Keresés

Részletes keresés

tengerár Creative Commons License 2001.07.30 0 0 270
Hali Pé a Három!

..csak nem Iyengar master bibliáját sikerült beszerezned..?Na,igen, monumentális mü,frankoul 2700HUF,meg magyarul,meg vastag és tényleg az a cimehogy "Jóga új megvilágitásban",hála Pressing Lajosnak a magyar forditásért,végre nálunk is kapható már egy ideje ez az 1966ban kiadott opusz.Szinte tankönyvszerüen , pontokba szedve vezeti végig a delikvenst az Uton.Itt van mindjárt a 370ik oldal egy jeles mondata,hogyasszongyahogy:"Súlyos veszélyeket rejt magában,ha valaki egyedül,tapasztalt guru(az amolyan főnök féle ebben a felállásban)vagy tanitó nélkül kisérli meg elsajátitani az uddijána és a múla bandhát."stb.őőő...vagy ez a kedvencem:"(III.rész -Pránájáma,tanácsok és figyelmeztetések,AZ ALKALMASSÁG FELTÉTELE.)
2.A tanitvány alkalmasságát a pránájáma gyakorlására és az abban való továbblépésre egy tapasztalt gurunak(lsd. fenn..:)) vagy tanitónak kell felmérnie,akinek lényeges a SZEMÉLYES felügyelete.
3.A süritett levegővel működő szerszámok a legkeményebb sziklát is képesek átvágni.A PRÁNÁJÁMÁBAN a jógi saját tüdejét használja ilyen süritett levegővel müködő eszközként.E szerszámok nem megfelelő módon történő használata elpusztithatja mind a szerszámokat,mind az azokat használó személyt.Ugyanez érvényes a PRÁNÁJÁMÁRA is."
Tök jó,nem..:)))?Például a nagy Pellizzari is amolyan tanártól tanulta,aki még mindig ott kavar a környezetében,vagy pl.,Mayol A Nagy is kiment párszor Gurunézőbe ide-oda...,szóval ezek a könyvek,hm.Na igen,vannak ezek a könyvek.Aztán meg a könnyek:)).Vagy inkább:((..?

Előzmény: pa3 (266)
tengerár Creative Commons License 2001.07.30 0 0 269
Hahó..
...itt a Tenger:)!O.K.,csak semmi nagyképüsködés:szoal,sziasztok.
A reggel nem rossz akkor,ha nyolc után akarsz menni,merugye hattól 8ig eléggé zsufi,aztán meg szüret,de hát van aki meg akkor megy melóba.Kérdés ,hogy ha nem uszni akarsz,hanem kifejezetten apneázni,hááát...,lehet,hogy nehéz lessz az a fránya ellazulás.Én úgy tudnék benevezni a reggeli derbibe,ha előtte letudom a magam kis úszás kompetenciáját.Attól frankóul fel is ébredek,és jöhet a minőségi munka:)!
Aztán meg lehet váltogatni a napszakokat is , ha a rendszeresség lényeg(meraz lényeg)és azt szeretnénk,hogy mindenki jól járjon.
Érdemes megbarátkozni a futás és a bicaj gondolatával,mint kiegészitő edzés,esetlegesen egyébb személyreszabott edzésekről nem is beszélve(hm,úszás,konditerem):).Na de ne hamarkodjunk el semmit.
Egyébként a Barabás Gyuri webjén van nagyon jó kis kezdő edzésterv uszodai edzésre,meg apneára is.A légzés tanulására az angol oldal is(freediver.co.uk)ad tanácsokat,legalábbis Ők ezt a fajta megközelitést használják.A buli a légzés lassitásra megy ki,erre vannak modszerek,de igazán nem akarok senkit elriasztani,de beájulni tartósan igy is lehetséges,csak aztán legyen aki visszahoz.
Itt vetődik akkor fel,hogy egy kicsit komolyabban is szoljunk a dologról:a felelősség.
Merugye lehet bérelni pályát,meg keményen elhatározni - de.Ki veszi a hátára az ájulás ,vagy tartós eszméletvesztés felelősségét,az uszoda?Az uszómester?Vagy mi?
Persze,hogy mi,ha kellőképpen felkészültek vagyunk rá.Ezért vetődött fel,és nem ezen a forumon elősszőr,hogy minden apneás edzésre igenis kell az oxigénes ujra élesztő cuc,ha tetszik ,ha nem .Profiknak kell lennümk,mert :ezt "kint"is igy csinálják:),mert nincs az az uszoda igazgató aki be fog engedni egy komoly gebasz után,de leginkább magunk miatt - határainkat megismerni,azokkal megbarátkozni,hogy aztán kitolhassuk azokat:nincs annál nagyob kihivás,de még nagyobb a kihivása annak,hogy mellette életben is maradjunk...:))).
Előzmény: Bruckner Szigfrid (268)
Bruckner Szigfrid Creative Commons License 2001.07.30 0 0 268
Sziasztok!

