Keresés

Részletes keresés

Lehoczki Gabor Creative Commons License 2000.02.11 0 0 21
Szerintem eltévedés ellen nem sok segítséget nyújt, pláne azt is figyelembe véve, hogy a film készülte (1976 vagy 77?) óta nagyon sok helyen megváltozott az útvonal. Pl anno ha jól emlékszem, csak a Szt.Vid-ig mehettek, Írott-kőig nem.
A filmnek nem is ez volt a célja. Szerintem nagyon jó néprajzi, honismereti, kedvcsináló produktum. És bizonyos tekintetben történelem is. Pl. hegyközi kisvasút. Ennek ellenére mindenkinek ajánlom, hogy nézze meg, aki nemcsak a túrázás, hanem szűkebb-tágabb hazája iránt is érdeklődik.

Én különben a filmmel ellentétben, az igazolófüzetnek megfelelő irányban csinál(gat)om a kéktúrát. Nagyon sok helyen el lehet tévedni, arra számítson mindenki. Csomó erdő stb. magánkézbe került, ezeket kerülgetni kell, rengeteg a tarvágás (pl. Mátra), ahol csak az érzékedben bízhatsz: ha nem jön be, akkor ez +4-5 km-t is eredményezhet... De ennek is megvana szépsége. Mindenesetre, ha megveszitek indulás előtt e legújabb kiadású térképet, számítsatok arra, hogy kisebb eltérések ahhoz képest is lesznek!

Még egy jó tanács: én a Szarvaskő-Putnok szakaszt szeptember elején csináltam, 95-ben. Uppony és Putnok között kb. félúton hatalmas szedres van, egy nylonzacskót teliszedtem + félórát csak szedret ettem. Ajánlom mindenkinek, nyár végén, ősz elején!

Remélem, nem untattalak benneteket!

Előzmény: Joker Karakter (20)
Joker Karakter Creative Commons License 2000.02.11 0 0 20
A kéktúráról szóló filmsorozat sok epizódját láttam a tévében annak idején. Tetszettek is nagyon. De hadd kérdezzek valamit: A videók nyújtanak hasznos, gyakorlati ismereteket egy túrázónak? Mert persze érdekes dolog, hogy mit mond a Mari néni a falu történetirü, de attól én még klasszul eltévedhetek két falu között, és ezt nem szeretem. Melyik évben ment végig a stáb? Sok minden változott azóta?

Joker

FalTam Creative Commons License 2000.02.11 0 0 19
Szal nehany aprosag.

A Naturaba ugyan mar hiaba is keresgelunk, hiszen a kekturazok kozul mar csak apukam dolgozik ott, de a TVben a kekturasok nagy resze meg ottvan, mindenfele szetszorva. A videot megrendelni lehet, de nem biztos, hogy meg van, hiszen a tv az sux. Viszont a kekturasoknak szerintem mindnek megvan (nekunk is). Aztan meg. Ahogyan ok is vegigmentek, az egy elegge jol kitervelt utvonal volt, nem mentek tul sokat egy nap, 30km -nel nem tobbet, imho filmezniuk is kellett. Ez egy vegigjarhato dolog ugyanigy. Viszont ajanlom a biciklis reszt szinten biciklivel csinalni, mert elegge lapos az a kurva alfold :) Biciklivel gyorsabb, es kevesbe unalmas. Ja es ha elindultok, akkor mar erdemes pecsetelgetni is. A turista tarsasagok szerintem orulni fognak, es biztosan indul sok tarsasag kekturara (akar reszletekben is), szal eredmes erdeklodni. Nah, csak belekotnyeleskedtem.

TgvTrain Creative Commons License 2000.02.11 0 0 18
Koszonom a linket!!!
Igen, ezen a cimen meg lehet rendelni a teljes KÉK-TÚRA fimet!!!
:-)
Előzmény: Sobbacs basa (16)
Joker Karakter Creative Commons License 2000.02.10 0 0 17
Macibb:
1. Bármikor csatlakozhatsz, a hiányzó szakaszokat meg megcsinálod ráérő idődben. A teljesítés nincs se határidőhöz, se sorrendhez kötve. Én sem gondolom azt, hogy ez a 3 fős társaság mindig ugyanebben az összetételben megy végig. Nekem pl. lehet, hogy nem gazdaságos az ország másik végére egy 70 km-es hétvége miatt elmenni. Sok idő elmegy az utazásra. Inkább megpróbálom hozzácsapni a péntek-hétfőt. De még ott nem tartok a tervezésben, mindig csak a legközelebbivel foglalkozom.
2. Ha idén végigmegyek (de ha nem, akkor is), jövőre megpróbálom elkezdeni a fiammal és egypár osztálytársával. A fiam (bár igen dagi) már három 30 km-es teljesítménytúrát vágigcsinált, a legutóbbit több osztálytársával (meg a másodikos húgával). Azóta több szülő is érdeklődött. Ha kialakul egy állandó mag, bedobom nekik a kéktúrát. Ha a közelieket megcsináljuk iskolaidőben hétvégenként, nyaranta pedig csinálunk 2-3 hetes egybefüggő túrákat, akkor nyolcadikig meg is lesz. (most ötödikesek) Ha most kihagysz valamit, akár ahhoz is csatlakozhatsz.
3. Ha szombathelyi vagy, dobj má meg egy emillel.

