Keresés

Részletes keresés

ATW Creative Commons License 2001.07.09 0 0 648
Sziasztok!

Van valakinek infója az év elején beharangozott
Kék túra atlaszról?
Az első kötetet júniusra igérték, de ahol csak
érdeklődtem nagyon furcsán néztek rám....

Üdv

Alan

gazember Creative Commons License 2001.07.05 0 0 647
Helló!
Tegnap voltam Magyarpolány-Döbrönte vidékén. Az ország legrosszabbul jelzett turistaútjain. Csak jó idegállapotban érdemes arra menni és ha nem sietsz. Cca. 2km/óra eredmény jött ki. Még a nyiladékok sem a térkép szerint vannak. Viszont láttam két rókát játszani... Megérte.
felazso Creative Commons License 2001.07.03 0 0 646
Persze, hogy +van! Ott az OKT bélyegző is.

FLZs

Előzmény: Vaskalap kartárs (645)
Vaskalap kartárs Creative Commons License 2001.07.03 0 0 645
Nagymező puszta mellett (Cserhát) volt egy Bableves csárda -a térkép ma is jelöli- ahol 1988-ban frenetikus bableves evést csaptunk. Megvan még ez a csárda? Járt ott mostanában valaki?

Váci
Dél-dunántúli Piros ügyben szólni fogok.

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2001.07.02 0 0 644
A Túra levlistán érkezett:

(Bocs, de nem javítom ki a sortöréseket.)

Módosult az Országos Kék-túra Kab-hegyi szakasza. Az erdőművelés
igényeinek megfelelően Úrkút után a régi vasút nyomvonala amikor
eléri az erdészeti utat, nem kell kersztül menni rajta.Ezen az úton
balra fordulva egészen a Kab-hegyre menő közút közelében, egy kis
tisztáson fordul jobbra a jelzés, majd egy hosszú nyiladékon haladva el is
éri azt és teljesen a tetejére vezet fel, ahol asztalok és egy kilátó
várja a turistákat. Szó van róla, hogy a közelében lévő Gyertyán-kút nevű
forrásnál esetleg táborozni is lehet majd. A tető előtt, a rádioklúb régi
házánál jobbra lefordulva, majd derékszögű nyiladékon érjük el az eredeti
kék-sáv jelzést. Így az erdészház melletti út törlésre került.

pavarotti Creative Commons License 2001.07.02 0 0 643
Sziasztok!
Zemplénben megvolt a Hollóháza-Eszkálai th. szakasz. Információk+benyomások:
-Nagy Milic továbbra is meredek:)
-Füzérkomlós-Bózsva között a régi vasúti sínen megy a kék, nagyon sok a gaz, óriási allergiás roham tört rám pedig nem vagyok rá különös(ebb)en érzékeny. Vigyázzon aki valaha már tüsszentett virágportól!!!
-Nagybózsván a kékről kb. 50 méterre letérve a református templom mellett van egy újnak látszó panzió és kemping büfével (vasárnap /is/ nyitva volt), ahol adnak céges pecsétet (falunévvel)
-Sátoraljaújhely felől a Bányi nyeregig (a K+ után) az összekötő K- jelzés nagyon rossz.
-A Zemplénben a turistaháznak nevezett házak minden jel szerint kulcsosházként működnek (pl. Eszkálai-th., ill. Vágáshután is van egy ház amire ki van írva h. turistaház de nem volt ott senki). Viszont kívülről gondozottnak tűntek, frissen voltak festve.
-Háromhuta (Ó-Új és Közép) gyönyörű települések, megéri megnézni őket.
nd Creative Commons License 2001.07.02 0 0 642
haliho,
a 7vegen a szuleim voltak a Szalajka (Bukk, ugye :))teljesitmenyturan, es jo apam allitasa szerint az Oserdo keritese nyitva volt, at lehetett menni es erzese szerint lesz letra, mert a kerdesbe (lasd regebbi Oserdo beirasomat) azert a Termeszetbarat (vagy Tjaro?)Szovetsegnek is van beleszolasa. hat remeljuk is. :O
Előzmény: Zolcsi67 (638)
Zolcsi67 Creative Commons License 2001.07.02 0 0 641
Megvettem én is! Hurráááá! :-))))
Azt olvasom benne, hogy 2 év haladékot kaptak az önköltségesség eléréséhez. Igen komoly kormányzati támogatás is van az újraindulásban, és egy olyan cég adja ki, akik a messze legolcsóbb grafikai-nyomdai áraikról híresek.
Annyira talán nem volt OFFtopic :-)))
Előzmény: felazso (639)
Zolcsi67 Creative Commons License 2001.06.30 0 0 640
Akkor lesem az újságosokat én is! :-))))
Előzmény: felazso (639)
felazso Creative Commons License 2001.06.30 0 0 639
Szombaton (30-n) megvettem a megújult TURISTA MAGAZIN-t!!!

