100-as DES lehet, de a panelesek általában nem ezt állítják be a konyhába. 10-20 liter meg elmegy a csatornába.
Nekem eszembe se jutott a kifőzőtt cefrét a lefolyóba öntsem. Leszűröm, és a nagyját kiviszem a kertbe a gyümölcsfák alá. Amúgy nem csak azt szoktam visszahordani a kertbe, hanem mindenféle zöldség maradékot. A rengeteg sárgabarack magot pedig tejfölöspohárba kiakasztom a barackfákra, onnan elviszi a mókus :) a szilvamagot szintén tejf. félliteres pohárba azt a fakopáncsnak.
Nem azt mondtam, hogy jó akármi. De van különbség az ipari lépték és a szilvafa árnyékában cefrézett egész szilva között :) Nem úgy láttam a videón, hogy a bácsi az egész szilvát nyomkodja be a nem tom hány tíz köbméteres fémtartályba és kitargoncázzák a fák alá :)))))))
De attól még persze csináljuk jól. amennyire lehet. elvileg nem eladásra főzünk pálinkát, szóval azért a pénz is jobban limitált.
Még ha 30m2 az erkély, akkor is felesleges felcipelni a rotakapát, egyszerűbb ásóval, azzal a marhatrágya is szépen beforgathato és a talajszerkezetet sem roncsolja úgy mint a rota.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
amúgy ennek a topicnak az a címe, Pálinkafőzés(otthon), azt hiszem a Szicsek bácsi 100 ezer liter pálinkát előálllító üzeme egy kicsit más kategória, mint a mi konyhai, előszobai, garázs, veranda főzőhelyeink :)))))
az iparban biztosan a zárt pistorius a kívánatos, mert nyomják rá a meghatározott hőmérsékletű vizet, de a mi 20-50 literes főzőinkre valszeg elég a nyitott pistorius tányér. de majd kipróbálom és megírom.
Szia! Köszönöm a képet! Asszem az egyik szobánkat fel kellene áldozni a pálinkafőzésre :) Hát nem bíztad a véletlenre, hogy jó pálinkád legyen!!! :) Még Szőllősi féle kozmaolaj leválasztód is van! azt hiszem, van még mit tanulnom ezen a területen. Szóval egyszerre használod a Pistorius tányérodat, aminek a víztere nyitott, meg még kozmaolajleválasztót is?
kicsit, hogy jobban értsem. Miért lett volna pistorius tányér a Szicsek bácsinál a cefre desztillálókon, amikor onnan ment az alszesz a jobb oldalon lévő fém színű desztillálókba, amik aztán csinálták az alszesz tisztítását különböző thumberrel, vagy tányérokkal? ha gondolom ez utóbbiak vannak, minek a pistorius? mert gondolom a szélesebb fém tartályon az a torony valami olyasmi lehet, nem?
Sziasztok, még kezdő itthoni főző vagyok, és úgy tűnik túlságosan bíztam a zöld alma cukormennyiségében. A cefre, majd az alszesz lefőzését követően mindösszesen 18 fokos lett az anyag. Ezzel így lehet kezdeni valamit?
Hogyne, vagy lehet mégsem:) azért én mintázok up környéken, és vízzel a tányérban ez 78-84 között van. Tehát legalább ilyen erős szeszt kell ízlelgetnem.
Nem felesleges, pl a főzdében a teljesítmény is számít, ugyanolyan töménységet, hűtéssel, erősebb fűtéssel, rövidebb idő alatt érsz el, szóval érvet lehet mellé rakni. Nem hiszem, hogy 80%-ra főzi, az ő termékük nem igényli ezt, az ilyen rendszert szokták meg, ez kb erről szólhat, hogy ilyen a főző, amilyen.
Semmi extra, sztem tudod is. Az ilyen "átlag" cefréknél sémát kell követni, amit magadnak állítasz fel. És mindet ez alapján lefőzni. Pl: Tányér legyen fent, cefrét kicsavarni, finomításnál(tányérral) menj 60-ig, ott up gyüjtemény, ennyi. Értesz ugye:)?
Azért az érdekelne, hogy az ilyen lencse alakú sisakban hogyan alakul a deflegmáció? Vajon annyival jobb-e, mint amennyivel nehezebb (és persze drágább) elkészíteni egy ilyet, mint egy hagyományosat?...
Az újakra gondolom azért nem került mert felesleges. Azokon a főzőkön melyeken ekkora a fedő+sisak (hatalmas rézfelületek vannak, esetleg terelő lemez a lencsében) simán csinálnak 80-82 fokos KP-t.
Itt csak gond lenne a pistórius-val, léghűtéses deflegmátor+fűtés szabályozás megold mindent - gondolom.
Látod ez eszembe sem jutott, pedig milyen kézenfekvő...:)...pedig tudhattam volna, mert nálam is egy-egy hosszabb téli főzés a zárt műhelyben, már attól az egy tányértól is meglepően magas páratartalmat generált...egy-egy szerszámom elkezdett rozsdásodni:(:(... (persze tudom, a gáz égéstermék egy része is vízgőz)
A Szicseknél meg az a nagy csarnok, egy szimpla fém, ipari csarnok volt, egybe a cefrézővel...
...amit így utólag megjegyeztem, hogy a finomító üstökben viszont nem volt keverő...
Sziasztok! 50 literes üstömet szeretném 4 vagy 5 tálcás oszloppal felszerelni. Egy 2"-os torony elég lenne hozzá, vagy nagyobb kellene? A fűtés hozzá 6,5kw.
Ami picit idegesítő, hogy szeszfok csökkenés előtt már érzem az up-t. Emiatt kóstolnom kell ilyen 78-84 szeszfokos lejövőt. Ami miatt pótlék járna olyan esetben, amikor nem szeretem az alapanyagot. Mint most az Irsai esetében...
Erre adhatnátok valami tanácsot, az alszesz szesztartalmának a kétharmada most gyenge becslés volt, mert utána meg sokáig kp jött.
Úgy látszik van aki szereti a Pistórius tányért és van aki nem...és nem gondolom, hogy ez azért maradt el a Szicseknél, mert neki a Hagyóék csinálták az egész új rendszert...ők már a régi üstökön sem használták a tányérokat és valószínű, hogy ezért a 8-új üstre sem rakattak...
"2012. februárjában, éppen Martfűn dagonyáztunk és akkor is, jó szokásunkhoz híven, meglátogattunk egy közeli főzdét. A közeli Szicseket hívtam fel, de ez nem volt egyszerű, mert mínusz 8-fok volt és a régi Szicsek főzdét akkoriban már félig szétbontották és az új még csak félig volt kész...
...ráadásul a Szicsek úr vasárnap nem ért rá. De azért már arra is büszke volt, ami addig elkészült, úgyhogy a főzőmesterét küldte (aki a közelben lakott), az "üzemlátogatókat" körbevezetni...
Egy biztos, hogy jogosan volt büszke, mert a Hagyóék nagyon kitettek magukért... 4-db cefréző és szintén 4-db gyönyörűséges finomító üst volt már beállítva a hideg csarnokba, olyan csodálatos kivitelű, lencse alakú deflegmátorokkal, amit eddig csak a Békési Zoltán (Zsinagógából átalakított) pálinkaszentélyében láttam a KARL-tól...de azt is csak üvegfal mögött......
A nagy gömb, ha szabadban főzöl vagy a környezeti hőmérséklet változik, ugyanúgy reagál. A tányér belőhető átfolyó vízzel, hideggel is, kb csepegtetni kell rá, ez a probléma, amit a nyitott kivitel okoz, nem teszi használhatatlanná, nem kéne, hogy észre vegyél belőle a Te rendszereden bármit is. Persze ezt innen messziről gondolom, a saját tapasztalatom alapján. Kint vagy a szabadban?
Namost a nyitott kamikaze (be és kifolyó nélküli) függetlenül a hűtő kilépőjétől, az nem egyszerű, ha valamiért nem sikerül összehozni egyfajta egyensúlyt. Most nem sikerült és ilyen kilövések meg lassulások vannak.
És akkor még ott a rengeteg variáció, amiről korábban emlékeim szerint vandox írt, hogy bizonyos főzdék hogy használják (mikor mennyire erősítenek vagy gyengítenek)
Egy gecinagy, jól méretezett gömb egy faék ehhez képest, ahol csak a fűtéssel kell játszani, úgy könnyű.
Kár, hogy az öreg Józsit nem tudom már kérdezni...pár éve, mikor utoljára beszéltem vele, akkor ha jól emlékszem, a "Tercier-féle" spirálos deflegmátor volt terítéken náluk, amit egy Balaton környéki főzdébe terveztek beépíteni...a fatal Józsi nem tudom, hogy mennyire volt képben...
Nézzél szét a Jöt. háza táján, ha megvilágosodtál szólhatsz a többieknek is.....nem szokásom olyasmi mellett érvelni ami nincs fetén-fehéren leírva, témát magam részéről lezártam.
ha ezt valaki megfontolja és megérti, onnantól nincs miről beszélni, esetleg annyit lehet hozzátenni, hogy így is működik azon a szinten, ami általában az elvárás, illetve nyilván vélemény formáló ereje van annak is, hogy sok helyen elégedetten használják az elterjedt változatot, így ennek van referenciája és egy gyártó mondhatja azt is, hogy őt nem érdekli az elmélet, statisztikai alapon dönt és a bejárt úton kíván haladni, ragaszkodik a hagyományokhoz.
Ez elég szomorú, telerakják az internetet "modern" pistoriusz tányérral, mintha az lenne az eredeti, majd az eredetiről kell bizonygatni, hogy az az eredeti.
Működésének műszaki hátterével meg nem foglalkoznak.
Majd kérdezd meg tőle, hogy hol a méretezési segédlete egy Pistorius tányérnak, mi alapján akkora amekkora, milyen műszaki, szakmai alapelvek alapján méretezik. Ezek nem elszállt kérdések, a homdestiller.org-on online kalkulátorok segítségével a hobbisták így méretezik az oszlopos készülékeiket, elvárható egy kisvállalkozótól is, hogy ilyen szakmai alapokkal rendelkezzen. Tehát összefüggésekre, netán képletekre van szükség ahhoz, hogy legyen miről beszélni, illetve engem ez érdekel, az, hogy évente hányat adnak el és mindenki örül neki, az is fontos dolog, de engem nem érdekel annyira. :)
Vagy az id Csallónak, aki vegyészmérnök, szakértője a kérdésnek és csőkötegest használ kisüstin, de mindegy, nem hiszem, hogy van értelme ennek, hogy ki mit, mennyit, érdekesebb ennek az elméleti háttere, hogy az összefüggések oldaláról legyenek érthetőek ezek a miértek, váltsunk témát. :)
Akkor be lettem csapva...:(...mert nekem mindenki azt mondta, hogy nyitott)...sőt ebben később az öreg Ruszkai József is megerősített...tudod, a Ruszkaiék csinálták az Etesi főzdét is...persze nyitott Pistórius tányérokkal, amiből raktak a cefréző és a finomító üstre is...igaz ott a forró hűtővizet csorgatják a tetejére...
Viszont egy érdekekesség, amit sehol másutt nem láttam, hogy a sisakoknak is pereme van és a Pistórius tányérról, annak a tetejére is lecsorgatták a vizet...
Nincs mit, erre való a fórum...ez egy egyszerűen használható eszköz arra, amit Endrepp úgy hív "magasabban vezetett főzés"...ez élesebb, pontosabb elválasztásokat tesz lehetővé...
Valóban, 2013-ig, egy "csőkonyhás" panel, első emeleti lakásában főztem...akkor neked nem kell mondani, hogy ez milyen nehéz volt...nem sokan dolgoztak ennyit akkor a pálinkért...
...itt az előszobában lévő "ebédlőasztalon" éppen epret főzök 2012.októberében
Kevesen főznek úgy, hogy a reflux aránnyal foglalkoznak, de ahogy elnézem, ez változóban van, az oszlopok terjedésével került elő ez a kérdés, már téma volt a Fb-on is a reflux arány, pedig ott pláne nem túl erős ez a "tudományos" vonal.
Valóban, kicsit érdekesen van megrajzolva az a kép és nehéz eldönteni, hogy a fenti vízszintes vonal egy lemez éle, vagy ténylegesen a "vízszint"...ez már először is elgondolkodtatott, (de ennél azért sokkal alaposabb vagyok) és több helyen is utána néztem, érdeklődtem...Snapszi is azt mondta, hogy az felül nyitott...
Akkor kezdtem megtervezni, hogyan lehetne elkészíteni, ami nekem nagyon nem volt egyszerű, hiszen nem ez a tanult szakmám....mint ahogy sokaknak sem az a pálinkafőzés, (hiába van már papírja is róla)...én az elejétől kezdve az egyszerű kisüsti módszert követtem...szerinted hányan főznek úgy kis hazánkban, hogy reflux-arányt mérnek és számolnak...sok helyen meg is vernének, mert azt hiszik káromkodsz...:)
...ezek 2011. szeptemberi képek...itt már kezd a végleges forma kialakulni...igyekezdtem a belső tányért minél jobban kivinni a széléhez, hogy a kerülő párák minél nagyobb, vízzel hűtött felülettel kényszerüljenek érintkezni...
Akkor most az a kérdés, hogy Dr. Sólyom Lajos rajzolta rosszul le a könyvében a pistorius tányért, vagy egyesek módosították, vagy rosszul értelmezik, esetleg nem tudnak rajzot olvasni.
Szakirodalomban "módosított" pistorius tányért még nem láttam.
