Keresés

Részletes keresés

FOMA Creative Commons License 2005.05.30 0 0 89
Hááát, a 80-as években Komlón azért kicsit modernebb autópark volt ennél.:-))) Inkább a 70-es (szvsz). Ha már Komló, akkor örömmel látnék képeket akár Zobák bontásáról, de még inkább az Altáró fénykoráról. Nekem csak az utolsó időszakról van, no meg a bontásról.
Előzmény: Bányatörp (86)
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.30 0 0 88

Láttam szó esett a topikban az Ajkai Bányászti Múzeumról is. Ha valaki kíváncsi mi található benne csak jelezzen nekem, leírom a megközelítésének módját és ha éppen ráérek szívesen el is kísérem esetleg szervezhető egy csoport is.

Igyekszem majd néhány bányavasutas képet feldobni ide holnap de ma már menek fürödni és csucsulni.

Bányatörp Creative Commons License 2005.05.30 0 0 87

Perecesi gépház: Védett műemlék:

Forrás: hajtányos oldala: http://kep.tar.hu/g_rp

akna bejarat2akna bejaratakna kascsatlasakna kastetoszallitodobokszallitogepszallitogep kezelofulkegephazszelloztetoakna
Előzmény: V.43.1008 (82)
Bányatörp Creative Commons License 2005.05.30 0 0 86
Igen 80-as évek. Van képem a bontásáról is.
Előzmény: FOMA (85)
FOMA Creative Commons License 2005.05.30 0 0 85
A legfelső képen Zobák van?
Előzmény: Bányatörp (84)
Bányatörp Creative Commons License 2005.05.30 0 0 84

zobak aknaxx aknakanyas aknaxv/a akna

Ha kell még, tudok küldeni csille, vagy kötélpálya tervrajzokat is. A gépház után majd még keresek képeket.

Bányatörp Creative Commons License 2005.05.30 0 0 83

Szia!

Igen érdekes, amit szeretnél csinálni. A választ itt találod: Aknakorong. Majd mindjárt keresek néhány képet. Sok sikert hozzá!

V.43.1008 Creative Commons License 2005.05.30 0 0 82

Sziasztok!

Örülök ennek az új topiknak!

Nos kéne egy kis segítség , egy fiktív mély művelésű bányát építek modellben ( H0)

Szükségem volna fotókra vagy rajzokra a bánya részeihez , pl.:fülke felgogatás, gépház kialakítása (belső), de a legfontosabb a a fülke függesztését végző kerekek felfogatása ( az akana torony tetején található ).  Mi a hivatalos neve?

Köszi!

Bányatörp Creative Commons License 2005.05.29 0 0 81
Mivel néhányan jeleztétek, hogy érdekel Benneteket a téma, megint megpróbálok szervezni egy túrát a Pilisi-bányavidékre. Előzetes majd később.
Bányatörp Creative Commons License 2005.05.29 0 0 80

Ez egy épület (bánya?) bejárata a bánya területén.

Előzmény: kopaszhaj (79)
kopaszhaj Creative Commons License 2005.05.29 0 0 79

No, ez mi?

Küldtem mailt...

Előzmény: Bányatörp (78)
Bányatörp Creative Commons License 2005.05.29 0 0 78
Az is valami!bejarat
Előzmény: kopaszhaj (77)
kopaszhaj Creative Commons License 2005.05.29 0 0 77
Piktortéglának való anyagot "bányásztak" a környéken, de ezek csak öt-tíz-húsz méteres járatok.
Előzmény: Bányatörp (76)
Bányatörp Creative Commons License 2005.05.29 0 0 76
Találtam egy térképet, ami Budakeszi mellett bányát jelez. Tud valaki valamit erről?
Bányatörp Creative Commons License 2005.05.29 0 0 75
Ezt is, így már jó lesz: www.prenergia.hu/bakonyi
Előzmény: Bányatörp (74)
Bányatörp Creative Commons License 2005.05.29 0 0 74
Rosszul gépeltem be: www.prenergia.hu/bakony
Előzmény: Bányatörp (56)
Bányatörp Creative Commons License 2005.05.29 0 0 73
Jópofa. A Zsíros-hegyi kutató tárókról vannak feljegyzéseid?
Előzmény: ZE (72)
ZE Creative Commons License 2005.05.29 0 0 72
A http://barlang.hu/ oldalról el lehet jutni Kordos László Magyarország barlangjai c. könyvének elektronikus verziójához (a pdf működik, a html-lel ahogy nézem, valami baj van...): http://barlang.hu/pages/00575.pdf, itt elég sok dolgot összeszedett a szerző a barlangokról.
Előzmény: Bányatörp (67)
Bányatörp Creative Commons License 2005.05.29 0 0 71