Ma este is megpróbálok lenézni a Komiba, csak kicsit be vagyok temetve munkával. De a holnap este 7, az tuti.

Tengerár, tessék szépen megosztani a titkot, hogy hol van az a csodálatos öböl, amit az Isztrián találtatok. Szélesség, hosszúság? :)

Carcharodon: a reggeli edzések nekem zűrösek. Reggel azt is komoly teljesítményként könyvelem el, hogy egyáltalán élek. Próbáltam én már korábban ezt, de egy-két héten belül mindig elfogyott a lelkesedésem.

Üdv néktek,
BSz

tzuiop Creative Commons License 2001.07.30 0 0 267
Jöhet mindegyik!
Megyek mászni!
Sziasztok!
pa3 Creative Commons License 2001.07.30 0 0 266
:))))
Akkora lábra már nem is kell uszony :))))))
Ami a légzéstechnikát illeti; most a hétvégén vettem egy könyvet, ami a Hatha jógával foglalkozik. A jógának ez az ága a test kontrolálásával foglalkozik, ezen belül is a légzéssel. Akit érdekel, holnapra meglesz a pontos cím, író és ár.

Az irományok ötlete nagyon jó!!!! Ahol eddig edzésről olvastam; http://www.freedivehawaii.com
Szerintem ez az egyik legjobb oldal, de csak angol nyelven működik... :((

pa3

Előzmény: tzuiop (265)
tzuiop Creative Commons License 2001.07.30 0 0 265
:))))))

46-os lábra való uszonyra!
:)))

Érdekelne a légzéstechnika fejlesztésére vonatkozó gyakorlatok,jóga, stb.
Szerintem beleférne a topikba, néhány hosszabb iromány, akár angolul is!!!
Legfeljebb akit nem érdekel az átugorja!

pa3 Creative Commons License 2001.07.30 0 0 264
Szia tzuiop!

Adj nekünk egy kis segítséget, hogy mire lenne szükséged.

pa3

Előzmény: tzuiop (262)
tengerár Creative Commons License 2001.07.30 0 0 263
Sziasztok!

Ma reggel jöttem vissza az Adriáról,kicsit benéztem,hát...ezt tök frankó!A keddi nap jónak tünik,bár én állitólag Körmenden leszek,de majd megpróbálom szabotálni(munka:().
A Tenger most nagyon szép,sikerült felfedeznünk egy nagyon klasz,és kies öblöt az Isztrián,húúúú,bakker!:)))
A viz még öt-tiz méteren is meleg ruha nélkül,ruhában(sajna csak egy ötös vadászom van)pedig baromi meleg,na nem baj,majd beujjitunk egy vékonyabbat,ha rám szakad az OTP.
Most rohanok,esetleg a többit szóban , vagy később még benézek.
T.

Előzmény: Bruckner Szigfrid (260)
tzuiop Creative Commons License 2001.07.30 0 0 262
Sziasztok!

Mivel sajna nincs teljes hozzáférésem a nethez,ezért bekopizhatnátok egy-két okosságot kezdőknek!

Mivel én még nem voltam a Komiban ezért szívesen megnézném az esti szinkronos edzést is ,a szemem sarkából! :))))
Aztán tudok nyilatkozni, hogy reggel is bemennék-e a két szép szemetekért?
:)))

Előzmény: Carcharodon (261)
Carcharodon Creative Commons License 2001.07.30 0 0 261
A versenyszámod valóban spéci! De ezt esetleg fejelheti az, aki otthon próbálja mindezt gyakorolni, miközben a 2+ éves szolid fia a számitógép cd-meghajtójába próbálja a legújabb szerzeményű fakanalát - alias karmesteri pálca, fúró, kalapács, stb. - beapplikálni... Kidomborodik az ember lazulásra való hajlama! :-)

Más: csoda történt! Feléledt a topic! Tengerár, ugye nem Te loggoltál be még pár néven?!

Részemről a keddi kick-off meetinget megpróbálom beidőziteni, de rögtön élnék egy kérdéssel: ki mennyire borzad el a reggeli alkalmaktól? Tapasztalatom szerint egy hangyányival nyugisabb a viz akkor... bár az is igaz, hogy a szinkronúszó lányok este edzenek... ami ugyebár muzikális kétéltűek esetében erősen pozitiv hatással jár! :-)

Na, induljon ez a hét is! Szevasztok!

