Az eredeti receptben nem volt, de mi igen is teszünk bele, mi több, magunknak még aprított gomba (anyós utálja azt) is kerül a rizs mellé, sőt 1-2 gerezd zúzott fokhagyma, úgy párolódik össze.
Zsiradékon megfuttatom az aprított vöröshagymát, majd üvegesre a rizst, sózom, fölöntöm 3* annyi vízzel, fölforralom, mikor majdnem kész, beleöntöm a borsót, átkavarom, 2-3 perc múlva elzárom, fedő alatt békén hagyom tálalásig.
Mi állandóan költöztünk, többnyire bérlakásban laktunk. Saját ház mindig villannyal volt felszerelve, már születésemkor is. Soha nem tudtam megszeretni a gázt. Stockholmban és Zürichben is részben gáztüzhely volt a bérelt lakásban. Egyik se volt olyan alul felül égős. Sajátba nekem soha nem kellene gáz. Már gyerekkoromban is villany piritós csinálónk volt, olyan amilyennek lenyilt a két oldala és meg kellett fordítani benne a kenyeret. Nekem piritósban csak ilyen létezett, tehát nekem az volt az etalon = jó.
Ilyen also es felso meleg gaztuzhelyunk volt otthon a lakotelepen. Nagyon szerettuk. Nekem itt is gaztuzhely van, nagyon meg vagyok vele elegedve, szepen sut, az aljara ugyan mindig teszek egy aluminium folia darabot de azt csak azert hogy ha lecseppenne az etel. Nekem nem sut az aljara kerget a sutemenynel.
Arra nekem a C-vitamin pezsgőtabletta használ, jó töményet kell készíteni egy fél doboznyi felhasználásával és úgy ragyog tőle a porcelán, mint talán még a gyárban sem.
Boszi - a ti konyhatok nagyon jol felszerelt volt... nekem a 60-as evek voltak a gyerekkorom evei - es bizony a szomszedunknak volt ilyen also-felso langos csoda tuzhelye... nekunk sparhelt volt meg villany rezso...
Kinlódtam 13 évig egy gázos sütővel. Mint már irtam kiváló volt benne grillezni, forgó grill volt benne. De sütni nem lehetett. Alul fekete, felül nyers volt minden tészta. Négyen laktunk a házban, mindenki ugyanerről panaszkodott.:-(
De általános tapasztalatként mondom, hogy a villany egyenletesebben süt. Ugyanis a fűtőszálak alul-felül is vannak. Míg a gáznál a melegítés alulról történik, és úgy megy a hő "köröskörül" cirkulálva felülre-oldalra.
Nyugodtan cáfoljatok, ha nem így van. :)
Nekem hosszú évekig gázos sütőm volt, de nem cserélném vissza erre a kb. 10 éve meglévő villanysütőmet. Eleve a légkeverés nagyon hasznos (gázosnál még nem láttam ilyet), plusz a grill is.
Ha pizzat rendelunk, mindig van maradek - ketten vagyunk ra - igy aztan ebed-vacsora a pizza. Altalaban hetvegen szoktam rendelni ha eppen van valami munkank a kertben vagy a hazban es nincs ido fozni.
Szoval... azt szoktam a broiler alatt melegiteni, a tesztat nem szaritja ki...viszont a sajt es a szosz meleg lesz tole kellemesen.
Valahogy ugy jartam en is a villany tuzhelyemmel mint a Boszi. Volt benne - de meg sem kozelitette a gazt... igy aztan par probalkozas utan nem hasznaltam.
Az én 20 évesemben is van, de a grillezés meg se közeleti a régi gázsütőmet, amiben volt igazi lánggal működő grill. Azt ugyan tésztasütésre nem lehetett használni, de remek grillezett csirkéket és kacsákat lehetett vele előállítani. A villany grillt soha nem használom.
Hogy mit hagytam ki eddig az eletembol... marmint a konyha trukkokbol.
Az uj - illetve mar nem is annyira uj - tuzhelyemben van felso lang, "broiler".
Sajtos makaronit csinaltam tegnap - es nem az egeszet sutottem meg mint szoktam, csak a tetejere olvasztottam a sajtot a broiler alatt. A sajt ropogos lett - alatta a teszta es a szosz kremes... finom!
A mult heten lazacot sutottem igy - nem telt 10 percbe, es kesz volt...