Egy kis olvasgatnivaló a Börzsönyben előforduló aranybányákról.

Szerző: Nagy Béla

Börzsöny-hegység. Nagybörzsöny határában a középkor óta több ponton ismeretesek nemesfém-elõfordulások.

Bányapuszta térségében már Árpád-házi királyaink idején ezüstérceket fejtettek. Az 1970-es években újra nyitott tárókban néhány centiméter vastagságú ezüstben gazdag ólomérces zsinórokon kialakult bányászat nyomait figyelhettük meg. A területen mélyült fúrás érces anyagából készült preparátumban ércmikroszkóp alatt néhány aranyszemcse volt látható.

A Fagyosasszony-bánya térségében a középkorban kohó is mûködött. A kohósalakok tanúsága szerint itt arany- és ezüstérceket kohósítottak. A salakok ezüst- és aranytartalma 100 g/t nagyságrendû. A Rózsa-hegy déli, délnyugati oldalán teléres nemesfémtartalmú ólom- és cinkércesedés ismeretes. A Fagyosasszony-bánya teléreinek aranytartalma megközelítõleg 2 g/t. A teléreket a középkorban a felszíntõl a talajvíz szintig gyakorlatilag lemûvelték. A talajvízszint alatti ércesedések kutatása az 1950-es években kihajtott altáróval nem járt eredménnyel. A Fagyosasszony-bánya teléreit nem érték el az altárószinten, csak egy keskeny melléktelérig jutottak el. Ez a terület reményteljes lehet egy jövõbeni érckutatásra.

Rózsabánya területe. A Rózsa-hegy északi oldalának ércesedéseit is a középkortól ismerik. Feltételezhetõen az itteni ércesedéseket a Felsõ Rózsatáró feletti kovásodott breccsában ismerték fel. Az Alsó és Felsõrózsatárókat a felszíni kibúvás mélyebb szinti megkutatására, illetve termelésére létesítették. A XVIII. században a területen nagyobb arányú bányászati feltárás történt, amelyhez még egy nagyméretû kohó építése is társult. Sajnos ez a nagy anyagi ráfordítással járó kezdeményezés is rövid idõn belül csõdbe ment. A területen teléres ércesedéseket igyekeztek feltárni, nem vették észre, hogy itt az arany a brecscsás kõzetet cementáló kvarcos érces anyaghoz társul. Ugyanez mondható el az 1950-es években történt érckutatásról is. Újranyitották a régi tárókat, aknával összekötötték az Alsó Rózsatárót és az altárót. Ma már tudjuk, hogy az aknát a legjobb minõségû breccsás ércben mélyítették, az aknából 35 méterenként kutató vágatokat hajtottak ki, ezeket mintázták és elemezték. Az elemzésekbõl néhány kimondottan nagy, 200–300 g/t aranymennyiséget kaptak, melyek alapján megállapították, hogy ez bizonyíték arra, hogy “a régiek itt gazdag aranyérceket mûveltek”. Az ércesedés jellegét nem ismerték fel.