>- hacsak nem kísértek el Írottkőtől Sárvárig, és akkor legalább a pecsétek is meglesznek ;-)
Gyere el az Írottkőre, akkor az Írottkő-Kőszeg v.áll. szakasz helyből megvan. Nekem csak a Szeleste Sárvár hiányzik. De az csak 22 km.

Tényleg: Mondjatok olyan teljesítménytúrákat, amiben értelmes kéktúra szakaszok vannak. Mátrabérc - OK, azt amúgy sem hagynám ki. Gerecse?

Joker

Előzmény: Törölt nick (15)
Sobbacs basa Creative Commons License 2000.02.10 0 0 16
Kedves TgvTrain!

Próbáld meg a http://www.televideo.mtv.hu-t én korábban egyszer megtaláltam itt, amit kerestem (persze lehet, hogy 1.5 millió lépés az nincs meg...)

Többeknek:
Olcsó szállásokról egy URL: http://www.c3.hu/~mtszhir/mtsz/hazbiz/hazbiz.htm ahol "Természetbarát Szálláshelyek"-et lehet találni.
A Vértesről szóló részt megnéztem (ezt a "hegyet" ismerem talán a legjobban) szerintem elég jó, sok praktikus információ.

Üdvözlet: basa

Előzmény: TgvTrain (6)
Törölt nick Creative Commons License 2000.02.10 0 0 15
4 év közelebb áll a szívemhez, mint 8 óra.

Kár, hogy az első etapról lemaradtam, szívesen végigélvezném veletek az utat - hacsak nem kísértek el Írottkőtől Sárvárig, és akkor legalább a pecsétek is meglesznek ;-)

Macibb

Előzmény: Joker Karakter (14)
Joker Karakter Creative Commons License 2000.02.10 0 0 14
Ez tényleg off, ott van az emilem az adatokban :-)
NLG, de még a régi. 77-81-ig.
De a KDG-ben heti 8 órában egy évig tanítottam számteket óraadóként.
(Nem tudom, figyeled-e, de igazán próbálom eltalálni a szájízed szerinti választ :o))
Előzmény: Törölt nick (12)
Joker Karakter Creative Commons License 2000.02.10 0 0 13
Az Országos Kéktúra(OKT) a leghosszabb, 1093,6 km, Írottkő-Hollóháza irányban 25950 m szintemelkedés.
A Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra (DDK) Írottkő-Szekszárd, 555 km.
Alföldi Kéktúra (AK) Szekszárd-Sátoraljaújhely között, kb 750 km.
Ezeket a túrafüzetből írtam ki.
A fentiekkel zárul a "Kék-kör", mivel az OKT is átmegy Sátoraljaújhelyen.
Előzmény: Törölt nick (8)
Törölt nick Creative Commons License 2000.02.10 0 0 12
OFF

NLG vagy KDG?

