Keresés

Részletes keresés

nd Creative Commons License 2001.06.06 0 0 590
sziasztok!
en ugyan nem kek turaztam, de azert bejartuk Bankut szukebb kornyeket. Az erkezes napjan csak lemasztunk Szentlelekre, ahol hideg Szalonnal es Borsodi Ropival kozosen pihentunk. Mivel az egyik turatarsunk eleteben eloszor vett reszt hasonlo esemenyen, rovidre fogtuk es a Lato-ko erintesevel a sarga csikon atkusztunk a OK-ra. A jelzesek sajnos nem tul jok, a kek meg elfogadhato, de kulonbozo szinu keresztek es haromszogek, vmint kektol eltero szinu savok neha bizony el-eltunnek. Ergo, terkep nelkul csak az induljon L, aki ismeri a terepet, vagy mindenhonnan hazatalal.
Masnap a sokak altal ismert Harom-ko, Tar-ko, Oserdo, Istallos-ko, Szalajka patak, Szilvasvarad utvonal kovetkezett. Az Oserdovel kapcsolatban van 1 rossz hir is: keritest epitenek kore eppen, es az egyik bacsi, aki ott foglalatoskodott elmondta, hogy az Oserdot elzarjak a turistak elol, az Orszagos Kek is kikeruli a jovoben, igy 80 meterrel rovidebb lesz az OK!!! Tehat az utolso pillanatban jartunk ott. Szomoru, azt hiszem nem a turistak elol kellene elzarni a nagytudasu professzoroknak ezt a teruletet, de sajnos ez van.
Miutan a lanyok lovagolni szerettek volna en meg meg turazni, Szilvasvaradon hagytam oket es Gerennavar, Harmas-kut erintesevel masfel ora alatt visszaertem Bankutra. Ez egy sarga sav jelzes, sajnos nem tul jo allapotban. A hegyi bringazast (azon belul is a downhillt) kedveloknek meg annyit, hogy Gerenna-vartol lefele egy hatalmas, nehez DH palya van eppen, talan vmi verseny lehetett vasarnap. Nekem tetszik ez a sport, de amit az erdovel muvel 70-80 bicajos, az mar nem annyira. De gondolom regeneralodik az erdo, maskepp nem engednek a hasonlo versenyeket.
Ha vki Bankutra keszul a kozeljovoben, szivesen ravilagitok nehany aprosagra, nem feltetlen untatnek mindenkit a tortenettel, csak annyit, hogy nem mindegy, az ember melyik gondnokot fogja ki... :O
Bocs a terjedelemert.
CsTom Creative Commons License 2001.06.05 0 0 589
Persze a link nem sikerült, de a felbukkanó topic 3609 és 3619-es hozzászólása az...
Előzmény: CsTom (588)
CsTom Creative Commons License 2001.06.05 0 0 588
OFF
Kedves túratársak, ezt a hosszú hétvégét nem KÉK túrázással sikerült tölteni. Magyarázat itt:
part1
part2

:=)

ON

Vaskalap kartárs Creative Commons License 2001.06.05 0 0 587
Szerintem a Cserepeskői barlang elég gusztustalan, de maga a barlangszállás ötlete nagyon jó.
A barlangtól nyugatra pár száz méterre fantasztikus a kilátás. Ez az egyik kedvenc helyem.
Előzmény: felazso (586)
felazso Creative Commons License 2001.06.05 0 0 586
Na, szombat-vasárnap lenyomtuk a Bélapátfalva -> Dédestapolcsány -> Putnok szakaszt. Frankó volt az idő is, a helyek is. Főleg Mályinka és Dédestapolcsány! Érdemes megtekinteni a környéket. Több kék-túrással is találkoztuk. Járt arrafelé innen valaki? A Cserepeskői-barlang is jópofa, csak kár, hogy a bélyegző alatti kis levelesláda ajtaját feltépte valaki. Faágyak, asztal és kályha van. Jónak tűnik, bár nem itt éjszakáztunk.