Előzmény: Bruckner Szigfrid (260)
Bruckner Szigfrid Creative Commons License 2001.07.27 0 0 260
Ehem, de az egy másik téma, és nem akarok offolni. Gyere el uszodázni, aztán majd ott élőben kifejtjük. Egyébként ma este megyünk Salzára...

Más: próbáltatok már statikust nyomni irodai székben ülve, öltönyben, ráadásul úgy, hogy a kollégák ne vegyék észre? :)) Erősen nehezített versenyszám.

Előzmény: N___ (259)
N___ Creative Commons License 2001.07.27 0 0 259
hahó Szigfrid, csak nem vadvizezel is? Mostanában már fejlődnek a dolgok, mióta a spanyol VB-n is voltak kint arcok - kialakulóban egy jó csapat, aki komoly is vizekre jár.
Előzmény: Bruckner Szigfrid (256)
Bruckner Szigfrid Creative Commons License 2001.07.27 0 0 258
Gyere csak gyere, meg jöjjenek a többiek is. Én is kezdő vagyok, aztán látod, mégis edzést szervezek :) Egyébként szerintem tök mindegy, hogy kezdők vagyunk vagy nem: akit megérintett egy jól sikerült, laza apnea eufóriája, az tagja a klubnak. Nekem volt olyan a múltkor, hogy az 50-es medence felénél becsuktam egy kicsit a szemem, és úgy úsztam tovább, aztán koppantam a medence végén. Ezen annyira meglepődtem, hogy elfelejtettem megfordulni és tovább úszni :)
Előzmény: tzuiop (257)
tzuiop Creative Commons License 2001.07.27 0 0 257
Sziasztok!

Sajnos a mászóknál is vannak surlódási pontok!
Mind1

Régebben uszonyosúsztam és mindig érdekelt a dolog,de csak hobby szinten,ha nem zavar senkit egy kezdő, akkor ezt a keddi dolgot megnézném,kipróbálnám!

Előzmény: Bruckner Szigfrid (256)
Bruckner Szigfrid Creative Commons License 2001.07.27 0 0 256
:(

Azért ez szomorkás. Fura egy nemzet vagyunk, az biztos. Összeverődik néhány tucat ember, közös hobbyval (mit hobbyval, életformával!), közös célokkal, és képtelenek vagyunk az egymás mellett élés viszonylag egyszerű szabályait a gyakorlatba átültetni. Egyébként ugyanezt láttam a vadvizesek között is, pedig ők sincsenek olyan sokan... És persze búvárok között is dúl a "ki kivel merülhet" szindróma.

Eddig mindig sikerült az ilyen kavarodásokat messziről szemlélnem, csak akkor szomorodom el, ha az ilyen - egyébként tök fölös - ellentétek az "ügy" rovására mennek - legyen az
búvárkodás, szabadtüdőzés vagy bármi más. Ez persze nem a T. Topiclakóknak szól, hanem úgy általában...

De, hogy pozitív hullámokat is sugározzak, egyrészt utánakérdezek az uszodabérlésnek egy búvároktató barátomon keresztül - akit egyébként sikerült egy belelkesítenem szabadtüdős vonalon is egy kicsit, de még dolgoznom kell rajta -, neki van saját szervezete és a Honvéd, illetve a Malév uszodában szokott nyomulni. Hátha tud elfogadható áron sávbérletet intézni.
Másrészt meghirdetek egy nyílt apnea edzést, helyszín Komi, időpont jövő hét kedd (július 31.), 19h. Gyülekező az 50-es medence büfé felőli oldalán, a résztvevők a jobb kézben hanyagul lóbált uszonyokról ismerhetik fel egymást :))

BSz

Előzmény: tengerár (255)
tengerár Creative Commons License 2001.07.27 0 0 255
Helyzet:Mivel az a sanda gyanum,hogy a veszprémi AIDAs társaság többek között a budapesti Abys buvárklubbal nyomul(asszem nekik a malév uszoda van)nincs más dolgotok jó pesti barátaim,mint hogy elmenni a boltba és érdeklődni...
Vagy lehet csinálni egy AIDA Budapest klubbot,elnökséggel,titkárral,költségvetéssel,bérelt pályával,labdaszedő lányokkal a parton,stb...
Vagy lehet annak más neve is,attól még lehet AIDA tag a klub:pl.:InternetApnea,vagy az még jobban hangzik,hogy The first InternetApnea Team of Hungary...
Végül is a profi megoldás tényleg ez lenne.