Tudod, ez itt is igaz "nem hit, vagy romantika, divat, egyéb agyrém, persze lehet elméleteket gyártani akár a kanapéról is, de azért ne tévesszük meg tisztelt "nagyérdeműt".....
Szia, köszönöm szépen a képeket és a magyarázó szöveget, most már azt hiszem nagyon jól értem a működését. Köszönöm Endrepp-nek is.
Azért érdekel most egyre jobban a Pistorius tányér, mivel nagyon sok munka van a pálinkában, mire az ember eljut odáig. Metsszük, permetezem a gyümölcsfákat, leszedjük a termést, igyekszik az ember jól cefrézni, az alszesz gyűjtés elég egyszerű és akkor ne az egyik utolsó dologban szúródjon el a dolog, vagy ha nem is elszúródik, de nem kelljen már Up-be mennie még sok jó anyagnak. Ahogy leszűrtem az olvasottakat, a Pistorius tányérral több KP-t lehet nyerni, vagy pontosabban fogalmazva, az alszesz alkoholtartalmának nagyobb része kerül a KP-ba Pist. tányérral, mint nélküle.
Írtad, régen lakásban főztél, én még abban főzök :) Szerencsére a feleségem tolerálja, mert ő sem szeretné, ha a rengeteg gyümölcsünk menne a kukába.
Nem sértődök meg, de jelzem, ha sértően viselkedsz, mit kezdesz ezzel a Te dolgod, most éppen folytatod. Lehet, hogy Te így élsz, kommunikálsz másokkal, de ezt nem mindenkinek kell elfogadni, ez egy nyilvános fórum, tartsd be az illem szabályait.
Cáfolattal, nem találkoztam az írásodban, kisüti rendszer tartozéka a tányér a bibliád szerint, higgy ebben, én ezt nem vitatom, nem oszt vagy szoroz, minek mi a tartozéka, attól még műszaki megoldások között van hierarchia. Véletlenül sem akarom azt kifejezni, hogy ez a nyitott tányér ne lenne hasznos tartozéka a kisüsti rendszernek, csak a képet árnyaltam, ahogy előttem pl Barkócza, hogy milyen ez, amikor rendszerbe van illesztve. Mindenkit buzdítok a használatára, még téged is. :)
Én tényeket írtam le, te pedig vagdalkozol teóriákkal, és állandóan megsértődsz mint egy egy óvódás ha valaki megcáfol, nem kellene inkább a magad személyiségeddel foglalkoznod (vagy egy pszichológusnak!?)......
A Te általad mutatott, Sólyom könyvben lévő tányér is zárt. Milyen bonyolításra gondolsz?
Teszi a dolgát persze, én ezt nem vitatom és azt sem vitatom, hogy nincs szükség a zárásra minden körülmények között, sokan nem is tudják megoldani a hűtővíz visszavezetését különböző okok miatt, innentől nincs lehetőség a reflux arány beállításra a hűtővíz hőfoklépcsőkkel és akkor a párolgás sem probléma.
Viszont vannak itt páran, akik ezt a szintet meglépték és tudnak 50%-os refluxot méréssel, vízszabályozással előállítani, nekik mond ez valamit, de tényleg oka fogyott, mert nekik meg eszükbe sem jut ilyen tányért használni. Szóval jó az úgy, ahogy van, kivételesen nem a termékeddel van bajom, nyilván a vízelvezetés kell rá, azt nem tudom miért hagytad el, régen volt rajta. Gondolom sokan nem kötik be, ebből merítettél, hogy akkor senki nem köti be.
Nézd nem tudom, hogy honnan vetted ezt a "kvázi" Pistórius tányér képet, ami teljesen nyilvánvaló, hogy az egyszerű, de attól még jól működő, nyitottnak (ami előbb volt) az agyon komplikált későbbi változa...szerintem ezt nem is nagyon használták, nem terjedt el, vagy azért mert nem vált be, de ha olyan jó lett volna, akkor nálunk is használták volna...
Egy biztos, hogy az egyszerűbb változat, (amit jól elkészíteni azért nem olyan egyszerű) is nagyon jól teszi a dolgát.
"firkálsz" Nem tudsz kijönni ebből az állapotból, hogy ne személyeskedj, ennyire futja úgy látszik a stílusodból és a személyiségedből.
A Corvinuson a pálinkamestereknek azt tanítják, amit leírtam, a csőköteges hatékonyabb és jobb deflegmátor, ez a szakma véleménye, a többi divat, egy 150éves fejlesztés majmolása, műszaki szempontok szemben a "kanapé" meg egyéb erőlködéssel. Tudod csak a szokásos köreid. :))
Butaságokat firkálsz...nem véletlen kötelező tartozéka a bérfőzdékben a kisüsti rendszernek. Kisüsti technológia: 1. Üst-sisak-páracső- hűtő-kilevegőztető-szőllősy szürő-epruvetta-alszeszgyűjtő tartály 2. Alszesz gyűjtőtartály- finomító üst- sisak-PISTORIUS TÁNYÁNYÉR(a mai formában)- páracső- hűtő-kilevegőztető-epruvetta-weszycki szeszmérőgép-párlatfelfogó tartály A "SZAKMA" ezt elfogadja, és ezzel egyetért..... nem hit, vagy romantika, divat, egyéb agyrém, persze lehet elméleteket gyártani akár a kanapéról is, de azért ne tévesszük meg tisztelt "nagyérdeműt".....
Ennyiért nem biztos, hogy megéri kintről a hercehurcát. Az akciós ár jó nem sok nyereség lenne kintről, lehet semmi. Én még olcsóbban vettem, de szerintem most ez jó alternatíva. Viszont tökéletesen működik.
A behozatali szabályok érdekelnek, hogy pontosan mi kell hozzá, hogy biztosan megkapjam a csomagot, e-mailem publikussá tettem. Buboréksapkás, de nem üveg, hanem fém betekintőablakos oszlopban gondolkozom.
Jolida: köszi, de az olaszsped-be nem láttam, csak üveg oszlopot.
Nagyon szívesen! A vörösréz tisztításánál sose használj csiszolópapírt(csak forrasztás előtt), minden egyéb megoldást megtalálsz a neten, nem kell kétségbe esni, további szép estét!
Nem ez lesz az első dolog és nem is az utolsó, mikor az eredeti ipari fejlesztés gagyi változatban terjed el kisüzemekben, lakossági szinten.
Én is nyitottra készítettem, fel sem merült bennem, hogy lezárjam, később jöttem rá, hogy mi a jelentősége ennek, amit Barkócza ír. Az is kérdés egyáltalán minek? Közben eltelt kb 150év és feltalálták a csőköteges deflegmátort, nem véletlen, hogy ilyen tányér legfeljebb romantikából, esztétikai vagy hit, divat alapon kerül beépítésre kb.
Zárt edényről van szó, van róla kép több is, nem csak ez, amin szintén látszik, hogy zárt, de ez nem kérdés onnantól, ha érted, hogy ennek mi köze az 50% refflux arány állításához és miért probléma ebből a szempontból a párolgó felület, de át kell ezen lépni és nem foglalkozni vele, akkor sem dől össze a világ, nem egy kardinális kérdés, mindenhol nyitott változatban használják tisztában vagyok vele, de tudod, attól, hogy 10millió légy szereti.. :).
..."Itt valamiért azt szokás Pistorius tányérnak hívni, amikor a deflegmátor tetejére vizet öntünk. Nem ez a Pistorius tányér (nézzétek meg Snaszmester honlapját, vagy a Sólyom könyvet - az egy áramlásos, átfolyó hűtő, csak éppen nem dob, nem Liebig, nem csőköteges, hanem egy lapos). Ez a vízzel nyakonöntött deflegmátor persze segít, meg működik, de egy rosszul definiált, nehezen kézben tartható eszköz."...
..."Nem ez a Pistorius tányér (nézzétek meg Snaszmester honlapját, vagy a Sólyom könyvet)"...
Szerencsére 2010-ben az elsők között mentettem el magamnak a Sólyom Lajos könyvét és nagyon jól megnéztem a Pistórius-tányér rajzát is, (105.-oldal 25. ábra), meg a leírását is (104.-oldal)...
Azt hiszem ez eléggé egyértelmű, annál is inkább, mert az utóbbi 10-11-évben elég sok főzdében jártam látogatóként, de egyetlen zárt tetejű Pistórius-tányért sem láttam...
..."Leírtam nemrég, nem figyeltél rám:). A csatlakozócsonk benyúlik a tányérba"...
Ott a pont...az elsők valóban így készültek...a leesztergált alsó csonkot 2-3-milimétert áteresztettem a dupla lemezen, hogy a forrasztás minnél erősebb legyen...nem is volt velük soha gond, de később engem is zavart, hogy a kis forrasztási perem miatt nem folyik ki minden a tányér aljáról maradéktalanul. Egy idő után már úgy csináltam, hogy egy 5-mm széles flex koronggal, felülről merőlegesen két-két lefolyót csiszoltam óvatosan ebbe a perembe, 90-fokkal elfordítva az alsó lemez szintjéig...így keletkezett egymással szemben 4-db. fél centi széles lefolyó, amiből már kifolyt minden az utolsó cseppig...kis fejlesztés, de hasznos...nem mintha az a 2-cent, ami ott maradt sokat számított volna...
AFA 27% vám 150000ft után fizetendő + van egy vámolási költség amit a Posta vám számol el, pár ezer ft. Javaslom ne egyben rendeld hanem úgy, hogy a vám tarifa alatt legyél. Több csomagban. Az áfa és a posta vám díj mindenképpen meg lesz. Nyáron ugye változott a behozatali szabály. Privátban tudok esetleg kis segítséget.
Éltem vele 2 szezont, praktikus dolognak találom, néha rám tör a gondolat, hogy építek egyet megint, volt a bácsinak V2-is, még trükkösebb, mint az elterjedt.
Ez egy valami, egy tálca, ami tud erősíteni egy keveset szárazon.
Vizesen ha felveszi a rendszer hőjét, akkor picit jobban a párolgás miatt, ha meg hidegebb vízzel megkínálod, akkor böszme nagyot.
És akkor mint mindent, ezt is lehet használni, csak nem keveset kell vele főzni, kiismerni. Lehet, hogy 1 hét alatt többet főztem vele, mint más évek alatt:)) ettől még csak ismerkedem az eszközzel. Leeresztő nélkül mondjuk eléggé kamikaze üzemmód, nincs lehetőség változtatni.
A benne maradó flegma szerintem valami hiba, ahogy szürcs írta.
Én inkább mindig megpróbálom kiönteni, átöblíteni, elég játékos.
Természetesen ez nem jelenti azt, hogy mint deflegmátor nem működik vagy ne lenne hasznos a párolgó felületével, csak azt jelenti, hogy ennek a Pistorius tányérhoz csak részben van köze és csak úgy rámondjuk nagyvonalúan, hogy az Pistorius tányér, de szigorúan véve, már nem az, hanem egy attól átvett szerkezeti megoldásokkal épített új konstrukció. Pistorius Light. :)
Igen de a párolgást nem tudod kézben tartani, ettől lesz instabil innentől a reflux arány. Ez egy berendezés, ami rendszerbe lehet illeszteni úgy, ahogy Barkócza írja, de csak akkor, ha úgy néz ki, ahogy eredetileg kitalálták. A módosításokat olyanok végezték, akik ebből semmit nem értenek, így veszett el a lényeg útközben.
Sziasztok! Bőr erjesztéshez való úszófedeles rozsdamentes tartály mennyire alkalmas cefre erjesztéshez? A palást hűtőt kônnyebb lenne arra rászerelni, de a gallér lenyomkodás problémásnak tűnik.
Ez eredetileg egy zárt, átfolyós deflegmátor volt, a találékony főzdék elhagyták a fedőt, már átfolyásra sincs lehetőség, páran már leírták itt az elmúlt időszakban, hogy ezek az átalakítások a lényeg elvesztésével jártak és a rendszerbe illesztés ellehetetlenül, ez olyan félig-meddig valami, Pista tányér, mert nem lehet vele állandó reflux arányt így beállítani.
Itt valamiért azt szokás Pistorius tányérnak hívni, amikor a deflegmátor tetejére vizet öntünk. Nem ez a Pistorius tányér (nézzétek meg Snaszmester honlapját, vagy a Sólyom könyvet - az egy áramlásos, átfolyó hűtő, csak éppen nem dob, nem Liebig, nem csőköteges, hanem egy lapos). Ez a vízzel nyakonöntött deflegmátor persze segít, meg működik, de egy rosszul definiált, nehezen kézben tartható eszköz.
Belső deflegmátornál (Pistorius tányérnál) azért kötik sorba a hűtővízzel, és azért beszélnek a hűtőből kilépő víz hőmérsékletéről, mert a hűtőn lévő hőmérsékletkülönbség és a deflegmátoron lévő hőmérsékletkülönbség aránya egy a refluxarányhoz hasonló, azzal szorosan korreláló jellemző, ezzel jól kézben tartható a folyamat.
Kínai oszlop beszerzéssel kapcsoltaban tudna vki segíteni privátban? (Pl Oak stills) Vám, áfa ilyenek. (Spapda-nak írtam pár napja az itteni e-mail címére, de még nem reagált)
Nekem nincs ilyen,de gondolom,a terelő lemez kialakításától függ,hogy maradhat-e benne valami,de ha marad,tehát a hűtött fedlapról visszahulló flegma fennakad a tányéron,akkor már nem is csak deflegmátor,rektifikáció is végbemegy.Ha viszont a terelő lemez a fedél ívét követi,a flegma azonnal visszafolyik az üstbe,ebben mi akadályozná meg?