FLZs

ATW Creative Commons License 2001.05.28 0 0 585
Igértem egy beszámolót a tavasszal megkezdett
kéktúrűnkról:

Április 12-én utaztunk le Velembe, iszonyú hideg, szél várt ránk.
A Hotel Avarban szálltunk meg.
13-án reggel indultunk el a Piroson Írottkő felé, kisebb hóviharok közepette…
Asztalkő után elvesztettük a pirosat, viszont rövid tanácstalanság után megtaláltuk a kék jelzést.
-4 fokos hőmérséklet várt ránk az írottkői kilátónál, és megkezdtük kéktúrát!!!!!!!!
Hidegben, hatalmas szélben, rövid hóviharokkal kísérve indultunk el Kőszeg felé.
Stájerházak előtt vettük észre, hogy elhagytuk a térképet :-))) amit 500-600 méteres visszasétával megtaláltunk, ettől és a szélsőséges időjárástól eltekintve eseménytelen volt az út Kőszegig.
Másnap ragyogó napsütésben, de még mindig viharos szélben hagytuk el Kőszeget.
Az országúti szakasz után egyedül a Kőszeg-erdő és Péruska erdő közötti szakasz volt egy kicsit zavaros (ha jól emlékszem akkor a KVTE honlapján lehet látni a javított útvonalat), de a lényeg az hogy a jelzést kell követni nem a térképet ezen a szakaszon.
Ezen a részen rengeteg szarvast, őzet láttunk.
Tömörd előtt nem találtuk meg a térképen jelölt Ilona várat, igaz nem is nagyon kerestük.
Tömördön rövid pihenő, a már megszokott heves hózápor, bemenekülés a templomba, rövid várakozás, majd továbbindulás.
A Kincsédi mezőn keresztül vezető nyílegyenes szakaszt elég jól viseltük, fáradtan érkeztünk az Ablánc malomcsárdába.
Másnap a Sárvárig vezető szakasz várt ránk, tudtuk hogy jelentős táv vár ránk így reggel 6-kor indultunk el. Az idő sokat javult, bár néha erős szél fújt de már elviselhető volt.
Szelestéig viszonylag elég hamar eljutottunk, közben sok vadállatot láttunk (szintén volt néhány útvonaleltérés a térképhez képest, de a KVTE archívum alapján követhető volt).
Az egyetlen problémás szakasz a Szelestei erdő és az ún. Mocsony között volt, ahol elvesztettük a jelzést (a Kőszegi hegység térképen ez a hely a Mocsony szó „Y” betűjénél van, bocs de beszkennelni még nem volt alkalmam….). Itt az a lényeg, hogy ne az élesen visszakanyarodó ösvényen induljatok el, hanem egy jobbkéz felé eső vadles mellett elvezető ösvényen ahol kb. 50 m után újra feltűnik a jelzés.
Szelestén az arborétumban tartottunk egy hosszabb pihenőt.
Lendületesen vágtunk neki az Ölbő-Alsószelestei vasútállomás utáni hosszú és unalmas vasút mellett haladó szakasznak. Bögötön nem tudtunk pecsételni, mert a kocsma zárva volt húsvét vasárnap miatt, így fényképeztünk. Csényére már nagyon fáradtan érkeztünk, és alig haladtunk, később otthon elemezve a menetidőt, kiderült hogy Szeleste és Bögöt között – lehet hogy az unalmas szakasznak köszönhetően – nagyon kemény tempót diktáltunk. Talán ennek volt köszönhető, hogy a Sárvár előtti utolsó pecsételő helyen, Csényeújmajorban, úgy éreztük sosem érkezünk meg Sárvárra. A Gyöngyös patak mellett tikkasztó napsütésben vánszorogtunk Sárvár felé. A vasútállomástól kb. 200-250 m-re az órámra pillantva láttam, hogy 10 perc múlva indulna vonat. Így 30 km gyaloglás után, hátizsákkal hátunkon kivágtunk egy laza futást, pecsételést, jegyvásárlást, úgy hogy futás közben mellettünk már „bedöcögött” a vonat az állomásra. De elértük, igaz hogy Pesten alig tudtunk leszállni a vonatról úgy fájt a lábunk!
Április 27-én utaztunk le Sárvárra, ahol délután megnéztük az arborétumot, a várat majd korán lepihentünk, hogy felkészüljünk a másnapi szakaszra Hosszúperesztegre.
Igazából két-három nehézség volt csak ezen a szakasz során:
Sárvár után Hegyközség falu határában a térkép szerint a kék DK felé letér az országútról. Azonban a valóságban a kék tovább megy az országúton és egy nagy jobb kanyar után a fafeldolgozónál tértünk le az országútról és egy erdészeti úton haladtunk D-DK fele. Nagyon rosszul van itt az új útvonal felfestve, így kétségbeesve kerestük a kéket, amíg meg nem találtuk hogy az országúton kell továbbmenni kb 1 km-t.
(Megpróbálom majd a térképrészletet beszkennelni, de remélem így is érthető volt...)