"..aki nem lép..tralla-la,tralla-la"

Ja,igen.Ha valaki belép egy ilyen klubba,annak azért vannak más vonzatai is.Ezért egy baráti alapon szerveződött klubba ha be akarsz kerülni , nem lesz könnyű dolgod.Sajnos ez tapasztalat.Mindenki félti a már meglévő kiváltságait,és amig ez a jó magyar beidegződés elmúlik,addig eltelik egy kis idő,ha egyáltalán elmulik.Általában nem mulik el,de hát Svájcban sem lehetsz svájci,ha éppen ahhoz van kedved,lehet hogy a világ még csak itt tart.

Előzmény: Bruckner Szigfrid (254)
Bruckner Szigfrid Creative Commons License 2001.07.27 0 0 254
Hát akkor csatlakozzunk a szervezethez ( http://www.vein.hu/~gyuroka/statute.htm ) és
béreljünk a nevében egy sávot (de ne a Nagykörúton :)
Előzmény: pa3 (252)
Bruckner Szigfrid Creative Commons License 2001.07.27 0 0 253
Üdv tengerár,

magamra ismertem rövid leírásod alapján: tényleg ötveneket szoktam nyomni a Komiban,
és tényleg nem a sportról szól az arcom :)) Egyébként meggyőződésem, hogy csak
egy tragikus véletlen folytán felejtették le rólam a kopoltyúkat, úgyhogy a vad vigyor, ami
az arcomon figyel a víz alatt, az annak szól, hogy végre otthon érzem magam.

Adriai hétvége, hmm... Én a múlt hétvégén voltam (és a jövő hétvégén megyek megint :))) - ezt tényleg jobban kellene koordinálni, de bemelegítésnek kezdhetnénk egy közös uszodával a jövő héten valamelyik este.

Na megyek, megpróbálom egy levegővel végigcsinálni a mai munkát...

Legyen jó napotok!

BSz

Előzmény: tengerár (251)
pa3 Creative Commons License 2001.07.27 0 0 252
Az az utolsó két sor könnyeket csalt a szemembe..hüp – hüp: ))))))

Ferót mi is csókoltatjuk, jöjjön hamar. Ami a pályabérlést, vagy hasonlókat illeti. Még a tél folyamán felhívtam a Hajós Alfréd Uszodát, hogy lehetséges-e egy önálló sáv igénybevétele mindenféle búvártevékenység számára. A válasz az volt, hogy csak jogilag bejegyzett egyesület, klub, csoportosulás stb. bérelhet pályát…..Sajnos én csak ezt tudom mondani. Remélem Te szerencsésebb leszel!

Pa3

Előzmény: tengerár (251)
tengerár Creative Commons License 2001.07.26 0 0 251
Hi,
...a Feronak beadta a kulcsot a vinyoja,igy Ő most egy kicsit nélkülözve lessz,mindenkit csókóltat.
Pseudo Thorpe barátunk szerintem már az utolsókat rugja,remélhetőleg nem az uszótanitónénibe,pedig nem is sejti,hogy a java még csak ezután JÖN!
Szerénytelenségem anyázással töltötte utóbbi napjait - jaaa,hétvége jeles lessz:Balcsi átuszás - és persze mindenkire az utolsó napokban jön rá a kilóméter hiány,aminek persze jó pár fejbe rúgás,kralcsapás a fültőre,stb a hozadéka az usziban.Kész tulélő bajnokság a négyes pálya...
Más.Megjelent egy vadiuj tenger-biologiai meghatározó kézikönyv a Földközi - tenger medencéjének élővilágáról,két német fószer az elkövetöje,hasonlatos az eddigi madár-,stb meghatározókhoz.Kellemes megjelenés,erős,sajnos nem egészen vizhatlan formátum,:)),remekül kiegészitik egymást a Németh Szabolcs által az utóbbi fél évben megjelentetett tengerbiológiai opusszal,illetve a régebben kiadott ,az Adriárol szoló tengerbiológiai meghatározójával..,utóbbi kettőt a Ghalateában fellelheted(merthogy Szabolcs ott dolgozik).A német meghatározó kettő és fél ezer ruppó,persze MAGYARUL.
bRUKNER eSznek:Helló,ha Te vagy az Akit egyszer láttam nyomni azötveneket vizalatt,amig én fenn izzadtam,akkor :EJHA!Kicsit megnéztelek magamnak,az arcod nem a sportról szólt ,hanem valami másról,szóval szimpi volt ahogy csináltad.
A közös edzéseket nekünk kell összehozni,most is megyünk páran az Adriára a hétvégén,persze a dolgok jobbára a medencei gyakorlásról szólnak.
Bár nemsokára jómagam ki fogok járni a peremkerületi bányatavakhoz,mert az mégsem ötszáz ruppó.Nekem elég sokba van az uszi u.is...Másrészről persze az uszinak is meg van az előnye,ezért próbálok néhány csatornát beinditani,hogy versenyző bérleteket tudjak szerezni.Ha van valami ötlet - JÖHET:)))!
Persze lehet csatlakozni clubbokhoz.

