Keresés

Részletes keresés

Beebite Creative Commons License 2002.01.22 0 0 422
Az oooolyan kiruuu:)
De aszittem csak én vagyok ilyen gyerekes:)))))
Be se mertem vallani;)
Bee
Előzmény: czy (420)
Patrisz Creative Commons License 2002.01.22 0 0 421
Szia Leif! Nagyon koszonom a muzeumos linket, szenzacios. Nagyon sok hasznos info mellett a nyitvatartas es az arak is rajta vannak. Szuper!
Patri
Előzmény: LeifEriksson (419)
czy Creative Commons License 2002.01.22 0 0 420
Holmenkollen síszimulátor :-)))))))))))))

Azt hittem nem élem túl :-)))))))))))))

(Merthogy egyébként nem síelek)

Előzmény: LeifEriksson (413)
LeifEriksson Creative Commons License 2002.01.21 0 0 419
Ja, és egy hasznos link a norvég múzeumokhoz (ez a Museumsnett, javarészt norvég, de az egyes múzeumokat megnézve váltható angolra is)

http://museumsnett.kulturnett.no/museumskatalogen/norsk/alfabetisk.html

Hjemmefrontmuseet:

www.nhm.mil.no

üdv
Leif

LeifEriksson Creative Commons License 2002.01.21 0 0 418
Ezzel egyetértek... :-)
Előzmény: Beebite (415)
LeifEriksson Creative Commons License 2002.01.21 0 0 417
emlékeim szerint Holmenkollenben sem volt lift :-))))

Különben nem mondtam, hogy nem tetszik, csak utána a Frognerseter....:-))))) hát az más volt kicsit...

:-))

Előzmény: Beebite (414)
LeifEriksson Creative Commons License 2002.01.21 0 0 416
és egy még inkább "off the beaten track". Egy pár perces kishajózás. A poén az, hogy van néhány járat, ami tömegközlekedésnek számít, tehát ha van bérleted (vagy Oslokort) akkor korlátlanul használható.
Szóval: le kell menni a Vippetangen-mólóhoz (kb az Akershus "alsó csücskénél", már majdnem Pipervika. (gyalog is semmiség, de ha jól emléxem a Jernabetorget-ről megy oda a 60-as busz.)

Ott pedig fel kell szállni a kishajóra (92-es vagy 93-as járatszámmal futnak), és ezek körbe-körbe járkálnak ott néhány kis sziget között (Hovedøya, Bleikøya, Gressholmen stb.) Hovedøyán csodálatos régi kolostorromok vannak, afféle "open-air" múzeum. Nem sokan járnak arra, és a szigeteken körbesétálgatni csodálatos (10 perc alatt mindegyiket körbe lehet járni).

Csak a menetrendet érdemes megnézni, mert a hajó nem ötpercenként jár, de a főpályaudvar előtt a Jernbanetorget-en van (vagyis '99-ben még megvolt..:-))) a Trafikanten nevű közlekedési tájékoztató iroda. Ott annyi ingyenes komplex oslói menetrenddel, meg tömgeközl. térképpel dobálnak meg, amennyit elbírsz...:-)))))))

na így "röviden" ennyit

Leif

Előzmény: LeifEriksson (412)
Beebite Creative Commons License 2002.01.21 0 0 415
De ha már a fikáskodásnál tartunk, akkor megjegyezném, hogy az osloi örségváltás egy nudli:) Főleg a stockholmihoz képest:)

csak odatrappolnak, csörömpölnek, és eltrappolnak:)

Beebite Creative Commons License 2002.01.21 0 0 414
Az ellenállás kiállitást én is láttam.