Sitke határában a kék nagy ívben megkerüli Hercseg hegyet (dombot... :-))) ).
Itt nagyon borzasztó állapotban volt ez a kb. 500 m-es szakasz. Nyakig érő csalán, bozót, kullancsveszélystb. Érdemesebb a 15-20 m távolságban lévő szántóföldön követni az erdő szelet, mert a kék úgy is ott fog kibukkanni.
Mi sajnos nem így tettunk, találtunk is magunkban kullancsot... :-((((
A nagyon szép és hosszú Farkas erdei szakasz után a térkép szerint több derékszögű kanyarral tarkított nyiladékon keresztül értünk volna be Káldra, és útközben a kék kereszt is levált volna rólunk majd vissza is tért volna "belénk".
Nem így tapasztaltuk.....
A kéket kisebb nehézségek árán meg lehet találni, de több friss, térképen nem jelölt erdőírtas és vadkerítes miatt szerintem meg vannak keverve a jelzések. Pl. a kék kereszt visszatérését nem tapasztaltuk. Ennek ellenére nincs nagyobb gond, csak egyszerűen nem a térkép szerint haladtunk egy kb. 1,5 km-es szakaszon.
Bocs, de a pontos utat nem tudom felidézni, mert a nagy útkeresésben elfelejtettem vázlatot keszíteni.....
Káld után találkoztunk egy jelzésfestő házaspárral akik Hosszúpereszteg és Káld között festették fel a jelzést (bár azt nem értem, hogy a régit miért kell lekaparni a fáktól szinte a fa „húsáig”, hogy aztán a mellette lévő fára új jelzés kerüljön….)
A Tacskándi erdőből kiérve kell csak egy kicsit figyelni, mert egy jól kijár széles ösvény vezet ki az erdőből, de az ösvényről le kell térni balra és a közeli erdőfolt felé kell haladni!

Hát ennyi, remélem találtok egy-két hasznos infót!
ui.: bocs ha hosszú volt

Vaskalap kartárs Creative Commons License 2001.05.25 0 0 584
Ráadásul nem úgy kell elképzelni, hogy elegyengették a földet, aztán rákenték a massszát, hanem spéci vízelvezető árkok is vannak kétoldalt betonlapokból. Tehát nem egy fércmunka...
Előzmény: larzen (583)
larzen Creative Commons License 2001.05.24 0 0 583
Úristen! Barbárok! :-(
Hol marad a természet közelsége?
Előzmény: Vaskalap kartárs (582)
Vaskalap kartárs Creative Commons License 2001.05.24 0 0 582
Bocsánat, kicsit félreérthető voltam.
Nem azfaltoztak le minden erdei utat, csak Lendvadedes és a Nagy-Tenke között.
Előzmény: Vaskalap kartárs (581)
Vaskalap kartárs Creative Commons License 2001.05.24 0 0 581
Zalában a kanizsától északra (a Zeg-Rédics vasút vonaláig) kifejezetten jók a jelzések. A Göcsejben bizony elég szélsőséges a jelek minősége. Zalaszetgróttól délre a göcsejivel nagyjából megegyező állapotok uralkodnak.

Zalában ami különlegesség, az az Oljos Körút. (Bázakerettye-Lispeszentadorján-Lentiszombathely-Lenti-Nagy-Tenke-Tornyiszentmiklós-Kiscsehi-Bázakerettye) Tavaly végigjártam. Klasz. Igaz rengeteg az aszfalt, mert itt már olyan gazdagság van, hogy még az erdei turistautat is leaszfaltozták. A bükkösök azonban csodásak.
Aki nem járt még Zalában okvetlen nézze meg, mert itt a bükkösök már <250 méternél megjelennek.

Ezzel kapcsolatban van egy történetem:
Amikor katona voltam, az egyik katonatársam a Bakonyban lakott (Németbánya) és erdészeti szakközepet végzett, egyszóval az erdők szakértője volt. Mondom neki; milyen jó lehet ott lakni, csodás bükkerdők stb. Erre azt modja: "Tévedsz! A legszebb bükkösök Zalában vannak."
És igaza volt. A saját szememmel láttam (Vétyemi ősbükkös).
Kár, hogy a Dél-dunántúli Kék nem arra megy.

Előzmény: kvte (580)
kvte Creative Commons License 2001.05.24 0 0 580
"Múltkor említettem már, hogy idén nyáron Zalába megyünk túrázni. Ime a teljes kiírás. Akit érdekel írjon."