Semmi baj, nem mindenki ismerheti, hogy a cefre a must meg a bor között mi a különbség. Mondjuk meg kell kóstolni mindet biztosan érezni fogja.🙂 Ja meg pálinka kihozatal szempontjából sem mindenki tudja, hogy a bor és pld. A cefre között csak kb. 2-5% az eltérés. 🙂
Sztem a tányér betápja egyszerűen megoldható befolyó csonk nélkül is, viszont kifolyó nélkül egy csomó dolog problémás.
Pl főzés végén maradék víz leengedése, mielőtt leemelésnél magunkra öntjük. Vagy ha valaki van olyan elvetemült mint én, hogy a kifolyó alkoholt érzékszervi vizsgálatnak alávetve tisztáz, és az alapján tölti a tányért.
Ez pontosan azt jelenti, hogy ha vízzel indulva nem tetszik a kifolyó profilja, simán leengedem a vizet róla, majd a főzés előrehaladtával kezdem lassan tölteni.
Egyébbként a tányér alapból egy átfolyós rendszerű vizes deflegmátor. Ha leegyszerűsítjük, pár funkció elvész.
Opcionálisra kellene tenned, elmondani, és aki kéri rátenni, aki meg nem, nem.
Igen leírtam, hogy maximális kihozatal volt tavaly sőt azt is leírtam, hogy nem lett sem a cukorfok sem az alkoholfok mérve. Nem a 8 fokra írtam han aki írta, hogy max. 8 fok volt és akkor megállt biztosan a forrás tehát szarul lett cefrézve. Azt már fel sem fogta, hogy maximális kihozatal körül volt még úgy is, hogy nem foglalkoztam vele semmit. Ja meg biztos tele van cukorral.
Ha olvastad érdekesség képen úgy kezdődik. Persze, valószínűleg nem mutat jó értéket. Csak van itt aki nem tudja értelmezni az írnak. Neki 16-17%- os kihozatal 8 fokos cefrét takar amit egyébként ő írt rá. Csak meg említeném szőlőnél maximális kihozatalnak 16% -ot ír a szakirodalom, de szerinte az gyenge volt mert megállt a forrás. Na ennyit erről az emberről. Tiszta rosszindulat. És tájékoztatom a hülye kérdésére, a tavaji saszlából volt az idei sokkal jobb minőségű borszőlőből van. Amit először nem is akartak ide adni mert sajnálták pálinkának.
Kezdem érteni,hogy hová kell tenni a számokat,amiket írsz,de még abban az extrém esetben sem lenne a cefréd 20 % alkoholtartalmú,csak 12,5 %,és akkor a veszteségektől nagyvonalúan eltekintünk.Gondolj bele:20 %-os cefréhez a mustnak 40 cukorfokosnak kellene lenni,ilyen pedig nincs.
Na ez számomra jó hír, mert tavaj a cefre egész télen állt nem lett időben kifőzve és semmiféle kezelésben gondozásban nem részesült. Mielőtt kifőztem azt hittem nem lesz belőle semmi. Akkor nem lett mérve semmi és adott legalább 16-17%- ot nagyjából 50 fokos pálinkára nézve. Ami ugye nagyon jónak számít. Akkor ebből lehet akár 25% hozam is.🙂 Ráadásul kiváló minőséggel. Hiszen ezt időben fogom kifőzni és a kezelések miatt az aromák is jobban kijönnek ha lehet hinni a szakirodalomnak.
Tulajdonképpen igen...a folyamatosan párolgó víz hőfoka, akármilyen forró is, mindig alatta marad a belül lévő pára hőfokának. A kettő szorosan összefügg és ilyen kis egységeknél 50-100-liter, szerintem nem sok értelme van, hogy még annak a hőfokát is külön állítgassa az ember. Egyszer elfelejtettem a lepárolgó vizet főzés közben pótolni és már majdnem száraz volt a teteje, amikor a bolylerból, a legforróbb vizet ráöntöttem...
Akkora lett még a kb. 65°C-os víztől is deflegmáció, hogy hosszú percekre megszűnt a csorgás és csak nagyon nehezen, cseppenként indúlt újra...akkorra vette fel azt a hőfokot, aminél újra indulhatott.
Ez jól látszott a két hőmérőn, amit a sisakba és a Pistórus tányérba építettem...akkor jöttem rá, hogy milyen fantasztikusan jól működik.
..."Megkérdezhetem,hogy miért felesleges a ki és befolyó cső? Akkor hogyan használod?"...
Ugye nem értetted félre?...csak fölül a tányér tetején nincsenek be és kifolyó csövek, de nem is kell. Hiszen amikor alágyújtok az üstnek, a tányért is feltöltöm egy kancsóból peremig hideg vízzel...azért nem meleggel, mert mire az egész átmelegszik és csurogni kezd, addigra a tetején lévő víz is felmelegszik a kellő hőfokra...ez mindig adódik, mert tapasztalatom szerint, csak pár fokkal lemaradva követi a sisak hőfokát...utána a főzés tempójától és persze a hőfokától a víz ott felül, folyamatosan párolog, amit a bolylerból forró vízzel egyszerűen utána lehet tölteni...
Ezt 2012. januárjában csináltam egy fórumtársnak (sisakkal, üstfedővel együtt)...
...látszik kétoldalt a két cső...
...Mivel ezt nem én használtam, csak a saját főzőmnél jöttem rá, hogy tök feleslegesek a csövek...szeretem, ha egyszerű a cucc...2012. októberben, (itt még panelban főztem) még az enyémen is csináltam hátul be és kifolyót. De aztán a befolyót hamar ledugóztam, mert a vizet a csővel rá is lehet csurgatni.
Ott az a cső lefelé a túlfolyó, amit egy kannába lógattam...
...itt folyik a forró víz a hűtőből, a tányér tetejére, amihez külön forrasztottam egy kis kivezető csövet a hűtő oldalára......de nem vált be...
Ebben az irányban amatőr vagyok, nulla rutinom van, hogy lehetne itt eredményt elérni. Szegényt ha lehetne, faggatnám.
Hárs szépen illós volt, abban bíztam, de elég gyámoltalan próbálkozás lett, alig van benne valami csavar, legalábbis most úgy tűnik frissen. Csak az ep lett több szinte.
Van egy új favoritom hordós balkáni irányban: Sokolova, na ez nem úgy volt, hogy főztek egy ilyen semlegesbe hajló, jó lesz hordózni kategóriát, hanem elküldték abba az irányba, mint a Zolibácsié volt, az aszpirines-lakkos, aztán kihordózták belőle valahogy. Majd, ha legközelebb valamikor jössz, készítek belőle mikro dózist, mert sztem ez egy iránytű. 40%-os, ha az én hordósomat ennyire kihígítom, nem marad semmi, ez meg tudja ilyen alacsonyan is az érdeklődést fenntartani, ez az art. :)
Nekem ma 2hónapos az Elena, nagyon jó illata van, lehűlt a pince 12-13fokos, engedtem a hordóba egy kis levegőt, 1 hétre kivettem a kotyogót, hagy érjen, pár nap múlva kifőzöm.
Azért teljesen nem volt kész. Turmix és magozás után bevettem a 10en pár fokos garázsba a kinti hidegről és a bunda azóta is fent van, dolgozik. Kap még pár napot.
Véglegesre a billenőst nem nagyon lehet megcsinálni.
Ideiglenesre úgy, hogy egyszerűen "körbekeríted" a főzés idejére a paplannal (kéménycsőnél és az ajtónál kivágva ... ha keverő van rajta, ott is), olyan magasságban, mint az üst (hideg időben mehet magasabbra is a "kerítés", amúgy is túlhűt ilyenkor a kupola).
Vannak páran. 2thumperes pálinkáról viszont nem hallottam, ïgy lehet egyedül vagyok Egyet szoknak használni. Jó kettővel is, sőt, jobb. Eggyel amíg mentem, én úgy csináltam, hogy az up határán felfogtam még másfél litert, leengedtem menet közben a thumpert, azt a másfél litert pedig vissza a thumperbe. Annak úgy a fele még jó volt, előbb vágva. Kettőnél nincs ilyesmi játék, eleve magasabb a szeszfok. A thumpert a szesz működteti, annak a párolgás-visszahűtés ciklusa. Jó a kettő.
Itt a hideg, és a szünet. Destilatori 100-as főzőmet szigetelném, vettem alukasírozott kőzetgyapotot 5cm és lemeztáblát, de mivel billenős nem egyszerű menet lesz. Szívesen meghallgatok Des és Destilatori hőszigetelés tapasztalatokat. Az ajtót zártan csinálnám, akkor alul a rácsozaton kap elég levegőt a gázégő? A hamutartót kiveszem. FÉG 24 égő tálcát használok. Előre is köszönöm a tanácsokat.
Mint írtam pontosságával kapcsolatban nem tudok nyilatkozni. Amúgy teljesen egyetértek veled. Én is így gondolom. Bár rendesen át lett szűrve és csak kíváncsiságból néztem rá. Mint írtam érdekesség.🙂 Amúgy tavaj 100 l szőlő 18 l 45 fokos pálinkát adott. Remélem ez is hasonló lesz.
Ha már az egyik balos volt, akkor jobb is, hogy a második is balos, így nem lehet össze téveszteni. Kis 60-65 liter volt a cefre, nagyobb thumperben 1,5 liter szőlő up, kisebben 7 deci víz. 1 óra felfűtés fél gőzzel, 30 mbáron, 2. -ik órában lejött az ep és a kp. Kp. ízlésfüggő. 5.6 liter 74-es átlagnál szerintem a legjobb, jó selymes, illatos szőlő, de tovább mentem 1 liter lejövővel, kevés volt idén a gyümölcs. Kb. 70-72-es átlagú kp.-al így kerek 10 liter mélyebb ízű, illatos 46%-os pálinkám lett. Amúgy 9 lett volna. Finom, jó a gép, 1 liter 50 -es upom lett még. 3 óra volt a főzés, felfűtés után kisebb gáz, simán bírta a gép a két thumpert. Nem zajos. A második thumperben lett a végére valami 1,5 liter folyadék. A váltás éles. 65%, de legkésőbb 60% lejövőnél. Nagyon sokáig kitart magas szeszfokon. Ahol esés van, közel a váltás. Jó hogy idén ki tudtam próbálni, érdemes volt beruháznom rá. No és kivárni..😉 Egs,ês köszönöm.
Na látom szépen összekötötted őket...örülök, hogy jól működnek...a kicsi sem "zajong?"...ha előbb tutom, hogy hozzád kerül a nagyobbik, akkor máshogy csinálom a kivezetéseket...:):)...majd várjuk a beszámolót...:)
Látom érdekel a Pistórius-tányér (vízhűtéses deflegmátor) működése és a szerkezete...erősítő feltétnek is szokták hívni...Egy biztos, hogy nem volt hülye aki kitalálta, mert nagyon hatékonyan deflegmálja a párákat...a régi főzdékben, előszeretettel használták a cefréző és a finomító üstökön is, de ismerek új építésű főzdét is, (Etesi-főzde), ahol szintén Pistóriusokat használnak és nagyon dicsérik...régebben kicsit nagyobb jelentősége volt, főleg a törkölyöknél használták előszeretettel, mert akkoriban nagyon szárazra (csörgősre) préselték a szőlőt, amit ma már nem lehet.
Azokban a régi kifacsart törkölyökben pont ezért, alig volt némi alkohol, és így nagyon gyenge alszeszek lettek, ezért kellett erősíteni...saját méréseim szerint, a jól elkészített Pistórius-tányér, kb. 8-15%-körül tud ráerősíteni az alszeszre...
Az eredeti "Pistórius-tányér" úgy néz ki, mintha két "cintányért", közel egymáshoz összeforrasztanánk egy peremmel, (amin a víz van) ennek alul is, meg felül is van egy menetes csonkja, ahol a gőz be és ki távozik...
az "okosság" belül van, az egy harmadik "cintányér" közvetlenül a felső alatt, (ezt hívják terelőtányérnak) csak az átmérője valamivel kisebb, mint a másik kettő. Ez nem engedi, (ahogy Endrepp is említi), hogy a párák, akadálytalanul átrohanjanak, így kénytelenek megkerülni és a vízzel hűtött plafon alatt tudnak csak átjutni a páracsőbe...nagyon egyszerű és nagyon hatékony. Azok a főzdék, ahol használják, a hűtőből távozó forró vizet csorgatják szabályozottan a tetejére, ami egy túlfolyón távozik és így kicsit még a deflegmáció mértékét is lehet szabályozni...(lásd:Etesi-főzde)...Szeptemberben múlt tíz éve, hogy az elsőt megcsináltam és mondhatom nagyon hasznos szerkezet...2012-ben már én is csináltam olyat, aminek fölül a víztérben volt befolyó és kifolyó csöve, de kiderült, hogy ilyen kis egységeknél teljesen felesleges...
..."és a flegma így visszafolyik az üstbe? vagy benne tárolódik egy része?"...és a válasz egyszerű, minden visszafolyik, ami lecsapódik, nem marad benne semmi...