"..aki nem lép egyszerre,nem kap rétest estére"
S bár a rétes nagyon jó,hm ,freedivernek ez való?

Előzmény: Carcharodon (250)
Carcharodon Creative Commons License 2001.07.26 0 0 250
Röviden? Megtanulunk úszni. Hosszaban? Megtanulunk jól (jobban) úszni.

Arról van szó, hogy aki soha életében nem tanult (hivatalosan) úszni - pl. jómagam - az könnyedén felismerhet kb. 250 hibát bármelyik úszásnemében, de a lényeg a lényeg: nehezen fog tudni "csúcsra törni" az apneában, ahol a minél kevesebb és gazdaságosabb energiafelhasználás, meg oxigénfogyasztás az ugye alap. Én igy kerültem a képbe és egy nagy levegővétellel - meg kedves fórumtársunk szolid hátbavágásával - beiratkoztam. Igyekeznek kiverni belőlünk a rossz mozdulatokat és megtanitani a jót. 1 óra alatt kellemesen elfáradsz és ezalatt a 10 alkalom alatt az alapokat - értsd helyes mozgás, mozdulatok - el lehet sajátitani és utána meg csak a gyakorlás ugyebár! Az már csak plusz, hogy morcos Tamás bácsi csak mutatóba jön és helyette csinos leánykák okitanak.

Na, most mennem kell! legközelebb hétfőn...

Szumma szummárum: ajánlom mindenkinek ezt a sulit, aki nem érzi magát Thorpe-nak! (56-os láb előny!)

Előzmény: pa3 (249)
pa3 Creative Commons License 2001.07.26 0 0 249
Szia Carcharodon!

Mit csináltatok pontosan a Darnyi-féle úszóiskolában? Ilyesmi történik és Te nem írod le?! : ))))))))

pa3

Előzmény: Carcharodon (248)
Carcharodon Creative Commons License 2001.07.26 0 0 248
Buborekos szep napot!

En imhol volnek, olvasgatom szepen csendben ahogy a hőskorról áradoztok, jómagam sajnos nem rendelkezem tengermély ismerettel ezen területen, ezért inkább csak figyelek - bár ezek után lehet, hogy előkapom Vincze könyvét, mert anno, amikor én megvettem nagyon dühös voltam, hogy szinte semmi cápa nincs benne, a cime ellenére, én pedig elsősorban azokat a könyveket bújtam anno. :-)

Ötödik álom sem volt sajna, de az apnea.lap.hu-nak szurkolok. Épp a mellettem levő asztalnál ül a hegymaszas.lap.hu oldal "atyja"...

Egyébként pedig annyi, hogy holnap befejeződik kéthetes mindennapi tortúrám a Darnyi-féle úszóiskolában. Azt hiszem nagyon megérte, tényleg érezhetően jobban megy bármelyik úszásnem - én legalábbis érzem - arról nem is beszélve, hogy "nem férek a bőrömbe". Remélhetőleg ezek előnyösen fogják a további apneás manővereket is befolyásolni! By the way, szeptemberben megint indul, ha valaki netán ott tartana, mint én...

Egyébként pedig üdv Bruckner Szigfrid, ha ma este lejössz a Komiba, akkor ott leszünk Tengerár mesterrel - ugye Főnök? De a továbbiakat érdemes lenne szerintem egy kicsit koordinálni, meg ezt a nyéki dolgot is nyélbeütni, mert az emberi számitások szerint lendithetne a helyzeten, nemde?

Megyek, mert a főnök toporzékol... nem egy relaxált, freediver tipus! :-(

Jó merülést és hétvégét mindenkinek!

Carcharodon (MEGALODON!)

Előzmény: pa3 (247)
pa3 Creative Commons License 2001.07.26 0 0 247
Szia tengerár!