Mi éppen akkor kéktúrázunk, úgyhogy nem megyek, de utána írhatnál a topikba, hogy milyenek a jelzések, stb. Erre tényleg kíváncsi vagyok.

kvte

Előzmény: burnie (579)
burnie Creative Commons License 2001.05.24 0 0 579
Múltkor említettem már, hogy idén nyáron Zalába megyünk túrázni. Ime a teljes kiírás. Akit érdekel írjon.

VÁNDORTÚRA ZALÁBAN

Időpont : 2001. július 13-28
Szállás : saját sátorban
Étkezés : önellátás
Részvételi díj : 450 Ft/fő/nap (szervezés, táborhelyek, felszerelés
szállítása)
A túrához bárhol lehet csatlakozni
Jelentkezési határidő : június 15.

A túra útvonala :

Július 13. Galambok - Nagybakónak
Július 14. Nagybakónak - Dióskál
Július 15. Dióskál - Tilajújhegy
Július 16. Tilajújhegy - Gyűrüs
Július 17. Gyűrüs - Zalaegerszeg
Július 18. Zalaegerszeg - Böde
Július 19. Böde - Szilvágy
Július 20. Szilvágy - Lenti
Július 21. Pihenonap
Július 22. Lenti - Kiscsehi
Július 23. Kiscsehi - Lasztonya
Július 24. Lasztonya - Pusztaszentlászló
Július 25. Pusztaszentlászló - Eszteregnye
Július 26. Eszteregnye - Belezna
Július 27. Belezna - Zákány
Július 28. Hazautazás

Vaskalap kartárs Creative Commons License 2001.05.23 0 0 578
Egyébként a DDP-nek létezett egy korábbi verziója Szekszárd és Kaposvár között. Arról volt egy másik füzet és egy másik jelvény.

Ez a másik jelvény szakasztott úgy néz ki, mint a régi Dél-dunántúli Kék (erről már írtam is itt)jelvénye, csak a feliratban a "KÉK" szó helyett "PIROS" van írva.

Előzmény: burnie (577)
burnie Creative Commons License 2001.05.23 0 0 577
Elvileg azt jelenti. Én is meglepődtem .De ez a kiírás még csak 1,5 éve létezik. Szerintem még csomóan nem is hallottak róla, azért sincs nagy tolongás. Kár, pedig nagyon klassz.
Egyébként a DDP-nek létezett egy korábbi verziója Szekszárd és Kaposvár között. Arról volt egy másik füzet és egy másik jelvény. Nyilván aki azt megcsinálta, most nem töri össze magát, hogy -igaz feltupírozva- újra megcsinálja.
Előzmény: pataporc (575)
nd Creative Commons License 2001.05.21 0 0 576
sziasztok,
vki, aki nalam surubben jar Bankuton, segitsen legyen szives eligazodni 2 haz kozott.
Az egyiknek elvileg az a neve, hogy Justitia Sihaz, a masik pedig Bankuti Si Klub TH. Ez igaz igy? Vagy ez a 2 ugyanaz?
Az utobbival mar sikerult beszelnem, 850 Ft/ej/fo emeletes agyas szobakban.
A masik kerdes: valtozott-e vmit az ettermek, kisboltok es kocsmak szama az utobbi evtizedben? (azaz tobb van-e beloluk, mint 0) Emlekeim szerint annyi elelmet es italt kellett felmalhaznunk anno, ahany napra mentunk.
Elore is koszonom a valaszt.
pataporc Creative Commons License 2001.05.21 0 0 575
Gratula! Ez azt jelentene, hogy te vagy a 3., aki megcsinalta???
Előzmény: burnie (574)
burnie Creative Commons License 2001.05.20 0 0 574
Megérkezett a Dél-Dunántúli Piros jelvénye. Ugyanaz az embléma van rajta, mint az igazolófüzet elején. A jelvényem sorszáma 003.
kvte Creative Commons License 2001.05.20 0 0 573
Találtam:

http://www.nexus.hu/tsinom/

Képek: Déldunántúli Kék 1999, Országos Kék 1990

kvte

nd Creative Commons License 2001.05.17 0 0 572
listat Lkuldtem!
Bankuti cimeket koszonom!
Előzmény: felazso (566)
ATW Creative Commons License 2001.05.17 0 0 571
Kedvesem szerette volna megvenni ma a Cartographia boltjában a Keszthelyi hg.-t, ahol először azt mondták, hogy ők ilyent nem is adtak ki... :-))))
Aztán amikor megmutatta egy masik terkép hátulján
az eddig kiadott térképek között, akkor hívták a
boltvezetőt. Ő azt mondta, hogy évek óta nem nyomtak belőle újabb adagot...