A refraktométer(nem tévedés,a reflektométer is létező,de teljesen másra használatos műszer) szeszfok mérésére csak víz és alkohol elegyének esetében használható,minden más esetben hibás erdményt ad.A gyári pálinka mérésekor ez adott,de Te most gyakorlatilag bort mértél,abban ezeken kívül egy csomó más szárazanyag van,ami az ilyen elven működő szeszfokmérést meghamisítja.Ha a cefréd 12 -14 % közötti,annak már örülhetsz,de ez csak főzés után derül ki,mert a fajsúly alapú mérők sem pontosak cefrében,borban stb
Isten ments attól hogy irigykedjek. Nem a megélhetésem, csak hobbiból van pár tőke szőlőm. A 20fokos cefréhez/borhoz úgy gondolom 30mustfok fölötti szőlődnek kellett lennie,. Magyarországon, októberben. Ez azért úgy nagy átlagban nem szokványos dolog. Emiatt gondoltam, gondolom úgy hogy valahol a számok elcsúsztak.
A szőlő vagy úgy általában a gyümölcsök tekintetében is, a cukor csak egy dolog, az összkép egy eleme.
Szerinted a szefokmérő brixben mér? Aztán legyen tiszta a kép, én soha semmibe nem teszek egy gramm cukrot sem. Nekem a minőség a fontos nem a mennyiség. Szóval rosszul kalkulálsz meg az írigység csúnya dolog.🤣
27mustfoknál lesz 18as alkohol a borban, amihez úgy gondolom már kell segítség, spontán nem biztos hogy végigmegy, főleg pár nap alatt. Ennyire felcukrozni meg nem sok értelme van, ilyen alacsony szőlőárak mellett.
Viszont barátom ugyanakkor, ugyanonnan hozta a szőlőt, de más fajtát. Ő nem tett bele gyümölcs élesztőt sem pektinbontót valamint ő csak néha fűtött. Neki csak 12%-ot mutatott. Savaznom nem kellett mert ph 3,1 volt. Az első ár napban mértem..
Sajnos elején nem mértem meg. Most mustfokolóval 0-át mutatott. Többször mértem. Mindig 20% volt. Igaz azt, hogy a reflektométer mennyire pontos azt nem tudnám megmondani. Ellenőriztem gyári pálinkával ott pontosan mutatott.
Azt megteheted az ügy érdekében, hogy kirakod a hidegbe egy éjszakára, a tetejére kicsapódó olajat pedig lefölözöd papírtörlővel vagy leöntöd óvatosan, annyival csökkenni fog a kozmaolaj probléma, ami majd a kp-ot érinti.
Ott marad. Lefőzöd, szép tükrös lesz, amikor kihígítod akkor lehet majd opálos. Ebben az esetben beteszed a fagyasztóba egy éjszakára, majd teafilteren átszűröd, és pihenteted. Ki fog tisztulni.
A birs nagyon olajos, héj pedig viaszos. Nem tudod az egészet kiszűrni.
Köszi Endrepp, ez nagyon pontos leírás. Szóval a terelőlemez az nagyon fontos. Amiatt pistorius a pistoriius.
Olvastam én is olyan kozmaolaj komponenst, aminek a forráspontja 130 fok, de már 100 fokon az is illan és elkezd megjelenni a KP-ban, ha nem vigyáz az ember.
Érdekesség, szőlő cefrém kb. 3 hét után kész. Meg mértem reflektométerrel az alkohol fokot, leszűreve 20 c fokon. 20% alkohol fokot mutatott. Ami miatt azért nem szomorkodok.🙂
Leföztem az első adag birs cefrémet, ami totál nagykönyv szerint lett cefrézve. HC- vel bontva, opti white-tal etetve a 228, ph 3.0-ra állítva foszforsavval,10-12 fokon erjedt tíz napig, teljesen lekvár.. ..és lett a 70 liter cefréből 13 l tejszerű 27%- os alszesz. A mennyiséggel meg a szeszfokkal megbékélnék, mert ne sok napfényt raktam bele és a fele kb víz a cuccnak mivel birs, de a tejfehér szín mellbe vágott. A kozmaolajszűrőben a szokásos mennyiségű elenyésző filmréteg a jégen, tehát gondolom nem kozmaolaj a tettes. Tapasztalt már valaki hasonlót..? Mi lehet az oka? Tisztázáskor az üstben marad vajon a tej..?
A lemez azért kell, hogy az összes gőzmolekula bejárja a hideg zónát, ha az nincs, akkor középen, tengelyben egy része átszökik úgy, hogy nem érte a Hatás.
Nem forráspont, hanem illékonyság. (Van több olyan előpárlati összetevő, aminek a forráspontja 100 fok felett van (pl furfurol 161,7C), de rögtön a főzés elején átmegy.)
A lehűlő felületek hőt vonnak el a gőztérből, a kevésbé illékony komponensek - szutyok - ettől kicsapódik és visszafolyik az üstbe, ez a flegma vagy más néven reflux.
A Lator című filmtörténeti alkotásban is van hasonló jelenet mikor is Kaleb (korabeli "próbálkozó") beszabadul a gazda kamrájába ahol eszik és iszik de hogy a gazda ne vegye észre a bor fogyását belevizel...
Esténként visszajár és megjegyzi "ez a bor napról-napra jobb"
igen, igazad van, finomító lencsének hívják. szóval a gőz nekicsapódik a felső fémnek és forráspont szerint kicsapódik és visszafolyik? szóval ez akkor nem gyűjti a flegmát?
A "brutális deflegmáció" egy ilyen átlagos felépítésű, lehűlő felületi arányaiban nem extra berendezésnél attól van, hogy alul fűtöd, ezt mással magyarázni nem nagyon lehet. Nekem is ilyen van és én nem tudok vele 60%-osnál töményebb szeszt főzni, mert nincs indukciós tűzhelyem, rakd bele egy tábortűzbe, majd lecsökken a deflegmáció meglátod. :))
nekem a KP átalában 80-79 fokosan indul, ha 20-25-re állítom be az alszeszt. ha nincs elég alszeszem, mivel kihígítom a dupla fal miatt (legyen elég térfogat), ezért van amikor csak 60-al indul.
nem a KP-t szeretném töményebbé tenni, hanem a kozmaolajokat szeretném, hogy minél később jöjjenek. jobb lenne egy élesebb határ a KP és az UP között, mert azt tapasztaltam, hogy az UP íze sajnos fokozatosan megjelenik, már akár simán 50 alkoholfoknál. persze azon is múlik, mennyire fűtök. ezt még tanulnom kell, hogy az alszesz lepárlást nagyon lassan, figyelmesen kell csinálni.
a huzatra érzékeny. az olaj tehetetlensége miatt is figyelni kell.
Ha nem tudsz elég hőt stabilan bevinni, akkor mindennek brutális deflegmációja lesz, ez megint az üstház-hőelosztás-keverő kérdéskör, nekem is van réz alambikom, 35literes, zsámollyal fűtve, lemezekkel körbe tákolva, keverővel - alacsony a deflegmációja.
Nem tudok tanácsot adni a "mekkora" kérdésben, én tettem anno az 50-esre egy 10 literes bográcsot, abból volt a tányér kialakítva, elég jó volt úgy, ez leginkább szemre megy, a +8-10% alkohol töményedés elvárható. Van itt olyan, akinek 1 tányér is sok, van, aki 100-ashoz 2db méretest használ, szubjektív a megítélése ennek. Egyenletes hőmérsékletű víz kell bele, az egyik oldala nem lehet hidegebb, mint a másik, mert akkor ott kondenzálni fog, máshol meg átszökik a gőz.
Engem is érdekel a Pistorius, kérlek adjál néhány tanácsot. Végig keresőztem a fórumot, de nem tudtam összeszedni kielégítő információkat. Az első, hogy kb mekkora tányér kell, nekem konkrétan egy 35literes főzőhöz? (Írtam az embernek, de nem válaszolt) Meg ez a hűtés dolog. Írtak a csapvíztől a 85 fokosig hűtővizet. Nekem pl. ilyen időben pl a hűtővizem teteje hőfoka alig éri el a 30-40 fokot a finomítás végére.
Az alambik típusú főzőknek brutális deflegmációja van.
Nem tudom, hogy a tiéd a duplikáció miatt mennyire érzékeny, de én használok benti (konyhai) finomításra full réz alambik főzőt (2kW-os szabályozható indukciós főzőlappal) és elég egy ajtónyitás, hogy leálljon a csepegés.
Attól még a KP szeszfok nem lesz magasabb,
csak ha vízhűtéses deflegmátort raksz rá .. már ha egyáltalán van értelme.
Az első termék -állítólag- ál Pistorius, mert nincs benne a terelőlemez, ha ez tényleg így van, akkor az egy másik történet, én nem foglalkoznék az elsővel, annál ránézésre a víztér kicsi, szükséges a tányérban a stabil, egyenletes hőeloszlás, ahhoz pedig vízmennyiség kell, pl egy 5literes tányér, fél liter vízzel a gagyi kategória. Valószínűleg hideg, hálozati vizet fogsz ráengedni, az nem jelenhet meg, mint tenyérnyi lehűlő felület a tányér belső falán, ehhez kell a mennyiség. Arra is fel kell készülnöd, hogy a hálózati vizet csepegtetve kell majd ráengedni, ezt nagyon nehéz lesz sima golyós csappal, szelepekkel megoldani, de nem lehetetlen, többen nyomáscsökkentőt használunk, utána már könnyű szabályozni.
Üdvözletem! Gondoltam kipróbálom a pálinkafőzést, csak úgy kiváncsiságból.
Hetekig olvastam utána és igyekeztem mindent nagyon alaposan kivitelezni.
A pálinkafőzőm egy Perfect home típusú 17 literes szimpla falú rozsdamentes főző, újonnan vettem 45 ezer forintért, jókat olvastam róla, nyilván kategóriájához képest, már ha van ennyire alacsonyan kategória.
A cefrém fügéből készült, saját fán termett, szép egészséges példányokat válogattam össze, és szépen ki is erjedt, a refraktometer csaknem nulla cukrot mutatott.
Összesen 18 liter lett a cefre, ami pont jó ebbe a főzőbe (a 17 liter az a nettó térfogata, maga az edény kb. 25 literes)
A tűzhely villannyal megy, óvatosan melegítettem, szerintem inkább túl lassan, mint túl gyorsan, 5 és fél óra alatt jött le az alszesz, ami kb. 3 liter lett.
200 ml-enként fokoltam, és akkor hagytam abba a főzést, amikor 12 fokos volt már csak az alszesz, ami lejött. Az első 200 ml-es pohár 62 fokos volt.
Az első 200ml-es pohár kb. higító szagú volt, az utána következő 5-6 pohárnak kifejezetten kellemes, gyümölcsös illata volt, az utána következőknek a szaga egyre inkább ázott kutyára emlékeztetett.
Tudom, ez még nem a finomítás, csak kivánsiságból szagolgattam.
Na a lényeg, hogy a főzést követően észrevettem, hogy sajnos leégett a cefre. Nem nagyon brutálisan, csak pár milliméter vastag réteg tapadt le az aljára, de az rendesen odagyógyult.
Attól tartok ezt megszívtam sajnos.
Szerintetek van értelme lefőznöm az alszeszt, lehet ebből még valamit kihozni vagy kuka?
Olvastam olyat is, hogy aktív szénnel meg lehet szűrni, ennek van esetleg értelme?
És ha igen, akkor már alszeszt szűrjem át, vagy finomítsam előtte és a kész pálinkát szűrjem?
mármint túl alacsony, vagy magas? ha nem gyűtötted túl sokáig az alszeszt, akkor biztos simán lehet ennyi. én ha van időm 5-10-s alkoholfokig gyűjtöm az alszeszt, de így is könynen 30-40 fokos az alszesz. ezért is gyűjtöm sokáig az alszeszt, mert úgyis hígítani kell valamivel.
más téma. az én kis főzőmnek van egy kis kiszélesedő kupolája, ezért lehet inkább egy lencsére lenne még szükségem, mint egy kis gömbre. Ti honnan rendeltetek pritorius tányért? ez a cég milyen szerintetek, megbízható?
Kérdésem lenne: 3 hónapja főztem itthon pálinkát. Kajsz, 9 liter 50 fokos lett. Lezárt üveg ballonban pihentettem mostanáig. Ma megmértem a szeszfokot, és 25 fok.... Ez mitől lehet ?
".....ennek a felső része már kicsit deflegmátorként működik, nem?" .....nem kicsit...nagyon, és épp azért, mert léghűtéses deflegmátor,, és hogy mennyire "eléggé" az egy másik történet, mellesleg egyéb szerepe is van.....
Ennek ellenére mondom, hogy a világ másik vége kb stílus, ahogy régen főztem, szóval úgy tudtam világbajnok kajszit főzni, első osztályú alapanyagból. 20-ig mentem le kb.
Legutóbb, a második alkalommal úgy sikerült szabályozni mindent, hogy vízzel a tányérban az up előtt csak csepegett. Talán krumplinál van így. Na itt vágtam, picit emeltem a fűtésen és összeomlott a törékeny egyensúly vagy mondhatni vége volt a bulinak, mert ahogy átváltott folyásba már zuhant is a szeszfok és jött az undorító rész.
Ha az átlag fűtési intenzitáshoz képest gyengébben fűtesz, akkor adott rézfelülethez mérten kevesebb a gőztermelés, kevesebb gőzt jobban visszahűt. Ha növeled a fűtést az átlaghoz képest, akkor az állandó rézfelületre több gőz esik, több hőmennyiség, ezért kevesebbet tud az átmenőből visszahűteni, csökken a deflegmáció mértéke az átlagos fűtésen átáramló gőz deflegmációjához képest.
100 literes a főzőm, használom tányér nélkül, tányérral víz nélkül, tányérral vízzel. Szóval ahogy éppen jól esik. Ki kell tapasztalni kinek hogy.
Nekem 50eshez. Nekem nincsenek csatlakozói, azaz be és kifolyó, így nem tudom.
Másnak van, ők tudják.