A Magyar Állami Földtani Intézet 1970-ben kapott megbízást a Börzsöny-hegység földtani térképezésére. A földtani térképezés mellett feladatul kaptam a hegység ércesedéseinek vizsgálatát is. 1975-ben újranyitottuk a terület bányászati létesítményeit, ekkor volt módom elõször tanulmányozni az Alsó Rózsatáró ércesedését. A táróban egy korábbi erdélyi tanulmányutam tapasztalatai alapján ismertem fel, hogy az ércesedés itt “pipe breccia”-hoz kötött. Ez egy olyan képzõdmény, amely kürtõ breccsához hasonlít. Egy olyan kürtõ kitöltésérõl van itt szó, amely a vulkáni mûködés során nem érte el a felszínt, hanem a mélységben megszilárdult. Az ércesedés ásványtani felépítésének tanulmányozása során sikerült tisztázni az arany-elõfordulás módját is. Az arany itt az arzenopirit zárványaként jelenik meg 5–25 mikrométeres szemcsékben. A termésarany zárványok mellett az MTA Geokémiai Kutatólaboratóriumában végzett részletes vizsgálatokkal az aranynak egy eddig még ismeretlen kénnel és bizmuttal alkotott ásványfázisát is kimutattuk. Ez a névtelen ásvány eddig csak néhány apró szemcse formájában került elõ Japánban és Szibériában.

1991-ben, a MNB megbízásából a korábban megszerzett ismereteim alapján kinyitottuk az Alsó Rózsatárót. Az akna gépterébõl ferde fúrásokkal lehatároltuk az aranytartalmú breccsás képzõdményt, a fúrások és a táró anyagait szabvány szerint mintáztuk, és aranyra, ezüstre elemeztettük. A megszerzett ismeretek alapján készletet számoltunk. Ez utóbbi kutatás alapján a Rózsabánya breccsás arzenopirites aranyércesedése kitermelésre érdemes.

Dél-börzsönyi vagy nagyirtáspusztai ércesedési terület. Nagyirtáspuszta környékén az írott feljegyzések szerint a XVIII. században gazdag ezüstérceket bányásztak. Ma már azokat a bányászati emlékeket is ismerjük, amelyekre a korábbi feljegyzések vonatkoztak. Nem találtunk azonban elfogadható magyarázatot arra, hogy kik és miért igyekeztek a bányászat minden nyomát eltüntetni errõl a területrõl. Akik a múlt században a területen jártak, feljegyzéseikben említik, hogy a Só-hegy tövében volt valamikor az Alamizsna bánya. Az 1970-es évek legelején a terület földtani térképezése volt a feladatom. A környéken dolgozó geológus kollégámmal kíváncsiak voltunk arra, hogy a régiek vajon mit tartottak alamizsnának? A felszínen felismerhetõ bányászatra utaló nyomok és a Selmecbányai Bányászati Levéltárban lemásolt korabeli térképek alapján megtaláltuk az Alamizsna táró bejáratát. A tárót kibontottuk. Meglepetésünkre mindenütt csak tömedéket találtunk a lebányászott érc helyén. A tömedékben termésarany lemezeket tartalmazó néhány centiméteres kvarcos andezitdarabot találtam, amelyet ma a Magyar Állami Földtani Intézet Múzeuma õriz. A tárót a régiek a szellõztetés miatt aknával kötötték össze. Szerencsénkre az aknavédõ pillérében visszahagytak a telérbõl 4-5 métert, így a telér anyagát vizsgálni tudtuk. Már akkor megállapíthattuk, hogy az Alamizsna bánya elnevezést a bánya korabeli tulajdonosai a Kincstár megtévesztésére találhatták ki, mert az ércesedés kimondottan gazdag ezüst- és aranyérc volt. A bánya biztonságos mûvelésére közel fél kilométeres víztelenítõ altárót is létesítettek, de ezzel a beruházással is csak 28 m-rel mélyebb szintig tudtak bányászkodni. Feltételezem, hogy a bányászat megszûnését bányavízproblémák okozták. Az már viszont rejtély, hogy miért, és hová tüntették el a hányók anyagait, miért temették be a tárókat és a légaknát?