Ejnye fiúk, hát mit vártok ti egy siúgrósánctól?:) Hogy táncraperdül?:) Mondjuk lehet, hogy csak nekem volt érdekes, mert én a Lillehamerit is érdekesnek találtam, pedig oda fel se visz a lift, hanem fel kell mászni:) Lihh lihh:)

Lillehamemrről jut eszembe, ott is elképesztő múzeumok vannak;)
B

Előzmény: LeifEriksson (413)
LeifEriksson Creative Commons License 2002.01.21 0 0 413
A Holmenkollen-en én is voltam fenn, háát, nem egy hatalmas durranás. Bár ami a sánc aljában van berendezve, vagyis a sí-múzeum (saját prospektusuk szerint a világon az egyetlen) az nagyon jó.

Holmenkollen ugrósánc teteje csak a kilátásért szerintem nem annyira éri meg a kb 30 koronát. Ha szép az idő, mindenkinek ajánlom, hogy menjen fel a vasúttal (1-es vonal, ami félig metró, ez megy Holmenkollen-re is) a végállomásig, azaz Frognerseteren-ig. A kilátás fenomenális!!! (Ja, és magasabban van, mint Holmenkollen)

Előzmény: Beebite (410)
LeifEriksson Creative Commons License 2002.01.21 0 0 412
Egy kicsit "off the beaten track", de nagyon ajánlanám az ellenállás múzeumát (Hjemmefront-museet) Az Akershus-erődben van, kicsit eldugva egy pince-jellegű részben, de meg lehet találni. A Városháza felől (tehát kicsit "hátulról" érdemes bemenni az Akershus-be, ott már ki van táblázva. '99-ben diákjegy 10 korona volt.

Ja, és nem tudom, érdekel-e, szintén az Akershus-ben, de pont a másik szegletében (a Vippetangen-móló felőli oldalon) van a Hadtörténeti Múzeum, ami (szintén '99-ben) ingyenes volt.

Nekem a Hjemmefront volt a nagy kedvencem a Fram mellett, voltam ott vagy 4x.

üdv
Leif

Előzmény: Patrisz (407)
czy Creative Commons License 2002.01.21 0 0 411
Ha lehet, egyiket se hagyd ki :-)))
De ha jól emlékszem a viking hajós a legkevésbé érdekes
Beebite Creative Commons License 2002.01.21 0 0 410
EGy siugrósánc...:)
A Holmenkollen a világ egyik leghíresebb sánca:))
Nekünk nem volt szerencsénk, emrt köd volt, de jó időben az egész oslo-fjordot be lehet látni vele
2-3 napos oslo-card is létezik (vagyis inkább úgy mondom, hogy 48-72 órás), és az még inkább real value:)
Előzmény: nyman (409)
nyman Creative Commons License 2002.01.21 0 0 409
Jap, az Olsocardot akartam en is ajanlani. 99-ben asszem 150 korona volt. 24 oraig ervenyes, tehat ha delben kezded hasznalni masnap delig. Ebbe pedig sok minden belefer. 1 muzeumbelepo 30-50 korona korul van a buszjegy meg asszem 16 volt, ugyhogy az oszlokartya az rilvalju :)

Mi meg felmentunk egy siugropalyara is vele. Semmi extra csak jo a kilatas.

Beebite Creative Commons License 2002.01.21 0 0 408
Szia Patrisz
Amiket ezek közül felismertem, az mind a Bygdöy félszigeten van, egészen közel egymás mellett. Semmiképp ne hagyd ki a tengerészetit, szerintem szuper profi, a kon-tikit, nagyon érdekes, ki is van állitva, meg lehet(ne) érinteni. Szó esik természetesen a RA I- és RA II hajókról is, és még egykét apróságról:) Minden ki van irva ofkoz angolul is, ha esetleg a norvég tudásos hiányos lenne. A FRAM múzeumát is mindenképp nézd meg, ott be lehet sétálni Amundsen kabinjába, és egyáltalán megdöbbentő az egész:)
Szóval én sehol a világon nem láttam olyan klasz kis múzeumokat mint Norvégiában, különösen Osloban:)
Érdekes még egyébként A norvégok hires festőjének E. Munch-nak a kiállítása is, de az a város másik végén van. Ha múzeumozást terveztel, mindenképp megéri az Oslo-card, amivel ezek a múzeumok ingyen vagy nagyon olcsón látogathatóak. És a public-transport is ingyenes vele.