Én most úgy használom, hogy az up közelében (érzésre) adok neki vizet, előtte léghűtéses. De előtte nincs is annyira szükségem rá, mert ep-t megoldom enélkül is. Én csak olvastam erről, hogy erősítve mennyire más a vége, de most már tapasztaltam is, ahogy írtam. Rettentő éles a határ, gyorsan vége a gyümölcsösségnek, utána rettenet rossz. Emiatt pont, hogy könnyen eltéveszthető, nem tudom, mások hogy éreznek rá, vagy honnan tudják. Amikor bezuhan a szeszfok, az látványos, de az már késő.
Eddig kettőből kétszer elkaptam jókor, szerencsém is volt talán.
Hozzáteszem kóstolni sem egyszerű ilyen 78-84 fokos szeszeket, hogy na ez még gyümölcs vagy már up:)))
az a félelmem, ha ennyi a hűtés, akkor még az etanol se megy át. de gondolom felforrósodik az egész.
"alacsonyabb fűtés - magasabb deflegmáció" ezt nem értem pontosan. jobb elválasztás? vagy erőteljesebb? alacsonyabb fűtésnél lehet nem megy át egyáltalán a kozmaolaj? vagy az sem, aminek kellene?
Minél magasabb deflegmáción főzöl, annál jobban tudsz elválasztani frakciókat illékonysági sorrendben, minél több a hűtésed (levegő rézfelülettel vagy víz), annál magasabb a deflegmációd.
Ha alacsonyabb a deflegmáció az UP frakciókat nem tudod éles határ mentén elválasztani, hanem egyszercsak váltasz, amikor úgy gondolod, hogy már nagyon rossz ízű, ha jobb az elválasztásod, akkor nem lassan fog beúszni a KP-ba az UP, hanem egymás után jelennek meg és éles határ mentén elválasztható, a gyümölcsízeknek vége, jön egy kis semleges anyag és megjön töményen a szutyok.
A fűtés is beleszól az arányokba, alacsonyabb fűtés - magasabb deflegmáció.
Vandox és Naívkezdő! Nektek mekkora főzőhöz van a pirtosius tányér? Nekem csak 20L-s duplafalúm van (régen szimpla-faluban laktam, fejlődtem :)). és akkor nem használtok vízhűtést, vagyis nem szabályozzátok a hőmérsékletet? úgy is működik?
Ha jól értettem, amit így többen megbeszéltetek, ha az ember használ egy ilyen lencseszerűséget akkor az UP nagyon hirtelen jön. De legalább nem lehet eltéveszteni, nem? :) oké, hülye megjegyzés, hogy eltéveszteni az UP-t :)
Az érthetetlen, hogy aromában mit tesz hozzá? Az az. Egy ideje azt csinálom, hogy ha ilyen sikerül, azt külön választom az EP-től és elteszem töményen, idővel megszelídül az illata, tömény és különleges/különös -ez nézőpont kérdése-, de nagyon intenzív, ha hozzáteszek pohárba pár cseppet, be lehet lőni olyan arányt, ami működik.
Az indíték az, hogy a natúr erjesztett szilvák a primer aromából vesztenek, az élesztős verzióhoz képest, ha úgy van kierjesztve, mintha fajélesztős lenne, kotyogóval, sterilen, levegőtől elzárva, túlságosan visszafogott lesz az eredmény, amit én szeretnék és ami tetszik kereskedelmiekben benne van ez a játék, amiről azt gondolom, hogy az erjedés és a levegő a megoldás, ha levegő van (az erjedés csendes szakaszában), akkor viszont elkerülhetetlen egy kis ecet is.
Elválasztható, de veszteséges. Szóval kerülni kell az ecetesedést ha egy techno cefre a cél. Amúgy oda-vissza alakul idővel, nekem tök érthetetlen mit tehetne hozzá.
Van egy külső befolyóm, ami 70-75°C vízzel működött sztem legjobban, meg egy túlfolyót forrasztottam rá.
Ez már inkább stílus kérdés lehet, egyre inkább szubjektív, ahogy fogynak el a mérési lehetőségek és az érzékszervekkel szerzett tapasztalatokra alapozunk.
Nekem sincs ecet, ez nemes cherry, ezentúl így fogom megközelíteni, jobban is hangzik, de az illó is jó. :)
Kis mértékű ecet esetén nincs ecetszag és megtalálni is igen nehéz, én sem érzem konkrétan, pedig hajtok erre szilvánál, mert jön vele általában valami különleges, cherrys, lakkos stikk, ami hiba elvileg, de kis mennyiségben sztem ennek a natúr szilvás műfajnak jól áll. Persze Te érzed mi van nálad, de az EP emelkedés ilyen irányba ezért szokott történni.
Ecet szagot soha nem szoktam érezni. Minél később főzőm, annál vastagabb rajta a hártya és annál oldószeresebb, szúrósabb szagú. lehet elfedi az ecet szagot az etil acetát.
nem akarlak ezzel fárasztani benneteket, de az orrom nagyon érzékeny az ecetsavra. régebben a feleségem ha egy evőkanál ecetet beletett egy fazék (4-5L) babgulyásba, már alig bírtam megenni, annyira taszított az ecetszag. a savanyúságnak a levét meg szívesen megiszom.
A bundában nem szoktam sárga tócsákat látni. Azért nyomkodom le, mert nem tudom kifőzni rögtön és ha fent marad a bunda, a főerjedés után azon még jobban szaporodik minden (persze ha nincs rendesen lezárva). Szóval a zárás a lényeg, ahogy mondjátok. meg is beszéltük már, fólia, pók, kis cukor előtte.
Kis ecet nem tragédia, persze érdemes elkerülni. Ha az alszesz ecetes, akkor a szódabikarbóna pezseg benne, addig kell adagolni, amíg abba nem marad a pezsgés, így az ecet nem megy tovább a pálinkába. Az ecet képződés valószínűsége a bunda nyomkodással nő, ha nem lesz azonnal főzve, akkor főleg kerülni kell a főerjedés után az edénybe nyúlkálást, az ecet bacik a bunda tetején élnek, ha megnézed közelről, kis sárga tócsákat találsz a mélyedésekben, az az ecet, ezt a részt bekeverve kerül az egész anyag beoltásra vele.
Ha főzés előtt felnyitod a hordót, beleszagolsz, és érzel ecetszagot, akkor biz megecetesedett a cefréd. Főzéskor ebből átkerül az etil-acetát, föleg az epben, ettől érzel aceton vagy technokol szagot.
Az alábbit írod: "Az ecetsav és az etilacetát egyszerre van jelen", és természetesen az etilacetát átdesztillál, sőt, nagyon illékony, ezért előpárlati komponens. :)
Igen, az etilacetát az EP-ben van, ott jön, de ha van ecetsav, akkor azt hol kellene érezni? vagy más néven (Kovács István kiskönyv) ecetsav-etil-észternek hívja. azt írja: "az ecetsav a lepárlás során átmegy a pálinkába is". Vagyis amíg van etanol, az ecetsav reagál vele és etil-acetát formájában növeli az EP mennyiségét? Sok EP, kevés KP? De akkor ecetsavas szagot ne várjak, csak etil-acetátosat? És ha sok az ecetsav, akkor szinte csak EP és UP van? Gondolom ilyen nem szokott lenni nálatok. Nekem akkor lehet azért van kb 1,5% EP-m szinte mindig, mert nem párolom le időben, meg nem zártam le eddig tökéletesen a hordókat az erjedés után. Akkor az a rohadt hártya nem Candida volt, hanem acetobacter. Pedig eddig hogy örültem, hogy nem ecetesedtek meg a cefréim :) Ezt a kékszőlő cefrét elég hamar lefőztem és mégis éreztem ezt a szúrós szagot az alszesz elején. na mindegy.
UVA 228 az hidegtűrő, sokan írják, hogy használják. Én is használom, nem szoktam vele spórolni és 18 fokon már rendesen dolgozik. Ha eddig még nem tettél bele semmit, azt mindenképpen tegyél bele, mert ha jól emlékszem almát cefrézel. Aztán szerintem tápsó 30g/hektó, meg lehet hogy jó az almába pektinbontó. Én teszek mindenbe. Van aki nem javasolja a tápsót. Nekem viszont a borász ismerősöm azt mondta, legalább kétszer kell bele 30 g, az elején és amikor rendesen beindul. a végén már semmiképpen nem. Olvasd vissza a fórumot, ezeken sokat megy a vita. Én ezt a tápsós vitát nem akarom újranyitni, a magam részéról lezártam.
Oké, de ez a videóban elhangzó állítások szempontjából irreleváns, mivel az OakStillstől most is 500$ körül kapnád meg a komplett oszlopot (gondolom a szerző előtte megnézte az aktuális árakat ;), tehát most is kihozható fél millióból a teljes rendszer. Az alapanyagok drágulása és az infláció valószínűleg hamarosan lehetetlenné teszi, de most még nagyjából megoldható ennyiért.
Bocsánat, elgépelés: 500$ az oszlop, tehát a végösszeg még 32e Ft-tal nő, de így is simán befér fél millió alá. Hát még ha picit javulna a dollár árfolyama...
Pedig az OakStillsnél még mindig 420$ (szállítással együtt), ha csak 3 szintesre kéred a 4"-os fém oszlopot (legutóbb áprilisban rendeltünk az egyik helyi fórumtársnak). Ez vámmal együtt sem több 180e Ft-nál. Ehhez már csak a tűszelep és nyomáscsökkentő kell (együtt kb. 7000 Ft), két 1/2"-os toldóelem, meg egy tömlőcsatlakozó (legyen együtt mondjuk 3000 Ft). Az üst tetejére pedig kell egy 4"-os tri-clampes hegeszthető csonk, ami hosszúkás StillDragon+posta esetén sem több 15e Ft-nál, na meg egy bilincs és egy tömítés, durván 4e Ft-ért. Ha jót akar az ember, akkor még kell egy húshőmérő (vagy laborhőmérő) az analóg fejhőmérő helyett 3-12e Ft-ért, minden más jár a kínai oszlophoz. Ez összesen még mindig csak 220e Ft környéke, az üst pedig elkészül Kiskőrösön vagy Fejér megyében 200-220e Ft körül. Az öntöttvas gázzsámoly 5e Ft, a tömlő reduktorral 3e Ft. És persze kell még 2 méter szilikontömlő a véghűtő tömlőcsonkjára.
Ez akárhogy számolom, bőven fél millió alatt van, trükközés nélkül, vámot megfizetve, 3 szintes fémházas, buboréksapkás rendszer formájában. Nyilván egy keverő elég fontos lenne még mellé, azzal már fél millió fölé szalad a végösszeg, de a hazai kisiparos árakhoz képest még mindig jó ár, főleg úgy, hogy a hazai gyártóknál 700e Ft fölött sem alapértelmezés a keverő.
Értem, még nem indult meg forrni mivel hideg van és még pár napos de ma átkevertem.Én semmit nem raktam bele se vizet,se semmi adalék anyag vagy valami kell bele?
Ilyen magasan az up az én tapasztalatom szerint nagyon hirtelen jön, nincs lehelet, meg bizonytalanság, egyszer csak nagyon rossz ízűbe vált, közvetlen előtte némi édeskés íz, halovány gyümölccsel.
Egy régi üzenetedre kérdeznék rá. 2017-ben írtál egy pálinkafőző keverőmotorról. Émlékszel hogy maga a motor milyen típusú? Egy DES 30 literes kézi keverőst szeretnénk motorizálni, de a gyári 50000-t sokalljuk. Próbálkoztunk UAZ ablaktörlőmotorral, de nem bírta sokáig. Igaz hogy lehetett vagy 30 éves a motor :-)
Nem tudom ez mennyire van rendben, de így erősítve is volt szeszcsökkenés, sőt jóval hirtelenebb. Pikk pakk leesett, már 73foknál járok és ez már tuti up, de ebben is van szilva jegy.
Tehát nincs meg így sem a szétszálazás, különböző tipikus jegyekre up előtt, ami rémlik endrepp írásaiból.
Ami biztos, hogy a bundát nyomd bele legalább naponta egyszer, vagy ha van időd meg nagyon forr, kétszer. Nem rossz néha megkeverni sem amíg forr, azt mondják.
Biztosan így van, ahogy mondod, hogy akkor az etil-acetátot éreztem. Szóval akkor mégiscsak volt ecetsav termelés, csak a keletkezett ecetsav reagált az etanollal. Ez a reakció, hogy végbemegy, abból jó (nem az ecetsav termelés) hogy nincs tiszta ecetsav a cefrében. Mert azt olvastam, hogy az ecetsav is átdesztillálódik. Akkor ha egy cefrében lehet érezni az ecetes illatot, akkor ott már nagyon sok ecetnek kellett keletkeznie.
Régebbi adataim(amikor még 55 körül vágtam az up.-t), csak a középpárlat alkoholfokát tekintve:vizes Pistorius-al (78-85 Celsius) kp. átlag 78-80, szárazon 74-76, tányér nélkül 68-69 V/V%. Ma már sokkal magasabban vágok, természetesen ezek az értékek is magasabbak(lennének) pár fokkal....
A túl sokra a választ vandox tudja:) nem én mondtam.
Hogy miért nem használom vízzel: majd lesz olyan tesztem is.
De ugye ez nem igazi pistorius, nincs víz be víz ki. De olyannal tudnék játszani menet közben is, hogy teszek rá vizet.
De mikor, mennyit, milyen hőfokot?:) Arra gondolok inkább up közelében, ha valamikor. De rengeteg a változó, nem volt még időm kedvem ezekkel játszani, összehasonlító tesztet csinálni.