Persze, hogy ,,Ötödik álom”…nem azt mondtam?! :))))))

Ahhoz képest, hogy ez a 12.-ik találkozó lesz, nem sokat lehetett hallani róluk, pedig kár….
Viszont találtam egy hírt a zöldpont.hu oldalon. Maga a hír elég rövid, de érdemes elolvasni.

Az oldalra min. 150 linket fel kell tennünk, tehát küld el kérlek azokat (illetve mindenki küldje, akit érdekel a dolog), amelyeket szeretnél (szeretnétek) rajta látni, végül is az a lényeg, hogy mindenkinek jó legyen!

Hova lettek a többiek( feró, Carcharodon és mindenki más)??

Pa3

Előzmény: tengerár (245)
Bruckner Szigfrid Creative Commons License 2001.07.26 0 0 246
Szervusztok apneás társak!

Zöldfülűként szeretnék érdeklődni, hogy van-e valamilyen rendszeres edzési/gyakorlási lehetőség Budapesten, amihez csatlakozni lehetne. Jelenleg egymagamban járok a Komiba, hetente kétszer-háromszor esténként, de ezen szeretnék változtatni: nem szeretnék egyszer arra magamhoz térni, hogy egy nagy bajszú úszómester próbál mesterséges lélegeztetést alkalmazni rajtam.

Meg egyébként is: sokkal jobb lenne csoportosan csinálni. Van valami klub, rendszeres
edzések, uszodafoglalás, vagy bármi, amihez tudnék csatlakozni?

Előre is kösz, mély tisztelettel...

BSz

tengerár Creative Commons License 2001.07.26 0 0 245
Na,hello.

Az "Ötödik elem"sajna egy Luc Besson fantasy-film,semmi köze a témához.
Az "Ötödik álom"pedig egy francia ujságiró opusza,külön fejezettel Mayolnak szentelve,de a merülő tankról is itt halottam bővebben elősszőr.
A delfin ember kapcsolatról , az evolució további lépéseiről,stb.Kicsit kaleidoszkóp szerü,de sokadszorra beinditja a saját elképzeléseidet,vagy megerősiti,meg ilyesmi.
Annak idején holmi szerzői jogok miatti(le akartuk forditani angolra)emil váltás során kiderült,hogy csak magyarra forditották le,szabad a pálya.Valószinüleg a könyv végén lévő magyar vonatkozások miatt.Már a második kiadást is megérte tavaly Karácsonykor.
És persze itt tudtam meg , hogy Mayolnak van egy összefoglaló munkája a Tenger Ember DELFIN KAPCSOLATÁRÓL.Azóta már home lapja is van,na és persze más hasonló munkák is születtek,mint pl.:Pelizzari Profundament-je.

Persze amit az őstöténetről irtam,az csak azért volt ilyen pongyola,mert egyrészt baromi felületesen ismerem a témát,másrészt csak az volt a célom,hogy felvázoljam az utat ami a tizenkettedikei AIDA.-s összerőffenésig vezetett.

Ahol azt hiszem sajna nem lesznek az első generációból.
--------------------------------------------------
Gratulálok a web ötlet gyakorlati stb,stb.!:))))

Előzmény: pa3 (244)
pa3 Creative Commons License 2001.07.26 0 0 244
Szia tengerár!

Akkor szépen sorjában: ))

,,Első” generáció:
Hát igen….számomra Ők képviselik ,,AZ” iskolát. Sokukat személyesen is ismerem, amire nagyon büszke vagyok!!! Könyveiken nőttem fel, különösen Z. Vincze: Ahol a cápa jár című (elfogultság nélkül mondhatom) FANTASZTIKUS:))írása volt az egyik kedvencem (kellene már vennem egy másik példányt, mert ezt már ronggyá olvastam…..). Ebben a könyvben majdhogynem mindenkit megemlít, aki hozzájárult ahhoz, hogy a magyarokat a világ egyik legjobb búváraiként tartsák számon (sokáig!!). Ők ugyanúgy szigonyos vadászattal kezdték, mint Cousteau, Hans Hass stb. Később jött a fotózás kuktából átalakított tokkal, de hiszen ezt Te is tudod… : ))
Tiszteletlenség lenne tőlem, ha néhány nevet kiragadnék, ezért nem teszem, de én is Tőlük tanultam és tanulok (a félreértések elkerülése végett a fenti sorokból senki se olvassa ki azt, hogy a jelenlegi oktatók nem jók, erről szó sincs!!!!!!! )