Hurrá!

FLZs

Zolcsi67 Creative Commons License 2001.06.30 0 0 638
felazso:
Micsoda?? Van megint Turista Magazin??? HURRÁÁÁÁÁ :-)))))))

For All:
A múlt hét végén egyik barátommal a Pilisben túráztunk a Kéken (nem Kéktúráztunk, ugyanis bélyegzés stb szóba sem került), és kicsit körülnéztem:
Bécsi úttól indultunk (18-as busz megálló).
A jelzés majdnem mindenhol tökéletes (99% az összeredmény, értékelésem szerint).
Pilisborosjenő, Kálvária után, ahol az út felmegy egy kis, fenyvessel benőtt dombra, a domb alsó végén (túlsó) van egy figyelmeztető, felkiáltójeles jelzés. Reflexből a régi nyomvonalon mentünk, a kis ösvényen a sziklákon át. Az új nem tudom, merre megy, majd megnézem egyszer.
Kevélynyereg: A turistaház romjai egyre szánalmasabban néznek ki. Két fán is kint van a bélyegző - hűlt helye, rozsdás dobozok formájában.
Szentkút: bővizű, némi pumpálás után, de a "szentöltvíznek" (copyright Regős Bendegúz) elég fémíze van.
Szurdok: A kőfejtő-parkoló utáni néhány híd szépen fel van újítva, beljebb erősen látszik a tavalyelőtti(?) árvíz nyoma, hídroncsok a mederben, átkelés kőről kőre. A szurdok végén nem egyértelmű a jelzés, jobbra vezet fel egy ösvény a vízmű felé, persze, hogy tovább kellett volna menni. Pár házzal előbb értünk ki a szentkereszti országútra. A mészégetőknél a jelzés viszont nincs felújítva, rozsdás vasoszlopon kopott jel. Az ellentétes irányba túrázóknak figyelni kell.
Dobogókő: A csúcs közelében, a házak előtt újdonsült elkerítés vágja ketté az utat, a jelzések fel vannak festve az új nyomvonalra, de kevesen járhattak még erre, az ösvény nincs kitaposva.
Lefelé menet a sípálya tetején nincs egyértelműen jelezve, hogy az aszfalton VISSZAFELÉ kell egy kicsit menni, és úgy tér le a Kék az erdőbe. Térkép alapján jól követhető.
Sikárosi-rét, Bükkipuszta: A rét szélén gyönyörűen lehet követni a jelzéseket, szépen fel van festve. A Szilágyi Bernát-forrás jó táborhely, még odakészített tűzifát is találtunk!
Sikárosi erdészház: Tökéletes állapotú bélyegző, csak párnát kell vinni.
Innentől Pilisszentlászlóig megint kiváló a jelzés, mi itt fejeztük be a túrázást.

Július közepén megyek a Bükkbe, majd körülnézek Őserdő-ügyben!

Jó túrázást mindenkinek! :-)

felazso Creative Commons License 2001.06.29 0 0 637
Hali!

Van, akinek sikerült már hozzájutnia az új TÚRISTA MAGAZIN-hoz?

Ha igen, lökjön egy mail-t, légyszi! Kösz!

FLZs

mrfuci Creative Commons License 2001.06.28 0 0 636
Rajtad múlik ugyan, honnan indulsz merre mész, de kb 40-50 km szerintem. Viszont kb.2500 m szint.
Előzmény: Váci (635)
Váci Creative Commons License 2001.06.28 0 0 635
Sziasztok!

Vaskalap! A Dél-Dunántúli pirosból melyik három nap hiányzik? Ugye szólsz...?

A Bükk 900 kilométerben mennyi (kb.)? Nagy kedvet kaptam hozzá...
VT

Előzmény: Vaskalap kartárs (629)
mrfuci Creative Commons License 2001.06.27 0 0 634
Tényleg elgondolkodtató az útról való letérés, de a megadott csúcsok többsége tényleg csak így érhető el.