Persze ez is szubjektív, de nekem ilyenekkel a túl sok állapotot nem sikerült elérnem, de valakitől kapott tornyoson főzőtt 90%-os kp is egy tömény aroma bomba volt, szóval nem igazán értelek, ha van egy vízhűtésű eszközöd miért nem használod és azt sem értem, hogy amikor túl sok, az milyen? :)
Lehet már 1 hete is kész volt amúgy, de nem volt rá időm. Baja nem lett, mondom nálam semmi penész nincs. Illata érezhetően más, mint a technonak, kíváncsi leszek.
100literes főzőre nyugodtan rá lehet tenni ebből egy 20 literest, hogy érezhető hatása legyen, ha a szabadban főz, akkor kell óvatosabbnak lenni. Ezek a kis edények olyan placebó hatásúak, ami a középpárlatot nem befolyásolja ~10%-ot legalább kimutathatóan, az annyit is ér.
Nem számoltam ki hány nap telt el, de kb vége az erjedésnek, pár napja semmi életjel. A tetején oxidálódott, barnás színű záró réteg egész szilvából, alatta szép színű megdolgozott szilva majd lé.
Annyival "butább" mint a Pistorius tányér, hogy csak léghűtéses deflegmátorként használható, míg az utóbbit lég- és vízhűtésesként is alkalmazható,sőt vizesen tovább szabályozható a deflegmáció hatása, természetesen ettől eltekintve a célnak megfelel, de szerintem a mérete miatt egy 60l-hez jobban passzol.....
Üdv!most kért napja hogy bedaráltam 600 liter jonagold almát cefrének,de amit nem tudok megadni a cefrének az a meleg mert egy fedett szín alatt van és ott kinti hőmérséklet van.Illyenkor mi a teendő mitlehet csinálni?
Csak a pontosság kedvéért: Ha sok az EP, akkor ecetes volt a cefréd. Az aldehidet nem olyan egyszerű kiszagolni a cefréből, gondolom, amit aldehidnek hívsz, inkább a"technokol szag", az etilacetát lesz, amit a fő előpárlati komponensnek szokás tartani. Az meg megint az ecetesedés következménye, mert ecetsavból és alkoholból lesz.
5. Következtetések és javaslatok Kutatási eredményeim alapján megállapítható, hogy a körte pálinkagyártásában hasonló hatásfokkal alkalmazható az általam vizsgált három élesztőtörzs (S. cerevisiae 228, YS4 és 342). Kísérleteim alapján a cefrézés során alkalmazott savak jelentősebb hatással vannak a fermentáció hatásfokára, mint a három vizsgált élesztőtörzs. A pH állításra alkalmazott savak közti különbségek is jól mérhetőek voltak, a tejsavval végzett kísérletekben az alkoholkihozatal alacsonyabb volt, azonban magasabb észterkoncentrációt mértem ezekben a mintákban. A foszforsavas kísérletek mintáiban kevesebb kiugró értéket regisztráltam minden vizsgált paraméter esetén, így arra következtetek, hogy a foszforsavas fermentációs minták erjedése volt a legkiegyensúlyozottabb. A minőség fokozása érdekében javaslom, hogy a cefrézés kezdetén foszforsavval történjen a cefre pH beállítása, és csak a fermentáció végén történjen tejsav adagolás. Ez által kombinálható a két sav párlatra gyakorolt pozitív hatása a fermentációs hatásfok romlása nélkül.
Jelentés a pálinkaműhelyből: holnap szezonzáró főzés Granny Smith almából, ami a tervezetthez képest jóval tovább állt cefre formában, és ezalatt megerősítést nyert számomra az itt olvasott információ, miszerint az Uvaferm 228 eléggé elhúzódó erjedést tud produkálni, gyakorlatilag a zajos erjedés után 1 héttel még mindig volt látható jele. Kíváncsi vagyok, mi jön ki ebből.
A másik téma az irsai olivér fahordós tesztsorozata: 1 hete még a cseresznyefa hordót mondtam volna a legharmonikusabb párosításnak, most éppen az akác beelőzte, gyakorlatilag az akácmézes szőlő ízét adja, cukor és édesség nélkül. A boróka is kezd jól összejönni az irsaival, talán ennek a legtartósabb az irsai kortyérzete lenyelése után, a kőris pedig szokás szerint ultralággyá simítja, mint ha jóval alacsonyabb lenne a szeszfoka, miközben az valójában nem változik érdemben. Szóval mindegyik más és karakterében markánsan eltér a natúr irsai alappárlattól. 1 hét múlva ismét mintázom majd.
Kíváncsi vagyok !!! De annak ellenére h egylépcsőssel főzők, és ebben az esetben még koncentráltabban jönnek az aromák, volt olyan hogy csak szokásból vettem el az elejéből .
Miért borkősavat használsz? Így laikusként az tűnik a legdrágábbnak, ahogy a gazdaboltban néztem az árakat.
Igen, a szőlő jó választásnak tűnik. Hűvös az idő, cukor sok van benne és még talán a pH-ja is jó :)
Na igen, az UP. Kellene valami tisztítólencse hőmérséklet-szabályozással, de most arra nem akarok költeni. Ahogy néztem az árakat, az így komplett nem olcsó. De biztos megéri. Inkább előbb veszek egy cefremérésre alkalmas pH mérőt.
Borkősavat használok, ha savazok. Itt nem az a menő.
Meglepődnél mostanában mennyire nem atomóra szerint cefrézek.
Spontán erjesztek sokat, aztán mégsincs sok ep. UP viszont van a tapasztaltabbak szerint, majd még fejlődök az évek alatt:)
Ha van egy kis illó szőlőknél, az se gáz, szőlő a kedvenc alapanyagom, el se lehet cseszni szinte. Itt azt értem, amikor már hideg az idő és van normális mustfok, érett az alapanyag. Irsai az nem felel meg ennek, nem is tartom igazi borszőlőnek:D
Hártya érdekes dolog, van abból sokféle, olyan is akad, amitől jobb lesz.
Mondjuk az egész szemes szilváról még nem tudok nyilatkozni, az még odébb van, lassan az is sorra kerül.
Egyszer én is kezdtem, mint mindenki, de mivel gyorsan felejtek, örökre jó ez.
Nekem a fahordós projekthez jött be a direkttermő szőlő, a megszokott szőlőpálinkától vagy brandytől egészen távoli karakterű ital hozható létre a kettő kombinálásával.
Nehéz ezt szavakkal körbeírni, főleg úgy, hogy nem vagyok sem analitikus, sem sommelier, de talán úgy érdemes elképzelni, mint egy olyan extra ízt az eredeti gyümölcs mellett, ami minden értelemben harmóniában van az alappal. Nem elnyom, hanem kiegészít, kb. olyasmi, mint egy zeneszámban az akkordot játszó gitár mellé az akkord alaphangját játszó basszus alap - nem kötelező, de teltebb, kerekebb a hangzás.
Így jobban belegondolva adhattam volna magamnak a Totálkezdő nevet, mert pH-zni is csak sacra pH-zok, azt is citromsavval, pár hete mondta a borász srác, hogy a candidák aldehidet csinálnak abból (is). Tudom, foszforsavval kellene, meg veszek cefre pH mérőt. Hőmérsékletszabályozás nuku. Két éve kezdtem el a cefrekészítést, pálinkafőzést, akkor még csak ritkán nyomkodtam le a bundát, nem naponta, 2-3 hónap után főztem, tiszta hártyás volt. De nem volt ecetes szaga, így nem lett rossz a pálinka, csak az EP volt sok. Az aldehid szagot rendesen lehetett érezni, amikor beleszagoltam a hordóba, de mivel nem ecetsav szaga volt, így gondoltam talán jó lesz. Szóval jó hogy van nálam EP.
Te biztosan gyorsan lefőzöd a sajátodat, meg a cefrézést is pontosan csinálod. Miért ez a neved? :))) gondolom nem most kezdted :)
Lehet, de nekem sose volt olyan, hogy ne lett volna EP-m, vagy csak mondjuk fél % lett volna. Általában inkább nálam az EP 1,5% körül van. Az első fél százalék, vagy inkább 2%-nak az első pár tizede (mert korábban úgy csináltam, hogy az alszesz 2%-át osztottam fel 10 részre) nagyon aldehides, meg acetátos volt. Egyszerűen mérgező volt az első fél vagy 1%. Kicsit mint a technokol. Én amúgy szeretem a technokol szagot, meg a hígítók, acetátok, izopropanolok szagát, csak nem a pálinkában. Általában ezt a tíz részre osztott 2%-t el szoktam dobni, vagy az utsó egy-kettőt a KP-ba tenni, mert nem lehetett nagyon érezni benne jó szagokat. de lehet másnapig azért érdemes lett volna őrizni.
Tévedni persze nem akarok. Most akkor mégis maradjak a régi verziómnál? Gyűtsem a 2%-t 10 részletben? Az nagyon vacakolós, de lehet ennél az alszesznél megteszem, mert nem akarom elveszíteni ezt a prémium :) illatot.
Én előtted írtam, hogy többedszerre nincs ep-m. Értsük ezt úgy, hogy alig. Ha vakon eldobsz fél százalékot, és ilyen másfél-2 utánra teszed a kp-t, lehet nagyot tévedsz.
Üdv! én most főzőm le a kékszőlő cefrét. Héjon erjesztettem, némi szárral, még csak az alszesznél tartok, de én ilyen finom párlat illatot még nem éreztem, ami az elején jött. Vaníliás, puncs-puding illatok voltak. Főleg abból a főzésnél jött a legtöbb illat, amikor talán a legtöbb héj volt az üstben. Mintha. Csak nehogy elrontsam a tisztítását, hogy ez a nagyon finom illat megmaradjon. Majd nagyon lassan csinálom és minden literjét külön veszem.
Már többen leírták, hogy csinálják az előpárlat elválasztását a többitől. Ami legjobban tetszett, hogy az alszesz 0,5% eldobni, és a következő egy, százalékot legkevesebb öt? részletben felfogni és másnap megszagolni, úgy szelektálni. Vagy több részletben? Elvileg a másfél százalék után jöhet a KP. És úgy emlékszem zsákkrumpli írta, hogy ami UP gyanús, azt a nyelve hátuljára teszi és ha keserű?, akkor már UP-nek számít. Remélem jól emlékszem. És 50-nél valszeg vágni kell, mehet UP-nek :) dehát ugye semmi sincs kőbe vésve. ez elég alacsony hőmérsékleten erjedt, 18-20 fokon. kb 3 hete indult.
A szőlész srác azt mondta, amit kaptam szőlőt Labrusca hibridek termették. Nekem ez sajnos nem mond semmit.
Sajnos úgy esett a dolog, hogy van 22 liter 76° os vilmos körte párlatom, ami érezhetően utópárlatosra sikerült. Kisüstin lett főzve, de arra már nincs lehetőségem, hogy azon újra főzzem. Vásároltam egymenetes gépet ezen kellene megoldjam. Itt is 25° ra hígítsam, vagy alacsonyabbra mintha cefre lenne?
Pistoriuson gondolkodom. 35literes főzőhöz mekkora méret kell? Mennyiben számít a tányér méret? Milyen hőfokon kell tartani a finomítás alatt? Ha az egész főző réz, kell, hogy a tányér is réz legyen, vagy lehet inox?
Nem annyira motivál az Irsai, közepes pálinkát már tudok főzni belőle...direkt termőkben több a fantázia. Ott van még a Jázmin, Jufark, Kadarka törköly stb..
Egyszer majd kipróbálom, de idén is próbálok rengeteg dolgot: magozott fribizlit, hárslevelűt, 70/30 % aszú/hárs keveréket, későbbi hárslevelűt, nérot, isabellát, otellót stb....
Ahogy én látom a hasonlatainkat (bár régen rossz ha magyarázni kell egy viccet) alkoholos erjedés és a spórolás a buszjegyen relációjában. (és akkor az ATP-ről nem is beszéltünk)
Alkoholos erjedés oxigénmentes környezetben történő anyagcsere folyamat vagyis egy "valós történet" mint a kis skót nagy futása hazafelé a busz után, ellenben az oxigénes környezet illetve a fater nézőpontja csak fikció ...
csak az összehasonlítás miatt. meg hogy bizonyítsam, hogy az ábrán látható növekedés anaerob körülmények között történik, mert ha aerob, akkor 3és fél sejtosztódás elég neki, hogy elérje a 10-szeres sejtkoncentráció növekedést. az kb max 5-6 óra oxigénes környezetben kb 28 fokon. persze alacsony hőmérsékleten hosszabb, de nem 10 nap. meg persze élesztőtörzsfüggő. meg persze tápsó függő :))))) én most már hagyom ezt a témát, mindenki úgy érti a hozzászólásaimat, ahogy akarja.
a viccednek semmi köze ehhez. szerintem.
"
Miért használod az "oxigénes környezetben" kifejezést az alkoholos erjedésre mikor az ebben az esetben nem releváns?
Miért használod az "oxigénes környezetben" kifejezést az alkoholos erjedésre mikor az ebben az esetben nem releváns?
Erről a skót és a fia közötti beszélgetés jut eszembe mikor is boldogan meséli a gyerek, hogy megspórolt 50 penny-t amit úgy ért el, hogy nem száll fel a buszra csak futott utána mire az öreg lecsavart neki egy nagy fülest, hogy futott volna taxi után akkor 3 fontot is megspórolt volna...