Na most jól irigykedem:) Viszont úgyis visszamegyek, ez tuti:)

Képekkel igyexem..:)

Ja Viking múzeum: az is izgi, végülis ki van téve asszem 2 1000 éves körüli viking hajó(maradék), de nekem ezek közül az hordozta a legkevesebb infót:) Viszont az gyorsan megvan, ellentéteben a Tengerészetivel, ami hatalmas:)
A Bygdöy-on van a néprajzi múzeum is, nekem az is tetszett.

Na, lenyugszom:)

Bee

Patrisz Creative Commons License 2002.01.21 0 0 407
Sziasztok! Egy gyors kerdesem lenne. Osloban az alabbiak kozul melyiket a legerdemesebb megnezni?:
Viking Hajok Muzeuma, Skanzen, Tarlat Nansen eszaki-sarki expediciojarol, Kon-Tiki Muzeum vagy a Tengereszeti Muzeum? Vagy egyeb muzeumotlet? Esetleg arat is tud valaki? Elore is koszi, Patri
czy Creative Commons License 2002.01.20 0 0 405
Én azt láttam, hogy a németek oltári hűtőeszkozokkel menne, és rengeteget fognak. Kell horgászjegy (fiskekort)a folyókon/tavakon, azt hiszem a tengeren nem.

Tengeri kiránduláson mi is fogtunk halakat, két napig ettük :-)))))

Előzmény: Törölt nick (403)
won graven Creative Commons License 2002.01.19 0 0 404
Igen, valószínűleg ezek az okok mind közrejátszanak, de azért kár.

Norvég érdekeltségű vállalatra egy példát tudok: jelenleg a Pannon GSM 100%-ig norvég tulajdonban van, a Telenor állami távközlési cégen keresztül.

Előzmény: nyman (402)
nyman Creative Commons License 2002.01.18 0 0 402
Tobb okot latok, bar lehet, hogy rossz a gondolatmenetem.

1. A svedek kb. 2x annyian vannak :)

2. Svedorszagba rengeteg magyar emigralt anno, illetve 90 korul Erdelybol. Gyanitom, hogy sokan tanulgattak svedul csak ugy hobbibol, hiszen rokon ismeros elt kint. Vagy eppen oda keszultek :)) Vagy nehany munkanelkuli magyar emigrans sved nyelvkonyvet is irt :)

3. Rengeteg sved erdekeltsegu ceg van Magyarorszagon es a vilagban mashol is. Hitted volna, hogy a sved noknek, meg Mo-n is van szervezetuk? Nagy tagleccammal. Szal a gazdasagi befolyasuk szvsz lenyegesen nagyobb itt is es a vilagban is. Norveg erdekeltsegu cegrol nem sokrol tudok.

Előzmény: won graven (401)
won graven Creative Commons License 2002.01.18 0 0 401
Tényleg elég fura, svéd szótárt bárhol lehet kapni nagyobb könyvesboltokban, norvégból én csak arról az egy fajtáról tudok, ami nekem is van, ilyen zsebméretű kis semmiség, de azt sem lehet csak úgy bárhol megvenni... Vajon miért van ez a nagy különbség a két nyelv között?
Előzmény: nyman (400)
nyman Creative Commons License 2002.01.18 0 0 400
Ebedidoben beugrottam 1 spec. nyelvkonyvesbotba. Ott vegignyalaztak a 2001-2002-es nyelvkonyvkatalogust, meg a szamitogeppel is butykoltek valamit, majd aszontak, hogy nincs norveg nyelvkonyv. De gyanitom, ha vki megy a kozeljovobe Norvegiaba biztosan hozhat egyet. :)

Sved az van boven. Na most ha valaki svedul tud, akkor Norvegiaban sem tul nagy problema tulelni olyan helyeket, ahol mas nyelven nem beszelnek. Legalabbis eszakon a sved nyelvtudasunkbol megeltunk. Persze igen ritka olyan emberkevel talalkozni, akik nem tudnak angolul.