Könyvek, filmek:
Igyekeztem minden fellelhetőt megszerezni és elolvasni, de az ,,Ötödik elem” sajnos kimaradt….. ,,Nagy Kékség” – szegény anyám nagyon nem szereti ezt a filmet : ))Ha gondolod csinálhatunk vetélkedőt; írsz egy mondatot a filmből és én folytatom : )))))) Nagyon sajnáltam, hogy a magyar csatornákon a rövidített változatot vetítették, mert amikor megnéztem az eredetit, egészen más értelme lett a filmnek.
Ami még nagy lökést jelentett számomra, az Mayol 100 méteres merülése (ez is megvan ). Amikor először láttam, azt sem tudtam hogy kicsoda (a technika tanárom vetítette egy erdei iskolás hétvégén, valahol a Bükkben. Köszönöm tanár Úr!!), csak később kezdett derengeni, amikor már kezdtem utána nézni a nagy neveknek.

AIDA itthon:
Nagyon sajnálom, hogy azt az oldalt nem frissítik, pedig remek dolgok vannak rajta!!!
Szerencsére a víz tisztelete és az önmagammal való találkozás már nagyon régen kialakult bennem. Nem tudom hogy Te, vagy mások hogy vélekednek erről, de én minden egyes alkalommal kapok valamit a víztől, amit nem lehet pontosan megfogalmazni, de érzem, hogy így van. Egyszóval igazi szerelem.

www,apnea.lap.hu, a Mi oldalunk:
Leadtam az igénylést!!!!! Nagyon remélem, hogy rábólintanak az illetékesek és megvalósulhat: ))))). Ha esetleg mégsem, kitalálunk valami mást, rendben? Arra gondoltam, hogy a linkeken kívül lehetne egy olyan rész, ahova feltennénk a saját beszámolóinkat, élményeinket, cikkeket, fordításokat tehát mindazt, ami egy ilyen oldalról nélkülözhetetlen: )) Remélem lehet ilyet….

Ui: Amennyiben az ,,oldal" megvalósul, MNDENKI ÍRJON, FÉNYKÉPEZZEN, AZTÁN HADD SZÓLJON!!!! :)))

Addig is látogassátok a fórumot, mert nagy a csend!!

Üdv,
Pa3

Előzmény: tengerár (242)
tengerár Creative Commons License 2001.07.24 0 0 243
Te,Pé a,

...arra gondolsz,hogy egy apnea.lap.hu?

Huuuu..!:)

Előzmény: tengerár (242)
tengerár Creative Commons License 2001.07.24 0 0 242
Kedves Pé a három!

Sajnos a dolgok érdekesebben müködnek,mint sem gondolnánk azt.
Nem tudom mennyire vagy képben a magyarországi apneas ügyeket illetően.Eddigi tapasztalataim a következők,és igérem rövid leszek,ha meg tudom állni a dolgot..:))).
Ugye vannak a nagy öregek,akik évtizedekkel ezelőtt mint vizi emberek nyomultak,ahogy tudtak,és ,hogy életképes legyen a dolog különböző klubbokba tömörültek,ahol egyrészt scuba okitás folyt,másfelől pedig búvárúszás.Ilyenek voltak az MHSZ,később az Amphora,Delfin,BHG,...A mostani nagy klubbok jó része ezen emlőkön felnőt második generációs arcok irányitása alatt állnak,na és persze felnőtt a harmadik generációs korosztály is(...Te is fiam,Brutus?!)Ennyit a geneológiáról.
Az (általam ismert)első generáció nagy nevei között olyanok emlithetók,mint a tiszteletreméltó Násfay Béla,vagy a Tiszteletreméltó Medek Mester,akinek akkora a melkasa mint a mitikus Tarzannak,(bár Mayol ota tudjuk,hogy nem a méret a lényeg:))és jó pár száz,ha nem ezer buváruszó köszönheti világrajöttét Neki.Ja,igen:azért apnea fejezet Ő,mert ugye a vizalatti vadászok is ebben a kategóriában vannak jegyezve...Aztán meg Mester Rubecz-mester is itt parkol,akinél jelenleg ma lehet Ma.o.-on kapni a legolcsób három milis vadász-ruhát(tecnisub)Ja,igen:harminc alatt van(!!!),és ugye a Dunán-túlon kissebb legenda-vagy legalábbis valami afféle.
Aztán felnóttek a fiúk,és azok sarjai,de a szabadtűdós ugyek vagy megmaradtak kedvtelési szinten,ugymint vadászat,vagy nézelődés,vagy búvárúszás keretén belül volt néhány arc aki kitünt adottságaival,de igazán nem foglalkozott vele...
Aztán jött a "Nagy Kékség"c.opusz,többen tartós fejlövést szenvedve általa,némi tanácstalanságott,és annál több lelkesültséget okozva.Kiadták az "Ötödik álom"c. könyvet,ha nem olvastad nagy hiba volt,ha igen?üdvözöllek a Klubban..!