Kiderítetlen továbbá, hogy miért úgy vezették Márianosztráról Nagyirtáspuszta felé az erdei kisvasutat – aminek most már csak a töltése van meg –, hogy minden bányászati objektumot tökéletesen elfedjen? Ez a titok még megoldásra vár.

A Bezina-völgyben egy szivárgó helyén (Somos-kút) találtuk meg a terület régi bányászatának másik emlékét, amelyet a völgyrõl Bezina tárónak neveztünk el. Az 1970-es évek elején ezt is kinyitottuk. Itt korábban egy agyagásványos pirites telért bányásztak, de a telér duzzadó agyagtartalma miatt visszahagyták az ércanyagot. A telér néhány méteres szakaszát feltártuk és mintáztuk, de nekünk is hamar fel kellett hagynunk a tárót, mert a duzzadó agyag miatt összepréselõdtek a vágatok. A táró anyagainak laborvizsgálata akkor nem hozott figyelemre érdemes eredményeket. A további vizsgálatokra félretett anyagok ércelemzésére 25 évvel késõbb, 1996-ban Körmöcbányán (Szlovákiában) került sor. Nagy meglepetésünkre a telér átlagos anyagából igen magas aranykoncentrációkat mutattak ki. Ásványtani vizsgálataim alapján a termésarany és argentit (ezüst-szulfid) jelenlétét az ércesedésbõl ismertem, de ilyen magas aranytartalomra nem számíthattam. A terület érckutatására egy társaság alakult, amely az ismert telért ferde fúrásokkal kutatta, a fúrások által feltárt anyagok vizsgálata még folyamatban van, de a jelenlegi ismeretek alapján is a terület ércesedését reményteljesnek tartom.

ZE Creative Commons License 2005.05.29 0 0 70
Ok semmi gond :-) Egyébként én is csak tippelek, de majd elmegyek megnézni :-P
Előzmény: Bányatörp (66)
Bányatörp Creative Commons License 2005.05.29 0 0 69
Érdekes, hogy vasbánya volt.
Előzmény: Törölt nick (68)
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.29 0 0 68
Igen ez az, köszönöm!
Előzmény: ZE (64)
Bányatörp Creative Commons License 2005.05.29 0 0 67
Mit tudsz erről a barlangról?
Előzmény: ZE (64)
Bányatörp Creative Commons License 2005.05.29 0 0 66

Jóóvan, oszt honnén tudtam vóna? :-)

Nem nézed a sorozatomat! Abba még kézzel fejtjük az anyagot!:-)

Előzmény: ZE (65)
ZE Creative Commons License 2005.05.29 0 0 65
Hüllye :-)) vagy szivattyút, vagy lejtaknai kötélpályát hajtott, esetleg szellőztetőventillátort...
Előzmény: Bányatörp (63)
ZE Creative Commons License 2005.05.29 0 0 64
Bátori barlang a Nagy Hárs-hegy oldalában a sárga jelzés mellett.
Előzmény: Törölt nick (55)
Bányatörp Creative Commons License 2005.05.29 0 0 63
Talán vágathajtó gőzgép. Bár fogalmam sincs, még nem láttam ilyet.
Előzmény: m61019andras (60)
Bányatörp Creative Commons License 2005.05.29 0 0 62
Sínek is??? Végképp rejtélyes! Térképek vajon jelzik?
Előzmény: Törölt nick (61)
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.29 0 0 61
Az a baj, hogy régen hallotam róla, csak ara emlékszem, hogy valahol ott volt egy bánya még a sínek is ott vannak.
Előzmény: Bányatörp (58)
m61019andras Creative Commons License 2005.05.29 0 0 60
Megmondom őszintén, halkan én is erre gondoltam, csak nem akartam esetleg hülyeséget írni. Egy hasonlót láttam Nagykanizsán a fűtőházi kis múzeumban, csak sokkal nagyobb kivitelben.
Előzmény: Bányatörp (59)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!