Előzmény: nyman (399)
nyman Creative Commons License 2002.01.18 0 0 399
Bocsesz, veletlen volt, hogy bement ez a szemet. Szal csak meg annyit akartam hozzatenni, hogy a lenti nyelviskolakban valszeg meg tudjak mondani mibol tanitanak es hol szerezheto be nylevkonyv. Igaz, hogy nagyon nem figyeltem, de meg magyar-norveg szotart sem lattam. Csak svedet.
Előzmény: nyman (398)
nyman Creative Commons License 2002.01.18 0 0 398
cz
Előzmény: nyman (397)
nyman Creative Commons License 2002.01.18 0 0 397
A www.nyelvkalauz.hu-n neztem norveg nyelvtanfolyamot.

http://www.nyelvkalauz.hu/nyelvek/nyelvek.php?nyelv=norveg&varos=bp

Norvég nyelvet oktató intézmények Budapesten:
3 találat.
BERLITZ NYELVI KÖZPONTOK
COMPETMAN - NYELVTANFOLYAMOK KÜLFÖLDÖN
Budapest, VI., Jókai tér 1. I/6.
Tel.: (1) 269-0083. Fax: (1) 269-0084.
EUROSCHOOL NYELVISKOLA

Előzmény: nohab (395)
won graven Creative Commons License 2002.01.18 0 0 396
Úgy tudom, nincsen magyar kiadsú norvég nyelvkönyv, de lehet, hogy tévedek. Én egy "Ny i Norge" című egynyelvűből tanulok, de az se a legalkalmasabb az egyedül tanulásra.
Előzmény: nohab (395)
nohab Creative Commons License 2002.01.17 0 0 395
Most jutott csak eszembe,

nem tud valaki valami jó norvég nyelvkönyvet/kazettát/CD-t? Egészen kezdő szintről.

Most vettem meg az itthon fellelhető 2 CD-t, de nem vagyok beájulva. Darabonként 5 rugó felett, az első CD-n van talán 300 szó, semmi több hasznos dolog, csak csilivili tesztek, meg veddfelmagadat, meg ilyen kacat-hülyeségek, no nyelvtan, minimális kifejezések, f¤ß tele van vele. A második meg a hirdetések szerint ennek a folytatása, de szerintem kb. lóugrásban halad...

A kettő együtt egy negyed könyv anyaga lehet, szóval érdekel, ha van valami jó anyagotok.

Természetesen a saját céljaimra gyártott biztonsági másolatokat kölcsön tudom adni, csak vigyázzatok rá :-)

nyman Creative Commons License 2002.01.16 0 0 394
En is Bergent javasolnam :)

Guardian Angel: Junius kornyeken mar oleg sokaig vilagos van. Illetve gyakorlatilag alig van sotet. Mi az ejszakai vonatot valasztottuk, de annak ellenere, hogy este 11-kor indult eleg sok mindent lattunk. A mezei returjegy eleg draga. Ha pedig megalsz nehany helyen, akkor talan jobb vmi scanrailpasst vagy hasonlot venni. Ekkor meg esetleg Trondheim is beleferne. De ha visszaolvasol a topikba erre a kornyekre van boven javaslat.

Előzmény: nohab (393)
nohab Creative Commons License 2002.01.16 0 0 393
Oslo környékén; lehet egy kicsit messzebb is...

Menj el vonattal Bergenbe! Az út is gyönyörű, Bergen is! Esetleg útközben a "Norway in a nutshell"...

Előzmény: Guardian Angel (392)
Guardian Angel Creative Commons License 2002.01.15 0 0 392
Oslo környékén; lehet egy kicsit messzebb is...
Előzmény: nyman (391)
nyman Creative Commons License 2002.01.14 0 0 391
Osloban vagy Stockholmban?
Előzmény: Guardian Angel (390)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!