Lényeges kérdés, hogy az irányított erjedés, amit a grafikon mutat milyen körülmények között történt, valószínűleg erősen hűtött tartályban, mivel 40nap alatt erjedt szárazra, ezt hasonlítod össze egy garázsban, környezeti hőmérsékleten zajló művelettel. De a konklúzió ugyanaz: mellé kell tenni egy "jól" kierjesztett irsait, az X napra főzöttel és kóstolással eldönteni, én már tudom mi az eredménye ennek.
nem jelentős a szaporodás, hiszen míg oxigénes környezetben 1 glükózból 32 ATP-t termel, oxigénmentes környezetben csak kettőt. Tizenhatod annyit. az kb 6%. nem mondtam, hogy jelentős, csak azt, hogy miközben etanolt termel, szaporodik. és amíg a 10-szeres sejtszámnövekedés megtörténik, az alatt is termel egy rakat etanolt, mert az oldatban lévő oxigént pillanatok alatt elhasználja. ha oxigénes lenne a környezet, ehhez a 10-szeres növekedéshez fél nap sem kellene. nem 10 nap. és ugye van aki 5 nap után főz. de mindegy, nem akarok én ezen rugózni.
nem baj, hogy nem biológus a végzettségetek, ezért próbálom elmagyarázni az élesztő anyagcseréjét. de még így sem tudok ezzel kapcsolatban mindent. én meg még semmilyen pálinkaversenyen nem nyertem, lehet nem is fogok. mindegy.
Nekünk talán az a fontos, hogy az induló élesztő szám megfelelő, és egy bizonyos legyen. Ha elindult az erjedés, megfelelő sejtszámmal, az végig viszi.
Egy olyan kérdésem lenne, hogy aki használt már kation cserélőgyantát, mikor kell használni a finomítás után egyből vagy a vízzel való szeszfok beállítás után?
Persze mondhatjuk rá azt is, hogy "jelentős", de ez nem igaz, mert pl az alkohol képződést mutató görbe trendjére látszólag nincs hatással, sőt a sejtpusztulás sincs rá hatással, mi más alapján kellene megítélni ezt a változást a sejtszámban és úgy értékelni, hogy ez jelentős?
Fekete-fehérben gondolkodom, mert kb ezt teszi lehetővé a képzettségem-műveltségem a témában, értsd.: felületes, illetve azzal a mélységgel elvagyok, aminek van még gyakorlati jelentősége számomra, persze később kiderülhet, hogy ez kevés. :)
Ezt írtam: utána már csak csekély mértékben szaporodik - miután feltételezzük, hogy az oxigén elfogyott.
Ennek nem mond ellent a grafikon, lehet a 10.napra fogy el, a csekély mérték is értelmezhető 10-es a szorzó, 10^6-ról emelkedik a tízszeresére 10nap! alatt, én erre azt mondom ez "csekély". Az állításom továbbra is: Anaerob környezetben jellemzően nem szaporodik, más kérdés, hogy valószínűleg tisztán ilyen nincs.
a kérdés inkább csak költői volt (bár én csak pénzt költök).
mivel az élesztők nem fórumoznak, nem főznek pálinkát, ezért az ATP-jüket vagy a vegetálásra fordítják, ha stacioner szakaszban vannak, mert már túl sokan vannak (elérték a végső sejtszámot az oldatban), vagy ha nincsenek még elegen, szóval kell még egy-két élesztő :), akkor osztódnak. amit Te szinte kizártál. a görbén is látszik, hogy a jól beoltott szőlőanyagban még 10 napig szaporodnak a sejtek, nő az élő sejtszám. még utána is történik sejtosztódás, csak a sejthalál több. ezért csökken az élő sejtek száma. mivel az élesztő sejt élet ideje általában egy hét- legalábbis oxigénes körülmények között (ezalatt kb 50-60 sejtosztódás van). szóval az írásaimmal a biológiáját próbálom elmondani az élesztőnek, hogy működik. mert ahogy olvasom, Te például, meg még sokan nagyon profi főzők, de nem biztos, hogy ismeri az élesztő pontos működését.
A tápanyag esetében szerintem elbeszélünk egymás mellett.
Tápanyagra akkor van szükség, ha nincs elég, ideális esetben a gyümölcs mindent tartalmaz, ami a sikeres erjesztéshez szükséges.
Nem ideális esetek: éretlen gyümölcs, szélsőséges időjárás következtében tápanyag hiányos, pl. aszály miatt, extra magas cukor tartalom stb. Borászok mikor tápsóznak már kb sokaknál a hit kérdés kategóriája.
A spontán erjesztést nem érdemes az irányított erjedéssel összekeverni ezen a téren, mert nem az élesztő kezdi az erjesztést, hanem a vadélesztők (Kloeckera/Hanseniaspora) és tényleg felszaporodik az élesztő, mire szükség van rá, de a mértéke ennek csekély mértékű, ha azt vesszük alapul, hogy az irányított beoltásnál az induló sejtszám szorzója 10^6 nagyságrendű felületegységre vonatkoztatva, illetve a gáztermelés is gyenge, a levegő nem szorul ki úgy, mint beoltás utáni hirtelen megindulás esetén.
Az egész szemes átalakulása pedig enzim alapon kezdődik el és ott tényleg nincs értelme anaerob körülményeket feltételezni.
Ez tény, tudományos, szakmai - ahogy tetszik, két "üzemmódja" van az élesztőnek:
aerob - levegőn szaporodik, anaerob -levegőtől elzárva erjeszt. Jelentős szaporodás akkor történik, amikor előkészíted az élesztőt egy tálban a beoltáshoz, akkor sok levegővel érintkezik, aztán amíg fel nem használja a mustban oldott oxigént, utána már csak csekély mértékben.
Semmi extra, követtem a szerbiai kádárműhely útmutatását: hidegvízzel feltölteni, majd kétnaponta cserélni a vizet, míg be nem dagad. Mivel talán másfél nap alatt bedagadt, így azért hagytam benne és cseréltem a vizet, hogy egy kicsit oldódjon még belőle az, amit a víz is kihoz, majd egyből ment bele az első töltet. Azóta pedig megállás nélkül váltják egymást a töltetek, a képen látható szilva a 4. töltet volt.
Mivel a tölgy pont nem barikkolt, így már az első töltettől kezdve mehetett vele a hosszabb érlelés, nem tolakodó a fa, törkölyhöz és szilvához is bevált. Ezért bevonom majd az irsai olivér kísérletekbe is.
Nem szaporodnak? szólt nekik valaki, hogy nem kellene szaporodniuk, csak alkoholt termelni? no sex, csak munka? :) bocs.
amúgy lehet tényleg nem jellemző a szex náluk ebben az esetben, csak a burjánzás.
Szóval adott 100 liter must, kb 20 cukorral, adok hozzá 20-30g élesztőport (vagy szárított élesztőt) és a végén csak kb 150-200 g nedves élesztőtömeget találok a hordó alján? nálatok így szokott lenni? ezt amúgy könnyen le tudom modellezni. most már engem is érdekel.
Főleg az egészben erjesztett szilva esetében nincs szaporodás? Ahol csak spórák vannak a gyümölcs felszínén?
A tápanyag esetében szerintem elbeszélünk egymás mellett.
"kezdő sejtszám az élesztő adagolásakor úgy van megállapítva, hogy reaktiválás után elég legyen"
tápsó hiányában keletkezik több magasabbrendű alkohol
Gondolom ez inkább így néz ki helyesen: tápanyag hiányában keletkezik több magasabbrendű alkohol.
Végig héjon erjesztésről van szó, mitől lenne tápanyag hiányos a cefre? A borászatban a levet, ha leválasztják, netán szűrik is és úgy erjesztik, akkor biztos kell tápanyag pótlás.
A cefrében rengeteg a cukor, az élesztő pedig szaporodni akar.
Anaerob környezetben nem akar szaporodni az élesztő (elenyésző mértékben), cukorból akar alkoholt termelni, a kezdő sejtszám az élesztő adagolásakor úgy van megállapítva, hogy reaktiválás után elég legyen.
szóval a tápsóval kapcsolatban: „mert az köztudottan magasabb rendű alkoholok előállítására sarkallja az élesztőket”,hogy ez miért nem helyes szerintem.
A cefrében rengeteg a cukor, az élesztő pedig szaporodni akar. ehhez szüksége van nitrogénre (is). Ha nincs a környezetben ammónia, akkor a növekedéséhez nem szükséges aminosavakról veszi le az aminocsoportot és átteszi egy olyan savra, amely szintézis során a számára szükséges aminosav keletkezik (transzamináció). közben a folyamat során a kiinduló aminosaból először sav keletkezik, majd aldehid és magasabbrendű alkohol lesz (Erlich mechanizmus). szóval a tápsó hiányában keletkezik több magasabbrendű alkohol (ahogy én tudom).
én ettől még elfogadom a teljes gyömülcsös erjesztést, nem kell mindenhez tápsó, csak ha adunk hozzá, nem kell sajnálni. persze biztos van az a mennyiség, ami rossz, nem tudom, akkor mi van. majd megkérdezem okosabbtól, vagy valaki leírja. a felesleges ammónia talán csak kipárolog a CO2-vel.
béna vagyok, hiába mentem le az ábrát jpegbe, gifbe, tifbe, sehogy se tölti be rendese,
Szezon utolsó főzése előtti csendélet a pálinkaműhelyből:
'18-as szilva, natúr tölgyfahordós érlelés után palackozva, felbontás valamikor 2045 környékére ütemezve. Oszlopos tétel, és a rémhírekkel ellentétben nem esett szét ennyi idő alatt, sőt nagyon jó formában van, idén hozott először versenyről aranyat - felbontás után majd referálok, ha még működik a fórum! :)
Késsel darabolt, ahogy-hullik-rakjuk-utána módon szakaszosan és spontán érlelt császárkörtéhez volt pár éve szerencsém, nagyon kellemes tétel volt, igaz az alapanyagot alaposan átválogatták az öregek előtte. Olyan jó alapanyagot én biztosan csak techno módon mertem volna kezelni, nehogy félremenjen.
..."hogy a réz kupola belsejében ezüstös- csillámos lerakódás keletkezett"...
No itt kellett volna megállni és kérdezni...az elején mindent jól csináltál...tiszta rézfelülettel indultál...az ezüstös lerakódással nem kellett volna törődni, az ilyen néha egyes gyümölcs fajtáknál előfordul...nem probléma, én főleg szőlőknél tapasztaltam...(a csiszolgatást csak ha forrasztani akartál volna, mert oda tényleg kell a fémtiszta felület, föleg ha nem új, hanem régi használt az üst)...az üst fémtiszta rézfelülete, (mivel meztelen), hihetetlen gyorsasággal szedi vissza a "ruháját", az oxidot védekezésül...az hogy ez milyen lesz, az attól is függ, hogy mivel találkozik először...a savas kémhatás, jellemzően kékes-zöldes színű bevonatot képez...a fekete lehet, hogy a csapvíz klórtartalmától lett...biztos, hogy az is "védekezés"...
Nem muszáj ennyire durván kitakarítani. Ezüstös réteget én is láttam, talán inkább a kicsapódó kozmaolaj lehet - emlékeim szerint simán lemosható. A kék-zöld elszíneződés lehet patina (hosszabb állás alatt alakul ki), vagy pl. réz-acetát, ehhez ecetes cefre kell. Ezek általában laza réteget képeznek, szintén könnyen letörölhetők. Nem kell feltétlenül fémtiszta kupola a főzéshez, a barna réz(I)-oxid szerintem maradhat. Az amúgy vita kérdése, hogy a rézfelületnek tulajdonított katalitikus hatás a fém rézhez, vagy a réz-oxidhoz köthető-e.
Van egy nagyon jó pektinbontó enzim, (microzim extract), ára is jó, viszont nehéz a beszerzés, mert jobb egységcsomagot rendelni, pl most jó áron van az xkg étkezési foszforsav és ugyanott tudsz élesztőt meg tápsót is rendelni akkor nem rendelek külön pektinbontót a plusz szállítási költségért.
Ahol pedig a pektinbontó kapható, ott drága a sav, és hiányos az élesztő készlet.
Jó lenne ha valaki ezt összeszedné, mindenből a legjobbat, és árban is rendbe lenne, akkor egy rendelés elég.
Egyetértve a leírtakkal, nálam most "rotyog" az alma (Granny Smith szezonzárásként), de még 16 fokon sem csinál tűzijátékot az Uvaferm 228, pedig szépen pépesítettem a lehetőségekhez képest. Pektinbontóból is úgy vettem észre, hogy a gyári ajánlásnál bőven többet igényelnek a kevésbé leves almafajták, akár a cseppenthető, akár a por állagút választjuk.
Én súrolóporral átdörzsölöm használat után, utána leöblítem. Nem lesz fémtiszta, az említett oxid eltávolításához vegyészkedni kell, de csak akkor, ha maximalista vagy. A párlathoz tisztának kell lennie és ne legyen rajta zöld oxid réteg. A barna "bevonat" nem okoz gondot, használattal jár. A "gyöngyházfény" viszonylag könnyen letakarítható, én súrolóport szoktam használni.
A másik kérdésedre válasz...
Az alszesz még messze van a középpárlattól. A tisztítószer (kézkenőcs) illatot okozó összetevőket az előpárlat (itteni rövidítése: EP) leválasztásával hatástalanítod. Ezen se aggódjál!
80 liter jó cefréből kb 25-30 liter alszesz jön le, ebből nagyjából 7-8 liter 65% körüli középpárlat (KP) lesz, amiből 10 liter fogyasztásra alkalmas pálesz lesz..