A víz pedig tényleg fontos, mert mi is 3 literrel indultunk neki a TT-nek ketten, és az ötödik csúcsig elfogyasztottuk a felét a 35 fokos melegben.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (630)
Ermak Creative Commons License 2001.06.27 0 0 633
Érdekes dolog ez a jelzett útról letérés, van pl. "a jelzett turistautakat elhagyni..." kiírás + részletes ismertető tábla a Nagy-Szénásról olyan helyen is, ahol egy deka jelzés nincs, nem is volt, sőt kerítés is védi a szigorúan védett területet.
Előzmény: Radián (632)
Radián Creative Commons License 2001.06.27 0 0 632
Ezen gondolkoztam én is valamelyik nap, mert nekem is vannak ilyen emlékeim...
Utána arra is gondoltam, hogy a Bükki Nemzeti Parkon belül vannak fokozottan védett területek, s nem lehet hogy a tilalom ezekre a részekre vonatkozik?
Külön érdekes, hogy ez a "Bükk 900-as csúcsai" mozgalom teljesíthető egy nap alatt is meghirdetett/szervezett teljesítménytúra keretében is (legközelebbi augusztus 4-én lesz)... ;-)
Előzmény: Sánta Kutya (SK) (630)
Radián Creative Commons License 2001.06.27 0 0 631
Vaskalap kartárs, és többiek!
Köszönöm az infókat, vizre figyelni fogunk! :) Elsősorban kirándulásokat szervezünk magunknak a hegység szép helyeire, s főleg azokat a hegycsúcsokat keressük fel, ami kvázi útba esik, így tematikus bejárást nem tervezünk.
Előzmény: Vaskalap kartárs (629)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2001.06.26 0 0 630
Érdekes egy túrakiírás ez, hiszen a nemzeti parkban nem szabad letérni a jelzett utakról, ha jól tudom. :-)))
Előzmény: mrfuci (626)
Vaskalap kartárs Creative Commons License 2001.06.26 0 0 629
Radián!

mrfuci és gazember már sok fontosat leírt. Ehhez még annyit, hogy a víz a legfontosabb. Én augusztusban, a legnagyobb melegben nyomtam le 11 csúcsot 1 liter vízzel és nagyon be kellett osztanom. Sorrendet a csúcsok bejárására nem tudok mondani, mert már nem emlékszem, de ez mindenkinek az egyéni izlésétől függ.
A Felső-Borovnyák valóban kicsit pontatlanul van jelölve. A hegy tetején, a torony kerítése mellett van a bélyegzőoszlop. Ha a síház felől mész, át kell menni azon a bizonyos úton is.
MÁS:
Szerintem is megfér a Kék mellett más túra is. Ezt kis részrehajlással írom, ugyanis az Alföldi-Kék kivételével minden hazai hosszútávú túrám megvan (MAJDNEM minden, mert a Dél-dunántúli Pirosból 3 nap hiányzik) és kénytelen vagyok más túrákra járni, amelyek attól függetlenül érdemesek a bemutatásra, hogy nem a Kékek. Ezekről szivesen írok itt és persze ha van "kék" kérdés, abba is belekotyogok. (amennyire az emlékezetemben megmaradt)

Előzmény: Radián (624)
larzen Creative Commons License 2001.06.26 0 0 628
Felazso honlapjára gondolsz: www.nexus.hu/felazso
Konkrét bélyegzőhelyek vannak ott leírva. Mondjuk a zempléni szakaszt pont én derítettem fel. :)
Figyi! Ha már arra mentek!
Nem pecsételnétek nekem István-kúton és Eszkála eh-nál? Már jártam ott, csak nem volt nálam bélyegzőpárna. (Ti vigyetek, mert megszívjátok. :)

Nyári kéktúra aktuális még? Én is mennék.
Tudnám javasolni a Kemeneshátot. Ha már annyira unalmasnak mondják tapasztalt kollégák, akkor legalább a társaság segítsen át rajta. :)

Előzmény: pavarotti (627)
pavarotti Creative Commons License 2001.06.26 0 0 627
Csütörtöktől vasárnapig két barátommal megyünk a Zemplénbe sátorral valószínűleg Boldogkőváralja->Sátoraljaújhely. Akinek van kedve /és sátra:)/, velünk tarthat (P.ista?). Természetesen majd írok beszámolót is..

Larzen, említettél egy srác honlapját ahol aktuális(abb) kéktúra-információk vannak (a hivatalos honlaphoz képest). Hol is van ez?

mrfuci Creative Commons License 2001.06.26 0 0 626
Érdemes elmenni, mert gyönyörű a Bükk!
A csúcsok kb. harmadára vezet út, ezt jól tudod. A többihez maximum ösvény, de nem jelentős. Én egyszer voltam, és a legtöbb csúcsot célirányosan találtam meg: betájoltam a csúcs felé, és elindultam. A dombot/hegyet könnyen meg lehet találni, és persze addig kell menni, amíg emelkedik. :-) A csúcsokon lévő tábla általában csak úgy ott van a nagy semmiben/fák között/réten.
Érdemes rutinosabbakhoz csatlakozni, mert újként egy kicsit húzós nézni a térképet meg a kb. két és félezer szintet megtenni.
Nekem 15 csúcsot sikerült érintenem elsőre, de még nem sikerült mégegyszer eljutnom.