Macibb

Előzmény: Joker Karakter (11)
Joker Karakter Creative Commons License 2000.02.10 0 0 11
Na, szóval, Én idén kezdtem el két pesti haverommal (én szombathelyi vagyok). A tervünk az, hogy egy év alatt végigjárjuk, havi egy-két hétvégén. Az első szakaszon vagyunk túl: Írottkő-Sárvár. A nagy hó miatt nem mindenütt a jelzésen mentünk, de azért gond nem volt. Térképet egyébként érdemes vinni, több helyütt a jelzett ösvénnyel párhuzamosan halad több kilométer hosszan a dózerral letolt széles erdei út, ahol lehet egymás mellett menni és jókat dumálni. Tömördre beérkezve a kutyák még megvannak, tanúsíthatom, de nekem van egy jó módszerem a kutyák ellen, eddig még mindig bevált.
Most hétvégére terveztük a második szakaszt (Sárvár-Sümeg), de mivel Sümegről a vasutassztrájk miatt nehéz visszamenni Pestre, végülis a haverok úgy döntöttek, hogy ezt a hétvégét kihagyják. Én meg most gondolkodhatom, hogy mennyire legyek szolidáris velük. Nincs valakinek kedve ezen a hétvégén egy dunántúli szakaszhoz?
Lehoczki Gábor: felajánlom, hogy ha a Vas megyei szakaszt csinálod, nálam elalhatsz ingyen. Max 3-4 fő. Szombathely nem rossz kiindulópont ehhez, közlekedési szempontból sem. Sőt, a déli kék itt megy keresztül.
Ez az ingyenszállás-felajánlásom másnak is áll, persze lehetőleg kölcsönösségi alapon. Egyeztetés pl. e-mailben. És persze a környékről aktuális infókkal is szívesen állok rendelkezésetekre.
Azt gondolom, hogy ahogy az egyes szakaszokat megteszem, mindig írok ide a tapasztalataimról.
Például: ha Tömörd felöl közelítesz az Ablánc-malomhoz, és 500 m-ről megpillantva a csárdát úgy döntesz, hogy toronyiránt átvágsz, számíts arra, hogy valahogy át kell kelned a patakon, ami az évszaktól és a fáradtságól függően esetleg nem is kis teljesítmény (másfél-három méter széles, meredek parttal). Minél inkább jobbra tartasz, a patak annál keskenyebb (és persze annál többet gyalogolsz:-))
Csénye-újmajornál a pecsételő helye megváltozott, szerencsére kézenfekvő helyre rakták, a műút jobb oldalán egy fára (gyalogút nincs). Ahogy beérsz Csénye-újmajor-centrumba, és a kőkeresztnél jobbra fordulsz, kb 200 méter, még a buszmegálló előtt. Végig a jelzésen.
Ha Kőszegről elindulsz, és mentél kb 4 km-t a Zsidányi úton, jobbra befordulhatsz, és mehetsz egy széles erdőgazdasági úton. Sorompó van az elején, általában nyitva. A kék ott halad melletted kb 100 méterre, míg 3-4 km múlva kijön erre az útra. Ott egy irtás van (tavaly még nem volt ott), és elég kevés jelzés (lehet, hogy azt is kivágták). Ott több út is összefut. A Te utad balra fel a dombon (KP)

Hadd kérdezzek egypár dolgot, ha már így összejöttünk. Mennyire fontos az, hogy minden pecsétnél legyen dátum? És milyen dátum? Én írjam be, vagy a kocsmárossal írassam.
A Szeleste-Sárvár szakaszra elfelejtettem elvinni a túrafüzetemet. Egy noteszba pecsételtem végig. Kérdés: elég a noteszlapot beragasztani a megfelelő helyre, vagy járjam újra (persze lehet, hogy autóval) azt a pár pecsételőhelyet?
(Mielőtt megrónátok az autó miatt, hadd bocsássam előre, hogy nekem két dolog fontos:
1. A lábnyomom folyamatosan végigérjen az országon.
2. Olyan igazolásokat gyűjtsek be, hogy a végén megkaphassam az OKT jelvényt.
A kettőnek nem muszáj időben egybeesnie :-))))

Ja, és mondhatnátok néhány érdekes webhelyet a kéktúrával kapcsolatban.

Egyenlőre ennyi.
Üdv: Joker

Törölt nick Creative Commons License 2000.02.10 0 0 10
Sok helyen jártam már az országban és megtettem rész-szakaszokat, de nem célirányosan és meg sem tudom becsülni, mennyit kóstoltam bele.

A spirálfüzetlapokat szívesen végignézném :-)

Macibb

Előzmény: Zolcsi67 (9)
Zolcsi67 Creative Commons License 2000.02.10 0 0 9
A 90-es évek elején méricskéltem végig az akkori legújabb térképeken, azóta itt-ott változtattak, ha jól emlékszem, nem egész 1100 km, és a két hónapban benne van 3 vagy 4 pihenőnap is.
Talán 4...várjunk csak...Aggtelek, Ágasvár, Budapest, Zirc. Ez 4 pihinap. Útvonalvázlatot is kezdtem gyártani, Nagy-Milictől Tapolcáig kész, spirálfüzet lapokon.
Előzmény: Törölt nick (8)
Törölt nick Creative Commons License 2000.02.10 0 0 8
Üdv nektek, most fedeztem fel a topicot. Hány km voltaképpen a kék túra, ill. hány nap alatt lehet teljesíteni 20 km-ével?

