Keresés

Részletes keresés

ProfitOrientált Nyugdíjas Creative Commons License 2005.01.08 0 0 7

Ez így van, a legjobb az egészben hogy Rákosiék verték be a köztudatba igazán a kurucokat. Az akkori korszellemnek megfelelően a kuruc vitézeket a szovjet partizánok mintájára ardőkben és barlangokban bújdosó antifasiszta szuperharcosoknak ábrázolták, hiszen akkoriban minden aminek németellenes vonzata volt, kritika és korhűség nélkül nélkül tálálható volt a közönségnek. Hasonló marhaságokat a környező szocialista országokban is elkövettek, hirtelen minden ország feldezte történelmében, hogy voltaképpen már évszázadok óta a német náci disznók ellen harcoltak őseik.

 

Előzmény: Steve the Great (3)
milyennincs Creative Commons License 2005.01.06 0 0 6

Szóval van az a vicc, hogy két ember nézeget egy tájképet. Elől mező, fák, legelésző állatok, távolabb hegyek, kis patak csordogál az erdő tövében (csak a madárcsiripelést és a vadászok kürtjét nem hallani).

- Szerinted mi a kép címe?

- Hm. Nem tudom.

- II. Rákóczi Ferencet üldözik a labancok.

- ??????

- Ja, Rákóczi már elment, a labancok meg még nem értek oda.

Előzmény: milyennincs (5)
milyennincs Creative Commons License 2005.01.06 0 0 5
Biztos ismeritek a viccet. Mármint, hogy mit ábrázol ez a kép ?
Előzmény: milyennincs (4)
milyennincs Creative Commons License 2005.01.06 0 0 4
Biztos ismeritek a viccet. Mármint, hogy mit ábrázol ez a kép , vagy ez?
Steve the Great Creative Commons License 2005.01.06 0 0 3
Mondjuk bennem kicsit úgy ragadt meg az egész eseménysor, mintha egy népmese lenne: kuruc vitézek kergetik a gonosz labancokat, a szegénylegény (Esze Tamás) elnyeri hűsége és bátorsága jutalmát...
Mondjuk ebben nagy szerepet játszhatott, hogy még általános iskolában szerepelt legtöbbet az irodalmi szöveggyűjteményekben, meg persze a méltán népszerű Tenkes kapitánya sorozatnak is... :)
Előzmény: petey t (2)
petey t Creative Commons License 2005.01.06 0 0 2

"...érdemes volna megemlékezni történelmünk eme darabjáról, hiszen egyáltalán nincs úgy "népszerűsítve", mint 1848-49. "

 

Gondolom, minden népszerűsítésnek az alapja az, hogy az aktuálpolitika fel kívánja e használni az adott történelmi személyt vagy eseményt a saját önigazolására. Ennek fényében a 2003-as évfordulóval egész egyszerűen nem tudtak mit kezdeni a politikusok (el is sikkadt rendesen): az uniós csatlakozás idején csak az "eurokonform" hagyománynak érdemes teret adni ("millenium", "Habsburg-intézet", vagy akár a finnugorok indoeurópai eredetének bizonyítása), ebbe pedig nem fér bele a nyugatról érkező Habsburgok ellen hadakozó, törökökkel és muszkákkal szövetkező Rákóczi Ferenc. Ellenben éppen ezért népszerű volt mondjuk a Rákosi-rendszerben (lásd ötvenforintos), de gondolom, emiatt senki sem kezd el nosztalgiázni.


Előzmény: Steve the Great (-)
milyennincs Creative Commons License 2005.01.06 0 0 1

Némi hendikeppel indulsz, mert e téma előzménye, az, ami elvezetett a Rákóczi-szabadságharchoz, már érintve van részint a Mit vesztettünk Mohácsnál ?, részint a Magyarország a Habsburg államban 1526-1848 topikokban.

 

"...hiszen egyáltalán nincs úgy "népszerűsítve", mint 1848-49."
Az is - 1848-49. Minden, a szabadságharcról - csak idén indult és elhalt egy hónappal az aradi évforduló után. Sebaj, majd feléled március idusán. Ez viszont előbb. :))

Előzmény: Steve the Great (-)
_ Liar _ Creative Commons License 2005.01.05 0 0 0
0 bocs
Előzmény: Steve the Great (-)
Steve the Great Creative Commons License 2005.01.05 0 0 topiknyitó
Úgy gondolom, érdemes volna megemlékezni történelmünk eme darabjáról, hiszen egyáltalán nincs úgy "népszerűsítve", mint 1848-49.
Szóval miért is felejtődött el (ha elfelejtődött), milyen is volt ez a nyolc év?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!