"amikor én ezt kaptam úgy 20 évvel ezelőtt nem volt meg a saját hangfala és egy teljesen mással próbáltuk ki amiről utólag kiderült, hogy volt benne egy illesztőtrafó.Ez tehetett e benne kárt?"
Kizárt dolog. Ha nem vagy képes magadtól megtalálni/kimérni a hibát, akkor ne találgass, hanem vidd el szakemberhez.
Ajjaj, ez egy szovjet csoda. Ez nem BEAG, de csöves(legalábbis a végfok). Nem tudom, lesz-e vállalkozó szellemű mester, aki ennek neki mer fogni. Ehez nem csak szakértelem, de a szovjet cuccokban szerzett alapos jártasság is szükséges lesz.
Annyit még hozzá kell tegyek, hogy amikor én ezt kaptam úgy 20 évvel ezelőtt nem volt meg a saját hangfala és egy teljesen mással próbáltuk ki amiről utólag kiderült, hogy volt benne egy illesztőtrafó.Ez tehetett e benne kárt? Akkor mind a 4 cső tönkrement.Újakat nem kaptam,aztán vissza a dobozába és padlás. Most sikerült vásárolnom csöveket de sajnos egy már ugyanúgy járt. Itt vannak a képek. Ha kell még teszek fel.
Egy képen az egyik csövet megjelöltem az pattant szét, van róla külön kép. Egy rajz a végfokról és a tápról.
Van egy elég régi de viszont sosem használt "ÚJ"csöves erősítőm.Tönkrementek a csövek olyan jelenségekkel amit itt olvastam, felizzottak a csövek aztán szétpattant az üveg búrájuk emellett halkan szólt.
Ez egy rosz erősítő amiben 4 db. 6p3c-1 végcső található.
Én is szerettem volna egy hibátlan 211-est, persze nem minden áron. Mivel volt olcsóbb is a Vaterán (20 ezer), azt vettem meg. Igaz, nem annak hirdették, de azért ráismertem:)
A fotók alapján azt gondoltam, kizárt, hogy működjön ebben az állapotában (az egyik panelon az EF86-nak még a foglalata is hiányzik). Tévedtem, mert működik így is mindkét csatorna. Sajnos, igen sok átalakítás ("egyszerűsítés") található a készülékben, de a vissza-alakítás, vagyis eredeti állapotának visszaállítása - az eredeti forgatógombok pótlásának kivételével - nem tűnik megoldhatatlanak. Mivel a nyák-lemezeken is vannak átvágások, hiányok, új lemezeket célszerű készíteni, de az eredeti alapján az is megoldható.
Kikötötték a teljes hangszínszabályzó panelt (de megvan hiánytalanul!), valamint a bemenet- és a kimenet-választó jackley-ket is. Szóval sok-sok munka lesz vele, de semmiképpen sem 100 ezer ft. értékben, ráadásul még élvezni is fogom.
Az, hogy trafó hibás, az csak vélelmezés és csak itt hangzott el. Két-hátom hozzászólás után már tényként lett kezelve. Néhány vízcsepp folt a vasmagon nem teszi tönkre a kimenőt. Ha visszalapozunk itt (az időben), akkor ennél lényegesen ótvarabb cuccokat is rendbe tettek hozzáértők. Másrészt, aki ennyi pénzt ad egy ilyenért, valószínűleg tudja, hogy mire adja ki. Én biztos nem adtam volna érte a tizedét sem, még akkor sem, ha gyári állapotú. Nekem volt ilyenem, és szerintem nagyon vacakul szól. Nem mind arany, ami csöves.
"A két 057 is jó vétel, bár sajnos össze van furkálva az előlapja."
Főleg, ha szintén trafóhibás(ak). :) A 'hibásként, alkatrésznek árulom' alaján én a vevő helyében nem az előlap miatt aggódnék. Otthoni hifimúzeumba amúgysem ilyen állapotút kell venni...))
Hát igen, rizikós. Talán Morgan Jones irta a könyvében, hogy ha olyan készülékbe botlunk, amiről a dugó le van vágva, akkor jusson eszünkbe, hogy valaki a dugót többre tartotta, mint az egész készüléket...
Itt nem arról van szó, hogy ennyi pénzből mi más szebbet jobbat lehet venni. Itt valaki(k) határozottan a 211-et akarják, bármi áron. Mondjuk nem sűrűn bukkan fel, ez tény.
A legdrágább 211, amit eddig láttam, az osztrák ebay-en volt meghirdetve, 300 euroról. Nem tudom, hogy elkelt-e. Mondjuk az egy hibátlan, működő készülék volt. A legolcsóbb a vatyin volt meghirdetve pár éve, villámáron 30ezer forintért, percek alatt elvitték.
Kiváncsi leszek, mennyiért ütik le.
A két 057 is jó vétel, bár sajnos össze van furkálva az előlapja.
Néhány 8-10mm-es furat is megtenné a trafók és a csövek között. (Ne túl sűrűn, hogy ne gyengüljön el a sasszi, és persze a légáramlás érdekében az aljlapot is peforálni kell.)
1) Elhalkuláskor nem izzik fel valamelyik végpentóda anódja?
2) Először munkaponti feszültségeket kellene mérni, kezdve a végpentódák vezérlőrácsán, aztán visszafelé, a többi fokozat anódján és rácsán. Jelentkezik-e valahol nagyobb munkaponti változás a jól működő és a lehalkult állapot között?
Érintkezési hiba, akár a hálózati részen, kapcsolónál.
Valamiért leáll a fűtés az előcsöveknél, vagy a végcsöveknél, vagy itt-is, ott-is.
Leszabályoz a védőkör, szól, de csak halkan, esetleg torzan.
Műszerrel mérni, illetve előbb szemrevételezéssel ellenőrizni kell a belsejét.
Ha felizzanak a végcsövek, akkor még előfeszültség-beállítási hiba is lehet, illetve eltűnt az előfeszöltség és a végcsövek megszaladhatnak, ha a szabályozókör nem lép be.
Még akármi előfordulhat, tehát előbb nézelődni benne és számolj be a látványról.
Kicsit közelinek látom egymáshoz képest a csöveket és a transzformátorokat, de ez az Én bajom.
A csövek és a kimenők közé betennék valamilyen vékony fémlemezt, ami a hőt eltereli, elválasztja a transzformátoroktól, hogy feleslegesen ne melegedjenek.