Macibb

Előzmény: Zolcsi67 (7)
Zolcsi67 Creative Commons License 2000.02.10 0 0 7
Időhiány miatt nekem inkább csak a videonézés közbeni sóhajtozás marad... Itt-ott foltokban azért ismerem az útvonalat. Mindenképp egészben kéne megcsinálni, ahogy a Rockenbauerék is! Napi 20 km gyaloglással (szép kényelmes nagypapatempó) alig 2 hónap :-))
TgvTrain Creative Commons License 2000.02.10 0 0 6
Nem tudom, en meg a TV-ből vettem fel anno...
Annyiszor megneztem, hogy mar kivulrol fujtam a szoveget.
:-))
Talán a televideónál van még egy pár darab.
(sajnos ilyen, hogy: www.televideo.hu nem letezik...)
Ha nem lenne meg nekik akkor fel kell hivni a Natura szerkesztoseget Bp-en, ott biztosan segitenek, egy csomoan ott dolgoznak a "régi" filmesek közűl...
Remelem tudtam valamit segiteni.
:-)
Előzmény: Lehoczki Gabor (4)
TgvTrain Creative Commons License 2000.02.10 0 0 5
off: Hella Gabor! en is szegedi vagyok, csak koleszos a Károlyiban...on
Kékestetőn tudomasom szerint van egy turistahaz, ami a volt kékestetői óvoda volt.
Alig ismerik, panaszkodott a gondnok. A haz egyebkent a szanatorium teruleten van hatalmas fenyők között, gyönyörű az egész.
Nem tudom per pillanat mi az ára egy éjszakának, de biztosan a olcsobb mint a tobbi udulo es panzio a hegyen...
Előzmény: Lehoczki Gabor (3)
Lehoczki Gabor Creative Commons License 2000.02.10 0 0 4
Hol lehet ma beszerezni videón a kék-túra filmet?
Előzmény: TgvTrain (2)
Lehoczki Gabor Creative Commons License 2000.02.10 0 0 3
Máris "lövöm" be a kedvencekhez! 95 őszén kezdtem, kb. 300 km-nél járok, nem szabad elsietni... Arról is cserélhetnénk infót, hogy hol kell vigyázni a kutyákkal... illetve arról, hol lehet eltévedni...

Ami nekem megvan:
Írottkő-Ablánc malom
Tapolca-Badacsonytördemic v.á.
Zirc-Tés (elágazás)
Bodajk(Csókakő vm.)-Gánt
Dorog-Nagymaros
Nógrád-Katalinpuszta
Mátraverebély-Galyatető
Sirok-Putnok

Tapasztalat:
Kőszeg felől Tömördre érkezvén az első bal oldali háznál jó vigyázni a kutyára, vad, a kerítés enyhén szólva hiányos
Ablánc malomban ne hidjetek a pincérnek a buszmenetrendet illetően: határozottan állítota, hogy van busz Szombathelyre, együnk nyugodtan. Természetesen nem volt, így lekéstük az utolsó vonatot, amivel még aznap haza jutottunk volna Szegedre

Előzmény: Joker Karakter (-)
TgvTrain Creative Commons License 2000.02.10 0 0 2
Nekem megvan a Nagy-Milic – Budapest resz, es meg tobb kisebb szakasz a Dunantulon.
Emlekeim szerint a legnehezebben Cserhátsurany es Szandavár között találtuk meg a jelzést, az akkori vezetonk negyszer jart mar arra, de egesz addig mindig eltevedt...
Igaz ez 1991-ben volt, lehet azota nem is arra megy a jelzes, nem tudom.
Arra viszont emlekszem, hogy a '79-es kéktúra film szintén emlitest tesz arrol, hogy milyen nehez is ez a szakasz.

Hat igen, nagyon kalandos volt...
:-)

kell a topic.
udv:
a kisvonat

Előzmény: Joker Karakter (-)
szvako Creative Commons License 2000.02.10 0 0 1
Akkor mi a kerdes?
En darabonkent csinaltam meg a OKT-t es a DDK-t is.
Szallasokat, a sator kivetelevel, nem konnyu 1-2 embernek olcson szerezni, de azert megvan meg par turistahaz.
A kozlekedes jo kis logisztikai feladat egy halom Volan, Mav menetrenddel, amig vegre a buszmenetrendeket is halositjak.
Előzmény: Joker Karakter (-)
mittudoméneztet Creative Commons License 2000.02.10 0 0 0
lenullázhatom?
Joker Karakter Creative Commons License 2000.02.10 0 0 topiknyitó
Szevasztok!
Ezt a Topicot azért nyitom, hogy információt tudjak cserélni olyan hozzám hasonlóan elborult egyénekkel, akik a fejükbe vették, hogy megcsinálják az Országos Kéktúrát. Sok tapasztalatot tudnánk egymásnak átadni, illetve segíteni egymást a saját lakóhelyünkhöz közeli legfrissebb információkkal, utazási és szállástippekkel, esetleg ingyenes szállással.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!