Jó tanács, a finomításkor érdemes kozmaolaj leválasztót használni. Ha most az alszesz felületét megnézed, akkor látszik rajta az olaj. Azt mindenképpen távol kell tartani, mert egyrészt rossz illatokat és ízeket visz be, másrészt opálos lesz a KP a visszahígításkor.
Alma elég igénytelen, nem kell föltétlen savaznod, de biztosabb ha 3-3.2 a pH.
Én savaztam a sajátot idén.
Az élesztő nem tolerálja a hideget, próbáld állandó hőmérsékleten, zárt helyen tárolni a cefrét. Kokoferm CM vagy 228 10°C-tól dolgozik, ha hidegebb van, elhúzódik az erjedés.
Ha nem elég leves a cefre, akkor nyugodtan vizezd fel, könnyebb lesz átkeverni.
Látatlanul nem szívesen nyilatkozna az ember, meg néha pánikolnak kicsit a kezdők, de ha takarítani akarod pl foszforsav szép vörösre marja, megfelelő védőfelszerelésben persze, vagy só-citromlé keveréke dörzsivel. Utóbbi macerásabb.
Ha végeztél, vízzel főzd át, és próba mielőtt nekiesnél:).
Üdvözletem mindenkinek! Ismételten, mivel nem kaptam semmi visszajelzést, egy olyan segítség kéréssel fordulnék a hozzáértőkhöz, hogy nagyon kezdő páraltkészítőként hozzá jutottam egy használt,rozsdamentes lepárlóhoz, ami 17 literes, vörösréz kupolával, és szintén v. réz pára csővel. Alaposan kitakarítottam, majd megpróbáltam szilva cefrét kifőzni vele. Az első próbálkozásnál azt tapasztaltam, hogy a réz kupola belsejében ezüstös- csillámos lerakódás keletkezett, és az alszesz kissé, (nem tudom máshoz hasonlítani) kézkenőcs illatú lett! Lepároltam kb. 80 liter cefrét. Szétszedtem a főzőt, átfőztem citromsavas vízzel, majd szódabikarbónás vízzel, nem jött ki belőle ez a lerakódás..... Megint szétszedtem, és nagyon finom vizes csiszoló papírral kitisztítitottam belőle ezt a lerakódást, és megpróbáltam csapvízzel átgőzölni, erre most korom fekete bevonat keletkezett rajta.. Itt megállt a tudomány, minden elérhető helyen csak a zöld és kék rézoxid lerakódást ragozzák, de hogy a szürke és fekete lerakódás mitől és miért van azt sehol!! Lassan a körmömre ég a dolog, mert le kéne tisztáznom a szilvát, és lassan kiforr a körte cefrém is. Az lenne a tiszteletteljes kérésem, hogy ha valaki tudja ennek az okát, és hogy ez káros-e, és mivel lehet ezt kijavítani, kérem ossza meg velünk, mert teljesen tanácstalanná váltam.... Előre is köszönöm, hátha válaszol valaki!
Megcsináltuk apóssal az Othello-Kadarka cefrét. Bogyózva, lett durván 360 liter savazott, pektinbontózott, tápanyagozott, 228-cal oltott cefre, meg kb. 150 liter, amire már csak sav, pektinbontó, meg sima Unikén borélesztő jutott. Induló BRIX 19, kíváncsi vagyok a majdani különbségre, a 228-as verzió intenzíven erjed, már túl van a csúcson, az Unikén élesztős csak szenvedni látszik, sokkal visszafogottabb az erjedés, kisebb törkölykalapot képez, elindult, de fázik, pedig fűtve van rá a pincében, 11-14 fokos tartományban tartjuk a hőmérsékletet. Lehet, hogy ennek a tételnek az irányított verziója lesz a majdani 25 litykós Kőris hordó felavató nedűje.
Én mérő csőben szoktam, utána képletel kiszámolom hogy mennyi víz kell bele. Mindig egy kicsit kevesebbet teszek bele mint amennyit a képlet ad, a második lépés a végleges. Persze ehhez pontosan tudni kell hogy mennyi van belőle.
A sajat fugembol aszaltam, azt teszem ala. 30-35 kg fugebol lett ugy 4,5 liter 65 fokos kozepparlat. Ha ezt visszahigitom, akkor lesz belole vagy 6 liter. Ebbol 5 literbol lesz agyas.
A fugecsipsz gyonyoruen megszinezi, sotet bronz szine lesz es a rengeteg kioldodo aroma es persze cukor nagyon megdobja.
Hejastul aszalom, igy abbol is jon rengeteg iz.
Nagyon sikeres holgyek es az urak is oda vannak erte...
A holgyek plane, mert a 40% alkohol nem erzodik a fogyasztaskor. Csak utana, de akkor mar keso!
Nalam a 65 literes hordoban 45 liter fugecefre nem futott ki, igaz habzasgatlot kapott.
Most finomitom a fuge alszeszt, szepen adja!
Szerinted-szerintetek az agyazast csak a pihentetett parlatnal csinaljam, vagy mehet ra frissen, erjenek egyutt?
Korabban par honapot hagytam erlelodni a parlatot, aztan visszahigitottam 42 fokra es ekkor kerult ra a fugecsipszre megint 3-4 honapra, utana nyilvanitottam fogyasztasra alkalmasnak.
Köszönöm Endrepp, akkor ezt a Bétát nem fogom erőltetni. Látszik, Te azért elég jól érted ennek a cefrekészítés, pálinkafőzés csínját-bínját. :) ha így írják. még. ha írják. na szóval, hogy kapásból betetted azt a fokolós képet, ami persze amúgy alapnak kellene lenni, hogy tudja az ember. Köszi a linket, megpróbálom letölteni. Mivel a mérőhenger estében azt tanulja az ember, ne a felkúszó folyadékot vegye a térfogatnak, hanem az alsó részét, ezért gondoltam itt is így kell.. juhéééé, akkor kicsit magasabb a pálinkáim alkoholszintje, mint eddig tudtam :) köszönöm a kristálycukor ötletet, ezt is bevetem, meg köszönöm, akkor majd ezt a fólia-gumipók verziót kipróbálom. sajnos szódás-szifonom nincs. Volt amikor egy kis tálba mécsest tettem és az használta el a hordóban lévő oxigént, de még úgy is behártyásodott.
Még egy kicsit okoskodnék azért, mert pl. a kozmaolajok termelődése engem is eléggé foglalkoztat. Annyit írnék még a tápsóval kapcsolatban, hogy a kifejezetten élesztőknek kedvező 1L minimál (vagy szintetikus) tápközeg 5 g ammónium szulfátot tartalmaz (plusz még kálium, foszfor, Mg, vitaminok, 10-20 g glüköz). ebben nincs semmi aminosav, vagy fehérje hozzáadva. A gyümölcsökre nem annyira jellemző a magas fehérje, vagy aminosav tartalom, bár persze van bennük, ezért a 30g tápsó indulásnak nekem nem tűnik soknak 100 liter eléggé cukros oldathoz. Ezen igazából akkor gondolkodtam el, amikor a borász ismerősöm azt mondta, tegyek nyugodtan 40-60g/hekto tápsót legalább két részletben a cefréhez. ezért kérdeztem azt nagyzsl, hogy tettél-e bele eleget. Nekem eddig csak akkor indult vontatottan az erjedés, ha kevés élesztőt tettem bele. nem akarok okosnak látszódni, csak azt akartam mondani ezzel, hogy valamikor tanultam valamit, de már nem emlékszem rá. csak viccből írtam, hogy nem emlékszel-e rá, amikor tanultad. legközelebb inkább kiguglizom és rendesen írom. és tényleg okoskodtam, mert nem is tudtam egészen eddig, hogyan kell mérni az alkoholfokot.
Na mert a lényeg, amit írni akarok, hogy mikor keletkeznek a magasabbrendű alkoholok (kozmaolajok, amil alkoholok). magas pH, magas erjesztési hőmérséklet (20-22 fok fölött, levegőztetés, valamint ammónium és aminosav hiány esetén. Én régen azt hittem, hogy csak az erjedés legvégén, amikor már nincs cukor, de úgy tűnik ez nem igaz.
csatolok egy képet, ezen jól látszik minden, az élesztőnek szüksége van nitrogénre, felszabadítja az ammóniát egy aminosavról (amire nincs szüksége), abból ketosav lesz, aztán aldehid és a NADH-ról a hidrogén erre megy rá, az acetaldehid mellett. és kész az amil-alkohol. az ammónium iont pedig felhasználja egy számára szükséges aminosav szintézisére.
Mert amit írtál a tápsó adagolásával kapcsolatban: „mert az köztudottan magasabb rendű alkoholok előállítására sarkallja az élesztőket”, ez szerintem nem helyes. Vagy nem tudom, hogyan kell érteni, majd megmondják persze a szakértők.
A másik a hőmérséklet. Az, hogy egy élesztő már hét fokon dolgozik „hivatalosan” :), az jelentheti azt, hogy 7 fokon hetente egyszer osztódik, míg 25-30 fokon pár óránként (anaerob körülmények között). aerob körülmények között óránként. szóval kicsit be van lassulva alacsony hőmérsékleten, de azért van anyagcseréje.
Na még ennyit szerettem volna mondani, hogy kicseréljük a gondolatainkat.
Desztillált vizet állítottam elő a főzőmben. Körülbelül 20 litert desztilláltam le, de az a problémám vele, hogy nem teljesen sima az íze, hanem egy kicsit fazék/fémes íze van. Ezzel szeretném hígítani a párlatot.
Az olajszagot egy kollégánál éreztem, aki állítása szerint trafó olajjal főzött. Nem volt kellemes, ezért úgy gondoltam, ha ez ennyire intenzív szagú, akkor keresek inkább mást helyette. Aztán lehet, nem is az volt benne.
A transzformátor olajnál jobbak a hőtűrő képességei a hőközlő olajnak ahogy olvasom, viszont elektromos biztonság terén az előzőnek van létjogosulsága, nem? Vagy ennél a konstrukciónál ez nem szempont?
Kíváncsi vagyok a "csendes kolléga" tapasztalataira, és köszönöm az eddigi információkat.
Jogos meglátás, belső fűtőszál esetén sokkal nagyobb hőterhelés éri az olajat, mint külső paláston keresztül fűtve. Az egyik kolléga idén épített fehérvári (polgárdi) üsttel oszlopos főzőt, nála fűtőszál van az olajtérben, nem gázzal fűt. Őt kéne megkérdezni (remélem olvassa, csendes fórumtársunk), mik a tapasztalatai, mert amúgy ez az üst jól működő konstrukció gázfűtésre.
Te egyenletesen fűtöd egy nagy felületen, a fűtőbetét pár cm2-en kilowattokat ad át, ez más szituáció, hogy ettől büdös-e, azt nem tudom, de igen kevés az ilyen tapasztalat, konkréten ilyen főzőről itt még senki nem számolt be.
Hőközlő olaj. Egy normális üst esetén sem több, mint 15-25 liter hőközlő ola kell, tehát durván 20-30e Ft egyszeri költség, és évekig jó lesz. Meg szaga sem. Az enyémen a betöltó nyílás technikailag 2 könyök után van bármiféle záróelem vagy szűrő nélkül, és semmi szaga durva fűtés közben sem. Gondolom szaga akkor van ezeknek, amikor mindenféle alternatív anyaggal töltik meg, amik elsősorban zárt környezetbe valók.
Zárt, túlnyomásos rendszerben épp ezért nem is gondolkodom.
Egy 100+ fokos olajjal töltött köpeny igen veszélyessé tud válni, ha jelentős mértékben bejut a víz az olajtérbe, akkor egy gejzír jön létre és erre nem lehet felkészülni előre. Az a túlnyomás, amitől félsz egy jó konstrukció esetén tizedbár nagyságrendű és biztonsági szerelvényekkel az összes lehetséges szituációra fel lehet készülni. Hogy az olaj biztonságosabb egy gőz-vízzel töltött köpenynél az tévedés. Az viszont tény, hogy tragédiáról vagy eseményről egyik konstrukciót illetően sincs információ, itt a fórumon még senki nem számolt be ilyesmiről.
Köszönöm. Azért gondoltam a propilén glikolra, mert itt is volt már róla szó. De lehet oldatra gondoltak akik ezt használják, és nem koncentrátumra?
Teljesen láma vagyok ebben a témában, de szeretném megtalálni az ideális, és mindenekelőtt biztonságos hőközlőt. Pálmaolaj? Kókuszolaj? Hőközlő olaj? Trafóolaj? Vagy valamilyen vizes oldat? Zárt, túlnyomásos rendszerben épp ezért nem is gondolkodom.
Kedves Fórumozók! Elektromos fűtőbetéttel rendelkező saválló főzőt trafó olaj helyett propilén glikollal is fel lehet tölteni? Mennyivel kevésbé biztonságos ez elektromos fűtéssel, mint a szigetelő olaj? A kellemetlen olajszag elkerülése lenne a cél. Pálmaolajról jót és rosszat is olvastam már, ezért érdeklődöm inkább a PG irányában. Köszönöm.
Nekem a birsem nem akart megmozdulni. Tegnap előtt este ágdaráló, pektinbontó, víz amennyi kell és hagytam reggelig, reggel beoltottam 228- cal, kapott Opti-t, és este még semmi. Most reggel óvatosan belekavartam és már ott vannak a bubik mindhárom hordóban, az állaga meg totál lekvár. Szerintem hidegben kell pár nap amíg elszaporodnak az élesztősejtek, és ha meglevegőztetted rendesen tuti beindul. Sörfőzésnél is van olyan, hogy két-három napig csendben van a cefre és csak utána indul be.