Jó utat, és sok sikert!

Előzmény: Radián (624)
gazember Creative Commons License 2001.06.26 0 0 625
Jaj, de jó! A Bükk 900-as topic. Még nagyon régen volt, mi vándortáborban voltunk, mint ifik. Egy nap alatt végigjártuk a 900-ast, aztán jött a válaszlevél, hogy mi voltunk az elsők, akik 1 nap alatt. (Bevettek tiszteletbeli tagnak, levelünk a helyi újságban, stb...) Nekünk mindegy volt, hogy merről mntünk. A Gatyónak így is felugrott egy szarvas kb. 1m-re előtte egy sűrű fenyvesben. Ja, mindezt 2 emberre 1/2 l vízzel. Ettük ám a szamócát meg a sóskát...
Jó utat mindenkinek. Vizet vigyetek eleget
Radián Creative Commons License 2001.06.26 0 0 624
Engedve az ésszerű többségi hozzászólásnak :), ide írom a kérdésem:

A Bükkbe készülünk nyaralni, aholis mellékesen szeretnénk belevágni a "Bükk 900-as csúcsai" jelvényszerző mozgalomba, melynek lényege, hogy a Bükk húsz adott 900 méter feletti csúcsát kell bejárni (a kért igazolófüzetbe ezt a bejárást a csúcson lévő pecsétekkel igazolni). http://www.fsz.bme.hu/mtsz/jelvszer/bukk900.htm

Kedves Vaskalap kartárs, vagy aki még bejárta a kiírásban említett csúcsokat:
1. Jó lenne, ha le tudnátok írni, hogy az egyes hegycsúcsokat milyen irányból célszerű megközelíteni. Bizonyos hegycsúcsok megközelítése egyértelmű, hiszen túristaút vezet át rajta (Istállós-kő, Tar-kő, Három-kő, Bálvány), ám a többire való feljutásról szívesen olvasnék tapasztalatokat. Különösen a szivatosabbakról.
2. A Felső-Borovnyák felírás a bükk fennsík térképen nem igazán került jelölt csúcs közelébe. Kérdésem, hogy ez a hegycsúcs a felírástól balrébb szereplő 945-ös csúcs-e, melyhez valami út is vezet fel, illetve ahol egy toronyszerű építmény is jelőlve van?
Köszi!

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (623)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2001.06.25 0 0 623
Larzen csak tudja, ő eddig is elég sokat tett az osztódásért. :-))) Ha már neki is elég, akkor biztos úgy van! :-) Szerintem maradj itt, bele fog férni. Nem jó dolog csak túrázós topicból nyolc-kilencet regisztrálni, amikor összesen 8 kedvenc jelenik meg a lap tetején.
Előzmény: Radián (622)
Radián Creative Commons License 2001.06.25 0 0 622
Sziasztok!
Larzen szerint: "felesleges még tovább osztódni. Eddig is jól elfértek a Kéktúra topikban a többi túramozgalommal kapcsolatos témák".
Többiek szerint az egyéb jelvényszerző túramozgalmakkal (lásd Vaskalap kartárs 615 hozzászólás linkjei) is bővűlhet ez a topic (ekkor leállítom az előbb említett új topicot, és itt kérdezek), vagy sem?
Előzmény: Radián (621)
Radián Creative Commons License 2001.06.25 0 0 621
OFF
Kedves Vaskalap kartárs!
Nem akarok tovább off-topic lenni, így kérlek nézz át a "Jelvényszerző túramozgalmak" (http://forum.index.hu/forum.cgi?a=t&t=9039316) topicba. Biztos tudnál hasznos infókkal szolgálni a Bükk 900-as csúcsai mozgalomról...
Köszi!
ON

Előzmény: Vaskalap kartárs (611)
larzen Creative Commons License 2001.06.25 0 0 620
Megjöttem Kéktúráról. Címszavakban:
Csak Tapolca-Badacsonytördemic szakaszt tettem meg. 15km, ebből 12 km beton, volt benne a forgalmas 71-es útból is egy szakasz. :-(
A Tanúhegyek viszont így is gyönyörűek, igaz csak a Szent György hegyet másztam meg.
A Balaton környéki emberek koszos bunkók. Egy hete voltam a Zemplénben, most ehhez viszonyítok.
A szigligeti bélyegző most a vár pénztárában van, áprilistól-októberig, 9-18 óráig.
pavarotti Creative Commons License 2001.06.22 0 0 619
A Kéktúra igazolófüzet elején a kéktúra elkezdésének időpontját elvileg az egyesületed vezetője írja alá. Mi történik, ha nem vagy sehol tag?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!