A fertőzés folyamata érdekes volt.A legtöbb búvárklubban voltak aki bepróbálták magukat,de a kezdeti problémáknál sokan elvéreztek(samba,meg a sekélyvizi ájulás,stb),persze voltak a keménycsávók ,meg az adottságaik is jók voltak,velük talán majd találkozhatunk Nyékládházán,de erről majd alant..
Néhány ,jobb háttérrel rendelkező arc kijutott külhoni centerekbe,hogy a nagyoktól lessék el a Művészetet.
Elsőként Balázs barátomat emliteném,amiért persze be fog rágni,de hát az élet kegyetlen,bocsesz öregem-remélem azért még lemehetek veletek az Adriára..:) - szóval Neki például volt egy kis sportmultja mint búvárűsző,scuba,na és persze anyanyelvi szintü angol,ami csak azért érdekes mert igy meg tudta lépni a LÉPÉST,nevezetesen a Nagy Pelizzáritól tanulta ODAKINT...
aZTÁN A gYULÁÉK.Ők francia honba próbálkoztak kiteljesedni,Istenem , ez volt nekik a szimpatikusabb:).A többit a weboldalon(Gyuro's webpage).
Aztán még páran.Magányos farkasok.Internetre kulcsolt ujjakkal,lelkükben az uszoda -,és a Tenger kékje.
Megalakult az AIDA. magyarországi csapata,pár elszánt,hm sportemberrel.Kapcsolatok kezdtek szövődni a második-,és harmadik generációs klubvezetőkkel és buváruszókkal,több kevesebb sikerrel,de azt nem mondom,hogy nem profi módon,az eredményt illetően.
Most ott tart a dolog,hogy azokkal akiknek helyettem kellett volna egy ilyen kis levélkét ide pötyögni,lessz egy meeting a fenn emlitett nyékládházán,tizenkettedikén(és talán elötte is egy napon),szóal 11.,12.,hogy megtartsák első ,bevezető okitásukat az apnea tudomyányába.Kissé magyartalan volt de most már nem javitom.
És persze nekem is érthetetlen,hogy mi készteti ezeket az embereket arra,hogy egy ilyen fórumot kihagyjanak.Persze a dolog nyilvánvaló:vagy használod az Ő forumukat,ami nem interaktiv,(illetve nem nyilvános,mert azért zárt levelezési listájuk van,bár nem igazi lev.lista,mert ahhoz egy szoftver is kéne,de akkor meg oda a cenzura)gondolok az AIDA oldalra amit tavaly óta nem is frissitenek,vagy nem élsz vele,de akkor meg kispályás maradsz,vagy az utolsó Mohikán.
Szerencsére azért a dolgok más logika szerint is müködtethetők,illetve müködnek is :)Persze a kérdés akkor is fenn áll:van egy magyarországi egyesület,ha versenyezni akarsz nosza,de az apnea versenycentrikus - e?Igaza volt Feronak,amikor a teljesitmény orientáltságról beszélt?Mondjuk most bejött Neki:17.5m lefelé,Adria.De sokáig ez ugy sem megy igy..:).Kiképezheted magadat egy merülő sportolóvá,de akkor nem fogod megérteni a vizet,magadat ,elszalasztod a találkozást Őnmagaddal.
Vagy ..?Lehet felvenni a kesztyüt aki illetékes,HALLOD,GYULAAAA...?!
ÁÁÁ,különben is tele a tököm az egésszel,inkább vagyok kispályás,de szabadlábon,akkor csinálunk egy weboldalt?
Vendégnek meg majd meghivjuk a nyékládházi szatirt,ha érted,hogy kire gondolok.

Előzmény: pa3 (241)
pa3 Creative Commons License 2001.07.24 0 0 241
De nagy a csend! :))

Arra gondoltam, hogy időnként feltehetnénk egyéb írásokat is pl. egyéni kalandok, valaki talál egy cikket és esetleg még le is fordítja... :)))

Más
Biztos vagyok benne, hogy Ti is találtatok már számos, az apneához kapcsolódó linket, cikket, miegymást. Ezeket érdemes lenne összegyűjteni és feltetetni a buvar.lap.hu oldalra, vagy csinálni egy apneás oldalt. Ki mit szól hozzá?

pa3

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!