Alan

Előzmény: kvte (563)
lord Creative Commons License 2001.05.17 0 0 570
Térkép
http://www.ffg.sulinet.hu/hat99/sakos/Bukk%20interaktiv%20terkep.htm foto is van a síházról :)

Szállás
http://www.ngo.hu/~mlbe/evkonyv/brlnglsk/erdeiisk.htm

http://www.uni-miskolc.hu/~wwwbmtsz/haz.htm

http://www.borsod-kozoktatas.hu/nyilvanosoldal/turizmus/ifjusagi.html

http://infohaz.euroweb.hu/compalm/szallas.htm

http://www.c3.hu/~mtszhir/mtsz/hazbiz/t08.htm

http://www.kokosz.hu/

http://www.freeweb.hu/szallas/borsod.html ahonnan kiderül, hogy Bánkúton van Justititia turistaház meg egy-két panzió is.

felazso Creative Commons License 2001.05.17 0 0 569
Bocsi! TÉRKÉPSKÁLA kiadású a másik "Keszthelyi-hegység és a Kis-Balaton" 1:50'000 térképe. ISBN: 963-00-3530-8 EAN: 9789630035309 kb. 700ft.
ld.: terkep.kisbolt.hu

FLZs

Előzmény: felazso (564)
lord Creative Commons License 2001.05.17 0 0 568
Bakonybél- Kőris hg.

(Találtunk középkori várromot, de az sárgán + nagyon régi kéken és sok letérővel. Találtunk avarkori halomsírokat is, meg fél tucat barlangot, de ezek is letérővel.)
A jelek amúgy frissen festettek, viszont egy csomó szakaszon futott melletünk egy kétszer-háromszor szélesebb jelöletlen út. Az lesz az új kék? A tetőn megvan a doboz, gumibélyegző, korrekt, de a lentit már nem kerestük meg a Gerence fogadónál, mert nem szoktunk pecsételni.

Ja és most már mindenki mehet arrafelé nyugodtan, szerintem az összes kullancsot elhoztuk. :)

Előzmény: felazso (558)
felazso Creative Commons License 2001.05.17 0 0 567
Bánkút nekünk most fog következni. Jelenleg 2 szállás lehetőséget találtam:
1) Síház - Túristaház
(Full-Trió kft.
3534 Miskolc, Blaha Lujza u. 10.)
tel.: 46/373-027, 20/429-861

2) Fehérsas Panzió
3517 Bánkút
tel: 46/390-371, 46/390-603

FLZs

Előzmény: nd (561)
felazso Creative Commons License 2001.05.17 0 0 566
OK, jöhet!

FLZs

Előzmény: nd (562)
felazso Creative Commons License 2001.05.17 0 0 565
A beszámolóra kíváncsi vagyok én is!

FLZs

Előzmény: ATW (560)
felazso Creative Commons License 2001.05.17 0 0 564
Keszthelyi-hg. térkép van más, nem Cartographia kiadású, talán ezért nem sietnek kiadni a saját verziójukat. (Sollun, Tájoló vagy valami hasonló).

FLZs

Előzmény: kvte (563)
kvte Creative Commons License 2001.05.17 0 0 563
Cartographia-féle Keszthelyi hg. térkép:

Néha meglepően nagy választékkal rendelkező térképboltokban sem lehet beszerezni. Kérdeztem, hogy mikor várható, de csak hümmögtek. Múltkor még a Bosnyák tériben sem tudtak adni.

kvte

nd Creative Commons License 2001.05.17 0 0 562
felazso,
megneztem a kekturasok listajat, jo sok bejegyzest ki tudok egesziteni azzal, hogy szekesfehervari... pl. en. ;)
osszeszedem es kuldom, ha szeretned.
Előzmény: felazso (541)
nd Creative Commons License 2001.05.17 0 0 561
sziasztok,
en itt uj vagyok, de a turazasban azert nem annyira...
ezt a forumot talaltam a legalkalmasabbnak arra, hogy bukki szallashelyekrol erdeklodjek, remelem nem hiaba.
Kisgyerek koromban jartam Szentleleken, akkor volt is ott szallasunk, nem tudom, ma mi a helyzet!?
Bankut mennyire forgalmas? A sihazon kivul mas szallaslehetoseg van Bankuton?
elore is koszonom a valaszokat, az email-re ne irjatok, nem jo az a cim.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!